Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Lintas Langsung Semasa
Topik: gerhana matahari yang menginsafkan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lintas Langsung Semasa
    »» gerhana matahari yang menginsafkan....

Please Mendaftar To Post


Oleh gerhana matahari yang menginsafkan....

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 30-03-06 03:29


hari ini mencatatkan satu lagi sejarah buat diri saya sebab berlakunye gerhana matahari yang pertama untuk tahun ini di bumi jordan yang berkat ini.....cuace mendung sahaja satu hari ni...angin sepoi2 bahasa.....sejuk juga....

tapi bukan cuaca saya nak highlight kat sini sebab tersentuh dengan kata-kata pensyarah saya bernama doc ahmad muhammad abd hamid masa lecture tadi...dia cakap gerhana matahari ni adalah tanda-tanda hampirnya berlaku kiamat..hari yang dijanjikan oleh Nya...dia ada pesan lagi....jika terjadinya gerhana matahari camnih....dia pesan banyak kan istighfar dan berdoa sebab time begini adalah time yang dimakbulkan doa....lagi-lagi jika nak dinisbahkan sebagai student macam saya ini....

jauh di sudut hati saya tersentuh dengan kata-kata doc tadi mengenangkan diri ni semakin jauh dr mengingatiNYA lantas Dia datangkan petanda-petanda hari kiamat...memang dah jadi lumrah manusia dah susah baru nak ingat padaNya sedang ujian Allah tu datang dengan 2 cara....ujian kesenangan dan kesusahan..jadi seharusnya kita ni bersabar dengan ujian kesusahan dan bersyukur dengan ujian kesenangan...tapi ramai kalau kita lihat pada masa kini ramai manusia lalai dengan ujian kesenangan itu...

"wazakkir fainna zikra tanfa'ul mu'minin.."....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:05


minta maafla ibn_wanza..
ana tak dapat nak tengok gerhana matahari,
tak pernah dalam hidup ana ni tengok kejadian yang aneh ni..
tanda keEsaan yang MAHA ESA...
bila gerhana ni akan muncul lagi????

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:05


minta maafla ibn_wanza..
ana tak dapat nak tengok gerhana matahari,
tak pernah dalam hidup ana ni tengok kejadian yang aneh ni..
tanda keEsaan yang MAHA ESA...
bila gerhana ni akan muncul lagi????

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:28


tadi zilzal dapat tengok...pertama yang seumpanya untuk tahun ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:48


ceh,bangga la tu zilzal..
xbaik macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 06:58


bukan begitu...kagum melihat ciptaanNya...
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 30-03-06 07:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:03


nak jadi orang tganu ke... ciannya..
nntila ana bagi borng kat enta...
tapi syarat dia kenela bagitau alamat zilzal...
lepas tu biar lujnah penapisan akan tapis sama ada layak ke tak...
ok ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:11


Pada 30-03-06 07:03 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

nak jadi orang tganu ke... ciannya..
nntila ana bagi borng kat enta...
tapi syarat dia kenela bagitau alamat zilzal...
lepas tu biar lujnah penapisan akan tapis sama ada layak ke tak...
ok ye


apeni???tak faham...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:15


tak faham tak apa
jangan kita buat-buat fahamm

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:16


apedaaa dah lari topic......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 07:23


ok2...
kita masuk topic balik...
kita patut bersyukurla dengan nikmat yang ALLAH TAALA berikan kepada kita ni
dengan berlakunya gerhana matahari ni menandakan tanda kekuasaan yang MAHA ESA..
dan kata ulamak: hari ini merupakan tanda tuk kita banyak beristiqfar kepada ALLAH...kita tak tahu bilakah hari2 kita ini akan berakhir..
maka munculla hari KIAMAT

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 22:43


hmm...beramal sebelum terlambat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 17:37


bagus lecture Dr tu.. tapi, apa-kena-mengenanya Gerhana dengan Kiamat..

Qiamat akan datang dan pasti datang, tapi mengaitkan gerhana dengan Qiamat, memang tak berapa sesuai.. lainla kalau dikaitkan denagn kepastian kedatangan Akhirat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

hajmaz
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18786
Posting: 14

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 20:03


dibumi anbiya ini berlaku gerhana matahari pada 29 hb 3 2006..hari rabu lepas..subhanAllah.ini lah kebesaran Allah.perbanyakan istighfar kepada Allah..wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajmazProfil   Hantar PM kepada hajmaz   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 01:44


Pada 01-04-06 17:37 , Pdaus posting:

!!! QUOTE !!!

bagus lecture Dr tu.. tapi, apa-kena-mengenanya Gerhana dengan Kiamat..

Qiamat akan datang dan pasti datang, tapi mengaitkan gerhana dengan Qiamat, memang tak berapa sesuai.. lainla kalau dikaitkan denagn kepastian kedatangan Akhirat...


pada saya kata-kata doc tu lebih nak menginsafkan kita...mungkin itu niat dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:11


tanda2 yang muncul ni..nak bagi peringatan kepada kita semua agar lebih waspada akan munculnya hari kiamat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:09


eden tengok pun scara online di sebuah website.
itulah sebabnya kenapa ada solat gerhana.
anda tak boleh lari dari gerhana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:28


pernah juga tengok masa sekolah menengah dulu...
subhanallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 16:57


mungkin...tak apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-04-06 21:48


dunie memang dah nak kiamat pun.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 23:22


jangan cakap saja...terus beramal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 03-04-06 23:53


mmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 03-04-06 23:54


ermm...
bila cakap psal kiamat ni, menggerunkan...
banyak tanda2nya dah kluo selain dr gerhana ni...
sama-sama la kita beramal dan beringat ye teman2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 04-04-06 12:20


tanda2 supaya kita lebih berwaspada...ingatlah Allah selalu!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 07-04-06 16:30


Pada 04-04-06 12:20 , zana posting:

!!! QUOTE !!!

tanda2 supaya kita lebih berwaspada...ingatlah Allah selalu!!


tol tu..
tapi seringkali kita lalai dan alpa pada Yang Esa sb dunia ni lebih menggiurkan dr Akhirat dipandangan kebanyakkan kita :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 07-04-06 17:31


Assalamualaikum bagi yang bernasib baik daptlh dia melihat gerhana tu..tapi bagi ana gerhana tu seolh2 macam satu petunjuk bagi hambaNYA.hanya hambaNYA yang terpilih sahj akan diberi peluang macam tu,mungkin bagi kalian yang tak dapat melihat gerhana tu macam ana ini,kita diberi peutnjuk yang lain pula...
kan ALLAH tu MAHA ADIL.
subhanallah.
semoga kita semua balik kepangkal jalan.
di kesempatan ini ana nak berterima kasih pa hamba ALLAH ini sb dia yang perkenalkn web site ini pada ana.
semoga ALLAH berkati mu,sahabatku.
shu'ran

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-06 18:09


saya dah pernah lihat gerhana matahari dan gerhana bulan masa sek2 rendah dulu..bila dah besar tak pernah lagi..Subhanallah..(kenapa masa kecik saja ek..nasib baik ingat lagi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-04-06 21:50


pernah tengok beberapa kali juga....insaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 07-04-06 22:15


Baru-baru ni ada satu gerhana matahari kat sini.
Terlepas sebab tengah sibuk berdemonstrasi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mp3
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.04.2006
Ahli No: 23953
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 22:47


Pernah rasa sekali saja gerhana matahari. Tu pun gerhana separuh penuh saja.. Kalau nak tengok bagaimana gerhana matahari ni, boleh la pergi ke:
http://youtube.com/watch?v=jonASR6d5G0

Bookmark and Share

    


  Member Information For mp3Profil   Hantar PM kepada mp3   Pergi ke mp3's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 23:08


pengalaman tengok gerhana ni dia bentuk macam cincin..memang pelik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 20:50


Pada 07-04-06 23:08 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman tengok gerhana ni dia bentuk macam cincin..memang pelik...


macam mana tu zilzal ...berbentuk cincin??
tak pernah dengar pun..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-04-06 23:36


terima kasih sahabat2..harapnya sahabat2 dapat ambil iktibar dr apa yang berlaku,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 17:39


assalamualaikum wbt...

subhanallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 09-04-06 17:46


itu kuasa ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:09


Gerhana matahari bntuk cincin..byngkan cincin bertatah berlian kat tgh2 tu..cuma ditengah2 cincin tu gelap..memang mirip cincin....inilah peringkat yang paling cantik masa gerhana matahari..boleh cuba gambarnye cari dalam internet..

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 16:11


jom sama-sama kita tunduk kebumi setelah lama kita mendongak ke langit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 01:44


gerhana biasa berapa kali???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 18:30


Pada 11-04-06 16:09 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Gerhana matahari bntuk cincin..byngkan cincin bertatah berlian kat tgh2 tu..cuma ditengah2 cincin tu gelap..memang mirip cincin....inilah peringkat yang paling cantik masa gerhana matahari..boleh cuba gambarnye cari dalam internet..


thank you bagi penerangan kepada akwa...bentuk cincin tukan..di warne oren kat keliling bentuk cincin tu...lepas itu tengah die warne gelap...

p/s:akwa kena banyak membaca kitab lagi...jangan asyik dok beli,dok jual kitab jah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 12:35


Pada 13-04-06 18:30 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!



p/s:akwa kena banyak membaca kitab lagi...jangan asyik dok beli,dok jual kitab jah..




kitab yang macam mana tu???
kitab banyak tak apa..nanti baca..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 13:09


gerhana yang berbentuk cincin tu ialah analus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

fizazri
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2006
Ahli No: 21849
Posting: 10
Dari: bumi ALLAH

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 18:29


TAK TAHU NAK kata apa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizazriProfil   Hantar PM kepada fizazri   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 20:34


Fahim pernah tengok sekali, tapi waktu tu seronok. Ish3, insaf. Huhu.


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 23:36


ana teringin nak tengok gerhana lagi.......... tapi takut la pulak... tanda kiamat dah dekat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-06 01:03


Pendustaan Hadith Gerhana

Assalamualaikum.

Kita digembar-gemburkan dengan sebuh hadith yang kononnya menceriatakan petanda kedatangan al-Mahdi. Dikatakan bahawa ia berkaitan dengan gerhana di bulan Ramadhan. Dan ramai jugalah dikalangan kita menjadi penyebar riwayat ini tanpa pernah terfikir untuk mengkaji kesahihannya. Penulisan di bawah akan membuka mata mereka yang beriman dengan riwayat ini, bahkan ia juga menjadi hujah untuk mencampakkan sahaja riwayat dusta ini ke dalam tong sampah dan tidak meletakkannya sebaris dengan hujah-hujah agama yang sahih. Selamat membaca!!!!


Hadith tersebut diriwayatkan oleh ad-Daruqutni (الدارقطني;) di dalam sunannya dari perkataan Muhammad bin al-Hanifiyah.



قال الدارقطني : حدثنا أبو سعيد الاصطخري ثنا محمد بن عبد الله بن نوفل ثنا عبيد بن يعيش ثنا يونس بن بكير عن عمرو بن شمر عن جابر عن محمد بن علي قال:


" إن لمهدينا آيتين لم تكونا منذ خلق السماوات والأرض تنكسف القمر لأول ليلة من رمضان وتنكسف الشمس في النصف منه ولم تكونا منذ خلق الله السماوات والأرض".



Daruqutni berkata : "Menceritakan kepada kami Abu Said al-Asytakhri, telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Abdullah bin Naufal, telah menceritakan kepada kami 'Ubaid bin Ya'ies, telah menceritakan kepada kami Yunus bin Bakir, daripada 'Amr bin Syamir, daripada Jabir, daripada Muhammad bin Ali katanya :


"Sesungguhnya bagi Mahdi kami itu kedatangannya ada dua tanda (aayatain), tidak berlaku tanda tersebut sejak diciptakan Langit dan Bumi, akan berlaku gerhana bulan pada malam pertama bulan Ramadhan, gerhana Matahari pada pertengahan bulan Ramadhan. Perkara ini tidak pernah berlaku sejak ALLAH menciptakan Langit dan Bumi."

Athar ini PALSU dan PENDUSTAAN terhadap Muhammad bin Ali (Ibn al-Hanifiyah) lah.a.

Dilihat dari rangkaian perawi di atas kita dapat mengetahui bahawa sanadnya tidak bertemu dengan Rasulullah SAW. Ia terhenti pada Muhammad bin Ali, cucu kepada Amirul Mukminin Ali ra. Maka riwayat ini tidak bersambung kepada Rasulullah SAW dan ia dikenali sebagai 'Munqati'. Ramai ulama' tidak menerima riwayat seumpama itu sebagai hujah.

Imam Daruquthni sendiri setelah menyebutkan riwayat ini menyatakan dua orang perawi di dalam sanadnya iaitu Amr bin Syamir, dan Jabir sebagai perawi yang tidak dipercayai. Riwayat mereka tidak boleh dijadikan hujah.

Dr. Abdul 'Alim Abdul 'Azim al-Bastawi (الدكتور عبد العليم عبد العظيم البستوي )di dalam kitabnya "al-Mausu'ah fi Ahadith al-Mahdi al-Dhoiefah wa al-Maudhuah" (الموسوعة في أحاديث المهدي الضعيفة والموضوعة ) m.s. 169, menyebut senarai para ulama Hadith yang mengkritik beberapa rowi atau periwayat yang terdapat di dalam hadith ini terutama 'Amr bin Syamir al-saja'fi al-Kufi.

Di dalam sanad hadith ini adanya :

- Yunus bin Bakir bin Wasil as-Syaibani (يونس بن بكير بن واصل الشيباني ), Abu Bakar al-Jammal al-Kufi (أبو بكر الجمَّال الكوفي;). : (Orang yang banyak melakukan kesalahan). Mati pada tahun 199 H.

- 'Amr bin Syamir al-saja'fi al-Kufi (وعمرو بن شَمِر الجعفي الكوفي ) : Seorang Syi'ah.

- Abu Abdillah (أبوعبد الله ): Pemalsu Hadith

Berkata pula as-Sulaimani : "'Amr adalah orang yang memalsukan Hadith untuk menyokong Rawafid (Syi'ah Rafidhah)."

Berkata al-Jauzjani : "('Amr itu) Pendusta dan Pengubah (Hadith).

Berkata pula al-Hakim : "Dia ('Amr) banyak meriwayatkan hadith-hadith Palsu daripada Jabir al-saja'fi, tidak ada yang meriwayatkan hadith-hadith palsu yang buruk daripada jabir selain dia."

Berkata pula Ibn Hibban : "Dia seorang Rafidh (Syi'ah Rafidhah), dia mencela para sahabat dan meriwayatkan hadith-hadith palsu yang direka-reka daripada Thiqaat."

Berkata pula Abu Hatim : "Dia ('Amr) benar-benar Mungkar Hadith, ditinggalkan hadith daripadanya."

Demikianlah kritikan para ulama Hadith yang menolak 'Amr bin Syamir. Antara ulama lain lagi yang menolak beliau ialah al-Bukhari, an-nasa-ie, Ibn Sa'ad, Daruqutni dan lain-lain.

Manakala Jabir al-saja'fi pula ialah Matrukul Hadith (متروك الحديث ) iaitu ditinggalkan Hadith daripadanya. Akan tetapi beliau dithiqahkan oleh Syu'bah, Waki' dan ath-Thauri. Namun begitu Ibn Ma'in, Abu Hanifah, Laith bin ABi Sulaim, al-Jauzjani, Ibn 'Uyainah, Ibn Kharrasy, Sa'id bin Jubair dan selain mereka mendustainya, selain itu ramai ulama Hadith lain yang melemahkannya.

Kerana itu az-Zahabi berkata : "Syu'bah menthiqahkannya, tetapi (pendapat ini) Syaz. manakala al-Huffaz hadith yang lain meninggalkannya."

Berkata pula Ibn Hajar : "Dia lemah dan seorang Rafidhi (Syiah Rafidhah)."

Kesimpulannya : "Hadith ini adalah hadith PALSU, kepalsuan ini disebabkan adanya beberapa rawi yang tidak thiqah terutamanya 'Amr bin Syamir al-saja'fi al-Kufi".

Berkata al-'Azim Abadi : "Amr bin Syamir dari Jabir ; perkataan mereka berdua adalah LEMAH. Tidak dijadikan hujjah dengan mereka berdua."


Apa yang disebut di atas membuktikan bahawa riwayat ini adalah terlalu lemah dan tidak boleh dijadikan hujah. Kita boleh melihat banyak tanda-tanda tentang kemunculan al-Mahdi yang kita tidak pernah tolak akan tetapi diperingatkan juga bahawa sebahagian riwayat tersebut ada yang terlalu lemah dan meragukan. Sebahagian daripada riwayat-riwayat tersebut berasal dari golongan Syiah (seperti mana riwayat di atas). Kita Ahl as-Sunnah wa al-Jamaah mengakui dengan kemunculan al-Mahdi akan tetapi Syiah mempunyai konsep al-Mahdinya sendiri yang berbeza dengan pegangan Ahl as-Sunnah wa al-Jamaah.

Wallahu a'lam


Sumber :

http://www.central-mosque.com/fiqh/mahdi.htm

Islam QA.com
http://63.175.194.25/index.php?cs=prn&lain=ara&QR=26836&dengan=4&dengan=2
http://kadir-alqayyim.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124462 saat. Lajunya....