Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: nak belajar buat blog mantap...


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» nak belajar buat blog mantap...

Please Mendaftar To Post


Oleh nak belajar buat blog mantap...

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 11:20


Salam...
bila ana buka blog2 yang banyak kat alam maya ni, teringan juga nak ada blog sendiri...
tapi cuma tau cara nak posting saja... yang lain tak tau.... ana tengok ramai yang letak shoutbox, gambar bergerak-gerak... radio, tetamu, nasyid dan macam-macam...
macam mana nak buat macam tu? ana memang tak reti pasal bahasa komputer ni...
ada apa-apa cadangan tak macam mana nak buat? apa buku rujukan yang boleh dibeli? ada tak laman web yang ajar buat macam ni???
please... ana pun teringin nak berdakwah melalui tulisan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:46


salam..

tahniah ada keingininan nak berdakwah..

caranya mudah saja. register macam register email dan post macam hantar email :)

cuba masuk http://www.blogger.com/signup.g.

dan follow step2 dia. kalau ada masalah boleh post kat sini lagi. nak masuk shoutbox dsb tu boleh buat kemudian


-----------------
ADSTEC HOSTING | MONEY ONLINE | PROPERTY ONLINE
[ Telah diedit oleh: gigibiru pada 20-04-06 22:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:48


Tapi apa beza blog dengan website??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

gigibiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13631
Posting: 47
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:49


blog ni lebih mudah untuk di 'update' dan lebih di'gemari' oleh search engine kerana selalu ada fresh content

biasa orang buat diari atau posting hari2 tentang tips, panduan, perkongsian dan sebagainya.

website pula lebih flexible dari segi design tetapi agak sukar untuk update kerana perlu edit, upload dan sebagainya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gigibiruProfil   Hantar PM kepada gigibiru   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 21-04-06 07:29


Terima kasih gigibiru.
Sekarang baru ana faham. Kira blog ni website mini la kan?? :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

mp3
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2006
Ahli No: 23953
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 08:08


Pada 20-04-06 22:48 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Tapi apa beza blog dengan website??


All blogs are website, but websites are not necessarily blog. :-di

Pada 20-04-06 22:49 , gigibiru posting:

!!! QUOTE !!!

blog ni lebih mudah untuk di 'update' dan lebih di'gemari' oleh search engine kerana selalu ada fresh content

biasa orang buat diari atau posting hari2 tentang tips, panduan, perkongsian dan sebagainya.

website pula lebih flexible dari segi design tetapi agak sukar untuk update kerana perlu edit, upload dan sebagainya.


Ada jugak orang yang guna Yahoo Geocities untuk buat blog. Cara ni memang agak payah la.. Ada banyak website yang fleksibel. Blog salah satunya. Website berita macam CNN, BBC yang bersifat dinamik, juga sebenarnya menggunakan teknologi blog - cuma ia lebih kompleks.

Nasihat saya kalau sesiapa nak buat blog Islamik tu:
- Jangan la buat blog copy-and-paste. Blog adalah tempat ekspresi idea.
- Jangan letak macam-macam high-bandwidth multimedias kat blog tu, contohnya letak radio la, lepas tu nasyid sampai sepuluh. Jenuh la nak tunggu habis loading.

- Kalau nak letak lagu nasyid, jangan la buat autostart...buat terkejut dinding telinga ni saja..
- Tak payah letak macam-macam free service. Contohnya, satu chatter box dah cukup. tak payah nak sampai dua tiga.. Kadang-kadang, bila banyak guna free service, akan banyak jugaklah pop-up windows. Pelawat menyampah dengan pop ups.

- Yang paling penting, bukan hangat-hangat tahi ayam. Buat satu dua pos, lepas tu dah terus stop. Kalau nak blog, biar betul-betul istiqamah. Tak perlu update hari-hari. Seminggu sekali dah pun cukup asalkan tulisan tu kritis, mantap, dan boleh mengajak orang berfikir.

- Apa guna update blog hari-hari, tapi isi kandungan semua copy dan paste? Pastikan tahu apa tujuan kita nak turut sama masuk dalam dunia blogging ni.


-----------------
Ini Tandatangan Saya!!
[ Telah diedit oleh: mp3 pada 21-04-06 08:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mp3Profil   Hantar PM kepada mp3   Pergi ke mp3's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 09:57


Hm...
ana setuju tentang perkara-perkara ni...
actually ana dah create satu, cuma tak berapa reti nak make up

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 10:06


nak buat blog tak susah.kalau kreatif,mesti kena mahir how to put html code.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 11:44


Tak perlu mahir pun sebenarnya. Ada Komuniti Blog yang mudah untuk digunakan. Tanpa perlu belajar bahasa HTML, Java, dll.

Laman utama komuniti: http://www.e-komuniti.com/default.asp

Contoh blog Al-Quran Online: http://www.e-komuniti.com/esasterawan/1.asp?uid=78


di sini coretan anda akan dibaca dengan serius, di samping anda mendapat kunjungan hampir setiap hari oleh ahli-ahlinya seperti mana anda sentiasa berkunjung ke ukhwah.com ini.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/
[ Telah diedit oleh: MohdHanafi pada 24-04-06 10:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 12:54


Jawapan MP3 nampaknya paling tepat.

Zaman dah berlalu, berakhir sudah blog yang macam sarkis bergerak sana, bergerak sini sampaikan susah nak dibuka, nak surf pun tak tahu mana yang hendak diklik. Macam sarkis! Pelik! Kebudak-budakan. Macam budak-budak baru kenal internet. Segala rupa benda diletakkan di situ. Ingat, fungsi blog adalah untuk ekspresi diri, atau ekspesi idea, bukan persembahan sarkis.

Zaman sekarang adalah simple. Senang mana yang nak diklik. Jadi kalau anda bertanya blog yang mantap ialah blog yang simple dan ada yang paling asas. Plain dengan warna lembut yang tak menyakitkan mata bila membacanya. Itu saja. Blog yang mantap ialah kandungannya yang dibaca orang dan ada ilmu di dalamnya.

Kebanyakan blog sekarang ini hanya untuk syok sendiri. Sukar hendak mendapat pelawat yang ramai (lebih dari 2 -- 3 orang) sebab masing-masing sangkut kat blog sendiri, menghias-hias, update, dan tak ada masa nak lawat blog orang lain. Lagipun tak ada apa yang menarik untuk dilawati. Lagipun sudah mencecah billion blog di dunia ini.

Mana-mana yang masuk ke carta blog kalau nak berada di TOP 10 atau TOP 100, klik sendiri banyak-banyak.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 19:19


Ya! jangan buat blog seperti anda seolah-olah seorang badut sarkis seperti yang dikata oleh sdra Kang itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 19:20


saya tak buat blog, tapi saya buat personal website...

tak termasuk ke? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-06 21:26


personal website tu kira website la jugak ... susah nak update ... blog main taip .. klik2 saja .. apa-apa pun ... kalau nak blog lawa ... biasakan diri dengan kod HTML,CSS,JS ... kalau ada web Content Management System macam PHP-NUKE lagi senang ... saya tengok blog budak2 sekarang dah jadi macam website la pulakk ...

Ni antara website design untuk web/blog :

graphic.kaiyosei.net
seabreezed.orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 21:40


assalamualaikum..
ana dah buat blog tapi ana tak tau cara nak masukkan radio ataupn lagu-lagu nasyid..
ada sesiapa boleh tolong ana tak...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 23:06


buatlah apa-apa,tapi jangan susahkan orang kerana streamyx anda laju.:-di
ha,ada code untuk radio ikim.radio era ada.radio apa lagi...bla2.
nak,fikir2 dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 10:35


Ana ada blog juga...try searh "izzatiazzanaz" @ "`IzzatiAzzaNa`z"
tapi...ana baru saja buat...nak update pun xsempat...
Nak ty juga...bagaimana nak buat 3 column erk...secara senang lah...sebab...dah lama xbuat websites pakai HTML...almaklumlah...sekarang ni dah banyak software untuk buat web...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-06 20:46


Setuju mp3 dan Kang.....
saya rasa, blog saya simple saja......

BLOG BANDARAYA SAFA


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-09-07 21:00


terima kasih banyak yang ana dah pelajarti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 08:42


hm..try pakai PHP lah baru macho...hihi!!!!
kadang-kadang pakai software to build web, we dnt have fully grabbing to what interface that we desire...right?
-just suggest....-

errr..kalau upah company berapa ribu ha kena bayar? i mean..fully functional site with cnnctn to the database...?saya still budak uni..tak tahu sangat bout busines luar ini...
nyone sini answer me?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 08:57


Pada 20-04-06 22:46 , gigibiru posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

tahniah ada keingininan nak berdakwah..

caranya mudah saja. register macam register email dan post macam hantar email :)

cuba masuk http://www.blogger.com/signup.g.

dan follow step2 dia. kalau ada masalah boleh post kat sini lagi. nak masuk shoutbox dan sebagainya tu boleh buat kemudian



tak boleh buka pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 22:23


hmmm...menarik ni...ana budak IT pun tak berkesempatan nak create blog...insyaALLAH selepas ini nak buat satu...

p/s: selalu buat kerja teknikal saja, tak sempat nak touch up skill develop personal blog :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

mohdamir
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2007
Ahli No: 31587
Posting: 1
Dari: Gombak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 09:14


Assalamualaikum semua,
Sebenarnya blog ini dah makin dapat perhatian di kalangan surfer internet. Ada yang gunakan sebagai tempat meluahkan perasaan, berkongsi ilmu dan tak kurang juga sebagai tempat menjana pendapatan sampingan. Kalau kamalhisyam nak belajar blog dengan cara terbaik, saya rasa better pasang sendiri blog itu. Kamalhisyam boleh lawati laman web di bawah:

http://www.bloggingsteps.com/kit/index.php?ref=mohdamir

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdamirProfil   Hantar PM kepada mohdamir   Pergi ke mohdamir's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-11-07 09:55


blog satu tempat kita nak salurkan kebaikan..bukan perlu ayat-ayat yang canggih & info-info yang hebat..diri kita & pengalaman sendiri pun boleh kita jadikan sumber utama..kebaikan bukan setakat ayat-ayat dakwah yang berat-berat :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 10:15


takniah untuk sahabat kita kamalhisyam...
najah doakan semoga berjaya..
nak buat blog tak semestinya ada macam-macam perhiasan kat situ..
cukuplah sekadar nampak menarik saja.
apa yang penting isi yang hendak
disampaikan membawa mesej dan jangan terlalu berat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 17:18


terima kasih...terima kasih.. :-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 18:58


isi amatlah penting, tengok pada keperluan apa yang nak disampaikan.

Kengkadang ado orang suka nak baca perkara-perkara santai, remeh, ado orang yang suka baca berat sebab nak berfikir. Tengoklah orang yang menulisnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 19:58


saya pun ada hati nak buat..nanti saya belajar dari roomate..nanti penyampaian saya kebudak2an tapi berisi..

roomate saya kata blog lebih senang buat berbanding wordpress


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:21


pernah create 2,3 blog sendiri tapi lalma2 malaz nak jaga..tak ada masa satu hal..mood kadang-kadang pula tak ada...dan kadang-kadang tak ada idea..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 21:27


idea datang dari apa yang kita lihat, dengar, alami, baca :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 10:16


www.wordpress.com

Kalau ada seseiapa yang boleh customize dan design template blog ni sudi2kan berkongsi..

Pening nak paham php & mysql..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-11-07 11:26


Assalamualaikum
daripada buat blog ni juga boleh menghasilkan duit kan...kawan² saya pandai..sayangnya saya tak pandai..huhu..... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 16:12


Pada 22-04-06 10:06 , mieIKIM posting:

!!! QUOTE !!!

nak buat blog tak susah.kalau kreatif,mesti kena mahir how to put html code.


nak buat blog tak susah, tapi kalau nak design sendiri dan merekabentuk semuanya sendiri ikut citarasa memang penat....

ada banyak website yang mengajar bagaimana nak buat blog. rajin2kanlah diri menggooglekannya. baca, faham. dan try test error sendiri. dan belajar semua sendiri. mula-mula amat sukar dan memenatkan tapi bila dah menjadi, siap dan perfect untuk digunakan, fuuhh hati puas dan gembira sangat...

tapi kemudian berikrar dah takkan design lagi dah. hahaha :lucu:


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 17-11-07 16:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-07 20:50


!!! QUOTE !!!

daripada buat blog ni juga boleh menghasilkan duit kan...kawan² saya pandai..sayangnya saya tak pandai..huhu..... :-P


ado, google ado buat satu advertisement jika orang yang lawat klik akan dapat beberapa sen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-11-07 13:53


Pada 17-11-07 20:50 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

daripada buat blog ni juga boleh menghasilkan duit kan...kawan² saya pandai..sayangnya saya tak pandai..huhu..... :-P


ado, google ado buat satu advertisement jika orang yang lawat klik akan dapat beberapa sen.


betul lah tu...tapi ni, kawan saya dah ada yang berpendapatan tetap sehingga 3000++.... :-o



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-11-07 14:20


Pada 17-11-07 20:50 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

daripada buat blog ni juga boleh menghasilkan duit kan...kawan² saya pandai..sayangnya saya tak pandai..huhu..... :-P


ado, google ado buat satu advertisement jika orang yang lawat klik akan dapat beberapa sen.


macam mana tu... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 21:11


m...ada jugak buat blog.tapi biasa-biasa sajalah....Blogku


-----------------
Tidak akan kamu berasa gundah walaupun sekali jika kamu tahu apa yang kamu cari


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 22:16


!!! QUOTE !!!

betul lah tu...tapi ni, kawan saya dah ada yang berpendapatan tetap sehingga 3000++....


Macam mana dia buat tu?? TuanCivil..??

seorang kawan saya chinese guy buat blog plus adsense dapat dalam 200 USD.. sebulan.
Macam mana dia buat saya pun hairan..

Sebab setahu saya google adsense pakai ppc (pay apa click).
Satu kali klik iklan adsense ada lah bayar dalam beberapa sen bergantung pada pembayar tu lah.

Kalau 200 usd, hmm dah berapa ribu klik tu..??
:-P

Thehehhehe...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hmm, ada sesiapa yang nak berkongsi..?? :welcome: :welcome:
[ Telah diedit oleh: Muddathsir787 pada 24-11-07 23:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-07 23:10


hurm... saya teringin nak letak adsense dalam blog, tapi.... kenapakah malas.. pernah masuk adsense nya website, macam susah jeq...

fening...

last2 tak letak pun. huu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 13:37


Pada 24-11-07 23:10 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hurm... saya teringin nak letak adsense dalam blog, tapi.... kenapakah malas.. pernah masuk adsense nya website, macam susah jeq...

fening...

last2 tak letak pun. huu~


Kak shye..ada join ye adsense tu? Erm...niza lagi tak suka...huhu... But if u use it to get some income..tu normal lah.. Niza pernah buatkan untuk someone...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 18:15


ada orang "kritik" orang yang isi blognya cuma copy paste..
bagi saya walaupun copy paste atau tak kiralah isi blog seseorang itu perkongsian diari pasti ada objektifnya..

ringkas manapun, dan rendahnya nilai idea seseorang itu (sebab hal ini memang dinilai orang)
tapi kalau niatnya baik, pasti nilainya tinggi di sisi Allah.. huhu siapa kita untuk menilai?

Sesiapa yang ingin berdakwah, tak semestinya isi penulisannya berat atau kreatif..
sebab setiap orang ada kemampuannya sendiri dan pastilah berbeza ilmu seorang pelajar agama dan yang bukan pelajar agama..
tapi naluri itu tetap sama iaitu ada niat berdakwah.. tak semestinya isi yang berat itu yang membuatkan seseorang berfikir..
ada masa benda-benda yang basic itu yang perlu untuk refresh iman seseorang..
siapa tahu dengan izin Allah, dengan cuma satu perkataan atau cuma satu ayat quran atau cuma sebuah hadis dari blog seseorang,
boleh menjadi titik hidayah dan menjadi titik hati seseorang terbuka.. ;-)

sesiapa yang ada ilmu dan kekreatifan yang tinggi itu silalah tulis dan sampaikan dengan berakhlak dan beradab.. :-)
bukan untuk menghentam, menegakkan benang yang basah atau apa-apa lah..
janganlah kekreatifan seseorang yang dipinjamkan sementara oleh Allah itu "terguna" untuk mengadili orang lain,
"terguna" untuk melemahkan semangat orang lain yang rendah kekreatifannya untuk berdakwah..

pastinya setiap tulisan itu tangunggjawab masing-masing..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 13:37


Ana pun baru berjinak2 dengan blog.. tgl kadang-kadang tu tak ada masa nak posting.. kering idea...

--------------------------

www.mnar-cw.tk

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 02:42


salam..
bagaimana pulak nak buat layout blog sendiri? ada sesiapa yang tahu.. ataupun nak kena buka thread baru tentang soalan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-08 21:11


ana rasa anta cari saja kat google cara nak buat blog yang bagus2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124288 saat. Lajunya....