Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 38 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kisah redha..siapalah kita?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kisah redha..siapalah kita?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kisah redha..siapalah kita?

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:36


Tadi baru berborak dengan kawan..bila dah sembang-sembang tu die ceritalah seorang budak yang berumur 9 tahun yang bernama muhammad redha.Yang menariknya muhammad redha ni tidak pernah meninggalkan solat sunat rawatib..sesuatu yang janggal bagi saya mendengar istiqamahnya seorang kanak-kanak berumur 9 tahun melakukan amalan sunat..

Pernah sekali si redha ni nak ikut ayah die pergi kerja..lepas tu ayah die kenakan syarat.."kalau nak ikut ayah pergi kerja,janji jangan minta apa-apa...mak setujulah si redha itu...

Dalam perjalanan pulang,tiba-tiba redha bersuara "ayah,nak beli bendera ada isi gula-gula itu"

ayah die pun menjawab "kan tadi redha dah janji tak nak beli apa-apa?"

redha balas "bendera tu nanti redha nak kibarkan lepas ni masa ayah balik dari kerja.." disebab kasih sayang ayah terhadap anaknya,maka ayahnya pun membelikan bendera tu..

Sesampainya dalam kereta,redha terus buka dan nak makan gula-gula itu..lantas ayahnya bertanya :Kenapa redha buka gula-gula itu?bukalah di rumah,boleh share dengan abang dan adik-adik..."

Redho menjawab "angah nak try sebiji dulu,takut-takt ada racun,kalau jadi apa-apa,biar redha yang pergi dulu.." Ayah nya tersenyum sahaja..

bila redho buka sahaja penutup gula-gula tu,berselerak gula-gula tu kat bawah..tak ada rezeki redha nak makan gula-gula itu,lantas ayahnya berkata "sabarlah ye redha.." Redha pun menjawab.."mungkin ini balasan Allah terhadap redha kerana menipu ayah..."


Cerita ke 2...

Satu hari tu redho balik dari sekolah menaiki bas,dalam perjalanan pulang itu,redho duduk di belakang seorang budak perempuan yang tidak pakai tudung...turun saja dari bas tu,terus redha jerit..

"abang long,redho berdosa sangat-sangat!angah tengok aurat tadi!.."

Lepas dengar saja cerita tu,saya rasa rendah diri sangat-sangat,malu dengan sikap budak kecil yang berumur 9 tahun..dan merasa kagum dengan ibu bapanya yang mendidik anaknya..

P/s:kita di tahap yang mana???

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:48


cerita 1 : redho yang baru berumur 9 tahun dah pandai membezakan yang baik dan buruk...kita apatah lagi..

cerita 2 : baru umur 9 tahun dah pandai jaga pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:59


salam.

begitu jauh bezanya kita yang dah berumur ini dengan adik redho ni...

kita kalau tengok perempuan yang tak tutup aurat, bagaimana?
--> (tak rasa apa apa pun)

kita kalau tengok budak lelaki bersukan tak tutp aurat, bagaimana ?
--> (tak rasa apa apa pun)


muhasabah kembali diri sendiri !

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 01:46


salam...
isk.. isk... bezanya atikah dan redha tika berumur 9 tahun...
uhuk uhuk uhuk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 18:29


sejuk perut ibu mengandung......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 18:33


Pada 10-04-06 01:46 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
isk.. isk... bezanya atikah dan redha tika berumur 9 tahun...
uhuk uhuk uhuk....


apa pun alhamdulillah kerana kita sekarang diberi hidayah untuk memahami islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 19:00


salam...

alhamdulillah... betul tu ubaidillah...

ya Allah, jangan KAU palingkan hati kami setelah KAU berikannya petunjuk... amiinnn...

wallahu'alam..
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 23:37


masyaALLAH...
syukran jazilan zilzal kerna sudi berkongsi sama... :-)



Pada 16-04-06 19:00 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

ya Allah, jangan KAU palingkan hati kami setelah KAU berikannya petunjuk... amiinnn...

~ amin ALLAHuma amin ~

ALLAHualam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094949 saat. Lajunya....