Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 21 jam, 6 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kamus DEWAN versi Terengganu !! its extremely


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kamus DEWAN versi Terengganu !! its extremely

Please Mendaftar To Post


Oleh Kamus DEWAN versi Terengganu !! its extremely

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 19:30


marilah kita mempelajari bahasa ganu hok pelek2...pasni tadelah kena ketawe dek orang ganu lagi...

Belajo bahasa Trangnu!

jauh sapok.....teramatlah jauhnye
panah sang (panah kettik)......panas yang teramat sangat
comel lote.........comel yang amat
ija naung..........hijau kehijauan
sejuk ketto........sejuk yang sangat-sangat
itang lettung ( itang leggang)......tersangatlaa
hitamnya
nipih nayyang.....sangat nipis
maknga............cuai
babei.............degil (taktau nak eja macam mana)
jabir/supek/plastik ghok-ghak....plastic bag
koghok............tengkorak
kehek.............muntahkan semula
puahsang..........boring
bodoh oh lalu........bodoh lebeh2 lebih2
koghok keghing goh....tengkorak yang sudah kering
(macam mengata/mengumpat)
kelecak baghak......terpelanting
kerek tlage......konkrit mengepung telage
tadok aghoh........habis ikhtiar
penuh poppok/rumbu.......penuh sampai melimpah
khapoh...........kerak (goreng pisang etc)
penuh nembok......penuh sampai melimpah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 00:14


kenapa masuk ruangan klakar??

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 00:19


kelakar gila.....bila cakap tak prasan tapi bila ditulis memang kelakor gila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 01:21


wah...best lah...blajo bahasa tranung ni...saya hok orang tranung pun rasa macam nak pecoh perut boleh baca...kklako gila....memang unik lah..
best tau kalau blajo bahasa tranung ni...
saya nak tamboh sikit lagi...

sku sembang....buat dengan bersungguh2
cotek arek....benda2 kecik yang berselerakan
udoh sepang...teramat la hodoh
nipih siak...terlalu nipis
glenya.....mengada-ngada
gheyok bleko....tidak lurus(contohnya jalan)
nyunyuk....anjal
koho-koho.....slow-slow
puteh lepuk....teramat la putih
kering garing....terlalu kering
letihsang...keletihan
gemok debok....terlalu gemuk
nebeng....melampau
khepok'pale...ketu kepala
bedooh....terlalu
klik pah..klik pah.....berkelip-kelip(ssh nak describe)
dahage kla'kla'....teramat dahaga
gaga...mencari sesuatu

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 02:00


zilzal ni orang mana? ganu ke selangor?bagaimana boleh tahu bah terengganu ni?
[ Telah diedit oleh: kdinx pada 28-03-06 02:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 28-03-06 03:46


zilzal ni asal terang [email protected] bercita2 nak jadi orang terang?!!ahlan wa sahlan zilzal...
tambahan bagi eja84 -klik pah klik pah= juga bermaksud tak tentu arah,tak senang duduk...semoga happy bila baca bahasa teganung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 03:59


Pada 28-03-06 00:19 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar gila.....bila cakap tak prasan tapi bila ditulis memang kelakor gila...


betul..kelakar bila ditulis...hahahaha...
saudara zilzal tu orang tganu ke @ orang rumah orang tganu????


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 28-03-06 04:10


hahahahaha...kelakar laa....saya pun asal terang....tak sangka kelakar begini...kekekeke

Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 06:45


asal selangor tapi dok hang out dengan dak2 ganu ini....adalah terkesan sikit-sikit...

p/s: orang rumah??rumah pun tade....nak ada orangnya bagaimana??wahai ibn wanza..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 28-03-06 08:59


hahahah,,,kelakor lah...tergelok2 saya...hihihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 13:11


:)

Kuning siyyo: kuning yang menyerlah
kecik tuek: amat kecik
dok pok: masih mentah
luga : mual
ngongek : sewel

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 13:32


huhu..ganu kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 19:55


wah...kalau ramai macam eja dan rumaishaa kan best...boleh kita celen kamus dbp..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 20:38


:-) ِAssalamualaikum...


    Saya sebagai orang terengganu pun ada perkataan yang saya baru tahu bila baca ni...hehehehehe...tapi memang klakolah... :lol: :lol: :lol:


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 21:10


zilzal wei.....nok betul sikit ning....
jauh sapok tu dop saboh wase.....
buat moleknya sapok jauh ah.....ke gwaner damer...ye kedop.....ambe nok namboh gok sikit...... orkkk...
gwaner gamok = pekabo (apa khabar)
royat = bagitahu
nokroyatberi = hendak bagi penjelasan dengan lebih lanjut
nyaknye =kasihan
ambe = saya
damer = awak ( mengikut kesesuaian ayat)
wase = rasa
berahi = suka
lening = sekarang
dokdan = tidak sempat
ganer = macam mana
etek = juga ( mengikut kesesuaian ayat)
dokrok = letih, tidak bermaya
mapus = (" tak tau nok bagi penjelesan sebab banyak sangat penggunaan dia")
asudoh = kesudahannya macam mana (ada makna lain lagi ini)
debo = berdebar-debar
tonggong = lebih kurang dengan bengong juga maksudnya
koya = khayal
cakna = ambil berat



cukuplah setakat ning dulu....len kali sambung pulok

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 21:26


kalau ado saloh..btulke jah..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 28-03-06 22:02


bahasa apa itu??macam bunyi planet jea..huduh bunyi.hHeh..akwa orang ganu ke??maaf deh

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 23:58


obor2 ore klate jange nok provoke saing2 ganu deh...hehehe

p/s: kamus klate guane pulok..:)
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 29-03-06 00:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 11:28


loghat ganu..loghat manja dan singkat..sebab dari satu patah perkatan di ambil sikit saja..

contoh: nok ket: hendak sikit
kekgi: sedikit lagi
ye pergi : dia pergi

:)
bakpe: Kenapa
kekoh: gigit
belekor wei: berlikar-likar/berliku-liku
dok ghok cetong: tidak larat langsung
nipis nayang : amat nipis

apa agi ek...kadang-kadang bila nak menulis, tak ingat..bila bercakap..keluar saja :P


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::
[ Telah diedit oleh: RuMaishaaa pada 29-03-06 11:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 11:35


tahu sikit-sikit bahasa terengganu sebab ayah orang terengganu..

apa yang saya tahu..

dok apa-apa nya= tak ada apa apa la
guane gok= macam mana
ayang=ayam (cukup pantang orang panggil saya macam tu :-P )
benda gok?= apa nya?


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -
[ Telah diedit oleh: aieyda pada 30-03-06 11:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 12:55


Ewah... Rumaisha jadi cikgu...
Rumaisha buak gethok... hehehe... eh betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 15:32


payoh la nok eje.....
cakap boleh ahh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 16:31


!!! QUOTE !!!

ayang=ayam (cukup pantang orang panggil saya macam tu )
kalau kawin dengan orang ganu, tak boleh panggil "ayang" ek, nanti dia ingat "ayam" :lol:

p/s: orang kl ber"ayang"2, orang ganu boleh tak... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 23:50


Pada 01-04-06 16:31 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ayang=ayam (cukup pantang orang panggil saya macam tu )
kalau kawin dengan orang ganu, tak boleh panggil "ayang" ek, nanti dia ingat "ayam" :lol:

p/s: orang kl ber"ayang"2, orang ganu boleh tak... :-?



takkang tok tahu nok baze ayang hok boleh makang dengan tok boleh..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 00:16


ayang,... nok makang ayang... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 01:09


adoiii.... memang lawak. banyak juga persamaan bahasa klate dengan bahasa ganu ini ye :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-06 01:56


nok makang kepok lekor

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 02:04


pergi ambil kat blkg tu..banyak lagi tak keluarkann...:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-06 02:08


kena kabor dalang bahasa ganu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 02:11


sila kang...hehe...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 02-04-06 02:54


bahaso apo ni..tak paham den

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:43


wah rupa2nyer bahasa ganu ni...linguafranca dalam ukhwah ni...bgusla...ada perkemabngan....

bagsu betul zilzal....walaupun bukan orang ganu tapi cepat belajar bahasa ganu....

saya nak tambah satu saja...

'nyekkitt'...tktahulah nak tafsir bagaimana...tapi biasa orang puan guna..

ok
zilzal...boleh jadi orang ganu dah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 05:31


bagus zilzal...
tolong promot bahasa tganu kat semua orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 12:01


Pada 30-03-06 12:55 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Ewah... Rumaisha jadi cikgu...
Rumaisha buak gethok... hehehe... eh betul ke?


eh kang...saya tukang lalu saja..hok jadi juru gethok tu zilzal..:)

gethok: jambatan
tembok: jalan (tapi jarang doh guna rasanya-kecuali di kelate..sokmo bingung, Kalau makcik-makcik kelate ghoyat
"kena lintas tembok ujung nu deh"..dalam hati,akan terkejut: "bagaimana nak panjat tembok?tingi ke rendah?" rupa-rupanya:jalan raya di maksudkan.. :P

apa lagi ye :

nyekit : menyakitkan.. kata-kata sakit hati..menyakitkan sanubari..:P


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 13:50


Pada 01-04-06 16:31 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ayang=ayam (cukup pantang orang panggil saya macam tu )
kalau kawin dengan orang ganu, tak boleh panggil "ayang" ek, nanti dia ingat "ayam" :lol:

p/s: orang kl ber"ayang"2, orang ganu boleh tak... :-?



hahaha..panggil la darling ke,honey ke...baru romantik sikit :lol: :lol: hahhahaa...


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-04-06 14:28


ayam = pelacur....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 07-04-06 14:58


tak emboh = tak mahu

bahang = pukul

gomo = gaduh

bahang rambang = hentam kromok

singa peng = limau ais

menatang = orang (bila orang ganu marah)..huhuhu

gewe = awex or bercinta

set = kumpulan or puak

parok = teruk

terik ni = lepas ni

geh = ubat batuk

set kelaut = nelayan

newang-newang = berlegar-legar ( bahasa kuala berang)

rokok cap kuda nabai = rokok camel (k.berang)

air tujuh u.p. cop kartun joget = air 7 up (k.berang)

makang cacang = makanan bungkus (besut)

se = satu

set ngisap = penagih dadah.

koya = perasan

bengkeng = garang

gedebeh = samseng

manis leting = manis sesangat

tawo hebe= tawar sesangat



p - kalau salah sila betulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-06 15:47


"air tujuh u.p. cop kartun joget = air 7 up (k.berang)"

hehe..yang ni paling tklarat nak gelak..dr siang sampai mlm kelakarnye tak habis..:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 17:10


yang paling saya tak boleh lupa "BENG IKANG" (van ikan).. :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:04


Pada 07-04-06 15:47 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

"air tujuh u.p. cop kartun joget = air 7 up (k.berang)"

hehe..yang ni paling tklarat nak gelak..dr siang sampai mlm kelakarnye tak habis..:lol:


segho pelek jo bahaso ganu ni..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 09-04-06 20:46


bahasa paling teruk...huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:34


ish2, tak baik sey cakap macam tu... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:02


Pada 09-04-06 20:04 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-04-06 15:47 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

"air tujuh u.p. cop kartun joget = air 7 up (k.berang)"

hehe..yang ni paling tklarat nak gelak..dr siang sampai mlm kelakarnye tak habis..:lol:


segho pelek jo bahaso ganu ni..hehe





-kan dulu iklan 7up ada cartoon fido dido.....yang rambut pacak tu... tu la kartun joget....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:06


salah la cara sebutan tu, sepatutnya: air seven up cak katong jogek :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:07


kuala berang bandar paling kelakar.... huhuhuhu... kalau pergi sana mahu pecah perut gelak...wakakakakk

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:09


kuala berang di kawasan hulu terengganu, so dialek ganunya pekat sangat2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:36


setakat tahu sikit-sikit bahasa ganu,toksoh pergi lah kuala berang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 10-04-06 13:41


bahasa keropok..semuanya nak ditambah.huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 13:45


keropok yang best...nyam2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 17:25


jangan sampai tergigit lidah..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-04-06 17:40


nak tambah sikit

ngade+nebeng+nyekit= semua perkataan dgunakan untuk mengumpat heheh...
contoh:memang ngade dok oh lalu budok tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

c_aug7
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23990
Posting: 50
Dari: Besut

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-06 19:10


:roll: Kenapa loghat terengganu banyak tiru loghat kelantan......contoh macam comel lote....

:-P keropok losong sedap....kalau cicah dengan budu macam mana ek.... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For c_aug7Profil   Hantar PM kepada c_aug7   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 19:18


emm berbelit lidah nak cakap..he2..em tapi interesting...he2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 10-04-06 20:15


Pada 09-04-06 23:36 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

setakat tahu sikit-sikit bahasa ganu,toksoh pergi lah kuala berang..




member ana orang ganu pun tak paham dialek kuala berang....


-hampir jatuh cinta dengan awex ganu tapi bila dengar dia cakap terus tak jadi....huhuhuhu...tu cerita lama... now dalam proses merisik awex kat ukhwah...huhuhuhu :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 10-04-06 20:18


moh makang kepok....


bila makan,makang dalang pinggang..... bila bersenam senang pinggan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 23:41


denga loghat tganu ni...best..
ada ke sesiapa orang besut kat sini???
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 23:42


oghe Besuk kecek Kelate laa :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-04-06 23:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-04-06 16:41


"air tujuh u.p. cop kartun joget = air 7 up (k.berang)"

Kalau la saya nak pergi kedai beli air 7 up ni..mesti saya tak sempat mnghabiskan ayat saya kerana tak tahan nak gelak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 01:00


Pada 10-04-06 17:40 , mariyaa83 posting:

!!! QUOTE !!!

nak tambah sikit

ngade+nebeng+nyekit= semua perkataan dgunakan untuk mengumpat heheh...
contoh:memang ngade dok oh lalu budok tu


memang sesuai untuk kaum hawa...ikikikiki

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 12-04-06 04:43


amboi..benci sungguh saudara zilzal pada kaum hawa,kasihan dia kat sna..hihihi~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 08:03


tak sangka banyak bahasa terengganu yang tak pernah dengar tapi bila baca kelakar bunyinya. mana lagi orang terang kalau nak tambah takkan banyak tu saja..pasni buat pulak kamus versi negeri lain pula..jalang-jalang cari makang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 00:16


bahang rambang puok ni... nak buat kira guaner ni... huhuhu ayat ajak gaduh....kikikii

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 20:06


bangga la sebagai anak2 terengganu ni....
huhuhu.....sesiapa orang luar nak blajo,sile2 la..senang barang peh...hahaha...
bhasa ganu mudah saja...tak rohok pun...orang ganu memang ganah la...kita ajor blake orang luar cakap bahasa ganu...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 20:50


ganah guaner ?... cakap gong.... huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 01:32


gong Kenapa???
gong badak,gong tok nasek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 04:26


jange wak debe sini deh...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 09:17


Pada 14-04-06 04:26 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

jange wak debe sini deh...:)


uish...konpius dengan zilzal...ore kelate ke demo???


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 12:53


Pada 14-04-06 09:17 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-04-06 04:26 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

jange wak debe sini deh...:)


uish...konpius dengan zilzal...ore kelate ke demo???





zilzal mesti ada supporter orang tganu dan orang klate ni... :-di


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 14-04-06 14:30


NAK kira GUANE NI....CAKAP GONG SET NI... NAK GOMO KE GUANER... HUHUHUHU....-GURAU saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 15:35


ebat sek sek ning.....doh buat mana se pala pengat sining ini...ajok orang gojoh sokmo....doh gwaner, waser diri tu kerah sangat ke...anggor tetok dok lut ke...nok tebeng mari ah......boleh nyor la mung ketgi....hoooh, derah ah


p/s: gura gok ning

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

jahil_tukir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23353
Posting: 17
Dari: hujung dunia

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 15:38


ebat sek sek ning.....doh hok mana se pala pengat sining...ajok orang gojoh sokmo....doh gwaner, waser diri tu kerah sangat ke...anggor tetok dok lut eh...nok tebeng mari ah......boleh nyor la mung ketgi....hoooh, derah ah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jahil_tukirProfil   Hantar PM kepada jahil_tukir   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 15:39


Pada 14-04-06 04:26 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

jange wak debe sini deh...:)



-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 19:56


huhuhu....
sabar2....
tak ganah ah gocoh2...
baik kita belajar.....
kita gabung tenaga,bgunkan umat islam..
guaner gamok??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 15-04-06 23:29


peteh tranu peteh...gamok tranu gamok...





p/s -setuju dengan mdfakri.. kau dan aku adalah sama matlamat kita tetap satu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 03:08


beres tasbih_30....
kita sepale sokmo....
ada pergi hok sepale dengan awok ning?
kita ajok orang bersatu padu neh...
jangan pecoh2 la...kekg lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-04-06 01:00


kita jadi adik beradik nak mdfakri..huhuhu... matlamat kita satu iaitu Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 01:02


Pada 17-04-06 01:00 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kita jadi adik beradik nak mdfakri..huhuhu... matlamat kita satu iaitu Allah s.w.t

kita semua adik beradik islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 01:52


satu lagi bahasa tganu nak tambah...

tebolah... maksud dia xberhati2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 01:11


beres saja tasbih_30....
siapa yang sulong??
sokong ubaidillah...
kita semua adik beradik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185152 saat. Lajunya....