Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Kenapa orang perempuan banyak yang tak pakai tudung???


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Kenapa orang perempuan banyak yang tak pakai tudung???

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa orang perempuan banyak yang tak pakai tudung???

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 30-03-06 16:42


Kenapa orang perempuan banyak yang tak pakai tuduang hah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 16:43


nak tunjuk baru lepas buat rebonding..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 14:02


mereka belum dapat hidayah or memang tak nak pakai tudung....rambut mereka lawa sangat agaknya,sebab tu tak pakai tudung....sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

sharini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2004
Ahli No: 11466
Posting: 47

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-03-06 14:23


........

.. hidayah tu milik Allah... Allah berhak memberikannya kepada sesiapa yang Dia kehendaki.....

... jangan kita hina mereka kerana mereka lebih baik dari kita sebab mereka melakukan dosa sebab tidak mengetahuinya (tak berilmu), sedangkan kita lebih hina dari mereka sebab kita melakukan dosa sedangkan kita tahu itu dosa (berilmu)....

sebaik2nyer bimbing lah mereka....

ana mempunyai seorang sahabat yang sangat ana sayangi...
tapi sayangnya dia tidak bertudung......
ana masih cuba membimbingnya.... 3 tahun bersama...selama 3 tahun akhirnya dia menjejakkan kaki ke pusat islam pada tahun akhir kami...iaitu 1 ramadhan yang lalu....
ana sangat terharu... selama 3 tahun ana bersamanya dan mengajaknya ke sana itu lah kali pertama dia bersama ana ke pergi untuk solat berjemaah.... Alhamdulillah.. mungkin itu permulaan baginya untuk mendekati Islam.... harap sahabat semua dapat doakan dia....

namun betullah hidayah itu milik Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shariniProfil   Hantar PM kepada sharini   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 14:29


Ya.. sebenarnya mereka tahu (tak kurang juga sekadar tahu tuntutan agama tu dengan terlalu sikit pemahaman)

cuma hidayah dan kesungguhan. kadang kala ada juga terdetik dalam hati mereka tapi tak ada kekuatan benteng dalam diri untuk bertudung. situ la Allah menguji iman manusia tu. tak boleh juga hanya berserah menunggu hidayah semata-mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 14:51


tak tau nak cakap la...
mereka anggap diri mereka cantik sangat la tu...
mereka bukan tak tau azab tak pakai tudung,tapi ramai buat-buat tak tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 14:58


tak dapat hidayah lagi...
tak faham erti Islam sebenar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 31-03-06 16:26


mari sini nak jawab....

bukan tak faham about islam, bukan perasan lawa, bukan nak menunjuk rambut lawa, bukan after buat teknik rebonding, tapi mungkin belom terbukak hati lagi agaknya....mungkin disebabkan oleh desakan2 tertentu yang menyebabkan kepala mereka still tertogel....

kita nak ajak mereka lakukan perubahan....kena slow2....gunakan cara penuh berhemah....bukan main hentam duduk sound hingga naik malu kawan tu.....islam tak ajar kita malukan orang lain untuk perubahan yang baik....ingat tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-03-06 16:39


Pada 31-03-06 14:29 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Ya.. sebenarnya mereka tahu (tak kurang juga sekadar tahu tuntutan agama tu dengan terlalu sikit pemahaman)

cuma hidayah dan kesungguhan. kadang kala ada juga terdetik dalam hati mereka tapi tak ada kekuatan benteng dalam diri untuk bertudung. situ la Allah menguji iman manusia tu. tak boleh juga hanya berserah menunggu hidayah semata-mata.


assalamualaikum....

ya memng betul kata-kata sahabat muslimah_johor...

hidayah Allah juga datangnya daripada hati yang sentiasa ingin berhijrah 'berubah' ke arah yang lebih baik di sisi ALLAH.
hidayah Allah datangnya daripada diri yang mempunyai rasa ingin menuju hidayah Allah..tetapi dengan cara apa?
yakni dengan mendekatkan diri mengenal Al-Khaliq, berusaha membuat kebaikan dan perubahan (bertudung) walaupun banyak tentangan dan dugaan, palingpenting, kekuatan iman dan penghayatan dalam kehidupan seharian...

semua faktor ini mendorong untuk penghijrahan ke arah keredhaan Ilahi....
Pokoknya diri sendiri perlu ada kekuatan rohani-iman yang kuat dengan baut amalan soleh dan perkara yang di suruh Allah..meninggalkan perkara yang ditegah Allah....

insyaAllah, diri individu akan berubah dengan kesungguhan mencari hidayahNYA....

"Sesungguhnya Allah menguji tahap iman hambaNya mengikut kemampuan hambaNya"
ini jelas menunjukkan Allah tidak memberi ujian kepada hamba-hambaNya diluar tahap kemampuan dan keupayaan kita....

Oleh itu, kalau setakat diuji dengan cercaan dan ejekan daripada rakan kerana memakai 'TUDUNG'..itu bukanlah ujian yang sangat besar sehinggakan boleh menjatuhkan maruah apatah lagi membawa maut...

MEMAKAI TUDUNG bukanlah SATU PENYEKSAAN ATAU PENDERITAAN yang TIDAK dapat ditanggung kerana banyak lagi ujian para pejuang Islam dan para nabi dan rasul terdahulu menempuhi ujian dan rintangan yang lebih dahsyat daripada dugaan memakai TUDUNG...!!!



wallahua'lam...


-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!
[ Telah diedit oleh: raudhahIzzah pada 31-03-06 16:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 18:06


belum dpilih untuk mendapat hidayah or memang hatinyer belum terbuker untuk menutup aurat..yang penting keikhlasan dari hati nuarani kita..wallhualam...hanya pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 19:33


iman lemah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 11:51


hmm..entah la...memang ramai pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 04-04-06 12:17


entah la..dunia dah nak kiamat agaknya!yang pakai tudung ni jaga lah..jangan tergoda sudah...jagalah tudung anda dari terlucut terus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

mawar_baiduri
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23929
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 10:45


sebab mereka tak nak hipokrit...buat apa pakai tudung tapi perangai mengalahkan orang yang tak pakai tudung

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_baiduriProfil   Hantar PM kepada mawar_baiduri   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 06-04-06 13:03


saya tak setuju dengan mawar_baiduri.................tiadanya hidayahNya..............itu lagi sesuai

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

faralia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22825
Posting: 43
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 14:44


may be belum dapat hidayah...or memang tak ada kesedaran yang sepenuhnya...sama2lah berdoa moga mereka insaf dan dapat hidayah Allah....

cantik wanita kerana kejernihan wajah..manis wanita kerana senyuman indah dan bertudung... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faraliaProfil   Hantar PM kepada faralia   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 06-04-06 16:04


HIDAYAH ITU MILIK ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 16:27


jawapan mereka..belum bersedia

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

syababfatayat
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23725
Posting: 14
Dari: terenganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-04-06 16:49


Pada 31-03-06 14:23 , sharini posting:

!!! QUOTE !!!

........

.. hidayah tu milik Allah... Allah berhak memberikannya kepada sesiapa yang Dia kehendaki.....

... jangan kita hina mereka kerana mereka lebih baik dari kita sebab mereka melakukan dosa sebab tidak mengetahuinya (tak berilmu), sedangkan kita lebih hina dari mereka sebab kita melakukan dosa sedangkan kita tahu itu dosa (berilmu)....

sebaik2nyer bimbing lah mereka....

ana mempunyai seorang sahabat yang sangat ana sayangi...
tapi sayangnya dia tidak bertudung......
ana masih cuba membimbingnya.... 3 tahun bersama...selama 3 tahun akhirnya dia menjejakkan kaki ke pusat islam pada tahun akhir kami...iaitu 1 ramadhan yang lalu....
ana sangat terharu... selama 3 tahun ana bersamanya dan mengajaknya ke sana itu lah kali pertama dia bersama ana ke pergi untuk solat berjemaah.... Alhamdulillah.. mungkin itu permulaan baginya untuk mendekati Islam.... harap sahabat semua dapat doakan dia....

namun betullah hidayah itu milik Allah....
seeeeeeeeeeetuuuuuuuujuuuuuuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababfatayatProfil   Hantar PM kepada syababfatayat   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 17:05


saya setuju dengan pandangan saudara/i sekalian, iaitu soal hidayah, mungkin belum sampai, mungkin akan sampai jua nanti, dan mungkin takkan sampai2... :-o

satu lagi, kerajaan pun dah mula bagi sokongan remaja untuk tidak pakai tudung:


KUALA LUMPUR 29 Mac - Pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajar perempuan untuk memakai tudung kerana ia bukan merupakan pakaian atau uniform yang wajib.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Noh Omar berkata, bagaimanapun, ini tidak bermakna kerajaan tidak menyokong pelajar perempuan beragama Islam yang memakai tudung di sekolah.

``Kita hanya menggalakkan pelajar perempuan Islam memakai tudung, tetapi tidak ada sesiapa termasuk pihak sekolah boleh memaksa mereka yang enggan berbuat demikian,'' katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Wan Adnan Wan Mamat (BN-Indera Mahkota) di Dewan Rakyat, di sini hari ini.

Justeru, Noh meminta ibu bapa yang mendapati anak mereka dipaksa memakai tudung oleh pihak sekolah, supaya menghubungi Kementerian Pelajaran.


ingatlah saudari2 sekalian, memakai tudung itu adalah satu kewajipan dalam agama Islam:

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (Surah al-Nur, 24: 31)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-04-06 17:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 19:25


erm,mereka anggap benda ni tak penting,dan tak takut pebendek.cuma bila sakit nak mati,baru ingat Allah.kahkahkah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 19:36


banyak sangat faktor yang boleh dikaitkan (pengaruh, nafsu, tak tahu, tau tapi buat-buat tak tahu, hidayah & etc)...'Kenapa mereka tak pakai tudung'???...terpulang pada individu itu jugak...nak seribu daya, xmauu seribu dalih...hmmm... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 19:42


:-di

mai nak respon ,,
faktor utama mereka tak pakai tudung ,sebab tak faham care Islam tu sendiri. sesetengah mereka ni datang dr keluarge baik2, tapi masih tak boleh mengubah.

sahabat,

hidayah Allah tu kita yang mesti cari,, yang bulat tak datang bergolek,yang pipih tak datang melayang.. kena usaha.

Saidina Umar al-Khattab pernah berkata:
     " orang yang akan merungkai tali ikatan dalam Islam ialah orang yang dilahirkan di dalam Islam tetapi tidak mengamalkan ajarannya ,,"

Sirru 'ala barakatillah,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-06 21:41


kalau dah yang tak pakai tudung sejak azali lagi ok la kan...kita faham mungkin enviroment tempat mereka dibesarkan yang menjadikan mereka begitu tapi bagaiman pulak dengan yang mempunyai latar belakang bersekolah agama tapi tup...tup keluar sekolah agama langsung cabut segalanya malah cara pemakaian pun ibrat macam tak pernah belajar agama....ha tu siapa nak jawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 21:49


Pada 06-04-06 21:41 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

tapi bagaiman pulak dengan yang mempunyai latar belakang bersekolah agama tapi tup...tup keluar sekolah agama langsung cabut segalanya malah cara pemakaian pun ibrat macam tak pernah belajar agama....ha tu siapa nak jawab
huhu..susah jugak nak jawab soklan ni...soklan exam pun tak susah camnihh.. :-dijst kidding..
rasanya kena tanya kat orang yang pernah buat camnihh...
semoga semua muslimah kat portal ni, tak adalah jadi begini ye... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 21:53


mungkin sebab budak perempuan tu nak tunjuk fesyen rambutnya yang terkini...

atau dia rasa kalau dia pakai tudung tak cantik, kalau tak pakai tudung baru cantik...

atau sebab saja nak tunjuk kecantikannya kepada orang lelaki...

p/s: ada siapa2 nak tambah? :-? :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-04-06 21:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 06-04-06 22:36


Pada 06-04-06 21:53 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin sebab budak perempuan tu nak tunjuk fesyen rambutnya yang terkini...

atau dia rasa kalau dia pakai tudung tak cantik, kalau tak pakai tudung baru cantik...

atau sebab saja nak tunjuk kecantikannya kepada orang lelaki...

p/s: ada siapa2 nak tambah? :-? :-di




panas..nak kasi kena angin...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-04-06 23:52


Pada 31-03-06 19:33 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

iman lemah


YUP,,, IMAN LEMAH NI YANG BUAT MEREKA BERANI INGKAR....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 02:04


sebab tak tahu hukum.....kalau rasa nak kena sambar dengan api nerake kat kepale tu,watlah begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 07-04-06 07:21


Pada 06-04-06 19:42 , imanimtiaz posting:

!!! QUOTE !!!

:-di

mai nak respon ,,
faktor utama mereka tak pakai tudung ,sebab tak faham care Islam tu sendiri. sesetengah mereka ni datang dr keluarge baik2, tapi masih tak boleh mengubah.

sahabat,

hidayah Allah tu kita yang mesti cari,, yang bulat tak datang bergolek,yang pipih tak datang melayang.. kena usaha.

Saidina Umar al-Khattab pernah berkata:
     " orang yang akan merungkai tali ikatan dalam Islam ialah orang yang dilahirkan di dalam Islam tetapi tidak mengamalkan ajarannya ,,"

Sirru 'ala barakatillah,,,


saya menyokong pendapat ini, soal belom dapat hidayah adalah persoalan Allah, tapi bagi manusia apakah tugas kita? pakai tudung tu dah wajib, jadi tak perlu bertudung kalau tak dapat hidayah? maka ada satu hari nanti kita akan dengar, "aku tak nak sembahyang sebab belom dapat hidayah, belom terbukak hati". bolehkah kita berkata begini dalam kita beragama Islam? kebanyakan yang ada sekarang bukan tak tahu atau sikit ilmu. soal bertudung adalah soal manusia itu dengan Allah, jangan gunakan alasan tak hendak jadi hipokrit dan sbgnya, itu alasan semata mata. zaman ini ilmu amat mudah untuk dipelajari, jangan la biar diri kita jahil dengan alasan yang bukan2.


-----------------
biar hilang kabus diwajahku, biar tenang resah didadaku,
terimalah serta kabulkan harapan ini oh tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 07-04-06 10:05


Pada 06-04-06 21:49 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-06 21:41 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

tapi bagaiman pulak dengan yang mempunyai latar belakang bersekolah agama tapi tup...tup keluar sekolah agama langsung cabut segalanya malah cara pemakaian pun ibrat macam tak pernah belajar agama....ha tu siapa nak jawab
huhu..susah jugak nak jawab soklan ni...soklan exam pun tak susah camnihh.. :-dijst kidding..
rasanya kena tanya kat orang yang pernah buat camnihh...
semoga semua muslimah kat portal ni, tak adalah jadi begini ye... ;-)



ana rasa mugkin belajar2 agama tapi tak lekat kat hati belajar kerana benda lain bukan kerana Dia


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 07-04-06 12:28


tak cukup duit agaknya nak beli tudung....

p/s : mahal ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

rahimbest
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23659
Posting: 11
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 16:41


saya berpendapat kerana tiada insan yang sedar akan kewajiban menutup rambut membimbing mereka-mereka yang free hair

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahimbestProfil   Hantar PM kepada rahimbest   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 17:56


Pada 07-04-06 12:28 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

tak cukup duit agaknya nak beli tudung....

p/s : mahal ke?
mana-mana ahli ukhwah yang tak cukup duit nak beli tudung bolehlah minta support dari saudari jutawanmuslimah... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-06 00:08


ewah2 ibnu_musa ni...nak pakai jugak ke???hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 00:33


tepuk dada ...tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 00:33


jutawanmuslimah ni kaya dengan senyuman saja...ihik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 01:11


Hai Zilzal, lain macam saja dengan jutawanmuslimah ni, ada-ada saja kat mana-mana. Ada apa-apa ke ni, ehekks. (^^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-06 08:46


Kenapa tak pakai tudung???

p/s: akan bertambah orang yang tak pakai tudung sebab adanya kenyataan 'tiada paksaan dalam bertudung'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mawar_baiduri
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23929
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 09:45


Jangan terlampau menyalahkan orang perempuan yang tak pakai tudung kerana perubahan yang baik adalah perubahan yang dibuat tanpa paksaan..Sekarang ni kita bukan saja kena bimbing orang yang tak pakai tudung tapi orang yang pakai tudung tapi buat perangai tak senonoh pun patut kena bimbing jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawar_baiduriProfil   Hantar PM kepada mawar_baiduri   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 11:03


Ali lah.a menyebut:

"Janganlah kita melihat sesuatu dosa itu pada kecil atau besarnya, tetapi lihatlah kepada siapa kita menderhaka."

Hadis Rasulullah s.a.w:

"Bagi setiap raja ada taman larangannya, dan taman larangan Allah s.w.t ialah benda yang diharamkannya."

Tak pakai tudung ni tak boleh masuk court, kalau ikut fuqaha'lah. Tak diterima kesaksian mereka. Ni belum lagi Imam Abu Hanifah yang sangat-sangat strict dengan adab; kalau kita ni jenis suka jerit-jerit dekat pasar pun dah dianggap tak bersopan dan tak diterima persaksian kita. Syuf keif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuhajar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18777
Posting: 47
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 11:49


baca surah annur ayat 32 agaknya..allah suruh pakai tudung sampai tutup dada tau..bukan sekadar tutup rambut..tengok bienda tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuhajarProfil   Hantar PM kepada ibnuhajar   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 14:42


salam'alaik...

jangan terus-terusan dikutuk mereka itu, kerna kita sendiri tidak tahu apa akan jadi pada diri kita keesokkan hari..
seeloknya, doakanlah semoga ALLAH membukakan hati mereka untuk berhijrah kepada yang lebih baik... jangan biarkan mereka rasa terasing dikalangan orang yang bertudung... semoga ALLAH memberi mereka hidayahNYA.. amiinnn..

salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-04-06 15:00


salamun 'alaik

Berkenaan wanita tak pakai tudung banyak andaian yang boleh kita buat.. tapi peranan muslimat itu sendiri atau mrk2 yang faham haruslah membantu jangan sekadar bercakap di belakang. Antunna boleh nasihat dulu then hidayat ALLAH yang menentukan sglnya. kasih sayang Allah itu tak terbatas. kalau kita betul-betul sayang wanita2 kita,berusaha lah sehabis daya untuk menyedarkan mereka. wallahu'alam..

respon pendapat mawar berduri.. jangan cepat melatah membuat andaian sebegitu kerana manusia tak perfect so tanggungjawab wanit Islam ialah menutup aurat yang sempuna... slm ukhwah FILLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 15:29


Pada 08-04-06 14:42 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam'alaik...

jangan terus-terusan dikutuk mereka itu, kerna kita sendiri tidak tahu apa akan jadi pada diri kita keesokkan hari..

assalamualaikum ismi atikah...uikss..bahaya statement awak ini...tak ada kutuk mengutuk disini...
cuba tengok tajuk topic ni..."Kenapa orang perempuan banyak yang tak pakai tudung???"...so warga ukhwah respon tajuk ni untuk identify the problems...therefore, it can be easily solve the problems, kalau kita dah tau apa puncanyenye...
as an action..masing2 taula pendekatan apa yang boleh digunakan untuk control masalah ni...kita bknnye nak cakap kosong2 saja...kawan-kawan saya sendiri ada yang tak pakai tudung & saya still dalam process menganalyse Kenapa dorangg tak pakai tudung...then baru buat apa-apa yang patut..sambil kita ingatkan mereka, indirectly kita ingatkan diri sendiri juga....

strive for Islam..semoga Allah memandu kita semua ke jalan yang diredhaiNya..sentiasa doakn semoga yang tak pakai tudung, akan pakai tudung, bukan setakat pakai tudung saja, tapi tutup aurat sempurnalah yang dicari...
sorry kalau ada tersilap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-06 16:05


"TUDUNG menutup diri, MALU pelindung hati"

p/s: pakailah tudung, tutuplah aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

iman_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23950
Posting: 1
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 18:45


tu maknanya tak ada kesedaran dalam hati...tak rasa takutkan Tuhan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman_ainProfil   Hantar PM kepada iman_ain   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132375 saat. Lajunya....