Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kenapa ustazah tak suka ustaz???


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa ustazah tak suka ustaz???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Kenapa ustazah tak suka ustaz???

yuko
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21733
Posting: 27
Dari: umm dunnia

syria   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 00:14


assalamualaikum...

sekadar nak bertanya dan minta dari sahabat2 semua...Kenapa sesetengah ustazah tidak berminat untuk berkahwin dengan ustaz?...bukannya apa..hal ini berlaku pada sesetengah sahabat saya sendiri..ini kerana mereka lebih berminat pada orang yang di luar bidang agama...tetapi mempunyai fikrah agama yang baik...komen sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yukoProfil   Hantar PM kepada yuko   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 00:40


Assalammualaikum....

tiba-tiba rasa menarik pula topik ini,apapun ini just pandangan sayalah...so orang lain pasti punyai citarasa yang lain pula kan....

saya rasalah mungkin sahabat2 yang bergelar ustazah ini tak suka ustaz bukan kerana tak sekufu' tapi mungkin kerana nak cari kelainan,atau memag citarasa mereka begitu...

bukanlah tak suka kat ustaz2 tapi mungkin dengan cara khawin selain dari ustaz dapat mengembangkan lagi sayap dakwah...
ala kullihal nya terpulanglah pada hadaf masing2 yang baik pasti Allah temukan dengan yang baik jua,tak kiralah walaupun berbeza dari sudut fahaman namun dapat bersatu di bawah satu fikrah dalam alam perkhawinan.....

moga misi dan versi dakwah tetap dapat dilaksanakan dengan sebaik yang mungkin....

wa Allah hu a'lam....


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 04:05


:-) ِAssalamualaikum....


Saya setuju dengan pandangan Taisir....supaya misi dan visi dakwah dapat dikembangkan lagi...namun biarla pada orang yang bercita2 dan mempunyai minat yang mendalam terhadap ISLAM...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-03-06 05:42


hmmm..payah nak jawab ni..tanyalah si ustazah..jadi ustaza-ustazah di luar silalah jawab..jangan memalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 06:00


assalamualaikum

takut nanti hari2 berdebat agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-03-06 06:07


hahaha...really???

entahlah...tapi rasanya...naruto-san setuju dengan pendapat taisir...maybe...bagi mereka...mereka nakkan sesuatu and suasana yang berlainan bila balik rumah...nak jugak perbincangan and gurau senda dengan suami tentang benda-benda yang....hhmm....well, kind of new things ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 15-03-06 06:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 06:26


ehhh ye ke??yang ana tengok banyak ustazah kawin dengan ustaz kat luar.
tak pun si ustaz yang akan cari si ustazah...
apa-apa hal jodoh di tangan Allah..kat cuma merancang Allah yang menentukan..
wanita baik untuk lelaki baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 15-03-06 14:44


Pada 15-03-06 06:00 , lidah-penghunus posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

takut nanti hari2 berdebat agaknya


waalaikumussalam warahmatullah..

gamaknye..hehe


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 14:48


sebab ustaz tuu tak handsome agaknya.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-03-06 15:22


tipulah .. ustazah saya pun ramai yang kahwin dengan ustaz .. tapi ada seorang ustazah kahwin dengan ahli sukan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 17:47


bila hati sudah terpaut, sayang telah menyelubungi, tak kiralah apa latar belakang pun, janji hati dah sayang, maka ikatana perkahwinan jalan yang terbaik, cinta tak boleh dipaksa2, wallauallam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:22


cinta tak boleh dipaksa

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 18:38


ye ke ustazah tak suka ustaz? tak pernah jumpa pun!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:41


cinta tidak bersebab

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:44


bila hati dah suka, ustaz ke...ahli sukan ke..sama saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:45


pernyataan ni ambil dari mana?? ana tak percaya la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:54


Assalamualaikum.....

nak cuba jawab la soalan ni...pernah juga tolak ustaz....dan terima orang yang luar bidang ustaz....

bagi saya...mungkin perasaan rndah diri...tak sekufu mungkin....moga dia dapat yang trbaik dr kita..mungkin cinta tak kenal pangkat...even dia ustaz, peguam, kaki lepak, sosial........

cinta boleh membentuk manusia...

lagi pun.......kalau ustazah2 semua pilih ustaz2...........siapa la nak didik orang-orang yang sosial kat luar sana.....kadang-kadang cinta perlukan pengorbanan...kadang-kadang yang terbaik itu tersirat...so kena la singkap sendiri...

anyway..ada juga ustazah yang pilih ustaz...Kenapa ni..hanya kerana minoriti...dah buat kenyataan begitu...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 23:28


Pada 15-03-06 00:14 , yuko posting:

!!! QUOTE !!!



hal ini berlaku pada sesetengah sahabat saya sendiri..ini kerana mereka lebih berminat pada orang yang di luar bidang agama...tetapi mempunyai fikrah agama yang baik...komen sikit....



alhamdulillah... bagus la tu...
biarlah sebab syarat pemilihan dah lulus...

"pilihlah yang beragama"

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-06 03:30


for saharatul_qibtiah

baguslah tu kalau niat ustazah nak memmbentuk mat2 rempit and mat2 dadah kat luar tu biar mereka kenal islam is the way of live........saya cadangkan ustazah kawin lah dengan lelaki dr kalangan mat 2 lepak sebab kebanyakan gejala sosial berlaku sebab mereka lah ni...........

ustazah dapat lah membentuk mereka ni dengan penuh pengorbanan ye............cinta kan tak kenal asap exzos mat2 rempit

semoga pengorbanan ustazah diberkati Allah taala amin............... :-di


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"
[ Telah diedit oleh: ilhammusafir pada 16-03-06 03:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-03-06 08:32


hmm bila di tenung balik betul ke pertanyaan ni..rasanya semua ustazah suka ustaz..apatah lagi kalau bukan ustazah..

teringat perihal sahabat saya..dia pelajar mesir..dan kini bekerja di london..(biasalah itu budak mesir kerja kat uk)...dia dapat tau daripada orang tengah yang ramai suka kat dia..yelah nak ngorat sendiri malu..guna orang tengahlah..bila diselidik baru dia tahu yang perempuan kat sana suka ustaz2 dari belajar agama..hehehe..kenapa ek perempuan kat sana tak suka laki sana..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 08:54


dah jodoh....:) ketentuanNya, siapa boleh halang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-06 09:25


Pada 16-03-06 08:54 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

dah jodoh....:) ketentuanNya, siapa boleh halang...




hidup,mati,jodoh,pertemuan semuanya ditangan tuhan, tuhan tu maha kaya dalam memberikan segalanya...setiap yang berlaku pasti tuhan siratkan hikmah, mungkin dalam masa terdekat tak nampak apa baiknya ketentuan tuhan. tuhan takkan berikan sesuatu yang kita tak boleh nak handle, setiap ujian yang diturunkan sesuai dengan iman seseorang...jadi bagi ana lah kan, persolannya sekarang bukan lah...Kenapa ustazah tak suka ustaz, atau sebaliknya tapi lebih kepada ketentuan tuhan sendiri...siapalah kita kan nak mempersoalkan tndakn tuhan, kita ni hanya hamba, segala2 yang kita lakukan akan terbatas kalau tuhan tak izinkan.... ;-)


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 09:53


Ye ke ustazah xsuke ustadz??
Erm...tu hak individu...tapi pada ana...jika seseorang tu dah banyak pengetahuan agama...carilah calon yang macam lebih pada sains or whatever...nanti boleh diacuss tentang saing dr kacamata Islam. Erm...ana pernah belajar Falsafah Sains Islam dan Teknologi... Best... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 10:01


ha ha ha ..tiba2 saja cerita pernah belajar Falsafah Sains Islam dan teknologi...
hm... teringat pada kata-kata ustaz ana dulu... dia kadang-kadang kasihan pada siswi yang dari aliran agama tapi memilih pasangan yang kurang pengetahuan agama daripada dia... nak tau Kenapa? kadang-kadang bila dah jadi suami isteri, ustazah tak dapat nak bentuk suaminya, malah ada yang terikut-ikut dengan tingkah laku suami... cuma diharapkan bagi ustazah2 tersebut tabah dan berusaha... jangan sampai tergelincir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:40


saya ni kira' ustaz' juga...ada juga hikmah apabila ustazah berkahwin dengan selain ustaz ni sebenarnya.....dakwah akan lebih berkembang...asalkan kahwin dengan orang yang ada asas agama yang kukuh walaupun bukan ustaz....tak kiralah jurusan apa sekalipun......asalkan ada pegangan agama ataupun mahu komited dengan agama...kalau tak susah ustazah tu nanti........

dan jangan pula ustazah tu menaruh syak terhadap golongan ustaz kononya kalau kahwin dengan ustaz ni confirm akan dimadukan....ini tidak benar......

pengalaman saya sendiri....saya pun suka dengan bukan ustazah....tapi komited dengan ajaran agama......apapun soal jodoh ini hak milik tuhan...pasrah...................

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:41


saya ni kira' ustaz' juga...ada juga hikmah apabila ustazah berkahwin dengan selain ustaz ni sebenarnya.....dakwah akan lebih berkembang...asalkan kahwin dengan orang yang ada asas agama yang kukuh walaupun bukan ustaz....tak kiralah jurusan apa sekalipun......asalkan ada pegangan agama ataupun mahu komited dengan agama...kalau tak susah ustazah tu nanti........

dan jangan pula ustazah tu menaruh syak terhadap golongan ustaz kononya kalau kahwin dengan ustaz ni confirm akan dimadukan....ini tidak benar......

pengalaman saya sendiri....saya pun suka dengan bukan ustazah....tapi komited dengan ajaran agama......apapun soal jodoh ini hak milik tuhan...pasrah...................

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 12:41


saya ni kira' ustaz' juga...ada juga hikmah apabila ustazah berkahwin dengan selain ustaz ni sebenarnya.....dakwah akan lebih berkembang...asalkan kahwin dengan orang yang ada asas agama yang kukuh walaupun bukan ustaz....tak kiralah jurusan apa sekalipun......asalkan ada pegangan agama ataupun mahu komited dengan agama...kalau tak susah ustazah tu nanti........

dan jangan pula ustazah tu menaruh syak terhadap golongan ustaz kononya kalau kahwin dengan ustaz ni confirm akan dimadukan....ini tidak benar......

pengalaman saya sendiri....saya pun suka dengan bukan ustazah....tapi komited dengan ajaran agama......apapun soal jodoh ini hak milik tuhan...pasrah...................

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 13:42


mesti bersebab Kenapa tolak ustaz..
tengok juga la ustaztu macamana..
jodoh sesorg itu sesuai la dengan diri dia...
WANITA yang BAIK untuk LELAKI yang BAIK,
LELAKI yang BAIK untuk WANITA yang BAIK...
begitulah sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-06 13:59


nak jawab juga boleh tak....

maybe ustaz ni lambat sangat bertindak...tu sebab semua ustazah dah di kebas orang tu....

sekadar gurauan jangan ambik hati ye!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:43


eleehh.. ustzah pun dah pandai demand sekarang ni.. (nasib baik diriku ini bukan ustaz.. haha :-) )

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:44


Pada 16-03-06 14:43 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

eleehh.. ustzah pun dah pandai demand sekarang ni.. (nasib baik diriku ini bukan ustaz.. haha :-) )


ada can la gamaknya ustzh2 ni suka kat ... hehe.. :-di


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:59


waalaikumussalam...

assalamualaikum...

mengikut kaca mata ana lah yang memang tak pakai kaca mata...hehehe :)

kebarangkalian tindakan itu diambil dengan beberapa sebab :

1) untuk berdakwah kepada bakal suami (semoga berjaya,sebab ada pujangga yang mengatakan agama isteri mengikut agama suaminya)

2)mungkin sebab ada kekurangan pada ustaz tersebut..dari segi sifat dan sebagainya...

3)mungkin merasa agak merendah diri kerana ustaz sudah pasti ilmunya tinggi..

4)hati telah berpunya sebelum bergelar ustazah lagi..

5)takut masing2 menuntut layanan dan tanggung jawab sebagai suami atau siteri....

* sekadar pandangan dan tidak semestinya betul...kerana ana bukan ustazah untuk menklasifikasikannya...

yang terasa maaf dipohon..suka bergurau kerana kadang kala dengan gurauan jalinan persahabatan semakin erat...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:59


waalaikumussalam...

assalamualaikum...

mengikut kaca mata ana lah yang memang tak pakai kaca mata...hehehe :)

kebarangkalian tindakan itu diambil dengan beberapa sebab :

1) untuk berdakwah kepada bakal suami (semoga berjaya,sebab ada pujangga yang mengatakan agama isteri mengikut agama suaminya)

2)mungkin sebab ada kekurangan pada ustaz tersebut..dari segi sifat dan sebagainya...

3)mungkin merasa agak merendah diri kerana ustaz sudah pasti ilmunya tinggi..

4)hati telah berpunya sebelum bergelar ustazah lagi..

5)takut masing2 menuntut layanan dan tanggung jawab sebagai suami atau siteri....

* sekadar pandangan dan tidak semestinya betul...kerana ana bukan ustazah untuk menklasifikasikannya...

yang terasa maaf dipohon..suka bergurau kerana kadang kala dengan gurauan jalinan persahabatan semakin erat...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 15:00


kan saya dah cakap.. ustazah sekarang ni demand..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

yusra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3482
Posting: 103
Dari: Kajang,Selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 15:23


ustazah tak suka ustaz??.yeke..contoh yang terdekat pakwe saya ustaz
dia pun tak suka ustazah..ntahlaa...no komen lelebih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusraProfil   Hantar PM kepada yusra   Pergi ke yusra's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 17:20


mungkin senario hari ni agaknya begitu..

sebab saya tengok..ramai saja..kawan-kawan mak abah saya-pasangan mereka ustaz-ustazah..malahan lecturer saya pun ramai berpasangan sealiran..

so..bagi saya..bukan soal suka atau tidak..sebab individu itu sendiri yang meletakan guideline nak cari insan yang bagaimana..dah kalau tak suka profesion sealiran nak yang kontra tapi masih nak demand..dari segi ilmunya..agamanya..akhlaknya..

so..sendiri tahulah..siapa yang anda inginkan..
Jika saya diberi pilihan..nak saja memilih begitu begini..tapi..mak abah dah tetapkan itu ini..so..patuhilah gerangan jodoh yang telah disarankan :)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::
[ Telah diedit oleh: RuMaishaaa pada 16-03-06 17:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:18


Satu soalan yang ingin ana timbulkan, untuk mengasah minda sahabat-sahabat sekalian...

Apakah kriteria orang-orang yang dipanggil ustaz dan ustazah. Maksud ana, apakah kayu pengukur untuk seseorang itu dipanggil ustaz dan ustazah?

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 23:35


Assalamualaikum wr.. wb..

Maka Salafian bertanya, apakah kriteria untuk digelar seorang ustaz dan ustazah? Ada benchmark yang tersendiri ke?

Tak tahulah, maalum bid dharurah rasanya. Pelajar-pelajar takhassus syariah dan bahasa Arab biasanya. Yang tak ada pendidikan formal pun ada yang digelar ustaz dan ustazah, tapi jarang-jarang kita jumpa.

Setiap orang ada citarasa masing-masing, dan kalaulah ada segelintir ustazah yang tidak minat pada ustaz, saya percaya bukanlah kerana ilmu agama yang ada pada ustaz itu yang membuatkan mereka menolak ustaz dalam hidup mereka.

Saya tak tahu Kenapa, tapi ramai juga di kalangan kami ustaz-ustaz Jordan yang tak berminat nak cari ustazah. Kenapa ye? Ada sesetengah orang berkata, ustazah-ustazah ni ego mereka tinggi, terutamanya kat Mafraq ni. Saya tak tahu, sebab saya sayang saja kat ustazah-ustazah kat sini, tapi tak pernah berminat nak menyunting mereka. Bukan sayang lain eh, sayang macam umat Islam kasih pada wanita-wanita Islam pada zaman Rasulullah s.a.w dulu.

Terbaca kisah bagaimana Perang Bani Qainuqa' boleh berlaku, sangat-sangat tersentuh dengan keberanian seorang lelaki Islam yang mempertahankan maruah seorang wanita yang dicabuli sehingga menyebabkan peperangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 23:46


Ana timbulkan isu tersebut, memandangkan seolah-olah wujud satu pandangan di kalangan sahabat-sahabat kita bahawa Ustaz perlu mengahwini Ustazah dan begitulah sebaliknya...

Sama-sama kita renung takrif Ustaz dan Ustazah yang sebenarnya...

Jazakallah kepada themartyr kerana mentakrifkan Ustaz dan Ustazah...

Satu lagi persoalan untuk mengasah minda. Agak-agaknya, adakah status sebagai Ustaz dan Ustazah memainkan peranan penting di dalam mencari jodoh? Mungkin ini juga termasuk apa yang dikatakan sebagai sekufu?

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 23:48


ermm..
teringin juga berzaujahkan seorang ustazah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 02:18


Assalamualaikum.

andaikata betul la pernyataan ni, nampaknya ada can la aku nak kahwin dengan sazah sebab aku bukan ustat hehehe :-di ...erkk pooodahh...baca jawi pun merangkak ada hati nak kahwin dengan sazah... :-P


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

one85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23275
Posting: 45

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 05:41


tau tak apa lidah-penghunus..
tapi kalau anda nak kawin juga boleh saja...sok lusa bini anda ajo jawi lah..
pas sebulan sure lancar punyalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For one85Profil   Hantar PM kepada one85   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 08:30


Gelak besar ana baca topik.Hahaha macam2 a anda ini.Sepatutnya persoalan xperlu timbul sebab ustaz o ustazahnya seseorang itu bukanlah kayu ukur untuk seseorang itu memilih pasangan.tak ada salahnye kalau ustaz dengan ustazah atau ustaz/ustazah dengan doktor, engineer etc etc.yang penting, kita pilih pasangan atas dasar agamanya, kemudian keturunannya, kemudian harta dan paras rupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 09:43


salam....

lelaki yang baik untuk wanita yang baik

dengan janji Tuhan tu, bukanlah sesuatu yang pelik ustazah tak kawin dengan ustaz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

jihad_sufi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19359
Posting: 23
Dari: kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 10:44


salam....
kalau dalam jamaah kebanyakan jumlah uztazah adalah lebih ramai berbanding ustaz.pada pandangan ana,bukannya ustazah tak nak khawin dengan ustaz tetapi jumlah yang terlalu sedikit....muslimin lain pun kadang-kadang yang mempunyai fikrah yang sama sebenarnya tak apa untuk dijadikan pasangan.asalkan muslimin itu faham dengan perjuangan yang dibawa oleh ustazah.mungkin ini juga salah satu faktor yang boleh menarik penglibatan muslimin dalam gerak kerja islam...
wallahualam.
HIDUP MULIA, MATI SYAHID.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihad_sufiProfil   Hantar PM kepada jihad_sufi   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 10:59


Salafian tanya, adakah title ustaz ustazah ni memainkan peranan penting dalam menentukan jodoh.

Tak tahulah saya, sebab tak pernah ada pengalaman. Tapi, rasa-rasanya, kalau ikut logik sayalah, kalau mak ayah mula-mula dah dengar nama pelajar syariah, first impression dia orang tinggi biasanya.

Saya pernah hantar dulu, apa beza pelajar agama dan bukan pelajar agama. Walau senakal mana pun pelajar agama tu, dia tetap ada agama dalam diri dia dan sekurang-kurangnya dia tahu had-had yang paling asas yang dia perlu jaga. Kita hidup bukan dengan hukum Fiqh, tapi hidup dengan Islam yang indah rohnya, cantik akhlak dan budi pekertinya.

Didiklah hati dengan sifat malu, kerana malu itu lebih besar kuasanya untuk membina peribadi daripada iman itu sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 11:38


Ana bersetuju...

Cuma, adakah siswa dan siswi bukan graduan Pengajian Islam tidak boleh berkahwin dengan Ustaz mahupun Ustazah? Adakah kesemua graduan Kejuruteraan, Ekonomi, Undang-Undang, Pendidikan dan sebagainya tidak faham agama? Ini pemikiran yang perlu kita ubah. Tidak semua graduan selain dari bidang Pengajian Islam tidak mendalami ilmu agama, sekaligus dipertikaikan kredibiliti mereka sama ada boleh berkahwin dengan Ustaz mahupun Ustaz...

Lagipun, sekiranya orang yang faham Islam akan kahwin dengan orang yang faham Islam, siapa yang akan berkahwin dengan orang yang tidak faham Islam? Khuatir juga masyarakat kita akan porak-peranda dengan kejahilan tentang Islam sekiranya 'budaya' ini tidak kita ubah...

Apa pun, ana bersetuju dengan themartyr yang mengatakan setiap orang ada citarasa masing-masing. Terpulanglah pada diri sendiri, dan kita perlu menghormati pilihan mereka...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-03-06 11:39


dah memang jodoh tak ada dengan ustaz...nak buat macamana....

lagipun manerla ada ustaz nak pandang ustazah seorang ni...

hehehe..:-)

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-06 13:15


Saya sokong dengan pendapat taisir...sebab, Allah Maha Bijaksana.. Jika semua Ustaz/ustazah kahwin sesama mereka, dakwah islamiyah sukar nak berkembang... At least kalau berkahwin dengan orang yang luar bidang tersebut, pastinya kita telah melakukan satu lagi kebajikan tambahan dan mendapat pahala tambahan... Namun, jangan terlalu percaya dengan cerita-cerita yang kurang berasas, Allah dah tetapkan jodoh kita sejak di alam Roh lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 18-03-06 04:50


setiap orang punyai citarasa yang berbeza..lagi-lagi dalam menjalinkan hbngan juga pershabatan....ada juga ustaz yang xsuke pada ustazah..itu dah menjd lumrah khdpan....terlng pada indivd untuk meniali.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 07:13


agaknya ustaz2 ni nak tukar angin....nak sesuatu pandangan dari sudut yang berlainan.....lagi satu kan...maybe...kat satu2 tempat tu ustazah tu lagi ramai dr ustaz....jual mahal lah mudah bahasanyer....bagaimana itu?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 17:12


Jual mahal? Lelong pun saya tak nak maa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-06 17:51


Pada 16-03-06 14:43 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

eleehh.. ustzah pun dah pandai demand sekarang ni.. (nasib baik diriku ini bukan ustaz.. haha :-) )


nper nasib baik diriku bukan ustaz...? pelik ayat tu.....bersyukur tak jadi ustaz ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 18:23


baru dengar ni ustazah tak suka ustaz. maybe setiap keputusan yang ustazah tu buat bukan kerana title 'ustaz' tapi memang dia tak berkenan dengan diri individu tu. so, tak boleh la buat statement ustazah tak suka ustaz. anyway...tak boleh nak komen banyak sebab ana bukan ustazah pun.

tapi yang pasti ramai yang suka ustaz, itupun bukan kerana title 'ustaz' tapi harapkan sesuatu yang baik melaluinya. apapun jodoh, Allah yang tentukan. dapat bukan ustaz atau ustazah, tapi baik dan boleh membimbing apa salahnya.

lagipun nak cakap banyak pun tak guna. hakikatnya nak cari pasangan berkualiti bukan semudah ABC. :)
semoga kita mendapat orang baik2, tapi kena baiki diri dulu dan sama-sama. wslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

emoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23067
Posting: 22

pakistan  


posticon Posting pada: 18-03-06 19:03


betul ke sya tak percaya la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For emoyProfil   Hantar PM kepada emoy   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 23:11


jk si laki ada kelemahan, akan diimbang kan oleh si isteri

jk ada kelemahan pula, akan slg imbangi...

jadi suami isteri slg melengkap kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

matahati82
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4336
Posting: 12
Dari: w.p

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-03-06 00:06


salam ukhwah buat semua...
qardhawi_jr ada kata: pandangan ustzah yang takut dimadukan...saya ni pun dr peng.islam tapi tak layak dipanggil ustazah...:) dahulunya pun takut memilih ustaz...takut dimadukan....bila difikir2 kembali, tak boleh judge semua begitu...so mengapa nak keruan...kan lebih indah qasad di dalam hati pilihan yang dibuat atas dasar inginkan pimpinan dunia dan akhirat.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For matahati82Profil   Hantar PM kepada matahati82   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 23:11


Apa yang teruk sangat tentang ustazah or ustaz?..(tanya siapa yang tak suka ustaz/ustazah)

Or is it just about materialistic dan academic?....

WaLLahua'LaM

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 00:53


saya dari bidang pengajian Islam, dan saya pilih calon dari bidang pengajian Islam juga, tak ada masalah pun...

ustaz dengan ustazah ok apa, satu fikrah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 03:53


taat kat suami dan tegur secara bhikmah kat suami dah memadai... yang penting kefahaman agamanya selain kecantikkan, kekayaan dan keturunan yang baik2........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 20-03-06 07:55


Assalamualaikum...
sekadar tambahan....

WANITA yang BAIK untuk LELAKI yang BAIK
LELAKI yang BAIK untuk WANITA yang BAIK

kesimpulannya...nak dapat jodoh yang baik kita kena "BAIK"kan dulu diri kita...tak kira lelaki atau ditentukan jodohnya...

wallahu`alam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 08:03


sya nak juga ustaz..tapi sya bukannya ustazah....hehhehehhe
wanita yang baik untuk lelaki yang baik begitu juga sebaliknya.....
DIA MAHA ADIL.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

dauskupang
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23556
Posting: 44
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 20-03-06 08:14


InsyaAllah....jodoh ditentukan oleh Allah...berdoalah untuk jodoh yang sesuai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dauskupangProfil   Hantar PM kepada dauskupang   Pergi ke dauskupang's Website   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 16:46


!!! QUOTE !!!



Saya tak tahu Kenapa, tapi ramai juga di kalangan kami ustaz-ustaz Jordan yang tak berminat nak cari ustazah. Kenapa ye? Ada sesetengah orang berkata, ustazah-ustazah ni ego mereka tinggi, terutamanya kat Mafraq ni. Saya tak tahu, sebab saya sayang saja kat ustazah-ustazah kat sini, tapi tak pernah berminat nak menyunting mereka. Bukan sayang lain eh, sayang macam umat Islam kasih pada wanita-wanita Islam pada zaman Rasulullah s.a.w dulu.


-----------------
*THE HIDDEN FLOWER*


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 20:14


len macam saja zahratunkhafiyah....:p.....sir ala rahatak

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 22:24


ish saudara/i dauskupang ni, terkejut saya tengok gambar tu, kalau orang yang lemah semangat boleh sakit jantung dibuatnya... :lol:

p/s: WANITA yang NAKAL untuk LELAKI yang NAKAL
     LELAKI yang NAKAL untuk WANITA yang NAKAL

jangan marah ye......... :lol: & jangan nakal2 lagi........... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-03-06 22:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-06 22:39


insyaAllah, kalau ustaz itu baik, dia akan dapat jodoh yang baik juga...

dan kalau ustazah itu baik, dia pun akan dapat jodoh yang baik juga...

tak semestinya ustaz kena kahwin dengan ustazah, dan tak semestinya ustazah taknak kat ustaz...

jodoh di tangan Tuhan, so terpulanglah pada jodoh masing2, apa yang kita boleh buat hanyalah usaha dan tawakkal `alaLlah...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-03-06 22:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 00:04


assalamualaikum
assalamualaikum warahmatullah
kat kampus ana..sahabat2 muslimin panggil muslimat2 ustazah walaupun mereka ambil engineering, sc comp, fizik, bio dll. begitu jugaklah, bagi muslimat, kami akan panggil sahabat2 muslimin-> ustaz walaupun ada yang ambil IT, kimia dll. kesimpulannya tak semestinya ustazah dan ustaz tu panggilan untuk orang yang belajar agama saja :di

ana ambil sains (bio), ana suka ustaz (belajar agama) sebab mereka ni insya Allah dalam pengetahuan agamanya. ngaji quran pun baik, dengan tajwid yang lancar, siap dengan taranum lagi hehe, b.arab pun bagus.. hukum syariat..fekah semua dia tahu ..pendek kata semualah..senang nak jadikan 'perpustakaan' bergerak (ada kamus+ensiklopedia+ tafsir dll). hee.. :di maap ye..gurau saja

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 10:26


ramai ustaz kat sini tapi dah kahwin....hehehehheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 10:34


jodoh dan pertemuan..
di tangan tuhan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 21-03-06 11:57


assalamualaikum..kenapa ye??mungkin juga ustaz selera nya lain tak,dia ustaz mesti nak cari psgan yang bukan ustazaah..ustaz blajo agama,mesti dia nak pasangan yang blajo sains ke,engineering ke,medic ke @ lain2

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:26


tak semua ustaz dah kawin..hjehehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:47


ye ke ustazah tak suka ustz?
xpe2 la. kami yang bukan dr aliran agama suka kat ustz...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 02:14


kadang apa yang kita fikir xsame yang dengan orang lain fikir...
pandangan xsemestinya sama...itulah lumrah kehidupan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 03:09


akwa ni ada calon dr ustazah ke.....dengar macam ramai....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

rafieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2006
Ahli No: 23522
Posting: 139
Dari: jordan

germany  


posticon Posting pada: 22-03-06 03:36


ya..betul itu...rsnye macam itu...zaman makin berubah....terplg pada indvdu..setuju2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rafieqProfil   Hantar PM kepada rafieq   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 09:24


erm tak semestinya ustazah saja kahwin dengan ustaz...kalau saya ustazah pun saya cari orang lain..heheh...tak semestinya ustaz.....
kalau alirannye sama macam tak best...kalau caro irg lain kita boleh mengembangkan lagi dakwah islamiah kita ...ye tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 23-03-06 04:30


huh!kalau tajuk ini tukar Kenapa ustaz tak cari ustazah best juga.reality pun banyak yang terjadi..hehehe.itu semua hak masing2.tapi kalau alasan konsep kembangkan dakwah itu macam tergelak jea.ya ke??huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 04:36


obor2 ni macam ada pengalaman pahit saja dengan ustazah???

p/s: jangan terasa..hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 05:15


Pada 21-03-06 19:47 , sabrina_elZehra posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke ustazah tak suka ustz?
xpe2 la. kami yang bukan dr aliran agama suka kat ustz...hehe



hahah..a ah..betul juga tu :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 21:52


Pada 23-03-06 05:15 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-06 19:47 , sabrina_elZehra posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke ustazah tak suka ustz?
xpe2 la. kami yang bukan dr aliran agama suka kat ustz...hehe



hahah..a ah..betul juga tu :-)


nampaknye...kitorang ada gold chance...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-06 22:05


aikk...zilzal...
bunyi macam tak cukupp...jerrr...


hehehehe

p/S:orang jahat mesti ketawa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 22:19


apa yang tak cukup nya atif???benda lepas..jangan dikenang.....patah tumbuh hilang berganti.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-06 22:21


Pada 23-03-06 22:19 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang tak cukup nya atif???benda lepas..jangan dikenang.....patah tumbuh hilang berganti.....


macam ada pengalaman saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 24-03-06 08:05


zilzal ini memang banyak pengalaman..xpea2,orang kata jadikan pengajaran.saudara atiq itu pun apa kurangnye pengalaman dia..huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 13:57


Pada 23-03-06 22:21 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-06 22:19 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang tak cukup nya atif???benda lepas..jangan dikenang.....patah tumbuh hilang berganti.....


macam ada pengalaman saja...


takdelah wanie85...pengalaman dr kawan-kawan...cukup untuk menyedarkan zilzal...

p/s:obor2 ni lagi hebat orgnyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 02:39


ha,a...banyak la pengalaman zilzal....

kalau sahabat nak tau,saudara zilzal ni...ayat dia..perghh memang zilzal....hehehe

dont play2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 02:53


diminta kepada saudara zilzal dan saudara Ataf_Haziq jangan bergaduh @ berkelahi didalam ukhwah ini...
ukhwah ini dibuka tuk menambahkan serta menjalinkan ukhwah diantara ahli...
diminta anda berdua bersabar dan bertenang..
buang yang keruh ambil yang jernih...senyum selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:11


aik..siapa akwa ni..tiba-tiba saja...
dahla tak bagi salam....

ni dah luar tajuk ni....
sori2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 03:21


Pada 25-03-06 03:11 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

aik..siapa akwa ni..tiba-tiba saja...
dahla tak bagi salam....

ni dah luar tajuk ni....
sori2....


Assalammualaikum...
ucapan diberi khas tuk saudara Atif_haziq...
ana cuma nak bagi ingatan buat saudara Atif_Haziq dan saudara zilzal..sebab nampak rancak saja berr"posting"...
maafla kalau ana terkasar bahasa ye..
manusia tak terlepas dari kesilapan...
ana minta maaf...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:25


mak aii ber 'ana' 'anta' pula saudara akwa ni....skema teruss...

hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 25-03-06 05:02


Iyerkeni..macam tak percaya saja,..tak pela,Kalau ustazah tak suka kat ustaz macam saya ni,mungkin doktor suka agaknya..hehe!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 10:08


Pada 23-03-06 21:52 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-06 05:15 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-06 19:47 , sabrina_elZehra posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke ustazah tak suka ustz?
xpe2 la. kami yang bukan dr aliran agama suka kat ustz...hehe



hahah..a ah..betul juga tu :-)


nampaknye...kitorang ada gold chance...hehehe...

hmmm..ye la tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

smaller_xc
Warga Rasmi
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23703
Posting: 2
Dari: egypt

syria  


posticon Posting pada: 25-03-06 10:27


alah.... ustazah tak suka ustaz? tak kesah la...
ramai saja ustaz suka ustazah.... taste masing2.. jangan salahkan orang!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For smaller_xcProfil   Hantar PM kepada smaller_xc   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 25-03-06 15:50


tapi kbyakannye ustaz kurenglaa dengan ustazah..itu baru betul tajuk.ana ambil dari penglaman apa yang ana dengar berlaku ke atas ustz2 seperti saudara zilzal.akwa dengan atiq_haziq.huhuhu~

betul juga kata shattir itu..mybe ramai Dr suka agaknya!pilihan masing2^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 20:21


Pada 25-03-06 10:27 , smaller_xc posting:

!!! QUOTE !!!

alah.... ustazah tak suka ustaz? tak kesah la...
ramai saja ustaz suka ustazah.... taste masing2.. jangan salahkan orang!!!


betul-betul.. macam ada pngalaman saja.. hahaahahha......
mana best a?? :di


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 20:33


ye ke macam tu...saya suka saja ustaz

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 20:34


tapi saya bukan ustazah..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 23:14


Pada 25-03-06 10:27 , smaller_xc posting:

!!! QUOTE !!!

alah.... ustazah tak suka ustaz? tak kesah la...
ramai saja ustaz suka ustazah.... taste masing2.. jangan salahkan orang!!!


alahai....tak suka bukan kita tak terima hakikat kalau ditakdirkan dapat ustazah pun....sebagai hamba terima mana yang baik kalau dia dah tentukan untuk hambaNYa.....

p/s: zilzal doakan yang terbaik untuk smaller_xc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 01:17


salam

kepada ustaz2 jordan tak kira la mutah, mafraq,irbid etc etc.kalau antum xberminat kat ustazah, ha sini kat irbid ramai saja doktor muslimah.kalau rasa-rasa berminat bolehlah masuk meminang.

doktor2 syabab kat sini pun ada saja yang berminat nak cari ustazah.so bagi la kami green light nak tengok2 kot2 ada yang berkenan.hehe

wallahua3lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa ustazah tak suka ustaz???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.188954 saat. Lajunya....