Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 3 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: ciri - ciri anak yang soleh dan solehah..??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» ciri - ciri anak yang soleh dan solehah..??

Please Mendaftar To Post


Oleh ciri - ciri anak yang soleh dan solehah..??

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:41


assalamualaikum..

Boleh tak warga Ukhwah kongsikan antara ciri - cirinya.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:58


pernah dengar tak lagu UNIC-sifat anak yang soleh...

ada dia bagitau ciri2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:10


Pada 09-04-06 23:58 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

pernah dengar tak lagu UNIC-sifat anak yang soleh...

ada dia bagitau ciri2 tu...


Baiklah..nanti saya dengar selalu lagu tu ea.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:12


bila sebut pasal anak,mesti dikait dengan ibu bapanya..bila sebut pasal soleh dan solehah bermakne perkara yang berkaitan dengan perkara baik-baik...so anak yang soleh dan solehah ialah anak yang baik dengan ibu bapanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:18


Pada 10-04-06 00:10 , shattir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-06 23:58 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

pernah dengar tak lagu UNIC-sifat anak yang soleh...

ada dia bagitau ciri2 tu...


Baiklah..nanti saya dengar selalu lagu tu ea.. ;-)



nak dengar juga la....hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:25


salam.

(Luqman- 31:14.)
Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapaknya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.

(Luqman - 31:15.)
Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah kembalimu, maka Ku-beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.


(al-Ahqaaf - 46:15.) Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada dua orang ibu bapaknya, ibunya mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula). Mengandungnya sampai menyapihnya adalah tiga puluh bulan, sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoa: "Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri".


(Al-Isra' - 17:23.)
Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.


waallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:29


untuk ummi dan abi

Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahkanlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya,
atas didikan mereka padaku dan
Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku,
peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka
dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan
dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya,
maka izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka,
sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu,ampunan-Mu serta rahmat-Mu....
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir dan
Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

ameen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:37


macam saya la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:41


mudah-mudahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:58


semoga kita semua mampu menjadi anak soleh....
dan juga beroleh anak anak (zuriat) yang soleh....

ameen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 02:08


ANAK SOLEH - UNIC

Sifat anak yang soleh
Mentaati ibu ayah
Tidak membantah
Malah mentaatinya

Halus peribadinya
Mencontohi Rasulullah
Tingkah lakunya dijaga
Akhlak dipelihara

Segala amalan dijaga
Hanya kerana Yang Esa

Hormat pada yang tua
Kasih pada yang muda
Sayang pada ibu ayah
Dan juga keluarga

Hidupnya rajin berusaha
Tidak pernah berputus asa
Di dalam kehidupan penuh pancaroba

Tiada cinta di hatinya hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah
Hormat-menghormati sesama insan berbudi
Guru dan teman-teman sentiasa dikasihi
Itulah di antara sifat anak-anak yang soleh


PERMATA AYAH BONDA - FIRDAUS

Mewangi Kuntuman Bahagia
Di Halaman Ayah Serta Bonda
Menatang Selaut Cahaya
Melerai Resah Dan Gundah Di Jiwa

Segunung Impian Dicita
Selangit Harapan Didamba
Dibelai, Dimanja Mesra
Kaulah Racun, Kau Penawar
Senyuman Dan Tangisanmu
Pengubat Duka Dan Lara

c/o

Engkau Umpama Sebutir Permata
Diperlubukkan Kasih Nan Bersinar
Bercahaya
Hiasi Rumahtangga
Engkau Harapan Seisi Keluarga
Panjatan Doa Dan Air Mata
Yang Pasrah Kepada Yang Esa
Kepadamu Tercurah
Kasih Sayang Dan Pengorbanan
Agar Terus Gemilang

Dididik Diasuh Tiap Masa
Diajarkan Ilmu Yang Berguna
Mengenal Allah Dan Rasul
Menyemai, Menyubur Iman Di Dada

Dilayur Segala Kekerasan
Dilentur Dengan Kelembutan
Dititip Seuntai Madah
Hidupmu Mula Dan Berakhir
Menyusur Fitrah Dan Sunnah
Bernoktah Di Penghujungnya

c/o

Tiada Yang Lebih Membahagiakan
Melihat Dirimu Kian Membesar, Dewasa
Di Dalam Sejahtera

Usah Terpesona Pujukan Dunia
Yang Hanya Menyilau Pandangan
Memukau Dengan Keindahannya
Nasihat Ayah Bonda
Agar Engkau Lebih Bersedia
Untuk Menghadapinya

Bersemi Kelopak Kasih Sayang
Dipersada Cinta Yang Sejati
Titisan Susu Ibonda
Menyegarkan, Menghapuskan Dahaga

Renjisan Keringat Dari Ayahanda
Menyubur Pohon Kehidupan
Tuaian Sebidang Tanah
Buatmu Doa Dan Harapan
Jadilah Insan Yang Mulia
Pembela Di Hari Tua

Waktu Bisa Merubah Segalanya
Dewasalah Dalam Rahmat Dan Kasih Ilahi
Redahi Pancaroba
Andai Langkahmu Tersasar Kesimpangan
Pulanglah Ke Laman Ayah Bonda
Kembali Menghuni Di Tamannya
Bersamalah Semula
Menghirup Embunan Kasih Sayang
Sedingin Airmata Bonda

Engkaulah Permata Ayah Bonda


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-04-06 02:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:11


baguslah lirik lagi ni...
Alhamdulillah dapat mingatkan pada dr yang selalu lalai


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 07:55


ciri2 soleh-solehah???
yang akhlaknya berlandaskan al-Quran wassunnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 11:47


moga semuanya akan menjadi anak yang soleh dan solehah...apa lagi yang diharapkan oleh parents kita kalau doa yang kita sedeqah setelah mereka tiada lagi atas bumi ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 11:49


moga semuanya akan menjadi anak yang soleh dan solehah...apa lagi yang diharapkan oleh parents kita kalau doa yang kita sedeqah setelah mereka tiada lagi atas bumi ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 11-04-06 17:36


Pada 10-04-06 01:58 , nur_malam99 posting:

!!! QUOTE !!!

semoga kita semua mampu menjadi anak soleh....
dan juga beroleh anak anak (zuriat) yang soleh....

ameen....


AMIN.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115108 saat. Lajunya....