Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 237
Ahli: 0
Jumlah: 237




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 29 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: Tolong saya tentang brontok.


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» Tolong saya tentang brontok.

Please Mendaftar To Post


Oleh Tolong saya tentang brontok.

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 14:41


Saya bercadang2 untuk membeli laptop baru. tapi apa yang buat saya risau adalah, setiap laptop adalah potensi untuk dijangkiti oleh brontok. Apa yang perlu saya buat dan apa antivirus yang perlu saya guna untuk mengelak dia dari memasuki laptop saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 12-04-06 14:51


assalamualaikum...

insyaAllah anta/anti boleh guna sebarang Anti virus seperti norton, mc afee, avg dsb, yang penting anta/anti kena selalu update anti virus itu

salam,
shinobi

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 15:07


bagaimana nak elak thumbdrive yang nak diplug in ke laptop saya (yang menagndungi brontok) jengkiti laptop saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

NAZLY
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15547
Posting: 52
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:27


w'salam

brontok virus dr indonesia, kalau tak salah ana
sekarang dah ada antivirus yang boleh clean brontok,
cuba NOD32, dapatkan dari internet.
kalau brontok dah kacau sistem,kita masuk anti virus tapi ditendang balik, cuba buka task manager dulu, hentikan brontok yang tengah run

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZLYProfil   Hantar PM kepada NAZLY   Quote dan BalasQuote

NAZLY
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15547
Posting: 52
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:30


untuk pendrive, kalau kena brontok, format terus, clik kanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZLYProfil   Hantar PM kepada NAZLY   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:35


dahsyat virus ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-04-06 16:24


komputer ana pun kena brontok

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:30


Ohh, jadi, saya dah tau apa anti virus untuk diguna. tapi, saya masih tak tahu apa yang perlu saya buat jikalau saya nak plug in thumbdrive yang terkene brontok. harap boleh bantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 22:37


kalau nak letakkan jugak thumbdrive, kenalah scan dulu.. Kalau pakai Avast(antivirus) boleh scan dan delete... Jangan format terus pendrive... Rugi...

Buka dulu scan virus dan baru plug thumbdrive.. lepas tu Scan.. If jumpa, dia akan delete... Cubalah...

yang penting, scan dulu thumbdrive tu...



~Wallahua'lam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:41


atau yang selamat ialah, jangan plug in terus thumbdrive.

saya nak tanya lagi. Kalau nak format sambil tu taknak hilang file dalam tu, macam mana caranya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 22:47


try bukak topic ini..brontok
actually thumbdrive saya pun penuh dengan brontok...tapi saya plug in saja kat laptop..kerja banyak gila, tak ada masa nak format thumbdrive..
so far laptop ni ok saja...guna AVG & McAfee (sentiasa update kan)..
insyaallah ok..soryla tak pandai sangat about IT ini.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 22:56


format semestinya file akan hilang...

Cuba kalau File yang penting dalam Thumbdrive tu copy dan paste dalam komputer kita...

Tapi, pastikan SCAN Thumbdrive tu... Takut terCOPY virus brontok tu...



~Wallahua'lam~
Cuba Avast Antivirus.. Free....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 02:44


dah scan dengan antivirsu rasanya tak ada masalah kalau dah delete...

dah boleh copy dan paste secara bebas kat thumbdrive itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 22:35


jadi, kalau kita dah scan dan die kata kita punya thumbdrive dah bersih, kita boleh copy and paste sesuka hati?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 22:40


ye... tapi pastikan Antivirus kita perlu Update selalu... Takut nanti tak terSCAN pula Brontok....

Update lah selalu... InsyaAllah bebas dari virus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 22:49


update kena bayar tak? maaf saya banyak tanya, tapi saya risau. saya Kalau risau memang banyak tanya, maaf bebanyak Kalau menggangu ahli2 ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 23:11


selalunya update free saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

iR
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2004
Ahli No: 11749
Posting: 5
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-06 23:54


Assalamualaikum.....

saya ni first time reply dalam site ukhwah.com ni. tapi saya nak kongsi la bagaimana nak hapuskan brontok. sila lawati site www.kaspersky.com.
download kaspersky personal pro @ kaspersky pro. kalau sesiapa yang ada internet bolehlah update online. tapi,kalau tak ada internet pun tak apa.... boleh download mll database... follow this steps :-) ...(download dulu tau!!)

1-Database Updates
2-update antivirus databases using zip archives
3-cumul ( database ni lama sikit aktif)
4-HTTP USA (akan ada zip file untuk di save.)
                     save saja kat desktop. nanti senang nak cari...

ok.. tapi kena ingat... nak download /follow steps kat atas ini, kena ada internet tau. pergi la cc ke...

5-unzip file cumul.zip
6-buka antivirus
7-setting
8-configure updater
9-updates servers
10-add( cari folder cumul yang dah di unzip)
             ok... nanti ada 2 dalam list. satu update guna internet
             dan lagi satu yang telah di add tadi...
             gerakkan ke atas dan select folder cumul. unselect    
             update server yang sedia ada)
11.ok

dah boleh update.....

12-buka protection semula dan update now....

kalau percent gerak, maknanya steps anda betul...

INGATTTT!!!!!

kalau dah expired, download lagi.... dan ulang steps atas...

ok...selamat mencuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iRProfil   Hantar PM kepada iR   Pergi ke iR's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 00:25


download untuk UPDATE memang ar free..
salah satu polisi kampeni antivirus

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 12:56


Pada 13-04-06 23:54 , iR posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

saya ni first time reply dalam site ukhwah.com ni. tapi saya nak kongsi la bagaimana nak hapuskan brontok. sila lawati site www.kaspersky.com.
download kaspersky personal pro @ kaspersky pro. kalau sesiapa yang ada internet bolehlah update online. tapi,kalau tak ada internet pun tak apa.... boleh download mll database... follow this steps :-) ...(download dulu tau!!)

1-Database Updates
2-update antivirus databases using zip archives
3-cumul ( database ni lama sikit aktif)
4-HTTP USA (akan ada zip file untuk di save.)
                     save saja kat desktop. nanti senang nak cari...

ok.. tapi kena ingat... nak download /follow steps kat atas ini, kena ada internet tau. pergi la cc ke...

5-unzip file cumul.zip
6-buka antivirus
7-setting
8-configure updater
9-updates servers
10-add( cari folder cumul yang dah di unzip)
             ok... nanti ada 2 dalam list. satu update guna internet
             dan lagi satu yang telah di add tadi...
             gerakkan ke atas dan select folder cumul. unselect    
             update server yang sedia ada)
11.ok

dah boleh update.....

12-buka protection semula dan update now....

kalau percent gerak, maknanya steps anda betul...

INGATTTT!!!!!

kalau dah expired, download lagi.... dan ulang steps atas...

ok...selamat mencuba...


bagaimana cara nak donload database tu?apa link yang saya boleh pergi? atau Kalau saya tak online, bagaimana cara nak download database tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 09:42


!!! QUOTE !!!


bagaimana cara nak donload database tu?apa link yang saya boleh pergi? atau Kalau saya tak online, bagaimana cara nak download database tu?


Assalamualaikum

Jika masuk ke laman web yang diberikan dan lakukan sedikit 'layaran(surfing)', insyaAllah akan jumpa.

database tu boleh dapat di link http://www.kaspersky.com/avupdates

Untuk muat-turun/download perlu sambungan ke internet. Jika komputer kita tidak ada sambungan ke internet... bolehlah muat-turun dari mana-mana kafe-internet, simpan di dalam Thumbdrive dan masukkan ke komputer kita untuk 'update virus definition' yang baru.

wassalam


-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 11:17


mun buang saja Pc mun dalam laut..buat unjang ikang....hahahahhaha...

[ Telah diedit oleh: Ghufranallah pada 15-04-06 11:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 13:16


ye... Update memang FREE dan selalunya, dalam Application Antivirus itu sendiri dah ada link untuk UPDATE... Tekan saja pada button UPDATE tu....

Xsusah sebenarnya... Cuma kena tunggu saja... InsyaAllah dia akan memberi manfaat dengan protection pada PC or Laptop kita...

Virus tercipta setiap hari jadi perlulah kita update selalu.. Syarikat Antivirus pun menciptas vaksin untuk Virus setiap hari...

Harap info ini berguna... InsyaAllah...



p/s: Ana selalu UPDATE 2minggu sekali...

~Kenapalah ada yang sanggup mencipta virus menyusahkan orang lain?~

~Wallahua'alam~

....Salam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

nurelqamar
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23611
Posting: 2
Dari: klate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 22:09


assalamualaikum..antivirus banyak..dulu saya pakai kaspersky..susah nak update..sekarang pakai norton..pun sama juga..susah nak update ..saya tak taula apa masalah sebenarnya..laptop saya..atau wireless kat sini..kawan saya pernah syorkan panda antivirus http://www.pandasoftware.com/products/activescan.htm .. yang ini boleh scan secara online ....kalau tak silap ada 3 version brontok..tapi tak ingat la nama die 2..yang 1 tu boleh menyebabkan pc kita keep restarting..once terkene yang ini..memang tak dapat diselamatkan lagi laa..hanya hantar kedai dan format...kalau yang version lain 2 tak merbahaya sangat..kalau nak selamatkan file...copy dan letak semua file dalam di..sebab format hanya dekat C..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurelqamarProfil   Hantar PM kepada nurelqamar   Pergi ke nurelqamar's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-04-06 20:25


Ok, saya faham, kita kena ada anti virus dan kena update tu setiap bulan. Tapi, saya plug in thumbdrive saya yang terkena brontok ni, saya scan, tapi laptop saya yang ada McAfee punya anti virus kata tak ada virus. Boleh percaya ke? atau saya kena update dulu definition AV saya dalam laptop tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 21:08


maybe McAfee tu tak update agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 00:13


ye... Kemungkinan juga... Selalunya yang tak dapat detect tu ialah disebabkan Virus Definition dia dah lama dan tarikh dia lebih lama dari Virus tu.. Jadi, updatelah selalu... Bukan nya xpenting Update tapi PENTING sangat2...

Takut nanti ada virus lain yang terbaru yang lebih dasyat datang, baik update selalu.. Xrugi sebenarnya.. Sekurang2nya, ianya dapat menjadi perisai kepada pc kita... InsyaAllah...



~Wallahua'lam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 08:03


Pakai Norton Coparate Edition dari USM.. original punya..
senang dan memudahkan.. boleh settingkan auto update dari server USM atau kita update sendiri.. resource dari CPU tak pakai banyak.. update senang..

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/download/pages/US-N95.html

download.. lepas itu double click juga..
settle..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-06 19:00


ana kena juga brontok....
dah scan guna mac afee,tak dapat kesan juga...tak tau lah Kenapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-05-06 22:59


Assalamualaikum........

cuba sahabat-sahabat download file penawar brontok di
laman web ni.

www.kaer-media.orang/penawar-brontok/


tapi penawar brontok ni hanya untuk di partition local hard drive
C: sahaja.

InsyaAllah.






www.kaer-media.org/penawar-brontok/


-----------------


Catatan Saya


Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

ashraf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2003
Ahli No: 5427
Posting: 89
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-06-06 00:24


antivirus??? rasanya PANDA PLATINUM 2006 INTERNET SECURITY ok juga...lagi senang cari saja kat mana-mana kedai jual software tapi pirate la ( kalau nak beli ori mahal lah) itu kalau tak ada pilihan lain...1disc RM5 tapi lepas install kena la update..
[ Telah diedit oleh: ashraf pada 02-06-06 00:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ashrafProfil   Hantar PM kepada ashraf   Pergi ke ashraf's Website   Quote dan BalasQuote

gkin_90
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2006
Ahli No: 24697
Posting: 11
Dari: dari mana ku datang, di situ ku pergi

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-06-06 12:44


Ni sedikit maklumat yang dikeluarkan dari virus Brontok tu sendiri:

BRONTOK.A.NorBet
-- Hentikanlah kebobrokan di negeri ini --

1. Penjarakan Koruptor, Penyelundup, Tukang Suap, & Bandar NARKOBA
( Send To NUSAKAMBANGAN)

2. Stop Free Sex, Aborsi, & Prostitusi
( Go To the devils playground )

3. Stop pencemaran lingkungan, pembakaran hutan & perburuan liar.

4. Stop Pornografi & Pornoaksi

5. SAY NO TO DRUGS !!!


-- KIAMAT SUDAH DEKAT --


Elang Brontok (Spizaetus Cirrhatus)

-- JowoBot #VM Community --
!!! Akan Kubuat Mereka (VM lokal yang cengeng & bodoh) Terkapar !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For gkin_90Profil   Hantar PM kepada gkin_90   Pergi ke gkin_90's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 13:26


antivirus ada banyak jenis. bagi saya anti virus yang paling senang nak pakai dan juga tidak illegal adalah avg sebab ia ada yang free version. lagipun boleh download updatenya free. walaupun anda tiada internet.(tapi nak download update tu kenalah guna internet)so apa pandangan kalian yang lain. saya dah banyak mengunakan antivirus dan antara antivirus yang saya minat ialah avg.selain yang lain.....(rasanya dah ada topik ni kan???)
[ Telah diedit oleh: Haslan pada 08-06-06 13:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 14:03


saya pun guna AVG . AVG ini agak "ringan" kalau nak dibandingkan dengan Norton.

Dulu laptop saya masa awal-awal beli dia letak Norton, ingatkan free. Rupenya Trial. Sabar saja lah.

Cuma AVG yang free edition ni tiada firewall so saya gandingkan dengan Firewall Zone Alarm. Software ini agak mudah juga nak digunakan. Senang nak kesan pergerakan .

Alhamdulillah, buat masa ini laptop saya selamat daripada virus, dan "ringan" juga.

AVG Free Edition

ZoneAlarm

yang penting "tak penting sangat pun jenis Anti virus,yang paling penting selalu2 lah Update"

Wallahualam..


-----------------
www.syafiquniten.blogspot.com

Soleh Wa Musleh...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 14:38


guna saja la apa-apa software antivirus pun...asalkan update sokmo

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 14:38


guna saja la apa-apa software antivirus pun...asalkan update sokmo

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-06-06 14:41


saya baru saja lepas format laptop saya sebab brontok ni.
hentikan kebobrokan brontox
kukuku

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

rajanazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24728
Posting: 123
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-06-06 14:32


saya baru saja kena dengan brontok...... tapi saya dapat tangkap juga denagn menggunakan kuasa avg....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rajanazriProfil   Hantar PM kepada rajanazri   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128622 saat. Lajunya....