Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 348
Ahli: 0
Jumlah: 348




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 17 jam, 13 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 24 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: remaja melayu makin berani di myspace .. astaghfirullahalazim


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» remaja melayu makin berani di myspace .. astaghfirullahalazim

Please Mendaftar To Post


Oleh remaja melayu makin berani di myspace .. astaghfirullahalazim

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-04-06 19:25


ini berdasarkan maklumat yang rakan-rakan berikan ... rasanya tak perlulah saya berikan url profile myspace remaja perempuan tersebut kepada anda semua .... memang ramai juga yang suka letak gambar yang menghairahkan ... apa yang mengecewakan ... remaja 'melayu' ini berani meletakkan gambar tanpa seurat benangpun ... apa pendapat anda semua ??


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 20:01


Assalamu'alaikum

myspace tu apa...sorry, ana tak berapa tahu...macam friendster ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-04-06 20:18


huhuhu...elok copy gambar tu bagi mak bapak diaorang.... tengok tak pun buat satu suruhanjaya untuk kaji benda ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:10


Pada 02-04-06 20:01 , Nuralisa posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum

myspace tu apa...sorry, ana tak berapa tahu...macam friendster ke...
myspace ni lebih kurang macam friendster la...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:18


hmm..dari apa yang ana dengar, memang ramai anak melayu yang menyertai myspace,
dan memang agak menyedihkan bila mengetahui anak melayu ni bersikap berani, lebih berani dari orang barat..
apa nak jadik tah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 02-04-06 21:30


JOM...SEKARANG NI DEN TENGAH PERANG DENGAN MAKNYAH2 MYSPACE....JOMLAH JOIN JADI PENCEGAH MAKSIAT...BANTU DEN

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 02-04-06 21:34


erm.....
senang saja...

kita copy gambar mereka......lepas itu kita tamapl kat pokok klaepe ke apa-apa pokok kat highway or kat tepi jalan....

bukan nak malukan, tapi pengajaran~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:37


tak cukup, kena siarkan gambar mereka di akhbar dan televisyen, kita tengok mereka masih ada perasaan malu ke tidak...

wah saudara hanggukkau, tengah berperang mencegah maksiat ye, teruskan, hayya bil-jihad...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:37


astaghfirullahalazim......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:52


bagus nya hanggukakau.. lawan lagi mereka.. tapi jangan anda pula sangkut dengan maknyah.. huuhhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:58


Pada 02-04-06 21:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

tak cukup, kena siarkan gambar mereka di akhbar dan televisyen, kita tengok mereka masih ada perasaan malu ke tidak...

wah saudara hanggukkau, tengah berperang mencegah maksiat ye, teruskan, hayya bil-jihad...




Publisiti murahan untuk mereka agaknya?...Lagi mereka suka..hue..

Nauzubillahi min zalik.. Moga dijauhkan daripada zuriat kita...


-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 22:02


ish, kalau saya kena begitu, komfem sebulan saya berkurung dalam rumah, tu tak kira malu kat famili lagi...

nak kena ISA juga mereka ni baru insaf... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 22:02


haha......neraka tempatnya...tak takut agaknya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 02-04-06 22:49


assalamualaikum...sahabat ukhwah sekalian,jangan lah sampai begitu sekali,..tugas kita sekarang fikir macam mana mereka boleh dekat dengan ALLAH,bukab mereka saja kita pun sekali...mesti selalu doakan,semua orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:59


MySpace yang ala2 Friendster tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 00:02


hah??tak pernah tau pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:05


ini ke yang dikatakan duni atanpa sempadan....sampai sempadan aurat pun dah di langgar..apatah lagi sempadan syariat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-04-06 13:23


memang dahsyat ek budak2 sekarang...mereka memang berani...dah tak kisah sama ada pakai baju or not....ditambah pula dengan respons yang semakin menambahkan semangat diaorang untuk menayangkan benda yang tak sepatutnya dan kepada orang yang tak sepatutnya...huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 15:46


di mana letaknya rasa malu dan kewarasan? tak ubah macam orang gila. kalau orang gila bertelanjang itu masih boleh dimaafkan..ini orang yang masih waras dan boleh berfikir. desperate sangat agaknya. kadang-kadang mereka sanggup dedah badan untuk menarik perhatian orang. samalah juga halnya perempuan yang pakai pakaian yang seksi dan mendedah badan, atas alasan..kena pakai begitu, nanti tak laku, tak ada orang nak..jadi andartu dsb. di mana diletakkan Allah sebagai Tuhan?Tuhan yang merupakan pusat segala pergantungan?


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 03-04-06 15:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 16:06


emm.... manusia sekarang dah nak kembali ke zaman batu, tak pakai baju, tak pun tutup yang mana perlu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-04-06 19:50


Pada 03-04-06 16:06 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

emm.... manusia sekarang dah nak kembali ke zaman batu, tak pakai baju, tak pun tutup yang mana perlu saja...


:lol: :lol: .... dengki kat mangsa tsunami dapat baju free ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-04-06 20:37


Pada 02-04-06 19:25 , yanokage posting:

!!! QUOTE !!!

ini berdasarkan maklumat yang rakan-rakan berikan ... rasanya tak perlulah saya berikan url profile myspace remaja perempuan tersebut kepada anda semua .... memang ramai juga yang suka letak gambar yang menghairahkan ... apa yang mengecewakan ... remaja 'melayu' ini berani meletakkan gambar tanpa seurat benangpun ... apa pendapat anda semua ??




-bagi la pada ana url dia... biar ana pastikan betul atau tak.... pm ana kalau tak hendak kasi kat public...heheheheh :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-04-06 20:53


Pada 03-04-06 20:37 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-06 19:25 , yanokage posting:

!!! QUOTE !!!

ini berdasarkan maklumat yang rakan-rakan berikan ... rasanya tak perlulah saya berikan url profile myspace remaja perempuan tersebut kepada anda semua .... memang ramai juga yang suka letak gambar yang menghairahkan ... apa yang mengecewakan ... remaja 'melayu' ini berani meletakkan gambar tanpa seurat benangpun ... apa pendapat anda semua ??




-bagi la pada ana url dia... biar ana pastikan betul atau tak.... pm ana kalau tak hendak kasi kat public...heheheheh :-di :-di :-di


wah .. wah .. wah ... ok .. cek la mesej ..


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-04-06 21:47


tak tau lah nak komen apa...
kang cakap lbey2 kang kata macam baguih pula...huhuuu
biarlah mereka dan kluarga mereka..huhuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 10:30


ini yang susahnya...bila berani tak kena tempat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 10:46


Ya Allah, berikan kepada mereka hidayah kerana hidayah hanyalah milikMU... Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 04-04-06 10:46


my space tu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 11:38


astaghfirullah...
so, tak payah joinla my space tu...
tak elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 04-04-06 11:48


ye ke...masyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 12:58


ana dah tengok url yang di berikan... memang lakhnat betul perempuan tu and laki2 yang sokong dia... ish buat malu betul.... tergamak dia erk...agak2 nya... mak bapak dia tahu tak ???

sayang betul jadi macam tu bukan tak ada rupa....ish hairan..hairan,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 13:02


pada pandangan ana perempuan tu memang bodoh dan fikir keseronokan semata-mata... dia lansung tak fikir masa depan dia..berapa eramai yang copy gamba dia dan sebagainya.... bagaimana kalau pas kwen satu hari nanti suami dia dapat tahu hakikat tu and mana la tahukan satu hari nanti anak2 dia sendiri yang tengok foto kurang akhlak mak dia....ish..ish..ish

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 13:17


Pada 04-04-06 12:58 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah tengok url yang di berikan... memang lakhnat betul perempuan tu and laki2 yang sokong dia... ish buat malu betul.... tergamak dia erk...agak2 nya... mak bapak dia tahu tak ???

sayang betul jadi macam tu bukan tak ada rupa....ish hairan..hairan,,,


maaf,
orang lelaki, termasuklah yang muslimat pun, kalau dah tau orang tu tak pakai baju, yang enta/enti pergi tengok buat apa? buat tak tahu sajalah dengan url tu.. ataupun kalau betul nak tengok dengan mata kepala sendiri, alang2 dah tengok tu enta/enti terus tegur sajalah... kan senang? daripada kita duduk ngumpat dia kat sini, dan hanya sekadar memandang gambar2 dia tak pakai baju tu, baik kita beritahu dia terus terang. itulah namanya amar ma'ruf nahi mungkar.

orang kata sambil menyelam minum air. itu yang bahaya..itu yang kita takutkan. takut kita pun sama dapat 'share' dosa orang tu.dosa yang kita tak sedar.
maaf kalau terkasar bahasa..... sama-sama memperingati


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 13:37


Jika benar...kita doakan wanita tersebut diberi hidayah dan kembali ke jalan Allah...janganlah mencaci remaja ini...Doaklanh dia ya? kita tak mahu dia mendapat laknat...l

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 14:35


Pada 04-04-06 13:17 , blueberry_strawberry posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-04-06 12:58 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah tengok url yang di berikan... memang lakhnat betul perempuan tu and laki2 yang sokong dia... ish buat malu betul.... tergamak dia erk...agak2 nya... mak bapak dia tahu tak ???

sayang betul jadi macam tu bukan tak ada rupa....ish hairan..hairan,,,


maaf,
orang lelaki, termasuklah yang muslimat pun, kalau dah tau orang tu tak pakai baju, yang enta/enti pergi tengok buat apa? buat tak tahu sajalah dengan url tu.. ataupun kalau betul nak tengok dengan mata kepala sendiri, alang2 dah tengok tu enta/enti terus tegur sajalah... kan senang? daripada kita duduk ngumpat dia kat sini, dan hanya sekadar memandang gambar2 dia tak pakai baju tu, baik kita beritahu dia terus terang. itulah namanya amar ma'ruf nahi mungkar.

orang kata sambil menyelam minum air. itu yang bahaya..itu yang kita takutkan. takut kita pun sama dapat 'share' dosa orang tu.dosa yang kita tak sedar.
maaf kalau terkasar bahasa..... sama-sama memperingati




ana memang tengok... nawaitu ana ..ana tahu... ana tengok bukan sebab ana suka.. ana minta url tu untuk pastikan kebenarannya dan ana dah minta izin kat perempuan tu untuk listkan ana dalam list dia... ana nak mendekati dia untuk bagi dia fikir dan bagi orang-orang yang menyokong dia kat situ fikir... ana baca semua komen kat situ tak ada seorang pun mengeji malah memuji... dan ana pula akan ambik jalan tengah.....ana nak menasihati.... tengok la nanti.. harap2 dia mampu berubah...


mungkin cara ana tak sama dengan orang lain tapi tak mengapa la ...ana tahu matlamat ana... tanggung jawab ana...


-kalau ana berdosa tengok benda tu ...orang yang sensor film bagaimana pula erk... :-( :-(


thank you atas ingatan dan kasih saudari kerana sudi menasihati ana... thank you very much...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 15:00


Pada 04-04-06 13:02 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pandangan ana perempuan tu memang bodoh dan fikir keseronokan semata-mata... dia lansung tak fikir masa depan dia..berapa eramai yang copy gamba dia dan sebagainya.... bagaimana kalau pas kwen satu hari nanti suami dia dapat tahu hakikat tu and mana la tahukan satu hari nanti anak2 dia sendiri yang tengok foto kurang akhlak mak dia....ish..ish..ish


amboi, mengutuk sampai macam tu sekali...maybe dia tak ada asas agama, pulak tu mak ayah dia tak ajar, lepas itu kawan2 dia semua yang jenis macam tu...cuba bayangkan kita kat tempat dia...

p/s : peranan siapa??


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 15:19


INGAT LA,KITA KULIT GELAP,jangan NAK IKUT orang KULIT PUTIH...
ISLAM DAH OK,UNIVERSAL,TENANG...kenapa NAK CARI SUSAH,Kalau BEST PUN,DUNIA saja..tapi KEHIDUPAN ABADI NANTI???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 15:28


Pada 04-04-06 15:00 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-04-06 13:02 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pandangan ana perempuan tu memang bodoh dan fikir keseronokan semata-mata... dia lansung tak fikir masa depan dia..berapa eramai yang copy gamba dia dan sebagainya.... bagaimana kalau pas kwen satu hari nanti suami dia dapat tahu hakikat tu and mana la tahukan satu hari nanti anak2 dia sendiri yang tengok foto kurang akhlak mak dia....ish..ish..ish


amboi, mengutuk sampai macam tu sekali...maybe dia tak ada asas agama, pulak tu mak ayah dia tak ajar, lepas itu kawan2 dia semua yang jenis macam tu...cuba bayangkan kita kat tempat dia...

p/s : peranan siapa??



tak boleh nak bayangkan la jutawanmuslimah... ana tak rasa salah pendidikan ke apa... kalau belajar setakat sekolah rendah pun dah cukup tahu benda tu memang memalukan... kasihan ada marah pun ada.... tapi nak kena cuci juga kepala minah tu... :-di

biar dia fikir sikit akibat buruk perbuatan dia di masa depan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-06 15:32


manusia-bermaksud pelupa

kalaupun dia tau benda tu salah, tapi kalau tak selalu diingatkan, akan terpengaruh jugak..

p/s: ingat-mengingati antara kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 16:15


Pada 04-04-06 15:32 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

manusia-bermaksud pelupa

kalaupun dia tau benda tu salah, tapi kalau tak selalu diingatkan, akan terpengaruh jugak..

p/s: ingat-mengingati antara kita..




ye la tu jutawan garang... ana nak ingatkan dia la ni.... :-di




p/s-sesiapa yang nak minta url minah tu jangan minta kat ana ... minta saja kat yonakage

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 18:57


Pada 04-04-06 13:17 , blueberry_strawberry posting:

!!! QUOTE !!!

maaf,
orang lelaki, termasuklah yang muslimat pun, kalau dah tau orang tu tak pakai baju, yang enta/enti pergi tengok buat apa? buat tak tahu sajalah dengan url tu.. ataupun kalau betul nak tengok dengan mata kepala sendiri, alang2 dah tengok tu enta/enti terus tegur sajalah... kan senang? daripada kita duduk ngumpat dia kat sini, dan hanya sekadar memandang gambar2 dia tak pakai baju tu, baik kita beritahu dia terus terang. itulah namanya amar ma'ruf nahi mungkar.

orang kata sambil menyelam minum air. itu yang bahaya..itu yang kita takutkan. takut kita pun sama dapat 'share' dosa orang tu.dosa yang kita tak sedar.
maaf kalau terkasar bahasa..... sama-sama memperingati
saya lebih setuju dengan pendapat saudara/i ini, "Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan..." (Surah al-Baqarah, 2: 195)

tak berani nak komen lebih2, cumanya kalau kita dah tahu natijah sesuatu itu adalah suatu yang mungkar, sepatutnya kita elak ia daripada awal lagi... kecuali kalau kita ma`sum macam Nabi, masalahnya kita tidak...

lebih awla kita hilangkan/elakkan dosa diri sendiri terlebih dahulu, baru kita cuba hilangkan dosa orang lain...

kaedah fiqh: al-ithar bil-qurab makruh, wa fi ghayriha mandub: mengutamakan orang lain dalam perkara untuk mendekatkan diri kepada Allah adalah makruh, dan dalam perkara yang selainnya adalah sunat. - ada kaitan sedikit sebanyak...

"Dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja)..." (Surah al-Isra', 17: 15)

maaf ye, sekadar teguran... kalau saya tersilap tolong betulkan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-04-06 19:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 20:33


betul lah tu ibnu musa... tak ada apa yang salahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 23:30


maaf atas teguran, harap2 tak makan hati (kalau makan hati ayam tak mengapa :lol:)

semoga niat saudara diluruskan oleh Allah s.w.t. dan tidak terpesong dari niat yang sebenar, insya'Allahu Ta`ala...

apa2pun saudara sudah pun terlibat, pandai2lah saudara kendalikan apa yang saudara telah mulakan, kalau rasa ok dan boleh diteruskan, terpulanglah kalau nak teruskan...

tapi kalau awal2 pun rasa tak ada harapan dan hanya membuang masa, baik berhenti saja dari terus mengundang bahaya terhadap diri sendiri...

semoga niat saudara sentiasa dipeliharaNya, saya doakan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 23:32


kembali kepada topik: Kenapa remaja melayu makin berani??? :-?

itulah padahnya, budaya sendiri dah elok2 ada, ditirunya budaya barat yang dianggap sebagai modern, kesudahannya??? inilah antara contoh kesudahannya akibat menyimpang dari ajaran Islam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-04-06 23:35


ana cuba mana yang patut saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

cairel_harriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19970
Posting: 110
Dari: Bandar Perda

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 23:52


Assalammualaikum wbt. Ana pun ada myspace juga dan terdapat beberapa dikalangan kenalan ana yang save gambar-gambar macam tu. Ana dah pernah tegur tapi ibarat mencurah air ke daun keladi. Tak apalah. Ana akan terus menegur sehingga ada yang akan berubah. Buat kawan-kawan yang lain, bolehlah melayari myspace ana di: www.myspace.com/cairel_harriz. Wassalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cairel_harrizProfil   Hantar PM kepada cairel_harriz   Pergi ke cairel_harriz's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 00:00


Pada 04-04-06 23:52 , cairel_harriz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum wbt. Ana pun ada myspace juga dan terdapat beberapa dikalangan kenalan ana yang save gambar-gambar macam tu. Ana dah pernah tegur tapi ibarat mencurah air ke daun keladi. Tak apalah. Ana akan terus menegur sehingga ada yang akan berubah. Buat kawan-kawan yang lain, bolehlah melayari myspace ana di: www.myspace.com/cairel_harriz. Wassalam!
itulah antara penyalahgunaan yang sering kita nampak, friendster pun apa kurangnya, orang lelaki kumpul gambar perempuan banyak2, orang perempuan pun apa kurangnya...

saya cakap sebab saya dah nampak...

letak gambar dalam tu seolah-olah nak suruh orang save gambar kita kat dalam pc, letaklah banyak2...

tak rasa bersalah ke? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 05-04-06 00:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 05-04-06 00:43


betul-betul..sokong2...my space sekarang menjadi tapak maknyah untuk cari jantan..wahahahaha...den puh kena dah....mari kita tentng

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 00:47


assalamualaikum warahmatullah

ana nak ulas sikit tentang trend guna friendster dan myspace. baru-baru ni ana ada dengar kajian tentang kadar jenayah seperti penculikan budak2 perempuan di negara2 luar berpunca dr internet dan punca paling besar sekali ialah dr friendster, myspace dan blog. macam mana mereka boleh culik kat internet? ok... begini. di friendster , myspace dan website yang menayangkan profile itulah yang dicari penjenayah . mereka akan aim sesiapa yang mereka berminat nak culik..then mereka akan ikut perkembangan orang tu dr awal sampailah yang terkini. bila semua maklumat dah dikenalpasti, mereka akan jalankan rancangan jahat mereka. senang saja mereka nak dapatkan maklumat tentang kita. kalau letak nama penuh, asal mana..umur ..tarikh lahir, sekolah mana dan lain2 maklumat detail tu, dah tentulah mereka akan tahu maklumat penuh kita. tambah2 lagi bila letak gambar. lagilah senang mereka nak kesan kita. ada yang menyamar nak berkawanlah..nak tambahkan kenalan lah..padahal di sebalik tu, ada niat jahat. tak percaya kan? memang susah nak percaya..tapi kebarangkaliannya tetap ada.

dan ada banyak kali jumpa di laman2 begini, perempuan2 yang tawarkan khidmat pelacuran. teruk sangat baca ayat mereka tu untuk menarik pelanggan, dengan gambar yang teruk2..nauzubillahiminzalik.

ana nak nasihatkan pada sahabat2 semua, berpada-padalah guna teknologi cyber ni. pada yang suka letak gambar sendiri pada profile mereka, tolonglah jangan letak lagi gambar antum. sekarang ni dunia dah semakin canggih. macam2 cara orang boleh guna nak buat benda jahat. tak mustahil satu hari nanti kita tengok muka kita terpapar di internet dalam keadaan yang cukup memalukan.. sebab teknik super-impose tu dah senang sangat nak buat sekarang ni. antum tak takutkah?

bagi muslimat terutamanya... untuk apa antunna letak gambar sendiri? terus terang ana kata.. ia seolah-olah seperti menjual diri..menjual muka (macam jualan hebat supermarket pulak :P) ..semua orang tengok muka kita... kita muslimat ada harga dan maruah diri yang perlu dijaga. diri kita ni tak boleh dijaja sesuka hati..ditayang2 pada orang. jagalah maruah diri kita sebagai muslimat. kalau tengok gambar2 di frenster..macam2 gaya ada.. gaya melentok manja lah, gaya posing maut lah.
ana juga ada frenster..dan ana pernah ditegur seorang muslimin yang tak dikenali. Muslimin tu kata " muslimat jangan letak gambar sesuka hati. jagalah rasa malu sebagai seorang wanita" . ana berterima kasih pada muslimin yang menegur tu..

kalau nak guna frenster dan myspace sangat, cukuplah setakat nak jalinkan silaturahim dengan kawan2 yang lama tak contact.. ataupun untuk berdakwah. postkan2 artikel2 tazkirah ke... itu lebih baik daripada menayang diri pada orang..

ingat..orang jahat ni ada dimana2.. jangan mudah percaya pada orang. jaga diri dan jaga maruah.
maaf banyak-banyak kalau ada yang terasa. sama-sama saling mengingatkan. sama-sama perbaiki amalan. semoga kita sentiasa diberkan petunjuk dr Allah. Moga Allah bersama hati-hati kita

(peringatan untuk ana juga..hamba-Nya yang selalu lupa)

wallahua'lam


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129
[ Telah diedit oleh: blueberry_strawberry pada 05-04-06 00:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 05-04-06 01:33


macam nak promote mysapce saja...dulu benda macam ni kat friendster pun ada...jangan kata yang outside..yang ekawan pun ada kalau anda nasib baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 10:13


takut jugak bila nak berkawan.tapi hakikatnya bila hati dan iman disulami dengan ketaqwaan dan keikhlasan dalam mencari keredhaan Allah pasti semua ini tidak terjadi....berdoalah jangan kita pun turut melakukan perkara yang sama dahlah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

sharini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11466
Posting: 47

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-04-06 10:31


...
dulu pernah letak gambar kat friendster..lepas itu abang saya marah...dah buang dah

Bookmark and Share

    


  Member Information For shariniProfil   Hantar PM kepada sharini   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-04-06 18:37


Pada 04-04-06 23:32 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

kembali kepada topik: Kenapa remaja melayu makin berani??? :-?

itulah padahnya, budaya sendiri dah elok2 ada, ditirunya budaya barat yang dianggap sebagai modern, kesudahannya??? inilah antara contoh kesudahannya akibat menyimpang dari ajaran Islam...



ha ... ni la yang ana nak dr first tadi ... asyik2 sembang pasal lain saja ... :lol:


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 20:06


entah tak tahu nak cakap apa lagi....mereka semakin berani buat yang akan mendatangkan kerugian pada diri mereka....

orang macam mana....tiada tempat di syurga....tempatnya di neraka jahanam....
Tidak TAHU mahu.....
LEbih2 Budak melayu....
so mari kita berpesan pada diri kita sendiri dan kawan kita cegah kemungkaran....lakukan kebaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-04-06 14:22


!!! QUOTE !!!

dan ada banyak kali jumpa di laman2 begini, perempuan2 yang tawarkan khidmat pelacuran. teruk sangat baca ayat mereka tu untuk menarik pelanggan, dengan gambar yang teruk2..nauzubillahiminzalik.



-- tengok juga rupanya...hehheheeh...

:-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155163 saat. Lajunya....