Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 9 jam, 57 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: AKEDEMI AL QURAN - RANCANGAN REALITI TV TERBARU - RASIONALKAH???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» AKEDEMI AL QURAN - RANCANGAN REALITI TV TERBARU - RASIONALKAH???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh AKEDEMI AL QURAN - RANCANGAN REALITI TV TERBARU - RASIONALKAH???

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 22:45


ana ada terbaca dala akhbar utusan (if i'm not mistaken) yang syarikat mediaprima bhd (sykt bawah tv3) akan menerbitkan satu lagi stesyen televisyen terbaru di malaysia (selain ntv7 dan 8tv) yang akan mengunakan bahasa melayu sepenuhnya dalam keseluruhan siaran rancangan stesen tv tersebut.

paling menarik (agaknyalah...) mungkin akan ada rancangan realiti tv terbaru, iaitu Akedemi Al-Quran.
(rasanya still dalam peringkat perancangan lagi, mungkin jadi, mungkin tidak)

apa pendapat ahli ukhwah semua dengan tindakan ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 22:45


personal opinion...
ana tak sokong program ni...
Al-Quran bukan barang dagangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 23:20


Inilah hakikatnya.....
Islam dah jadi alat mainan.....
Rasulullah dah jadi puppet....
Al-Quran dan jadi komik..

apa lagi yang tinggal?
yang tinggal adalah longgokan kebodohan disana sini...
ada yang pagi dia muslim, petangnya dia kafir...
ada yang ptg ini dia muslim, esoknya ia kafir...

siapakah penyelamat semua ini?
yang beriman tentu tau jawapannya....

dua tiga hari lagi mungkin kaum Yakjuj dan makjuj menziarahi kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

warisan_lading
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2006
Ahli No: 22434
Posting: 57
Dari: melaka

Kedah  


posticon Posting pada: 26-03-06 23:32


ana pun tak sokong....sebab nanti peserta2 yang masuk tu elok2 niat nak belajar al-quran....lain pulak jadinya....isk2....tak boleh..tak boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For warisan_ladingProfil   Hantar PM kepada warisan_lading   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-06 23:50


em..mungkin jugak.nanti masuk akademi tu,bukan nak cgkil bkat.tapi nak name smata2.kalau niat yang baik tak mengapa la.kalau yang giel pgkat tu,abissssssssss

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-06 23:51


em..mungkin jugak.nanti masuk akademi tu,bukan nak cgkil bkat.tapi nak name smata2.kalau niat yang baik tak mengapa la.kalau yang giel pgkat tu,abissssssssss

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 26-03-06 23:51


em..mungkin jugak.nanti masuk akademi tu,bukan nak cgkil bkat.tapi nak name smata2.kalau niat yang baik tak mengapa la.kalau yang giel pgkat tu,abissssssssss

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 00:57


patut setiap benda yang kita nak rancang atau tubuhkan tu perlu diminta pandangan dr yang lebih mengetahui...(ulama')....fikir mana banyak buruknyer dr baiknyer...kalau banyak baiknyer...go on!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-03-06 01:07


Cukuplah dengan adanya Nuzul Al-Quran. Apa relatifnya mewujudkan rancangan yang mempunyai pendekatan seperti akademi fantasia....lihatlah betapa jahilnya orang2 islam zaman sekarang. Apakah kita akan kembali ke zaman jahiliah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 27-03-06 02:03


entah la... sykt tv tu nak cari $$$$$$$$$$$ saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 27-03-06 10:36


bagi saya saya bersetuju..........

kita tiada alternatif untuk berdakwah...ini juga salah satu konsep dakwah...insyaallah semoga berjaya menarik penonton

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-06 11:14


dalam dilema.....nak kata betul...tak betul..
nak kata tak betul takut betul pula...
apapun may Allah bless us...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 11:39


:-) tak boleh2...ana tak setuju......

:lol: setuju denagn pendapat warisan_lading....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 11:45


Assalamualaikum..semua perancangan ada tujuannya..terpulanglah kepada tujuannya..sama ada betul-betul nak memartabatkan Islam..atau hanya sekadar melepas batuk ditangga sambil menyelam minum air...bagi ana,jika tujuan baik,cara yang betul..mesti dapat memberi manfaat kepada semua dan..ada baiknya, dirujuk dulu perkara ni kepada majlis fatwa kebanggsaan..mintk pndangan ulamak..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 12:32


pada pendapat saya, mungkin ada baiknya jugak, kita tonjolkan program2 bercorak keagamaan, supaya dapat menarik minat lebih ramai lagi generasi muda untuk terus mempelajari al-Quran, dari segi nak mencari nama tu, bergantung kepada niat masing2, tentang syarikat tv tu, biasalah memang nak buat untung tapi dalam masa yang sama syarikat tersebut boleh mengambil kesempatan sumbangkan sedikit keuntungan tersebut untuk pembangunan islam, untuk membiayai program2 keagamaan, rumah anak2 yatim dan sebagainya, kerana diseluruh dunia, rumah anak2 yatim penganut agama lain banyak sangat dapat sumbangan dan ditaja oleh pertubuhan yang besar, kita umat islam pun menyumbang jugak, tapi rumah anak yatim orang islam kita pandang sepi, sekolah agama kutip derma pun kita hina, masjid kutip derma ada yang menghina, saya pernah dengar seorang nurse di medan selera mergong a.star 4 tahun lalu pernah menghina seorang pakcik yang kutip derma untuk pembinaan masjid dikelantan, nurse tu cakap, awaik kerajaan kelantan tak cukup duit ke bina masjid!! depan2 orang rami dia cakap macamtu, so berbalik kepada program relity tv tadi, disamping mencari bakat pembaca al-Quran pihak tv boleh mengambil kesempatan mempopularkan institusi agama dan program agama yang lain supaya orang melihat islam itu berkembang mengikut peredaran zaman, bukan saya kata selama ini tidak berkembang, tapi kurang di hebahkan, kita bukan nak nama, tapi kita jangan lagi berpandangan islam cuma solat lima waktu, dan puasa haji sahaja, akhir kalam ini cuma pandangan saya yang kekurangan ilmu, yang baik itu dari Allah, yang kurang itu dari kelemahan dan kekurangan ilmu saya sendiri.

p/s: walaupun kita tidak arif sangat tentang agama, tapi jangan berhenti belajar dan jangan sesekali menjadi penghalang kepada gerakan islam, semua orang ada kelemahan, tapi kita kena beri support untuk sesiapa sahaja yang ingin meletakkan islam dihadapan hatta dalam pemerintahan negara, kita kena berjuang supaya hukum islam dilaksanakan dinegara ini, ilalliqa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-03-06 12:34


rs2 macam tak patut saja....Kalau niat nak belajar,tak apa la....takut2 jadi agaknya lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 19:58


nak buat boleh tapi biarla pengisian dia tu berbeza dengan yang lain...
kalau same saja baik kekal yang sudah ada saja...
setuju tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-03-06 22:18


assalamualaikum....

ado pro dan kontra...

pro : mengejek generasi remaja ke arah menghayati al-Quran.

kontra : al-Quran dijadikan bahan komersial.

macam mana?.... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 22:25


memang ada pro dan kontra kat sini...

kena tengok pelaksanaannya dulu macam mana, kalau macam akademi fantasia tu baik tak payah...

kalau setakat bertanding baca Quran lepas itu pengundi vote, tu macam mencari nama pula...

p/s: kan kita dah ada majlis tilawah Al-Quran dan Pertandingan Tahfiz Al-Quran...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 22:28


bacaan Al-Quran adalah ibadat, hendaklah diniatkan ikhlas kepada Allah s.w.t. semata2...

takut nanti ada niat baca sebab nak menang pula... :-?

lepas itu timbul pula soal riak, riak ni macam setitis nila dalam susu sebelanga, habis semua amalan dirosakkannya nanti...

p/s: kalau majlis tahfiz dan tilawah tu lain cerita, tak ada peminat vote, keputusan adalah mutlak di tangan hakim yang berwibawa...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 27-03-06 22:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-03-06 23:09


hmmm....no komen..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 27-03-06 23:35


ada baik ... ada buruknya... mungkin patut cuba dulu.... kalau banyak baiknya teruskan kalau sebaliknya stop la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 23:54


Ada sesiapa yang tahu tentang nature program tersebut? Mungkin ada undi SMS siapa yang baca Al-Quran paling sedap...

Sesiapa yang faham isi Al-Quran pasti tidak akan sertai sebab masing-masing tahu apa hukumnya membaca Al-Quran dengan tujuan untuk 'mendapat peminat' atau pun demi duittt...

Apa pun, kita tunggu dan lihat...

Allahu Ta'ala a'lam...


-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.
[ Telah diedit oleh: SaLaFiaN pada 27-03-06 23:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 00:31


program tu masih dalam peringkat perbincangan..
dr. mashitah ada beritahu saya..program ni sebenarnya akan dibuat ala2 akademi fantasia..kita kumpulkan beberapa peserta selama 3 bulan untuk mempelajari al-quran tidak kiralah sama ada tarannum qiroat tajwid atau sebagainya..ia juga melibatkan sms penonton..

yang menjadi masalahnya (tak tahu dah diselesaikan atau belum)

+ kalau diberi penonton untuk menghakiminya takut2 mereka memilih berdasarkan populariti sahaja..contoh muka handsome sore sedap terus dipilih..sedangkan tajwid dan lain-lainnya hancur..

+ kemana hala tuju mereka selepas akademi al-quran?..kalau af bolehlah suruh buat show sana sini..kalau akademi al-quran?

program ni telah menarik minat ramai peserta dan seperti yang dr. mashitah kata ada satu keluarga di johor semua mereka turut menyertainya..
apa pun ianya masih di peringkat perbincangan..

jadi ada apa-apa cadangan?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 00:41


apa pun kita tunggu dan lihat..macam akademi fantasia dulu..sebelum wujudnya af ramai orang kecam..kutuk sana sini tapi bila dah berjaya tengoklah natijahnya..

memang kita tak boleh samakan af dengan akademi al-quran..tapi rasanya elok kita cuba dahulu..kalau buruk baru stop..tu sekadar cadangan..

rasanya ini langkah yang baik untuk memperkenalkan pembelajaran al-quran kepada orang ramai..berapa ramai yang tahu al-quran?sekurang-kurangnya bila dah diadakan nanti dan bila masyarakat menontonnya dalam pada masa yang sama penonton juga dapat mempelajari al-quran itu sendiri..

dan sepatutnya kita bersyukur sebab ada syarikat swasta yang sanggup menerbitkan prog sedemikian..kalau kita lihat berapa banyak stesen swasta sanggup mengadakan prog sedemikian?..rtm pun nampak macam ada tak ada juga..bagai melepas batuk ditangga..kalau kita tengok suasana masyrakat di malaysia berapa ramai yang menonton musabaqah antarabangsa di tv?.rasanya remaja tak ramai..kalau yang menjadi penonton setia pun hanya golongan tua sahaja.. sekurang-kurangnya kita akan cuba untuk menarik minat remaja untuk mendekati al-quran..

sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 00:44


patutlah namanya pun begitu, ada kaitan dengan akademi fantasia, dan ada kaitan juga dengan islam hadhari (dr. mashitah)...

majlis bacaan Al-Quran dibuat dengan meniru majlis maksiat? :-?

bukankah akademi fantasia yang kena contohi majlis tilawah Al-Quran supaya maksiat dapat diatasi? :-?

p/s: bagus puak Islam Hadhari, demo memang bagus...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 00:55


Ya Allah ibnu musa..benda baik pun nak di bantah..benda jahat usah ceritalah..
kan tak salah kita belajar dr benda yang tak elok..kita perbaiki agar jadi eok..imam syafie pun belajar daripada seorang pencuri..
hmm tak tahulah..benda baik pun nak dipolitikkan..
kerajaan dah buat benda molek dikutuk benda jahat lagilah..hmm..xreti aku nak ajar orang macam ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 01:00


majlis pembacaan Al-Quran yang merupakan satu majlis yang sangat mulia, dibuat ala2 majlis yang penuh dengan maksiat? itu benda baik? :-?

Al-Quran, wahyu daripada Allah s.w.t., mukjizat terbesar Nabi Muhammad s.a.w., dibaca di atas pentas untuk mendapat undian daripada para peminat? :-?

membaca Al-Quran untuk mendapat sokongan para peminat? :-?

p/s: malulah kepada Allah dan RasulNya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-03-06 01:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 01:03


rancangan realiti boleh dilibatkan dengan Al-Quran, tapi hukum-hakam di dalamnya letak kat mana? :-?

semua perintah Allah s.w.t. dalam itu pun tak nak ikut, tapi Al-Quran dibuat bahan hiburan dan komersil? :-?

p/s: Al-Quran untuk bacaan, hiasan dan hiburan semata2 tanpa perlu diikut... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 01:24


Memang Al-Quran sesuatu yang tak boleh didagangkan...Itu bergantung pada niat orang yang menganjur...jika ada sedikit perasaan ingin mengaut keuntungan...tak baiklah niat tu......

My opinion..tak bersetuju.....ana pernah mengalami semua itu...sekarang adik2 ana pula yang terpaksa masuk....hmmm....nak cari orang suara sedap agaknya.....

Rata2 yang masuk tak bersetuju...tapi ada yang terpaksa......Al-Quran bukan perkara yang main2...Silap2 dilaknatnya...walau apapun kita tak boleh terlalu melatah..kita tunggu dan lihat...jika perkara itu membawa kebaikan..selamatlah..tapi jika sebaliknya....bersama2lah kita mencegahnya..

Jauhkanlh kami dari perkara2 mungkar....

Wallhualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 03:59


Kan kat posting sebelum ni saya ada cakap..masih dalam perbincangan..dan saya juga tanya kalau sesiapa ada cadangan..jadi kemukakanlah..semua masalah telah pun saya post sebelum ni..jadi sesamalah tolong..

apa perbezaan musabaqoh tilawah al-quran sebelum ni dengan akademi al-quran? Kenapa musabaqoh boleh diterima masyarakat antarabangsa dan Kenapa akademi al-quran tidak boleh diterima..saya minta kita sesama selesaikan masalah ni..bagi cadangan..jangan nak kutuk saja..setakat kutuk semua boleh..tapi keluarkan idea..sebab benda ni masih dalam perbincangan..kalau betul tak setuju hantar saja surat kepada pihak2 berkenaan..cakap ahli ukhwah tak setuju atas sebab2 yang berkenaan..apa guna portal ni..kalau kutuk dalam ni mana mereka nak tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 28-03-06 06:33


aku sokong....................

walau aku benci umno..............

tapi kalau bab ni aku suka...............

sekurang2nya kita ada alternatif.......................

kalau dah tak suka tu jangan lah nak bangkang benda baik................

apa laaa..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 07:12


Pada 27-03-06 00:57 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

patut setiap benda yang kita nak rancang atau tubuhkan tu perlu diminta pandangan dr yang lebih mengetahui...(ulama')....fikir mana banyak buruknyer dr baiknyer...kalau banyak baiknyer...go on!


assalamualaikum...saya setuju, kerana ulama yang akan mempertimbangkan sesuatu itu dari perspektif syarak....kadang-kadang ada benda harus tu tidak dibenarkan kerana mengambil kira soal percampuran halal dan haram....HARAP MAAF....wassalam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 28-03-06 11:13


Pada 28-03-06 07:12 , azmansyah_alias posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-06 00:57 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

patut setiap benda yang kita nak rancang atau tubuhkan tu perlu diminta pandangan dr yang lebih mengetahui...(ulama')....fikir mana banyak buruknyer dr baiknyer...kalau banyak baiknyer...go on!


assalamualaikum...saya setuju, kerana ulama yang akan mempertimbangkan sesuatu itu dari perspektif syarak....kadang-kadang ada benda harus tu tidak dibenarkan kerana mengambil kira soal percampuran halal dan haram....HARAP MAAF....wassalam......


dalil..mana dalil....

cakap tanpa dalil semuanya akan dibakulsampahkan


-----------------
HIDUP MULIA MATI SYAHID....LALALALALA
Image hosting by Photobuck<br /><br /><br />
<div align= Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 13:46


heheh..alqibtiaz...
bukan setakat adik2..
kawan2 kome sendirik yang kena paksa masuk AQ ini..
huhu...haru jugak majlis masa hari pertandingan itu...
bikin kontroversi...
keskes...kelakar jugak kami ini masa budget masuk tv...
hehehe...buat malu kaumm saja..:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 14:35


assalamualaikum wrwb...

benar seperti mana kata lobam...beri peluang rancangan tu ke udara dan keluarkan pandangan dan cadangan...

sebenarnya kelemahan sebahagian dari kita ialah cepat menghukum sebelum melihat sesuatu... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 15:36


akademi alquran???

entahlah...sedang mengkaji lagi apakah rasionalnyer....
tapi buat masa sekarang ni tak berapa setuju lgla....

sebab memanglah niat peserta tu bergantung pada individu,tapi oleh kerana adernyer undian dr penonton dan sebagainya...itu akan menyebabklan niat bertukar...dan benda2 mcmnila sbnrnyer (illah) yang menjadi perbincangan dalam usul fiqh yang patut diteliti dan dikaji secara halus....

kalau setakat aku dah hafal quran,ngaji tinggi2...pahtu rasa dapat menang kat akademi alquran nanti...baik lupakan saja....apa tuhan kata dalam qurran orang yang memperdagangkan Ayat2Nya....????'ولا ينظر إليهم يوم القيامة' Allah tak pandang dia pada hari kiamat nanti.....

jadi,dr kita rasa benda ni Syubhat...tinggal sajalah....

p/s:sesiapa yang hafal quran tu,,,niat mahu ikhlas maaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:19


Amal dan laksana tak jugak

Dan disamping rancangan Akademi Al-Quran, Akademi-Akademi Maksiat pun turut disiarkan jugak berselang seli.

Mencampurkan yang Haq dan Batil...

Baguslah....tapi bukan setakat nak diakademikan saja....yang penting pelaksanaan tu...

Jangan sampai rancangan Akademi Al-Quran diselangselikan dengan Iklan-Iklan Maksiat di dalam TV....

Ini mempersendakan Al-Quran

Fikir sahabatku, akademi ini disiarkan dalam TV, yang berkuasa adalah TV tu, yang mengawalnya adalah sistem TV tu, rancangan Al-Quran ni hanya program yang kecik....seolah-olah tak ada Ketinggian Al-Quran....hanya diselit dalam program TV tapi tak ada kuasa nak memerintah sistem TV tu supaya ikut perintah Allah SWT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 16:28


Ada benarnya kata akhi lobam...tapi..

Taraf Al-Quran hanya untuk diakademi dan diprogramkan....

Ini Al-Quran, menghina dan merendah-rendahkan boleh jadi kufur...

Mana Ketinggian Al-Quran ?????

Ana takut ia diselangseli dengan iklan maksiat, iklan syampoo, iklan orang tengah mandi, iklan hotlink yang dok berjoget2.....

Rendah dan hinanya Al-Quran diselitkan dalam suatu sistem televisyen yang sebahagian besarnya adalah rancangan-rancangan lagha dan maksiat.....

Kita minta ia dilaksanakan isi kandungannya, bukan untuk diakademikan.....Ia diturunkan untuk mencegah kemungkaran, bukan untuk diprogramkan seiring dengan rancangan-rancangan mungkar

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

niezam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14909
Posting: 139
Dari: Atas Tanah

iraq  


posticon Posting pada: 28-03-06 16:46


pelik kan??Kenapa kita rasa nak menentang usaha pendekatan al-quran melalui media massa dan elektronik..usaha2 sebegini memang dipandang sinis.memanglah tak dapat dinafikan mesti timbul jugak perasaan lain masa join akademi tu..rasa nak tunjuk alim laa..suara merdu laa..nak tonjol keupayaan laa...dan lain2 lagi laa...itu semua terletak atas niat kita kan?manusia tak sempurna even orang2 hafiz pun tak terlepas..tapi ini bergantung kepada keikhlasan hati.tu pun dah kira baik dari terjerit2 macam akademi fantasia tu...dan alquran tak perlu dilihat sebagai barang dagangan...bukankah pembacaan alquran tu sumber kepada dakwah dan dakwah memang digalakkan...so..media massa dan elektronik menjadi methods dan saluran terbaik untuk menyampaikan mesej islam...sebab orang awam memang tengok tv dan dengar radio pun...
sokonglah usaha penyebaran dakwah islam...ia merangkumi pelbagai cara...bukan sahaja berceramah bahkan dengan memperdengarkan dan menyertai pelbagai aktiviti untuk memperindahkan keagungan alquran mampu menarik minat generasi warisan islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezamProfil   Hantar PM kepada niezam   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 21:11


jika rasa syubhat...memang kena tinggal.....

ana setuju dengan pendapat atif_Haziq tu....hmm....jangan sangat cepat melatah....cuba buat pemerhatian dulu dan buat kesimpulan...ana pun tak setuju sebenarnya....tapi jika benda tu elok...dan pihak yang menganjur tu tahu jaga adab dan tatatertib al-Quran, tak salah ana rasa...jangan di selang seli dengan iklan yang tak berguna...

Inisiatif sebegini..bagi ana...bagus juga..bila dilihat dari luarannya..tapi dalamannya...tak tau lagi..sekurang2nya ada jugak inisiatif nak membangunkan golongan al-Quran ni...alangkah elok muda mudi sekarang didedahkan rancangan begini..semoga hati-hati mereka lebih tergerak untuk membuat perkara yang baik dan berminat juga untuk menjadi seperti golongan tersebut...taklah mereka terlalu fanatik dengan akademi fantasia....atau sebagainya..

dari ana fikir...jika nak menjadikan rancangan tersebut mempunyai input dan output yang baik....kenala kira dari banyak aspek..dari segi pergaulan....erm....batas2 laki perempuan...bolehlah nampak golongan agama ini bagaimana..tapi kan suara perempuan tu kira aurat kan..?bagaimana tu? siapa nak jawab? dulu masa ana dulu...ada segolongan ustaz bagi dan ada yang tak bagi....

dari segi perlakasanaan tu biarla berlandaskan islam...mungkindekat ukhwah ini hanya mampu untuk memberikan cadangan nya...namun mereka di sana tak tau apa yang kita rasa dan fikirkan...adalah elok kita tengok dahulu...jika dah bertepatan dengan apa yang kita nak...takpela..tapi jika dah nampak sangat kontra nya dengan agama kita..sebagai contoh break dengan iklan yang pelik-pelik...dan nampak batas2 pergaulan tak ada..apa salahnya kita bantah...

bantah bukan di sini...cuba cari cara nak mengadukan masalah ini...mungkin pendapat kita boleh di terima...

yang terakhir..paling penting..niat para peserta...perlulah diperbaiki..inilah peranan diri sendiri dan pihak2 yang berwajib..apa salahnya jika ada pihak yang mengadakan kem motivasi untuk para pesrta sebelum memasuki program ini supaya memperbaiki niat..sekurang2nya mereka dah ada inzar jika terpesong niat mereka tu..tapi jika mereka salah niat jugak..Tu urusan mereka dengan Allah....

sekadar pendapat...

wallhualam..


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-03-06 21:36


program ni pun pakai undi SMS juga ke ??? ... pada saya .. akademi al-quran ni macam nak permainkan Al-quran saja ... sekadar baca al-quran tanpa memahami dan menghayati isi al-quran tu pun tak guna juga .... manalah tahu .. bila keluar saja dari akademi tu tiba2 terasa diri terlalu hebat(riak) ... takkan program ni nak test suara kita macam akademi fantasia yang terlebih dari mengarut tu ?? Kalau akademi al-quran untuk melatih tahfiz al-quran tu kira ok la juga ...

*mungkin juga mereka berniat baik ke arah menyedarkan remaja islam .. kita hanya mampu melihat sahaja ... wallahualam ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 21:57


lepas ini, bolehlah cadangkan dr. mashitah buat akademi solat pula, akademi puasa dan sebagainya, sebab perkara ibadat sudah boleh diakademikan dan dipertandingkan, dan berebut2 jadi juara...

perkara2 seperti hiburan, contohnya nasyid ke, boleh juga kalau nak dibuat rancangan realiti, sebab ia tidak termasuk perkara ibadat (memperhambakan diri kepada Allah s.w.t.)

membaca Al-Quran itu adalah ibadat, kita kena faham konsep ibadat, ia berbeza dari adat. ibadat hendaklah dilakukan semata2 kerana Allah s.w.t. dan tidak boleh sama sekali dicampur-adukkan dengan perkara2 maksiat, apalagi dengan meniru majlis maksiat? :-?

membacanya hendaklah untuk mendapat keberkatan, pahala dan redha dari Allah s.w.t. bukan untuk mendapat undian peminat dan populariti...

satu lagi yang kena ingat, Al-Quran itu adalah kalam Allah (kata-kata Allah), bukan hanya sekadar kitab, tidak boleh dibuat main2, kita kena jaga betul-betul martabat Al-Quran...

itu adalah kalam daripada Allah s.w.t. untuk dibaca dan diamalkan isi kandungannya, bukan untuk dijadikan perkara hiburan dan dipertandingkan sesuka hati...

lepas ni buatlah pula akademi solat, ajar peserta solat betul-betul, kemudian suruh mereka solat atas pentas, tengok solat siapa yang lebih sempurna, tengok bacaan surah siapa paling sedap, lepas itu vote...

lebih2 lagi kat Malaysia ni pun ramai umat Islam yang dah tinggalkan sembahyang, boleh dijadikan medium dakwah juga supaya mereka boleh berjinak2 dengan sembahyang...

kalau dikatakan akademi Al-Quran untuk berdakwah, akademi solat lebih awla daripada akademi Al-Quran sebab solat itu adalah rukun Islam, sedangkan membaca Al-Quran itu tidak termasuk...

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

"Dan tidaklah Aku ciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah aku (beribadat)..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 28-03-06 22:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-06 23:25


Assalamualaikum...

ibnu musa,

kita tengok dulu perlaksanaan akademi al-Quran ni...kalau ada apa-apa cadangan dan pandangan, tulis saja dalam suratkhabar.

macam mana?...ibnu musa kena pandang dari segi dakwah...berfikirlah jauh sikit...jangan ikut semangat saja... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 23:31


waalaikumussalam...

assalamualaikum...

pening juga untuk beri pandangan pada topik ini kerana banyak yang kita boleh nilai dari baik dan buruknya...

ana rasa... ana akan bersetuju dengan program ini dengan beberapa syarat yang ana rasa perlu diletakkan dlama proram tersebut... :

1) program ini hendaklah diadili oleh orang2 yang memang arrif tentang AL QURAN...yang mengetahui hukum tajwid dan qiraat...
kalau ianya diundi oleh penonton maka ianya tiadak akan berjaya melahirkan seorang qari yang benar-benar menghayati AL QURAN..
lagi pun kalau penonton yang mengundi ianya akan jadi lain..hanya mengutamakan paras rupa..suara yang sedap dan tidak memandang kepada tajwid dan sebainya...

2) seelok2nya program ini di anjurkan hanya untuk peserta lelaki sahaja... kerana kalau diambil peserta wanita boleh mendatangkan fitnah dari segi suaranya... ada sesetengah penonton akan berkata "SEDAPNYA SUARA DIA,ORANG PUN CANTIK LAH" ianya dah jadi tak elok dna sesetengah ulama' atau mazhab mengatakan suara itu adalah aurat bagi wanita...

3) waktu rancangan ini adalah waktu selepas isya' ... jangan dibuat pada waktu petang atau selepas maghrib... kerana dirisaukan oleh kerana terlalu khusyuk tengok orang dalam rancangan tu terlupa dan leka untuk solat....

4) sorotan kamera lebih tertumpu kepada sesi pembelajaran daripada pertandingan... kerana kalau ianya banyak kepada ketika sesi pembelajaran tajwid atau qiraat serta tarannum maka penonton juga akan mendapat manfaatnya.... dan kalau boleh musabaqah antara mereka hanya dinilai oleh hakim yang benar-benar mahir dengan hukum tajwid.. qiraat..dan tarannum...

5) di elakkan iklan2 yang tidak sopan disalang selikan dengan program ini... dan setiap kali akhir rancangan maka ada sedikit rancangan muhasabah diri bagi para peserta... untuk mengingatkan mereka tentang tujuan baik program ini...

6) hadiah pula hendaklah tidak diberi tahu oleh pihak penganjur... bahkan kalau nak beri tahu jugak.. berilah hadiah menunaikan haji atau pun umrah sahaja... tanpa memberi kereta atau wang ringgit...

rasanya kalau 6 syarat ini mampu diwujudkan... maka saya bersetuju dengan program ini....

kadang kembali berfikir mengapa syarikat swasta yang hendak menaja nya?? mungkin dah lihat akademi fantasia dapat banyak keuntungan dari segi undian sms penonton..maka syarikat itu nak anjurkan agaknya??? tapi itu terserah antara dia dengan ALLAH.. saya pun tak tau isi hati pihak penganjur kan.,.. takut saya pula jadi penyebar fitnah dan sebagainya.... seeloknya program ini di anjurkan oleh JAKIM dan dibawah saluran tv ynder kerajaan barulah boleh di elakkan berlaku seperti kebarangkalian saya tadi...

apa-apa pun... segalanya hanyalah sekadar pandangan saya sahaja...

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 23:40


Pada 28-03-06 23:25 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

ibnu musa,

kita tengok dulu perlaksanaan akademi al-Quran ni...kalau ada apa-apa cadangan dan pandangan, tulis saja dalam suratkhabar.

macam mana?...ibnu musa kena pandang dari segi dakwah...berfikirlah jauh sikit...jangan ikut semangat saja... :-)
abg_imam hari2 jadi imam dan baca Al-Quran di hadapan makmum, patutnya lebih tahu tentang kemuliaan Al-Quran al-Karim...

masa RasuluLlah s.a.w. dihina oleh golongan kafir, seorang-seorang bukan main berapi2 marah... kini Al-Quran dipermain2kan oleh orang Islam sendiri, semua senyap? :-?

kena pandang dari segi dakwah? dengan menghalalkan Al-Quran dibaca untuk mendapat undian penonton di bawah pentas? majlis Al-Quran dibuat ala2 majlis maksiat, itu dakwah?

ini persoalan ibadat, kena ingat, ibadat, bukan adat, dalam ibadat kita memperhambakan diri kepada Allah, bukan kepada dunia...

p/s: sejak bila Al-Quran boleh dibaca untuk mendapat undian peminat? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 23:50


nampaknya ramai juga penyokong akademi Al-Quran kat sini, saya tak menghalang, ini adalah pandangan peribadi saya, tiada kaitan dengan politik sebab saya tak pernah undi sesiapa, kalau PAS yang anjurkan majlis Al-Quran macam ni pun saya akan bantah juga...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 00:00


:-) Assalamualaikum.....


Apa sebenarnya objektif Akademi Al-quran ini?kalau tujuannya untuk mencari glamor semata2 baik lupakan...pelaksanaannya pula macam mana?Tapi jika yang baik itu kita ambillah.... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 29-03-06 03:38


mM..cara pendekatan dia dah betul(gunakan media massa).just cara perlaksanaan itu tak tepat.banyak lagi cara2 yang lagi best untuk kita dekatkan masyarakat dengan Al-quran ini.media massa kena mainkan peranan penting...contohnya buat satu rancangan cara belajar bacaan al-QURAN dan tajwid dengan betul pada peringkat bdak2 dan juga dewasa .pastue satu peringkat pula buat pula rancangan tafsir Al-quran pula.kan best itu kalau masuk tv.semua orang boleh dengar.tapi time itu penting juga..kalau asyik dok main kul 6.30petang siapa nak tengok..semua dok p main bola jea.

sekarang ini ramai buta Al-quran.asas pun dah tak tahu apatah lagi nak memahaminya yakni islam.aduhai malaysia ku.
[ Telah diedit oleh: obor2 pada 29-03-06 03:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 16:27


satu saja soalan, Iklan2 di TV bagaimana..

Bagaimana kalau commercial break rancangan ini ialah iklan sabun mandi ke, iklan joget2 ke...

Tak ke mempersenda Al-Quran ke ?

Saya ulangi, Al-Quran bukan setakat nak diakademikan, ia perlu jadi perlembagaan negara untuk didaulatkan...

Programnya bagus tapi bab nak disiarkan dalam sarang yang bercampur aduk maksiat tu ( Televisyen ), bagaimana ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 23:35


!!! QUOTE !!!

mM..cara pendekatan dia dah betul(gunakan media massa).just cara perlaksanaan itu tak tepat.banyak lagi cara2 yang lagi best untuk kita dekatkan masyarakat dengan Al-quran ini.media massa kena mainkan peranan penting...contohnya buat satu rancangan cara belajar bacaan al-QURAN dan tajwid dengan betul pada peringkat bdak2 dan juga dewasa .pastue satu peringkat pula buat pula rancangan tafsir Al-quran pula.kan best itu kalau masuk tv.semua orang boleh dengar.tapi time itu penting juga..kalau asyik dok main kul 6.30petang siapa nak tengok..semua dok p main bola jea.

sekarang ini ramai buta Al-quran.asas pun dah tak tahu apatah lagi nak memahaminya yakni islam.aduhai malaysia ku.



pandangan yang baik...

!!! QUOTE !!!

abg_imam hari2 jadi imam dan baca Al-Quran di hadapan makmum, patutnya lebih tahu tentang kemuliaan Al-Quran al-Karim...

masa RasuluLlah s.a.w. dihina oleh golongan kafir, seorang-seorang bukan main berapi2 marah... kini Al-Quran dipermain2kan oleh orang Islam sendiri, semua senyap?

kena pandang dari segi dakwah? dengan menghalalkan Al-Quran dibaca untuk mendapat undian penonton di bawah pentas? majlis Al-Quran dibuat ala2 majlis maksiat, itu dakwah?

ini persoalan ibadat, kena ingat, ibadat, bukan adat, dalam ibadat kita memperhambakan diri kepada Allah, bukan kepada dunia...

p/s: sejak bila Al-Quran boleh dibaca untuk mendapat undian peminat?



ibnu_musa, kasilah itu akademi Quran jalan dulu...nanti apa-apa hal Kalau, boleh komenlah....ada faham kaaaaa.... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 23:46


abang imam jadilah tkg chekc tajwid.. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 00:55


abg_imam bolehlah hadir masa pertandingan, bawa handset, vote peserta mana yang abg_imam minat @ berkenan...

mana tau jumpa bakal zaujah kat sana... jangan marah ye... ;-)

p/s: kerja yang sama macam peminat AF dok buat selama ini...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 01:30


abang imam doa lah semoga ia menjadi contoh yang baik :) dulikk la kata orang :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 23:44


Tilawah al-Quran tidak perlu tiru konsep AF - Nik Aziz

KOTA BHARU 19 Ogos - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berpendapat, tilawah al-Quran tidak perlu meniru konsep program realiti Akademi Fantasia (AF).

Sebaliknya, kata beliau, apa yang perlu diutamakan ialah mengamalkan ajaran terkandung dalam kitab suci tersebut.

``Saya tak berfikir macam itu. Lagu-lagu ini bagi saya perkara kedua, yang pertama amalkan ajaran al-Quran, bukan sekadar lagu..,'' katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguan di Pejabat Pas Kelantan di Jalan Tok Pati, di sini.

Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas diminta mengulas cadangan seorang qari tilawah al-Quran peringkat kebangsaan, Pisol Yusob supaya tilawah itu meniru konsep AF kerana ia lebih segar dan berupaya menarik minat golongan muda mengikutinya.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz yang mengakui tidak pernah menonton rancangan AF bagaimanapun berkata, sekiranya cadangan tersebut diambil kira, masalah seperti tenaga pengajar dan pelbagai masalah lain akan timbul.

``Pemilihan pendengar (rancangan AF) ikut ceritanya bolehlah, fasal semua orang boleh dan suka menyanyi, tetapi qari (tilawah al-Quran) ini siapa dia kita harap jadi hakim. Dalam seluruh Malaysia ini, berapa orang sangat reti (pandai) tajwid dan sebagainya...,'' ujar beliau.

Utusan Online


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 31-03-06 23:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 11:26


betul tu... takkan penonton nak jadi hakim... ana pun walaupun dari bidang pengajian Islam tapi tak yakin untuk jadi hakim untuk situasi macam tu... kita bukan sekadar nak dengar tarannum sahaja...
dan bukan niat kita untuk perdengarkan sahaja kepada penonton...
kalau diteeruskan juga, kita lihatlah bagaimana konsepnya... kalau lari dari kebenaran, pakat ramai-ramai hantar memo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 12:17


ni aziz lebih tahu sebab dia pakar tafsir Al-Quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 14:47


betul kata tok guru....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 02-04-06 02:34


kajilaa balik..ingat dosa pahala.laksanakan dulu hukum quran itu dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 02-04-06 02:34


kajilaa balik..ingat dosa pahala.laksanakan dulu hukum quran itu ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:04


Pada 02-04-06 02:34 , obor2 posting:

!!! QUOTE !!!

kajilaa balik..ingat dosa pahala.laksanakan dulu hukum quran itu ..


garang saudara obor2 ni...mesti pejuang agama yang beriman...ana sokong kata-kata obor2 ni...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:21


Pada 02-04-06 03:04 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-06 02:34 , obor2 posting:

!!! QUOTE !!!

kajilaa balik..ingat dosa pahala.laksanakan dulu hukum quran itu ..


garang saudara obor2 ni...mesti pejuang agama yang beriman...ana sokong kata-kata obor2 ni...



takut2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:23


takut2...

xbaik melaga2kan orang..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:24


Kenapa nak takut saudara zilzal??
orang dah smgt tu...biarlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:27


takut kemaraan dia...membahang smgt dia..teruskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:30


semangat2 jugak...kena ingat apa perinsip kita semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 10:31


kalau lakukan akademi menerangkan keutamaan mengamalkan al-quran kan bagus...
daripada duduk bertanding baca al-quran tapi belum tentu apa yang disebut itu diamalkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 04-04-06 23:53


oO..ada pun saudara akwa,zilzal dan atiq haziq ini.kalau nak tau mereka ini hafiz quran yang paling mashi kat jordan ini.kalau ada apa-apa masalah,boleh laa rujuk mereka.psti bpuas hati dengan jwpan yang diberi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-06 23:56


bila mereka balik Malaysia nanti......... kita serbu!!!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 05-04-06 00:46


entahlah malaysia...bertanding heboh..laksana tak nak...susah2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-04-06 14:44


Obor2 tu pun apa kurangyer....
muhaddis....zaman milenium...

hehehe...boleh serbu dia juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 04:48


Pada 04-04-06 23:53 , obor2 posting:

!!! QUOTE !!!

oO..ada pun saudara akwa,zilzal dan atiq haziq ini.kalau nak tau mereka ini hafiz quran yang paling mashi kat jordan ini.kalau ada apa-apa masalah,boleh laa rujuk mereka.psti bpuas hati dengan jwpan yang diberi..


zilzal hafiz hanya 30 saja..hehe...bukan 30 juzu'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 06-04-06 10:57


Pada 27-03-06 11:14 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

dalam dilema.....nak kata betul...tak betul..
nak kata tak betul takut betul pula...
apapun may Allah bless us...

setuju!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

al-Khwarizmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23624
Posting: 105
Dari: Islamic City

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-04-06 11:29


masalahnya sekarang, rancangan agama dah bagaikan melukut di tepi gantang... ada tu ada tapi orang pandang sepi saja

dengan program macam ni diharapkan dapat menarik minat ramai rakyat malaysia terhadap islam

nak mengamalkan islam ni, kita kena lakukan secara halus. lebih2 lagi pada masa sekarang di zaman semua orang bgaikan menghindarkan diri dari islam..

mengenai rancangan ini apakata kita buat dulu... lepas buat lah post mortem nya..

p/s: kepada yang nak masuk sila ikhlaskan diri anda... Tolonglah.. this is 4 islam.

HEART FOR ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-KhwarizmiProfil   Hantar PM kepada al-Khwarizmi   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-04-06 11:39


kalau niat baik kena sokong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 12:23


Akademi Al-QUran...?
Rasa2 ana la, program realiti ni tak betul. mereka buat ni kononnya dengan harapan nanti jadi la femes macam AF. benda ni takkan berlaku pasal media mana yang berminat?? Lagi satu, Quran ni dibacakan untuk mendapat pahala, bukan untuk lawan2 demi ke'femes'an. Cukuplah dengan pertandingan musabaqah yang biasa2 tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 12:00


ay memang tak bersetuju sebab mana boleh al-quran tu diperdagangkn lebih-lebih lagi bla ada undian sms sebab kita takut nanti orang-orang yang tak tau baca al-quran meaggp ni bacaan tajwid yang betul.lebih-lebih wanita,suara wanita adalah aurat kalau orang bukan mahram dengar bukan ke haram hukumnya.fikir2kanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fizazri
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2006
Ahli No: 21849
Posting: 10
Dari: bumi ALLAH

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 12:55


ya....ana setuju...ntahpe2kan...karut saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizazriProfil   Hantar PM kepada fizazri   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 13:04


Assalamualaikum...

ana bersetuju...program ini dibuat....

melhatkan kepada khalayak tentang kebaikan Al Quran dan para hafiz sekalian...
Manusia perlu melihat contoh...dan inilah yang perlu dipaparkan,
remaja takkan tertarik dengan orang tua,tetapi akan tertarik dengan contoh yang sebaya mereka...selalu dalam ceramah , tazkirah kuliah mengajak manusia menghidupkan dan menghayati Al Quran, tetapi amat jarang orang melihat contoh yang 'hidup' bagaimana nak hayati dan menghidupkan Al Quran dalam diri...even didalam masyarakat kita pun tak jelas...kerana bentuk penghayatan yang zahir sukar kita lihat..kalau ada pun golongan yang agak berumur, yang tidak sama rentaknya dengan orang muda..

nah inilah rancangan yang perlu di lakukan dan ana pasti pihak penerbit bukan sebarang sahaja menerbitkan rancangan ini, pasti beliau telah membuat rujukan dan nasihat dari para ulamak sekalian...apa pun kita tunggu dan lihat...dakwah pada zaman ini perlu 'bentuk' dan orang dapat dilihat...sebab manusia zaman ini sukar untuk berfikir secara mendalam, mereka mahu sesuatu yang mudah difahami dan dihayati , apa pun kita harap program ini berlangsung dengan baik dengan syarat tidak membawa kepada maksiat dan pelanggaran syariat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-04-06 13:53


kita tengok dulu hari khamis ni ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 14:22


ya betul. kita tengok dulu.

ps: lepas tu kita komen lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 23-04-06 15:51


em kita tengok dulu......bagi ana,ana setuju sebab kalau nak dilihat orang yang pandai membaca quran sekarang banyak yang tak tau.......ana pernah masuk ke PLKN untuk buat assignment....em bila dikaji lebih 60% anak melayu yang tak pandai mengaji dan ada 10% yang tak tau mengucap.....itu baru satu pusat PLKN...yang lain-lain?so ini langkah yang terbaik untuk mendekatkan golongan remaja dan juga ibu bapa supaya sedar kepentingan membaca al-quran....

cuma ana risaukan keadaan peserta yang terpilih......takut niat dah tukar untuk glamour.....kawan ana ada 4 orang yang terpilih untuk jadi peserta so ana harapkan hati mereka tak terpesong...........semoga allah membantu hambanya yang inginkan keadaan masyarakt kembali kepada keadaan islam yang sebenar....sesuatu perkara walaupun ianya baik tapi jika niat tak betul, insyaallah apa yang kita lakukan akan jadi kurang berkesan atau gagal terus...kalau pihak penganjur mempunyai niat ke arah comercial, maka ana harapkan peserta lah yang perlu menjaga niat supaya betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-04-06 16:33


sayasokong programni. skr pergi bykprogram yang melalaikan kita so dengan adanya program macam ni beri manafaat,penonton juga boleh belajar melaluinya.... jangan terlalu sempit kan fikiran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-05-06 18:02


bukan nak smptkn fikiran.Oh ya,mak ada pagi kelas agama mak saya cakap dah keluar fatwa cakap akademi Al-Quran ni haram.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-06 08:53


belajar mengaji bukan untuk dipertandingkan...tu pesan mak saya....jadi yang rasa nak mempertandingkannya mungkin setuju...tapi tidak saya...

apa-apa pun kita merancang, Allah juga merancang dan tentunya perancangn Allah lebih indah...dah laa rancangan kali ini berkaitan dengan kitab suci Allah...isk, risau juga memikirkannya...tapi dah depa nak buat juga...kita ni cuma boleh kata apa kan? sabar saja lah...

kalau benda tu baik tentu Allah permudahkan tapi kalau benda tu tak baik tentu ada halangannya nanti...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

bobby84
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7364
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-05-06 10:41


apa yang tak bagusnye dengan akademi alquran? bagi saya, media adalah salah satu cara mendidik masyarakat menjadi yang lebih baik. mungkin dengan rancangan ni dapat mendidk kita supaya menjadi insan yang bagus apa!memupuk anak-anak muda spy mendekati al quran! banyak yang boleh kita pelajri dari rancngan ni la!(rast....etc) jangan tahu nak condemn saja. bukak la minda sikit. kalau nak ikutkan banyak rancangan kat tv tu memang terok semcam! akademi fantasia* vs akademi al-quran, mana yang lebih baik? af=melalaikan+kayakan sykt maxis saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bobby84Profil   Hantar PM kepada bobby84   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-06 08:23


Pada 23-04-06 13:04 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

melhatkan kepada khalayak tentang kebaikan Al Quran dan para hafiz sekalian...
Manusia perlu melihat contoh...dan inilah yang perlu dipaparkan,
remaja takkan tertarik dengan orang tua,tetapi akan tertarik dengan contoh yang sebaya mereka...
..




betul laa tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-06 12:55


dah tak ada yang posting ke???????
ana tak pernah tengok pun rancangan tu.... tv tak ada...
sesiapa yang dah tengok bolehlah bagi komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-05-06 21:49


akademi quran dah pun dsiarkan di tv9..dah episod ke 4 pun.alhamdulillah walalupun kami jauh di perantauan tapi kami masih boleh menontonnya dari sini..alhamdulillah secara keseluruhannya bagus..ada apa-apa komen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 22:41


ada lagi.saya dah pun minta mak saya bertanyakan pendapat uztaz2 dan pendakwah bebas yang selalu mak saya jumpa masa mak saya pergi kelas agama dan jawapannya ialah mereka pun tak sokong AQ dibuat.Mak saya cakap dah ada fatwa tentang AQ adalah HARAM tapi yang hairannya Kenapa tak dihebahkan.Al Quran tu adalah panduan hidup bukannya sebagai mencari bakat sebagai qari dan qariah muda tapi inilah tujuannya AQ ni dibuat.Cuba kita tengok zaman Nabi dan 4 khalifah yang dijanjikan syurga oleh Allah semuanya tiada program2 macam ni langsung.Mak saya cakap kalau 4 orang khalifah ni masih hidup pun mungkin mereka tak setuju(Kalau saidina Umar mahu kena pancung).(Semalam ada juga berdiskas dengan mak saya pasal AQ ni)
[ Telah diedit oleh: Rashdin pada 23-05-06 22:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 23-05-06 22:46


~al_quran adalah untuk dijadikan pedoman dan panduan di dunia dan jambatan akhirat...bukan untuk dipertandingkan.........
saya memang tak sokong sangat2.............~
memang tak patut........
Hargai dan sanjungi Kalam Allah ini...insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 22:52


Pada 23-05-06 22:46 , Vitamin_Hati posting:

!!! QUOTE !!!

~al_quran adalah untuk dijadikan pedoman dan panduan di dunia dan jambatan akhirat...bukan untuk dipertandingkan.........
saya memang tak sokong sangat2.............~
memang tak patut........
Hargai dan sanjungi Kalam Allah ini...insyaAllah..




ye betul tu saya pun ada juga tengok peserta yang menangis sebab tak dapat masuk AQ dan timbul persoalan lagiAPAKAH NIAT NAK MASUK AQ NI

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 23-05-06 23:33


semua nak cari glamour saja tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-05-06 03:54


sekurangnya ilmu yang tak pernah kita tahu, kita boleh tahu..contoh lagu-lagu tarannum dan sebagainya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-05-06 04:17


Pasal mecari glamour ini mungkin juga..tapi kalau betul mereka buat AQ ini xikhlas rugila mereka...mula2 tak sokong juga AQ ini..tapi pada satu hari keluar dengan member kat kedai makan...tgh2 makan kat kedai itu, tgk2 pemilik kedai itu dok bukak AQ...semu yang tengah makan itu tercengang2 tengok...saya pun xpasti kenapa mereka tercengang...macam Al-Quran itu aneh saja....lepas itu ada bsisikan2 dr golongan remaja disebelah meja makan saya...sambil2 berbisik dengan rakannye...disebabkan jaraknye tidak jauh dr meja makan saya maka saya pun terdengar la perbualan mereka..mereka cakap "anda pandai baca Al-Quran tak"...bayangkan kawan-kawan ramai lagi yang xreti baca AlQuran...jadi kalau program ini diadakan dan memberi kesedaran baik..apa salahnyer?bangkitkan semangat remaja2 mengenai Al-Quran...bahawasanya Al_Quran itu untuk dibaca...bukan diletakkan di almari atau digunakan untuk menghalau hantu...macam-macam orang melayu ini!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

kpiah_hitam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15764
Posting: 54
Dari: Padang Pasir

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 09:13


cari glemer....mungkin jugak...

bagi saya..sekurang2 nya ada jugak program agama dalam tv....

ye lah kita tau sendiri...tv kita sekarang banyak rancangan hiburan yang tak memberi faedah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kpiah_hitamProfil   Hantar PM kepada kpiah_hitam   Pergi ke kpiah_hitam's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-06 09:18


rancangan ni elok saja...skurang2nya buka mata pihak yang tak pernah peduli dengan benda-benada baik begini. kalau ada yang nari glamor ke...apa ke...terpulang dengan niat masing-masing la...

daripada dok tepacak depan tv nengok yang terkinja2, telompat2, tergedik2 kat atas pentas tu...apa kejedahnyerrr....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 09:29


Pada 26-05-06 09:18 , bintu_ruQaiah posting:

!!! QUOTE !!!

rancangan ni elok saja...skurang2nya buka mata pihak yang tak pernah peduli dengan benda-benada baik begini. kalau ada yang nari glamor ke...apa ke...terpulang dengan niat masing-masing la...

daripada dok tepacak depan tv nengok yang terkinja2, telompat2, tergedik2 kat atas pentas tu...apa kejedahnyerrr....



betul tu bintu_ruQaiah, ana setuju!
daripada dok tengok orang menyanyi dan pakai baju macam tak cukup kain tu, lebih baik dengar orang mengaji...
sejuk hati, tenang jiwa.......
lagipun bila tengok rancangan AQ malam tadi, bukan guna undi sms untuk vote. Keputusan pada tangan juri......
selain tu dapat jugaklah belajar sikit-sikit pasal tarranum ni....
pada ana rancangan ni bagus.
Ambil dari sudut yang positif.......


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 09:46


Nak cari glamour atau tak,itu tak penting asalkan program
ni dapat memberikan faedah dan manfaat pada penonton khususnya kepada golongan remaja.

Mudah-mudahan selepas menonton AQ ni,semakin ramailah remaja yang akan mempelajari dan menghayati keindahan Al-Quran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 11:54


Pada 26-05-06 09:46 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!


Mudah-mudahan selepas menonton AQ ni,semakin ramailah remaja yang akan mempelajari dan menghayati keindahan Al-Quran.


insyaAllah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» AKEDEMI AL QURAN - RANCANGAN REALITI TV TERBARU - RASIONALKAH???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196069 saat. Lajunya....