Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 83
Ahli: 0
Jumlah: 83




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 16 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: PBT dilarang intip pasangan di taman rekreasi


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» PBT dilarang intip pasangan di taman rekreasi

Please Mendaftar To Post


Oleh PBT dilarang intip pasangan di taman rekreasi

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 19:54


LUMUT 17 April - Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Ting melarang pihak berkuasa tempatan (PBT) menghantar pegawai penguat kuasa untuk mengintip pasangan yang berdua-duaan di taman rekreasi.

Katanya, ini kerana PBT hanya boleh menghantar pegawai penguat kuasa setelah menerima aduan daripada orang awam mengenai kelakuan sumbang pasangan di tempat tersebut.

``Tindakan menghantar penguat kuasa untuk mengambil tindakan (hanya) setelah aduan diterima mengenai pasangan yang melakukan aksi melampau seperti berbogel atau melakukan aktiviti seks.

``Saya menegaskan, tindakan tidak boleh diambil terhadap pasangan yang hanya berpegangan tangan,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Jawatankuasa Perunding Perbadanan Perbandaran-Perbandaran (JKPPP) Malaysia Pertama 2006, di sini hari ini.


apa ong ka ting tahu pasal hukum haram pegang tangan wanita bukan muhrim...
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 18-04-06 19:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:00


ini yang terjadi bila orang bukan Islam jadi pemimpin... kerajaan ISLAM HADHARI

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:25


apa nak jadi dengan kerajaan Islam Hadhari ni, bukan nak buat amar ma`ruf nahi munkar, tapi mereka ni buat amar munkar nahi ma`ruf! :-?

itulah antara akibatnya apabila golongan kuffar diberikan kuasa dan hak untuk bercakap tentang sesuatu yang berkaitan dengan agama, tak salah nak berikan mereka jawatan yang agak penting, cuma biarlah berpada2 dan jangan biarkan mereka melangkau batasan agama kita...

bagi mereka (kuffar) perkara itu tidak melibatkan agama, tapi kita sebagai orang Islam tidak boleh membiarkan mereka bertindak sesuka hati, kalau dibiarkan juga itu bermakna kita umat Islam juga redha dan setuju dengan pendapat mereka...

al-Islamu ya`lu wa la yu`la `alayh

"Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya." (Suran Ali `Imran 3: 104)

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik." (Surah Ali `Imran 3: 110)

"Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan." (Surah al-Hajj 22: 41)

"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya." (Surah Luqman 31: 17)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:40


Pada 18-04-06 19:54 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!



``Tindakan menghantar penguat kuasa untuk mengambil tindakan (hanya) setelah aduan diterima mengenai pasangan yang melakukan aksi melampau seperti berbogel atau melakukan aktiviti seks.


takkan nak sampai macam ni baru nak suruh penguat kuasa ambil tindakan...

p/s: mencegah dari awal lebih baik dari mencegah setelah terlambat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:40


assalamualaikum

tak mengapa..tak mengapa..berpegang tangan, berpelukan, bercumbuan dengan bukan mahram hanya untuk melahirkan dan menunjukkan rasa kasih sayang kepada pasangan masing2. tak ada hal semua tu... tak ada masalah. nanti bila dan mengandung anak zina, baru lah kahwin. kalau darurat dan terdesak sangat tak ada kerja untuk sara hidup keluarga dan anak2, boleh pergi melacur. banyak saja pusat2 pelacuran di malaysia ni. banyak juga2 pub/ disko yang sediakan khidmat GRO.

kalau nak merasa arak, dipersilakan.banyak saja dijual. boleh dijumpa di mana-mana. paling mudah, pergi saja ke seven eleven, family store..hotel2 pun banyak juga yang jual arak. belilah..tiada siapa nak larang. tiada siapa nak marah.

nak pergi konsert2 maksiat, nak release tension, jangan segan2 lah ye pergi. negara kita negara demokrasi. tiada paksaan/ tegahan untuk berbuat apa saja... asalkan pandai jaga diri cukuplah

p/s kalau macamnilah gayanya Islam Hadhari menangani masalah maksiat, bolehlah undi mereka lagi dalam pilihanraya akan datang. kalau nak buat maksiat dengan bebas tanpa halangan, dipersilakan memangkah mereka... hidup anda akan bahagia sebahagia nya...terasa dunia ni anda yang punya.

tunggulah sampai bala' Allah menimpa... waktu tu baru tahu langit tinggi atau rendah

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 18-04-06 20:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:47


Pada 18-04-06 20:40 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

tak mengapa..tak mengapa..berpegang tangan, berpelukan, bercumbuan dengan bukan mahram hanya untuk melahirkan dan menunjukkan rasa kasih sayang kepada pasangan masing2. tak ada hal semua tu... tak ada masalah. nanti bila dan mengandung anak zina, baru lah kahwin. kalau darurat dan terdesak sangat tak ada kerja untuk sara hidup keluarga dan anak2, boleh pergi melacur. banyak saja pusat2 pelacuran di malaysia ni. banyak juga2 pub/ disko yang sediakan khidmat GRO.

kalau nak merasa arak, dipersilakan.banyak saja dijual. boleh dijumpa di mana-mana. paling mudah, pergi saja ke seven eleven, family store..hotel2 pun banyak juga yang jual arak. belilah..tiada siapa nak larang. tiada siapa nak marah.

nak pergi konsert2 maksiat, nak release tension, jangan segan2 lah ye pergi. negara kita negara demokrasi. tiada paksaan/ tegahan untuk berbuat apa saja... asalkan pandai jaga diri cukuplah

p/s kalau macamnilah gayanya Islam Hadhari menangani masalah maksiat, bolehlah undi mereka lagi dalam pilihanraya akan datang. kalau nak buat maksiat dengan bebas tanpa halangan, dipersilakan memangkah mereka... hidup anda akan bahagia sebahagia nya...terasa dunia ni anda yang punya.

tunggulah sampai bala' Allah menimpa... waktu tu baru tahu langit tinggi atau rendah

wallahua'lam



syukran atas respos anda...memang "makan dalam"...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:48


assalamualaikum
artikel asal dari Roslan SMS

Tafsiran perlakuan sumbang dan lucah menurut Ka Ting

Dalam tulisan terakhir saya di BLOG ini saya menyuarakan kebimbangan apabila Kabinet mengeluarkan arahan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengeluarkan garispanduan berhubung definisi kelakuan sumbang dan lucah di tempat-tempat awam

Benarlah Pihak Berkuasa Tempatan ataupun PBT terletak di bawah bidangkuasa kementerian berkenaan, namun isu yang dimaksudkan adalah isu moral dan akhlak, oleh itu tidakkah Jabatan Perdana Menteri merupakan kementerian yang lebih sesuai dalam hal ini?



Dan terbukti dalam akhbar hari ini, Menteri berkenaan yang juga Presdien MCA dengan senang hati telah memberikan gambaran darihal definisi perlakuan sumbang dan lucah menurut selera dan pemahaman beliau.

Kata Ka Ting sebagaimana dilaporkan oleh UTUSAN:
Tindakan menghantar penguatkuasa untuk mengambil tindakan (hanya) setelah aduan diterima mengenai pasangan yang melakukan aksi melampau seperti berbogel atau melakukan aktiviti seks.
Saya menegaskan, tindakan tidak boleh diambil terhadap pasangan yang hanya berpegangan tangan
Dalam hal yang sama THE STAR memetik beliau sebagai berkata bahawa perlakuan sumbang dan lucah itu bermaksud:

Excessive indecent acts such as stripping.
Perlakuan keterlaluan umpamanya berbogel.

Demikianlah kurang-lebih apa yang bakal kita harapkan dari garispanduan perlakuan sumbang dan lucah dari hasil tangan Presiden MCA itu.

Kalau kita baca dari tafsiran Ka Ting itu maka bercium OK, bercumbu OK, berpeluk-pelukkan OK hatta bergomol atas bangku, bawah bangku, atas padan, celah batu semuanya OK asal jangan berbogel atau melakukan aktiviti seks, itu sahaja.

Maaf tetapi saya rasa itulah juga agaknya tafsiran Islam Hadhari sebab Perdana Menteri Islam Hadhari jugalah yang telah mewakilkan kuasa membuat tafsiran ini kepada Ka Ting tempoh hari. Bukan al Ghazali bukan juga as Syafiee tetapi rupa-rupanya Ka Ting yang dicari-cari.

Oleh itu bersedialah kita untuk menyaksikan keruntuhan moral anak-anak muda kita pada tahap yang belum pernah kita saksikan sebelum ini. Ya Allah Selamatkanlah Malaysia!


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ika_3004
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2006
Ahli No: 23696
Posting: 19
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-04-06 20:52


salam..
sdeh lagi dengan kpimpinn negara ni..np bia orang bukan islam wt kptsn sdgkn kita 'ngare islam'?kalau xmmpu wt amar maaruf nahi mungkar,jangan pulak halang orang-orang yang wt ush tu..
negara mkin maju tapi rkytny semakin mundur..kembali ke zaman jahiliyah yang penuh kgelapan..
semakin rsu memikirkan masa dpan kita..dsbbkn kmungkrn,bala Allah mnanti masa saja :( doala untuk kslamatan sluruh umat islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika_3004Profil   Hantar PM kepada ika_3004   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 20:57


dalam pilihanraya nanti, undilah mereka lagi kalau nak laburkan saham dosa di akhirat nanti...

kerajaan yang berlandaskan Islam akan membawa kita ke syurga, insyaAllah, sedangkan kerajaan toghut akan membawa kita ke...? :-?

semoga kerajaan yang kita ada sekarang tidak tergolong dalam golongan yang kedua...

"Allah Pelindung (Yang mengawal dan menolong) orang-orang yang beriman. Ia mengeluarkan mereka dari kegelapan (kufur) kepada cahaya (iman). Dan orang-orang yang kafir, penolong-penolong mereka ialah Taghut yang mengeluarkan mereka dari cahaya (iman) kepada kegelapan (kufur). Mereka itulah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya." (Surah al-Baqarah 2: 257)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 18-04-06 21:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:04


bukan tak tahu tapi buat-buat tak tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 21:22


assalamualaikum

jangan tak tahu, ada banyak lagi kelebihan dan faedah kalau anda memilih kepimpinan Islam Hadhari. kitakan nak hidup maju, mestilah ikut Islam Hadhari.

antara kelebihan dan faedah yang anda akan dapat dengan Islam Hadhari ( Membangun Bersama Maksiat)

kalau nak tukar agama nak murtad, boleh saja. tak ada masalah. bukankah tiada paksaan dalam beragama? lepas dah tukar agama tu, senyap2 sajalah. tak payah pergi ke jabatan pendaftaran untuk tukar nama. jenuh pulak nanti ada pihak2 yang mempertikaikan urusan pihak berkuasa. pandai buat, pandai2lah sorok.

bagi wanita, tak mengapa nak pakai apa-apa pun ikut selera anda. lagi singkat lagi bagus. lagi terdedah lagi baik. tak pakai tudung lagi bagus. kalau pakai tudung ni nampak kolot, dan bawa kerugian pula tu. kitakan nak maju..buat apa nak tutup2 ni..

kalau sesiapa yang nafsunya hanya pada lelaki, jangan bimbang. anda perlukan khidmat gay/ homoseks pergi saja rumah2 urut atau khidmat spa di KL. ada banyak rumah tumpangan yang menawarkan khidmat homoseks ni.

kalau ada sesiapa yang tak puas hati dengan undang2 syariat Islam, boleh nyatakan saja ketidakpuasan hati anda dan mungkin ia boleh dipertimbangkan mengikut keadaan. boleh saja nak join IFC, Sisters In Islam dan pertubuhan2 seumpama mereka. anda berhak bersuara... negara kita kan negara demokrasi. apa yang perlu dibimbangkan?
undang2 Islam tu menyusahkan rakyat saja. nanti orang2 non muslim takut pula kalau kalau kita laksanakan hudud, qisas, takzir dll.

p/s: oleh itu.. jangan berfikir panjang lagi.. membangun bersama Islam Hadhari, membangun bersama maksiat


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 18-04-06 21:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 21:42


memang logik! :-di

untuk memajukan ekonomi negara, rakyat jelata hendaklah pandai berjimat cermat, antaranya dengan memakai pakaian yang singkat... :-di

dengan melarang PBT untuk intip pasangan di taman rekreasi, dah kira jimat tenaga dan wang, tak payah letih2 nak intip dan tak payah nak lantik pegawai ramai-ramai... hurm, bagus juga idea ni... :lol:

dengan menyokong Islam Hadhari, masyarakat akan sentiasa up-to-date, tidak ketinggalan, Islam Hadhari: Islam yang telah dihadharikan, bermaksud ada Islam yang tidak Hadhari? :-?

perumpamaannya: dengan adanya Madrasah Islamiyyah, bermaksud ada juga madrasah yang tidak Islamic, madrasah memang banyak dan boleh dipecah2kan, tapi Islam? :-?

p/s: harap2 kerajaan berfikir lebih 1000 kali sebelum menyimpang dari ajaran Islam


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 08:08


!!! QUOTE !!!

``Saya menegaskan, tindakan tidak boleh diambil terhadap pasangan yang hanya berpegangan tangan,'' katanya


Suka hati perut limpa pedal pankreas dia tak bagi ambik tindakan. Dia ni sapa, Menteri Perumahan, bukan menteri hal ehwal moral.

Jaga bab perumahan sudah la..sana retak sini retak, sana roboh, sini roboh, yang hang sibuk nak tegur soal moral ni apahal ?

Makin teruk Islam dihina selepas Islam Hadhari diperkenalkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-04-06 08:42


sapa ong ka ting nak buat keputusan?memang la dia ada kuasa,tapi dia 2 agama apa?suka suki dia saja!si PM tu pula tak boleh ka buat apa-apa ka?just tengok saja ke?apa dah punya pemimpin!hampeh...

Pada 19-04-06 08:08 , Tolhah posting:

!!! QUOTE !!!


Makin teruk Islam dihina selepas Islam Hadhari diperkenalkan....


memang islam hadhari sungguh..pasni ramai-ramai la p mengundi islam hadhari ye..tengok apa lagi la nak jadi pasni..huhuhu..makin teruk!!


-----------------
Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman serta beramal soleh dan berwasiat (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran.


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 09:01


Assalamualaikum

sedih betul dunia sekarang...orang islam itu sendiri tunduk pada orang bukan islam...sedangkan islam itu sendiri adalah agama yang syumul...

sebenarnya pernah wujud ke ISLAM HADHARI dalam agama kita ni???sedangkan agama islam yang benar adalah dari ALLAH S.W.T. yang menurunkan AL-QURAN dan AS-SUNNAH...

macam-macam dunia sekarang....sama-samalah kita berdoa...amin :-)

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 09:07


Kenapa la ong ka ting nihh..menteri perumahan sibok psal agama Islam pula..ermm...ntahapehapentah..
jom membangun bersama Islam..mula diri sendiri, keluarga, sahabat, masyarakat...& etc. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 13:56


Pada 18-04-06 20:48 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
artikel asal dari Roslan SMS

Tafsiran perlakuan sumbang dan lucah menurut Ka Ting

Dalam tulisan terakhir saya di BLOG ini saya menyuarakan kebimbangan apabila Kabinet mengeluarkan arahan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengeluarkan garispanduan berhubung definisi kelakuan sumbang dan lucah di tempat-tempat awam

Benarlah Pihak Berkuasa Tempatan ataupun PBT terletak di bawah bidangkuasa kementerian berkenaan, namun isu yang dimaksudkan adalah isu moral dan akhlak, oleh itu tidakkah Jabatan Perdana Menteri merupakan kementerian yang lebih sesuai dalam hal ini?



Dan terbukti dalam akhbar hari ini, Menteri berkenaan yang juga Presdien MCA dengan senang hati telah memberikan gambaran darihal definisi perlakuan sumbang dan lucah menurut selera dan pemahaman beliau.

Kata Ka Ting sebagaimana dilaporkan oleh UTUSAN:
Tindakan menghantar penguatkuasa untuk mengambil tindakan (hanya) setelah aduan diterima mengenai pasangan yang melakukan aksi melampau seperti berbogel atau melakukan aktiviti seks.
Saya menegaskan, tindakan tidak boleh diambil terhadap pasangan yang hanya berpegangan tangan
Dalam hal yang sama THE STAR memetik beliau sebagai berkata bahawa perlakuan sumbang dan lucah itu bermaksud:

Excessive indecent acts such as stripping.
Perlakuan keterlaluan umpamanya berbogel.

Demikianlah kurang-lebih apa yang bakal kita harapkan dari garispanduan perlakuan sumbang dan lucah dari hasil tangan Presiden MCA itu.

Kalau kita baca dari tafsiran Ka Ting itu maka bercium OK, bercumbu OK, berpeluk-pelukkan OK hatta bergomol atas bangku, bawah bangku, atas padan, celah batu semuanya OK asal jangan berbogel atau melakukan aktiviti seks, itu sahaja.

Maaf tetapi saya rasa itulah juga agaknya tafsiran Islam Hadhari sebab Perdana Menteri Islam Hadhari jugalah yang telah mewakilkan kuasa membuat tafsiran ini kepada Ka Ting tempoh hari. Bukan al Ghazali bukan juga as Syafiee tetapi rupa-rupanya Ka Ting yang dicari-cari.

Oleh itu bersedialah kita untuk menyaksikan keruntuhan moral anak-anak muda kita pada tahap yang belum pernah kita saksikan sebelum ini. Ya Allah Selamatkanlah Malaysia!



saya pun terkejut baca berita ni dekat surat khabar...Gila apa undang-undang ni!Tak boleh tangkap orang buat maksiat..... :-|


...
[ Telah diedit oleh: sailormoon pada 19-04-06 14:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 15:18


ish... xhabis2 menggalakkan maksiat.... Nauzubillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 16:44


satu lagi maslah besar menimpa negara....ini semua projek gerakan liberalisme yang bertunjangkan Barat.......nak menghancurkan umat Islam.............yang geramnya ada orang islam yang sokong...satu kepala dengan ong ka ting al- celakai....
atas nama hak asasi......hak asasi kepala paip mereka,,kan,,,,,,
kalau orang islam tak pertahankan islam kali ini siapa lagi??????ong ka ting??????

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 19-04-06 17:42


ong ka ting ni dulu pernah kantoi agaknya...Ong Kan Toi...hahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 17:51


Pada 19-04-06 17:42 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

ong ka ting ni dulu pernah kantoi agaknya...Ong Kan Toi...hahah


p/s: aiman tak keshaa..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 19-04-06 19:15


Pada 19-04-06 17:42 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

ong ka ting ni dulu pernah kantoi agaknya...Ong Kan Toi...hahah





:-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 23:51


Mufti Perak tolak tafsiran Ka Ting

ROSLAN SMS

Rata-rata ramai yang keliru, marah dan tidak dapat menerima tafsiran perlakuan sumbang dan lucah sebagaimana yang dinyatakan oleh Presiden MCA yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Ong Ka Ting baru-baru ini.

Menurut Ong perlakuan tersebut sebenarnya merujuk kepada:

Pasangan yang melakukan aksi melampau seperti berbogel atau melakukan aktiviti seks.

Bermakna hanya apabila pasangan atau sesuatu kumpulan itu berbogel ataupun melakukan aksi seks di khalayak ramai barulah ia dianggap sebagai perlakuan sumbang ataupun lucah. Ketika itu barulah penguatkuasa PBT boleh mengambil tindakan.

Ong mungkin mentafsir perlakuan tersebut menurut kaca mata barat ataupun menurut selera peribadinya ataupun apa sahaja namun ianya nyata dan jelas tersasar dan tergelincir dari landasan Islam dan adat serta budaya Melayu.

Islam dilahirkan untuk membentuk akhlak dan moral umat manusia dan budaya Melayu sendiri sungguh kaya dalam mempertahankan maruah dan harga diri bangsanya.

Bolehkah kita duduk selesa dan tidur nyenyak dengan tafsiran sesat Ka Ting itu?

Kita yang saya maksudkan adalah umat Islam dan orang Melayu. Malah tidak keterlaluan kalau saya katakan masyarakat Cina dan India dalam negara ini pun tidak dapat menerima atau bersetuju dengan tafsiran Ka Ting yang tidak selari dengan mana-mana kepercayaan, adat dan budaya timur itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 19-04-06 23:54


mufti perak juga yang berani... syabas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:26


ENTAH KE MANA ULAMA YANG MEMPERJUANGKAN ISLAM HADHARI NI...
MANA PERGINYA YB FIDAUS, DR MASHITAH...
kenapa DEPA SENYAP saja..DAH KENA SOGOK KE apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

Khairul_syairazi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2006
Ahli No: 24004
Posting: 4
Dari: cyberjaya

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:36


takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_syairaziProfil   Hantar PM kepada Khairul_syairazi   Quote dan BalasQuote

Khairul_syairazi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2006
Ahli No: 24004
Posting: 4
Dari: cyberjaya

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:36


takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_syairaziProfil   Hantar PM kepada Khairul_syairazi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:40


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..


APA HAL DG KHAIRUL NI..
APA MAKSUD AWAK???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:41


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah
huh...what do u mean...? boleh mendatangkn fitnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:46


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..


biasa buat ke?


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:50


ENTAH lah BUDAK KHAIRUL NI..TERLEPAS DARI AREA MANA NI..

KALAU NAK PEGANG TANGAN ISTERI KE ATAU MAHRAM KE MEMANG TAK SALAH..
TAPI kalau CIUM TU..PIPI ANAK BOLEH lah..KALAU YANG LAIN (ISTERI , MAK, KAKAK KE) TU mungkin KEKOK..DAN yang BUKAN MAHRAM MEMANG SELAMANYA TAK BOLEH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:53


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..


bior betul khairul???


-----------------
..~ukhwah~..ibarat sebuah rumah,tak perlu cantik,tak perlu mewah,yang penting kita bahagia di dalamnya..friends 4eva..


Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:59


YaAllah....khairul, bior benor kamu ni....
masyaAllah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 01:01


Encik khairul, enta ni mungkin tak tahu batas pergaulan dalam Islam agaknya. ana harap, rajin2kan bertanya pada ustaz/ustazah yang boleh dipercayai ( ramai saja ustaz/ustazah zaman ni tak boleh dipercayai)

rajin ikut kuliah2 agama. takutnya, enta cakap macamtu sebab enta biasa buat. perbuatan2 tu perbuatan mendekati zina.. memang ia berdosa. sedangkan bertemu berdua, walau tak pegang2 pun dikira berdosa juga. mengundang fitnah

dari senyuman, hati terpaut... then bertukar2 alamat/ no telefon. lepas itu dah kenal nak jumpa pulak. mula2.. duduk jauh2. lepas itu syaitan bisik "dekatlah lagi". dah duduk dekat2, tangan menjalar, pegang2..usik sana usik sini.lepas itu peluk..cium2.. then zina. DOSA BESAR!!
jangan pandang remeh dengan dosa. ingat, jangan sekali2 mencabar Allah!

sekadar peringatan.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 01:38


harap2 dia tak serius, atau sengaja nak guna mafhum mukhalafah, cuma terlupa nak syarah... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 02:54


alah...nak provoke apa tu khairul?hehe....bukan terlupa nak syarah,nak siapkan syarah nya...pjg lebar itu...wait and see..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 09:04


Assalamualaikum

ya Allah...khairul!!!

:-o :-o :-o

harap perjelaskan dengan betul bersumberkan ilmu...

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 09:56


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...
bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah


Inilah contoh bila nafsu mengawal akal, tak perlu tengok jauh2, Tengok Khairul dah cukup. Betapa hancusnye mamat ni bila dah tak reti nak nilai agama sendiri. Dia ingat badan dia kalis api agaknya...
Khairol2, baiklah hang main jauh2, tayah kami kena azab sekali.


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 10:55


en khairol mencari kontrolversi murahan....hebat2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 11:10


Kalau PBT tak nak intip tak apa .. ramai lagi mat-mat skodeng yang gemar mengintip, meneropong dan merakam aksi-2 yang panas menggunakan perakam video yang akhirnya akan dipasarkan dalam bentuk VCD untuk tontonan ramai ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 11:19


Pada 19-04-06 23:54 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

mufti perak juga yang berani... syabas...


betul tu ... saya setuju .. tapi kat padang polo ipoh tu la port couple berasmara .. ramai yang bertudung tau! Harap pejabat mufti dapat ambik tindakan .. tak payah harapkan PBT tu ..

p/s : ada seorang kenalan pernah cerita pada saya tentang rakaman aksi sumbang seorang perempuan bertudung labuh dengan seorang lelaki yang dikatakan dirakam di padang polo, ipoh ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 12:11


kat UPM memang ramai buat maksiat...kat tasik di Padang...Sri Serdang

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 20-04-06 13:32


Pada 20-04-06 11:19 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-04-06 23:54 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

mufti perak juga yang berani... syabas...


betul tu ... saya setuju .. tapi kat padang polo ipoh tu la port couple berasmara .. ramai yang bertudung tau! Harap pejabat mufti dapat ambik tindakan .. tak payah harapkan PBT tu ..

p/s : ada seorang kenalan pernah cerita pada saya tentang rakaman aksi sumbang seorang perempuan bertudung labuh dengan seorang lelaki yang dikatakan dirakam di padang polo, ipoh ...
-enta tengok ke rakaman tu or percaya macam tu saja....



-memang betul pun itu port maksiat...ramai pun yang kantoi kat situ.... kat tiap2 bandar pun ada port nya.... jangan cakap ipoh saja... JAIP yang tak buat kerja ...tak upaa mufti nak buat semua kerja tu...

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 20-04-06 13:33


taman klcc lagi teruk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 13:34


rakaman aksi sumbang wanita bertudung labuh? suami dia agaknya. baru kahwin... tapi agaknya ye pun janganla buat kat tempat umum...


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 20-04-06 13:37


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..




- tak habis sekolah mamat ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 20-04-06 23:48


TERUKK

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 23:55


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah



tak salah adakah bermakna tak dosa??whatever...

p/s:anda tersilap portal kalau masih di mentaliti ini!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 00:11


dah lah tu,semoga Allah membuka hati dan memberi hidayah buat statement begitu....nak tanya sahabat sekalian,apa agaknya langkah yang paling patut kita lakukan untuk mencegah maksiat di tempat-tempat terbuka,maknanya tempat awam...kalau dah tertutup tu memang kita tak tau kan..

p/s: zilzal hanya mampu membenci dengan hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 21-04-06 00:15


Pada 21-04-06 00:11 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

dah lah tu,semoga Allah membuka hati dan memberi hidayah buat statement begitu....nak tanya sahabat sekalian,apa agaknya langkah yang paling patut kita lakukan untuk mencegah maksiat di tempat-tempat terbuka,maknanya tempat awam...kalau dah tertutup tu memang kita tak tau kan..

p/s: zilzal hanya mampu membenci dengan hati


kita bom saja tempat itu.....
kat kawasan perak, memang banyak tempat perlu dibomkan...
baru setel masalah.....hehehe....
tapi memang betul la....kita bom saja.....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 00:17


tak setel tu.. mereka kena ditarbiyah dan didakwah fardiyyah kan.. 1st of all, kena basuh dulu ong ka ting dan konco2nya tu :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 00:31


Pada 21-04-06 00:17 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

tak setel tu.. mereka kena ditarbiyah dan didakwah fardiyyah kan.. 1st of all, kena basuh dulu ong ka ting dan konco2nya tu :di
jom kita basuh dorangg..nak guna clorox ke...
jst kidding.. :-di
basuh sampai bersih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 21-04-06 01:06


Pada 21-04-06 00:11 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

dah lah tu,semoga Allah membuka hati dan memberi hidayah buat statement begitu....nak tanya sahabat sekalian,apa agaknya langkah yang paling patut kita lakukan untuk mencegah maksiat di tempat-tempat terbuka,maknanya tempat awam...kalau dah tertutup tu memang kita tak tau kan..

p/s: zilzal hanya mampu membenci dengan hati






-tubuhkan satu gerakan atau pertubuhan dikalangan orang islam yang amar makruf nahi mungkar.... guna kekerasan ala2 mafia... bila satu dua pasangan dah kena hentak or sebat dengan rotan ..yang lain tentu tak berani buat.... biar kisah mereka yang disebat ni jadi tauladan dan sempadan dalam hidup orang lain...


;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Khairul_syairazi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2006
Ahli No: 24004
Posting: 4
Dari: cyberjaya

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-06 04:23


tubuhkan gerakan macam mafia??? itu dah dikira membelakangi undang2 ini.. mana boleh macam tu... negara ni ada undang2, kalau tak suka, bangkang la cara elok. guna saluran yang betul.

Buat apa nak pukul2 orang, nasihat kan secara elok.. kalau pukul orang yang buat maksiat, dia balas balik bagaimana???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_syairaziProfil   Hantar PM kepada Khairul_syairazi   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 07:58


betul juga cakap syirazi...teringat pengarang majmuk syarah muhazzab name syirazi ini...bagi saya sendiri,kalau kita jumpa orang tengah asyik dilamun asmara sampai tak tahu undang-undang islam ini,kita hukum saja kat tempat awam,contoh sebat ke apa ke..biar depa malu...pasni taubat taknak buat dah..huhu...

p/s: takuti hukuman yang lebih besar di akhirat nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 08:01


KUALA LUMPUR 20 April - Undang-undang yang bakal diperkenalkan bagi membenarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengambil tindakan terhadap pasangan berkelakuan sumbang secara melampau di taman rekreasi hanya dikhususkan kepada orang bukan Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, orang Islam dikecualikan kerana mereka tertakluk kepada undang-undang syariah di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 08:03


Pada 21-04-06 08:01 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

KUALA LUMPUR 20 April - Undang-undang yang bakal diperkenalkan bagi membenarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengambil tindakan terhadap pasangan berkelakuan sumbang secara melampau di taman rekreasi hanya dikhususkan kepada orang bukan Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, orang Islam dikecualikan kerana mereka tertakluk kepada undang-undang syariah di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).


habis itu,macam mana pula pandangan atau kean yang akan diterima oleh kanak-kanak pada usia yang kecil apabila dikelilingi oleh persekitaran pasangan yang asyik berciuman/meraba-meraba tanpa arah di taman permainan khususnya??tidakkah persekitaran membantu membentuk peribadi kanak-kanak yang suci itu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 18:29


Apa yang boleh kita buat??

         dah lama saya fikir dan fikir....masalah utama sekarang ialah kita tidak ada kuasa...manakala mereka yang ada kuasa pula sibuk mengejar populariti,menjadi pemimpin agung yang akan nanti berjaya memajukan sebuah negara...erm...itu dia punya pasal...
langkah paling penting dan utama ialah dapatkan kuasa!!
tampa kuasa ummat islam akan ditindas...sekuat mana kita dakwah pun,jahiliah dan kebatilan akan memintas kerja kita kerana apabila bertembung jahilian dan kebenaran,maka jahiliah itu akan menang!! ....jadi tak dapat tidak kuasa itu perlu diperolehi..cara nak dapat kuasa adalah melalui...p/raya...rampasan kuasa....perang...etc... so kena pilih lah cara mana yang digemari....
    Dalam kita berusaha mendapatkan kuasa,kita perlu juga membuat usaha dakwah,ceramah,penerangan yang semampu dan sedaya yang boleh....kalau mereka adalah kawan kita,nasihatlah.... kalau mereka adalah adik kita atau awek kita,halanglah... dan kalau mereka adalah orang yang berkuasa dr kita maka benci dalam hati itu memadai(?)....nak atau tak hendak,itu adalah pilihan yang terhidang didepan kita....sekarang buatlah pilihan anda!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 19:16


Assalamu'alaikum

(geleng kepala)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 19:20


Isu perlakuan tidak senonoh di tempat awam.

Malang sekali. Kita (kebanyakan daripada kita) mengharapkan pemimpin yang dilantik (saya belum pernah membuang undi) menjalankan amanah kepimpinan dengan baik. Hari ini, apabila pihak DBKL memperkenalkan pendekatan untuk membanteras masalah sosial berkaitan seks, tiba-tiba pemimpin negara menyerahkan tugas mendifinasikan 'perlakuan sumbang dan tidak senonoh' (PSTS) kepada seorang menteri bukan Islam.

Perkara ini tidak seharusnya dipertimbang secara rigid atas alasan skop tugas kementerian, sebaliknya orang yang bertanggungjawab membuat tafsiran. Tidakkah di dalam al-Quran ada disebut bahawa amanah itu haruslah diberi kepada mereka yang ahli (pakar)? Dan dalam konteks negara berpelembagaan yang meletakkan agama Islam sebagai agama rasmi, tafsiran PSTS perlu diserahkan kepada ahli agama atau setidak-tidaknya menteri beragama Islam di Jabatan Perdana Menteri.

Islam sebagai dinul hayah, menggariskan kaedah mengelak lebih baik daripada merawat (prevention is better than cure). Apabila diberikan tugas tafsiran PSTS kepada orang bukan Islam, maka terimalah seadanya menurut pertimbangan moral agama anutan mereka. Moral dan akhlak Islamiah dua perkara yang jauh berbeza. Maka apabila diperlakukan seperti itu, secara amnya menjadi satu penghinaan yang amat besar kepada majoriti umat Islam di Malaysia. (Jika anda tidak berasa apa-apa, selidik dan kaji semula keislaman anda).

PM tidak bertindak berdasarkan fiqh keutamaan.

Jika ditanya kepada saya, mengapa PM bertindak sedemikian rupa? Jika perkara ini belum pernah terjadi, sebenarnya PM mempunyai dua pilihan.

(1) Menyerahkan tugas mentafsir PSTS kepada kementerian yang terikat dengan skop tugasan menjaga hal ehwal sosial yang bukan bergama Islam.
(2) Mengarahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang beragama Islam walaupun tugasan itu tidak tertakluk di bawah bidang kuasa JPM.

Maka opsyen kedua perlu dibuat memandangkan agama yang dianuti. Tambahan pula JPM mempunyai menteri beragama Islam yang mempunyai kelayakan membuat definisi PSTS sesuai dengan retorik Islam Hadhari yang diperjuangkan oleh kerajaan.

Nota:
i) Pandangan ini tidak mewakili pandangan admin ukhwah.com, sebaliknya bersifat peribadi ahli yang berkenaan (saya).
ii) Saya mempunyai sikap menyatakan tanpa berselindung dalam sesuatu perkara, kerana pesan nabi "Katakan yang haq walau pun pahit." (Siapa yang terasa pahitnya tu?)


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/
[ Telah diedit oleh: MohdHanafi pada 21-04-06 19:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 20:18


Pada 21-04-06 08:01 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

KUALA LUMPUR 20 April - Undang-undang yang bakal diperkenalkan bagi membenarkan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengambil tindakan terhadap pasangan berkelakuan sumbang secara melampau di taman rekreasi hanya dikhususkan kepada orang bukan Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, orang Islam dikecualikan kerana mereka tertakluk kepada undang-undang syariah di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

wow, inilah dia mazhab Islam Hadhari... orang Islam tak boleh buat semua tu, tapi boleh tengok orang bukan Islam buat...

p/s: lepas ni kena berjalan sambil pejam mata, kalau tak.......... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 21-04-06 21:04


entah apa yang dia tauuu.........!!!!!!!!!!!!!!! ISLAM HADHARI konon...!!!!!!!!!!!!!!!1

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 21-04-06 21:26


Pada 20-04-06 00:36 , Khairul_syairazi posting:

!!! QUOTE !!!

takkan cium dengan peluk pun salah... cium hanya la sekadar cium(lebih2 lagi cium di pipi) lawak la topik ni...

bagi saya, cium dengan peluk di kawasan awam tak salah. kalau pegang tangan pun salah, tak tau nak kata apa la..


adoi mamat cyber lahh katakan...semua nya dah halal pada dia...or saja nak bagi ada contra....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 21-04-06 22:47


tumpang baca ea...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 17:12


itulaa...yang dikatakan ISLAM HADHARI..yang diperkenalkn oleh pak lah kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 17:44


bala Allah tu tak kenal yang alim dan yang buat maksiat...ighfirli...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.161208 saat. Lajunya....