Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 77
Ahli: 0
Jumlah: 77




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Seksi ke pakai sarung lengan atau handsock yang selalu orang perempuan pakai kat langan tu?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Seksi ke pakai sarung lengan atau handsock yang selalu orang perempuan pakai kat langan tu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Seksi ke pakai sarung lengan atau handsock yang selalu orang perempuan pakai kat langan tu?

muslimah_IT
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23333
Posting: 5
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:00


:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_ITProfil   Hantar PM kepada muslimah_IT   Quote dan BalasQuote

muslimah_IT
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23333
Posting: 5
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:03


Actually saya nak tau pendapat orang lain...sebab member saya tanya seksi ke kalau pakai...katanya, ada orang lelaki yang bagitau pakai sarung lengan tu seksi....pelik tapi benar

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_ITProfil   Hantar PM kepada muslimah_IT   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:09


Apa yang seksinya? Peliknya...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

cynognathus
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 907
Posting: 143
Dari: ~baNdarTeriNdah + BandaRtErmusNah~

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:10


eheh.. Seksi ke? pelik saja soalan.,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:14


objective pakai yang lengan itu...adalah untuk cover aurat yang tak mampu ditutup oleh kain baju...itu yang kebanyakkan wanite pakai sarung lengan itu....

bagaimana boleh jadi seksi pulak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:22


Mungkin sebab pakai handsock dengan baju sendat agaknya...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:28


kalau nak pakai armsock or handsock tu,
jangan la tarik ketat2 sampai nampak figure tangan/ lengan.
pakai dengan longgar, so bila orang tengok tak ada nampak la macam pakai something yang ketat, tapi nampak macam lengan t-shirt.

jangan la pakai armsock/ handsock dengan t-shirt/blaus lengan pendek.
tak elok rupanya, janggal...
lagi pun memang nampak figure lengan/tangan.

pakai t-shirt / blaus / baju lengan panjang terus, lagi mudah dan elok.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:30


mestila seksi...orang lain tak dapat tengok aurat kita, seksi la tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:43


ana pernah jugak pakai handsock tu seksi... tapi pada ana, pilihla handsock yang longgar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:57


Pada 02-04-06 23:43 , nmz posting:

!!! QUOTE !!!

ana pernah jugak pakai handsock tu seksi... tapi pada ana, pilihla handsock yang longgar....


jelas.


-----------------
I'm Pupus Just Now and Now


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 00:05


orang yang menutup aurat tu adalah seksi...orang yang dedahkan aurat tak seksi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:08


Pada 03-04-06 00:05 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

orang yang menutup aurat tu adalah seksi...orang yang dedahkan aurat tak seksi...


mendalam nya kata-kata jutawan ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 00:09


faham ke tak??nak kena syarah ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:11


dok..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:23


Pada 03-04-06 00:05 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

orang yang menutup aurat tu adalah seksi...orang yang dedahkan aurat tak seksi...
wah, jutawanmuslimah memang jutawan dalam bab kata-kata ni...

memang itulah realiti zaman kini...

handsock tu juga dipanggil sebagai "maksum" kan? kawan saya yang habaq... baguslah pakai tu, maksum (terlindung) sikit dari dosa...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:27


relex lor jutawanmuslimah.. jangan sampai kena provok :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 03-04-06 00:40


yang jadi seksi nya bila pakai baju lengan pendek dengan stokin.
seksi la jadinya...
macam stokin kaki...
cuba pakai skirt lepas itu stokin sampai peha.
baju lengan pendek pakai stokin tangan.
macam mana sama ke tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:44


Pada 03-04-06 00:05 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

orang yang menutup aurat tu adalah seksi...orang yang dedahkan aurat tak seksi...
dalam kata-kata jutawanmuslimah tu, kalau tak amati betul-betul tak faham...

samalah juga halnya dengan orang yang pakai tudung bulat/labuh, ia dipandang pelik oleh sesetengah orang, tetapi orang yang pakai baju tak cukup kain dipandang sebagai sesuatu yang normal, yang pakai tudung labuh tak normal pula...

masyarakat sekarang esp.di kota menanggap orang yang menutup aurat sebagai pelik, tapi yang dedah aurat tak pelik, tak seksi pun, biasa saja...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 00:46


menyokong ibnu_musa

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:48


sokongan diterima... :lol:

p/s: saling sokong-menyokong... :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:54


macam tu rupanya...thanks ibn musa...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 07:47


Pada 02-04-06 23:14 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

objective pakai yang lengan itu...adalah untuk cover aurat yang tak mampu ditutup oleh kain baju...itu yang kebanyakkan wanite pakai sarung lengan itu....

bagaimana boleh jadi seksi pulak??


haah. macam mana boleh jadi seksi? ana rasa bagi yang pakai sarung lengan dengan t-shirt lengan pendek nampak seksi lah


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:11


pakai yang longgar dan color yang agak malap sikit..kadangkala color hitam tu pun boleh buat orang pandang 2,3 kali. lagi satu, handsock yang ada renda2...erm...renda tu pun boleh menarik orang untuk pandang 2 kali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:14


tambahan ye..pakai handsock dengan baju lengan pendek..alhamdulillah, tutp aurat, cuma..bentuk lengan tu nampak jugak..agak2lah, menepati syarat tutup aurat tak? macam jugak pakai tudung even pakai tudung labuh seklaipun, tetriba kiannya jenis yang jarang dan color yang membuatkan orang pandang dan tertoleh2, agak2 lah menepati tak syarat tutup aurat tu?

wallahua'lam
sekadar pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:28


Pada 03-04-06 00:05 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

orang yang menutup aurat tu adalah seksi...orang yang dedahkan aurat tak seksi...


Ha....tau tak apa....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sharini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11466
Posting: 47

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-04-06 10:31


m...

objektif pakai sarung lengan macam 7yg dikatakan adalah nak tutup aurat yang tak dapat ditutup ..macam lengan baju kurung
seelok2nye kancingkan lengan baju kurung / jubah tu....
insyaallah selamat...

tentang renda dan warna tu.... berserah sajalah pada Allah... niat kita untuk menutup aurat.... bukan untuk riak....

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shariniProfil   Hantar PM kepada sharini   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:45


orang lelaki ni pun satu hal la.... kalau perempuan tu dah tutup2 aurat tu dah la. jangan tenung2. ni sampai stokin yang duduk bawah lengan baju tu pun dia perasan, apa hal? kalau 'ternampak' sekali tak kan boleh terpikir seksi atau tak seksi?. pandangan pertama yang 'ternampak' tu kira hak lelaki tu pun ada syarat kan? tak boleh lelama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mirwana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10823
Posting: 23
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:49


saya pun pelik jugak...
saya pun pakai sarung lengan...
pernah sekali seorang bohsia(berdasarkan cara pemakaian dan dan pergaulan) dia pelik saya pakai 'lebih'...
saya pun terangkan pada dia...
tapi boleh pula dia gelak...
sedih rasanya...
saya doakan dia kembali ke pangkal jalan...
lagi satu saya tak rasa pakai sarung lengan tu seksi...
lihat caranya pula...
bagi yang pakai lengan pendek, memang digalakkan pakai sarung lengan tu...
tapi janganlah lengan baju tu pendek sangat, lepas itu pakai sarung lengan...memanglah seksi dan pelik...
sesungguhnya ia terletak pada niat seseorang...
Kalau pakai untuk menutup aurat, alhamdulillah...
tapi Kalau sebaliknya....?
wallahualam...


-----------------
cita-cita adalah misi,angan-angan adalah visi,untuk realisasikan kedua-duanya,perlu ada doa dan tawakal...
INSYA-ALLAH...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwanaProfil   Hantar PM kepada mirwana   Quote dan BalasQuote

mirwana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10823
Posting: 23
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:50


saya pun pelik jugak...
saya pun pakai sarung lengan...
pernah sekali seorang bohsia(berdasarkan cara pemakaian dan dan pergaulan) dia pelik saya pakai 'lebih'...
saya pun terangkan pada dia...
tapi boleh pula dia gelak...
sedih rasanya...
saya doakan dia kembali ke pangkal jalan...
lagi satu saya tak rasa pakai sarung lengan tu seksi...
lihat caranya pula...
bagi yang pakai lengan pendek, memang digalakkan pakai sarung lengan tu...
tapi janganlah lengan baju tu pendek sangat, lepas itu pakai sarung lengan...memanglah seksi dan pelik...
sesungguhnya ia terletak pada niat seseorang...
Kalau pakai untuk menutup aurat, alhamdulillah...
tapi Kalau sebaliknya....?
wallahualam...


-----------------
cita-cita adalah misi,angan-angan adalah visi,untuk realisasikan kedua-duanya,perlu ada doa dan tawakal...
INSYA-ALLAH...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwanaProfil   Hantar PM kepada mirwana   Quote dan BalasQuote

mirwana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10823
Posting: 23
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 10:50


saya pun pelik jugak...
saya pun pakai sarung lengan...
pernah sekali seorang bohsia(berdasarkan cara pemakaian dan dan pergaulan) dia pelik saya pakai 'lebih'...
saya pun terangkan pada dia...
tapi boleh pula dia gelak...
sedih rasanya...
saya doakan dia kembali ke pangkal jalan...
lagi satu saya tak rasa pakai sarung lengan tu seksi...
lihat caranya pula...
bagi yang pakai lengan pendek, memang digalakkan pakai sarung lengan tu...
tapi janganlah lengan baju tu pendek sangat, lepas itu pakai sarung lengan...memanglah seksi dan pelik...
sesungguhnya ia terletak pada niat seseorang...
Kalau pakai untuk menutup aurat, alhamdulillah...
tapi Kalau sebaliknya....?
wallahualam...


-----------------
cita-cita adalah misi,angan-angan adalah visi,untuk realisasikan kedua-duanya,perlu ada doa dan tawakal...
INSYA-ALLAH...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwanaProfil   Hantar PM kepada mirwana   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 11:45


niat lah pakai untuk menutup aurat. kalau kita rasa tak cukup apa yang kita pakai tutup la even benda itu nampak pelik pada pandangan orang lain. pandangan Alllah itu yang utama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

CheLi
Warga Rasmi
Menyertai: 18.12.2005
Ahli No: 21239
Posting: 13
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 11:54


adapun di sini, memakai sarung lengan itu bukanlah seksi jika masih lagi memakai pakaian lain untuk menutupnya.. tetapi jika hanya memakai sarung lengan itu sahaja tanpa ada pakaaian lain yang menutupnya..., ia adalah seksi dan tidak menutup aurat kerana slah satu syarat menutup aurat ialah tidak menampakkan bentuk tubuh, jadi sekiranya memakai sarung tangan itu sahaja dan bajunya adalah shortsleave, ianya adalah berdosa. adapun di sini, saya bukanlah seorang yang pandai dalam ilmu agama, cuma sekadar berkongsi ilmu yang ada... wallahuallam

Bookmark and Share

    


  Member Information For CheLiProfil   Hantar PM kepada CheLi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 03-04-06 12:10


emm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:34


Pada 03-04-06 10:45 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

orang lelaki ni pun satu hal la.... kalau perempuan tu dah tutup2 aurat tu dah la. jangan tenung2. ni sampai stokin yang duduk bawah lengan baju tu pun dia perasan, apa hal? kalau 'ternampak' sekali tak kan boleh terpikir seksi atau tak seksi?. pandangan pertama yang 'ternampak' tu kira hak lelaki tu pun ada syarat kan? tak boleh lelama.


ana rasa ana kena tambah lagi penjelasan di sini. ana dah cuba memberi posting yang elok dan mudah difahami tapi ada yang mungkin terlepas pandang atau mungkin juga kekangan kelemahan mengolah ayat. :)

maksud ana di sini adalah keadaan perempuan yang dah tutup aurat tu...dengan memakai lengan panjang. baju kurung contohnya. ana tak setuju sebenarnya yang membolehkan pakai stongan tu dengan berlengan pendek. bukan la menutup aurat apabila sifat kain penutup itu ketat / jarang dan setengah keadaan warna kain tu yang mampu menarik perhatian lelaki. dalam kes ni. stongan tu biasanya menampakkan bentuk lengan tu. so, tak menutup aurat la.

tapi pernah ana cadangkan cara tu kepada seorang kawan yang ana rasa (dalam keadaan dia masa tu pakai stongan dan lengan pendek memadai -kerana keadaan dia yang masih tak menutup aurat sepenuhnya. dengan niat ana menbmbingnya perlahan2. kalau ana terus berhujah dengannya tentang tudung labuh contohnya dia tentu menjauhkan diri dari ana. bagaimana ana nak bimbing dia? so, ana guna pendekatan perlahan2.)

tapi dalam posting ana dalam topic ini, ana maksudkan perempuan yang telah menutup aurat dengan erti kata sebenar, so... kalau keadaan begitu lelaki masih nak tengok juga. ana rasa dah salah kat lelaki bukan perempuan yang menutup aurat dengan sebaik mungkin (bukan berlengan pendek ye)

hmmmp... terima kasih atas teguran. ana akan lebih berhati2 menyusun ayat selepas ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mana_sikana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20060
Posting: 21
Dari: Serambi Makkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 12:39


Ana pun nak bagi pandangan sikit..kalau xstuju minta maaf ye.maybe 'seksi' yang dimksudkn ialah kelakuan akhawt yang pakai stoking tu..maybe sengaja menyelak atau melipat lengan bajunya..yelh nak bagitahu yang dia tu pun pakai stoking and tutup aurat..sama juga yang pakai stoking tu dengan baju legn pendek..kalau dah legn pendek tu xusah lah pakai pergi jalan-jalan..lain lah kalau baju t-shirt yang berlengn suku yang terpksa pakai time riadhah..tapi kalau boleh cuba elakkn..akhwt pula jangan sgka ikhwan yang berkopiah and bersertbn tu xpndg cara kita berpakaian..nampak saja begitu.kalau diberi pelung semua dia nak kritik..tapi bila dah makwe yang pakai begitu,ada dia nak tegur???sayang lah katakn..innamal a'maalu binniat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mana_sikanaProfil   Hantar PM kepada mana_sikana   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 14:54


bagi pendapat saya , ia bergantung pada niat hati seseorang insan
samaada seksi atau tak pakai sarung lengan

bagi saya itu sebaiknya kerana orang lelaki tidak dapat lihat auratkaum perempuan.

terpulang pada pandangan masing2 lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-06 17:37


ada sejenis laki yang ....mania saja yang kata sexy agaknya.... huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-06 17:44


kesian2... betul ke benda ni... susah nak percaya..huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 17:46


apa seksinye...niat kita nak tutup aurat kan...
saya pun pakai handsock ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 18:58


ish..ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

matahati82
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4336
Posting: 12
Dari: w.p

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-04-06 20:44


hehe klakarnya...seksi agaknya agknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For matahati82Profil   Hantar PM kepada matahati82   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-06 20:47


seksinya selipar dia.... huhuhu ... macamni punya topik pun ada ke???... fikir dulu sebelum bukak topik baru....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 03-04-06 20:51


hai seksi ke?
pelik bin ajaib...
tapi maybe sesetengah anggap handsock ni 1 benda yang baru....
maybe...
kadang-kadang pakai jubah pun ada orang kata seksi!!
siapa nak jawab?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 12:22


Pada 03-04-06 20:51 , qarlena posting:

!!! QUOTE !!!

hai seksi ke?
pelik bin ajaib...
tapi maybe sesetengah anggap handsock ni 1 benda yang baru....
maybe...
kadang-kadang pakai jubah pun ada orang kata seksi!!
siapa nak jawab?


ni pun ana pernah dengar dengan telinga ana sendiri. entah la. apa punya orang dah.... tapi tengok juga la kadang kala jubah yang dipakai tu dari kain yang nipis / terlalu ringan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ismaradhiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23600
Posting: 65
Dari: Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-06 13:41


Kenapa pakai stokin & sarung lengan dikatakan seksi??? lebih seksi kalau tak pakai stokin.. aurat terdedah.. sarung lengan kena pakai sebab kadang-kadang walaupun pakai baju lengan panjang, aurat(lengan) masih nampak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismaradhiahProfil   Hantar PM kepada ismaradhiah   Quote dan BalasQuote

cahaya93
Warga Rasmi
Menyertai: 30.03.2006
Ahli No: 23841
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 15:14


Assalamualaikum........emm...tak sangka perkara ni pun jadi isu kan. Itulah.....betapa berharganya wanita tu sebenarnya. bagi saya pakai tu tak salah malah baik sebenarnya sebab kita ada inisiatif nak tutup aurat kita yang masih tak sempurna. saya setuju kita perlu puluh yang longgar dan disesuaikan dengan pakaian yang kita pakai macam baju kurung yang tak bercekak @ lengan baju yang longgar. "maksum" tu sebenarnya nak melengkapkan pemakaian kita menjadi sempurna. Bila pakai tu jangan lah sengaja2 nak selak tangan/lengan bagi orang nampak kita pakai "maksum" tu. tu yang kadang-kadang orang kata seksi sebab menampakkan bentuk tangan kita. so pandai2lah cover k. Hiasi dirimu dengan akhlak mulia & peribadi wanita solehah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya93Profil   Hantar PM kepada cahaya93   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-06 15:35


ya ke seksi....
tapi rasanya tak ada la....
lain orang lain pula pandangannya..
alhamdulillah saya sekarang dah pakai

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 04-04-06 15:56


seksi juga kadang-kadang..bergantung pada jenis,warnan cara pemakaian.. tapi tak pakai lagi 'seksa'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 00:50


em...benda baik ni xperlu dilengah2kan untuk melaksanakannya kan... saya harap semua muslimah dapat ambik apa yang baik dan dapat tinggal apa yang xbaik tu...InsyAllah keberkatan Allah tu yang kita akan dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

nahrulhayat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16846
Posting: 24
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 12:23


ana nak kongsi sikit kat sini. bagi ana, seksi ni sesuatu yang subjektif. ia berdasarkan pandangan seseorang terhadap sesuatu yang dilihat, sama ada dia nak melihatnya dari sudut 'seksi' atau sebaliknya. seeloknya, untuk kebaikan semua pihak khususnya diri sendiri, jaga niat supaya tidak 'menyimpang'. mungkin di atas ketidaksengajaan ataupun kelemahan seorang muslimah itu sendiri apabila 'cuai' menutup aurat. tapi, sekurang2nya mereka sudah berusaha untuk menutup aurat mereka.

sekarang ni sudah tiba akhir zaman. kita kembali ke zaman jahiliyyah. sebab itu YANG PELIK, nampak biasa, YANG BIASA, nampak pelik. sampaikan Muslim tu sendiri, 'takut2' nak amalkan Islam. guano itu???
jangan sampai kita sendiri as a Muslim, terkesan dengan suasana sekarang.... wallahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahrulhayatProfil   Hantar PM kepada nahrulhayat   Quote dan BalasQuote

ainuddin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23811
Posting: 8
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 15:34


Pada 05-04-06 12:23 , nahrulhayat posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak kongsi sikit kat sini. bagi ana, seksi ni sesuatu yang subjektif. ia berdasarkan pandangan seseorang terhadap sesuatu yang dilihat, sama ada dia nak melihatnya dari sudut 'seksi' atau sebaliknya. seeloknya, untuk kebaikan semua pihak khususnya diri sendiri, jaga niat supaya tidak 'menyimpang'. mungkin di atas ketidaksengajaan ataupun kelemahan seorang muslimah itu sendiri apabila 'cuai' menutup aurat. tapi, sekurang2nya mereka sudah berusaha untuk menutup aurat mereka.

sekarang ni sudah tiba akhir zaman. kita kembali ke zaman jahiliyyah. sebab itu YANG PELIK, nampak biasa, YANG BIASA, nampak pelik. sampaikan Muslim tu sendiri, 'takut2' nak amalkan Islam. guano itu???
jangan sampai kita sendiri as a Muslim, terkesan dengan suasana sekarang.... wallahua'alam..



SETUJU SANGAT DENGAN nahrulhayat ...... RINGKAS DAN PADAT!! :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainuddinProfil   Hantar PM kepada ainuddin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 15:37


kalau pakai handsock yang ketata alasan nak tutup aurat...serupa juigak pakai baju ketat tak nampak aurat..tapi bentuk tangan kita nampak..????apytang betulnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-06 17:21


saya ada handsock ini tapi jarang pakai sangat.........kekadang saja.....kalau time sekolah baju sekolah yang saya pakai tu bercekak........okla jugak daripada tak bercekak langsung.......
kalau pakai handsock ini senang..........tak payah selalu nak tarik lengan baju saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 05-04-06 18:24


terpulang lah pada si pemakai nak pakai macam mana...tapi..ada saja sesetengah orang kata macam seksi..ana pernah terasa macam kena 'pukk' atas kepala bila ada seorang MUSLIMIN tu kata yang pakai sarung lengan ni macam seksi sikit lah sebab nampak bentuk lengan...

tapi tulah kan lain orang lain pandangan.... '' biaq pergi lah !!!!! '' takkan kita nak consider semua orang punya pandangan.....yang paling penting kita pakai tu kerana Allah dan mahu jaga aurat kita,maruah kita dan keselamatan diri kita...untuk kebaikan diri kita dan bukannya orang lain atau MUSLIMIN lain yang tiada kaitan langsung dengan diri kita...so???? kita berpakaian sopan dan menutup aurat bukannya untuk tatapan orang lain kan...jadi...?????


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�
[ Telah diedit oleh: ilham_thahurah pada 05-04-06 18:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 20:18


apa yang seksinya... macam mana boleh nampak bentuk lengan pulak... :-?

selalunya saya nampak orang perempuan pakai handsock ni bila memakai baju kurung dan seumpamanya yang tangannya labuh tapi tak berkacing, baju kurung itu walaupun lengannya panjang, tapi kalau tak berkacing akan dedahkan juga aurat wanita iaitu bahagian lengan, kat situlah gunanya handsock...

kecuali kalau pakai baju lengan pendek atau sampai ke siku, memanglah seksi... kalau taknak dedahkan aurat lain kali janganlah pakai baju macam tu kat luar...

sepatutnya kalau cara pemakaian itu sendiri sudah elok, takkan berbangkit lagi soal pakai handsock ni adalah seksi...

tutup aurat pun seksi ke... :-? :lol:

p/s: pakailah baju lengan panjang... & kalau buat @ beli baju tu seeloknya pastikan lengannya berkacing (berbutang)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 05-04-06 20:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 20:30


huhu...bila nak habis topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 20:44


Pada 05-04-06 20:30 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

huhu...bila nak habis topik ni...
takkan habis agaknya... huhuhu :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-04-06 21:54


entahlah..tapi rasanya lagi bagus lahh

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 05-04-06 23:08


boleh tak tolong stopkan topik ni...ni apa pasal nak komen pasal muslimah saja...?????????? Kenapa topik posting kat ukhwah ni asyik nak cari kelemahan muslimah jerrr....?????? Kenapa tak ada topik pasal muslimin....????????

sakitnyerrr hati....cuba bukak pula topik pasal muslimin....contohnya...muslimin...ehh...silap tak sesuai pula panggil begitu....mmm lelaki yang main bola sepak yang pakai seluar pendek tetapi pakai stokin panjang...mmmmm ada saja orang yang buat begitu.... !!!!!!!! Kenapa tak ada orang yang komen....????

tolong jangan pandang sebelah mata saja...benda-benda macam ni...takut akan menimbulkan sakit hati pelbagai pihak....

bagi orang yang tak ada kena-mengena memang sedap saja lah nak komen...!!!

perkara ni tak sepatutnya jadi isu.... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�
[ Telah diedit oleh: ilham_thahurah pada 05-04-06 23:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 23:18


ilham,,,bawak2 bersabar, karang tak pasal2 dapat darah tinggi...
em, Kalau ilham nak komen, ilham boleh bukak topik baru, jangan mengharap orang lain akan buka...

p/s: darah tinggi dah normal balik

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

muslimah_IT
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23333
Posting: 5
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-06 23:28


bukan nak membuka kelemahan muslimah lah.....just nak tau apa pandangan orang pasal ni......jgan la sensitif sangat ilham....abaikanlah pendapat yang xsesuai itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_ITProfil   Hantar PM kepada muslimah_IT   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 00:00


assalamualaikum....
wahai kaum muslimin......
ana sedih la, kenapalah banyak komen-komen yang menyalahkan wanita...
wanita tak menutup aurat memanglah salah disisi syara',
menutup aurat pun salah juga....
macam mana lagi ?
ana bukan nak menyebelahkan kaum muslimah, tapi janganlah 100% menyalahkan wanita.
wanita pakai handsock seksilah, wanita pakai tudung labuh begitu lah, tudung pendek begini lah....
janganlah "highlight" kan segala permasalahan sosial kepada wanita, tak adil tu.
sudah-sudahla tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-04-06 00:23


salam ukhwah buat semua sahabat ukhwah...

ana hairanlah tentang persoalan kaum muslimat yang sentiasa menjadi eprbualan masyarakat sekarang ni....
Kenapa tak habis2 menyalahkan wanita...kerana menutup aurat...kerana tidak membuka aurat....kerana langgar hukum Allah....dan macam2 lagi...

samalah macam pakai sarung lengan seksilah....
tak pakai 'armsock' kata tak tahu ke lengan tu aurat juga....?
jadi bagaimana yang harus dikatakan menutup aurat berlandaskan syarak sekiranya perbuatan yang menutup aurat misalnya pakai tudung labuh dan pakai armsock ni seksilah dan macam2 lagi....pun dicop tak tutup aurat kerana satu2 sebab..?

sedarlah setiap yang dilakukan mestilah dengan niat kerana Allah...bukannya untuk menunjuk2 atau membuatkan riak pada diri ini....
yang penting, Allah tahu apa yang terdetik di hati kecil setiap manusia di dunia yang fana ini...

sekian dulu...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 00:25


yang mulakan topik ni pun seorang muslimah juga... :-?

p/s: tak heranlah dalam Islam ada istilah fiqh wanita tetapi tiada pula istilah fiqh lelaki...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 13-04-06 20:32


kalau ana tak rasa sensitif siapa lagi yang akan menunjukkan bahawa dia peka terhadap isu yang di anggap remeh temeh oleh sesetengah pihak...kadang-kadang benda yang kecil macam nilah boleh mnyebbkn sosial yang semakin menular sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 20:39


naik balik topik ni... banyak hal yang lebih penting untuk dibincangkan... Kenapa tak bincang soal aurat saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-04-06 21:20


betul juga...Kenapa pakai handsock pun boleh kata seksi??sdgkn niat kita untuk tutup aurat..al maklum ada certain baju lengan dia daa singkat sikit..sikit saja..that's why kena pakai..why not tak boleh pakai pulak...kalau tak apa tujuan handsock itu wujud...betul tak??melainkn orang yang pakai jenis yang pjg2 dengan t-shirt sendat itu lain laa...sepatutnya masuk dalam bab aurat seperti yang tasbih_30 nyatakn... (normal intonation) jangan slh faham ye...hehe...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 22:36


Pada 02-04-06 23:14 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

objective pakai yang lengan itu...adalah untuk cover aurat yang tak mampu ditutup oleh kain baju...itu yang kebanyakkan wanite pakai sarung lengan itu....

bagaimana boleh jadi seksi pulak??




yelah...betul tu ana pun pakai...sebab baju ana tak ada kaf.. :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-06 22:43


as long benda tu menutup aurat that fine la

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

ndyna
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10235
Posting: 6

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 23:38


apapun niat itu yang paling penting.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ndynaProfil   Hantar PM kepada ndyna   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 00:53


Pada 18-04-06 23:38 , ndyna posting:

!!! QUOTE !!!

apapun niat itu yang paling penting.....


Betoi2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 10:05


nampak sesi pasal yang pakai jenis fit dan nipis punya...
pakai lah yang tebal dengan longgar sikit..baru lah tak seksi

aku agak saja..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 21:19


huhuhuhu.....
jangan la marah pulak sebab banyak topik yang melibatkan muslimah....nabi ada cakap...wanitalah yang paling banyak masuk nerka berbanding dengan lelaki....itu hakikat....perempuan banyak pantang larangnye...dan kita patut bicarakan soal aqidah ni..sebab semakin lama..ramai kaum muslimah yang mengambil remeh perkara ni namun disisi Allah ianya sangat besar....so bersikaplah terbuka bila berbincang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-05-06 17:53


mungkin mereka yang kata seksi tu ada masalah dalam membendung nafsu amarah mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

msyahid
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12302
Posting: 70
Dari: simpang renggam

Johor  


posticon Posting pada: 21-05-06 07:28


agaknya betui lah seksi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For msyahidProfil   Hantar PM kepada msyahid   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 09:18


Salam..
Kalau ditayang..memanglah seksi...
cuba pakai dengan baju lengan panjang..
tak ada masalah...hidup jangan rigid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 10:44


Assalamualaikum wrt wbt

tapi kan...macam mana dengan kes pakai baju t-shirt ketat tapi pakai sarung lengan...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 10:47


kalau tak silap, dalam hadith nabi ada bersabda yang wanita boleh jadi asbab fitnah yang besar.....setiap yang ada pada diri wanita perlu dijaga spy tak menjadi punca lelaki tertarik....satu saja saya nak tegur.....sarung lengan yang berkain renda pada saya kurang elok.....sb boleh tarik perhatian orang, satu lagi janganlah ketat kecuali sebab2 tertentu macam pemakainy berlengan besar atau gemuk

wallhua'lam


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 21-05-06 10:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

anna_87
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 656
Posting: 17
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-05-06 21:25


sekarang ni "arm-socks" dah dipelbagaikan frsyennye..
nak carik yang tak ada renda susah sikit..
bagi ana.. baik pakai.. dari tak pakai lgsung..
dan niat kita biarlah suci...nak tutup aurat.. bukan nak nunjuj-nunjuk supaya dapat menarik perhatian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anna_87Profil   Hantar PM kepada anna_87   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 11:18


bergantung pada orang yang tengok itu.. kalau dia fikir seksi, tak tau lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 11:24


seksi ke?????huahua....tengok ok saja....ala...lantak la apa orang nak fikir....

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-06-06 11:33


eim.. tujuan utama nak tutup aurat dengan sempurna... ada juga atas dsr fesyen smate3..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 12:33


Pada 21-05-06 10:44 , setanggisyurga22 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wrt wbt

tapi kan...macam mana dengan kes pakai baju t-shirt ketat tapi pakai sarung lengan...:-)


if baju tshirt dia berlengan pendek..ye?
Kenapa tak beli tshirt berlengan panjang..
tak elok la pakai tshirt lengan pendek lepas itu pakai arm sock...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 12:38


kalau apakai tak kena tempatnya xsesuailah...
contohnya pakai baju "baby" tapi pakai handsock...tu memang pelik!

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 13:01


ahh...kalau seksi la...
pakai tudung labuh pun ada orang nampak seksi...
jangan la nmpakkan...mnegade betul...

usaha tu dah baik...
jangan la nak kabur2 kan lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 13:23


assalamualaikum
macam nilah
ini pendapat ana
perempuan tu bila keluar dari rumah
iblis akan hiaskan dia untuk jadi tatapan lelaki
mana lelaki pula subjektif sifatnya
dia boleh nilai dari macam-macam sudut
bila dalam hatinya ada niat jahat
perempuan berpurdah pun dia ada keinginan
awaslah wanita
auratmu terpelihara
tapi iblis bisikan pada hati lelaki
mencari-cari auratmu
kadang-kadang berjubah pun seksi di mata lelaki
dulu,ana pun pakai baju 3 suku lengannya
dengan sarung lengan
tapi 1 hari ada hidayah
ana rasa tak lepas
lelaki masih perhatikan
lebih baik pakai baju lengan panjang
pakai sarung sebab nak elak terselak lengan baju
wallahuaklam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

wannabeDAIE
Warga Rasmi
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24679
Posting: 1
Dari: P.J

madagascar   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 13:43


hemm...
pulak dah...pakai tudung labuh pula seksi..
apa pula yang dimaksudkan seksi pakai tudung labuh ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wannabeDAIEProfil   Hantar PM kepada wannabeDAIE   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-06-06 15:08


erm....seksi ke?
rasanya tak, tapi tak tau lah kan....
Taste memasing....
ada orang kata, kalau pakai handsock seksi, tapi bagaimana? kalau tak pakai pula? tak seksi ke?

nasib baik tak cakap kalau pakai jubah seksi....?
kalau seksi juga, berkemban saja!!!! hehehe.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Nafizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 15443
Posting: 80
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 15:35


hurm..pada ana,seksi or tak bergantung pada orang yang pndang..
kalau pakai tudung labuh dikatakan seksi jugak,bukan salah yang pakai tdung tu kan..so,pada golongan rijal jangan terlalu berimaginasi.. secara amnya wanita yang pakai handsock niat untuk tutup aurat..tapi jangan pulak dipadankan dengan baju baby T..baju baby T tu pun dah cukup memperlihatkan aurat..
Pada kaum rijal tak payah nak tengok handsock wanita..kalau terpandang,cukup la sekali..
dan ana setuju dengan jutawanmuslimah,yang seksi 2 yang tutup aurat dan yang tak seksi tu yang dedahkan aurat..pekare ni juga pernah diakui oleh kaum rijal juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NafizatulProfil   Hantar PM kepada Nafizatul   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-06 15:41


mmm, kalau pakai hand-sock dengan baju lengan pendek memanglah menimbulkan kseksian. sepatutnya, pakai hand-sock dengan kurung. supaya lebih terjaga aurat. macam ustazah siti.. :-) :-) kalau pakai macam tu..insyaAllah tak seksi pun..takkan lah orang lelaki nak pandang jugak. mmm..lagi satu, janganlah pilih yang berenda. okies. pandangan semata2. Allah Taala a'lam.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-06 15:46


mmm...apa maksud seksi??
kalau ssorg tu terus bukak auratnya tu tak seksi. tapi, kalau ssorg tu memperlihatkan auratnya sikit-sikit..(sbhagian dcovernya) itulah seksi.

~peace no war~


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 15:47


Pada 04-06-06 13:43 , wannabeDAIE posting:

!!! QUOTE !!!

hemm...
pulak dah...pakai tudung labuh pula seksi..
apa pula yang dimaksudkan seksi pakai tudung labuh ni?


aku rasa lebih selamat pakai tudung labuh..aiks.. :-di :-di seksi????ish...kan dah tutup aurat tu....


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 16:47


assalamualaikum...

ana rasa.. yang dimaksdkan 'seksi' kat tajuk tu, kalau muslimah tu pakai baju lengan pendek, then pakai hand-sock...

haha... kalau tu.. memangla seksi... sebab, walaupun lengan tu dah tutup, tapi 'terang-terang' nampak bentuk lengan.. tak cukup lagi syarat tutup aurat tu...

lain la kalau pakai t-shirt lengan panjang... atau yang lebih baik.. pakai baju kurung or jubah... then.. disempurnakan lagi dengan pakai hand-sock...

ha.. yang tu... barulah tak seksi... tapi.. tengok jugak handsock tu.. kalau boleh jangan terlalu ketat.. nanti nampak sangat bentuk tangan...

pakai handsock ni... selamat insyaallah... takut2 terselak lengan baju (panjang) ... adalah juga benda cover tangan kita... pergelangan tangan tu kan aurat juga... remember...


jomm... kempen pakai handsock...

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:01


ana tak suka orang perempuan yang pakai hand-sock tapi short sleeves...pakai la baju legn panjang..susah ke??
tak tau la apa tujun dia..

saya setujusgt dengan pendapat hoonney...
lebih baik berbaju kurung/ jubah....lebih manis dipandang berbanding pakai t-shirt dan seluar..
satu lagi kenapa ramai yang susah nak tutup kaki...
pakai saja stokin tu habis cerita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:17


Betul, sokong 100%, tapi macam mana nak ubah mereka ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:31


satu... mungkin sebab mereka tak tahu kena pakai stokin

dua.. mereka tahu kena tutup aurat.. pakai stokin.. tapi buat-buat tak tahu... sebab anggap remeh.. kira2 macam dosa kecik la... nauzubillah...

entahlah.. tak tahu macam mana nak buat... tapi.. kalau kita kuat.. teguran berhikmah adalah yang terbaik buat mereka

"Ya Allah.. berilah petunjuk dan hidayah-Mu pada kami.."

wallhua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:43


ana cerita dari pengalaman
ana pernah dengar dari mulut seorang lelaki
dia kata
dia suka perempuan berjubah
maknanya keinginannya ke arah tu
memang sebaik2nya berjubah
dan bertudung labuh tu syariat
ana tegaskan kat sini
bila nafsu menguasai lelaki
kita kat sini mungkin berdepan dengan
lelaki yang baik
tahu tak kat luar sana tu
berlambak lagi lelaki yang hatinya busuk
kalau tak tak ada lah ana kecil jadi magsa rogolkan
seksi ke si anak tu?
yang pasti perempuan kalau dah bertudung labuh
jagalah segalanya
dan lelaki tunduklah mata tu
kalau pandangan terpelihara
nafsu terjaga
tak akan jadi masalah
maaflah
sebab ana sendiri bertudung labuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:49


bukankah syaitan sentiasa menghias wanita supaya menjadi tarikan lelaki

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 17:55


ada satru kisah (ustaz yang cerita kalau tak silap)

ada tiga orang lelaki yang memeluk Islam kerana

1. Suka lihat orang perempuan pakai jubah

2. Suka dengan cara orang Islam buang air besar,

3. satu lagi terlupa lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 18:06


hemmp...boleh jadi asbab hidayah jugak ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Seksi ke pakai sarung lengan atau handsock yang selalu orang perempuan pakai kat langan tu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.203254 saat. Lajunya....