Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 45 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Sosial remaja semakin teruk salah sapa????????


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Sosial remaja semakin teruk salah sapa????????

Please Mendaftar To Post


Oleh Sosial remaja semakin teruk salah sapa????????

putera_88
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22031
Posting: 16
Dari: Johor Bahru

singapore  


posticon Posting pada: 27-03-06 15:01


:-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_88Profil   Hantar PM kepada putera_88   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 15:11


assalamualaikum...

rasanya dalam kes ni...kedua-duanya slh...ibubapa dan anak tu sendiri...Kalau ibubapa betul-betul mendidik anak dengan didikan agama yang betul-betul sepertimana rasulullah S.A.W. mendidik anaknya...maka anak tu insyaAllah takkan terjerumus ke lembah maksiat....tapi Kalau memang sudah dididik dengan didikan agama tapi still buat maksiat, mungkin disebabkan ujian daripada Allah S.W.T. Yang Maha Agung....Allah knows everything...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 15:17


rasanya..salah remaja tu sendiri...kadang-kadang ibu bapa dah didik dah dengan baik,tapi tetap berlaku jugak.pokok pangkalnya,hati dan niat diri sendiri,kalau ingat tuhan dan pandai jaga kelakuan,seharusnya,benda macam ni,tak seharusnya berlaku...

betul jugak kata ummusafiyah,mungkin ujian daripada Allah terhadap hamba-hambanya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-03-06 15:58


hhmm....tak ada siapa ke berani tampil mengatakan....bahawa masalah remaja berpunca daripada keadaan sekeliling???....of course diri remaja dan ibu bapa turut menjadi factor....tapi honestly naruto-san rasa.....faktor sekeliling banyak menyumbangkan kepada kerosakan akhlak remaja sekarang....

bercambahnya pusat2 hiburan.....tayangan2 filem dan rancangan2 barat yang merosakkan akhlak.....rancangan realiti tv yang diadaptasi daripada barat.....kewujudan penjualan rokok (later kalau teruk hisap dadah pulak).....bila ada ulama'2 tegur.....ulama' pulak yang dimarahi....

fenomena murtad and gerakan menuntut hak sama rata perempuan jugak menjurus kepada kesuburan kerosakkan akhlak remaja.....pertandingan2 ratu cantik turut sama menyumbang.....seterusnya berite2 sensasi tentang artis2 dalam negara and luar negara....majalah2 hiburan turut sama menyumbang kepada pemikiran2 liar remaja2....

so....siapa yang kata semua itu salah remaja and ibu bapa....memang lah buta atau duduk di bawah tempurung, tak lihat realiti hidup sekarang.

kalau dilihat....siapa sebenarnya membiarkan keadaan sekeliling kat atas bercambah???...siapa sebenarnya mempunyai kuasa membenarkan atau meluluskan bercambahnya aktiviti2 perosak remaja di malaysia ini???

fikir2 kan lah....jangan salahkan ibu bapa....mereka dah banyak berkorban demi anak2.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 27-03-06 17:07


ramai yang salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 18:14


Kalau nak cari salah siapa,jadi telunjuk cepat saja berdiri menyalahkan sedangkan segala apa yang berlaku adalah disebabkan oleh ummat islam itu sendiri!Amal maaruf nahi mungkar sudah dilupakan malah bangkit pula yang lebih teruk dr itu iaitu melihat mungkar itu maaruf dan makruf itu dilihat umpama mungkar.....ummat islam membayar harga yang terlalu mahal untuk mengejar sebuah kemajuan sedangkan islam tidak pernah menafikan kemajuan didalam ajarannya!Jika pun ada yang mengatakan bahawa masih ada puak yang menyeru maaruf akan tetapi pencegahan mungkar masih sangat mengecewakan...lebih2 lagi apabila islam itu telah hilang kekuatan bersuara dalam masyarakat apabila ulama' dibisukan dan al-quran itu lebih rendah martabatnya dr perlembagaan!!.....orang islam itu sendiri yang mencari bala allah dan kemudian mereka "sedar" tetapi sedar mereka,mereka telahpun di air yang laju yang sukar untuk direnangi!!! Kermbalilah kepada islam yang hak dan tulen,tidak ada kesamaran dan yang pasti ia diredhai...............


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-03-06 19:01


suasana yang bersalah rasanya,,....sebab kita gagal untuk membuat suasana yang islam tegaskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 21:21


be assured that you can be cured of your difficulty..... many have been, both male and female!!!!!!!!!!!! and you can also be cured if you determine that it must be so........... if you want to give it up, you need will power and determination. Rasulullah SAW said, the niyyat of a believer is better than the action!!!!!!!!!!!!!!

surah al-Nur: 30-31, this shows us how men and women are to conduct themselves!!!!!!!!!!

may Allah SWT save and every ummat from this evil!!!!!!!!!!!!!!
assalammuailaikum................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 22:51


Pada 27-03-06 15:11 , ummusafiyah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

rasanya dalam kes ni...kedua-duanya slh...ibubapa dan anak tu sendiri...Kalau ibubapa betul-betul mendidik anak dengan didikan agama yang betul-betul sepertimana rasulullah S.A.W. mendidik anaknya...maka anak tu insyaAllah takkan terjerumus ke lembah maksiat....tapi Kalau memang sudah dididik dengan didikan agama tapi still buat maksiat, mungkin disebabkan ujian daripada Allah S.W.T. Yang Maha Agung....Allah knows everything...
nak tambah sikit...rasanya dalam bab ini bukan setakat ibu bapa dan remaja saja yang harus dipersalahkan but PEMIMPIN pun harus dipersalahkan...
sebab seandainya ibu bapa dan diri remaja sendiri dah bagus namun ada anasir2 luar contoh nya apa yang kita sedia maklum kat malaysia itu...semua disko dan apa-apa yang melibatkan hiburan dibenarkan dan lain2 yang sewaktu dengannya ,jadi siapa yang harus kita persalahkan..nampaknya semua memainkan peranan untuk menghalang budaya salah laku sosial remaja masa kini...

hanya iman yang mampu membentuk nilai diri kita baik atau buruk...

wa Allah hu a'lam...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 10:13


keadaan persekitaran membuat kita terpengaruh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-04-06 09:44


assalamualaikum...

Kenapa bila terjadi gejala sosial yang negatif kita mesti mencari orang lain untuk dipersalahkan. Kenapa kita tak salahkan diri mereka yang terlibat itu sendiri? Kenapa? sebab mereka yang terjebak ni rata-rata dah boleh berfikir mana yang baik, mana yang buruk. saya kadang-kadang rasa kasihan pada ibu bapa yang memiliki akhlak yang baik tetapi anak-anak pula buat hal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 13:59


Salah kerajaan bagi buka disco...cassino...dan tempat2 maksiat lainnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 21:14


maybe salah..diri sendiri...kita tak boleh nak salahkn mak ayah kita sepenuhnya..sebab diaorng dah bagi secukupnya ilmu agama..tapi kita yang patut salahkan diri sendiri..sebab kawan-kawan..kita jadi teruk...ikut diaorng buat itu ini......

selain itu,media slah jugak...ialah mereka ada juga promote benda-benada tak elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:47


salah semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:13


Pada 09-04-06 23:47 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

salah semua


salam.
betul tu... semua salah....
jika kita masing masing menjalankan tanggungjawab dan amanah , insyaallah masalah dapat diselesaikan.

namun malangnya kita hanya mampu saling menyalahkan kesalahan, meletakkan kesalahan di bahu orang lain, sedang kita tidak sedar, di kaki kita telah lama terpalit kesalahan itu jua.

waallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 00:32


apalagi...sama-sama la kita membetulkan apa yang salah tu..

p/s: mulakan dari diri sendiri dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107514 saat. Lajunya....