Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 141
Ahli: 0
Jumlah: 141




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 16 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: masalah utama remaja islam?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» masalah utama remaja islam?

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah utama remaja islam?

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:57


sekarang ramai remaja khususnya remaja islam bnyak terjebak dalam masalah sosial..ni lah masalah utama remaja pada zaman sekarang..ni la duri dalam daging yang bakal merosakkan negara islam hadhari..Kalau kita fikir jangka panjang,hanya sesetangah remaja yang berjaya menempuh zaman remaja mereka dengan tidak terjebak dalam masalah sosial ini..contoh paling mudah ialah perlakuan sumbng antara pasangan kekasih sehingga melahirkan anak luar nikah..Kalau kita fikir jangka panjang,kemungkinan malaysia,sebuah negara islam akan dipenuhi dengan anak2 ini..pandangan anda,bagaimana cara paling sesuai nak benteras masalah ini???adakah kerajaan tak ambil berat pasal ni,hanya ambil berat masalah laen??jom kita bincng

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 04:21


negara dan pemimpin hanya dapat cakap apa faedah @ keburukkan sesuatu perkara...tapi segala perkara yang melibatkan sosial diri hanya dapat diubah melalui diri sendiri...

P/S: diri sendri perlu berubah sebelum merubah orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 07:42


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu topik yang relevan dibincangkan untuk mencari penyelesaian.

Betul ke remaja bermasalah atau ibu bapa yang bermasalah? Kerana setiap remaja lahir dari ibu dan ada bapa. Jadi bila remaja sudah matang untuk berfikir maka fikir-fikirkanlah sama ada untuk memilih jalan yang positif atau negatif.

Maksud umi apabila sudah mampu berfikir maka fikirkanlah tentang diri sendiri dulu? Apa nak jadi dengan diri ini? Adakah nak ikut arus atau ada pendirian? Usah menuding jari lagi tetapi maafkan ibu bapa yang tidak mampu mendidik anak-anak dan teruskan hidup ini dengan mencari ketenangan hati.

Ketenangan hati hanya akan dirasai bukan dengan mengambil dadah ataupun meneguk arak serta ikut kawan ketawa tetapi ketenangan hati itu adalah anugerah dari Nya.

Nya tu siapa kalau bukan Allah azza wajalla. Allah yang menjadikan kita semua dengan Rahman dan Rahim-Nya. Jadi kembalilah ke jalan yang lurus. Berdoalah dan mohon ampun hanya sanya kepada Nya.

Semua bermula dari diri sendiri - sama ada untuk berjalan di atas landasan yang betul - berpandukan Al Quran dan As Sunnah atau sebaliknya iaitu mencari pasal dengan 'mati' sebelum mati.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Orang yang paling sengsara ialah orang yang miskin iman dan mengalami krisis keyakinan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 10:27


semuanya insyaAllah dah tahu baik buruknya perbuatan yang dilakukan..
yang paling utama adalah perlu ada perubahan sikap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 11:51


didikikan di rumah adalah yang paling penting bagi zilzal...peranan ibu bapa...

p/s: alhamdulillah ada mak dan abah yang mementingkan didikan agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 12:50


semua phk septutunye mngambil peranan masing3.. ibu bapa, diri sendiri, rakan sebaya.. krjaan paling sepatutunye brtnggungjwb... jagn pndai cakap saja.. dan mnuding jari k phk yang Xsptutunyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 13:39


IMAN LEMAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 02-04-06 14:56


Jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-04-06 15:11


sebenarnya suasana sekitar amat mempengaruhi... budaya serta memberatkan soal material dalam hal nikah jua penyumbang masalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 15:16


budaya hedonisme terlalu kuat dalam jiwa remaja2 sekarang.. pelbagai pihak yang menganjurkan pelbagai program pun adakalanya menggunakan 'elemen2' (artis2 terutamanya) hedonisme sebagai modal untuk menarik mereka.. dari program peringkat kampung hinggalah program peringkat nasional mahupun antarabangsa.. semuanya menggunakan modal yang sama.. nyanyian.. konsert.. nyanyian.. konsert.. natijah hiburan yang terlalu banyak dan kadangkala melampau ini boleh merosakkan akhlak remaja.. dan tak mustahil lama-kelamaan akan merosakkan akidah mereka pula.. ish ish ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 05:23


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons anak-anak. Masalah timbul bila didikan salah. Dalam Islam disuruh didik dari dalam perut hingga ke umur 7 tahun dan ajak beramal apa yang asas dalam Islam itu. Bila dah capai umur 9 tahun maka boleh di rotan sekiranya sudah di didik dan tidak ikut arahan untuk solat dan juga berpuasa - perkara asas. Bermakna Islam adalah agama Ilmu dan Disiplin. Maka perlulah kita sama-sama fikirkan agar kelak bila mendidik biarlah yang ikut sunnah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Hikmah itu anugerah Allah bila insan berilmu dan beramal Islam syumul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 06:28


Setuju dengan semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

aziela
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23931
Posting: 11
Dari: sintok,kedah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 10:31


pada dasarnya, ianya berpunca dari tarbiyah agama yang lemah.
bila asas agama tak ada dan tak terus dibajai dengan makanan rohani, jiwa akan kosong dan mudah untuk pengaruh yang tidak sihat menisi ruang kekosongan itu....
sememangnya ianya bermula dari rumah, tapi jika mak ayah kita jahil tentang agama, takkan kita pun nak turut jahil...ambillah peluang semasa kita belajar untuk bergaul dengan mereka yang jadikan agama sebagai landasan hidup dan bila diri kita sudah kuat, bolehlah kita cuba perbaiki keadaan familiy kita.
apa yang ana cakap ni dari sudut parent yang tak pentingkan tarbiyah agama....agar sahabat2 yang berada dalam situasi demikian, cekalkan hati dan berusaha untuk perbaiki diri.
jangan kita salahkan mak dan ayah semata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azielaProfil   Hantar PM kepada aziela   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 10:38


Ada beberapa aspek yang perlu difikirkan
anyaranya,didikan,persekitaran,kemudahan,pergaulan dan sebagai...
semuanya saling berkait rapat dalam menentukan halatuju akhlak remaja itu sama ada kearah kebaikan atau sebaliknya.Didikan termasuk didikan dr ibu bapa dan juga didikan sekolah,persekitaran ialah persekitaran remaja itu tinggal,kemudahan seperti tv,komputer,motosikal,kereta,shopping complex dan sebagai...pergaulan berkenaan dengan kawan2 yang selalu remaja itu jumpa dan bergaul..kesemuanya saling berkait rapat dan gembelingan dr perkara inilah penentu kepada buruk baiknya penghasilan model remaja sesebuah negara....ingin saya detailkan lagi berkenaan unsur penentu model remaja diatas berkaitan dengan siapa yang bertangunjawab atas setiap unsur..

Didikan:rumah=ibu bapa
             sekolah=Kementerian Pelajaran(Kerajaan)
Persekitaran:Kerajaan
Kemudahan:Kerajaan,swasta dll
Pergaulan:Remaja itu sendiri..

Jika diperhatikan,jika keruntuhan akhlak remaja berlaku siapakah yang paling patut dipersalahkan??Itupun kalau kita mengambil langkah menyalahkan dan tidak mempedulikan langkah pencegahan!!

Persoalannya,bagaimana ingin mencegah??Bila nak mencegah perlu tahu sumber penyakitnya terlebih dahulu.Carilah mana sumber penyakit dan cegahlah ia...

p/s:tak faham tak apa, macam-macam ada.....


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-04-06 12:21


Tidak faham sebenar3nye konsep islam.. ada yang faham, tapi teragak3 nak melaksanakannyer.. trpngaruh dengn arus kem0denan.. duni3..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-04-06 14:10


tiada kekuatan iman untuk menahan segala nafsu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-04-06 14:22


persekitaran yang lebih daripada kebaratan .... kurang didikan agama sekarang ini ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 14:28


apa pun yang berlaku...cuba cari kelemahan dan kesilapan diri sendiri...tak boleh nak asyik cari kesalahan pihak lain....pendidikan bermula dari rumah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 14:41


first sekali adalah didikan tentang ketuhanan@ akidah, tu yang paling penting, kalau tak kenal ALLAH, macam mana nak buat ibadah2 yang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 16:14


sebabnya ialah IMAN IKUT SUASANA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 16:15


macam mana yang dikatakan iman ikut suasana tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 16:42


graf iman la... ikut suasana...iman mningkat kalau hidup banyak dalam susana amal yang makruf .... dan sebaliknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 17:47


oo...macam tu ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 21:31


Pada 09-04-06 17:47 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

oo...macam tu ke...




yerla habis nak macamana pulak... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 21:40


kalau ikut suasana zaman sekarg ni, graf menurun la...sekeliling kita sekarang penuh dengan suasana yang banyak dugaan...boleh mempengaruhi kita kearah yang kurang elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:03


Pada 09-04-06 14:41 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

first sekali adalah didikan tentang ketuhanan@ akidah, tu yang paling penting, kalau tak kenal ALLAH, macam mana nak buat ibadah2 yang lain...


Setuju, kata jutawanmuslimah tu..
Bak kata pepatah Melayu, Tak Kenal Maka Tak Cinta...

Tambahan, remaja sekarang dihiaskan dengan pelbagai nikmat dunia dan lupa akan hakikat sebenarnya mereka di dunia; mulailah penyakit wahan iaitu penyakit cinta dunia dan takut mati. Inilah penyakit yang paling merbahaya daripada penyakit zahir seperti demam burung, dll kerana tak dapat dilihat oleh mata kasar. Kerana teramat kuat cinta kepada kenikmatan dunia, maka butalah mata hati remaja zaman sekarang yang tak tahu menilai antara yang hak dan batil.

Untuk mengubati penyakit wahan ini ialah dengan cara membaca dan mentadabbur Al-Quran.

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayat petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman. (Yunus:57)


Allah s.w.t juga telah berfirman tentang hakikat dunia:

Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan: dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir? (Al-An'aam:32)

Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan ugama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah (mereka) dengan Al-Quran itu supaya tiap-tiap diri (di akhirat kelak) tidak terjerumus (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang ia telah usahakan (dari perbuatan yang buruk dan keji). Tidak ada baginya pelindung dan tidak juga pemberi syafaat yang lain dari Allah. Dan jika ia hendak menebus (dirinya) dengan segala jenis tebusan, (nescaya tebusan itu) tidak akan diterima daripadanya. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak, dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya). (Al-An'aam:70)

(Tuhan berfirman: Orang-orang kafir itu ialah) orang-orang yang menjadikan perkara-perkara ugama mereka sebagai hiburan yang melalaikan dan permainan, dan orang-orang yang telah terpedaya dengan kehidupan dunia (segala kemewahannya dan kelazatannya). Oleh itu, pada hari ini (hari kiamat), Kami lupakan (tidak hiraukan) mereka sebagaimana mereka telah lupa (tidak hiraukan persiapan-persipan untuk) menemui hari mereka ini, dan juga kerana mereka selalu mengingkari ayat-ayat keterangan Kami. (Al-A'raaf:51)

Dan (ingatlah bahawa) kehidupan dunia ini (meliputi segala kesenangan dan kemewahannya, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat) tidak lain hanyalah ibarat hiburan dan permainan; dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya; kalaulah mereka mengetahui (hakikat ini tentulah mereka tidak akan melupakan hari akhirat). (Al-'Ankabuut:64)

(Ingatlah) bahawa kehidupan dunia (yang tidak berdasarkan iman dan taqwa) hanyalah ibarat permainan dan hiburan; dan jika kamu beriman serta bertaqwa, Allah akan memberikan kamu pahala amal kamu, dan Ia tidak meminta kepada kamu harta benda kamu (melainkan untuk memberikan kamu barang yang lebih baik daripadanya). (Luqman:36)

Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan (yang mengurang), juga (bawaan hidup yang bertujuan) bermegah-megah di antara kamu (dengan kelebihan, kekuatan, dan bangsa keturunan) serta berlumba-lumba membanyakkan harta benda dan anak pinak; (semuanya itu terhad waktunya) samalah seperti hujan yang (menumbuhkan tanaman yang menghijau subur) menjadikan penanamnya suka dan tertarik hati kepada kesuburannya, kemudian tanaman itu bergerak segar (ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatnya berupa kuning; akhirnya ia menjadi hancur bersepai; dan (hendaklah diketahui lagi, bahawa) di akhirat ada azab yang berat (di sediakan bagi golongan yang hanya mengutamakan kehidupan dunia itu), dan (ada pula) keampunan besar serta keredaan dari Allah (disediakan bagi orang-orang yang mengutamakan akhirat). Dan (ingatlah, bahawa) kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. (Al-Hadiid:20)
[ Telah diedit oleh: al_khair pada 09-04-06 22:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:05


hiburan adalah masalah utamanyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:06


al khair tulis ni spontan ke??ke copy and paste dari mana-mana?? hafal Quran ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:43


Yup, secara spontan....
Taklah copy and paste...
Tak original lah...

Dan janganlah engkau menujukan pandangan kedua matamu dengan keinginan kepada apa yang telah Kami berikan kepada beberapa golongan dari mereka yang kafir itu menikmatinya, yang merupakan keindahan kehidupan dunia ini, untukKami menguji mereka padanya; sedang limpah kurnia Tuhanmu di akhirat lebih baik dan lebih kekal. (Taha: 131)

Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertaqwa kepada Allah, nescaya Ia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar. (Al-Anfaal: 29)

Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal-amal yang baik) untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu, dan mendapat Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar. (Al-Hadiid: 21)

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:45


bagusla...awak ni hafal Quran dan makna sekali ek???ish...kagum

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:01


Pada 09-04-06 22:45 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

bagusla...awak ni hafal Quran dan makna sekali ek???ish...kagum


Maaf, ana ini tak hafal Al-Quran...
Ini semua kerana limpahan kurnia dan rahmat Allah s.w.t...

Allah memberikan Hikmat kebijaksanaan. Dan sesiapa yang diberikan hikmat itu maka sesungguhnya ia telah diberikan kebaikan yang banyak. Dan tiadalah yang dapat mengambil pengajaran melainkan orang-orang yang menggunakan akal fikirannya. (Al-Baqarah: 269)

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:10


diri sendri perlu berubah sebelum merubah orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:17


Pada 09-04-06 22:06 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

al khair tulis ni spontan ke??ke copy and paste dari mana-mana?? hafal Quran ek?

senang saja, gunalah CD Holy Quran, memang banyak manfaatnya...

p/s: dapatkanlah hari ini, sementara stok masih ada :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 11-04-06 00:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 10-04-06 17:19


ermmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-06 17:57


"iaitu orang orang yang jika Kami mantapkan mereka( kurniakan)kekuasaan di atas muka bumi ini, mereka dirikan sembahyang, menunaikan zakat,menyuruh kepada perkara kebaikan dan mencegah kemungkaran, dan kepada ALLAh sahaja kesudahan sesuatu" (AlHajj:41)


Penguasa yang dipertanggungjawabkan membentuk masyarakat:

1. mereka sendiri melakukan ibadah (solat di dalam ayat tu sebagai simbolik kepada ibadah lain..jika solat didirikan dg sempurna maka yang lain tentu juga ..)

2. menunaikan zakat (simbolik kepada galakan melakukan derma dan bermurah hati/sumbangan kewangan)

3. menyuruh kepda kebaikan..( ada ke kerajaan kita -tanpa libatkan fahaman politik- buat..hmm...ada agaknya..)

4. mencegah kemungkaran..( yang ni rasanya tak diambil cakna, menolong/menggalakkan ada laa)..


mungkin semua ada peranan tapi yang paling besar peranan ialah kerajaan..mereka ada kuasa buat dan laksana undang2..( kalau lampu depan motor pun wajib di pasang pada siang hari..takkan undang2 yang lebik logik nak cegah mungkar tak boleh digubal!!! 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 00:20


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah remaja Islam hari ini bakal menjadi pemimpin Islam masa depan. Sekiranya bermasalah maka siapa yang bakal memimpin dan dipimpin masa depan?

Kita kena cari penyelesaian menurut neraca Al Quran dan As Sunnah. Contohnya Kenapa para sahabat ra hebat hebat dulu? Sebab mereka apabila mencari ilmu sungguh-sungguh. Mereka akan membaca 10 ayat Al Quran, di hafal dan terus di amalkan. Walau makan masa agak lama untuk meningkat namun mantap.

Tetapi remaja Islam hari ini mencari ilmu tidak ikut prioritas. Mereka lebih kepada duniawi dari ukhrawi. Yang bukan dari bidang agama hanya segelintir yang sungguh-sungguh untuk mencari ilmu Islam. Dan mereka yang sudah dari bidang agama pula sambil lewa dalam mengamalkan ilmu yang mereka ada.

Jadi marilah kita sama-sama berusaha mengajak remaja Islam hari ini untuk mengenal pasti matlamat hidup dan mind set ke arah tersebut dengan menurut garisan syarak dan tauladani Rasulullah saw dan para sahabat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Mukmin yang paling sempurna adalah mukmin yang baik akhlaknya dan yang paling lembut terhadap keluarganya (mafhum hadis).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 11-04-06 00:43


thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 14:33


Assalamualaikum

hmm..masalah ni dah selalo dibincangkan..
bagi saya, masalah utama utama remaja ISLAM..ialah mereka tidak tahu apakah yang dimaksudkan dengan ALLAH.
hanya mengenal ALLAH sebagai Tuhan,tapi....mereka masih kurang pengetahuan tentang konsep ketuhanan yang Satu. mereka sekadar solat sebagai syarat menjadi seorang Muslim. Kita tidak mengajar mereka mengenali ALLAH..tapi kita ajar mereka mengenali solat,hukum agama..tapi..dalam masa yang sama,mereka jahil..apakah itu Tuhan..
Rasulullah SAW dulu berdakwah dengan menerangkan apa itu Tuhan yang Satu..dan apa itu ALLAH. Rasulullah tidak terus menerus mengajar umatnya..bagaimana cara hendak solat,berpuasa..tapi..apa yang Rasulullah tekankan ialah..mengenali Tuhan dan timbulkan rasa takut pada ALLAH..
tidak seperti masayarakat dan remaja kita sekarang, kita mengamalkan hidup ISLAM,tetapi..sejauh manakah kita berpegang pada akidah ALLAH?
hati yang indah dan tenang hanya apabila kita ada rasa takut pada ALLAH..jadi sahabat2,sama-sama kita mengajak kawan-kawan kita yang lain..mengenali Tuhan kita...didik mereka dan diri kita untuk takut pada Pencipta..
insya ALLAH..dengan adanya akidah yang mantap,kita akan berpegang hanya dengan satu panji ISLAM..marilah sama-sama kita wujudkan satu jemaah di bawah sau panji ISLAM..bukannya di bawah satu panji mengikut ummah centric.
Allahu'alam.

:)


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 12-04-06 00:40


ermmmmmmmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-04-06 11:57


Pada 09-04-06 23:10 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

diri sendri perlu berubah sebelum merubah orang lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-04-06 12:00


Pada 09-04-06 23:10 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

diri sendri perlu berubah sebelum merubah orang lain...




saya betulkan ayat ni ye..
sambil merubah diri kita sambil berusaha merubah orang lain.
kalau nak tunggu kita jadi pandai dulu, sampai mati pun tak pandai.
amalkan mar makruf nahi mungkar

HEART FOR ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 14:34


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah respons anak-anak mencuit hati umi. Ada pepatah Inggeris yang mengatakan .."small minds talk about people, average minds talk about issue, big minds talk about idea" menjelaskan betapa perlunya pemikiran yang hebat untuk menyelesaikan masalah terutama masalah remaja hari ini.

Sebenarnya masalah bermula bila pendidikan terabai. Maksud umi pendidikan anak-anak bermula dari rumah. Peranan ibu bapa sememangnya terlalu penting dalam mencorak peribadi anak-anak yang bakal jadi remaja.

Umi begitu sayu bila membaca biodata salah seorang penerima anugerah Maulidur Rasul semalam. Beliau yang kini berumur 71 tahun dan bekerja sebagai penoreh getah mampu membesarkan anak-anak seramai 17 orang (12 lelaki dan 5 perempuan) di mana 15 orang daripadanya adalah lepasan universiti. Subhanallah!

Cubalah anak-anak bayangkan pendapatan penoreh dan dua orang saja iaitu yang sulung dan nombor dua terus jadi tentera memandangkan berkorban untuk adik-adik.

Remaja hari ini perlu menggunakan akal dan hati pemberian Allah SWT itu untuk mencari keredhaan Allah SWT. Hanya dengan redha Allah saja hidup akan penuh dengan keberkatan. Walau apa pun ujian (sebenarnya Allah sayang insan yang diuji selalu) yang melanda dihadapi dengan sabar dan tabah.

Akal digunakan untuk menjadi muslim mukmin dan muslimah mukminah. Bukan digunakan untuk fikir bab remeh temeh yang berkait tentang mencari kekasih atau bagaimana untuk lari dari masalah di rumah. Sedarlah wahai remaja tanpa ibu bapa siapalah anda? Sekiranya di rumah ada masalah maka carilah jalan penyelesaian dengan berbincang dengan keluarga bukannya larikan diri atau elak dari berada di rumah.

Dan remaja hendaklah mencari sahabat atau rakan yang ingin mendekati diri dengan Allah SWT.... bukannya yang lepak tidak tentu hala dan juga yang suka buat kacau.

Jadilah remaja yang berfikir bukannya yang malas dan mengelak dari tanggungjawab! To be the best, you must always give the very best!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Success comes in cans, failure in can't.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 14:43


masalah utama remaja?
the adverse effects of globalisation + environment dunia sekarang ni yang banyak perkara2 maksiat + remaja yang tak nak memperbaiki diri sendiri kearah yang lebih baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:04


masalahnya kerana suasana ...dan iman yang ikut suasana ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:29


Pada 12-04-06 14:34 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt



Sebenarnya masalah bermula bila pendidikan terabai. Maksud umi pendidikan anak-anak bermula dari rumah. Peranan ibu bapa sememangnya terlalu penting dalam mencorak peribadi anak-anak yang bakal jadi remaja.

Umi begitu sayu bila membaca biodata salah seorang penerima anugerah Maulidur Rasul semalam. Beliau yang kini berumur 71 tahun dan bekerja sebagai penoreh getah mampu membesarkan anak-anak seramai 17 orang (12 lelaki dan 5 perempuan) di mana 15 orang daripadanya adalah lepasan universiti. Subhanallah!

Cubalah anak-anak bayangkan pendapatan penoreh dan dua orang saja iaitu yang sulung dan nombor dua terus jadi tentera memandangkan berkorban untuk adik-adik.

Remaja hari ini perlu menggunakan akal dan hati pemberian Allah SWT itu untuk mencari keredhaan Allah SWT. Hanya dengan redha Allah saja hidup akan penuh dengan keberkatan. Walau apa pun ujian (sebenarnya Allah sayang insan yang diuji selalu) yang melanda dihadapi dengan sabar dan tabah.

Akal digunakan untuk menjadi muslim mukmin dan muslimah mukminah. Bukan digunakan untuk fikir bab remeh temeh yang berkait tentang mencari kekasih atau bagaimana untuk lari dari masalah di rumah. Sedarlah wahai remaja tanpa ibu bapa siapalah anda? Sekiranya di rumah ada masalah maka carilah jalan penyelesaian dengan berbincang dengan keluarga bukannya larikan diri atau elak dari berada di rumah.

Dan remaja hendaklah mencari sahabat atau rakan yang ingin mendekati diri dengan Allah SWT.... bukannya yang lepak tidak tentu hala dan juga yang suka buat kacau.

ummimq
ps - Success comes in cans, failure in can't.


setuju dg ummi..cuma mungkin zaman dahulu suasana taklah seteruk sekarang..
sekarang kat kampung lebih banyak remaja yang terabai nak banding dg bandar..
kalau zaman ummi dulu mungkin segala bentuk hiburan dan perkara melalaikan tak lah 'sehebat' sekarang

apa pun ummi sebagai seorang kaunselor tentu lebih tau..dan saya sokong ummi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 00:39


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah masa zaman umi ialah zaman ala hippies - pakaian berbunga dan seluar bell bottom serta lagu ala pop yeh yeh begitu. Sebenarnya tak kira zaman mana pun asasnya masalah remaja tetap ada kerana masalah remaja adalah natijah atau kesan dari pendidikan keluarga.

InsyaAllah sekiranya pendidikan keluarga Islamik maka natijahnya kelak Islamik dan masalah remaja tidaklah begitu hebat. Jiwa remaja adalah jiwa yang begitu sensitif dan mudah terpengaruh dengan persekitaran sekiranya tidak kukuh didikan iman dari kecil.

InsyaAllah umi berharap remaja di sini saling ingat mengingati kepada kesabaran dan juga ingat mengingati kepada kebenaran.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - analisa pemikirannya bukan orangnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 13:10


Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah malam tadi umi berpeluang menonton rancangan Ehwal Islam RTM 1 di mana salah seorang panelnya ialah Datuk Dr Fadzilah Kamsah. Beliau telah mengatakan bahawa 90% akhlak seseorang itu berkembang di dalam rahim ibu.

Bayangkanlah sekiranya ibu seorang yang Islamik dengan solat lima waktu yang cukup dan juga mengaji Al Quran disamping suami yang menyayangi dan memberi belaian istimewa ketika mengandung insyaAllah bakal bayi yang lahir itu akan berakhlak mulia.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - sekiranya ingin selesaikan masalah remaja hari ini maka remaja yang bakal berkawin carilah ilmu keibubapaan dan serius dalam membina keluarga yang cemerlang, gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Ameen ya Rabbal Alameen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

majdah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4046
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-04-06 13:42


kepada semua kawan-kawan.....saya rasa masalah ini berpunca dari diri sendiri..........kalau dah diri tak nak ubah macam tu lah jadi.......kalao kita buat usaha banyak mana pun tapi diri remaja itu sendiri tak mahu di ubah maknanya tak ada guna juga.......selain itu didikan agama juga adalah penting terutama ibu bapa perlu menjalankan tangungjawab mendidik anak-anak terutama dari segi ugama supaya mereka dapat kenal antara osa dan pahala..............lain2 itu pengaruh kawan-kawan lah juga.....pandai2lah pilih kawan. ii tidak kawan ada couple kita pun nak bercouple......pada hal tak ada apaer pun yang nak dibanggakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For majdahProfil   Hantar PM kepada majdah   Pergi ke majdah's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 14-04-06 21:14


suasana mempengaruhi anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 12:49


"al-insaan ibnul biah" kata-kata tokoh islam terkenal ibnu battuta.
Maksudnya, ''seseorang itu adalah anak(imej) kepada suasana."

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 13:13


Keperluan Manusia Kepada Kesihatan Jiwa Dan Kekuatan Kerohanian.

Sekali lagi minggu ini aku berupaya mendapat kidmat adikku untuk menaip sedikit artikel yang ku kira menarik. Semalam waktu terbaca catatan bluehikari tersentuh dengan kejadian yang dialaminya. Menguruskan jenazah orang yang membunuh diri akibat beban hutang dan masalah rumahtangga. Kebetulan ketika membelek buku Dr Qardhawi terjumpa akan topik ini, kukira agak menarik untuk dikongsi bersama. Moga sama-sama beroleh manfaat..insyaAllah…Ucapan terima kasih diucapkan buat adikku yang menaip kembali artikel ini.

Keperluan manusia kepada kesihatan jiwa dan kekuatan kerohanian adalah sebahagian dari tuntutan kehidupan manusia, cita-citanya dan penderitaannya… keperluan manusia kepada satu tempat pergantungan yang kukuh dan sandaran yang utuh. Apabila manusia ditekan oleh keperitan, ditimpa oleh bencana sehingga kehilangan apa yang dikasihinya, atau menghadapi sesuatu yang tidak disukainya atau gagal mencapai perkara yang diharapkannya atau berlaku sesuatu yang ditakutinya… maka di sini kepercayaan keagamaan pun datang. Kepercayaan ini akan memberikanya kekuatan di saat dia lemah, harapan baru di saat di kecewa, keinginan di saat ketakutan serta kesabaran di saat menghadapi kesukaran dan putus harapan.

Kepercayaan kepada keadilan dan kerahmatan Allah, kepada balasan baik dan buruk di akhirat, akan memberikan kesihatan jiwa dan kekuatan kerohanian kepada manusia. Lalu hidupnya menjadi ceria, kerohanianya penuh dengan optimis, ruang lingkup kehidupan akan menjadi luas pada pandangannya. Dia akan melihat kepada kehidupan dengan pandangan yang bersih.

Semua kesukaran yang dihadapinya di dalam kehidupannya yang singkat dan fana ini manjadi mudah baginya. Seterusnya dia akan merasakan keselesaan, harapan dan ketenangan yang tidak mungkin dapat dipenuhi oleh sebarang ilmu, falsafah, harta, anak-pinak bahkan kerajaan Timur dan Barat sekalipun,

Semoga Allah meredhai Umar yang pernah berkata: “Apabila aku ditimpa musibah. Aku memperolehi empat nikmat Allah kepadaku: musibah itu tidak berlaku pada agamaku, musibah itu tidak lebih besar dari itu. Aku tidak terhalang untuk merasa redha dengannya dan mengharapkan pahala darinya”.

Orang yang hidup di dalam kehidupannya tanpa agama dan kepercayaan, dia mengembalikan semua perkara kepada dirinya, terutama apabila kesulitan meliputinya, bencana bertali arus menimpanya dan jalan penyelesaian sudah tiada lagi. Tetapi orang yang mempunyai keimanan dia akan bertanyakan kepada Allah, maka Allah akan memberi jawapan kepadanya, meminta kepada Allah, Allah memberi kepadanya, memohon perlindungan dari Allah, maka Allah melindunginya serta memberikan kepadanya pertolongan yang tidak mungkin dapat diatasi dan dihalangi lagi.

Sebaliknya orang yang hidup tanpa kepercayaan ini, dia akan hidup dalam kebimbangan, kebingungan, hilang arah tujuan dan kehidupannya serabut. Sebahagian ahli falsafah menyamakan kedudukan orang ini seumpama “Raqayak” yang malang. Menurut perkisahan orang tentangnya, dia pada suatu masa dahulu telah membunuh seorang raja. Hukuman yang dikenakan keatasnya ialah diikat kedua tangan dan kakinya pada empat ekor kuda tersebut berlari ke empat arah yang bertentangan sehingga jasadnya habis koyak rabak.

Koyakan jasad yang amat menggerikan ini adalah seumpama kekoyakan jiwa yang dialami oleh orang yang hidup tanpa agama. Boleh jadi yang kedua ini lebih dahsyat dari yang pertama menurut pandangan orang-orang arif yang mendalami persoalan jiwa, kerana koyakanya tidak akan berhenti walau seketika pun. Ia adalah seksaan yang berpanjangan yang sentiasa bersama orang terlekat dengannya sepanjang hayat,

Lantaran ini, kita dapati orang-orang yang hidup tanpa kepercayaan yang kukuh lebih kerap menghadapi tekanan jiwa, ketegangan saraf dan kecelaruan pemikiran, mereka selalu cepat “terjatuh” apabila menghadapi tekanan hidup. Sama ada mereka memilih jalan membunuh diri atau mereka meneruskan kehidupan dengan jiwa yang sakit, seumpama bangkai yang bernyawa. Keadaan ini samalah dengan madah seorang penyair Arab silam:

Bukan mayat namanya bagi orang yang (mati lalu) berehat, sebaliknya mayat ialah mayat yang bernyawa.
Sesungguhnya mayat itu hanyalah orang yang hidup malang.
Kecewa dan putus harap.

Inilah yang diakui oleh ahli-ahli psikologi dan terapi kejiwaan(psychotherapy) di zaman moden sebagaimana yang telah dirakamkan oleh para pemikir dan pengkritik antarabangsa.

Seorang sejarawan dan ahli falsafah yang bernama Arnold Toybee telah berkata:
“Agama adalah pembawaan sejati dan tabie bagi manusia cukuplah kita katakana bahawa keperluan keada agama menyebabkan andaikata seseorang itu merasa putus harapan dia akan mencari hiburan keagamaan untuk menghadapi perkara yang sudah tidak dapat diatasinya”

Dr. Karl Bang telah berkata di dalam bukunya “Manusia Moden yang Mencari Dirinya Yang Sebenar”

“Setiap pesakit yang memintan nasihat dariku sepanjang tiga puluh tahun yang lepas dari setiap pelusuk alam, adalah disebabkan oleh kekurangan dan kegoyahan kepercayaan(akidah) mereka. Mereka tidak sembuh melainkan setelah kembalinya kepercayaan mereka”

William James ahli falsafah pragmatism berkata: “Ubat kepada tekanan (tidak syak lagi) ialah iman (kepercayaan)

Dr. Brill berkata: “Orang yang benar-benar beragama tidak akan menghadapi sakit jiwa”

Dale Carnegie telah berkata di dalam bukunya “Tinggalkanlah Tekanan(stress) Dan Mulakan Hidup Baru”: “Para pakar jiwa menyedari bahwah keimanan yang kukuh dan pegangan kepada agama sudah memadai untuk menghalau serta mengubati tekanan dan ketegangan oerasaan”

Dr. Henry Lang telah menerangkan dengan panjang lebar di dalam bukunya “Kembali kepada keimanan” berkenaan masalah ini serta membuktikannya dengan pengalamannya yang banyak sepanjang tugasnya mengubati sakit jiwa”.

Artikel kupilan al-Madkhal Li Ma’rifah al-Islam (Pengantar Pengetahuan Islam) oleh Prof Dr. Yusuf al-Qardhawi, buku pemberian sahabat….Syukran for the nice book sahabat.

http://akhifaizul.blogspot.com/2004_11_01_akhifaizul_archive.html

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 13:23


banyak masalah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 14:22


Pada 14-04-06 13:10 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah malam tadi umi berpeluang menonton rancangan Ehwal Islam RTM 1 di mana salah seorang panelnya ialah Datuk Dr Fadzilah Kamsah. Beliau telah mengatakan bahawa 90% akhlak seseorang itu berkembang di dalam rahim ibu.

Bayangkanlah sekiranya ibu seorang yang Islamik dengan solat lima waktu yang cukup dan juga mengaji Al Quran disamping suami yang menyayangi dan memberi belaian istimewa ketika mengandung insyaAllah bakal bayi yang lahir itu akan berakhlak mulia.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - sekiranya ingin selesaikan masalah remaja hari ini maka remaja yang bakal berkawin carilah ilmu keibubapaan dan serius dalam membina keluarga yang cemerlang, gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Ameen ya Rabbal Alameen.


macam tu rupenya...

...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157354 saat. Lajunya....