Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: 21 tahun???


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» 21 tahun???

Please Mendaftar To Post


Oleh 21 tahun???

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 07:41


Ada yang mengatakan 21 tahun kunci kebebasan..jadi kepada ahli ukhwah yang dah berumur 21 apakah pendapat anda mengenai kebebasan hakiki...(bukan setakat boleh mengundi sahaja. buka kepada prospek yang lebih luas)


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-03-06 08:13


assalamualaikum wbt...maaf erk...saya belum 21 tahun lagi...tapi insyaAllah mei 2006 ni...21thn laaa... tapi nak cerita pasal topik ni memang tak best juga mula nya..tapi nak write something laa...saya dr kecik sampai sekarang susah nak dapat kebebasan...maybe sebab saya perempuan ..sulung pula tu..adiik2 lelaki 5 orang...masa sekolah dulu nak pergi camping ke lawatan ke..huh..jangan harap laa dapat..adik2 saya belum apa-apa dah dapat lampu hijau..kadang jeles dengar kawan2 cerita pengalaman best pergi camping..sekarang dah jauh sikit nagn family rindu pula nagn perhatian mereka...parents buat seperti itu sebab sayang kita kan...i love them very much!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 08:35


memang mereka sayangkan kita..lagipun amalina kan perempuan..teringat 1 pepatah "nak menjaga seorang anak perempuan lagi susah daripada menjaga sekandang lembu"..bila dah berjauhan ni amalina pandai2lah jaga diri..

adik saya baru lepas spm dan sebelum ni duduk di kampung..dan ayah saya mencadang untuk menghantar dia belajar di kajang..saya sungguh risau..kerana dia sebelum ni dia tidak pernah berasa bebas dan apabila dah tinggal berjauhan saya risau dia tergelincir..takut dia lupa asal usulnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 08:52


dekatkan diri dengan Allah swt...
InsyaAllah tidak akan terbabas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-03-06 09:28


setakat mana saja kita nak bebas,,
kalau setakat dah masuk 21 tahun tapi still tak berkerja sendiri..
bukan bebas nama nya...balik2 kita akan kembali kepada mak ayah juga....
lain lah kalau kita dah kerja boleh sara hidup sendiri boleh berdikari baru lah kebebasan hakiki namanya...
betul!!!! percaya lah..
saya dah rasa pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 10:38


Assalamualaikum

Bagi saya yang akan berumur 21 tahun ni pada bulan sepuluh akan datang, kebebasan pasti ada bagi setiap umur. kerana, sifat seorang manusia, memang tidak suka dikongkong, betul tak?

Pengalaman saya sendiri, dulu masih first time nak pergi camping dekat madrasah al arabiah al islamiah (singapura), mak hantar pergi dan ambil saya time balik. sedangkan pihak madrasah sudah sediakan bus pengangkutan. Beliau mengatakan ia tidak sesuai untuk budak seperti saya. Saya rasa terkongkong. kerana mana saya pergi, mesti mak yang ikut. Kalau anda, boring tak?

Even, nak jalan raya bersama teman2, mak tak bagi. Kalau nak pergi, mak atau adik2 kena ada. Keadaan saya semakin stress, kerana saya sering dikongkong. Itu tak boleh, ini tak boleh.

Bila saya sudah menjangkau dewasa, baru saya sedar. Mengapa mak saya membuat begitu. Nak katakan saya ni baik sangat tu, tak lah. Saya seorang yang sederhana sahaja dalam bentuk kehidupan saya. Saya melihat teman teman yang diberi kebebasan walau sedikit oleh ibu bapa mereka, mereka terus hanyut di gelombang kehidupan mereka. kadang-kadang, saya melihat mereka seperti manusia bertopengkan syaitan.

Jadi, nasihat saya dekat amalina, jangan rasa diri sendiri seorang yang kerdil, atau katak di bawah tempurung. Ada hikmah disebalik apa yang ibu dan ayah lakukan. Jika anda berfikir dengan rasional, anda sendiri akan mendapat jawapannya.

Maaf jika ada tersilap bahasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 21-03-06 13:02


jike nak kata umur 21 kita dah mula bebas, saya taktau la... sebab saya still student... tapi sampai sekarang ayah saya kata saya ni lurus bendul.... kematangan tak bergantung pada umur, saya berpegang pada ayat tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 21-03-06 13:11


insyaALLAH taun ni masuk 21..tapi rasanya..tak ada beza pun...
tak ada kena mgena pun dengan kunci..kunci..ni...bebas???
tak ada maknanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 13:57


kematangan tak bergantung pada umur...
prinsip yang bagus dr insan232...
setuju...tak semestinya dengan umur 21 kita boleh bebas mengikut sesuka hati kita...kita juga perlu tahu kebebasan yang bagaimana diperlukan oleh seseorang yang akan berumur 21...ana pun akan mencapai umur ni dalam beberapa bulan lagi...
kebebasan itu boleh... tapi jangan terkeluar dr landasan syariat....
burung yang terbang bebas pun akan kembali ke sarangya....
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 14:01


21 tu umur boleh mengundi....jom daftar pemilih....jangan beri minyak naik lagik!haha

p/s:ambik kesempatan beb....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

eikien
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22751
Posting: 22
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 14:18


hmm...21 tahun?pendapat saya merangkumi pengalaman saya la,sebelum 21 tahun lagi dah bebas..saya terasa diri ini bebas semenjak saya dah masuk ipta umur 18 tahun.dah jauh dr family kan tapi tak bermakna boleh buat apa saja sesuka hati..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For eikienProfil   Hantar PM kepada eikien   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 17:48


umur 21 bukan lesen untuk bebas sebenarnya...
w/pun kini saya dah melebihi 21 tahun umur namun yang ptg kemayangan kita...
Kini saya sedang belajar berdikari...
kalau nak ikutkan mmgla saya boleh dikatakan anak emak...
kini saya kat KL dan family kat Kelantan....
Kebebasan kita bersandarkan agama Islam...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 18:44


emm tak lah...mana ada bila umur 21 itu knci kebasan..rasanya bila umur ini menigkat lagi tiggi lagi banyak tggungjawab kener pegang, yelah if belajar kener fikir tggujwb belajar..tggungjawab nak bls jaser mak ayah yang membesarkan kita tanpa memikirkan penat lelah itu yag paling penting......Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:31


hati merdeka (bebas) walaupun dalam keterbatasan (syariat)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:43


nak bebas mana pun...nak bebas sangat??carilah satu dunia yang mana bukan Allah yang jadikan....hirup oksigen yang bukan Allah cipta....dan hiduplah dengan nyawa yang selain dr Allah ciptakan...bebas sangat ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:01


Assalamualaikum...


betul kata zilzaln tu...kebebasan bukan pada diri kita...Allah yang sebaik2nya memilikinya...

InsyaAllah bulan 4 ni masuklah umur 21 ini...nak kata bebas...tiada istilah bebas...sebagai umat islam kebebasan itu tiada rasanya...setahu analah...

banyak tanggungjawab kita apabila kita meningkat usia..lagilah ana ni study agama banyak tanggungjawab bila bercampur dengan masyarakat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

zeolous_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22601
Posting: 15
Dari: uTp

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 23:26


um...baru 20thn..tapi semua ingat dah 23-25,...apa lah mereka..tpkan sahabat...kebebasan bukan masalahnya..yang penting..time muda ni la kita kena brusaha...maksudnya pengisian untuk dari kita sebagai bekal nanti..bla dah tua nanti xlarat pulak nak beramal ibadat...

ingat 5 perkara sebelum 5 pkara..semua thu kan??jadi..hiasilah dari dengan iman dan taqwa....ukhwah fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeolous_muslimProfil   Hantar PM kepada zeolous_muslim   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 22-03-06 00:21


Bientôt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 01:13


dah 21 tahun, tapi rasa macam biasa saja, tak ada pulak rasa bebas atau terkongkong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-06 01:43


hmmm..banyak juga komen dan pendapat dr kawan2 erk...
alhamdulillah......mungkin masa sekolah dulu ada laa saya ni rasa terkongkong...ye laa,semua benda nak buat tak boleh...hinggakan satu hari saya pernah buat satu kesalahan...masa tu saya dalam ting 4 ...maybe 5 kut..entah laa...esok dah nak puasa ..tapi saya minta izin dengan mak saya nak keluar jumpa kawan2 kat bandar..mak saya mulanya tak bagi..lepas pujuk2..dia bagi laa..tu pun ayah yang pergi hantar..dan saya bagitau ayah yang saya nak balik dengan bas jadi tak payah datang ambil saya..so ayah saya bagi laa..dengan syarat...balik awal!!!!
    .....lepas gian punya pasal,sampai pukul 6 tak balik rumah lagi..sarung kaki yang saya pakai dah bertukar colour..dr warna susu lembu kepada warna mata hitam lembu..kotor lah sebab asyik pusing satu bandar nagn kawan-kawan...dah leerr hari hujan..bayangkan laa tahap kehitaman sarung kaki tu.Bila nak balik rumah bas penuh sebab ramai orang ..ye laa esok puasa kan...terpaksa laa naik bas jam 6.30..masa tu waktu gelap sangat..dah laa hujan..bila dah dapat naik bas tu lega rasanya..masa tu nangis saja laa..first time buat macam tu..akhirnya sampai juga kat rumah..bila sampai rumah tengok mak saya nangis...ayah pula tak ada rumah...(sebab kereta tak ada)...saya minta maaf sambil nangis2 kat mak..ayah saya dan bapa saudara saya pergi cari saya naik kereta masing2..sadis betul..adik saya cerita yang mak saya tak tenang duuduk...dah nak call polis pun..tapi ayah saya suruh bertenang laa sebab belum 24 jam lagi saya hilang..baru 2 jam lewat..janji nak balik sebelum pukul 5.30 tapi sampai rumah pukul 7.30 lebih2....masa saya sampai rumah..mak saya tak berleter langsung..maybe dia tahu saya penat dan kalau dia berleter pun maybe saya nangis..tu saja laa yang saya tahu... ummi..ummi...maaf banyak-banyak...itu yang pertama dan terakhir!!!....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 03:26


Pada 22-03-06 01:13 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

dah 21 tahun, tapi rasa macam biasa saja, tak ada pulak rasa bebas atau terkongkong....


kalau begitu rasa apa.....nak bebas..jadi "burung" sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 03:43


waalaikumussalam....

assalamualaikum....

kebebasan???? pening juga ye nak fikir sama ada betul ke tidak umur 21 ni kunci kebebasan..pada saya lah kan...umur 21 ni lah masanya kita kena banyakkan menuntut ilmu dan beribadat kepada ALLAH...kebebasan adalah ketika mana kita sudah menjalankan segala amanah yang ALLAH berikan kepada kita di dunia ini..

kebebasan adalah apabila di hari kiamat kelak kita dapat berlindung dibawah arasy ALLAH...

kebebasan adalah apa bila kita mendapat catatan amal dengan tangan kanan...

kebebasan adalah apabila kita berjaya melintasi siratul mustaqim sama ada dengan sepantas kilat,berlari,berjalan,ataupun merangkak...

kebebasan adalah apabila kita sudah terjamin masuk kedalam syurga kelak dan kekal didalamnya selama2nya...

tu saja lah pada pandangan saya tentang kebebasan...umur 21 tahun bebas ??? renungkanlah ye...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 22-03-06 03:43


err..betul ke saudara zilzal dah 21?/bukan 22 ke???err..mudenye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 04:19


Pada 22-03-06 03:26 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-03-06 01:13 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

dah 21 tahun, tapi rasa macam biasa saja, tak ada pulak rasa bebas atau terkongkong....


kalau begitu rasa apa.....nak bebas..jadi "burung" sajalah


bukan macam tu...memang tak ada rasa nak bebas pun, saya tak paham bila orang lain sibuk memperkatakan pasal kunci kebebasan bila dah 21 tahun....Kenapa mesti 21? Kenapa bukan ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 22-03-06 06:05


BEBASLAH HIDUP DI DUNIA...LA LA LA LA LA LA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 06:50


Kenapa 21? kerana 21 ni pertama sekali kita mempunyai kebebasan mengundi..dan biasanya 21 ni orang sudah anggap dewasa..kalau ambil diploma sudah habis pun pengajiannya..nak ambil ijazah pula..sebab itu 21 ni merupakan kunci kebebasan..dan bagi sesetengah orang pula mengatakan 21 ni kunci kebebasan merokok..kiranya macam lesen merokoklah daripada ayah dan mak..entahlah..

saya alhamdulillah sejak form 1 lagi saya sudah berjauhan daripada keluarga..jadi rasanya kunci kebebasan saya pada umur 13 tahun..bebas disini ialah bebas untuk pergi kemana sahaja..dan sehingga sekarang sudah menjangkau 23tahun ibu bapa saya sudah tidak risaukan saya lagi..nak kemana nak buat apa terpulang..tapi alhamdulillah saya masih tidak mencemarkan kepercayaan keluarga saya..kalau kita tahu jaga diri dan tahu apa kita buat insyaAllah..tidak kira umur anda berapa, anda tetap bebas melakukan apa sahaja..asalkan tidak melanggar syariat..

ingat sebelum kena fikir sebelum buat..falsafah yang sering dilaungkan oleh guru saya dan hingga sekarang saya masih memegangnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 07:51


kunci kebebasan waktu umur 21 ke??tak pernah tahu pun....ada apa dengan 21...saya sebagai insan yang berumur 21,tidak merasa apa-apa kelebihan dengan angka ni..kecuali dah layak untuk mengundi...yehaa....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 17:24


memang la kunci kebebasan umur 21 tahun...
tapi tak semua dapat merasainya....
kebebasan may be anda boleh buat keputusan sendiri,cari duit sendiri, jauh dari ibubapa,bina keluarga sendiri,dll...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-03-06 18:01


emm..kebebasan kat dunia bukan hakiki pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-03-06 20:10


Pada 22-03-06 18:01 , Angahmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

emm..kebebasan kat dunia bukan hakiki pun..



Ya butul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 03:49


ya memang betul itu..bukan hakiki..kita kena kawal kebebsan yang ada pada kita..bukan sekat tapi kawal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 03:54


ya memang betul itu..bukan hakiki..kita kena kawal kebebsan yang ada pada kita..bukan sekat tapi kawal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 23:07


dah umur 21 tahun bukan beerti kita dah bebas...umur tu melambangkan sudah berapa lama kita di muka bumi ALLAH ni..dan dah banyak mana ilmu yang kita dah timba untuk mencari keredhaan ALLAH...serta menegakkan agamaNYA...cuba renungkan apa yang kita dah buat sepjg 21 tahun ni...adakah kita dah benar-benar menjalankn kewajipan kita sebagai hamba ALLAH..sebagai anak yang soleh dan solehah...adakah kita fikir akan mati?marilah kita sama-sama fikirkan...waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-03-06 23:19


bila makin bertambah umur maknanya kita makin tua..bila makin tua maknanya makin dekat kepada kematian..muhasabahlah balik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 11:06


assalamualaikum...

ramai juga yang berkata bahawa 21 tahun adalah lambang kebebasan..cuma apa yang mira tak faham apakah maksud kebebasan itu..dari segi apa?adakah dalam membuat keputusan?
mira belum lagi 21 insya-Allah bulan 9 ni..
tapi rasanya sama saja cuma yang meningkatnya usia kita..so makin bertambah usia makin bertambah matang..makin bertambahlah keimanan kita..insya-Allah

wassalam :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

imtisal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14642
Posting: 23
Dari: KB

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-03-06 12:14


assalamualaikum
saya pun tak lama lagi cakap la 21thn. bukan kebebasan yang saya fikir. tapi, duduk fikir bila la saya dapat berbakti pada mak ayah. lambat lagi nak habis belajar. nanti bila dah kerja, ringan sikit beban mereka kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtisalProfil   Hantar PM kepada imtisal   Quote dan BalasQuote

armien
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2005
Ahli No: 20238
Posting: 56
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 13:56


Pada 22-03-06 01:43 , amalina posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm..banyak juga komen dan pendapat dr kawan-kawan erk...
alhamdulillah......mungkin masa sekolah dulu ada lah saya ni rasa terkongkong...ye lah,semua benda nak buat tak boleh...hinggakan satu hari saya pernah buat satu kesalahan...masa tu saya dalam thing 4 ...maybe 5 kut..entah lah...esok dah nak puasa ..tapi saya minta izin dengan mak saya nak keluar jumpa kawan-kawan kat bandar..mak saya mulanya tak bagi..lepas pujuk2..dia bagi lah..tu pun ayah yang pergi hantar..dan saya bagitau ayah yang saya nak balik dengan bas jadi tak payah datang ambil saya..so ayah saya bagi lah..dengan syarat...balik awal!!!!
    .....lepas gian punya pasal,sampai pukul 6 tak balik rumah lagi..sarung kaki yang saya pakai dah bertukar colour..dr warna susu lembu kepada warna mata hitam lembu..kotor lah sebab asyik pusing satu bandar nagn kawan-kawan...dah leerr hari hujan..bayangkan lah tahap kehitaman sarung kaki tu.Bila nak balik rumah bas penuh sebab ramai orang ..ye lah esok puasa kan...terpaksa lah naik bas jam 6.30..masa tu waktu gelap sangat..dah lah hujan..bila dah dapat naik bas tu lega rasanya..masa tu nangis saja lah..first time buat macam tu..akhirnya sampai juga kat rumah..bila sampai rumah tengok mak saya nangis...ayah pula tak ada rumah...(sebab kereta tak ada)...saya minta maaf sambil nangis2 kat mak..ayah saya dan bapa saudara saya pergi cari saya naik kereta masing-masing..sadis betul..adik saya cerita yang mak saya tak tenang duuduk...dah nak call polis pun..tapi ayah saya suruh bertenang lah sebab belum 24 jam lagi saya hilang..baru 2 jam lewat..janji nak balik sebelum pukul 5.30 tapi sampai rumah pukul 7.30 lebih2....masa saya sampai rumah..mak saya tak berleter langsung..maybe dia tahu saya penat dan kalau dia berleter pun maybe saya nangis..tu saja lah yang saya tahu... ummi..ummi...maaf banyak-banyak...itu yang pertama dan terakhir!!!....................


Hmmmm.....Sadis juga dengar cerita ni...So, ambillah pengajaran dari apa yang terjadi...Bukan untuk Amalina saja..Tapi untuk semua SAHABAT UKHWAH..
Kita perlu ingat tiada "kebebasan" di dunia...kebebasan yang hakiki hanyalah di Akhirat nanti....
sama-sama lah berdoa... Insyaallah...


-----------------
"HIDUP DENGAN AMAL, MATI DALAM IMAN"


Bookmark and Share

    


  Member Information For armienProfil   Hantar PM kepada armien   Quote dan BalasQuote

daisy06
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26017
Posting: 9
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 14:06


21 tahun...rasanya semua dah matang pada umur ini..boleh berdikari..berdiri dan berusaha di atas kaki sendiri..ada yang dah dirikan rumah tangga pada umur ini.. tapi adakah betul-betul bersedia atau sekadar alasan jee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daisy06Profil   Hantar PM kepada daisy06   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-08-06 14:08


apa maksud bebas kat sini
saya kurang jelas
saya dah 21
setahu saya kunci kebebasan umur 21 ni tak ada dalam islam
mostly, kawan saya yang chinese yang dapat kunci kebebasan ni
tak pasti pula itu kepercayaan agama @ adat
tapi, tak pernah dengar pula dalam islam ni ada
(betulkan andai tersilap)

Kalau bagi perempuan,
selagi belum kahwin, tanggungjawab dirinya terletak pada ayah dan saudara lelakinya
dan Kalau dah kawin terletak pada suaminya
tak begitu????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137632 saat. Lajunya....