Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: KERANA CINTA...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KERANA CINTA...

Please Mendaftar To Post


Oleh KERANA CINTA...

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 16:31


Assalamualaikum...

apa khbr semua warga ukhwah...di sini saya nak share cerita...juga paling utama brkongsi pendapat...

alkisahnyer...

saya ada seorang sahabat...berlatar belakangkn sekolah Arab...dia berjubah, bertudung labuh...
dulu, cinta nya hanya akan diberikan tuk seorang yang beriman, soleh...tapi...sekarang..pakaianyer dah berubah...but still tutup aurat

di pertengahan jalan, dia trjumpa seseorang...lain dr yang diimpikan...hati dia trbuka tuk terima lelaki tersebut...
sahabat saya ni berazam tuk mengubah lelaki ni...tapi, Hanya Allah yang Maha Tahu, mampu kah dia?

sekarang...mereka bercinta...keluar bersama...sahabat saya benar-benar menjaga keperibadian dia...itu dahulu..sekarang...Hanya Allah yang Maha Tahu...dia dah terus terang, yang dia dah benarkn teman lelakinyer pegang tangannya...peluknyer...
dia cuma diam...cuma mengikut rentak teman lelakinyer...

dalam kisah ini..saya tau...dia masih boleh terima nasihat...cuma mungkin kerana cinta...dia lupa...

saya perlukan pendapat semua...apa yang perlu saya lakukan?nasihat yang bagaimana perlu saya berikan...?

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 16:47


Betul tu....ni lumrah wanita mudah tunduk dengan cinta....kerana cinta wanita lahir dari hati yang suci....hanya wanita yang pernah bercinta sahaja yang tahu perasaan cinta yang sebenar...

Dia sepatutnya cari lelaki yang benar-benar beriman....wanita tak mampu mengubah lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 16:52


tapi...saya yakin ada saja yang mampu mengubah lelaki...

cuma, antara iman perempuan tu kental atau tidak...sahabat saya pernah cakap...dia ikut kehendak teman lelakinya kerana dia akan kahwin dengan lelaki trsebut..tapi adakah jaminan itu cukup...lelaki,manis di mulut...

tapi, saya perhatikan...memang benar teman lelakinya benar-benar sayangkn dia...teman lelaki nya memang ingin berubah...cuma mungkin, bila berdua...tanpa sesiapa...mereka lupa...cinta mereka mengatasi segalanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 17:18


Tapi wanita ni mudah kalah dengan janji-janji lelaki.....percaya lah
hanya dengan ayat 'kalau awak sayang kan saya..........wanita sanggup buat apa pun...cuma tak ada lah sampai berlaku perkara zina kan...kita sebagai orang islam still ada iman di dada right....
cuma setakat pegang-pegang tangan la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 17-04-06 17:25


Kalau dah macam tu......wajib dia tinggalkan lelaki...........
tuuu

kesilapan besar..................telah dilakukan awal permulaan.

renungkan..........sama kes.dengan kawan saya..............

kononnya nak ubah si lelaki ni.............akhirnya,,,,,,,,,,,,dia sendiri terjebak....................dan tersungkurrrr.................dan dapat baby sebelum di iakad nikah


boleh tolong orang.....tapi.jangan lah membiarkan diri kita dipergunakan macam tu..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 17:33


Saya bukan ahli dalam bab cinta,tapi itu bukan alasan untuk saya tidak boleh memberikan pandangan disini....bila saya tanya orang yang sedang bercinta,untuk apakah anda bercinta??untuk apakah anda menghulurkan cinta anda kepada sidia??kebanyakan orang sukar menjawab...maknanya dia tidak bajet yang mesti ada sebab untuk bercinta dan menyintai ..apabila tidak tahu,maka wujudlah titik kecelaruan...umpama pelayaran yang tiada destinasi,kesitu angin bertiup kesitu jualah kapal terarah...kebanyakan remaja bercinta kerana ia adalah "trend"...member dan berpunya,adik dah berpunya,tak pasal2 dia pulak yang terbakar dan terkial2 mencari pasangan sedangkan dia tak tahu untuk apa bercinta!!
        Adakah cinta itu boleh mengubah manusia??Sudah tentu!! Asalkan ada matlamat yang jelas bahawa cintanya untuk mengubah lelaki/wanita yang dicintai...masalah yang timbul pada kes diatas ialah dia seorang wanita...kita maklum wanita berbeza dr lalaki dr segi fitrahnya dan wanita apabila dia menyintai seseorang dia akan memberikan segala-galanya...ini yang masalah utama dan inilah yang paling ditakuti...justeru,sebagai sahabat hendaklah terus menasihati wanita tadi...terus menerus dan jangan leka sedikitpun...biar dia sentiasa ingat DESTINASI sebenar cintanya itu....kalau tidak,habis rosaklah segala-galanya...


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
[ Telah diedit oleh: syahid_zul pada 17-04-06 17:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 17:44


saya pun bukan ahli dalam bab cinta.. :-di
jangan hampiri zina...jangan...jangan..jangan....JANGAAAAAAAAANNNNNNNNN....
sebelum melakukan apa-apa, fikir dulu baik & buruknye..
mampukah untuk mengubah & berubah...
ps: terpakselah buat SWOT analysis camnihhh..... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 17:50


awak pernah bercinta ke syahid_zul...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 17:58


KERANA CINTA, MANUSIA AKAN BUTA MATA, BUTA HATI, PEKAK TELINGA...

PELAJAR SEKOLAH ARAB SEKARANG NI pun dah TERLALU AIB nak BANDING DG SEKOLAH BIASA..

MAAHAD MUHAMMADI yang DULU GAH DG PELAJAR TERPUJI...sekarang dah HEBOH DG AKHLAK dan SIFAT KEJI..

DAKU SEDIH kerana BEKAS SEKOLAH KU KINI TERCALAR MARUAHNYA.. :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 18:03


Pada 17-04-06 17:50 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

awak pernah bercinta ke syahid_zul...??



kata-kata saya adalah dr pengalaman,pemahaman,dan berfikir... saya suka berfikir setiap perkara yang sedang terjadi...apakah sebab2nya dan penyelesaian...dan pengalaman banyak mengajar erti kematangan!!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

sapphire
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24206
Posting: 28
Dari: United Kingdom

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-06 19:15


macam tu sekali penangan cinta...

Perlukah aku bersyukur kerana orang yang aku cintai tak pandang aku langsung??

Bookmark and Share

    


  Member Information For sapphireProfil   Hantar PM kepada sapphire   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 19:16


Biarlah cinta kita kepada Allah S.W.T. melebihi segalanya sebelum kita mencintai seorang manusia...dengan itu insyaAllah terjaga segala akhlak kita...Allah Maha Mengetahui...

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 19:25


Salam..

bagi ana, xmudah nak ubah lelaki ini..kecuali lelaki itu benar-benar berubah dan dapat petunjuk Allah..
tapi xnafikan ada lelaki yang berubah kerana wanita yang dicintainya.
takpu..perempuan yang berubah kerana lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 20:24


Pada 17-04-06 19:15 , sapphire posting:

!!! QUOTE !!!

macam tu sekali penangan cinta...

Perlukah aku bersyukur kerana orang yang aku cintai tak pandang aku langsung??


Assalamualaikum...

uikss... tak faham la maksud ayat tu...

anyway...tengs a lot...dah agak warga ukhwah akan cuba bagi nasihat yang terbaik tuk sahabat saya...saya bersyukur kerana setakat ni...mereka tak pernah keluar sampai lewat malam...dan nak dating pun cuma sebulan sekali.

takut la bunyinya...wanita boleh tunduk dengan pujuk rayu lelaki...boleh jadi zina juga ke...nauzubillah...

saya pernah trbaca mesej kat hp sahabat saya ni...teman lelaki nya mengaku tak boleh kerap keluar...sebab takut trjadinyer zina...tht's why...mereka jarang jumpa...

saya berharap sangat...misi dan visi sahabat saya akan trcapai...semoga mereka ada jodoh...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-04-06 20:54


CINTA SEBENAR..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

stitch
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16190
Posting: 24
Dari: singapore

singapore  


posticon Posting pada: 17-04-06 21:15


Assalammualaikum...

Cinta adalah satu perasaan yang murni andai kita hargai ia....
untuk mengubah seseorang... tak mudah ... kita harus terlebih dahulu.. berilmu dan cekal menghadapi apa jua dugaan yang datang...

"lelaki" 99% darinya punya pelbagai muslihat....

Wahai Kaum wanita yang diRahmati Allah ......

Punyalah 99% rasa curiga pada lelaki ... kenali mereka
dengan menjaga batas2 yang digariskan agama kita....

kerana zaman sekarang sekadar 1% "lelaki" yang indah lakunya...

untuk teman saudari ...

andai punya rasa cinta why not suruh dia nikah cepat ...
bimbang teman saudari akan lebih jauh.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For stitchProfil   Hantar PM kepada stitch   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 21:53


Kalau ikut rentak laki...macam mana nak ubah?...Slh strategy tu

Huish, mengubah orang bukan suatu yang mudah...Nak mengubah dan tidak diubah kenalah disertai iman yang kuat....dan, paling penting strategy.... last but not least, doa.. Allah sahaja yang boleh memberi hidayah...

WaLLahuaLaM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-04-06 23:03


Puisi untuk Awek !!!
--------------------------------------------------------------------------------

Saya suka tengok jari awek saya...
cantik betul..
sungguh! sampai takut nak pegang...
bukan takut patah...
tapi takut nanti jari kita tak boleh
tolong each other di satu hari yang gila forever
depan yang Maha Esa...

saya suka tengok rambut awek saya...
cantik betul...
sungguh! sebab tu saya belikan tudung...
bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
tapi
sebab saya nak tengok rambut iklan pantene dia
sampai bila2...
takut nanti terbakar dek api
neraka di suatu hari yang gila forever

saya suka tengok body awek saya... cantik betul...
sungguh! sebab tu saya belikan dia telekong
supaya masa die dating dengan Kekasih die
Yang Utama dia lagi cantik dan berseri menghadapNya.
saya pun tumpang dapat pahala.
pheh syoknye...

saya sedih tengok awek saya tak tidur tak
makan , rindu kat saya...
saya pun macam tu jugak,ada problem yang sama..
die tanya apa ubatnya?
saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
semoga lebih cintakanNya dari saya...

saya amat kasihan awek saya apabila dia cakap bosan...
jadi saya suruh dia banyak banyakkan beribadat
supaya hidup dia tak sentiasa bosan....

saya sedih tengok awek saya selalu pesan macam-macam kat saya..
"makan, minum, drive elok2, jangan tidur lambat tau..
nanti awak sakit saya susah hati bla bla bla" katenya..
tapi bila saya malas bangun shubuh begitu saja
dia tak kata satu apa pun
berdosanye saya....

kesimpulannya saya memang sayang dia..
nak jumpa die gila forever..
yang forever punya forever..
di dunia dan akhirat terutamanya,
janji nak share heaven sama-sama..
bahagia selamanya...

saya rasa bahagia apabila awek saya berada disisi saya....
tapi saya lagi bahagia kalau saya dapat
bersamanya buat selama-lamanya.....

saya memang sayang awek saya....
saya tak dapat tahan kesedihan saya kalau awek
saya menderita diseksa buat selama lamanya.....

semoga kami saling mengingati,
dosa sendiri pun infiniti...
nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah
ampunkanlah kami....
semoga kami dapat
bersama selamanya nanti...

Amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 23:08


emm..dah selalu baca puisi ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-04-06 23:20


ana pun dah selalu baca juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 01:01


saya pernah baca jugak... em, puisi ni memang menarik...dan boleh dijadikan pengajaran kepada yang berkasih. apapun Cinta Allah, Cinta Teragung kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 01:09


Macam ni lah. Saya baru dapat Ph.di dalam kajian saya mengenai CINTA. Kira otai cinta la saya ni.. Kepada pomp tu, baik dia tobat. Baik dia nikah. Tu saja la cara... Kepada perempuan lain, jangan berani nak kasi tangan2 hang kat depo. Sekali hangpa buat, siap!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 08:01


Pada 17-04-06 23:03 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

Puisi untuk Awek !!!
--------------------------------------------------------------------------------

Saya suka tengok jari awek saya...
cantik betul..
sungguh! sampai takut nak pegang...
bukan takut patah...
tapi takut nanti jari kita tak boleh
tolong each other di satu hari yang gila forever
depan yang Maha Esa...

saya suka tengok rambut awek saya...
cantik betul...
sungguh! sebab tu saya belikan tudung...
bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
tapi
sebab saya nak tengok rambut iklan pantene dia
sampai bila2...
takut nanti terbakar dek api
neraka di suatu hari yang gila forever

saya suka tengok body awek saya... cantik betul...
sungguh! sebab tu saya belikan dia telekong
supaya masa die dating dengan Kekasih die
Yang Utama dia lagi cantik dan berseri menghadapNya.
saya pun tumpang dapat pahala.
pheh syoknye...

saya sedih tengok awek saya tak tidur tak
makan , rindu kat saya...
saya pun macam tu jugak,ada problem yang sama..
die tanya apa ubatnya?
saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
semoga lebih cintakanNya dari saya...

saya amat kasihan awek saya apabila dia cakap bosan...
jadi saya suruh dia banyak banyakkan beribadat
supaya hidup dia tak sentiasa bosan....

saya sedih tengok awek saya selalu pesan macam-macam kat saya..
"makan, minum, drive elok2, jangan tidur lambat tau..
nanti awak sakit saya susah hati bla bla bla" katenya..
tapi bila saya malas bangun shubuh begitu saja
dia tak kata satu apa pun
berdosanye saya....

kesimpulannya saya memang sayang dia..
nak jumpa die gila forever..
yang forever punya forever..
di dunia dan akhirat terutamanya,
janji nak share heaven sama-sama..
bahagia selamanya...

saya rasa bahagia apabila awek saya berada disisi saya....
tapi saya lagi bahagia kalau saya dapat
bersamanya buat selama-lamanya.....

saya memang sayang awek saya....
saya tak dapat tahan kesedihan saya kalau awek
saya menderita diseksa buat selama lamanya.....

semoga kami saling mengingati,
dosa sendiri pun infiniti...
nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah
ampunkanlah kami....
semoga kami dapat
bersama selamanya nanti...

Amin..

hmm... best!!! i like it!!! :-) :-)


-----------------
eratkan ukhwah, gerakkan islah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 08:18


Selalu dengar macam tu..
kawan cynog pun ada seorang macam tu..


senang nak kata...
tu ke Cinta ??
Cinta ke namanya tu??

Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 09:32


Kalimah Cinta
Album : In-Team'04
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com



Pepohon cintaku kian merimbun
Semakin dicantas makin bertunas
Tidak mampu mendustai hatiku
rasa cinta fitrah manusia

Siapalah aku menolak cinta
Yang hadir di jiwa tanpa dipaksa
Hidup ini tidak akan sempurna
Tanpa cinta dari Tuhan Yang Esa

Adam Hawa bercinta di Syurga
Angkara iblis terpisah menderita
Kerana cinta mereka setia
Bertemu di dunia

Dengan cinta kenal Pencipta
Dengan cinta kenal RasulNya
Kerana cinta kenal saudara
Bahagia keluarga
Oh indahnya cinta

Hidup tanpa cinta
Sengsaralah jiwa
Sengketa dan dusta
yang merajai jiwa

Di batasan cinta syariat terjaga
Tanpa keraguan tanpa kesangsian

Betapa sucinya kasihMu Tuhan
Betapa agungnya kebesaranMu
Diri ini mengharapkan cintaMu
Kekalkanlah rasa kehambaan ku

:-) :-) :-) :-) :-)


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 11:23


macam tajuk lagu jekk...
tajuk novel pun ada...
tajuk filem pun ada..
huuu...
pendek kata..
kerana cinta ada di maner2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 11:31


Dah lumrah...manusia tak boleh dipisahkan dengan cinta

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:24


Pada 18-04-06 11:31 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Dah lumrah...manusia tak boleh dipisahkan dengan cinta


Kantoi tengah bercinta la ni?? :lol: Hurm, apapun jangan lupa kat ALlah dengan Muhammad s.a.w.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:25


Pada 18-04-06 11:31 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Dah lumrah...manusia tak boleh dipisahkan dengan cinta


Kantoi tengah bercinta la ni?? :lol: Hurm, apapun jangan lupa kat ALlah s.w.t. dengan Muhammad s.a.w.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:33


Pada 18-04-06 12:25 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-06 11:31 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Dah lumrah...manusia tak boleh dipisahkan dengan cinta


Kantoi tengah bercinta la ni?? :lol: Hurm, apapun jangan lupa kat ALlah s.w.t. dengan Muhammad s.a.w.


Bercakap berdasar pengalaman lah 8-) 8-) 8-)


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:38


!!! QUOTE !!!


Bercakap berdasar pengalaman lah 8-) 8-) 8-)


Sah betul la ni?? apapun ana doa enti bahagia hingga ke jenjang pelamin.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:42


Pada 18-04-06 12:38 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Bercakap berdasar pengalaman lah 8-) 8-) 8-)


Sah betul la ni?? apapun ana doa enti bahagia hingga ke jenjang pelamin.. :-di


baiklah... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 14:10


Assalamualaikum...

terima kasih banyak-banyak ...saya akan cuba selagi terdaya...moga mereka dijodohkn...

tapi, baru-baru ni...sahabat saya ada bertanya...perlu ke mereka berpisah..mksudnyer sahabat saya ni tingglkan teman lelakinya...sebab parents dia memang dah tetapkn pilihan keluarga tuk dia...tapi, dr dulu lagi dia tak hendak..."pilihan family tu seorang ustaz"

tapi...dia tak snggup nak lukakan hati kekasihnya...dia tak hendak biarkn teman lelakinya terus hanyut...kalau dia lepaskn teman lelakinya..berkemungkinan teman lelaki nya akan bercinta dengan orang lain..dan mungkin pasangan tu akan lebih hanyuttt...at least bersama sahabat saya ni...teman lelakinyer sedang berubah..solat pun dah dijaga...adil ke..kalau dia bahagia bersama seorang ustaz..tapi, teman lelakinya..mungkin akan terus hanyutttt...terharu saya mendengarnya...

sekarang ni..kesalahan mereka...adalah hanyut dengan cinta...nak kahwin...kedua-duanya masih study

tak reti nak cakap...mungkin saya trlalu close dengan shabat saya ni..sampai berpandangn begini...saya tau niat dia ikhlas...

Ya Allah...tunjukkan lah mereka jalan...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 15:20


Pada 18-04-06 14:10 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

tapi, baru-baru ni...sahabat saya ada bertanya...perlu ke mereka berpisah..

tapi...dia tak snggup nak lukakan hati kekasihnya...dia tak hendak biarkn teman lelakinya terus hanyut..

sekarang ni..kesalahan mereka...adalah hanyut dengan cinta...nak kahwin...kedua-duanya masih study

wassalam


Memang perlu kalau mereka tak nak nikah...
Apa cerita? Dia punya laki tu dah kompom hanyut, dan selama dia ikut dia pun makin hanyut.. Baik tayah ikut.. Lagipon belajar bukan masalah. Ramai yang boleh kawin waktu belajar..
Ukhti qibtiah, jangan ekau jadi begitu dah la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 15:27


Pada 18-04-06 12:42 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-06 12:38 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Bercakap berdasar pengalaman lah 8-) 8-) 8-)


Sah betul la ni?? apapun ana doa enti bahagia hingga ke jenjang pelamin.. :-di


baiklah... :lol:


eh pesal orang lain pula yang baiklah tu......


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 15:29


Pada 18-04-06 12:25 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-04-06 11:31 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Dah lumrah...manusia tak boleh dipisahkan dengan cinta


Kantoi tengah bercinta la ni?? :lol: Hurm, apapun jangan lupa kat ALlah s.w.t. dengan Muhammad s.a.w.


:-di :-di :-di :-di ;-)


-----------------
SesaAt MenAriK naFaS....SElanGkaH meNuJu mAuT....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 04:49


Semoga bahagia la para member portal ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 19-04-06 19:35


hurm.....ni perkara biasa.....

kita kena kuat iman saja la

kata orang, lagi kuat iman....lagi besar syaitan......

jadi, kita kena statekan iman kita walau dalam apa juga keadaan....
tu yang penting....
cinte tak salah, tapi care kita bercinte yang salah.....
sama-samalah kita yang sdar ini lakukan perubahan.....
at least untuk diri sendiri ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 00:25


assalamualaikum...

memang kerana cinta,manusia akan berubah...sama ada positif atau negatif...mereka yang memilih dan mencorak masa depan sendiri...
jika cinta berlandaskan panduan dan syariat Islam,InsyaAllah positif la perubahannya...jika kerana nafsu semata2,sebaliknya lah...
saya tak ada komen tentang kawan shaharatul_qibtiah...tapi,sedarlah...,asa depan kita,hanya kita yang mencoraknya...jika tersalah pilih jalan,kita yang menanggung akibatnya....sedarlah dari keterlanjuran itu selagi iman masih bersisa...jangan biarkan titik hitam terus bersemadi di hati...dan akhirnya pintu hati kita tertutup dan menjadi gelap...
pintu taubat Allah sentiasa terbuka buat hambaNya yang masih miliki iman dan kesedaran diri...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 00:34


CINTA SESAMA MAKHLUK YANG BUKAN DIDASARKAN OLEH AGAMA MEMANG GILAA!!!

TAK FAHAM lah kenapa SAHABT QIBTIAH TU? NAK SELAMATKAN ORANG LA KONONNYA..TAPI TAK FAHAM BATASAN AGAMA..

" DAN SYAITAN TELAH MENGUASAI MEREKA DAN MEMBELENGGU MEREKA" (surah Muhammad)

" DAN SYAITAN TELAH 'MENGINDAHKAN PERBUATAN MEREKA(SUPAYA NAMPAK seolah-olah SATU KEBAIKAN)"

Qibtiah perlu jujur mmperkatakan kebenaran sebelum lebih parah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 02:58


Pada 20-04-06 00:25 , nur_islam88 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

memang kerana cinta,manusia akan berubah...sama ada positif atau negatif...mereka yang memilih dan mencorak masa depan sendiri...
jika cinta berlandaskan panduan dan syariat Islam,InsyaAllah positif la perubahannya...jika kerana nafsu semata2,sebaliknya lah...
saya tak ada komen tentang kawan shaharatul_qibtiah...tapi,sedarlah...,asa depan kita,hanya kita yang mencoraknya...jika tersalah pilih jalan,kita yang menanggung akibatnya....sedarlah dari keterlanjuran itu selagi iman masih bersisa...jangan biarkan titik hitam terus bersemadi di hati...dan akhirnya pintu hati kita tertutup dan menjadi gelap...
pintu taubat Allah sentiasa terbuka buat hambaNya yang masih miliki iman dan kesedaran diri...
wassalam...


terharu nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 02:59


Pada 20-04-06 00:34 , ubaidillah posting:

!!! QUOTE !!!

CINTA SESAMA MAKHLUK YANG BUKAN DIDASARKAN OLEH AGAMA MEMANG GILAA!!!

TAK FAHAM lah Kenapa SAHABT QIBTIAH TU? NAK SELAMATKAN ORANG LA KONONNYA..TAPI TAK FAHAM BATASAN AGAMA..

" DAN SYAITAN TELAH MENGUASAI MEREKA DAN MEMBELENGGU MEREKA" (surah Muhammad)

" DAN SYAITAN TELAH 'MENGINDAHKAN PERBUATAN MEREKA(SUPAYA NAMPAK seolah-olah SATU KEBAIKAN)"

Qibtiah perlu jujur mmperkatakan kebenaran sebelum lebih parah..


terharu...gerun dengan azab Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 21-04-06 02:00


cinta..cinta...cinta,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-06 10:45


Kenapa semua orang tak suka bila topic cinta di bincangkan..sedang Adam ingin kan Hawa sebagai peneman hidup.
tanpa cinta sesama manusia, pupus lah umat manusia di muka bumi ini.....sedangkan cinta, yang melahir kan zuriat penyambung keturunan...


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 21-04-06 13:07


memang ramai yang suka bab cinta ni...maybe kena bukak juga satu portal lain.... PORTAL CINTAKU TAK SERAPUH KULIT TELUR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 13:53


waalaikumussalam...

assalamualaikum...

kerana cinta manusia jadi berubah dari dirinya sebenar... sama ada baik atau buruk... terkadang kerana cinta seseorang jadi bersemangat dlama melakukan sesuatu kerana ada yang menjadi pembakar semangatnya... terkadang seseorang yang awalnya hidupnya tidak beriman juga boleh berubah menjadi seorang yang soleh kerana sering dinasihati dan diberi teguran serta diberikan dorongan dan kepercayaan kepadanya oleh orang yang dikasihinya...

terkdang juga ada yang hanyut kerana cinta... dahulu best student di kolej sekarang jadi kaki ponteng sibuk berdate dan sebaginya... dahulu solat tak pernah lupa tapi sekarang dok sebuk berdating sampai dengar azan pun buat-buat tak tau saja... dulunyer seorang yang terbuka sekarang menjadi terllau sensitif terutamanya bila orang2 menasihatinya atau berkata paal awek dia...

teringat pula dialog dalam filem LADY BOSS... " CINTA ITU MEMANG BUTA... SEBAB ITU ORANG BERCINTA MERABA2... " butanya cinta kerana hati telah buta dan leka dengan alam percintaan mereka hingga terlupa dan leka dengan tanggung jawab yang terbeban pada diri..

ana nak bagi sedikit pandangan tentang masalah kawan saudari QIBTIAH tu... cuba lah berkata dengan dia... kalau benar kamu mahu berdakwah dan membimbing dia.. Kenapa pulak kamu terllau ikutkan kehendak dia sampai pegang tangan dan berpelukan... sedang kan dalam dakwah memang perlu cara hikmah namun tidak lah sampai matlamat menghalalkan segala cara... yang haram jelas haram.... bukan mainan.... memang kalau kita sednag bercinta kita lupa yang mana benar yang mana salah kecuali mereka yang pada awal bermulanya episod cinta itu meniatkan segala cintanya HANYA LAH KERANA ALLAH... bila ada niat demikian mereka akan takut untuk menghampiri zina kerana mereka menggunakan nama ALLAH sebagai penyambung hubungan mereka...

nasihat saya... berjaga2 lah semasa bercinta... jangan sampai kita hanyut kerananya... terkadang2 niat kita memang baik nak mengubah seseorang yang kita sayangi... cuma terkadang kita pulak yang turut hanyut sama...

buat sahabat sekalian renungkan lah... jadikan cinta itu membuatkan dirimu itu sering rindu kepada NYA, semakin dalam pada cinta NYA...

salam perjuangan...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 15:20


assalamualaikum

Allah dah kurniakan cinta 100%, yang hanya kita boleh betul-betul nikmati selepas berumahtangga. tapi waktu sebelum kahwin, kita dah curi sedikit peratusan cinta dengan perbuatan2 dosa berdating, berpelukan, berpegang tangan dan segala macam dosa dan kemungkaran lagi. jadi yang tinggal selepas kita kahwin nanti mungkin hanya 50%, 30%..1%. itulah sebabnya banyak kes penceraian, rumah tangga tak bahagia dll...tak sampai setahun, atau 3 bulan rumah tangga dah porak peranda. walhal dulu sebelum berkahwin bukan main lagi cinta sejati lah, pasangan ideal lah. cinta maut lah... sebelum kahwin, semua baik2 belaka.. dah kahwin semuanya keburukan yang nampak.

bagi ana cinta suci hanya selepas berkahwin. ana percaya pada 'love after marriage'.

banyak saja pasangan yang pada mulanya tak kenal pun kerana perkahwinan diaturkan keluarga, atau mungkin melalui UBM, ataupun kenal sebelum kahwin tetapi mereka cukup menjaga batas-batas perhubungan dalam islam.... mereka hidup bahagia dan kekal rumahtangga bertahun2.. kerana mawaddah wa rahmah (cinta dan rahmat) yang Allah campakkan dalam hati masing-masing selepas berkahwin.

yakinlah dengan cinta Allah

" kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. kasih Tuhan tiada bertepi.. sayang Tuhan janjiNya pasti"

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 21-04-06 15:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 21-04-06 15:37


Pada 21-04-06 15:20 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

bagi ana cinta suci hanya selepas berkahwin. ana percaya pada 'love after marriage'.

" kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. kasih Tuhan tiada bertepi.. sayang Tuhan janjiNya pasti"

wallahua'lam



Waalaikumsalam,

Terdapat juga cinta sebelum kahwin yang mantap dan berkekalan tetapi cinta itu mestilah disertai dengan iman.. Saya yakin dengan cinta sebelum kahwin. Tak percaya?? Habis, Khadijah ra tu? Beliau kan cair dengan nabi s.a.w. sebelum kahwin lagi...

Quote tu nasyid Raihan kan.. Kantoi! :-di


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-04-06 16:33


Pada 21-04-06 15:20 , imtihan_insyirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

Allah dah kurniakan cinta 100%, yang hanya kita boleh betul-betul nikmati selepas berumahtangga. tapi waktu sebelum kahwin, kita dah curi sedikit peratusan cinta dengan perbuatan2 dosa berdating, berpelukan, berpegang tangan dan segala macam dosa dan kemungkaran lagi. jadi yang tinggal selepas kita kahwin nanti mungkin hanya 50%, 30%..1%. itulah sebabnya banyak kes penceraian, rumah tangga tak bahagia dll...tak sampai setahun, atau 3 bulan rumah tangga dah porak peranda. walhal dulu sebelum berkahwin bukan main lagi cinta sejati lah, pasangan ideal lah. cinta maut lah... sebelum kahwin, semua baik2 belaka.. dah kahwin semuanya keburukan yang nampak.

bagi ana cinta suci hanya selepas berkahwin. ana percaya pada 'love after marriage'.

banyak saja pasangan yang pada mulanya tak kenal pun kerana perkahwinan diaturkan keluarga, atau mungkin melalui UBM, ataupun kenal sebelum kahwin tetapi mereka cukup menjaga batas-batas perhubungan dalam islam.... mereka hidup bahagia dan kekal rumahtangga bertahun2.. kerana mawaddah wa rahmah (cinta dan rahmat) yang Allah campakkan dalam hati masing-masing selepas berkahwin.

yakinlah dengan cinta Allah

" kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. kasih Tuhan tiada bertepi.. sayang Tuhan janjiNya pasti"

wallahua'lam



Assalamualaikum...wbt

thank you..saya suka baca posting ni...anyway..sahabat saya dah bukk laman ni, dia dah baca posting2 warga ukhwah...dia trharu...saya hrpkan doa2 dr kalian...moga-moga pintu taubat masih terbuka.....:|...

Wasalam

Wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

suebalqis
Warga Rasmi
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22388
Posting: 9

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 16:45


assalamualaikum...........
pada pendapat saya baik bagi nasihat dekat dia.......yang lelaki Kalau baru-baru kenal saja dah pegang tangan dan tidak menjaga maruah kita rasanya bukan dia nak dekat kita dan bukan ikhlas sebenarnya tu.....baik tinggal saja dan cari yang betul-betul beriman dan boleh membentuk kita ke jalan yang benar..insyaAllah .....Allah itu maha adil.

Ramai lagi lelaki yang baik.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For suebalqisProfil   Hantar PM kepada suebalqis   Quote dan BalasQuote

safwa
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 24145
Posting: 7

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 16:46


wsalam...
dalam hal sebegini setiap manusia harus la sedar batas-batas perhubungan. banyak dugaan yang kita kena tempuhi semasa bercinta. Syaitan dan iblis tidak akan jemu-jemu menyesatkan kita. Oleh yang demikian, sentiasa lah ingat akan balasan-balasan tuhan nanti.Belum dapat di akhirat, di dunia kita dah dapat tempiasnya walaupun sedikit..beringatlah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For safwaProfil   Hantar PM kepada safwa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 22-04-06 11:45


CINTA,,,CINTA,,,CINTA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 12:07


berdakwah: menyeru orang lain kepada kebaikan...

tapi apa yang berlaku: orang yang didakwah pula yang telah mengubah kita ke arah yang tidak baik...

matlamat tidak menghalalkan cara, pegang tangan dan pelukan wanita hanya untuk suaminya (selain mahram), sayang sekali sekiranya suaminya bukan orang yang pertama yang merasainya...

kedua2 ini (pegang tangan dan peluk) walaupun masih dianggap ringan (bagi saya dah berat) tapi ia sudah boleh diklasifikasikan sebagai muqaddimah zina, selain daripada ciuman dan berdua2an di tempat sunyi (khalwat)...

satu lagi, ini adalah kesilapan akibat tidak memaklumkan kepada keluarga terlebih dahulu sebelum menerima seseorang, kan dalam Islam ada istiadat pertunangan, insyaAllah melalui pertunangan hubungan kedua2 pasangan lebih terkawal dan terjaga (tu pun kalau kita jaga :lol: )

sekadar teguran dari saya, salah silap mohon dimaafkan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 15:19


merubah lelaki.... boleh.....
but kalau dah lelaki boleh buat apa sahaja kat kita....
ini dah kes berat.....

saya tertanya2 Kenapa dia nak ubah lelaki itu.... pelik....
setahu saya lelaki ini kaya dengan sikap ego....
kalaulah setakat orang perempuan rasanya susah...

dalam kes ni saya tak nampak kejayaan yang akan diraih....
si perempuan ini dah nyata lari dari prinsipnya....
di mana pengertian halal dan haram yang menjadi pegangannya dahulu.......

sukar..... nak buat kalau dah jadi macam ini......
saya bimbang yang lebih buruk dari ini yang akan terjadi.....
semoga sahabat kita diberikan hidayah oleh Allah.... insyallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 15:26


boleh tak kita fokuskan perbincangan kepada hal yang sepatutnya....

RASAnya topik yang dibuka ini adalah untuk kita menyusun strategi bagi menghadapi karenah sahahat kepada sahabat kita yang berpandangan demikian..... bagaimana punca yang menjadikan dia begitu dan apa pula yang harus dilakukan agar dia dapat kembali ke pangkal jalan........

rasanya ini bukanlah kes baru..... cuma bagi kita yang bercita2 nak jadi arkitek dakwah.... rasanya elok kita sama-sama menyusun strategi mulai sekarang............

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 22-04-06 16:26


Assalamualaikum....
Sorry mencelah.....
tak boleh kerap jumpa???
dating sebulan sekali ????
maaf lah jike terkasar, tapi boleh datangkan hadis atau pun ayat2 al-Quran yang mebolehkan kita keluar merdua-duaan dengan lelaki bukan muhrim....

Walaupun niatnye baik, nak sedarkan lelaki itu, namun banyak lagi cara yang lebih elok berbanding keluar berdua....
ini salh satu jarum Yahudi..."Asalkan niatnye baik, semua jalan menjayakannye adalah HALAL".....

Pada pendapat saya, kawan awak itu dah lari dari tujuan sebenar, bukan lagi nak merubah lelaki itu, tapi dan mula jatuh hati ke lelaki itu....
saya bagi contoh, kalau penagih diberi jarum dan dadah, tentu dia akan terus terjebak...
samela macam kawan awak itu, kalau di terus keluar dating dengan lalaki itu, samelah macam dia pesongkan lagi lelaki itu.........
itu saja pendapat saya....
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 17:59


boleh tak bagi cadangan bagaimana nak kembalikan akhwat kita yang tersasar itu............


semua isi sama saja...... mai pakat fikir nak kembalikan sahabat kita ke jalan yang sepatutnya......

semua menyedari yang sahabat kepada sahabat itu dah tersasar........


jadi yang perlu kita pikirkan bagaimana nak ok kan semula kawan dia itu..........


cadangan saya.... kita carikan ustaz yang handsome untuk pujuk dia........ (boleh pakai kee idea ini.... kalau tak ada idea lain yang ini pun jadi......- masalah besar juga yang bagi idea pun........)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 18:13


Pada 17-04-06 16:31 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

apa khabar semua warga ukhwah...di sini saya nak share cerita...juga paling utama berkongsi pendapat...

alkisanya...

saya ada seorang sahabat...berlatar belakangkn sekolah Arab...dia berjubah, bertudung labuh...
dulu, cinta nya hanya akan diberikan untuk seorang yang beriman, soleh...tapi...sekarang..pakaianya dah berubah...but still tutup aurat

di pertengahan jalan, dia terjumpa seseorang...lain dr yang diimpikan...hati dia terbuka untuk terima lelaki tersebut...
sahabat saya ni berazam untuk mengubah lelaki ni...tapi, Hanya Allah yang Maha Tahu, mampu kah dia?

sekarang...mereka bercinta...keluar bersama...sahabat saya benar-benar menjaga keperibadian dia...itu dahulu..sekarang...Hanya Allah yang Maha Tahu...dia dah terus terang, yang dia dah benarkan teman lelakinya pegang tangannya...peluknyer...
dia cuma diam...cuma mengikut rentak teman lelakinya...

dalam kisah ini..saya tau...dia masih boleh terima nasihat...cuma mungkin kerana cinta...dia lupa...

saya perlukan pendapat semua...apa yang perlu saya lakukan?nasihat yang bagaimana perlu saya berikan...?

wassalam


siapa nak ubah siapa ni ..emmm ini ujian bagi kedua-dua makhluk Allah...iman daya tahan amatlah teruji....

1. nikmat yang tidak halal menjadi maksiat...haruslah di hentikan
2. minta lah keampunan kepada Allah
3. setback balik perhubungan tu...kalau dah macam tu kawinlah secepat mungkin
4. Jiwa yang kuat apabila hatinya tenang, hati akan tenteram apabila setiasa mengingati Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-06 00:18


Pada 22-04-06 17:59 , izad posting:

!!! QUOTE !!!

boleh tak bagi cadangan bagaimana nak kembalikan akhwat kita yang tersasar itu............


semua isi sama saja...... mai pakat fikir nak kembalikan sahabat kita ke jalan yang sepatutnya......

semua menyedari yang sahabat kepada sahabat itu dah tersasar........


jadi yang perlu kita pikirkan bagaimana nak ok kan semula kawan dia itu..........


cadangan saya.... kita carikan ustaz yang handsome untuk pujuk dia........ (boleh pakai kee idea ini.... kalau tak ada idea lain yang ini pun jadi......- masalah besar juga yang bagi idea pun........)


kalau bab nak cari ustaz yang handsome baik tak payah...sahabat saya ni dah tolak cinta dr seorang ustaz yang memang bagi saya complete. rupa ada, semua ada.....kami memang pelik dan tak faham sampai sekarang Kenapa dia tolak ustaz tu dan terima budak ni?

bagi saya, bf dia sekarang ni cuma ada sekeping hati sahaja...tu saja aset dia...tapi, boleh menawan hati kawan saya...pelikk betul dengan cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 14:12


macam tu sekali ke penangan cinta..ya allah!moga-moga dijauhkn lah dr buat larangan ALLAH....

mungkin sebab perempuan tu trlmpau sayangkan lelaki tu tapi tak sayangkan dirinya..beringt2 lah,kadang-kadang orang yang briman itu cepat mudah tergoda dengan ujian ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 14:25


wanita zaman sekarang.

ps: hmm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-04-06 13:35


Assalamualaikum...

setakat ni...sahabat saya dah stop jumpa...sms dan telefon...tapi baru beberapa hari...harap cukup seminggu...at least.

tapi, kptusan yang dia ambil tu tanpa pengetahuan kekasih dia..dia cuma senyap...

harap pintu hati dia dah terbuka setelah baca posting sahabat-sahabat kat ukhwah ni...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 427
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-06 13:32


mai kita pakat-pakat p jumpa dengan bdak laki itu pula......
cuba berkomunikasi dengan dia dulu..........
sedarkan lelaki itu dengan kecantikkan ajaran islam.....


apapun harap ada yang boleh tampilkan idea..... biarlah nampak bodoh pun sesuatu idea itu.... sekurang-kurangnya kita mencuba..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 17-05-06 14:29


tak faham ....tak faham


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahadah_muslimah pada 17-05-06 14:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-06 16:36


assalamualaikum
keimanan yang utuh adalah benteng segala-galanya..minta ampun pada Allah..kita semua manusia yang lemah..pelupa..yang tak berdaya..kita saling memerlukan untuk menempuhi hari2..kekadang kita memang nak ubah orang tu menjadi baik..tapi cinta dan sayang padanya melebihi ketahanan dan keazaman kita..kita yang terubah..nauzubillah..semuanya tak terlepas.. sama ada lelaki mahupun wanita..teguhkan benteng agar kita tak tersasr dari landasan semasa cuba mengubaah dia..dan jika dia berubah,panjatkan syukur..Allah telah mengubah dia..dan kita hanyalah sebagai wasilahnya..jangan kata kita yang mengubahnya..tetapi Allah yang punya segalanya untuk merubah sesuatu..hati milik Allah..Dia yang MAha Berkuasa untuk merubahnya.. kita hanyalah sebaagai wasilah.. :-)

ana: insan yang lemah..ana hanya milikNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-06 01:50


...antara akal dan nafsu sentisa berlumba menjadi juara dalam diri kita bila nasfu memenangi maka bertepuk rianglah syaitan...dalam menimbang segala permasalahan jdkanlah iman sebagai neraca...tatkala diri hampir hanyut dibuai nafsu bisikkan lah

" wahai nafsu mengapakah engkau tidak takut dengan neraka?"


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-06 08:21


penyelesaiannya? nikah khitbah

takutnya diri ini diuji
nauzubillahiminzalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-06 14:13


cinta mesti nak hingga akad nikah,betul tak.ikut syariat,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-06 14:23


Adakah Ini Kerana cinta:

harian Metro19.5.2006
Edisi Nasional: Pok Jeng 30 isteri
Oleh Alias Abd Rani
[email protected]

BESUT: “Saya pernah menceraikan isteri sehari selepas bernikah,” kata Mohd Zin Hussain, 78, atau lebih dikenali sebagai Pok Jeng menceritakan kisahnya yang pernah berkahwin 30 kali dan bercerai 29 kali.

Mohd Zin berkata, dia berbuat demikian kerana tiba-tiba tidak bernafsu meneruskan perkahwinan, terutama selepas mendapati wajah isterinya tidak secantik gambar yang diberikan kepadanya.

“Tetapi prinsip saya mesti memiliki isteri tidak lebih daripada tiga. Jika hendak kahwin lagi, saya cerai seorang daripadanya,” kata Mohd Zin ketika ditemui bersama isterinya yang ke-30, Asma’ Hadi Ismail, 51, di rumah mereka di Kampung Pasir Akar di sini, semalam.

Bagaimanapun, katanya, hanya sekali dalam hidupnya memiliki tiga isteri dan mengakui tidak menyesal menceraikan semua isterinya yang dipilih sendiri.

Mohd Zin berkata, dia mendirikan rumah tangga ketika berusia 20 tahun tetapi perkahwinan itu tidak dapat bertahan lama disebabkan dia cepat jemu dan hilang nafsu.

“Saya sebenarnya dah tak ingat semua nama bekas isteri. Tapi saya masih ingat mengahwini tujuh anak dara dan 23 janda termasuk isteri saya sekarang, Asma’ yang mempunyai seorang anak,” katanya.

Mohd Zin berkata, walaupun masih ingat dan kenal wajah semua bekas isterinya jika terserempak, dia tidak dapat mengingati nama mereka.

“Perkahwinan saya bertahan paling lama dengan isteri ketujuh iaitu kira-kira 20 tahun. Seingat saya, namanya Senik. Saya ceraikannya kerana sudah tidak berkenan di hati.

“Daripada 29 bekas isteri hanya dua bercerai mati, manakala yang lain saya ceraikan mereka,” katanya.

Dia yang juga bekas kakitangan kerajaan berkata, jumlah keseluruhan wang hantaran dibelanjakan untuk semua 29 perkahwinannya dianggarkan lebih RM10,000.

Mohd Zin berkata, ini kerana bayaran hantaran kahwin ketika itu tidak mahal, iaitu antara RM100 hingga RM300 untuk janda dan RM1,500 untuk anak dara.

“Perkahwinan dengan Asma’ yang berasal dari Melor, Kota Bharu, hasil perkenalan daripada rakan saya. Bermula dari situlah saya tertarik dengan dia.

“Pelbagai usaha dilakukan untuk memikat Asma’ yang saya dapati rajin mendalami al-Quran. Ini termasuk menumpangkan Asma’ menaiki kereta saya ketika dia pulang dari mengaji,” katanya.

Menurutnya, hasil daripada semua perkahwinan itu, dia kini mempunyai 16 anak berusia antara 19 hingga 56 tahun, 70 cucu dan 15 cicit yang kini menetap di Johor, Kuala Lumpur dan Terengganu.

Apabila ditanya kriteria isteri pilihan, Mohd Zin berkata: “Melalui wajah mereka yang menyebabkan hati saya tertawan dan kemudian saya berusaha mendapatkan wanita itu melalui cara tersendiri.

“Saya tidak mengamal ilmu untuk memikat wanita tetapi apa yang dilakukan hanyalah melalui pertuturan, sopan dan beradab dengan wanita itu supaya dia pula terpikat.

“Saya juga akan berusaha mendekatkan diri dengan keluarga wanita itu seperti terus ke rumah untuk bersembang perkara sepatutnya.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-06 14:45


hm...masalah ni..kerana cinta ya...memang bila bermain dengan perasaan itulah yang terjadi... terlalu sayang hingga mengatasi segala-galanya... namun perlu disedari orang yang kawan enti sayang tu belum lagi dia miliki dengan akad yang sah... sayang tanpa ikatan yang sah sukar untuk dipertahankan.. minta kawan enti renung2 kan balik Kenapa terlalu sayang apa lelaki tu... tulis satu persatu dan buat penilaian adakah ianya berbaloi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-06 14:52


perempuan...hmmm...no komen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 08:48


bismillahirrahmannirrahim..
kalau tengok dr kes ini..penyelesaian nya adalah islam.....
nak selesaikan masalah..mesti dengan islam..apa pun jua masalah nya..islam adalah penyelesaiannya....kecelaruan atau ketidakstabilan yang berlaku kat dunia ini disebabkan orang dah tak ambil manhaj islam sepenuhnya...islam is way of life...so nasihat saya kepada teman tersebut....bernikahlah secepat mungkin...kerana nikah adalah HALAL manakala couple adalah HARAM...makan bab* dan anjing adalah HARAM manakala makan ikan,sayur dan ayam adalah HALAL..so, janganlah makan bab* dan anjing lagi...makanlah sayur,ikan dan ayam yang halal lagi suci itu..kalau tak boleh jugak nak bernikah secepat mungkin..putuskan lah hubungan dengan laki tersebut..dan bacalah buku-buku cinta dan nikah yang berbentuk fikrah islamiah....bila dah baca baru kita terpegun bahawa betapa indahnya pernikahan itu dan betapa indahnya pernikahan bagi orang yang menundukkan pandangan...betapa indahnya islam mengatur kehidupan berumahtangga untuk kita...sesungguhnya islam itu indah...kita saja gagal menghayati keindahan islam...kepada shaharatul qibtiah...ana saranakan supaya belikan buku2 cinta dan nikah yang berbentuk fikrah islami untuk sahabat anda itu sambil terus nasihati dia dengan kasih sayang dan lemah lembut,dan doakan agar Allah turunkan rahmat kepadanya dengan memberikan kefahaman islam dan berposisi tetap pada jalan kebenaran..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 10:55


Pada 17-04-06 18:03 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-04-06 17:50 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

awak pernah bercinta ke syahid_zul...??



kata-kata saya adalah dr pengalaman,pemahaman,dan berfikir... saya suka berfikir setiap perkara yang sedang terjadi...apakah sebab-sebabnya dan penyelesaian...dan pengalaman banyak mengajar erti kematangan!!!





tapi nabi saban waktu habiskan masa dengan fikir umat


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 10:55


teguhkan iman di hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 20:38


astaghfirullah...semoga Allah jauhkan kita daripada bala...dosa dan makisat yang mampu menjauhkan kita daripada rezeki, rahmat dan kasih sayangnya...

ana sedih dengan cerita ni...kawan ana ramai yang begitu...hingga lahir anak yang menjadi mangsa atas perbuatan sumbang mereka. ada ilmu...tapi tak amal. iman tak diasah...terlalu berangan2 bila dah bercinta...syaitan dah berjaya menusuk jarum2 kesesatan dalam hati-hati mereka...lupa pada Allah...lupa yang rezeki yang dimakan, dinikmati setiap hari adalah pemberian Allah...lupa yang Allahla yang memberikan kesempatan untuk mereka hidup di dunia dan merasa nikmat pemberianNya...

astaghfirulah...
sedih...sedih...sedih...kalau bukan kita yang berpendidikan agama...yang berilmu ni...sepa lagi yang nak betulkan...sepa lagi yang nak diharapkan untuk mengharumi jalan2 dakwah buat mereka yang jahil dan kontang ilmu...

semoga kita dan mereka semua diberi hidayah...amiin ya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 20:47


bukan hanya perempuan...tapi llaki juga perlu sedar...

jika lelaki terlupa atau lalai...kenapa perempuan biarkan...kenapa tak ingatkan? bukan begitu cara sayang...

lelaki...perlu tau kenapa kita diciptakan Tuhan...punya misi dan tujuannya. lelaki pemimpin pada wanita...tunjukkan yang betul. guna akal...kuatkan iman...begitu juga perempuan...


sayangkan si dia...jangan biarkan si dia menempah api neraka di akhirat kelak membawa diri anda bersama...

jangan biar syaitan laknatullah...musuh tradisi kita ni menang bersorak atas ketundukan kita pada bisikan2nya...

mohon hidayah sentiasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-05-06 22:08


cinta yang hakiki hanya untuk ilahi
wajarkah kita memberikan cinta yang hakiki selain dari allah? apekah manusia itu mampu memberikan kasih sayang dan nikmat sebagaimana kasihnya Allah pda hambaNye.
JIKA TIADA CINTA MANUSIA UNTUKMU.......
MAK CINTAILAH ALLAH DENGAN SEPENUH HATIMU moga-moga ADA INSAN YANG AKAN MENCINTAIMU SEPERTI YANG ALLAH MENGASIHANI DIRIMU

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 25-05-06 15:21


Pada 21-05-06 22:08 , syauqahaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

cinta yang hakiki hanya untuk ilahi
wajarkah kita memberikan cinta yang hakiki selain dari allah? apekah manusia itu mampu memberikan kasih sayang dan nikmat sebagaimana kasihnya Allah pda hambaNye.
JIKA TIADA CINTA MANUSIA UNTUKMU.......
MAKA CINTAILAH ALLAH DENGAN SEPENUH HATIMU moga-moga ADA INSAN YANG AKAN MENCINTAIMU SEPERTI YANG ALLAH MENGASIHANI DIRIMU


Betul tu...kalau ikut ranknya,cinta kepada manusia terletak pada tangga yang ketujuh:
pertama:cinta kepada Allah
kedua:cinta kepada semua malaikat
ketiga:cinta kepada al-quran...ciumlah selalu
keempat:cinta kepada nabi muhammad dan nabi2 lain
kelima:cinta kepada hari kiamat dan menyediakan mahar untuknya
keenam:cinta kepada tumbuhan dan alam sekitar
ketujuh:lepas cinta kepada mak ayah dan adik-beradik baru orang lain..

Ada laa satu kitab tu saya baca...ni laa dia tulis.Nampak menarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 16:21


kerana cinta????..hu.hu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-06 17:24


ini yang tak syok dengar ini...best betul jadi lelaki tu ye..saya punya la susah nak tackle awek tudung labuh ini..dia sng2 saja dapat..tepi jalan pula itu..ehehhe...selingan saja itu...kawan awak tu Tuhan ke??dia ingat dia siapa nak ubahkan orang??kita hanya boleh nasihat menasihati saja...kerja memberi hidayah bukan kerja kita...matlamat tak menghalalkan cara...adakah sampai perlu bersedudkan dengan lelaki tu baru laki itu nak beriman??itu yang kawan awak cari ke??pendapat saya kawan awak dah salah konsep ini...nak turn back...dah dipegang oleh lelaki bukan muhrim...paling selamat...bernikah la secepat mungkin...cinta dan nafsu..memang seiring dan sejalan...tapi kasihan kat bapak perempuan itu la...anak yang bakal jadi anak solehah..boleh tergadai jugak akhirnya...emm apa-apa pob boleh jdkan ikhtibar pada semua...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-06-06 10:52


nikah lepas tu kahwin, selamat dari dosa zina, senang masuk Jannah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 11:31


memang ada kawan yang musnah kerana ini.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 14:34


salam.
ana pernah bertanyakan hal ni kepada seorang penganalisis jenayah yang bernama kamal affandi. daripada apa yang pernah ana bualkan, ana berpendapat : lelaki mmberikan cinta untuk dapatkan seks manakala perempuan mmberikan seks untuk dapatkan cinta. walau setegas mana pun perempuan , kalau kan gaya menggodanya, tetapi akan lemah juga. sebab tu tuhan kata, 'jangan dekati zina' dekat pun tak boleh. sebab kalau dah dekat, sangat senang tertarik dan susah nak keluar balik...

so, jaga la diri baik2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180097 saat. Lajunya....