Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 11 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: carilah suami yang boleh jadi Imam!


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» carilah suami yang boleh jadi Imam!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh carilah suami yang boleh jadi Imam!

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 01:16


Berapa ramai suami yang boleh jadi imam???

Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam?? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang gadis juga rakan sejawat kami. Maka jawaplah si ! gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu
ibunya.

"Habis sekarang Kenapa tidak belajar?" Tanya Si lelaki lagi dengan penuh angkuh dan bersemangat. "Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak
tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga.

Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau p! un dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

Wassalam

http://us.f369.mail.yahoo.com/ym/ShowLetter?MsgId=5237_7918712_678377_3382_3785_0_149071_8195_1074092359&Idx=12&YY=16168&inc=25&order=down&sort=date&pos=0&view=a&head=b&box=Inbox


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 09:28


kalau baca artikel ni,memang diberatkan pada pihak lelaki untuk menjadi imam.tapi,cuba kita fikir balik,berapa ramai lelaki boleh jadi imam?(sama seperti tajuk).saya takut,lebih ramai kaum perempuan tak nak kahwin sebab tak jumpa lelaki yang boleh jadi imam.makin bertambah statistik andartu,andalusia&macam-macam istilah lagi.bila ditanya Kenapa tak kahwin2 lagi walaupun dah berumur,jawapan paling senang dan selalu diberikan,tak ada JODOH!cuba fikir balik,relevan ke jawapan ni?apa yang saya nak maksudkan disini,tak salah kalau kaum hawa tu yang bimbing lelaki tersebut jadi imam.sekarang ni pun ramai perempuan jauh lebih baik dr lelaki,jadi susah skitla nak cari lelaki yang lebih baik dr perempuan untuk dijadikan calon suami.sama2lah kita fikirkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

rahimbest
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23659
Posting: 11
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:03


SAYA BERPENDAPAT SEMUA LELAKI TAHU TAJWAB MEREKA APABILA TELAH BERUMAHTANGGA

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahimbestProfil   Hantar PM kepada rahimbest   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 28-03-06 16:03


jadi imam solat ke imam kehidupan.. Kalau imam solat tu InsyaAllah... tak lah susah sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:21


wahai kaum adam belajar2lah jadi imam, insya-Allah yakinlah dengan kebolehan kalian.. kaum adam boleh sebenarnya jadi imam..cuma tak yakin. jadi tekadkan dalam hati mulai hari ini, saat ini akan belajar menjadi imam dengan yakin.. kaum hawa sentiasa mengalu-alukan anta semua.. :-) :-) :-)


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:33


maafkan saya sebab bertanya sebab saya memang tak tahu..

ada ke ayat al-quran/hadis/pendapat ulamak yang mengatakan memasak,membasuh,mengemas tu tugas perempuan?kalau ada,tolong bagitahu dalam forum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:55


tanggungjawab utama lelaki pada keluarga...apatah lagi dalam mendidik anak2 nanti...beruntung juga apabila memperolehi anak lelaki yang mengimamkan solat jenazah ibu dan ayahnya.bukan sekadar keperluan dalam m'cari jodoh tetapi juga t/jawab sebagai anak...

wallahua'lam ;-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 16:55


Emm, betul-betul..sokong sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 19:21


saya sokong pkara ni...Kalau diizinkan..saya nak cari seorang suami yang boleh bimbing saya...dan boleh menjadi imam saya sms solat...yang pandai mengaji al quran...boleh menjadi pembimbing saya dan anak saya nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 28-03-06 19:59


Sokong sangat..:)
Bagus2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 20:35


nak mendapat pasangan yang baik kita kena persiapkan diri sama, bukankah lelaki baik untuk perempuan baik dan perempuan baik untuk lelaki baik?. baik di sini termasuklah hal2 bimbing membimbing. namun. lelaki memang ketua keluarga jadi.. kena la bersedia semua perkara agar keluarga yang dipimpin lebih sempurna. yang ramai mencari kemewahan dan kesenangan dunia. semoga kita tergolong dalam orang yang mengutamakan agama dalam memilih pasangan. kerana keluarga yang dibina perlukan ketua yang mantap agar generasi yang akan dilahirkan adalah bermutu dunia akhirat. AMIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 22:18


Pada 28-03-06 16:33 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

maafkan saya sebab bertanya sebab saya memang tak tahu..

ada ke ayat al-quran/hadis/pendapat ulamak yang mengatakan memasak,membasuh,mengemas tu tugas perempuan?kalau ada,tolong bagitahu dalam forum ni..
mana ada, semua itu hanyalah ihsan daripada si isteri untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t....

tapi seringkali ihsan itu dianggap tanggungjawab pula...

p/s: sepatutnya setiap suami boleh jadi imam, kalau tak boleh berlatihlah dari sekarang!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 23:11


nampak gaya saham subuhku dan ana naik nampaknya...

alhamdulillah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 23:47


Pada 28-03-06 23:11 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

nampak gaya saham subuhku dan ana naik nampaknya...

alhamdulillah.... :-)
cepat2lah dapatkan, sementara stok masih ada... :lol:

p/s: jangan marah ye, nanti kena jual...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 00:01


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons anak-anak pada tajuk ini. Nampak macam mudah tetapi sebenarnya beratkan ....

Umi nak komen sikit penjelasan dari anakanda rahimbest -

SAYA BERPENDAPAT SEMUA LELAKI TAHU TAJWAB MEREKA APABILA TELAH BERUMAHTANGGA

Sekiranya betul semua lelaki tahu tanggungjawab mereka maka tidak adalah pergaduhan dan peceraian berlaku. Hari-hari mahkamah syari'ah ada kes.

Dan bagi anakanda tasbih_30 sebenarnya ramai lelaki yang tidak mampu untuk jadi imam solat kecuali sedikit. Kekadang ada yang tak solatpun. Anakanda mungkin berkumpul dengan kalangan mereka yang solat tetapi di luar sana ramai yang masih tidak mampu untuk cukupkan solat lima waktu. Kekadang solat tetapi di luar waktu (qadha'). Macam manalah nak jadi imam kehidupan kalau jadi imam solat maksudnya imam diri sendiri pun tak mampu!

Sebab itu kaum lelaki usah cari kelemahan isteri saja - jika mendapat isteri yang solatnya cukup tetapi tidak berapa pandai masak hantarlah kelas masak. Kalau isteri tidak pandai mengemas tetapi solat cukup maka didiklah dengan cara hikmah bukan jadikan alasan untuk cari yang lain atau menjadi sebab untuk diceraikan!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kesabaran yang baik adalah tanpa keluhan
     Pemaafan yang baik adalah tanpa celaan
     Menjauhi yang baik adalah tanpa menyakitkan
     (Dr Abdullah Aidh Al Qarni, KSA)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 00:02


Pada 28-03-06 16:03 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

jadi imam solat ke imam kehidupan.. Kalau imam solat tu InsyaAllah... tak lah susah sangat....


wah, mantap ayat!!
Sesungguhnya solat itu tiang agama. Andai tiangnya dah kukuh, amanlah seisi di bangunannya..tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 29-03-06 00:48


yes,of course la..laki memang kena jadi imam kepada isteri dan anak-anak.baru la bhgia.anak-anak pun salute,isteri pun hormat..
begitu jugak ddikan agme,suami yang kena bagi kat isteri.kalau tak mmpu,dia kena suruh isteri blajo dengan orang yang lebih arif..
kira nya,suami ni imam solat,imam rmh tgga,imam kluarga dll la

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 04:09


Assalammualaikum....

semua orang nak yang terbaik untuk hidup yang seketika ini,namun tanpa kita sedar konsep yang ummi utarakan ini sebenarnya memainkan peranan kedua2 belah pihak.
bukan lelaki sahaja kena tahu menjadi imam atau pemimpin bahkan semua aspek kehidupan mereka mesti arif...macam tu juga perempuan mesti tahu tangungjawab sebagai seorang isteri...
dua dua ada peranan masiang2 saling lengkap melengkapi.
kalau nak harap kaum hawa memimpin kaum adam mungkin agak sukar walaupun sudah berumah tangga kerana kaum lelakia dah ego mereka sendiri...jadi buat mereka2 yang bakal ataupun yang memang dah jadi suami hayatilah tugas atau amanah yang terpikul pasti kitakan berusaha kearah itu....

seperkara lagi...saya sll ingatkan kawan2 yang nak melangkah ke alam perkahwianan ini,mereka sll fikirkan perkahwianan ini hanya nak bersama hingga ke akhir hayat saja,padahal kalau diteliti baik2...sepatutnya IKATAN PERKAHWINAN tu berakhir di akhirat..dialah suami didunia dan dialah teman setia kita diakhirat kelak...

jadi sama2lah tarbiyah diri sebelum melangkah ke alam perkahwinan dan sentiasalah perbaiki niat kerana disana pasti ada bantuan Allah buat hambanya dalam mengislah diri....

wa Allah hu a'lam....


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 08:47


!!! QUOTE !!!


ramai laki boleh jadi imam nak masuk meminang tapi tak mampu sebab hantaran tinggi sangat..jadi terpaksala kahwin dengan laki yang tak mampu jadi imam tapi mampu bagi hantaran 7-8ribu..

p/s:laki!hantaran 7-8 ribu tu tinggi kan?


renung2kanlah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 09:23


ada kawan pernah berkata, jika kita ingin memilih seorang suami, lihatlah adakah dia tak pernah miss solat berjemaah di masjid @ surau (yang ptg berjemaah), kalau miss pun bersebab yang diterima logik aqal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 29-03-06 15:15


sokong juga itu la yang ana cari selama ni
tapi berapa ramai kaum gagah perkasa boleh ditemui yang sedemikian rupa
kaum Adam 'tepukla dada tanya selera'

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 16:23


Pada 28-03-06 22:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-06 16:33 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

maafkan saya sebab bertanya sebab saya memang tak tahu..

ada ke ayat al-quran/hadis/pendapat ulamak yang mengatakan memasak,membasuh,mengemas tu tugas perempuan?kalau ada,tolong bagitahu dalam forum ni..
mana ada, semua itu hanyalah ihsan daripada si isteri untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t....

tapi seringkali ihsan itu dianggap tanggungjawab pula...

p/s: sepatutnya setiap suami boleh jadi imam, kalau tak boleh berlatihlah dari sekarang!



apa yang ana belajar, sama la dengan kata-kata ibnu_musa

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 29-03-06 16:34


masalahnya sekarang,tak ramia lelaki boleh jadi imam..ehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 16:59


kalau perempuan nak suami yang boleh jadi imam,saya nak isteri yang tak payah hantaran bila nak kahwin (kita mesti wujudkan win-win situation,mana boleh berat sebelah)..

kalau tugas2 rumah tu ihsan dr isteri,hantaran tu ihsan dr suami ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 17:08


bagi diri ana...konsep imam ini tak semestinya kita fokus pada dalam jadi imam ketika solat saja..cuba luaskan fikiran anda..
bagi ana...imam juga boleh ditafsirkan sebagai pemimpin..ye la pemimpin dalam sesebuah rumah tangga...

berat tanggungjawab kita ini sebgai seorang lelaki..so kena berwibawa dan juga tegas dalam memimpin di bawah kepimpinannya..
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 17:47


harap2 dapat suami yang boleh jadi imam dalam apa-apa saja....
imam kehidupan maupun solat...insyaallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-06 06:31


akan memilih bila sampai masa

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-03-06 09:44


em betul itu..kalau tak boleh jadi imam cari saja la orang lain..ini perempuan zaman sekarang asyik cari yang kaya dan berjawatan saja...cuba la cari yang boleh jadi imam ke tak..laki pun sama juga nak yang cantik saja..cuba la cari yang beragama...tepuk dada tanya la iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 11:54


assalamualaikum,
macam2 ada, ana pun setuju sangat, hari ni ramai remaja lelaki tak mampu jadi imam, dalam solat, dalam kehidupan, kat pejabat pun ramai bos perempuan dari lelaki, staff pun ramai perempuan. yang lelakinya ramai kat pusat serenti... pengalaman ana dah 25 tahun kat muka bumi Allah ni, 70% pelajar sekolah agama biasanya boleh jadi imam solat, cuma imam kehidupan tu bukan semua perfect, mungkin kita lebih dalam satu2 perkara tapi kita akan kurang dalam satu perkara yang lain, tapi kalau seorang lelaki tu boleh jadi imam dalam solat apatah lagi imam di masjid kadang, insyaAllah kalau digandingkan dengan muslimah yang solehah, maka wujudlah keluarga yang family, insyaAllah, peranan isteri amat penting dalam keluarga, sebagai penasihat suami jika melanggar syariat dan sebagainya macam dalam lirik nasyid "isteri solehah" masing2 ada tanggungjawab, marilah kita sama memuhasabah diri masing2 dan pertingkatkan ilmu, perbaiki akhlak dan keterampilan, inssyaAllah kita akan berjaya mewujudkan sebuah keluarga yang islamic dan bahagia, kalau kilang yang memproses produk itu baik, insyaAllah product yang dihasilkan juga baik, massalamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

ainnor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9170
Posting: 22
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-06 13:32


Assalamualaikum........

tak sangka sungguh....rupa-rupanya ada yang mempunyai citarasa yang sama dengan saya....

Saya terjatuh cinta dengan seorang lelaki yang mengimamkan saya dan seorang rakan ketika kampus kami membuat satu perkhemahan dalam hutan. Saya minta dia jadi imam kerana saya suka solat berjemaah. Dia pun tanpa banyak soal hanya tersenyum dan jadi imam. Saya terjatuh cinta kat dia sebab dia jadi imam....alangkah bahagianya sekiranya saya dan bakal anak-anak diimamkan oleh seorang lelaki seperti dia.......

Tapi saya tak bagitahu dia perasaan saya....biasalah pendam kan saja....untungnya siapa yang dapat dia......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainnorProfil   Hantar PM kepada ainnor   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 20:44


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sebenarnya untuk jadi Imam perlulah didikan yang mantap dari ibu bapa yang ada fahaman berdasarkan Al Quran dan As Sunnah. Sekiranya anak-anak ingin lebih jelas carilah kitab oleh Syeikh Abdullah Nasih Ulwan dari Mesir. Beliau menggariskan tanggungjawab ibu bapa Muslim.

Bila pendidikan atau tarbiyyah pada anak-anak itu menurut Al Quran dan As Sunnah insyaAllah anak-anak akan menjadi Imam dan juga wanita solehah.

Contohnya sekiranya ibu bapa ada fahaman Islam syumul maka mereka tidak akan biarkan anak-anak berkeliaran tanpa pengawasan naik basikal ke hulu ke hilir. Ibu bapa akan buat jadual tertentu walau tidak hingga ke peringkat kongkong teruk. Tapi ada solat berjemaah di rumah dan juga di bawa ke masjid terutama anak lelaki.

Bila anak-anak ini perhati ibu bapa mereka yang berdisiplin dan juga dapat meletak prioriti insyaAllah anak-anak itu akan menjadi seorang yang ada ciri kepimpinan.

Contoh lagi ibu bapa beri tugasan yang boleh mendidik anak lelaki jadi imam / pemimpin dari kecil dengan memberi peluang membuat sesuatu yang dalam kemampuannya tapi beri kebebasan dia buat keputusan. sekiranya silap tegur atau nasihat dengan baik bukan terus di leter atau di marahi begitu saja.

InsyaAllah anak-anak perbetulkan kesilapan ibu bapa yang lampau dan usaha ke arah jadi ibu bapa yang berilmu ya.

Islam adalah agama ILMU bukan WARISAN. Untuk beriman perlu berilmu dan carilah dengan mohon dan doa agar diizinkan dapat ilmu yang berguna dan bukan yang tidak bermanfaat untuk diri.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Sesunggunya yang paling baik diantara kamu ialah yang paling bagus akhlaknya." (mafhum hari Bukhari Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 21:17


Pada 29-03-06 16:59 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

kalau perempuan nak suami yang boleh jadi imam,saya nak isteri yang tak payah hantaran bila nak kahwin (kita mesti wujudkan win-win situation,mana boleh berat sebelah)..

kalau tugas2 rumah tu ihsan dr isteri,hantaran tu ihsan dr suami ke?


sebenarnya hantaran tu untuk majlis (kebanyakkannya begitu la)
majlis bukan nya wajib besar2, so kalau boleh terima situasi tu... tak apa la... tak ada hantaran pun. kena la bincang elok dengan keluarga perempuan.

suami kena jadi imam (bagi ana suatu kemestian) yang tak setanding dengan hantran pun. maksud ana, kalau hantaran ada ke tak ada, murah ke mahal (kalau orang nak buat macam tu la) lelaki tu tetap perlu boleh dan mampu jadi imam.

tugas2 rumah tu memang ihsan isteri (asalnya KEWAJIBAN suami) tak percaya tanya ustaz / ustazah. setakat ni tak ada la saya jupa ustaz/ustazah yang menidakkannya. dan hantaran tu macam ana cakap, kalau kena gaya memang tak ada pun tak apa. yang wajib adalah mas kahwin. yang susah nak sepakat dengan semua pihak. kalau nak buat majlis juga, dan keluarga perempuan mampu tanggung sendiri, lelaki tu kurang kemampuan... memang tak ada masalah. kalau tak mampu juga buat la majlis kecil/kenduri saja.

hari ni dah biasa 10 ribu. akan datang?..... masyarakat lebih seronok tanya bape hantaran berbanding suami tu boleh jadi imam ke tidak. macam mana nak ubah masyarakat ye?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 21:47


kebolehan menjadi imam adalah satu ciri2 kepimpinan yang patut ada pada setiap lelaki, tak sempurna seseorang lelaki itu kalau tidak boleh jadi imam...

bayangkan kalau imam dalam solat pun tak mampu nak buat, apalagi nak jadi imam dalam keluarga, masyarakat, negara, agama... :-?

hantaran itu tidak wajib, yang wajib hanya mahar (maskahwin), hantaran itu hanya mengikut adat, kalau tak buat pun tak apa...

kenduri pula buatlah sekadarnya (awlimu wa law bi-syah: buatlah walimah walau dengan seekor biri2)

tiada nas pun yang mengatakan bahawa kerja2 di rumah seperti memasak, basuh pakaian, kemas rumah dan sebagainya adalah tugas perempuan, ia lebih kepada tanggungjawab bersama, suami isteri patut saling bantu-membantu melakukannya...

lebih2 lagi kalau isteri pun sama-sama bekerja, tak adil kalau si isteri dibebankan dengan kerja2 rumah seorang diri... lagipun, amalan tolong-menolong antara suami & isteri boleh mengukuhkan ikatan kasih sayang, insya'Allah semoga kekal hingga akhir hayat...

p/s: carilah suami yang boleh jadi Imam! jadikan ia satu syarat!!!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 22:54


Pada 01-04-06 21:47 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

kebolehan menjadi imam adalah satu ciri2 kepimpinan yang patut ada pada setiap lelaki, tak sempurna seseorang lelaki itu kalau tidak boleh jadi imam...

bayangkan kalau imam dalam solat pun tak mampu nak buat, apalagi nak jadi imam dalam keluarga, masyarakat, negara, agama... :-?

hantaran itu tidak wajib, yang wajib hanya mahar (maskahwin), hantaran itu hanya mengikut adat, kalau tak buat pun tak apa...

kenduri pula buatlah sekadarnya (awlimu wa law bi-syah: buatlah walimah walau dengan seekor biri2)

tiada nas pun yang mengatakan bahawa kerja2 di rumah seperti memasak, basuh pakaian, kemas rumah dan sebagainya adalah tugas perempuan, ia lebih kepada tanggungjawab bersama, suami isteri patut saling bantu-membantu melakukannya...

lebih2 lagi kalau isteri pun sama-sama bekerja, tak adil kalau si isteri dibebankan dengan kerja2 rumah seorang diri... lagipun, amalan tolong-menolong antara suami & isteri boleh mengukuhkan ikatan kasih sayang, insya'Allah semoga kekal hingga akhir hayat...

p/s: carilah suami yang boleh jadi Imam! jadikan ia satu syarat!!!



ye betul tu! bukan setakat boleh jadi imam, bacaan Al-Quran kena lancar dan fasih..hukum2 tajwid mesti pass sebab dialah yang diharapkan untuk mengajar anak2 mengaji Quran :) lagi bagus kalau yang pandai bahasa Arab, boleh ajar Quran dan tafsirnya sekali(kuliyyah tafsir)


-----------------
Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan Selain Dia, hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memilki arasy yang agung. At-Taubah:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:48


assalamualaikum

salam ukhwah dan salam taaruf kepada semua :)
erm...saya pun setuju.sokong 500%!!!!!
saya pun mengimpikan seorang zauj yang dapat mengimamkan saya sekuage, dapat tarbiyah saya ke jalan yang diredhoiNya,dapat terima keadaan saya dan kuage saya seadanya.....
"lah rijalu qowwamu na 'alan nisa ibima fadhdholallohu ba'dhukum 'ala ba'dah...."

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:49


assalamualaikum

salam ukhwah dan salam taaruf kepada semua :)
erm...saya pun setuju.sokong 500%!!!!!
saya pun mengimpikan seorang zauj yang dapat mengimamkan saya sekuage, dapat tarbiyah saya ke jalan yang diredhoiNya,dapat terima keadaan saya dan kuage saya seadanya.....
"lah rijalu qowwamu na 'alan nisa ibima fadhdholallohu ba'dhukum 'ala ba'dah...." Surah An-Nisa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-06 23:52


bagusnya semua orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 00:46


Tertanya-tanya, Kenapa kat Maahad dulu ramai budak-budak ni yang malas nak jadi imam? Bila kena turn saja, mulalah lesap entah ke mana. Nak kata takut jadi imam, tak ada keyakinan, solat tarawih laju saja pergi merata-rata sampai ada yang ke Singapura. Tapi, kat Maahad, semuanya malu belaka, jaga suara agaknya? Yelah, suara mahal, kenalah bayar ribu-ribu baru boleh dengar...

Jangan marah ye? Shoubra... Shoubra... Hello, cuba balas...

macam mana puasa ni, dah ada yang tempah ke? Ekekeke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 00:58


kat mana-mana pun berlaku macam tu, kebanyakannya ustaz2 ni takut nak jadi imam kerana takut bacaannya tak berapa elok, atau sebab mereka tak hafaz banyak surah...

yang tu satu masalah, ustaz2 takut nak naik jadi imam...

yang satu masalah lagi ni, orang-orang yang bacaannya tak berapa betul pula berebut2 nak jadi imam, sedangkan ada orang lain yang lebih sempurna bacaannya, yang ni pun satu masalah juga...

iyela kan, bacaan Surah al-Fatihah itu adalah rukun, kalau salah bacaannya boleh menyebabkan terbatalnya solat, melainkan kalau dah tak ada orang yang mampu mungkin diberikan keringanan melakukan setakat yang mampu...

lebih2 lagi, syarat atau keutamaan yang paling utama untuk menjadi imam adalah "Qari'" iaitu yang paling elok bacaannya...

so, apa komen anda...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-04-06 01:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

reeyana_84
Warga Rasmi
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23904
Posting: 2
Dari: Shah Alam

malaysia  


posticon Posting pada: 07-04-06 11:57


harap2 dapat la suami yang macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For reeyana_84Profil   Hantar PM kepada reeyana_84   Quote dan BalasQuote

Nurhafizd96
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22910
Posting: 13
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 12:10


Wahai Abg_Iman saya rasa saham awak memang naik lepas ni...hehehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhafizd96Profil   Hantar PM kepada Nurhafizd96   Pergi ke Nurhafizd96's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 15:43


Saya rasa ustaz-ustaz yang tak nak jadi imam ni bukan takut, tapi tawadu' agaknya? Hehe...

Biasalah, tak nak orang tahu dia orang hafiz kan? Nanti orang kata menunjuk-nunjuk pulak. So, stay low profile, maintain...

Tapi, kalau dah dengan isteri nanti,

"Yang, bangun tahajud dengan Abang jom..."

Walaupun imam utuk sebuah kehidupan lebih besar, tapi buktikanlah kepemimpinan kita lebih dulu sebagai imam solat untuk isteri dan anak-anak kita. Insya-Allah, keluarga yang cuba dibina akan jadi lebih bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 01:32


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons semua. Apabila sudah bernikah jadilah suami yang soleh dan isteri yang solehah. InsyaAllah kesolehan tersebut akan membina satu institusi keluarga yang mithali. Suami menjadi pemimpin @ Imam dalam keluarga serta dapat membimbing isteri dan anak-anak ke jalan yang benar.

Suami bertanggungjawab atas isteri bermula dari waktu akad nikah dan setiap masalah yang dihadapi uruskanlah bersama dengan menurut kaedah syarak bukannya ikut emosi atau logik.

Bab ramai mereka yang berilmu enggan menjadi imam di masjid itu adalah budaya 'melayu' tetapi sekiranya mereka sedar akan hakikat beribadah itu kerana Allah semata-mata maka tak timbul isu mendiamkan diri itu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Do not analyze people but analyze their thoughts.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 21:30


ramai kaum lelaki pergi masuk kursus imam nanti...
hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 19:41


boleh akwa buat kursusu jadi imam,pengalaman dah banyak..jemputan satu malaysia..curah kan ilmu yang dah ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 01:28


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah seorang suami yang baik ialah yang dapat membimbing isteri mendekati Allah SWT. Maksudnya dapat menjadi ketua rumahtangga yang berilmu selain suami yang peramah, penyayang dan menghargai serta menghormati isterinya.

Seorang suami yang layak menjadi Imam dalam keluarga ialah mereka yang sabar dalam melayani kerenah seorang isteri dan juga anak-anak. Setiap kerenah diatasi dengan sabar dan berdiplomasi. Tidak ada meninggi suara, menengking atau marah sembarangan tetapi semua dilakukan dengan penoh tanggungjawab serta ehsan dan penyayang.

Contohnya cara mengejut anak untuk solat subuh hendaklah dengan lemah lembut dan sepatutnya sebelum tidur sudah diberitahu bahawa anak itu akan dikejut waktu tertentu insyaAllah anak itu tidak akan rasa tertekan dan sebagainya.

Suami yang layak jadi pemimpin bukan seorang pemarah atau pemukul tetapi seorang yang berkepribadian soleh sentiasa.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - bersyukur dapat seorang suami yang penyabar dan sering mengingatkan umi ke jalan Allah. Allahumma Ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-06-06 03:03


salam
susah nak dapat lelaki yang boleh jadi imam.rasanya nak cari lelaki yang cukup solat 5 waktu pun agak susah juga.ermm apatah lagi nak jadi imam...
too complicated


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
[ Telah diedit oleh: amilyn pada 18-06-06 03:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:57


sesiapa di sini yang telah menjadi suami kepada seorang isteri....boleh kongsi sedikit pengalaman atau secara ringkas bagaimana kaedah yang telah dia aplikasikan dalam mendirik isteri, anak2 serta keluarganya......

Begitu juga wanita....ada tak mana-mana wanita di sini bergelar isteri atau ibu yang boleh berkongsi pengalaman bagaimana kaedah yang telah diaplikasikannya dalam rumah tangganya segai isteri dan ibu untuk mencapai kebahagiaan rumah tangga.....

Janganla malu2, kita semua sama-sama nak belajar. apa salahnya berkongsi cerita dan pengalaman kan? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 07:57


sesiapa di sini yang telah menjadi suami kepada seorang isteri....boleh kongsi sedikit pengalaman atau secara ringkas bagaimana kaedah yang telah dia aplikasikan dalam mendirik isteri, anak2 serta keluarganya......

Begitu juga wanita....ada tak mana-mana wanita di sini bergelar isteri atau ibu yang boleh berkongsi pengalaman bagaimana kaedah yang telah diaplikasikannya dalam rumah tangganya segai isteri dan ibu untuk mencapai kebahagiaan rumah tangga.....

Janganla malu2, kita semua sama-sama nak belajar. apa salahnya berkongsi cerita dan pengalaman kan? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 09:44


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah umi pernah dengar ceramah Dr Hassan Ali semasa beliau berceramah bab suami isteri di pekan umi dulu. Beliau mengatakan bahawa beliau dianugerahkan seorang isteri yang melahirkan ramai anak untuknya. Dan beliau tidak mampu untuk berkawin lagi walau lelaki diizinkan untuk bernikah sampai empat sekiranya mampu adil. Sebabnya ialah beliau tak sampai hati untuk melukan hati seorang isteri. Katanya sekiranya dirinya menjadi isteri tentu sekali akan terluka sebab pengorbanan melahirkan zuriat untuknya yang melebihi 10 orang itu seolah-olah tidak bernilai bila beliau kawin lagi.

Itulah yang disebutnya - tak sampai hati. Ini lahir dari jiwa seorang lelaki yang hebat seperti Dr Hassan Ali. Dr Fadzilah Kamsah pun ada menyebutnya juga.

Namun ramai yang menjadi suami tidak begitu peka akan perasaan dan hati seorang isteri. Malahan ada yang memandang remeh bila isteri dalam pantang dan bila ada masalah tidak langsung didengarnya.

Kekadang ada suami yang ingin dimanjakan bila tak sihat tetapi langsung tidak bertanya akan apa sakit isteri bila lihat isteri terbaring. Begitulah sedihnya perangai sesetengah suami yang bergelar suami.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - sentiasa bersyukur kerana ada suami yang penyabar = ada perlindungan dan kasih sayang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 13:52


salam.
ustaz ana kata..lelaki baik untuk perempuan baik...lelaki berzina untuk perempuan berzina.

ustazah ana pula kata hafiz mesti dapat hafizah...

so Kalau nak dapat suami boleh jadi imam...cuba-cuba lah kita pun jadi imam kat rumah, asrama, kolej.

tapi tak semestinya lah.

wallahu alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 22:06


Pada 18-06-06 01:28 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Seorang suami yang layak menjadi Imam dalam keluarga ialah mereka yang sabar dalam melayani kerenah seorang isteri dan juga anak-anak. Setiap kerenah diatasi dengan sabar dan berdiplomasi. Tidak ada meninggi suara, menengking atau marah sembarangan tetapi semua dilakukan dengan penoh tanggungjawab serta ehsan dan penyayang.

bagus kalau boleh jadi macam tu...

macam mana pula kalau seorang suami itu terlalu berlembut dengan isterinya, sampai nak marah pun tak sampai hati, macam mana ye? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-08-06 22:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 23:03


setuju sangat-sangat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-06 23:48


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah kasih sayang adalah satu perasaan anugerah Allah SWT kepada makhluk-Nya. Dan kasih sayang yang syari'e adalah kasih sayang ibu bapa kepada anak-anaknya dan juga suami kepada isteri dan anak-anak.

Apabila ada suami yang tidak sampai hati untuk menegur isteri maka bererti suami tersebut tidak menjalankan tanggungjawabnya mendidik isteri. Pendidikan rumahtangga penting agar mahligai yang dibina dapat bertahan berlandaskan Al Quran dan As Sunnah.

InsyaAllah seorang suami yang penyabar tidak semestinya beliau tidak sampai hati untuk menegur isteri. InsyaAllah ada kaedahnya iaitu menegur selepas solat jemaah bersama dan juga ketika hendak tidur sambil berbual sebentar dengan nada yang penuh ehsan dan keikhlasan.

Semoga anakanda ibnu_musa yang berpendidikan agama dikurniakan seorang isteri yang solehah agar tidak perlu untuk ditegur tetapi diri sendiri pula akan dinasihati.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - “Allah tidak meletakkan bebanan ke atas seorang insan kecuali apa yang dia mampu”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 00:15


Pada 03-08-06 23:48 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Apabila ada suami yang tidak sampai hati untuk menegur isteri maka bererti suami tersebut tidak menjalankan tanggungjawabnya mendidik isteri. Pendidikan rumahtangga penting agar mahligai yang dibina dapat bertahan berlandaskan Al Quran dan As Sunnah.

InsyaAllah seorang suami yang penyabar tidak semestinya beliau tidak sampai hati untuk menegur isteri. InsyaAllah ada kaedahnya iaitu menegur selepas solat jemaah bersama dan juga ketika hendak tidur sambil berbual sebentar dengan nada yang penuh ehsan dan keikhlasan.

maksud saya ummi, bukannya terlalu lembut hati sampai tak sampai hati nak menegur isteri.

tegur tu memang tegur juga, cuma tak sampai hati nak marah. sedangkan dalam keadaan yang tertentu kita kena marah juga atas kesilapan isteri supaya dia takut, tapi macam mana kalau tak marah langsung, paling jauh pun merajuk saja.

katakan, seorang suami tu asal nak marah, tapi tengok saja muka isteri terus tak jadi marah, tak sampai hati, jadi tegur pun macam borak2 biasa saja. ok tak macam tu, ke kena diperbaiki? mana tau nak kena kasar sikit ke, tegas sikit...?

p/s: saya tak kawin lagi, saja tanya pendapat :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-08-06 00:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 04-08-06 05:57


Pada 03-08-06 13:52 , laylee posting:

!!! QUOTE !!!

salam.
ustaz ana kata..lelaki baik untuk perempuan baik...lelaki berzina untuk perempuan berzina.

ustazah ana pula kata hafiz mesti dapat hafizah...

so Kalau nak dapat suami boleh jadi imam...cuba-cuba lah kita pun jadi imam kat rumah, asrama, kolej.

tapi tak semestinya lah.

wallahu alam






bijak,bijak,dan bijak.. ;-)


-----------------
Impianku menjadi lelaki acuan Al-Quran..
Doa-doakanlah ek..
Hidup dan matiku kerana ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 14:13


Syukran jazilan ummimq kerna sudi berkongsi sama...

hadiths

Wassalam :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-08-06 14:16


Assalamualikum...

ana pun sokong..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 14:30


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah anakanda ibnu_musa yang dikasihi kerana Allah jua ....tentu sekali anakanda tahu ketika mana Rasulullah saw marah pada isteri-isterinya? Iaitu ketika peristiwa di mana mereka inginkan 'harta' dan juga semasa mereka 'berkomplot'. Kedua-dua situasi itu dilarang oleh Al Quran dan As Sunnah. Bermakna marah pada yang syar'ie saja - ditegah oleh Al Quran dan Sunnah.

Rasulullah saw mendidik para isteri-isterinya tetapi ada juga berlaku situasi tersebut apatah lagi dengan kita umat Muhammad saw. Rasulullah saw marah pula bagaimana? Baginda saw elak dari para isterinya dan tidak mengucapkan kata-kata yang menyakitkan hati. Dan Baginda saw akan bersedih dengan apa yang berlaku.

Sekiranya situasi sebegitu berlaku kepada anakanda ibnu_musa satu hari kelak maka banyaklah bersabar dan ikutilah cara Rasulullah saw ya. Anakanda lebih arif sebab anakanda adalah anak murid kepada Profesor Mahmud Zuhdikan.

Semoga rumahtangga anakanda ibnu_musa dan anak-anak lain bakal menjadi baiti jannati. Allahumma Ameen!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Dari Nabi saw:
"Barangsiapa membiasakan (memulai atau menghidupkan) suatu perbuatan baik dalam Islam,dia akan mendapat pahala dari perbuatannya itu dan pahala dari perbuatan orang yang mengikuti kebiasaan baik itu setelahnya dengan pahala yang sama sekali tidak lebih kecil dari pahala orang-orang yang mengikuti melakukan perbuatan baik itu.Sementara,barangsiapa yang membiasakan suatu perbuatan buruk dalam Islam,ia akan mendapatkan dosa atas perbuatannya itu dan dosa dari perbuatan orang yang melakukan keburukkan yang sama setelahnya dengan dosa yang sama sekali tidak kecil dari dosa2 yang ditimpakan bagi orang-orang yang mengikuti perbuatannya itu"
(Hadis Imam Muslim,an-Nasaii,Ibn MAJAH dan Tirmizi dari buku al-Qardhawi bertajuk 'SUNNAH & BID'AH).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 16:51


ana sokong kenyataan umi....pada ana kalau nak berumah tangga..biarlah dapat suami yang boleh jadi imam..imam untuk kita,mak ayah kita..& keluarga kita..tapi ana lagi respect pada orang yang bukan dalam pengajian agama..tapi mampu jadi imam lebih dari orang yang belajar agama... :-di :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-08-06 21:47


siapa nak jadikan saya suami dia? hehe...mari...mari isi borang dan interbiew

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

lukmanulhakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21214
Posting: 62
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 01:48


Suami yang boleh jadi imam...satu kewajipan tu... kita nak anak yang soleh,dengar cakap,taat....tapi kita tak usahakan itu dari rumah...After solat jemaah,maybe kita boleh bagi tazkirah dan pengisian pada anak-anak dan isteri kita.tasmiq hafazan ke..sedikit sebanyak boleh latih diri kita sebagai suami,bapa dan pendakwah yang bagus...kan2?

Indahnya hidup sebagai muslim... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukmanulhakimProfil   Hantar PM kepada lukmanulhakim   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 02:00


Pada 16-08-06 21:47 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

siapa nak jadikan saya suami dia? hehe...mari...mari isi borang dan interbiew
promote nampak...hehe.. :-di
kelakar2 juga warga ukhwah ni eh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 22:53


suami ketua dalam keluarga dalam erti kata lain imam dalam keluarga...maka pada ana bukan sekadar imam di tempat solat malah dalam segala hal yang melibatkan kekeluargaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

nur_kasih87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27305
Posting: 57
Dari: dialam sementara....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 17:15


insyaALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih87Profil   Hantar PM kepada nur_kasih87   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 20:08


Pada 17-08-06 01:48 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

Suami yang boleh jadi imam...satu kewajipan tu... kita nak anak yang soleh,dengar cakap,taat....tapi kita tak usahakan itu dari rumah...After solat jemaah,maybe kita boleh bagi tazkirah dan pengisian pada anak-anak dan isteri kita.tasmiq hafazan ke..sedikit sebanyak boleh latih diri kita sebagai suami,bapa dan pendakwah yang bagus...kan2?

Indahnya hidup sebagai muslim... ;-)

salam...
ana setuju...(^_^)
lelaki memang akan jadi IMAM bagi keluarganya...
persiapan dari sekarang amatlah penting...
insyaALLAH....boleh jadi( IMAM) yang baik
:-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 20:11


alhamdulillah... impian jadi kenyataan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

hubbud_jariah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.11.2006
Ahli No: 27212
Posting: 32
Dari: jepang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-01-07 22:53


Pada 16-08-06 21:47 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

siapa nak jadikan saya suami dia? hehe...mari...mari isi borang dan interbiew


amboi2...ada org offer diri nampak ;)

Pada 17-08-06 01:48 , lukmanulhakim posting:

!!! QUOTE !!!

Suami yang boleh jadi imam...satu kewajipan tu... kita nak anak yang soleh,dengar cakap,taat....tapi kita tak usahakan itu dari rumah...After solat jemaah,maybe kita boleh bagi tazkirah dan pengisian pada anak-anak dan isteri kita.tasmiq hafazan ke..sedikit sebanyak boleh latih diri kita sebagai suami,bapa dan pendakwah yang bagus...kan2?

Indahnya hidup sebagai muslim... ;-)


betul apa yang saudara lukmanulhakim katakan tu...saya setuju sangat-sangat...berdoa moga dikurniakan lelaki yang dapat membimbing saya dan keluarga insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbud_jariahProfil   Hantar PM kepada hubbud_jariah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-07 21:26


Orang yang beriman tidak melakukan kesilapan berulang kali. Jadi bila menjadi suami pastikan diri tu layak menjadi imam kepada diri sendiri (disiplin dan juga berilmu) agar mampu menjadi imam kepada keluarganya kelak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab.
ps - rumahtangga bukan untuk di cuba try test tetapi adalah satu kehidupan yang setiap detik menjadi ibadah dan mendapat pahala sekiranya dilalui menurut Al Quran dan As Sunnah.

Hidup bukan setakat biar sedap tetapi Rabbana atina fiddunya hasanah wafil akhiroti hasanataw waqina azzabannarr.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-06-07 09:04


Memang selalu kena tolak jadi imam pun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 09:09


assalamualaikum....

itulah yang dicari2...
suami yang boleh jadi imam pada kita..
moga dipermudahkan..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-07 12:52


Pada 21-06-07 21:26 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Orang yang beriman tidak melakukan kesilapan berulang kali. Jadi bila menjadi suami pastikan diri tu layak menjadi imam kepada diri sendiri (disiplin dan juga berilmu) agar mampu menjadi imam kepada keluarganya kelak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab.
ps - rumahtangga bukan untuk di cuba try test tetapi adalah satu kehidupan yang setiap detik menjadi ibadah dan mendapat pahala sekiranya dilalui menurut Al Quran dan As Sunnah.

Hidup bukan setakat biar sedap tetapi Rabbana atina fiddunya hasanah wafil akhiroti hasanataw waqina azzabannarr.



setuju 500%, semoga dikurniakan suami yang beriman...ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-06-07 12:14


itulah yang dicari...dapat menjadi imam dan membimbing diri ini..
kerana suami peneraju rumah tangga

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-07 12:31


yup betul...lelaki vs imam..sepatutnya..as pemimpin dalam keluarga..solat berjemaah dapat mengeratkn silaturahim btwn famili

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-07 12:36


Betul...bertuah dapat yang boleh jadi imam. susah nak cari yang boleh jadi imam zaman sekarang tapi tak mustahil.


(tapi Kenapa ye ada musykil sikit...mmm???)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 08:21


erm... yang muslimat sahaja ke nakkan suami yang boleh jadi imam? yang muslimin tak nak isteri yang boleh jadi imam?

serespek-respek saya pada lelaki yang bukan daripada aliran agama yang boleh jadi imam dan baca surah panjang-panjang dan dengan bacaan yang sangat sedap didengar ketika menjadi imam, respek lagi saya pada perempuan yang boleh jadi imam yang sebegitu juga. hebatnya muslimat tu.... saya respek dengan tabik spring... huhu. almaklumlah, perempuan jarang menjadi imam tapi sekali dia jadi, kita lihat dia sehebat seorang ustaz, mengimami solat dengan surah yang panjang2 dan bacaan yang indah dengan makhraj yang betul semuanya.. ia memang mengagumkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 08:48


Pada 24-06-07 08:21 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

erm... yang muslimat sahaja ke nakkan suami yang boleh jadi imam? yang muslimin tak nak isteri yang boleh jadi imam?


Saya nak isteri yang boleh jadi DO sepenuh masa...(^^,)



DO = Dapur Officer :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-07 11:56


rasa nak saja pergi tunggu kat pagar masjid waktu azan subuh..tengok mana kaum muslimin yang pergi solat subuk kat masjid..hehe..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-07 11:58


rasa nak saja pergi tunggu kat pagar masjid waktu azan subuh..tengok mana kaum muslimin yang pergi solat subuk kat masjid..hehe..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-07 11:58


rasa nak saja pergi tunggu kat pagar masjid waktu azan subuh..tengok mana kaum muslimin yang pergi solat subuh kat masjid..hehe..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 12:24


macam mana nak tau lelaki tu mampu mengimamkan solat ? kena ada "ujian" dulu ke ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 12:28


Pada 23-06-07 12:36 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Betul...bertuah dapat yang boleh jadi imam. susah nak cari yang boleh jadi imam zaman sekarang tapi tak mustahil.


(tapi Kenapa ye ada musykil sikit...mmm???)


imam macam mana yang dimaksudkan ni ? ... kalau setakat imamkan solat jemaah semua org boleh ... kalau lelaki tu dah suka pada seseorang perempuan, setakat jadi imam tu tak ada masalah punya ...

tapi kalau nak kata imam yang faseh bacaannya, tu lebih spesifik lagi lah ...

tapi apa pun saya dah tau dah taste muslimat macam mana .... sebenarnya setakat jadi imam saff di surau saja tak cukup .. muslimat sebenarnya mahukan lelaki yang boleh mengimamkan saff gerakan Islam ... mengimamkan pejuang dan kepimpinan yang berjuang untuk menegekkan agama allah di muka bumi ini ....

Tapi untuk lelaki-2 yang tak mampu jadi "imam saff perjuangan" ni jangan risau .. tawakkal saja pada Allah minta jodoh yang terbaik .. InsyaAllah kalau yakin yang terbaik lah kita dapat walaupun tak memakai pakaian solehah seperti yang diidamkan ....

[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 01-07-07 12:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 12:36


IMAM TU BIARLAH sekurang-kurangnya BOLEH MEMIMPIN ISTERI DAN KELUARGA MENCAPAI CINTA ILAHI,
INSYA-ALLAH, 'IMAM STAF PERJUANGAN' BOLEH DICAPAI JIKA KELUARGANYA MAMPU DIPIMPIN KE ARAH CINTA YANG MAHA PENCIPTA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 12:37


Pada 24-06-07 08:21 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


serespek-respek saya pada lelaki yang bukan daripada aliran agama yang boleh jadi imam dan baca surah panjang-panjang dan dengan bacaan yang sangat sedap didengar ketika menjadi imam



setakat respek saja lah kan .. tapi tu belum cukup jadi kriteria zauj idaman kan ... akhi idaman muslimat mestilah seorang yang sanggup berjuang jiwa dan raga untuk gerakan Islam dan gerakan dakwah biar pun tidak punya bacaan semerdu Saad Said al-Ghamidi, biar pun hanya setakat hafaz al-fatihah dan tiga Qul saja, sebab yang paling utama adalah penglibatan dalam dakwah dan perjuangan, bukan berapa banyak hafalan .. betul tak ukhti ???



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

suka-suka
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2007
Ahli No: 30244
Posting: 11
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 13:51


semua perempuan nak cari laki yang boleh pimpin dia dan family..
hehe,saya pun nak cari begitu juga...hehehe :lol: InsyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For suka-sukaProfil   Hantar PM kepada suka-suka   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 16:53


:-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o
salam...
saya bersetuju dengan pendapat umi......
zaman sekarang ni betul-betul susah nak jumpa lelaki yang betul-betul crius dalam agame untuk di jadikan suami.....
kadang-kadang terpikir jugak....
saya ramai kawan dengan lelaki...majoritinyer yang belajar agame.....
tau apa halal haram,yang pada mata kasar nya rajin ke pusat islam,jadi imam,berkopiah kemane2,tapi,perempuan kelililng pinggang....
saya pun pernah tjebak ke alam percintaan dengan mamat macam ni,masya Allah!!!!!!!
Allah saja yang tau perangai beliau....
saya xsgke boleh jadi macam 2.....bagi dia,setakat pegang tangan,makan suap2 dan tidur bersbelahan dengan perempuan kat cmping 2 pkare biasa.....
boleh dah tau macam 2 perangai dia,saya cpat2 mtak dilepaskan.sayang memang sayang....tapi,saya dah xthn.dia tak nak brubah.....
boleh saya tanya kenapa buat macam 2,dia kata dia buat macam 2 ada sebab....dan dia tak rasa bsalah buat macam 2.......
so,saya ambil keputusan tinggalkan dia....
dan saya tengok kawan-kawan saya yang kebanyakan nya macam ni mggunakan agame untuk menarik perempuan.......saya tak faham.....
dalam masa yang same kawan-kawan laki saya yang macam ni nshtkan saya jangan mudah tprangkap dengan kata-kata manis lelaki macam mereka.ape2hal pun serahkan 100% pada Yang Maha Mengetahui.......

wallahu a'lam.......

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 19:39


Pada 01-07-07 12:37 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-07 08:21 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


serespek-respek saya pada lelaki yang bukan daripada aliran agama yang boleh jadi imam dan baca surah panjang-panjang dan dengan bacaan yang sangat sedap didengar ketika menjadi imam



setakat respek saja lah kan .. tapi tu belum cukup jadi kriteria zauj idaman kan ... akhi idaman muslimat mestilah seorang yang sanggup berjuang jiwa dan raga untuk gerakan Islam dan gerakan dakwah biar pun tidak punya bacaan semerdu Saad Said al-Ghamidi, biar pun hanya setakat hafaz al-fatihah dan tiga Qul saja, sebab yang paling utama adalah penglibatan dalam dakwah dan perjuangan, bukan berapa banyak hafalan .. betul tak ukhti ???



akh transmissionline yang dihormati...

lelaki yang boleh jadi imam dengan baik tentu saja layak menjadi idaman muslimat (betul tak muslimat semua?). jika tidak, Kenapa topik ini diwujudkan? nak cari lelaki soleh pada zaman ni, bukan senang. begitu juga muslimat solehah. namun, dari segi kuantiti, muslimin yang bagus semua makin kurang jika dibandingkan dengan kuantiti muslimat yang bagus. lelaki yang boleh jadi imam bagaikan ketandusan. lihat saja di IPT. sudahlah orang lelaki makin sedikit daripada perempuan. muslimin yang terlibat dalam dakwah pun jadilah sedikit. tengok saja surau2 (sekarang panggil balai islam) di kolej2 kediaman. lihatlah berapa ramai lelaki yang turun surau banding dengan perempuan... muslimin yang jadi imam duduk hak yang tu lah jugak.... famous jadinya muslimin tu. mudah saja untuk dia menjadi perhatian kaum muslimat. apatah lagi diminati. tak percaya? try lah... lelaki yang turun jadi imam solat subuh setiap hari. confirm dikagumi muslimat.

berkenaan kaum lelaki yang sedikit, apatah lagi yang boleh jadi imam atau dengan kata lain, muslimin soleh. tentu saja ramai muslimat yang berada dalam dilema..."kat mana nak cari muslimin soleh buat calon suami?" sedangkan golongan ini begitu kurang dan sukar dijumpai. jika hadir seorang muslimin yang boleh jadi imam dengan baik, mengapa harus seorang muslimat itu mereject muslimin tu? sedangkan kaum muslimin dah sedikit. sekali dah datang, kalau direject juga susahlah. oleh itu, baik terima saja. they say, "grab them while you still can". jadi, muslimin yang boleh jadi imam yang baik tentu saja boleh menjumpai wanita yang solehah... bagi kaum lelaki, tak susah pun nak jumpa wanita yang baik dan solehah. tapi bagi kaum wanita yang solehah, susah sedikit nak jumpa lelaki yang baik dan soleh.

berkenaan zauj idaman muslimat yang memiliki ciri-ciri berjuang jiwa dan raga untuk gerakan islam dan demi agama, tak semestinya begitu ya akhi. bagi seorang muslimat yang ada semangat juang yang kuat dan ingin terus aktif dalam kegiatan dakwah demi Islam, tentu saja jika boleh dan ada rezekinya, mahukan zauj yang begitu juga aktif berjuang sepertinya. itu memang pasti. tapi tak semestinya begitu. seorang muslimat gerakan, yang penting baginya adalah memiliki zauj yang faham mengenai kegiatannya. kalau zaujnya aktif sama, tu bagus sangatlah. tapi kalau zaujnya tak aktif sama, cukuplah sekadar zaujnya memahami kesibukan dan keaktifannya itu, dan terus membenarkannya aktif di luar...agar dia dapat terus menyumbang untuk islam dan menjalankan tanggungjawabnya. zaujah yang ikhlas dalam perjuangan, tentu penting baginya untuk menyerahkan jiwa dan raganya untuk islam. Allah dan Rasul tentu lebih dicintai dan diutamakannya berbanding suaminya. jadi tak timbul di sini 'zauj idaman muslimat gerakan adalah zauj tu mestilah seorang yang jiwa dan raganya berjuang untuk islam'. tak aktif tak mengapa, yang penting faham dan ada fikrah. lihat saja contoh kisah hidup Zainab Al-Ghazali. tatkala dilamar suaminya, dia memberikan syarat dan amaran kepada suaminya mengenai keterlibatannya dalam perjuangan dan dakwah. jika suaminya tak boleh nak terima, so jangan kahwin dengannya.. tapi suaminya dapat faham dan membenarkan Zainab Al-Ghazali terlibat aktif. itulah yang penting bagi seorang pejuang seperti Zainab Al-Ghazali. tak aktif sekali takpelah yang penting usahanya diredhai suaminya dan suaminya ada fikrah yang sama sepertinya..

jadi akh transmissionline, usah risau mengenai kekurangan diri yang mungkin kurang berjuang berbanding muslimat2 gerakan yang hebat2 di luar sana. muslimat begitu ramai dan insya Allah, bukan susah nak jumpa yang aktif berjuang... masih ramai lagi muslimat ahli gerakan yang mencari calon dan tak ada lagi muslimin sefikrah yang ingin menyelamatkan mereka. tak kasihankah pada mereka?? sudahlah muslimin sefikrah ni kurang, ada pula yang mencari di luar, atau dalam erti kata lain, cari calon2 yang tak sefikrah atau pun yang tak ada fikrah. kononnya nak dakwah, nak tarbiyyah... sepatutnya, kasihanilah muslimat ahli gerakan yang masih single dan menanti2 untuk diselamatkan.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 02-07-07 19:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-07-07 21:51


Assalamualaikum...semoga hajat masing-masing tercapai untuk mendapatkan suami yang mampu menjadi imam dan juga membimbing keluarga...zaman sekarang sukar dicari lelaki yang macam ni...walau macamana pun masih ada, cuma kurang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-07-07 22:31


apabila mahligai indah telah terbina, kaum adam adalah pemimpin kaum hawa menuju ke jalanNYA. alangkah indah perkahwinan itu jika suami mampu membawa isterinya ke jalan yang diredhaiNYA.

em, agak susah nak cari suami yang boleh jadi imam, tapi ia tidak mustahil. semoga semua sahabat2 di sini akan mendapat apa yang diidamkan.

* * *

"Abang, kita solat berjemaah?"
Si suami hanya mengangguk. Apabila si isteri sedia di tikar solat, dinantinya suami tersayang untuk mengimamkan solat. Peliknya, si suami membentangkan sejadah di belakangnya....
"Apa ni bang? Imam kat depan, bukan kat belakang,"
"Er... sayang jadi imamlah...."

* * *

harap-harap janganle sampai jadi begitu...


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-07-07 08:49


imam??erm..ramai saja org boleh menimamkan solat...saya pun pernah kenal dengan org yang da bgelar imam...perangai pun...tak tau nak cakap macam mana.......tak sangka...dia tahfiz..tapi macam org yang tak belajar agama...
harap lepas ni dapat yang betul-betul paham pasal agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

murabbiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.11.2007
Ahli No: 31754
Posting: 26
Dari: LABUAN

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 09:41


assalamualaikum wbt,,,


ana amat s7 dengan pendapat yang ummi utarakan itu,, seorang suami perlu jadi pemimpin kepada keluarganya dari semua aspek terutamanya dalam ibadat,, ibu bapa memikul tanggung jawab mendidik dan membentuk anak2 menjadi hamba ALLAH yang soleh dan solehah,, jadi ibu bapa perlu jadi model kepada [email protected],, dan perlu membudayakan cara hidup islam dalam keluarga,, jika mengimamkan solat pun tak dapat, bagaimana nak jadi pemimpin yang berwibawa dalam keluarga,,, wallahualam,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For murabbiyahProfil   Hantar PM kepada murabbiyah   Quote dan BalasQuote

nak_jadi_baik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.10.2007
Ahli No: 31409
Posting: 112
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 11:59


xjgk.. sebab kakak saya kawin dengan laki yang kurang didikan agama.. tapi alhamdulillah.. allah bagi hidayah untuk abang ipar saya.. kakak saya bimbing dia ke jalan2Nya.. alhamdulillah sekarang abang ipar saya dah mampu jadi imam.. boleh baca quran.. malah dialah yang mengajar quran anak2nya.. :) syukur sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nak_jadi_baikProfil   Hantar PM kepada nak_jadi_baik   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 15:13


Assalamualaikum


pandangan saya, kalau nak di uji memang perkara ni patut di beri perhatian, selain dari imam solat, kewajipan mengimani rumahtangga memang merupakan satu skill yang perlukan pembelajaran.saya beri analogi seperti nak belajar masak, kita kena baca resepi dia dulu, bahan-bahan yang nak digunakan, prosedur yang perlu dibuat semasa nak masak, selepas faham baru kita memasak

begitu juga ilmu rumah tangga , bagaimana nak mengimani rumah tangga kalau kita tak faham makna rumahtangga, dan tiada ilmu tentangnya, kalau memasak kita berhadapan dengan makhluk yang kaku,senang kalau hangus pun tak ada masalah, sekarang ni kita berhadapan dengan isteri dan anak-anak anugerah Allah.kalaulah hangus atau silap bimbing , kita yang akan hangus dihadapan Allah.

Kepada yang bujang luaskan pengetahuan anda mengenai alam rumah tangga dengan pembacaan, dan kalau boleh dapatkan penerangan dari orang yang arif,kenali sifat dan character wanita dengan lebih mendalam, dapatkan pengetahuan dalam ilmu pendidikan anak-anak, bukannya hanya fokus kepada ilmu nak buat anak saja.atau pun ilmu nak kuat saja..banyak ilmu rumah tangga yang perlu diambil tahu dan diberi perhatian.dan Islam yang lengkap itu telah menjadikan keluarga Rasulullah sebagi contoh teladan yang sangat baik dan wajib diikuti.Apa pun Islam Iman dan ehsan perlu menjadi tiang asas untuk menjadi imam yang berjaya, dunia dan akhirat InsyaAllah.

ingatan untuk diri saya dan rakan-rakan

:roll: :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 16:19


Pada 02-07-07 22:31 , kestari posting:

!!! QUOTE !!!

apabila mahligai indah telah terbina, kaum adam adalah pemimpin kaum hawa menuju ke jalanNYA. alangkah indah perkahwinan itu jika suami mampu membawa isterinya ke jalan yang diredhaiNYA.

em, agak susah nak cari suami yang boleh jadi imam, tapi ia tidak mustahil. semoga semua sahabat2 di sini akan mendapat apa yang diidamkan.

* * *

"Abang, kita solat berjemaah?"
Si suami hanya mengangguk. Apabila si isteri sedia di tikar solat, dinantinya suami tersayang untuk mengimamkan solat. Peliknya, si suami membentangkan sejadah di belakangnya....
"Apa ni bang? Imam kat depan, bukan kat belakang,"
"Er... sayang jadi imamlah...."

* * *

harap-harap janganle sampai jadi begitu...



hari biru jadinya... :berfikir: :berfikir:

jangan lah jadi begitu.. :jangan: :jangan:


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 18:42


!!! QUOTE !!!

p/s: carilah suami yang boleh jadi Imam! jadikan ia satu syarat!!!


naa'm itulah kriteria penting perlu dicHeklist sebelum mencari calon suami ana...ups...hehehe.. :terliur:

!!! QUOTE !!!

erm... yang muslimat sahaja ke nakkan suami yang boleh jadi imam? yang muslimin tak nak isteri yang boleh jadi imam?

serespek-respect saya pada lelaki yang bukan daripada aliran agama yang boleh jadi imam dan baca surah panjang-panjang dan dengan bacaan yang sangat sedap didengar ketika menjadi imam, respect lagi saya pada perempuan yang boleh jadi imam yang sebegitu juga. hebatnya muslimat tu.... saya respect dengan tabik spring... huhu. almaklumlah, perempuan jarang menjadi imam tapi sekali dia jadi, kita lihat dia sehebat seorang ustaz, mengimami solat dengan surah yang panjang2 dan bacaan yang indah dengan makhraj yang betul semuanya.. ia memang mengagumkan...



wah... shye berkalam..
yang bersekolah ngaji aliran agama..bukan aliran agama
sebenarnya tak ada ukuran.
walaupun kita sekolah biasa non aliran agama..
still perlu belajr bab fardhu ain...addeen lagi dalam.

sebab ilmu ni.. wajib dituntut.. dan diamalkan..
tapi, syaratnya tidak amalkn pada unsur yang tidak sepatutnya
ditaburkan serta diaplikasikan....erm..erm..

menjejaki bakal zauj yang boleh menjadi iMam...
:berfikir: :roll:

hihi.. jejak zauj sOleh :sopan:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 19:36


Pada 21-12-07 18:42 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

p/s:
menjejaki bakal zauj yang boleh menjadi iMam...
:berfikir: :roll:

hihi.. jejak zauj sOleh :sopan:





cik shida nak buat JK zauj soleh pulak ke.. :sopan: :sopan: :lol: ramai nak folowagaknya lah hehehe.. :-D :sopan:


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 20:49


kalau si suami nya mempunyai kelemahan seperti dia pelat sesuatu huruf arab...macam mana tu.??...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

jamek
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2007
Ahli No: 31997
Posting: 4
Dari: Bandar Seri Begawan, Brunei

brunei  


posticon Posting pada: 21-12-07 20:59


Pada 21-12-07 20:49 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

kalau si suami nya mempunyai kelemahan seperti dia pelat sesuatu huruf arab...macam mana tu.??...


kalau pelat sikit-sikit tak mengapalah...takkan pasal pelat sikit tak boleh jadi imam...tapi imam kat rumah sajalah...

isteri yang kalau suaminya walaupun pelat, jadi imam, solatnya ikhlas, khusyuk..insyaAllah diterima Allah...yang penting usaha membaca itu dilakukan bersungguh2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamekProfil   Hantar PM kepada jamek   Quote dan BalasQuote

atma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20808
Posting: 37
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-12-07 21:26


Sangat setuju....inilah persoalan yang perlu dijawab oleh semua insan bergelar lelaki termasuklah diri saya sendiri. Cermin diri..tepuk dada tanya iman...wa'lahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atmaProfil   Hantar PM kepada atma   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-12-07 23:43


ambui..akhi zulman..
eheheh.... sure conferem ramai nak join...ehehe..
rasa tak muat book 2 bas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» carilah suami yang boleh jadi Imam!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.202651 saat. Lajunya....