Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda

Please Mendaftar To Post


Oleh Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 14:57


Jenis Darah Boleh Tentukan Sifat Anda

Jenis darah, selain boleh menjadi panduan untuk menentukan diet yang sesuai, ternyata boleh juga meneropong watak dan keperibadian seseorang. Hasil sebuah kajian yang dilakukan di Jepun terhadap beberapa jenis kumpulan darah, mendapati ada beberapa keperibadian tertentu yang dikatakan sesuai dengan jenis darah orang yang berkaitan. Anda mungkin boleh melihat sendiri apakah antara anda suami isteri mempunyai keserasian dan sifat-sifat yang tertentu berdasarkan penelitian di bawah ini.

- Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.

- Kumpulan Darah A -
Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.

- Kumpulan Darah B -
Anda punyai tabiat keras kepala dan individualis, suka berterus terang tanpa memikirkan orang lain dan melakukan sesuatu dengan cara sendiri. Namun anda juga kreatif dan fleksibel, dan boleh beradaptasi dengan mudah terhadap segala situasi. Namun kelemahan yang anda miliki adalah cenderung terlalu mandiri yang boleh merugikan.

- Kumpulan Darah AB -
Dingin dan terkawal, makanya tak menghairankan teman menjadikan anda sebagai tempat berkongsi cerita, terutama urusan perasaan dan hati. Anda dilahirkan untuk menghiburkan orang lain secara semula jadi. Namun sayangnya anda cenderung moody dan sukar membuat keputusan, kadang-kadang boleh menyakiti hati orang lain.

Sumber : Petikan dari majalah Mingguan Wanita, Bil : 1165 (17-23 Mac 2006)


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

aifarina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17414
Posting: 30
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 16:54


thank you for the information.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For aifarinaProfil   Hantar PM kepada aifarina   Quote dan BalasQuote

tulip_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22545
Posting: 36
Dari: Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 17:37


ye ke?tapi apapun thanks akan informasi tersebut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulip_biruProfil   Hantar PM kepada tulip_biru   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 18:44


jazakillah...
alhamdulillah..darah A!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 18:46


emm ye ke mana dapat thau pasal jenis darah dapat tentukan sifat kita..emm anyway thanks....Darah O...ni pemurah,,he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-03-06 21:02


betulkah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-03-06 21:30


erm??? macam tak tepat sangat la...certain2 nder saja betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-06 21:33


Assalamualaikum,
mungkin ada kajian macam tu agaknya. Sifat-sifat tu mungkin kebetulan juga daripada orang yang jenis darah macam 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

fiya
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23574
Posting: 4
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 21:44


lagu tu ka..........ooooooo baru la cek tau tau feel cek gini upanya.......shukran your information........

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiyaProfil   Hantar PM kepada fiya   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:23


terima kasih for dah information...

ps:saya tak tau saya jenis darah pa..wakaka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

warisan_lading
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.02.2006
Ahli No: 22434
Posting: 57
Dari: melaka

Kedah  


posticon Posting pada: 22-03-06 00:13


hmm..menarik juga..tapi apa-apa itu salah satu faktor minor yang menentukan keperibadian kita..faktor majornya adalah kehendak kita sendiri.. insya Allah...we decide what we want and lain nya serah kat Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For warisan_ladingProfil   Hantar PM kepada warisan_lading   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 00:44


tapi saya tak tau la darah saya jnis apa.... :-? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 22-03-06 01:38


Pada 21-03-06 23:23 , nurilham7 posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih for dah information...

ps:saya tak tau saya jenis darah pa..wakaka...


hik..hik...hik...
pergi la check darah sne than boleh buat pemantauan tol ke tak apa yang diperkatakan oleh cintamadinah_82 tu 8-)

huk...huk...huk....
harmoni darah ....
erm :roll:
ada kena mengena juga tu :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 08:45


afwan sahabat2. apa pun semua tu hanya kajian, tetapi mungkin ada betul atau tidak dengan perwatakan kita.. :-)
hmmm ana sukakan kedamaian :-)
ada saja darah tapi tak boleh nak derma..sebab cair :-P


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 17:12


terima kasih for the information...
Tapi saya tak tau la darah saya jenis apa..
Nanti nak pergi check la...
Hihihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 17:22


mmm,informasi yang sangat menarik....bagus2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 17:48


thank tentang info mana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 18:04


sya punya jenis darah pun , sya tak tahu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 20:32


huhuhu, macam ada persamaan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 23-03-06 21:05


biar betul...biar betul-betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 23-03-06 21:26


saya pun tak tau darah saya jenis apa.....huhhu :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 15:49


salam...

berbicara mengenai jenis darah,
teringat cerita korea "my boyfriend is type b"
huhuhu..

ada juga ciri2 itu pada ana.. satu kebetulan yang betul..

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:00


saya tak ingat jenis apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:02


pernah dengar kalau nak kawin chek darah dulu,mana tau nanti darah tak serasi dengan pasangan.tapi kalau kita dah bermadukasih bercinta berbelas tahun.tiba-tiba nak kawin p chek darah tengok2 tak serasi.macam mana ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-04-06 16:14


saya Jenis Darah O...Jenis yang paling dermawan sebab boleh derma kat semua..hehe

Teringat masa tanya kat kawan dia jenis darah apa? Dia jawab:"saya jenis darah gemuruh..."uhuhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

salaamirr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24025
Posting: 27
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 12-04-06 16:17


Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Jenis darah B.
Emm...ada juga yang kena.

----------------
"Islam itu datangnya asing dan akan kembali menjadi asing, beruntunglah sesiapa yang kekal di dalamnya walaupun dalam keterasingan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For salaamirrProfil   Hantar PM kepada salaamirr   Pergi ke salaamirr's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:34


salam...

Pada 12-04-06 16:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

pernah dengar kalau nak kawin chek darah dulu,mana tau nanti darah tak serasi dengan pasangan.tapi kalau kita dah bermadukasih bercinta berbelas tahun.tiba-tiba nak kawin p chek darah tengok2 tak serasi.macam mana ya?


erkk... ana tak pernah dengar pula daeng..

yang ana tahu, kalau nak kawin elok check darah tuk detect ada menyakit berbahya ke dak.. (AIDS, hepatitis... dll)

hemmm.... info baru ini...
isk... kalau darah tak serasi pun boleh saja berlaku akad nikah andai memang jodoh... toksah percaya sangat.. telah ditetapkan rezeki dan bahagian masing2...

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:36


tak la...cuma pernah dengar ia boleh effect pada anak..sebab darah ibu dan ayah ada masah sikit dalam percampuran...sesiapa ada maklumat jelaskan boleh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 16:52


salam...

ouh. iye ke..?
nanti ana cuba tanya yang berkenaan...

salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 17:36


jenis darah A...huhu..keras kepala..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 17:41


oh..begitu ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 17:42


Pada 12-04-06 16:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak la...cuma pernah dengar ia boleh effect pada anak..sebab darah ibu dan ayah ada masah sikit dalam percampuran...sesiapa ada maklumat jelaskan boleh?


saya pun dah ingat2 lupa cuma saya rasa ada kaitan dengan jenis rhesus (sama ada positif atau negatif).memang berbahaya kalau pasangan suami isteri berlainan rhesus,kalau tak silap,kesannya pada anak yang kedua.maafla ye kalau fakta saya kurang tepat.tapi hal ni boleh dipelajari dengan membaca buku teks biologi masa spm.tapi kalau nak fakta lagi tepat dan sahih,tanyala student2 medic,mereka mesti arif tentang hal ni...

p/s:darah saya jenis O,rhesus positif..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 17:47


em, betul la tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-06 20:42


erm..ana pun lupa darah apa..hari tu masa syak demam denggi tu dah check tapi lupa.......whatever...thanks...mungkin boleh jangka ana darah apa...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 21:29


'Namun kelemahan yang anda miliki adalah cenderung terlalu mandiri yang boleh merugikan.'apa tak paham?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

memoria
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2005
Ahli No: 20332
Posting: 3

blank  


posticon Posting pada: 12-04-06 21:37


!!! QUOTE !!!

- Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.


saya darah o, tapi xrs macam pemimpin pun.. xsetia pula tu, tak percaya diri.. tapi yang pasti saya ni memang kerek(sombong), huhuhu..


-----------------
One Faith to Guide Them All..
[ Telah diedit oleh: memoria pada 12-04-06 21:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For memoriaProfil   Hantar PM kepada memoria   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 21:51


waalaikumussalam...

assalamualaikum.....

syukran for the good information... walakin laisa kullu min natijah soheh.. hehe :) tercampur lah pula... salah pula tu dari segi uslub nahu.. hehe :) jangan marah...

walau apa pun... ianya hanya sekadar kajian yang dilakukan berdasarkan beberapa koresponden atau pun orang2 yang terpilih untuk dikaji... kebiasaannya bilangan orang yang dikaji dalam jumlah yang agak besar sehingga boleh dijadikan kesimpulan dari test tersebut... namun tidak semestinya semuanya tepat.. ianya seperti kajian cuaca... walaupun teknologi canggih mana pun... namun tidak semua kajian itu tepat dan benar... betul tak... ???

sekadar pandangan dari ana... kalau silap betulkan lah ek...

satu lagi tambahan yang berguna ialah berkenaan dengan reshus positif atau negatif... sapa boleh jelaskan dengan lebih detail; ye...
ana berminat nak tau jua... kalau tidka keberatan lah...

darah jenis 0 .. menjadi pemurah kalau kita dermakan... kalau ada darah jenis ni tak dermakan... tak jadi pemurah.... sesekali darah saya bertukar juga kepada darah gemuruh... hehe :) ambik kata-kata sahabat hehe....

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 21:53


darah saya darah manis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:06


Pada 12-04-06 21:51 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam...

assalamualaikum.....

syukran for the good information... walakin laisa kullu min natijah soheh.. hehe :) tercampur lah pula... salah pula tu dari segi uslub nahu.. hehe :) jangan marah...

walau apa pun... ianya hanya sekadar kajian yang dilakukan berdasarkan beberapa koresponden atau pun orang2 yang terpilih untuk dikaji... kebiasaannya bilangan orang yang dikaji dalam jumlah yang agak besar sehingga boleh dijadikan kesimpulan dari test tersebut... namun tidak semestinya semuanya tepat.. ianya seperti kajian cuaca... walaupun teknologi canggih mana pun... namun tidak semua kajian itu tepat dan benar... betul tak... ???

sekadar pandangan dari ana... kalau silap betulkan lah ek...

satu lagi tambahan yang berguna ialah berkenaan dengan reshus positif atau negatif... sapa boleh jelaskan dengan lebih detail; ye...
ana berminat nak tau jua... kalau tidka keberatan lah...

darah jenis 0 .. menjadi pemurah kalau kita dermakan... kalau ada darah jenis ni tak dermakan... tak jadi pemurah.... sesekali darah saya bertukar juga kepada darah gemuruh... hehe :) ambik kata-kata sahabat hehe....

wassalam...


majority kita ni Rhesus positive...masalah timbul bila ibu yang mengandung mempunyai Rhesus -ve (Rh -ve) tapi baby dalam perut tu Rh +ve (mewarisi ayah Rh +ve). So badan si ibu akan menghasilkan antibodi (postpartum IgG) terhadap sel darah si anak. Tapi antibodi ni tak react lagi dengan baby tu.1st baby selamat. Tapi masalah timbul pada 2nd pregnancy.Antibodi yang sedia ada dalam badan mak akan cross the placenta and react dengan sel darah merah si anak(2nd baby). Sel2 darah tu akan dimakan dengan rakusnye oleh makhluk yang bernama macrophages dan sel darah merah akan pecah.. Bahasa saintificnyer..Hemolysis disease of the newborn-(Hypersensitivity type 2)


p/s harap paham la ye..tak tahu dah nak terjemah dalam bahasa yang lagi mudah...:-di :-di
[ Telah diedit oleh: anaksolehah07 pada 12-04-06 22:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 22:12


ana darah apa ek?... hum.. nak kena pergi check neih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 22:26


hehehe macam tak percaya pula...kena percaya juga la.. :-di :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 23:40


masalahnya ana berdarah Z.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 23:59


mie..belajar sains tak dulu??ada ke darah Z???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 00:05


nyoh2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 00:06


darah kekura agaknya tak pun tak tau lah pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 00:12


kalau tanya budak2 vet, rasanya darah kekura bukan darah Z..hehe

p/s: baguslah info ni..tapi,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 00:19


salam...

Pada 12-04-06 22:06 , anaksolehah07 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-04-06 21:51 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam...

assalamualaikum.....
.........................................
wassalam...


majority kita ni Rhesus positive...masalah timbul bila ibu yang mengandung mempunyai Rhesus -ve (Rh -ve) tapi baby dalam perut tu Rh +ve (mewarisi ayah Rh +ve). So badan si ibu akan menghasilkan antibodi (postpartum IgG) terhadap sel darah si anak. Tapi antibodi ni tak react lagi dengan baby tu.1st baby selamat. Tapi masalah timbul pada 2nd pregnancy.Antibodi yang sedia ada dalam badan mak akan cross the placenta and react dengan sel darah merah si anak(2nd baby). Sel2 darah tu akan dimakan dengan rakusnye oleh makhluk yang bernama macrophages dan sel darah merah akan pecah.. Bahasa saintificnyer..Hemolysis disease of the newborn-(Hypersensitivity type 2)


p/s harap paham la ye..tak tahu dah nak terjemah dalam bahasa yang lagi mudah...:-di :-di


daeng, ana rasa ini yang anta maksudkan...

wallahu'alam..
salam..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 00:35


ye betul tu ismi...ini la yang saya cari...'rhesus'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 00:35


ye betul tu ismi...ini la yang saya cari...'rhesus'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 13-04-06 08:34


yeah..kalau boleh, nak cari pasangan tu cari la yang rhesus same... tak ada penyakit berjangkit...tak ada penyakit physical,ruhi, mahupun penyakit mental..

p/s saya darah o,Rh +ve... ada sesiapa yang same ke??? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 08:49


nasib baik darah aku jenis W...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 08:57


saya pun darah O Rh+ve.

saya dapat tahu ni masa buat eksperimen dalam kelas biologi kat matrik dulu....seronok jugak time tu..

ada member lelaki,...memang macho tapi bila buat eksperimen tu, baru setitik darah keluar muka dah pucat, huhuhu..rupanya mabuk darah...hampir2 nak pengsan jugak ....

tapi yang paling menakutkan kawan saya(perempuan) siap pengsan lepas tu badan dia menggeletar macam kena sawan...fuhh..panik satu kelas...nasib baik dia sedar balik lepas 5 minit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 09:02


Pada 12-04-06 22:06 , anaksolehah07 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-04-06 21:51 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikumussalam...

assalamualaikum.....

syukran for the good information... walakin laisa kullu min natijah soheh.. hehe :) tercampur lah pula... salah pula tu dari segi uslub nahu.. hehe :) jangan marah...

walau apa pun... ianya hanya sekadar kajian yang dilakukan berdasarkan beberapa koresponden atau pun orang2 yang terpilih untuk dikaji... kebiasaannya bilangan orang yang dikaji dalam jumlah yang agak besar sehingga boleh dijadikan kesimpulan dari test tersebut... namun tidak semestinya semuanya tepat.. ianya seperti kajian cuaca... walaupun teknologi canggih mana pun... namun tidak semua kajian itu tepat dan benar... betul tak... ???

sekadar pandangan dari ana... kalau silap betulkan lah ek...

satu lagi tambahan yang berguna ialah berkenaan dengan reshus positif atau negatif... sapa boleh jelaskan dengan lebih detail; ye...
ana berminat nak tau jua... kalau tidka keberatan lah...

darah jenis 0 .. menjadi pemurah kalau kita dermakan... kalau ada darah jenis ni tak dermakan... tak jadi pemurah.... sesekali darah saya bertukar juga kepada darah gemuruh... hehe :) ambik kata-kata sahabat hehe....

wassalam...


majority kita ni Rhesus positive...masalah timbul bila ibu yang mengandung mempunyai Rhesus -ve (Rh -ve) tapi baby dalam perut tu Rh +ve (mewarisi ayah Rh +ve). So badan si ibu akan menghasilkan antibodi (postpartum IgG) terhadap sel darah si anak. Tapi antibodi ni tak react lagi dengan baby tu.1st baby selamat. Tapi masalah timbul pada 2nd pregnancy.Antibodi yang sedia ada dalam badan mak akan cross the placenta and react dengan sel darah merah si anak(2nd baby). Sel2 darah tu akan dimakan dengan rakusnye oleh makhluk yang bernama macrophages dan sel darah merah akan pecah.. Bahasa saintificnyer..Hemolysis disease of the newborn-(Hypersensitivity type 2)


p/s harap paham la ye..tak tahu dah nak terjemah dalam bahasa yang lagi mudah...:-di :-di


thank u anaksolehah07 for the information.dah lama saya tinggalkan benda ni,so sekarang dah lupa.cuma kalau tak silap saya,teknologi perubatan sekarang dah mampu atasi masalah ni.jadi janganlah kita risau sangat kalau pasangan kita berlainan rhesus.kalau betul-betul tak boleh kahwin dengan pasangan yang berlainan rhesus,tentu ISLAM letakkan dalam rukun/syarat sah nikah,betul tak?ISLAM tu kan lengkap segala2nya?cuma digalakkan kepada semua bakal pengantin,eloklah pergi cek darah dan dapatkan nasihat doktor..


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-06 10:22


Darah Z mungkin ada genetik alien..hehe

Setahu saya masalah rhesus -ve ni dah pun dapat diatasi..so,no need to be scared,insyaallah..mngikut buku,doktor akan berikan treatment2 yang sepatutnya..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/
[ Telah diedit oleh: setanggi_syurga83 pada 13-04-06 10:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 12:41


salam....

lepas darah z, ada jugak wujud jenis darah baru...
w....

btullah kata setanggi_syurga83, mereka tu kacukan dengan alien gamaknya..
huhuhu...

salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 12:51


siapa darah z kat sini???huhu...apa ciri2 orang darah z??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 14:19


ana tak ada darah...
eh..
silap..
ana tak tau darah ana jnis apa..
hehe..
jangan marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 14:23


darah z berasal dari genetik orang saiya.yang berasal dari planet namek. salah seorangnya bernama goku.mereka ini boleh bertukar menjadi orang super saiya ke2,3,4...mereka ini mencari dragonball dan ada digelar dragonballz hurup z tulah ciri2 darah z,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 14:32


SALAM...
sepjg ana baca komik dan nonton dragonball,
tak pernh pulak jumpa goku darah ...
hemmm....

wallahu'alam...
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 14:33


adakah anda mengarut wahai kuda hitam??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 14:34


betul la tu..mana ada doktor manusia chek darah depa..jadi sebab tu tak tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 14:49


tak semestinya betul....mana yang elok kita kekalkan
mana yang tak elok, jangan diikuti...
saya darah jenis B +...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

aura_eliya
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22977
Posting: 13
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 15:13


ermm..ada lah jugak sifat yang terkena dengan saya..
tapi bukan semuanya sama..mungkin secara kebetulan..

ini cuma kajian..kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For aura_eliyaProfil   Hantar PM kepada aura_eliya   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 15:15


iye cik aura...just kajian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 15:16


rekaan semata mata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 15:31


janganlah anggap rekaan semata-mata,mesti ada kajian secara umum yang dijalankan.saya sokong pendapat rimbabara,

!!! QUOTE !!!


mana yang elok kita kekalkan
mana yang tak elok, jangan diikuti...

kalau hanya rekaan daripada penulis,terlalu mustahil boleh masuk majalah

!!! QUOTE !!!


Sumber : Petikan dari majalah Mingguan Wanita, Bil : 1165 (17-23 Mac 2006)


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 15:34


iyelah... masih diperingkat kajian atau sudah terbukti kesahihannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 13-04-06 15:34


tornado, tasbih gurau saja tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 15:41


pada pendapat saya (tolong maafkan kalau saya silap sebab ini hanya pendapat saya semata2),kesahihannya tak dapatla nak dibuktikan 100% sebab kajian ini pasti dilakukan secara umum,melibatkan survey yang dilakukan terhadap sejumlah manusia.sebelum ni pun banyak kajian tentang sikap2 manusia bersandarkan tarikh lahir,bulan kelahiran,tahun dilahirkan dan macam2 lagi.adakah semua hasilnya tepat?jadi,tiada kajian yang paling tepat untuk menentukan sikap manusia,semuanya bergantung pada diri masing2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 13-04-06 15:44


huhuhu... jutawanmuslimah jua yang memahami ana... huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 07:52


tasbih awak jangan ngada2

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 10:04


assalamualaikum wbt...

thanks a lot 4 the useful information...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-04-06 11:23


apa ke he.....dimana2 saja ada pergaduhan ant jutawan dan tasbih.....
hentikan peperangan...
kami mahukan kedamaian....huhuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 14-04-06 11:24


kuku, awak salah faham ni...tiada pergaduhan pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 12:45


darah o yang paling pemurah dan baik hati kan...
hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-06 12:53


semua yang Allah ciptaan Allah baik.yang penting tuan punya darah saja nak derma ke tak..
kita pun darah O juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 00:21


- Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.

ada yang betul dan ada yang tak betul...tapi apapun hanya satu kebetulan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 07:08


- Kumpulan Darah A -
Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.

Keras kepala? Hmm..sikit saja agaknya.. :lol:


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 15-01-07 07:36


jangan biarkan hidup anda diselubungi, misteri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 10:02


SALAM..
darah jenis B. tapi tak 100% betul..
anyway,thanks for the info.

~EVERYTHING HAPPEND FOR GOOD REASON~

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:25


boleh percaya ke ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:25


boleh percaya ke ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 12:25


boleh percaya ke ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-01-07 12:31


jenis o...
ooo...yaka?
macam terkena sikit-sikit(^_^)
~syukran~

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 13:00


Kumpulan Darah A -
Anda suka keselarasan, kedamaian dan organisasi. Boleh bekerjasama dengan baik dengan orang lain, peka, sabar dan penuh perhatian. Namun kelemahan anda adalah tidak boleh melakukan sesuatu dengan santai dan cenderung keras kepala.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-01-07 13:01


Assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

- Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif.


Kenapa betul saja semua tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 15:05


teman tak tau lah darah teman jenis apa...darah orang super saiya agaknya...macam goku

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 15:22


saya darah b.
tapi tak sama pun perangai macam yang ditulis...
em,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 15:32


---------------------------------------------------------------
Kumpulan Darah O -
Ini adalah jenis darah pemimpin. Saat melihat sesuatu yang diinginkan, orang dengan kumpulan darah ini akan berusaha mencapainya. Anda juga termasuk trend-setter, setia, punya daya juang yang tinggi dan percaya diri yang kukuh. Kelemahan anda adalah mudah cemburu, agak sombong dan cenderung amat kompetitif
---------------------------------------------------------------

erm...alhamdulillah...:-D
:wink: hehhehheh... >

[ Telah diedit oleh: qibtiyah pada 15-01-07 15:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 17:11


nasib baik darah aku tak tersebut diatas

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 17:21


Eh betul agaknya...memang kretip jugak lah..heheh

erm, ana tengok cerita korea tajuk "my boifren is type B"
memang mereka percaya dengan kajian2 ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 17:30


betul..sememngnya ana percaya,irtu semua ciptaan Allah,semuanya mmpunyai makna dan hikmat atas setiap kejadianNya..
ana sememangnya percaya dengan ciptaan Allah,punya maksud tesirat,ana percaya sebab berlaku pada ana. Ana darah O....ana bersyukur pada Tuhan..sememngnya ana bersifat dengan sifat darah O,yang bersifat snntiasa suka mmberi kepada org lain,ana tidak tahu Kenapa ana suka begitu,,itulah kuasa Allah.dalam diri kita terdapat tnda2 bagi org yang berfikir.............Maha Suci Allah.......kerdilnya diri ini disisNya...

i am grateful dan thakful to Allah...............for my creature...


-----------------
kehidupan adalah sebuah perjalanan menuju sebuah kematian...yang hakiki lagi abadi.UJIan akan datang dan pergi sebagai tanda bukti keimanan.
[ Telah diedit oleh: cahayakuiman pada 15-01-07 17:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 18:46


thank you..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 22:28


ana darah O

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-07 22:33


OOOooOOooOO....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:42


Alhamdulillah ana berdarah jenis o

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:45


salam...
hhhmm.... info baru ni...
syukran..
tapi, macam sedih saja..maklumat darah ana....(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:39


buat apa nak sedih....dah cukup darah tu kira ok lah...bersyukur.. dah cukup darah pergi lah pula derma

anyway..kajian based on apa ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 01:03


erm..so interesting:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189229 saat. Lajunya....