Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 15 jam, 50 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: UMNO + PAS


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» UMNO + PAS

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh UMNO + PAS

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 15-03-06 23:57


kalau bersatu kan bagus... apa kata kalau ahli pas berjuang bersama2 umno.... bersatu teguh bercerai roboh...


apa pandangan antum semua?
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 16-03-06 21:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 00:02


tak boleh...sebab lain ideology, lain falsafah perjuangan, lain prinsip, lain dasar, lain hala tuju...hmm..fikirkan. islam dengan sekular tak boleh bergerak seiring. sekular menolak agama sama sekali dari gaya hidup, sedangkan islam itu adalah gaya hidup. so, pilih satula...mana yang anda suka. ingat...setiap amal akan ditimbang walaupun sebesar zarrah...

hidup islam...say no to islam hadhari, no to islam liberal

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 00:07


bukan apa cuma ana agak sedih kerana kita seagama tapi sering bertikam lidah dan berpecah belah.... kadang-kadang malu pun ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 00:13


kalau berjuang bersama....katakan ahli pas jadi ahli umno tapi idealogi,prinsip serta amalan hidup tetap ikut la cara islam... ana rasa lama kelamaan cita2 kita untuk tegakkan negara islam berlandaskan hukum syarak sepenuhnya pasti akan menjadi kenyataan... bila kita bersatu kita pasti lebih mantap,kuat serta berkuasa untuk menggubal undang2 tersebut....
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 16-03-06 21:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 16-03-06 00:29


Pada 16-03-06 00:02 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

tak boleh...sebab lain ideology, lain falsafah perjuangan, lain prinsip, lain dasar, lain hala tuju...hmm..fikirkan. islam dengan sekular tak boleh bergerak seiring. sekular menolak agama sama sekali dari gaya hidup, sedangkan islam itu adalah gaya hidup. so, pilih satula...mana yang anda suka. ingat...setiap amal akan ditimbang walaupun sebesar zarrah...

hidup islam...say no to islam hadhari, no to islam liberal



Memang betul tuu.. 8-) !Kalau fikrah lain2..memang susah nak bersatu apatah lagi berpadu.. :-) Kalau perbincangan dan perdebatan tentang sesuatu perkara tu memang perlu sangat2..Tapi,yalah bila diajak berbincang+berbahas..tak emboh pula..guano nok pehe dok?!!hehehh..kecek Kelate+Ganu meta.. :-P pasai PAS kuat kat Kelate & Ganu.. ;-)


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-03-06 00:51


kalau rajin.... ringankan sikit tangan itu selidik lembaran sejarah dakwah di malaysia ini...

di malaysia ni dulu...dah pernah dah seorang pemimpin mahasiswa berfahaman atau berideologi "berjuang dari dalam umno"...seperti mencuci sebuah labu kotor yang sangat besar dengan masuk ke dalam labu tersebut and cuci dari dalam....kawan rapat kepada pemimpin mahasiswa ini (moga Allah SWT mencucuri rahmat sahabat pemimpin mahasiswa ini) dah pun bagi nasihat supaya toksah atau lupekan hasrat bodoh itu.....tapi dia degil...ramai jugaklah mahasiswa2 terikut-ikut dengan fahaman dia ini...dekat akhir2 "perjuangannya"...berlaku babak "lebam mata"....babak "tilam menjadi saksi" di mahkamah....babak konspirasi DNA seorang budak lelaki....keluar masuk seorang artis yang jugak seorang isteri ke-2 bekas menteri ke mahkamah menjadi saksi....diikuti dengan....penghumbatan pemimpin mahasiswa itu ke dalam penjara....hampir2 lumpuh pemimpin mahasiswa itu kena pukul masa kena soal siasat polis....kes bekas peguam negara jatuh tangga di rumah sampai coma and akhirnya menghembuskan nafasterakhir tanpa sempat meminta maaf pada pemimpin mahasiswa itu and family2 pemimpin mahasiswa itu...and so on....

anyway....setuju dengan dzul-f ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 16-03-06 00:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 16-03-06 01:10


Pada 16-03-06 00:51 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kalau rajin.... ringankan sikit tangan itu selidik lembaran sejarah dakwah di malaysia ini...

di malaysia ni dulu...dah pernah dah seorang pemimpin mahasiswa berfahaman atau berideologi "berjuang dari dalam umno"...seperti mencuci sebuah labu kotor yang sangat besar dengan masuk ke dalam labu tersebut and cuci dari dalam....kawan rapat kepada pemimpin mahasiswa ini (moga Allah SWT mencucuri rahmat sahabat pemimpin mahasiswa ini) dah pun bagi nasihat supaya toksah atau lupekan hasrat bodoh itu.....tapi dia degil...ramai jugaklah mahasiswa2 terikut-ikut dengan fahaman dia ini...dekat akhir2 "perjuangannya"...berlaku babak "lebam mata"....babak "tilam menjadi saksi" di mahkamah....babak konspirasi DNA seorang budak lelaki....keluar masuk seorang artis yang jugak seorang isteri ke-2 bekas menteri ke mahkamah menjadi saksi....diikuti dengan....penghumbatan pemimpin mahasiswa itu ke dalam penjara....hampir2 lumpuh pemimpin mahasiswa itu kena pukul masa kena soal siasat polis....kes bekas peguam negara jatuh tangga di rumah sampai coma and akhirnya menghembuskan nafasterakhir tanpa sempat meminta maaf pada pemimpin mahasiswa itu and family2 pemimpin mahasiswa itu...and so on....

anyway....setuju dengan dzul-f ;-)


Hmm...buat jahat,macam tu lah akibatnya! 8-)


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-03-06 01:29


Pada 16-03-06 01:10 , budakhostel08 posting:

!!! QUOTE !!!


Hmm...buat jahat,macam tu lah akibatnya! 8-)


ishh, tak elok cakap macam itu...better jawab macam ini..."ambil iktibar atas kejadian yang dah berlaku (berjuang dari dalam umno)"...yang penting ambil tauladan and pedoman.. :-)...jangan biarkan pisang berbuah 2 kali....jangan jolok sarang tebuan... ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 16-03-06 01:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

budakhostel08
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.08.2005
Ahli No: 18237
Posting: 81
Dari: ~dArUL iMaN wAL-IsLAm~

pakistan  


posticon Posting pada: 16-03-06 01:33


ishh...better jawab macam ini..."ambil iktibar atas kejadian yang dah berlaku (berjuang dari dalam umno)"...ambil tauladan and pedoman.. :-)...jangan biarkan pisang berbuah 2 kali....jangan jolok sarang tebuan... ;-)

yupp..10q paknye! :-di


-----------------
~~sEtiAp kALi jAm bErdETik...kita SemAkIN hAmPiR dEnGaN 'KEMATIAN'~~


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakhostel08Profil   Hantar PM kepada budakhostel08   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 03:52


Assalamualaikum.

saya faham niat baik sdr tasbih, memang kita pun tak mahu berbalah dengan orang yang seagama dengan kita apalagi kalau orang tu keluarga kita sendiri. tapi sebenarnya ini bukan isu baru, kes anwar ibrahim contoh yang paling mudah untuk kita kemukakan. malahan Pas pernah bergabung dengan BN memerintah kelantan, dan akhirnya kita balik yanmg khianati. tapi sdr tasbih kita bukan musuh secara total, lebih2 lagi kalau sentuh isu nasional, isu kebiadaban singapura, pas senada dengan bn/ umno. ingat tak dulu al marhum ustaz fadhil noor pernah berforum dengan Dr Mahathir yang ketika itu masih lagi PM dalam membicarakan isu palestin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-03-06 06:30


sahabat rapat kepada pemimpin mahasiswa yang naruto-san cerita kan di atas ialah al-marhum ustaz fadhil noor.....ini just untuk makluman sesiapa yang tak tahu and malas nak selak lembaran sejarah kat malaysia ini ;-)

apa-apa pun...ambiklah iktibar atas apa yang telah pun berlaku...seperti yang telah diceritekan oleh lidah_penghunus....benda ini bukan tak pernah berlaku bahkan telah pun berlaku di bumi malaysia tercinta ini....maybe sebelum saudara tasbih_30 sendiri lahir di bumi ini...thats why tasbih_30 kemukakan idea kat atas bukan??? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-03-06 07:30


macam saya katakan sebelum ni naruto san...mereka berjuang bukan dalam jamaah..dia nak berjuang seorang-seorang..mana boleh..seperti yang saya ceritakan mengenai Anwar Ibrahimlah..(boleh semak balik.letih nak taip semula)..jadi orang agamawan macam kitalah yang pak lah dan anwar inginkan..kita bantu paklah..Alhamdulillah kita tengok agama pak lah pun baik sikit daripada tun..sekurang2nya kita ada pemimpin yang punyai asas agama..sama ada kuat atau tidak itu urusan dia..
sebab tu pak lah ambil dr mashitah dan datuk pirdaus untuk meramaikan agamawan yang sedia ada(abdullah mat zin dan hamid othman)..macam saya tegaskan sebelum ni jugaklah..takkan kita nak harapkan hajah shahrizat dan rafidah aziz yang tegakkan islam..jadi kita sama-sama bantu..semoga satu hari nanti ramai agamawan akan memenuhi kerusi di parlimen..

bila pas dan umno bergabung moga akan terbentuk satu harakah islamiah yang kuat..menegakkan agama Islam sekaligus menjaga kepentingan orang melayu..dan menghilangkan sister in islam daripada muka bumi Malaysia..jangan sampai orang cina memerintah kita..bila mereka dah perintah maka hak istimewa orang melayu akan hilang..Kenapa saya highlightkan hak istimewa orang melayu? kerana bila melayu yang beragama Islam memerintah maka secara automatik agama Islam akan menjadi agama rasmi Malaysia..jadi sama-sama kita fikirkan..demi agama Islam dan bangsa melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 09:12


tasbih..
kalau tak tau, jangan pandai-pandai...

jangan buat sesuatu mengikut pandangan sendiri!
jangan berlagak pandai berkokok jika masih baru menetas....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

kang_mas916
Warga Rasmi
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23432
Posting: 5

indonesia  


posticon Posting pada: 16-03-06 09:25


BAGI KANG MAS KALAU NAK CUCI LUBANG NAJIS KENA CUCI DARI LUAR. KALAU CUCI DARI DALAM TENTU KITA AKAN TERKENA NAJIS TU!!!

SEBELUM NI ADA ORANG YANG MEMPUNYAI IMEJ ISLAM YANG KONONNYA AKAN BERSIHKAN DARI DALAM TAPI SEKARANG APA DAH JADI..?

RO, RELEVANNYA CUCI DARI DALAM MEMANG TAK BOLEH PAKAI!!!!

LAWAN TETAP LAWAN...LAWAN SAMPAI MENANG !!!

HIDUP! HIDUP! HIDUP ISLAM! HANCUR! HANCUR! HANCUR SEKULAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kang_mas916Profil   Hantar PM kepada kang_mas916   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 10:15


:roll: :-di InsyaAllah.....kelate akan dapat dipertahankan daripada UMNO.......

p/s:ambo tok se jjadi po ganung....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:18


Diz thing...Erm...susah nak cakap..masing2 ada kelemahanya dan kebaikannya...
Malu orang len tengok islam xbersatu...
Kenapa xbwh satu bumbung?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 16-03-06 12:22


Admin....
Ana bangkang kalau topik diketengahkan...!!!
Topik ni boleh menimbulkan pertelagahan, kita tahu bahawa kat portal ni mesti ada penyokong PAS & UMNO, so, ana minta pihak admin kaji terlebih dahulu, untuk meneruskan topik ni...
Ana tau, lepas ni mesti ada yang komen, topik perlu ini perlu diteruskan, topik ini bagus, sekadar perbincangan, dan sebagainya..
Tapi, bagi ana, banyak lagi WEB politik yang membolehkan kita berbicara, berforum......
Tapi, sayangla kalau portal ini dicemari dengan Parti Pembangkang dan pemerintah... yang mengguna portal sebagai propaganda politik...
HARAP DI DALAM PEMERHATIAN ADMIN
wasalam...


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:29


tak relevan,,,,,,umno dengan pas tak perlu bersatu Parti sebenarnya....ada 2 parti ini menguntungkan melayu islam...mereka perlu bersatu pemikiran dan perjuangan...tengok parti mca ,gerakan ,dap dll....dalam soal pendidikan dan ekonomi terutamanya,mereka bersatu..dengan mengenepikan fahaman politik....sebab itu kita perlu meletakkan kepentingan ummah dari kepentingan peribadi.......

isu anwar ibrahim..cuci dari dalam?....itu semua ada hikmahnya....anwar ibrahim berjaya membawa perubahan dalam kerajaan....dia banyak melaksanakan idea mentornya,prof.syed naquib al-attas......

kerajaan sekarang memang nak kepada islam....tapi banyak sangat halangan..bukan dari orang bukan islam tapi dari orang islam sendiri...yang jahil...yang terpengaruh dengan ideologi sekularisme.....

kalau orang agama dalam kerajaan asyik mengampu sahaja bila perubahan akan berlaku....???....sebab itu mereka perlu memanfaatkan peluang bekerja dengan pentadbiran kerajaan untuk buat perubahan....mula-mula nak baiki dari dalam ,tapi bila dah selesa lupa nak buat kerja....perubahan....anwar ibrahim dia buat kerja sebab tu berlaku perubahan.....

sekarang ni mufti-mufti,pegawai agama ..jabatan agama semua susah hati....walaupun sudah ada konsep ygbegitu baik,,,..islam hadhari....tapi banyak perancangan yang tak dapat dilaksanakan...sebab ada halangan.....akhirnya cuma indah di atas kertas semata-mata......
mereka nak buat perubahan tapi tak dapat kerjasama......
parti umno ni dah rosak sangat,,,,......kena perbaiki....kalau dah tak boleh dibaiki,tukar saja parti yang baru......atau kerajaan baru di bawah pimpinan parti lain.....cuba bagi peluang parti lain memerintah pula,kita yakin ada perubahan...belum cuba belum tahu......dengan parti itu kita bekerjasama memastikan islam di malaysia terus cemerlang ...gemilang....terbilang...

jangan bermimpi nak buat perubahan Kalau kita tak bersatu dalam jemaah....ini soal perpaduan....

takkan berjaya misi kita kalau kita dalam umno yang sudah rosak itu...kita segelintir kecil nak buat perubahan ,,di sekeliling kita golongan yang jahil dan tak mahu kepada islam ataupun hanya menggunakan islam untuk kepentingan peribadi kepentingan politik semata-mata...kita lemah nak lawan yang kuat....kita akan tewas....lebih baik kita bersatu ....kita yang mahu Islam ......yang lemah dan yang yang lemah bersatu untuk menewaskan yang kuat...yang tak mahu kepada islam.....

saya rasa cukuplah kita berangan-angan nak buat perubahan dalam umNO yang 'dikuasai' oleh golongan sekularisme(ingat !!!!bukan semua ahli)

kini tiba masanya kita membina malaysia baru....tukar parti lain untuk pimpin pentadbiran negara.....keranma parti sekarang dah rosak sangat..dah tak mampu diperbaiki lagi....

cuma yang berada dalam kerajan sekarang...kita buat kerja demi islam...bukan kerana parti......

akan tiba masanya pentadbiran negara dikuasai oleh golongan yang mahu islam diamalkan sepenuhnya,,,,,,Tunggu!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-03-06 12:40


saya setuju amat sangat jikakedua-dua parti itu sanggup mengenepikan kepentingan masing-masing dan bersatu demi memajukan umat dan negara.....pas boleh bertindak sebagai biro ulama dalam pentadbiran umno dan pihak umno boleh membuka peluang kepada pihak pas untuk memerintah sama. ini boleh mengukuhkan perpaduan melayu dan umat islam...jika ini terjadi,kita semua boleh menumpukan perhatian kepada usaha untuk membangunkan islam khususnya dan bangsa melayu amnya...sekianmengikut pendapat saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 16-03-06 13:36


BERSATU MEMANG BAIK. TAPI BAGAIMANA MUNGKIN DASAR ISLAM DAN DASAR SEKULAR BOLEH BERSATU?

PAS DAH LAMA KATA KALAU UMNO AMBIL DASAR ISLAM MAKA TIDAK WUJUD LAGI PAS. TAPI SEHINGGA KINI UMNO MASIH KEKAL LAGI DENGAN DASAR SEKULARNYA...YANG MEMBAWA UNSUR-UNSUR KORUPSI... ZALIM...RASUAH...PENYALAHGUNAAN KUASA...MENINDAS...PUTAR BELIT...DAN BLAA..BLAA...BLAA...

MACAM NI NAK BERSATU SATU BUMBUNG DENGAN PAS? PAS BOLEH BERSATU SATU BUMBUNG TAPI BERSATULAH SATU BUMBUNG YANG BERDASARKAN ISLAM!!!! BUKAN DASAR SEKULAR YANG SEMAKIN HARI SEMAKIN CEMERLANG, GEMILANG, TERBILANG DAN TEMBERANG!!!!


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:41


waalikumussalam...

assalamualaikum...

terkenan ana pada percakapan ustazah ana masa sekolah menengah dulu... dia cakap yang memang perlu ada parti pembangkang dalma setiap kerajaan kerana kalau tidak ada parti pembangkang maka pihak kerajaan tidak akan melakukan kebaikan dan membiarkan sahaja keadaan rakyat...contoh yang diberikan : syarikat bas akan ambil sikap sambil lewa sekiranya kat malaysia ni hanya dia saja yang jadi bos...kemudahan dan insfratuktur nya takkan terjaga..tapi bila ada syarikat lain yang juga bukak usaha yang sama...maka masing2 akna bersaing untuk memperbaiki perniagaan mereka..maka adalah sikap menjaga dengan baik dan memberikan kualiti dalam perkhidmatan....

boleh paham tak sahabat2 sekalian...biarlah 2 parti ini bertanding untuk memberikan yang terbaik kepada rakyat...pada ana lah,benar kata-kata saudara JUNDUL.. dah lama pas menyatakan sekiranya BN atau kerajaan memerintahkan atas dasar alquran dan sunnah maka takkan wujud lagi PAS..PAS berjuang kerana hendak menegakkan pemerintahan islam yang mana sesetengah dari pada orang2 BN tak bersetuju dengan mengemukakan pelbagai alasan...tak pernha kita dengar masa PAS minta rang undang2 HUDUD dikelantan ada yang emgatakan akan terpotonglah tangans emua orang...bukan orang kafir yang cakap...sebaliknya orang yang beraqidah sama...

sebab tu,perlukan perjuangan untuk menegakkan agama islam...walaupun mereka parti berlainan sekiranya mereka berbincang itu tidak ada masalah..kita lihat barisan pimpinan mic,dap,dan sebagainya mereka berlainan parti namun perjuangan dan matlamat mereka sama dan kadang kala bersatu dalam sesetengah aktiviti mereka...Kenapa kita tidak boleh....

wassalam...

sekadar pandangan saya lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

lebah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20760
Posting: 64
Dari: Fac Sc, UMKL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 17:58


"bersatu itu teguh...bercerai itu roboh..."

so kalau nak teguh...berpegang teguhlah dengan dasar islam dan bukan selain darinya.

yang membuat kita bercecai dan tidak teguh kerana mengambil dasar selain islam.


-----------------
iCaM SeLaMat
"kalau kita boleh tunaikan apa yang allah mahu, nescaya allah akan tunaikan pula apa yang kita mahu".(H.Riw At-Tabrani)


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebahProfil   Hantar PM kepada lebah   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:09


Dah terlalu lama tak menyampuk,dok tunggu tajuk yang betul-betul kaww...Dalam tunggu2 tu,ada juga ramalan2 yang saya buat...antaranya,jika keluar tajuk sebegini,mesti suruh admin tutup....cadangan sebegini saya dah gelak sejak isu2 terdahulu...tajuk hampir sama walaupun tak serupa...Dan saya dah malas nak tulis panjang2...buat penat,buat habis tenaga elektrik dan jugak buang kederat...yang halal jelas dan haram juga jelas...yang benar itu jua mengikuti jejak yang halal sama dan seiring begitu juga dengan dengan yang klentong itu turut mengikut jejak 'sifu'nya yang haram dan ianya jelas!Cuma penilaian manusia sahaja yang rosak!Lagi2 manusia melayu yang saya umpamakan seperti pelepah pisang!Selagi tidak disentap selagi itu tidak jatuh kebumi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 18:46


sorry...tak minat politik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 19:27


Dah banyak dibicarakan sebelum ini tentang politik malaysia antara pertentangan sekular dan islam....sebelum posting, sila rujuk posting2 yang lepas...

Dah banyak penjelasan yang bersumbekan Nas Al-Quran yang jelas Kenapa perlu ada satu golongan yang menentang kemungkaran sebagaimana yang dijelaskan dalam Surah Al-Imran...

Kenapa berpecah orang melayu....sebab UMNO taknak pegang BIHABLILLAH ( TALI ALLAH ), yaqni syariat Allah, yaqni Al-Quran...

PAS dah lama nak bersatu dengan UMNO dengan syarat MUZAKARAH DIADAKAN UNTUK MENYELESAIKAN PERBALAHAN INI.....

Nak tanya pada lobam shibim....Kenapa UMNO taknak muzakarah dengan PAS untuk menyelesaikan perbalahan umat ni ?

Cuba jawab kepada sahabat-sahabat kita di sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 19:33


ni dah berapa aribulan ini...
nuar ibrahim dah sedia surat saman ke belum ini..dari dulu dok 14 hari tak habis habis...kemudian ngaku pula kata nak bawa perubahan dalam umno.

psstt...dalam pas ada rasuah juga..kenapa tak dihebohkan...ceramah kutuk kerajaan banyak sangat agaknya sampai lupa tanggungjawab terhadap negeri yang dipimpin....

dan tiba-tiba ada pulak orang buat soalan ramalan.dah la penulisan tak ada perenggan.bila orang malas nak membaca apa yang ditulis,salahkan pembaca pula.

cetpoooodah

mungkin penulisan itu hanya secebis dari watikah perjuangan tetapi kemungkinan penulisan itu dapat mengetuk pintu-pintu perjuangan di dalam diri seorang anak muda agar bisa mampu merubah dunia selari dengan wadah yang diperjuangkan


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 20:31


!!! QUOTE !!!

tasbih..
kalau tak tau, jangan pandai-pandai...

jangan buat sesuatu mengikut pandangan sendiri!
jangan berlagak pandai berkokok jika masih baru menetas....


apa masalah safa_indah ni... ana berniat ikhlas... ana nak kita bersatu... nak umat islam bersatu... ana bukan pejuang politik... safa_indah ni terlalu emosional...seolah-olah dia terlalu gah... hebat sangat sampai pandang rendah hamba Allah yang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 16-03-06 20:33


ana sendiri minta admin tutp saja topik ni... ana harap sesuatu yang lebih positif bukan pertelagahan sebegini...


admin tutup saja topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 21:40


Assalamualaikum.

jangan tutup wahai admin, biarkan forum ni diteruskan. inikan parlimen ukhwah, mengapa harus disekat. cuma kepada sahabat2 yang berkenaan harap jangan la kita salahkan sahabat yang kemukakan topik, jadikan topik ni untuk kita beri penerangan.

cuma saya nak bagi penerangan sikit kepada orang yang fitnah Pas ni, Ada pemimpin Pas yang terlibat rasuah?.?.? ye ke? mana bukti dia?.?.? bukan sekali dua tuduhan ni dikeluarkan. tapi bila diminta kemukakan bukti, senyap. tak ada pun dibawa ke mahkamah. takkan nak kata pas kawal mahkamah pulak.

berbalik kepada isu perpaduan ni, dari dulu lagi bila timbul isu ni saya berminat untuk keluarkan peribahasa yang berbunyi biduk berlalu kiambang bertaut. kiambang itu orang melayu, biduk itu fahaman sekularisme. jika mahu kiambang bertaut maka biduk itu haruslah dibiarkan berlalu pergi. mengambil firman Allah yag bermaksud inilah jalanKU, jalan yang diredhai, ikutlah jalan ini, janganlah kamu ikut jalan lain, nescaya kamu akan berpecah belah. inilah amaran Allah kepada mereka yang tidak laksanakan islam. Kalau Umno bagi lesen kat disko, judi, konsert lalai, takkan kita nak sokong pulak atas nama perpaduan menghindari perpecahan. wallahu alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 21:43


MInta maaf lah tasbih...
saya tak berminat untuk mengulas lebih lanjut....

baguslah jika awak nak menjadi hero untuk menyatukan pas dan umno...
jika jadi betul nanti, saya lah yang akan tepuk tangan paling kuat....

kepada yang lain...
selamat berkokok bersahut-sahutan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 22:38


Umno + Pas = Ampas (hampeh)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 01:19


Assalamualaikum....teringat kata-kata ingatan dr seorang sahabt...'selagi mana dalam negara or satu2 kawasan itu tidak tertegaknya kalimah ALLAH, wajib tuk bergerak dalam jemaah yang bercita2 tuk tegakkan kalimah ALLAH di muka bumi.'

fikir2kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 17-03-06 03:56


GERAKLAH..UMNO anda PAS anda.....siapa MASUK UMNO MESTI BETULKAN DASAR UMNO....siapa MASUK PAS MAINTAIN sajalah..BANGKANG sikit-sikit SUDAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-03-06 04:55


hahahaha!nak tukar pemerintah?..hahahaha..kalau umno kalah semua kerusi dan pas menang semua kerusi sekalipun bukannya pas boleh perintah negara..last2 cina juga yang memerintah..kat kelantan pun tinggal 1 kerusi juga..hehehe..kan elok kalau taat saja kepada pemerintah yang sedia ada..

kalau sebuah rumah ada banyak bocor..Kenapa kita nak robohkan rumah tu..kan bagus kalau kita baiki rumah tu..jimat pun jimat..

eii aku pun xpahamlah orang melayu yang beragama Islam ni..pemimpin kat atas seronok saja dok bersama tak kiralah pas ke umno..semua boleh duduk bersama..tapi penyokong fanatik ni pula yang beria bergaduh..kan banyak lagi isu antarabangsa yang boleh di ketengahkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 17-03-06 05:22


BETUL TU...GERAK2....SIAPA YANG rasa ada ILMU AGAMA AND THEN JOIN UMNO WAJIB CAKAP.........AND DEN RASO SAPO NAK JOIN DEN BUAT REVOLUSI ISLAM..........NAK TAK?KITA JATUHKAN KERAJAAN YANG SEDIA ADA MELALUI REVOLUSI lepas itu DEN JADI PERDANA MENTERI......HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 19:07


hahah...berkokoklah wahai ayam2 semua.....Jangan dipeduli lagi hakikat dan realiti....tak kira subuh tak kira tengah hari tak kira malam...berkokoklah....ayam melayu MUDAH LUPA!!!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
[ Telah diedit oleh: syahid_zul pada 17-03-06 19:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 17-03-06 19:23


bilo pulak den berkokok...kan den tengah bercakap ni....ish...


betul ke tak kau ni zul

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 19:37


assalamualaikum..
saya tertarik nak bagi pendapat dalam hal ni..
saya setuju sangat dengan drzul-f dan tolhah..
kalau betul la pemimpin UMNO nak memantapkan Islam di negara kita ni,Kenapa isteri mereka sendiri tidak di suruh menutup aurat (bertudung) sdgkan itu adalah tanggungjawab seorang suami.. mereka mestilah menjadikan diri mereka,dan keluarga mereka terlebih dahulu sebagai seorang muslim..cara hidup mereka suda tidak menggambarkan yang mereka ni adalah orang Islam yang sejati.. so patutkah kita ikut pemimpin yang sebegini?fikirkan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 19:42


bila masa pulak eden kata ekau berkokok ni hanggukekau.....eden hangguk eden geleng tapi tak faham2.......nasib...nasib....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 17-03-06 19:48


AH...TAKDO DO...............

KAU TETAP SALAH SYAHID ZUL...HAHAHAHAHAHA

NURLIN.........BIARLAH YANG DAH BERLALU PERGI ITU PERGI.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 20:06


alhamdulillah,

banyak pendapat dalam hal ini..... tpulang kepada iman kita untuk menentukan...

kalau masih tidak mahu menyokong parti yang berdasarkan islam sokonglah pemimpin mengikut iman anda.....

lawan atau sokong dari dalam atau luar sudah terbukti dalam sejarah tak kira sejarah Islam atau sejarah malaysia tentang akibatnya....

yang pasti Allah-isme secara keseluruhan adalah panduan hidup untuk seluruh umat manusia...

Jangan nanti bila ditanye dialam barzakh tentang apa agama kamu??
Islam bertamadun agama ku..... susah pulak nanti nak jawab soalan seterusnye.....

Marilah kita teruskan berhujjah dalam penulisan ini.... kerana apa munkin bukan kita atau generasi kita tapi mungkin anak2 kita atau cucu kita lebih bersemangat untuk perjuangkan Islam memandangkan kita hanya mampu menulis.........

bukalah pintu hati kita untuk menerima islam secara keseluruhan....

assalamualaikum wbt...
selamat berhujjah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-03-06 20:19


Menarik.

UMNO-PAS.
Kerajaan-Pembangkang.
Droite-Gauche (fr)
Democrate-Liberal

Ada persamaan dan ada perbezaan.

Persamaan?
Anda sendiri tahu.

Perbezaan, banyak.
Satu berkata, berpolitik dan beragama.
satu lagi, beragama dan berpolitik.

Anda di Malaysia lebih arif.
Cuma yang ana ingin utarakan di sini ialah tentang pembangkang dan kerajaan.

Kerajaan yang kuat ialah kerajaan yang punyai pembangkang yang kuat.
Di France hari ini, pelajar,pekerja dan orang ramai yang berhaluan kiri berdemonstrasi membantah projek tajaan kerajaan berhaluan kanan, yang pada ana bagus.
Hampir sebulan mereka memberontak, "menjajah" kawasan university di Sorbonne, dan lain-lain. Institusi ana juga sudah seminggu di"block" oleh student, sedang university yang lain sudah empat minggu.
Termasuk ana, yang bersemangat untuk belajar (masa ni ada semangat pula,biasanya tak banyak!) terpaksa memontengkan diri bahana minoriti yang ekstrem.

TAPI,
Di Malaysia, isu yang dibawa oleh pembangkang masih lagi isu Kenapa bini pemimpin kerajaan tidak bertudung, dan tuduhan terhadap mereka yang korup, tanpa tindakan lanjut...

PELIk,
Apabila harga minyak naik 30 sen, dan kenaikan demi kenaikan sebelumnya, tiada tindakan dari pembangkang.
Sehingga, kerajaan berterima kasih pada rakyat yang membutakan mata, memekakkan telinga terhadap apa sahaja tindakan kerajaan, kerana "memahami."
Kenapa tiada?
Lebuhraya,jambatan, dan projek-projek kerajaan yang runtuh dan terpaksa dibaiki dengan wang rakyat, sedang yang bertanggungjawab tidak pernah di bawa ke tengah.

Ana tidak berpihak pada mana-mana parti. Neutral.
Cuma pelik, kerana rakyat hanya berdemontrasi hanya apabila pemimpin kesayangan mereka dijatuhkan, yang berlaku biasanya sedekad sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 17-03-06 20:41


APA PULAK...................

TUDUNG TU QAT I SAYANG OII!!!!

BUKAN MAIN2....................

INGAT PERANCIS anda????

SITU RAMAI KAFIR!!!!!!!!

KAU KECOH BELAJAR PERANCIS lepas itu KAU KUTUK ORANG YANG NAK JALANKAN HUKUM ALLAH?????

ISU TUSUNG ADALAH ISU YANG QAT I....BAGAIMANA RAKYAT NAK BERTUDUNG JIKALAU PEMIMPIN TAK BERTUDUNG????

MENGHINA ORANG YANG MENYURUH ORANG MEMAKAI TUDUNG............BAHAYA TU,SEPERTI MELAWAN PERINTAH ALLAH...........

SAUDARA ISLAMKAN????

JADI SILA SOKONG ORANG YANG NAK SURUH ORANG PAKAI TUDUNG

JANGAN HINA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

kapit937
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13098
Posting: 8
Dari: Minden, Pulau Pinang

Melaka  


posticon Posting pada: 17-03-06 21:50


Assalamualaikum w.b.t

Agak tertarik juga dengan komen yang diberikan dalam isu ini. Ramai yang sering berkata, "Kenapa orang PAS tak nak masuk UMNO? Kan elok bersatu untuk kepentingan melayu". tapi Kenapa tak ada lagi orang bertanya "Kenapa orang UMNO tak nak masuk PAS? Kan elok bersatu untuk ISLAM?"......

untuk saudara dari France, dari komen saudara nampaknya saudara hanya mendapatkan sumber berita berkenaan Malaysia hanya dari laman web media seperti UTUSAN online, BHarian online dsb. Saya pasti bila saudara hanya baca dari media tersebut, takkan nampak rakyat menentang keputusan kerajaan menaikkan harga minyak. Tahukah saudara dah 2 kali berlaku demonstrasi di KLCC berkaitan isu ini, malah pada demonstrasi kali ke dua, FRU menyembur water cannon kepada pen'demonstrasi'? di negeri2 lain (contoh Ipoh) pun berlaku juga. Saya mencadangkan agar saudara buka laman web www.harakahdaily.net, www.malaysiakin.com dan malaysiantoday untuk dapatkan cerita sebenar di sebalik apa yang saudara baca di media rasmi kerajaan. Harapnya jangan lagi lepas ni ada suara2 yang kata rakyat Malaysia semuanya tak berani bersuara. Masih ada yang berani bersuara walaupun ramai yang lain menjadi layu kerana asyik dihiburkan dengan Jom Heboh, konsert Syoknye lah Tour, Lionel Ritchie dan realiti TV.
Selain itu, agak sinis apa yang berlaku sekarang. Pempinan UMNO lantang menyeru kepada rakyat agar ubah cara hidup, berjimat cermat dsb. Tetapi baru semalam, berdondong-dondong golongan elit di malaysia (pastinya tak terasa bahang harga minyak) menonton konsert lionel ritchie di KLCC, malah dalam suratkhabar the star siap kata mereka semua datang sambil menggayakan fesyen rekaan terbaru!!!. kemudian, malam sebelumnya, ada parti peribadi di rumah anak bekas pemimpin negara yang pastinya dijalankan dengan sangat mewah dan ekslusif - adakah ini gaya hidup yang perlu ditiru dan diubah oleh rakyat malaysia?? Adakah ini salah satu method perlaksanaan konsep Islam hadhari? Saya bukan bidang agama, tetapi apa yang berlaku dengan apa yang dilaung-laungkan oleh Pak Lah sangat kontra. Prinsip pertama Islam Hadhari adalah ketakwaan kepada Allah. Adakah bertakwa namanya kalau kita iklankan kepada rakyat malaysia "we will party all night long"?.
Kepada saudara hanggukkau, berhemahlah dalam menyatakan pendapat. kadang-kadang, kerana cara kita, perkara yang haq menjadi batil. bukannya mengelok atau memperbaiki keadaan, malah memburukkan lagi imej golongan yang ingin kepada kebenaran yang haq.
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapit937Profil   Hantar PM kepada kapit937   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-03-06 23:01


jangan marah sahabat kita dari France ni....dia melihat berdasarkan suasana di sana yang tak sama dengan kita di Malaysia ini..

betul kata dia kita perlu pembangkang yang kuat....tapi rasanya hanya DAP yang bercita-cita begitu...

PAS pada pandangan saya yang neutral ni berjuang untuk memartabatkan Islam dalam sistem negara....cumanya aspek tarbiyah dalam PAS perlu ada stail al-Arqam yang menjurus dari diri,keluarga,masyarakat terus ke negara....

UMNO pulak memanglah mereka ni nasionalis tapi tak berpaksi pada Islam...tu sebab ramai antara mencari kekayaan diri dan lupa pada masyarakat...

soalnya siapakah yang boleh jadi orang tengah antara PAS dan UMNO?...mungkinkah RUFAQA,ABIM,JIM atau.........? :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-03-06 23:13


marilah kita bersama2 menangis memohon kepada Allah agar kita bersatu padu.. pas mahupun umno kita bersaudara.. kita mengucap kalimah tauhid yang sama.... mungkin tak sependapat tapi perlu bersatu... bersatu teguh bercerai roboh.... doakan hidayah buat semua umat islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 17-03-06 23:15


jangan gaduh2 kita kan bersaudara... kita orang ISLAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 18-03-06 00:38


Pada 17-03-06 23:13 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

marilah kita bersama2 menangis memohon kepada Allah agar kita bersatu padu.. pas mahupun umno kita bersaudara.. kita mengucap kalimah tauhid yang sama.... mungkin tak sependapat tapi perlu bersatu... bersatu teguh bercerai roboh.... doakan hidayah buat semua umat islam...



Marilah kita bersama2 menangis memohon kepada Allah agar orang umno memerintah berdasarkan al-quran dan as-sunnah....melaksanakan hukum hudud...Undang2 islam itu adil untuk semua termasuklah pada orang kafir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 01:34


Pada 15-03-06 23:57 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau bersatu kan bagus... apa kata kalau ahli pas berjuang bersama2 umno.... bersatu teguh bercerai roboh...


apa pandangan antum semua?
bukannya tak mahu ia berlaku, tapi takkan berlaku...

macam mana nak bersatu sedangkan mereka menolak hukum hakam Islam secara terang2...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 01:35


Pada 16-03-06 21:43 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

MInta maaf lah tasbih...
saya tak berminat untuk mengulas lebih lanjut....

baguslah jika awak nak menjadi hero untuk menyatukan pas dan umno...
jika jadi betul nanti, saya lah yang akan tepuk tangan paling kuat....

kepada yang lain...
selamat berkokok bersahut-sahutan...
berkokok???

yang ni pun salah seekor ayam2nya ye...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 01:41


Pada 16-03-06 07:30 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

...jadi orang agamawan macam kitalah yang pak lah dan anwar inginkan..kita bantu paklah..Alhamdulillah kita tengok agama pak lah pun baik sikit daripada tun..sekurang2nya kita ada pemimpin yang punyai asas agama..sama ada kuat atau tidak itu urusan dia..
lebih baik sikit saja, patutlah...

itu urusan dia??? tak ada kaitan dengan kita ye... boleh juga macam tu, tapi janganla kita pula yang sokong dia...

ada asas agama pun, kalau alim sekalipun tapi tak praktikkan ilmu tu buat apa, apalah gunanya...

p/s: keluarga sendiri pun tak terdidik, macam mana nak pimpin negara... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 18-03-06 03:45


PAKLAH TENGOK KONSERT LIONEL RICHIE WOIIIII...............


ISLAM HADHARI itu..............................


TENTANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


WAHAHAHAHAHA..saja NAK PANASKAN POSTING ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 07:15


salam..hehehe...hot topic!! ana berpeluang melihat sendiri orange revolution dari dekat. sampaikan parti pemerintah yang korup boleh jatuh dan digantikan dengan parti baru di ukraine ni. malah revolution juga berlaku di beberapa negara bekas soviet yang lain seperti uzbekistan, georgia, tadjikistan, etc. ini semua disebabkan oleh masalah korupsi yang amat teruk, inflasi, kenaikan harga barang secara mendadak, kemiskinan. rakyat bangkit walupun pemerintahan kuku besi memburu mereka sehingga ke lubang cacing. mereka bangkit demi hak mereka. teringin nak tengok orange revolution berlaku pulak kat malaysia ni. biar negara malaysia tercinta ni lebih telus, prihatin rakyat dan lebih adil. tapi paling penting mestilah....ISLAM menjadi dukungan semua. insyaAllah...bangkitlah wahai saudara2 seIslamku...

>

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 07:35


assalamualaikum

boleh nak gabung, tapi pastikan umno buat reformasi dulu lah... ubah dasar sekularisme, nasionalisme dan semua2 ideology2 ciptaan kafirun kepada dasar yang memperjuangkan Al-Quran dan Sunnah.. Islam tetap Islam. Islam tidak mengikut mana-mana acuan selain Al-Quran dan Assunnah saja. Islam tertegak dan berdiri sendiri tanpa dipengaruhi apa jua anasir2 luar karut marut yang merosakkan pemikiran ummat

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

SuhailMdAsri
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15308
Posting: 51
Dari: Brunei Darussalam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 08:28


Assalamu'alaikum wbt,
Nak bagi cadangan, kamu semua ni dari mengutuk2 parti berkenaan,lebih baik doakan semoga HIDAYAH datang kat mereka..
Kenapa kamu tak berfikir secara rasional? Tak malu ke kamu nak mengutuk sesama Islam? Walaupun mereka banyak melakukan dosa tapi apa yang sepatutnya kamu lakukan ialah DOA semoga HIDAYAH DATANG kepada mereka... Saya ulang perkara ini kerana tak berguna asyik menyalahkan pihak lain tanpa ada tindakan..

kalau Pas dan UMNO bersatu, insya Allah, semoga ALLAH membuka HATI-HATI yang tertutup untuk menerima dasar Islam yang ditetapkan oleh ALLAH..

Kalau tak bersatu pun, semoga ada kesedaran dalam hati-hati saudara kita untuk berubah kepada yang lebih baik...

Fikir-fikir kan lah...

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SuhailMdAsriProfil   Hantar PM kepada SuhailMdAsri   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 08:50


Assalamualaikum

Saudara tasbih_30. Saya tak berapa setuju bila anda mengatakan pas perlu ikut umno...tapi ayat yang tepat ialah Umno perlu ikut pas. Ini kerana pemimpin UMNO tak boleh kita ikut ideologinya... Tuan Guru Nik Aziz sendiri pernah kata bahawa pas boleh menyertai umno jika dasar umno adalah al-Quran dan Sunnah tapi dasar yang umno guna sekarang adalah perlembagaan British jadi buat apa kita nak ikut dasar orang kafir sedangkan kita ada dasar yang Nabi SAW tinggalkan untuk kita.. jadi.. sekarang ni UMNO lah yamg perlu ikut PAS... Satu lagi... JIKA SAUDARA TASBIH_30 ADALAH ORANG UMNO...SAYA NYATAKAN DI SINI..MASUKLAH PAS DEMI ALLAH...TAKBIR3X

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-03-06 08:50


bukan ke bagus kalau semua umat islam dapat bersatu,tak salah tasbih30 utarakan topik ni. tak terpikirkah kita Kenapa umat islam berpecah belah? Kenapa bila nak buat sesuatu yang ke arah kebaikanada sajayg berfikiran negatif? tak kiralah nak berkokok ke nak jadihero ke, sekurang2nya ada juga langkah pertama dan usaha ke arah kebaikan dari sentiasa berfikiran negatif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 18-03-06 10:41


SETUJU..................

TAHNIAH BUAT SUAHIL AND IZHAM....................

KITA MESTI BETULKAN UMNO...................

BUANG SEGALA DASAR SEKULARISME.......................

ISLAM ADALAH ISLAM YANG BERPANDUKAN ALQURAN DAN SUNNAH,,,,,,,,,,,,,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-03-06 16:39


sebelum kita nak naikkan agama Islam pastikan kita mengIslamkan diri kita dan keluarga kita dahulu..jadi sesiapa yang rasa ceramah dia hebat..muhasabah diri dulu..tengok diri dan keluarga kita macam mana..tengok mak ayah kita macam mana..tengok anak isteri kita macam mana..kalau nak bikin negara islam tapi diri sendiri tak betul..anak2 tak tentu arah..isteri pun lebih kurang..lupakanlah hasrat itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 16:40


Tuan Guru dah cakap....PAS akan bubar dan akan bekerjasama dengan UMNO jika UMNO menerima Al-quran wassunnah dalam urusan memrintah....seperti bersatu pada tahun 68 dahulu.....(kalau tak silap)...kita bukan nak bermusuh2an sesama kita....tapi bila orang tak terima kebenaran maka kita wajib tentang dengan kemampuan yang ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:00


betul tu ibnu abbas..tapi mengapa paklah tak buat mungkin ada sebabnya yang kita tak tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:13


Pada 18-03-06 01:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-06 07:30 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

...jadi orang agamawan macam kitalah yang pak lah dan anwar inginkan..kita bantu paklah..Alhamdulillah kita tengok agama pak lah pun baik sikit daripada tun..sekurang2nya kita ada pemimpin yang punyai asas agama..sama ada kuat atau tidak itu urusan dia..
lebih baik sikit saja, patutlah...

itu urusan dia??? tak ada kaitan dengan kita ye... boleh juga macam tu, tapi janganla kita pula yang sokong dia...

ada asas agama pun, kalau alim sekalipun tapi tak praktikkan ilmu tu buat apa, apalah gunanya...

p/s: keluarga sendiri pun tak terdidik, macam mana nak pimpin negara... :-?



kita mana ada hak langsung untuk menentukan siapa yang lagi islam atau tidak..itu semua urusan ALLAH.


-----------------
~Betulkan yang biasa,biasekan yang betul!


Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:15


kita tiada hak langsung dalam menentukan perkara ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:27


bagus...kalau matlamatnya sama...apa salahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:28


hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 17:52


Pada 18-03-06 17:13 , idie04 posting:

!!! QUOTE !!!

kita mana ada hak langsung untuk menentukan siapa yang lagi islam atau tidak..itu semua urusan ALLAH.

kalau macam tu, lantiklah PM dari kalangan penagih dadah, sebab kan... "kita mana ada hak langsung untuk menentukan siapa yang lagi islam atau tidak..itu semua urusan ALLAH."

butakan mata, buat tak nampak segala kemungkaran yang dilakukan, sebab... "kita mana ada hak langsung untuk menentukan siapa yang lagi islam atau tidak..itu semua urusan ALLAH."

p/s: manalah tahu para artis lebih beriman daripada ustaz2 yang bertaraf PhD, sebab......................


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 17:55


Pada 18-03-06 17:00 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu ibnu abbas..tapi mengapa paklah tak buat mungkin ada sebabnya yang kita tak tahu..
apakah perkara yang lebih penting daripada patuh kepada perintah Allah itu, cerita sikit...

p/s: Kenapa lebih utamakan pandangan Pak Lah melebihi perintah Allah? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 18-03-06 20:25


dah la tu dari mengutuk baik mendoakan...mendekati dengan hikmah... kita kan umat yang diberi kemuliaan kerana dakwah.. jadi berdakwahlah ajak mereka kepada alquran dan sunnah bukan mengutuk saudara seagama...

Kenapa ada orang yang sangat susah hati bila ana cadangkan kita bersatu... kami kat sini bukan lawan berkokok...kami cuba fikirkan satu jalan untuk bersatu... kalau orang islam yang mukmin pasti suka pada perpaduan... ana hormati pandangan semua kecuali pandangan yang menuduh ana nak jadi hero tu...ana rasa beliau patut muhasabah diri.. jangan terlalu ikut nafsu mengutarakan kata-kata... bersatulah saudara ku... salam perpaduan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 18-03-06 23:34


betul-betul...RELEK2 ABU MUSA.......

LOBAM PUN RELEK..............

KITA BUKAN NAK BERGADUH..............

KITA NAK CARI PENYELESAIANNYA.................

KITA sama-sama BELAJAR AGAMA...............

MESTI TAHU ALLAH NAK APA................ DAN MACAMMANA.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 23:41


bersatu kita teguh bercerai kita roboh....jadi bersatu lah...
sedang kaum muhajirin dan ansar boleh bergabung bersama nabi saw...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 00:21


memang elok kalau PAS & UMNO boleh bersatu, tapi pastikan agama Islam dimartabatkan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-03-06 04:37


Pada 18-03-06 16:40 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!

Tuan Guru dah cakap....PAS akan bubar dan akan bekerjasama dengan UMNO jika UMNO menerima Al-quran wassunnah dalam urusan memrintah....seperti bersatu pada tahun 68 dahulu.....(kalau tak silap)...kita bukan nak bermusuh2an sesama kita....tapi bila orang tak terima kebenaran maka kita wajib tentang dengan kemampuan yang ada.


betul apa yang ibnuabbas posting ini....PAS sedia dibubarkan...tapi kenapa sampai sekarang PAS masih wujud??.....kenapa tak dibubarkan??

sebab UMNO tak mahu terima al-Quran and sunnah dalam urusan memerintah negara...thats why PAS masih wujud untuk menegakkan hukum Allah SWT di bumi malaysia ini....simple saja, budak tadika pun boleh fikir....anda saja yang degil tak mahu terima Islam sepenuhnya....bukan takat tak mahu terima Islam sepenuhnya, bahkan menakut-nakutkan lagi orang bukan Islam di malaysia ini tentang ISlam....menunjukkan bahawa kalau nganut Islam, akan kena kerat tangan kaki...

"nak makan sup tangan kaki, pergi kelantan"...apa maksud ayat ini??...kenapa anda keluarkan ayat2 yang menghina ISlam yang anda anuti sendiri???....tak rasa bersalah and berdosa ke pada Allah SWT??....tak takut ke pada Allah SWT???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 05:15


umno+pas= ampas (hampeh)...hehehe...that's why not going to be. biarkan ianya berbeza...supaya tidak menjadi hampeh. selagi islam tidak tertegak, selagi itu berjuang dan terus berjuang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 08:54


dalaman umno terlalu najis...susah nak bersihkan..salah guna kuasa..rasuah..penipu..pecah amanah..kronisme..judi..arak..kaki perempuan..pembunuh..perogol..main bini orang..apa lagi..semuanyaa dah melibatkan vip dan vvvvvvip dalam umno...bukan aku kata..tapi siasatan polis dan mahkamah dah buktikan..bukan sekali..beribu juta kali...bukan seorang..hampir keseluruhan..sapa ulama umno..masitah ke? yang bau harum mewangi dan seksi nak mampus itu? ulama ke tu,,firdaus..orang yang sepak kerusi meja nak jadi wakil rakyat tu..wakakakaka..abdullah mohamad zin..ok la boleh sikit diterima..apa yang abdullah boleh buat dalam umno untuk isu murtad..ayah pin..kes-kes mahkamah syariah yang melambak tak siap-siap..bukan nak memaki cuma nak kuatkan ayat seket supaya faham bahawa umno ni..kalau nak buat bapa dalam hal ugama..jangan harap..memang orang umno takutkan ulama ..dia takut kalau berbaik dengan ulama akan jadi baik, tak boleh jahat tak boleh rasuah,tak boleh salah guna kuasa dan macam macam la...jadi kalau lah ada cadangan supaya pas masuk umno..ok saja kalau umno ubah dasarnya kepada quraan hadis..tapi kalau masih umno tak berubah masih ditakuk lama...tak payah la pas gatal nak masuk umno..sejarah anwar berahim dah cipta dalam umno bahawa mengislah dan mengislamkan umno ni takan berjaya kecuali anda juga turut serta seperti mereka..

apa lagi kita nak harapkan dari orang yang mengaku islam menakutkan orang bukan islam dengan hukum-hukum islam sebagai zalim...siapa yang tidak mahukan penyatuan..siapa yang tak sukakan perdamaian umno dan pas? tapi jika bersatunya umno dan pas akan menyebabkan islam tersisih..apa gunanya bersatu

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-06 09:08


ya allah,samudra..tuduhan ni berbau fitnah

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 09:14


yang mana fitnahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 09:15


nak suruh aku buka kisah lama -lama kat sini..hehehe..boleh juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 09:20


bila perhatikan keadaan kat malaysia sekarang ini..aku tiada lagi bahasa yang sopan untuk diucapkan buat mengurat kerajaan..kalau boleh aku nak hempapkan kepala orang yang telah jahnamkan negara bangsa dan ugama ku..tapi apakan daya kuasa kudratku tak sampai....aduhh pilunyaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 09:25


[email protected]
From: "engsian" Date: Sun, 19 Mar 2006 00:43:51 -0000
Subject: Re: Pemerintah yang korup dan tidak Islamik(abu adam)
    
Walaikummussalam,

Inilaha masalahnya dengan penyokong PAS. Mereka mudah melemparkan apa-apa saja benda yang nampak tidak Islamik atau anti Islam kepada UMNO supaya mereka akan dibenci dan paling malang ialah dibenci atas dasar agama.

Itulah sebabnya sudah lama saya berpegang dengan teori bahawa UMNO jadi begini disebabkan oleh PAS.

Apakah yang anda tahu tentang IRC? Tidak dinafikan ada orang-orang pro UMNO dalam IRC, tapi adakah itu menunjukkan pendirian UMNO?

Dalam PAS sendiri ada syiah, tapi adakah itu menunjukkan pendirian PAS?

Saya ingin katakan bahawa jika bukan kerana pemimpin UMNO yang menghalang, nescaya sudah tertubuhnya IRC.

Inilah kelebihannya bila kuasa politik kita kuat. Tapi malangnya PAS setiap hari berusaha untuk memecahkan kuasa politik umat Islam atas dasar menegakkan negara Islam. Jika satu hari nanti, dengan takdir Allah S.W.T. umat Islam di Malaysia ni hilang kuasa politik, masa tu baru kita semua menyesal.

Lihat saja di Iraq. Dulu mungkin orang-orang Iraq benci sangat kat
Saddam Hussein, tapi hari ini saya rasa semua orang setuju bahawa Saddam Hussein walaupun zalim lebih baik dari tak ada langsung pemimpin.

Sunnah nabawi sudah menggariskan panduannya kerana Allah S.W.T. lebih tahu apa yang baik untuk kita, tapi malangnya kita lebih suka ikut pendapat dan logik kita.


--- In [email protected], joko lungo wrote:
>
> assalamualiakum warahmatullah..
>
> isu irc umno tak campur pun.. malah sebahagian dari
> ahli perlimen umno menyokong penubuhan irc tu . jadi
> macam mana nak bersatu?
>
> rasanya la ni kat malaysia masalah untuk berkerjasama
> perkara perkara yang mendatangkan kebaikan dan telah
> beberapa kali berlaku pun.. cumanya yang jarang mahu
> bekerjasama.. adalah peimpin pemimpin umno sendiri..
>
> ingat tak kes malam memperingati palestine tahun
> lepas?
>
> wassalam
>
> --- abuadam_01 wrote:
>
>
> ---------------------------------
> Waalaikumussalam,
>
> >
> > kesatuan yang macam mana kita inginkan? tolong
> > jelaskan..
>
> Kita bersatu macam isu IRC (inter-religion commision)
> hari tu, macam
> juga isu karikatur dan macam di al-Fikrah ni. Kan
> boleh tanpa perlu
> atas nama mana-mana parti. Bersatu atas manhaj.
>

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 10:18


saya jadi pemerhati saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 10:32


apa gunala kita duduk kutuk mengutuk orang.....kalau keluar saja isu PAS dan UMNO, ni la jadinya....tak habis-habis.....dari dulu hingga sekarang....macam mana la matlamat BERSATU tu nak direalisasikan, kalau masing2 nak tunjuk hebat dengan kata-kata tapi bukan melalui tindakan.....jangan fikir akan kepentingan diri kita untuk hari ini saja, tapi fikirkan akan kepentingan generasi kita di masa akan datang.....jomm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 10:49


Takkan selesai...

Satu saja soalan yang ingin ditanya....MUZAKARAH...

Kalau ingin bersatu, kenalah bermuzakarah..

PAS dah lama menunggu untuk bersatu padu dengan UMNO....Islam sebagai penyatuan...Al-Quran sebagai Hakim di tengah-tengah untuk dimuzakarahkan, siapa yang Haq, siapa yang batil...

Umno tidak pegang Tali Allah, yaqni syariat Allah, memanglah akan berpecah belah....ia dah dijelas dalam Al-Quran...

Harap Jelas....kepada saudara tasbih, Islam mengajar apabila berlaku perselisihan antara kamu, maka kembalilah kepada Al-Quran...

Sudah berpuluh tahun, seruan bermuzakarah ini dituju pada UMNO.....tapi masih tiada jawapan...

Cuba rujuk Al-Quran tentang Hizbullah dan Hizbusyaitan....Kerana dua perkara inilah wujudnya pertentangan...ingat Tok Guru Nik Aziz tu sengaja nak berbalah dengan umno ke....dia kan tahu agama, takkanlah dia nak pecah belah masyarakat....

Yang memecahbelahkan masyarakat ialah Virus Nasionalis Sekularis dalam umno......Perkauman untuk meninggikan bangsa dan meninggalkan agama.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-03-06 12:46


Pada 18-03-06 17:15 , idie04 posting:

!!! QUOTE !!!

kita tiada hak langsung dalam menentukan perkara ini


wahai idie, ayat camnilah yang dah basi nak pertahankan paklah... saya tak ada rasa ibnu musa ada kata paklah 'kurang' islam dari tuan guru...kita cuma kata,dia tu tak mempraktikkan ilmu yang dia ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 14:05


ana kurang setuju la dengan ummiq....maaf ye.... banyakkan membaca lagi..dekati pemimpin PAS barulah kebenaran terbukti... mengapa PAS terus di hina tanpa memberi ruang untuk memberi penjelasan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 14:22


ana sokong kata-kata addey..maaf jika ana kurang setuju dengan kata-kata ummimq..Pas tetap Pas..kepimpinan ulama adalah yang terbaik dan cemerlang...itulah kebenaran yang mutlak dan tak boleh disangkal lagi..jika umno buat yang baik kita sokong apa mereka buat, termasuklah Pas..
tapi setiap perjuangan mestilah ada dasar dan asasnya iaitu kembali kepada islam..
jika kita lihat siapa yang mempunyai dasar kearah agama dalam perjuangan..mesti semua pihak maklum dan tahu kan..
waallaua'lam..


Membangun bersama Islam!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 15:07


ana terkilan bila baca posting ummimq....dan ana tak setuju dengan apa yang di nyatakan...ummiq kata PAS yang menyebabkan UMNO jadi begini????? jadi kita hanya biarkan shja apa yang berlaku??? begitu??? tanpa ada pihak yang menentang untuk membawa ke arah kebaikan....

cuba ummimq fikir...PAS akan bubar bila2 masa jika UMNO letak Quran wassunnah sebagai rujukan perlembagaan...adakah itu cadangan yang lemah?????

Saya ingin katakan bahawa jika bukan kerana pemimpin UMNO yang menghalang, nescaya sudah tertubuhnya IRC. kata-kata ummimq seolah-olah pihak lain setuju dengan IRC...memang halangan daripada pemimpin UMNO yang menggagalkan IRC...tapi itu dah tanggungjawabnya sebab UMNO yang memegang tampuk utama kuasa negara....PAS tiada kuasa untuk melakukannya....

Tapi malangnya PAS setiap hari berusaha untuk memecahkan kuasa politik umat Islam atas dasar menegakkan negara Islam. baik...ummimq perlu fikir untuk menegakkan negara islam perlunya ada kuasa...bagi ana PAS bukan memecahkan kuasa politik umat islam...tapi...pas mengajak kearah islam hakiki...untuk menjamin kesejahteraan rakyt dunia akhirat...

sekian...mohon maaf ummimq...jika terkasar bahasa

wassalam
wallahua;lam.
[ Telah diedit oleh: ibnuabbas pada 19-03-06 15:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

emoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23067
Posting: 22

pakistan  


posticon Posting pada: 19-03-06 15:10


kalau kita gabung barulah bersatuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For emoyProfil   Hantar PM kepada emoy   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 15:16


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons. Umi cuma copy paste agar anak-anak dapat terus berfikir dan cubalah jadi generasi yang mampu berfikir ya. Sekiranya ada salah pada artikel itu maka cubalah cari jalan untuk perbetulkan. Sekiranya tidak tahu maka carilah ilmu lagi ya. Umi sekedar seorang ibu yang ingin melihat generasi akandatang melakukan sesuatu berlandaskan ilmu yang benar dan bermanfaat kerana Rasulullah saw sendiri pernah berdoa agar dilindungi dari mempelajari ilmu yang tidak bermanfaat (rujuk hadis).

Sekiranya anak-anak mampu untuk mengulas artikel tersebut secara berlapang dada silakan kerana umi hanya mahu melihat anak-anak tidak terus mengikut arus - walaupun pada zahirnya arus itu nampak macam betul.

Sesungguhnya niat umi hanya satu - sampaikanlah walau satu ayat. Semoga Allah ampuni ummimq sekiranya umi tersilap dan semoga Allah kurniakan ilmu serta taufiq dan hidayah dan rahmatNya ke atas kita semua. Allahumma Ameen!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Penyebab adalah sama dengan pelaku. Sekiranya kita kutuk emak bapak orang lain dan orang lain akan kutuk balik emak bapak kita maka usahlah mula dengan mengutuk emak bapak orang lain.... tak begitu? umi hanya insan biasa yang ada kelemahan so maafkan umi juga ya ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 15:29


Takabir..Allahhuakbarr

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-03-06 16:31


Pada 19-03-06 15:07 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!

ana terkilan bila baca posting ummimq....dan ana tak setuju dengan apa yang di nyatakan...ummiq kata PAS yang menyebabkan UMNO jadi begini????? jadi kita hanya biarkan shja apa yang berlaku??? begitu??? tanpa ada pihak yang menentang untuk membawa ke arah kebaikan....

cuba ummimq fikir...PAS akan bubar bila2 masa jika UMNO letak Quran wassunnah sebagai rujukan perlembagaan...adakah itu cadangan yang lemah?????

Saya ingin katakan bahawa jika bukan kerana pemimpin UMNO yang menghalang, nescaya sudah tertubuhnya IRC. kata-kata ummimq seolah-olah pihak lain setuju dengan IRC...memang halangan daripada pemimpin UMNO yang menggagalkan IRC...tapi itu dah tanggungjawabnya sebab UMNO yang memegang tampuk utama kuasa negara....PAS tiada kuasa untuk melakukannya....

Tapi malangnya PAS setiap hari berusaha untuk memecahkan kuasa politik umat Islam atas dasar menegakkan negara Islam. baik...ummimq perlu fikir untuk menegakkan negara islam perlunya ada kuasa...bagi ana PAS bukan memecahkan kuasa politik umat islam...tapi...pas mengajak kearah islam hakiki...untuk menjamin kesejahteraan rakyt dunia akhirat...

sekian...mohon maaf ummimq...jika terkasar bahasa

wassalam
wallahua;lam.


sama pendapat seperti Addey, Faryzan_Islamic, and ibnuabbas...tak setuju dengan pendapat ummimq...maaflah ye ummimq sebab tak sependapat :-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 19-03-06 16:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aliaahmad
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23023
Posting: 15

germany  


posticon Posting pada: 19-03-06 16:36


yerlah, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh ... dak begitu?


-----------------
pandangan "mereka" terhadap seorang anak, berbeza dengan pandangan "mereka" terhadap seorang adik -- luahan seorang ibu


Bookmark and Share

    


  Member Information For aliaahmadProfil   Hantar PM kepada aliaahmad   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-06 18:30


nak buka sejarah ke..bagaimana pas wujud?..kan sebab dasar tak puas hati sebab kalah dalam merebut kerusi biro agama..

eii kalau dah pakai spek hijau yang baik pun dikatakan najis..ye lah..sokong pas masuk syurga..bagus..tahniah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 19-03-06 18:40


masyaAllah....udah2 lah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 18:45


!!! QUOTE !!!

nak buka sejarah ke..bagaimana pas wujud?..kan sebab dasar tak puas hati sebab kalah dalam merebut kerusi biro agama..

eii kalau dah pakai spek hijau yang baik pun dikatakan najis..ye lah..sokong pas masuk syurga..bagus..tahniah


Bukaklah sejarah...

Yang pasti ia perintah Allah dalam Quran sebagaimana yang disebut dalam Surah Al-Imran yang bermaksud

" Hendaklah segolongan dari kamu mengajak kepada kebaikan, menyeru kepada yang maaruf dan mencegah kemungkaran "

Siapa mengizinkan kemungkaran atas muka bumi Malaysia ni kalau tak umno......NAFIKANLAH....CUBA NAFIKAN....

Entah apa yang hendak dipertahankan ? Jelas Kerajaan sekarang membelakangkan agama.....Menghalalkan yang haram, mengharamkan yang halal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 18:49


Pada 19-03-06 18:30 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

eii kalau dah pakai spek hijau yang baik pun dikatakan najis..ye lah..sokong pas masuk syurga..bagus..tahniah..
sokong PAS tak semestinya masuk syurga, kena tengok juga amalan2 lain dulu...

tapi at least kita menyokong perjuangan Islam, insyaAllah kalau niat kita ikhlas, Allah akan berikan ganjaran pahala yang berlipat ganda...

tapi kalau awal2 pun dah sokong golongan yang menolak undang2 Islam, menyokong puak2 yang mengingkari perintah Allah, golongan yang menafikan kewajipan yang terdapat dalam ayat2Nya, apakah Allah akan berbelas kasihan dengan kita...?

Firman Allah s.w.t.:
"Wahai orang-orang yang beriman taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan ulu al-amr dari kalangan kamu. Maka sekiranya kamu bertelagah dalam sesuatu perkara maka kembalikanlah ia kepada Allah dan Rasul sekiranya kamu beriman dengan Allah dan hari akhirat..."

p/s: ulu al-amri dari kalangan kamu merujuk kepada "Wahai orang-orang yang beriman".

p/s: kita bertelagah tentang UMNO & PAS, cuba kita rujuk kembali kepada Allah dan Rasul, pihak mana yang menjunjung perintah Allah dan pihak mana yang mengingkari perintahNya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-06 19:31


salam, kenapa nak cakap pasal PAS dan UMNO, tapi selitkan Anwar... apa teruk sangat ke anwar ibrahim masuk UMNO dulu??? Najis sangat ke UMNO dan orang masuk UMNO tu kalau mati konpom masuk neraka dulu ke??? Nauzubillah.. apa yang ana kata sini, mngapa orang nak salahkan Anwar masuk UMNO... siap kutuk2 lagi setelah apa yang terjad..

sedangkan... antum sendiri tengok lah hsil perjuangnnya, ramai mana yang nak kembali pada Islam pada akhir 1998???

xke dia berkorban untuk Islam, mengorbankan diri untuk Islam...
kalau Anwar xmsuk UMNO, akan terbukti ke sgala keburukan manipulasi wang dalam kerajaan??? apa yang duduk PAS bawa, itu tak betul ini tak betul, tapi BUKTI???

kita duduk kutuk natijah yang dikena pada anwar, tapi antum xsdar ke pahala yang mncurah2 Anwar dapat??? dia berjuang Ikhlas, snggup dipenjara untuk rakyat... mungkin antum kata lngkah yang dia ambil adalah BODOH, tapi disisi ALLAH???

mngapa Harun Din, Ishak Baharom, Badrol Amin dan ramai lagi boleh masuk PAS??? boleh muncul scara berani dipentas2 cramah???

xlain xbkn dsbbkan aura yang gelombng yang mncul 1998 dulu kan?

antum semua tahu tak apa sumbng anwar yang besar kepada muslimat di Malaysia... HIJAB yang sempurna seperti yang digariskan dalam surah an-nisa'... tapi mngapa Anwar yang mula2 ambil suntikan ni, bukan PAS... wei orang-orang bawahan PAS, kenapa kamu nak salahkan Anwar????????????

kamu xbaca sejarah...

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 19:58


Pada 19-03-06 19:31 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

mngapa Harun Din, Ishak Baharom, Badrol Amin dan ramai lagi boleh masuk PAS??? boleh muncul scara berani dipentas2 cramah???

xlain xbkn dsbbkan aura yang gelombng yang mncul 1998 dulu kan?
yang ni saya setuju...

dulu mereka berpakat masuk umno beramai2 untuk mengislamkan umno, tapi bila dah tahu umno tidak akan dapat diislamkan, dah nampak apa yang berlaku pada anwar, mereka pun keluar beramai2...

mereka semua tu sebenarnya satu angkatan, tapi telah gagal dalam misi yang dilakukan...

p/s: kasihan kat anwar...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 19-03-06 20:08


ummimq.................

Kenapa ummimq cakap macam tu..................

hidup kita ni bukan atas arus.............

islam dan islam......................

apapun arus yang berlaku...........

islam tetp dijunjung....................

dalam islam alquran dan sunah sahaja rujukan termasuk ijmak dan qias.....

and then benda qat i memang tak boleh nak tasahhul.........

siapa naik pemerintah kena buat..................

jikalau tidak.........fikir sendiri................

kita sudah ada ibadat..munakahat.................

dimana lagi 2

muamalat dan jinayat................

maafkan ana jika salah

ana mengaji tajwid saja kat mesir ni........

tak ambik syariah pun..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 20:21


Pada 19-03-06 18:30 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

nak buka sejarah ke..bagaimana pas wujud?..kan sebab dasar tak puas hati sebab kalah dalam merebut kerusi biro agama..

eii kalau dah pakai spek hijau yang baik pun dikatakan najis..ye lah..sokong pas masuk syurga..bagus..tahniah..


anda bukan tak faham tapi buat-buat tak faham....
buat apa kita nak ungkitkan sejarah????? yang penting sekarang yang mana ke arah kebenaran??? hapus judi....hapus tol...hapus kelab malam...jauh daripada rasuah...selalu buat ceramah...mengutamakn akhirat daripada dunia...siapa????????

sebenarnya kenyataan "sokong pas masuk syurga" tu bermaksud senaliknya....maksudnya dah kita sokong pihak yang nak jalankan hudud maka kita berada di pihak benar....jadi bila orang melakukan kebenaran ke mana lagi balasannya kalau tak syurga???...sayang sungguh anta ni....kata belajar di mesir tapi lemah di segi balaghah...malu kepada student lain....orang guna balaghah sikit pun tak faham...macam mana ini???

nampaknya anta menolak PAS keseluruhan...tapi ana tak manolak UMNO keseluhurannya....yang baik dalam UMNO di ambil dan yang tak baik di tegur...

"redha bil maksiat maksiat wa redha bil kufru kufru" renung2lah

ana berani cop yang anda ini hati pun biru pekat....
(paku kalau dah berkarat tak kan berkilat walaupun di gilap)

tak payah belajar agama jika sokong kebatilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 19-03-06 20:23


ULAMAK2 SANGAT SYADID DAN TELITI DALAM MENGHASILKAN HUKUM............

DAN kadang-kadang RAMAI ULAMAK YANG DITOHMAH SEMATA2 MEREKA SYADID DENGAN PENGAMBILAN SESUATU HADIS DAN HUKUM.............

KERANA MEREKA BERPEGANG DENGAN ALQURAN DAN SUNNAH

TETAPI AYAT2 HUDUD ADALAH NAS2 QAT I........NAS YANG MUKTAMAD.....

DISINI ANA COPY PASTEKAN FATWA

Hukum Allah sebagai Perundangan
Soalan:
Apakah hukumnya jika seorang pemimpin bagi sebuah negara tidak mengamalkan hukum Allah dalam perundangan sedangkan hukum yang ada sekarang tidak dapat menyelesaikan masalah sosial?
Muhammad, P. Pinang
Jawapan:
    Seorang pemimpin negara Islam dikehendaki menjalankan pentadbirannya sesuai dengan ajaran Islam yang maha suci. Di antara perkara yang perlu dilaksanakan ialah penguatkuasaan hukum-hukum Allah yang merangkumi hukum hudud, qisas, dan takzir. Jika tidak boleh secara sekaligus hendaklah secara beransu-ansur.
    Satu tempoh masa perlu diperuntukkan bagi menjelaskan kepada rakyat jelata yang masih kurang faham tentang pelaksanaan hukum ini dan keistimewaannya. Setelah itu barulah dikuatkuasakan pelaksanaannya. Pelaksanaan hukum ini adalah wajib menurut kacamata Islam. Jika seseorang pemimpin itu tidak melakukan sebarang usaha yang membolehkan hukum-hukum Allah itu ditegak dan dilaksanakan dalam pentadbirannya sedangkan ia mempunyai kemampuan berbuat demikian, maka di kalangan ulamak sehinggalah ke zaman ini berselisih pendapat tentang kedudukan pemimpin seperti ini.

    Sesetengahnya berpendapat pemimpin seperti ini menjadi kafir terus dan terkeluar dari Islam. Sesetengah yang lain pula berpendapat pemimpin seperti ini tidak menjadi kafir, tetapi berdosa besar kerana melengah-lengahkan pelaksanaan hukum Allah SWT, apalagi jika ia sendiri mengakui bahawa hukum Allah itu perlu dilaksanakan cuma masanya sahaja yang tidak sesuai sekarang.

    Menurut Al-Qardawi rakyat juga turut bersalah kerana memilih pemimpin yang masih tidak melaksanakan hukum Allah.

Sila rujuk buku Ulama Pewaris Nabi DN267

BUKAN ANA YANG KATA...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» UMNO + PAS

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.200886 saat. Lajunya....