Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 11 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BM, dulu dan sekarang


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BM, dulu dan sekarang

Please Mendaftar To Post


Oleh BM, dulu dan sekarang

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 14:34


" Bahagian A adalah cara percakapan semasa zaman diraja.
Bahagian B pula zaman sekarang dan
Bahagian C pula cara perbualan budak2 remaja zaman sekarang

A) Ingin hamba sampaikan bahawa sesungguhnya memadailah dengan hanya menepuk di bahagian anggota tanpa meninggalkan kesan.
B) Saya ingin nasihatkan awak kalau nak pukul, jangan sampai ada bekas
C) Wa cakap sama lu ...lu kalau mao kropok dia...lu kropok jangan kasi lebam beb

A) Sungguh mengecewakan peradaban tuan hamba didepan majlis ini.
B) Kurang ajar sungguh awak ini
C) Oi Kakak kao punya laki ahhh! Kong ajar eh?bab* punya budak!


A) Sesungguhnya hamba masih mengharap balasan kasih dari tuan hamba... akan tetapi, hamba tidak ingin memaksa tuan hamba untuk membuat keputusan.
B) Cinta aku belum lagi berbalas...berilah aku peluang kali ini untuk mengisi ruang hati mu.
C) Beb....wa takmu jiwa-jiwa sama lu...tapi wa suah cintan rabak sama lu...wa takut wa tak boleh tahan nanti wa terDugong..plse ahhhhh.

A) Sayugia diingatkan bahawa sesungguhnya tarikh masuknya permulaan bulan syawal ialah esok...dari itu hari ini merupakan hari penggenap Ramadan.
B) Di sini diumumkan bahawa besok kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri
C) Oi!!!!!! Besok dah tak payah poser!Yeaaahhooooooooooooooooo!!!!!!

A) Adalah menjadi harapan hamba sekiranya dapat hamba bersama-sama tuan sekelian ke majlis keramaian itu kelak.
B) Saya ingin bersama-sama anda ke majlis itu...boleh tak?
C) Hoi penyapu! anda tunggu aku tau...aku pun nak ikot.

A) Barangsiapa yang telah dengan tanpa segan dan silu melakukan sesuatu kemungkaran...maka..atas dirinya akan dibalas kemungkaran.
B) Siapa yang berbuat jahat akan dihukum
C) Sapa yang tunjok hebat kat sini aku kompang sampai mati..bedek tak ada.... jangan memain dengan aku hah.

A) Sungguh menakjubkan kesaktian yang ada atas empunya diri.
B) Dia sungguh hebat sekali
C) Mak kao! Pawer siol!

A) Adalah menjadi kemusykilan bagi diri hamba tentang perkara yang telah diketengahkan
B) Apakah maksud anda?.Boleh tolong jelaskan?
C) Oi! buat you talking?...say poply hah... "

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 21:12


hehehe,...
best ni...
Kalau boleh sambung lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 08-04-06 21:28


ingatkan BM = BUKIT MERTAJAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 23:37


eh, eh... Bukit Mertajam pula.... Hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 08-04-06 23:52


Pada 08-04-06 14:34 , sahlon posting:

!!! QUOTE !!!



A) Ingin hamba sampaikan bahawa sesungguhnya memadailah dengan hanya menepuk di bahagian anggota tanpa meninggalkan kesan.
B) Saya ingin nasihatkan awak kalau nak pukul, jangan sampai ada bekas
C) Wa cakap sama lu ...lu kalau mao kropok dia...lu kropok jangan kasi lebam beb




huhu nak kropok jangan sampai kicap...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 00:13


antara bahasa dulu-dulu, bahasa sekarang, dan bahasa kasar muda mudi sekarang :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 00:45


tambah lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 04:23


:-) Assalamualaikum...........


    Pernah terdengar perbualan sekumpulan muda mudi ....ingatkan dekat planet mana....tak faham mereka cakap apa...tetapi memang betul..bahasa budak2 sekarang kasar...hilang kesantunan bahasa dan bangsa Melayu...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 04:51


"Kau nak pergi mana tu sial?"

"Aku nak pergi makanlah sial. Kau nak ikut ke sial?"

Tambah contoh, ekekeke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 18:49


ish, dahsyatnya contoh yang thematyr bagi... :lol:

tapi itulah realiti yang berlaku sekarang, bahasa yang lebih kasar daripada itu pun selalu didengar...

diharapkan agar warga ukhwah tidak ada yang bertutur begitu...

p/s: bahasa adalah budaya kita...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-04-06 19:50


besa lah tuu ... entah-entah bahasa malaysia tuka bahasa robot apa nanti pada masa depan .. hahahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 19:52


Pada 09-04-06 04:51 , themartyr posting:

!!! QUOTE !!!

"Kau nak pergi mana tu sial?"

"Aku nak pergi makanlah sial. Kau nak ikut ke sial?"

Tambah contoh, ekekeke...


kesiannye name mak ayah die bagi name teruk begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:51


salam...
walaupun ana tak biasa dengan bahasa diraja(A),
tapi ana juga tak biasa dengan bahasa remaja(C)...

tapi kalau base sms beser lah.. tu kategori mana pulak ek..??
uhuk uhuk uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 06:29


bahasa surat = anda buat apa hari ini? duduk rumah atau telefon kekasih?

bahasa mesej = agaknya buat apa hari ni? dok rumah/tpon awek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 23:09


Pada 11-04-06 06:29 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa surat = anda buat apa hari ini? duduk rumah atau telefon kekasih?

bahasa mesej = agaknya buat apa hari ni? dok rumah/tpon awek?


:-di :-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-04-06 23:35


Ganas,ganas,ganas...tapi bila masukkn keropok,dugong dengan kompang macam klakar pun ada..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 12-04-06 20:16


Pada 11-04-06 06:29 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa surat = anda buat apa hari ini? duduk rumah atau telefon kekasih?

bahasa mesej = agaknya buat apa hari ni? dok rumah/tpon awek?


tak perasan langsung :lol: :-di :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 20:40


bahasa melayu adalah jawi.....yang wujud di tanah jawi
bahasa jawa adalah bahasa jawa....yang wujud di tanah jawa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 19:36


salam..

Pada 12-04-06 20:40 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa melayu adalah jawi.....yang wujud di tanah jawi
bahasa jawa adalah bahasa jawa....yang wujud di tanah jawa


:-? :-? :-? :roll:

salam...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115681 saat. Lajunya....