Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 56 hari yang lalu
muslimiman: 61 hari yang lalu
tornado: 80 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: tunang masa belajar,apa pendapat anda!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» tunang masa belajar,apa pendapat anda!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh tunang masa belajar,apa pendapat anda!!!!

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 23:43


khas untuk muslimah tapi kalau muslimin nak bagi pendapat tak salah pun..
letakkan diri anda dalam situasi ni...

masa anda tengah belajar di universiti, anda mendapat panggilan telefon menyatakan anda telah dirisik oleh seseorang yang tak anda kenali. anda pula dikehendaki memberi jawapan dalam masa 2 minggu. masa tu umur anda baru saja mencecah 19 tahun. lelaki tu pulak akan melanjutkan pelajaran ke luar negara selama 4 tahun. selama 4 tahun anda akan menjadi tunangannya. selepas 4 tahun baru lah anda dapat berjumpa dengan tunang anda....

:-? :-? :-? :-?


-----------------
when life goes down,go on.when thing goes wrong,move on.ALLAH give us perserve not 2surrender.have faith in ALLAH.may ALLAH b with u


Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-03-06 00:40


saja saja nak menyibuk... :lol:

ok...kalau naruto-san yang lelaki ini....diletakkan dalam situasi seperti di atas sebagai seorang perempuan yang dilamar oleh pemuda misteri yang bakal menyambungkan pelajarannya ke luar negara...maybe naruto-san akan jawab:

"Ehh, dia belum pun lagi masuk university, baru saja nak fly oversea...dah ada hati berkenan dengan aku, dah cuba kongkong aku???...."

"ini mesti mak dia yang arrange kan supaya dia bertunang dengan aku, mak dia takut anak teruna dia nanti sangkut dengan perempuan2 mat saleh kat oversea...bukan dia sendiri yang minat pada aku."

"nanti bila dah sampai oversea nanti, sure dia jumpa dengan gadis2 lain....classmate dia ke, uni.-mate ke, sama-sama satu scholarship ke......kalau bukan perempuan mat saleh pun, mesti student perempuan malaysia juga....mesti lepas itu dia lupekan aku yang kat malaysia ini....lelaki memang macam itu, pantang jumpa perempuan cantik sikit"

:-P :-P

so...saranan daripada naruto-san....hhmm...entahlah... ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 14-03-06 00:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 14-03-06 01:27


Pada 14-03-06 00:40 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

saja saja nak menyibuk... :lol:

ok...kalau naruto-san yang lelaki ini....diletakkan dalam situasi seperti di atas sebagai seorang perempuan yang dilamar oleh pemuda misteri yang bakal menyambungkan pelajarannya ke luar negara...maybe naruto-san akan jawab:

"Ehh, dia belum pun lagi masuk university, baru saja nak fly oversea...dah ada hati berkenan dengan aku, dah cuba kongkong aku???...."

"ini mesti mak dia yang arrange kan supaya dia bertunang dengan aku, mak dia takut anak teruna dia nanti sangkut dengan perempuan2 mat saleh kat oversea...bukan dia sendiri yang minat pada aku."

"nanti bila dah sampai oversea nanti, sure dia jumpa dengan gadis2 lain....classmate dia ke, uni.-mate ke, sama-sama satu scholarship ke......kalau bukan perempuan mat saleh pun, mesti student perempuan malaysia juga....mesti lepas itu dia lupekan aku yang kat malaysia ini....lelaki memang macam itu, pantang jumpa perempuan cantik sikit"

:-P :-P

so...saranan daripada naruto-san....hhmm...entahlah... ;-)


amatlah bersetuju dengan encik naruto-san..tak disagree dengan satu point pun.. Kenapa nak bertunang lama2? bahaya tu.. udahle xknl..bila dah bertunang..ertinya dah ada harapan, kalau apa-apa jadi, hati dah kurang diprotect sangat (adakah saya ini terlalu pesimistik?)


-----------------
::If you wish to be loved, show more of your faults than your virtues::


Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-06 07:06


Pada 14-03-06 00:40 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

saja saja nak menyibuk... :lol:

ok...kalau naruto-san yang lelaki ini....diletakkan dalam situasi seperti di atas sebagai seorang perempuan yang dilamar oleh pemuda misteri yang bakal menyambungkan pelajarannya ke luar negara...maybe naruto-san akan jawab:

"Ehh, dia belum pun lagi masuk university, baru saja nak fly oversea...dah ada hati berkenan dengan aku, dah cuba kongkong aku???...."

"ini mesti mak dia yang arrange kan supaya dia bertunang dengan aku, mak dia takut anak teruna dia nanti sangkut dengan perempuan2 mat saleh kat oversea...bukan dia sendiri yang minat pada aku."

"nanti bila dah sampai oversea nanti, sure dia jumpa dengan gadis2 lain....classmate dia ke, uni.-mate ke, sama-sama satu scholarship ke......kalau bukan perempuan mat saleh pun, mesti student perempuan malaysia juga....mesti lepas itu dia lupekan aku yang kat malaysia ini....lelaki memang macam itu, pantang jumpa perempuan cantik sikit"

:-P :-P

so...saranan daripada naruto-san....hhmm...entahlah... ;-)


em..pendapat ni kena ambik kira juga! 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-06 07:10


apa kata tanya pendapat parents dulu... :roll:

banyak kena di fikirkn...
em..tempoh pertunangan...situasi kita sekarang-belajar...
bersediakh kita mentally+physically...yang penting, adakah dia seorang yang boleh memimpin kita menuju ke jalanNYA?? :roll:

renung2knlah...


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 07:58


fuyyo lamanya...
bercinta dengan keluarga lah dulu....
hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

serban
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22773
Posting: 16
Dari: Tanta,EGYPT

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:18


assalamualaikum.

Pertunangan adalah atas dasar untuk mengenali hati budi,latar belakang antara gadis.pemuda dan keluarga masing2.

emm,dalam Islam tiada percintaan sebelum berkahwin...jadi pertunangan tu adalah salah satu pintu membuka rasa mahabbah sesama sendiri dengan batas syara' la..tiada dating dan seumpamanya..sekadar sahaja.

jadi....kalau tengok pada keadaan ni..emm memang berat dan banyak ujian nya...mungkin sebulan dua tak jadi masalah pada pemuda tersebut...tapi bila dah bertahun2,tak rambang mata ke..kalau tak dengan minah omputih,dengan minah sendiri yang belajar sekali yang mungkin pada pandangannya lebih baik.

si gadis perlu lebih berfikir akan masa depannya,hakikat yang banyak berlaku pada masa sekarang dengan tempoh pertunangan yang terlalu panjang.

mungkin boleh bercakap belum bersedia atas dasar komitmen yang perlu diberikan terhadap pelajaran dan kerjaya..lagipun banyak masa lagi untuk saling kenal mengenal sepanjang tempoh pengajian pemuda tersebut.

gadis boleh berbincang dengan keluarga dengan menyatakan rasa khuatir dan risaunya terhadap tempoh yang terlalu panjang,juga risiko yang tinggi.

saya percaya keluarga juga teramat memahami keadaan si gadis dan tahu baik buruknya...yang penting utamakan kepentingan diri dalam keadaan ni...jangan kerana terlalu nak membahagiakan orang,diri sendiri yang merana...

apa pun kita hanya boleh beri pendapat...tuan punya badan lebih mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanProfil   Hantar PM kepada serban   Quote dan BalasQuote

serban
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22773
Posting: 16
Dari: Tanta,EGYPT

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:19


assalamualaikum.

Pertunangan adalah atas dasar untuk mengenali hati budi,latar belakang antara gadis.pemuda dan keluarga masing2.

emm,dalam Islam tiada percintaan sebelum berkahwin...jadi pertunangan tu adalah salah satu pintu membuka rasa mahabbah sesama sendiri dengan batas syara' la..tiada dating dan seumpamanya..sekadar sahaja.

jadi....kalau tengok pada keadaan ni..emm memang berat dan banyak ujian nya...mungkin sebulan dua tak jadi masalah pada pemuda tersebut...tapi bila dah bertahun2,tak rambang mata ke..kalau tak dengan minah omputih,dengan minah sendiri yang belajar sekali yang mungkin pada pandangannya lebih baik.

si gadis perlu lebih berfikir akan masa depannya,hakikat yang banyak berlaku pada masa sekarang dengan tempoh pertunangan yang terlalu panjang.

mungkin boleh bercakap belum bersedia atas dasar komitmen yang perlu diberikan terhadap pelajaran dan kerjaya..lagipun banyak masa lagi untuk saling kenal mengenal sepanjang tempoh pengajian pemuda tersebut.

gadis boleh berbincang dengan keluarga dengan menyatakan rasa khuatir dan risaunya terhadap tempoh yang terlalu panjang,juga risiko yang tinggi.

saya percaya keluarga juga teramat memahami keadaan si gadis dan tahu baik buruknya...yang penting utamakan kepentingan diri dalam keadaan ni...jangan kerana terlalu nak membahagiakan orang,diri sendiri yang merana...

apa pun kita hanya boleh beri pendapat...tuan punya badan lebih mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanProfil   Hantar PM kepada serban   Quote dan BalasQuote

serban
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22773
Posting: 16
Dari: Tanta,EGYPT

egypt   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:19


assalamualaikum.

Pertunangan adalah atas dasar untuk mengenali hati budi,latar belakang antara gadis.pemuda dan keluarga masing2.

emm,dalam Islam tiada percintaan sebelum berkahwin...jadi pertunangan tu adalah salah satu pintu membuka rasa mahabbah sesama sendiri dengan batas syara' la..tiada dating dan seumpamanya..sekadar sahaja.

jadi....kalau tengok pada keadaan ni..emm memang berat dan banyak ujian nya...mungkin sebulan dua tak jadi masalah pada pemuda tersebut...tapi bila dah bertahun2,tak rambang mata ke..kalau tak dengan minah omputih,dengan minah sendiri yang belajar sekali yang mungkin pada pandangannya lebih baik.

si gadis perlu lebih berfikir akan masa depannya,hakikat yang banyak berlaku pada masa sekarang dengan tempoh pertunangan yang terlalu panjang.

mungkin boleh bercakap belum bersedia atas dasar komitmen yang perlu diberikan terhadap pelajaran dan kerjaya..lagipun banyak masa lagi untuk saling kenal mengenal sepanjang tempoh pengajian pemuda tersebut.

gadis boleh berbincang dengan keluarga dengan menyatakan rasa khuatir dan risaunya terhadap tempoh yang terlalu panjang,juga risiko yang tinggi.

saya percaya keluarga juga teramat memahami keadaan si gadis dan tahu baik buruknya...yang penting utamakan kepentingan diri dalam keadaan ni...jangan kerana terlalu nak membahagiakan orang,diri sendiri yang merana...

apa pun kita hanya boleh beri pendapat...tuan punya badan lebih mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanProfil   Hantar PM kepada serban   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:27


Hmm... macam tu ye... tapi pendapat semua orang di atas betul... kena ambil kira semuanya... tapi kalau kita yakin dengan pilihan keluarga kita itu... taat kepada parents... boleh ternak hati kita untuk terima lelaki tu walaupun tak kenal... masa tunang lah kenal... maka terima saja lah... kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:29


ana sokong haykal77 100%!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

syaiKisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20659
Posting: 35
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:35


assalamualaikum,sekadar beri pendapat.bagi sayelah,perkara ni susah juga nak difikirkan.tapi saya setuju sangat dengan 'serban' tu.betullah,pertunangan ni atas dsar kenal hati budi antara 2 pihak.dalam situasi ni,si gadis perlu fikir masak2.yelah,dah la tak kenal sipemuda,lepas itu si pemuda ini pula akan ke oversea..ish..ish..ish..tunang pula sampai 4 tahun!terlalu lama.kita tak boleh jgka apa akan berlaku sepnjg 4 tahun kat sana.walau setia bagaimana pun si pemuda ni,tapi dugaan hati siapa yang tau.lagipon,bagi saya,pertunangan masa belajar ini banyak dugaannye,lebih2 lagi nak balancekan hati,perasaan dengan pelajaran.apapun,jika ianya terbaik untuk kedua2 pihak,harungilah dengan niat kerana Allah,insya-allah kekal........

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaiKisasProfil   Hantar PM kepada syaiKisas   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-03-06 10:46


TUNANG ni adat melayu .... kalau nak ikut .. sama saja macam kaple ... tapi orang arab buat lain ... dipanggil KHITBAH .. di mana kita sudah sah bergelar suami isteri tetapi masih tidak duduk bersama atas sebab belajar dan sebagainya ... rasa2 nya orang melayu patut praktikkan konsep Khitbah ni ..

Kalau di Malaysia, tunang tu setakat cop saja. Lebih sikit saja dari
couple, sebab dengan persetujuan ibu bapa. Tak ada sebarang lesen
untuk buat lebih daripada batasan yang telah ditetapkan antara bukan
muhrim.

Di negara-negara Arab, konsep khitbah ialah NIKAH tanpa majlis dan
tak duduk sama . Maknanya, secara
rasminya mereka dah jadi suami isteri, tapi tak formalize. Tak
diumumkan pada orang ramai, sebab tanpa kenduri. Kan hikmah kenduri
itu untuk beritahu pada umum mengenai status satu-satu pasangan?

Walaupun tak formal, tapi hubungan mereka dah sah. Jadi, tak ada
zina, tak ada gugur atau buang anak.

Malaysia, memang sepatutnya aplikasi konsep itu, dengan keadaan
sekarang yang makin hari makin kronik. Walaupun KOSMO! dan cover
cerita-cerita pelajar IPT dengan penemuan tapak kaki BigFoot
.

Ia tetap tak merubah fakta.

Nanti akan ada yang berbunyi, "Kami tak sedia lagi. Tak ada duit nak
sara kehidupan."

Ustaz jawab, "Sekarang ni anda tak cukup makan ke?"

"Tapi ustaz, nanti masa cuti nak balik rumah siapa?"

"anda ni..., ish! Kenapa fikir susah-susah? Buat macam sekarang
la..."

Khitbah cara Arab ini cuma untuk menghalalkan hubungan yang haram.
Tak perlu lagi fikir pasal rumah, kereta, kerja... Tak perlu tokok
dosa lagi dengan 'aktiviti-aktiviti' semasa couple.



Sementara tengah belajar ni. Belajar, yang kebanyakan ibu bapa
jadikan alasan untuk anak-anak mereka tak boleh fikir pasal benda-
benda ni. Sebab fitrah itu tak dapat nak dikekang pada usia 'remaja'
universiti, maka, diam-diamlah mereka buat projek, tak nak ibu bapa
tahu.

Ibu bapa percaya. Anak-anak pula leka. Last-last masing-masing tak
tau mana nak taruk muka.

Saya setuju dengan ustaz. Ibu bapa perlu lebih bersikap terbuka
dalam hal ni. Jangan asyik dok fikir, nanti kalau anak aku ni tiba-
tiba saja nak kawin, tak menyempat-nyempat, apa pula kata orang. Mesti
orang akan kata, tak ada angin, tak bergoyang pokok...

Peduli apa kata orang. Mulut tempayan boleh tutup. Mulut manusia
yang tak boleh.

Asal kita tahu apa yang kita buat tak salah. Cuma untuk harap redha
TUHAN yang jauh lebih baik daripada segala-galanya. Yang penting,
ibu bapa kenalah ambil tahu hal anak-anak remaja mereka dan sokong
fizikal, mental dan material.

Jom buat petition. Minta sokongan orang ramai. Buat adat dan cara
baru, jika adat yang sedia ada menyusahkan.

"Islam itu mudah, adat yang menyusahkan."


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 14-03-06 10:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

aisyahusna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23069
Posting: 62
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 14-03-06 12:21


Ana setuju dengan yakonage..KHITBAH ni ibarat nikah gantung..yakni nikah tanpa majlis atas sebab belajar atau belum bersedia bersama..buat wihdatul_asrar..ana ada seorang sahabat yang menghadapi situasi macam anti di mana suaminya mahu melanjutkan pelajaran ke Mesir..untuk mengelakkan sebarang zina hati,dia mengambil keputusan berkahwin(nikah) dengan suaminya.ini lebih afdal.kalau bertunang..ibarat couple juga..yang haram tetap haram..tapi kalau dah bernikah..yang haram jadi halal..

untuk anti..ana cadangkan buat solat istikharah..at least 3 kali sehingga anti betul-betul yakin..ana rasa dalam masa 4 tahun,anti dah cukup matang untuk menjadi isteri yang solehah..anti dikira bertuah juga,kerana ada masa untuk menyediakan diri..pertimbangkanlah..Wallahua'lam..


-----------------
Kekayaan pada lapangnya hati..
Rupawan pada indahnya budi..
Bangsawan pada kerendahan diri..
yang sering sujud di telapak Ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahusnaProfil   Hantar PM kepada aisyahusna   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 12:56


terima kasih atas nasihat dan pandangan kawan-kawan. kalau ada yang nak bagi pendapat lagi,silakan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 15:05


alaaaa.. baru bertunang.. relax aaaaaaaa... :-di :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 04:36


:-) Assalamualaikum...


    Bertunang dalam ISLAM adalah untuk mengenal bakal pasangan hidup kita..dan seperti yang dianjurkan ISLAM,sebelum bertunang hendaklah melihat dahulu supaya boleh melahirkan perasaan mawaddah wa rahmah...
Dalam kes saudari..bertunang dalam jangka masa waktu yang lama..perkara sebegini perlulah dielakkan..kerana dalam tempoh pertungan yang lama begitu,banyak perkara yang perlu dijaga..bincanglah elok2 dengan keluarga...INsyaALLAH..


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

yuko
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21733
Posting: 27
Dari: umm dunnia

syria   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 07:18


assalamualaikum..
just bagi pendapat...pertunangan memang satu perkara yang baik..tapi kalau bertunang lama2 pun masalah sebab dalam fatrah bertunang ni lah banyak dugaannya...macam2 boleh berlaku...ahsan kawin terus kalau dalam situasi awak ni sekurang2nya dah ada ikatan yang sah...kalau tak kenal pasangan pun lagi masalah juga...sekurang2nya nak jga tahu latarbelakang keluarga macamane..cara terakhir istikharah macam sahabat2 semua cakap..insyaallah...fikirkanlah yang terbaik...wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yukoProfil   Hantar PM kepada yuko   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-03-06 10:38


Assalammualaikum
Nikah terus lagi baik dan selamat untuk pasangan tersebut, kurang buat dosa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-03-06 12:59


assalamualaikum..........
easy for your all to say but for me to do it is very hard.it gives you burden.oklah,bagi saya takpyhlah bertunang ke kahwin ke?kalau ada jodoh tak kemana,susah sekiranya anda bertunang dengannya.dalam masa 4tahun macam-macam boleh berlaku dan sekiranya saudari berkahwin pun susah jugak kecuali saudari ikut dia.Bukan apa saudari tidak mengenali dirinya,jika berkahwin dalam masa 4tahun yang ditinggalkan olehnya bagaimana hidup saudari disini.sdgkan kawan saya yang berkahwin dan suaminya tinggal dinegeri lain selalu ingin berada di sisi suaminya bagaimana pula saudari pula?bolehkah saudari menahan rasa rindu kepadanya takut pula pelajaran saudari terjejas.saya sarankan saudari berkahwin terus dengannya selepas saudari tamat belajar nanti.mungkin itu jalan terbaik.usia saudari terlalu muda dan kalaulah ibu saya dia tidak akan akan membenarkan kerana kita perempuan ini banyak dugaan jika sudah ditanda.bukan apa bayangkan sekiranya saudari bertunang dengannya dan saudari berbual dengan lelaki lain,berbual mengenai pelajaran dan seseorang yang mengenalinya mengadu kpdnya,siapakah yang akan mendapat masalah? dan siapakah yang lebih dipercayai,kawannya ataupun saudari?bukan apa ini kata-kata ibu saya.orang yang bertunang ini darah manis.ketika inilah ramai lelaki ingin memikat kita.disitulah ketahanan kita diperlukan.concentrate dekat study.....jodoh tidak kemana.
bak kata seorang abid
walau seluruh dunia merebutnya,kalau sudah jodoh atau rezeki kita,ia akan kembali kepada kita...........


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
[ Telah diedit oleh: amilyn pada 16-03-06 13:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 13:40


tunang masa belajar?
hyang penting cinta dan kasih yang disemai disulami IMAN DAN TAQWA..agar terpelihara agama, terjaga akhlak dan budi untuk menuju gerbang perkahwinan yang diberkati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 17:19


tak payah tunang kan senang......eloknyer nikah selalu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 18:24


ee...tknak tak kenal pun mamat itu...
lepas itu dia nak futher study pulak itu..jauh seh.....
tapi emm if pilhan keluarga itu maybe boleh agaknya..he2...
yelah pilihan kelurga Selalunya restu itu penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 14:08


Pada 14-03-06 08:27 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau kita yakin dengan pilihan keluarga kita itu... taat kepada parents... boleh ternak hati kita untuk terima lelaki tu walaupun tak kenal... masa tunang lah kenal... maka terima saja lah... kan?


memang kita boleh ternak hati kita tapi kalau laki 2 yang tak dapat ternak hati dia bagaimana? pula??

bayangkan kalau kita dah dapat terima dia, famili dia dan dah sayang kat dia...alih2 dia pula dah jumpa orang lain yang dia bkenan

ha..bagaimana? tu??
:-? :-? :-? :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-06 14:20


Pada 24-03-06 14:08 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-03-06 08:27 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau kita yakin dengan pilihan keluarga kita itu... taat kepada parents... boleh ternak hati kita untuk terima lelaki tu walaupun tak kenal... masa tunang lah kenal... maka terima saja lah... kan?


memang kita boleh ternak hati kita tapi kalau laki 2 yang tak dapat ternak hati dia bagaimana? pula??

bayangkan kalau kita dah dapat terima dia, famili dia dan dah sayang kat dia...alih2 dia pula dah jumpa orang lain yang dia bkenan

ha..bagaimana? tu??
:-? :-? :-? :-(



kalau terjadi macam tu, maknanya dia bukan jodoh kita la....
sekurang-kurang nya kita dah taat pada parent kita....bila kes ni terjadi orang tak kan salahkan kita...ok la tu...
cuba bayangkan kalau kita yang tolak dia...siapa yang malu... mak ayah kita kan...konon nya tak pandai didik anak....

apa pu soal jodoh bukan kita yang tentu kan semuanya kerja Allah...kita hanya merancang..
:-)


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 14:29


Ana setuju dengan konsep KHITBAH... Akak cubalah bincang dengan keluarga... Kalau betul pun mak/ayah si lelaki nak suruh lekat dengan 'budak Malaysia', KHITBAH penyelamat keadaan... Lebih terjamin dan dapat mengelakkan maksiat...

Tunang 'adat Melayu' ni hanyalah "janji" untuk berkahwin..dan ikatan ni pun bukannya menghalalkan perhubungan manusia kan?... tapi tak salah untuk berkenalan dengan "tunang" supaya perkahwinan kelak akan berjaya ;)...

Apa pun, solat istikharahlah..Semoga segala pilihan disertai dengan keredhaan Allah... Insha Allah :)

p/s : Aiyoo..sure pening baca cadangan dan pendapat2 yang ada kat sini kan?..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 17:44


Pada 24-03-06 14:29 , SyAhEeDa posting:

!!! QUOTE !!!

Ana setuju dengan konsep KHITBAH... Akak cubalah bincang dengan keluarga... Kalau betul pun mak/ayah si lelaki nak suruh lekat dengan 'budak Malaysia', KHITBAH penyelamat keadaan... Lebih terjamin dan dapat mengelakkan maksiat...

Tunang 'adat Melayu' ni hanyalah "janji" untuk berkahwin..dan ikatan ni pun bukannya menghalalkan perhubungan manusia kan?... tapi tak salah untuk berkenalan dengan "tunang" supaya perkahwinan kelak akan berjaya ;)...

Apa pun, solat istikharahlah..Semoga segala pilihan disertai dengan keredhaan Allah... Insha Allah :)

p/s : Aiyoo..sure pening baca cadangan dan pendapat2 yang ada kat sini kan?..huhu


memang pening syaheeda. tapi hal ni dah selesai. terima kasih kawan2 semua


-----------------
when life goes down,go on.when thing goes wrong,move on.ALLAH give us perserve not 2surrender.have faith in ALLAH.may ALLAH b with u


Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:13


apa!hal dah selesai!baru nak bagi pendapat...hihi..apa-apa pun ..all the best!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:14


Pada 24-03-06 14:20 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-06 14:08 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-03-06 08:27 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau kita yakin dengan pilihan keluarga kita itu... taat kepada parents... boleh ternak hati kita untuk terima lelaki tu walaupun tak kenal... masa tunang lah kenal... maka terima saja lah... kan?


memang kita boleh ternak hati kita tapi kalau laki 2 yang tak dapat ternak hati dia bagaimana? pula??

bayangkan kalau kita dah dapat terima dia, famili dia dan dah sayang kat dia...alih2 dia pula dah jumpa orang lain yang dia bkenan

ha..bagaimana? tu??
:-? :-? :-? :-(



kalau terjadi macam tu, maknanya dia bukan jodoh kita la....
sekurang-kurang nya kita dah taat pada parent kita....bila kes ni terjadi orang tak kan salahkan kita...ok la tu...
cuba bayangkan kalau kita yang tolak dia...siapa yang malu... mak ayah kita kan...konon nya tak pandai didik anak....

apa pu soal jodoh bukan kita yang tentu kan semuanya kerja Allah...kita hanya merancang..
:-)


Kenapa nak kena malu pula :-? :-? :-?

salah ke kalau kita tolak pinangan orang :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:39


Pada 24-03-06 18:14 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-06 14:20 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-06 14:08 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-03-06 08:27 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau kita yakin dengan pilihan keluarga kita itu... taat kepada parents... boleh ternak hati kita untuk terima lelaki tu walaupun tak kenal... masa tunang lah kenal... maka terima saja lah... kan?


memang kita boleh ternak hati kita tapi kalau laki 2 yang tak dapat ternak hati dia bagaimana? pula??

bayangkan kalau kita dah dapat terima dia, famili dia dan dah sayang kat dia...alih2 dia pula dah jumpa orang lain yang dia bkenan

ha..bagaimana? tu??
:-? :-? :-? :-(



kalau terjadi macam tu, maknanya dia bukan jodoh kita la....
sekurang-kurang nya kita dah taat pada parent kita....bila kes ni terjadi orang tak kan salahkan kita...ok la tu...
cuba bayangkan kalau kita yang tolak dia...siapa yang malu... mak ayah kita kan...konon nya tak pandai didik anak....

apa pu soal jodoh bukan kita yang tentu kan semuanya kerja Allah...kita hanya merancang..
:-)


Kenapa nak kena malu pula :-? :-? :-?

salah ke kalau kita tolak pinangan orang :-? :-? :-?



tak salah tolak pinangan orang...bagi pendapat saya laa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

blueberry_strawberry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22980
Posting: 119
Dari: bangi

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 18:48


assalamualaikum
kita ada hak memilih.. tapi kena buat solat istikharah
kalau baik, teruskan.. kalau petunjuk tak baik..katakan TIDAK

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberry_strawberryProfil   Hantar PM kepada blueberry_strawberry   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:50


bahayanya...bertunang selama 4 tahun...banyak dugaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:51


kalau saya...emm..saya tak nak, kalau betul-betul dia nak, dia kena tunggu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-06 16:34


assalamualaikum...
em,kalau saya di situasi tu...mula2 saya nak tau la latar belakang that guy...pendidikan dia...pengetahuan agama dia...
bagi saya,tak ada rupa tak apa...yang penting bagi saya,dia berpendidikan dan berpengetahuan agama...tapi,kalau dah ada rupa,Alhamdulillah la...
saya ada pengalaman begini...tapi,jodoh tak panjang...:)lebih kurang sebijik la...
dia dah overseas sekarang...tapi,sampai kat sana dia dah berubah...tak apa la,berubah kepada positif...katanya,dia nak menyelam ke dalam lautan ilmu sedalam2nya...dia nak mencari cinta Ilahi sebelum cinta manusia...mungkin,dia beroleh hidayah bila tiba di sana...siapa tau...
so,saya terima keputusannya dengan terbuka...saya hormat keputusannya...Alhamdulillah la kalau di dah berfiikiran begitu kan...:)
dan pasal situasi tadi,mungkin saya akan terima...hehe...sekurang2nya saya rasa dah terikat...apapun,yang penting saya akan pastikan latar belakang dia dan keluarga diselidiki terlabih dahulu...
tapi,saya pasti,abah umi saya lebih tahu tentang itu...mereka akan pastikan segala2nya terbaik untuk anak sendiri...ok...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-04-06 14:09


Nikah masa belajar lagi bagus tapi elakkan dari dapat anak masa belajar melainkan mampu nak tanggung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

puterislam
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2005
Ahli No: 20333
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 15:16


assalamu'alaikum wbt..

pada pendapat ana,pertunangan jangan ambil masa yang lama kerana susah untuk kita menjaga hati..belajarlah dulu..serahkan segala ketentuan kepada ALLAH SWT..yakinlah kepadanya..lepas belajar,mintaklah kepada ALLAH SWT, "YA ALLAH. Aku nak kahwin ni..berilah aku calon yang terbaik buatku,hidupku,keluargaku dan agamaku..amiin.."...itulah yang ustaz ana ajar.yang penting belajar bersungguh2 untuk bangunkan ummah..moga2 kita terpelihara dr fitnah syaitan la'natULLAH..insyaALLAH..sekian dulu..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterislamProfil   Hantar PM kepada puterislam   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 17:39


Pada 14-03-06 10:46 , yanokage posting:

!!! QUOTE !!!

TUNANG ni adat melayu .... kalau nak ikut .. sama saja macam kaple ... tapi orang arab buat lain ... dipanggil KHITBAH .. di mana kita sudah sah bergelar suami isteri tetapi masih tidak duduk bersama atas sebab belajar dan sebagainya ... rasa2 nya orang melayu patut praktikkan konsep Khitbah ni ..

Kalau di Malaysia, tunang tu setakat cop saja. Lebih sikit saja dari
couple, sebab dengan persetujuan ibu bapa. Tak ada sebarang lesen
untuk buat lebih daripada batasan yang telah ditetapkan antara bukan
muhrim.

Di negara-negara Arab, konsep khitbah ialah NIKAH tanpa majlis dan
tak duduk sama . Maknanya, secara
rasminya mereka dah jadi suami isteri, tapi tak formalize. Tak
diumumkan pada orang ramai, sebab tanpa kenduri. Kan hikmah kenduri
itu untuk beritahu pada umum mengenai status satu-satu pasangan?

Walaupun tak formal, tapi hubungan mereka dah sah. Jadi, tak ada
zina, tak ada gugur atau buang anak.

Malaysia, memang sepatutnya aplikasi konsep itu, dengan keadaan
sekarang yang makin hari makin kronik. Walaupun KOSMO! dan cover
cerita-cerita pelajar IPT dengan penemuan tapak kaki BigFoot
.

Ia tetap tak merubah fakta.

Nanti akan ada yang berbunyi, "Kami tak sedia lagi. Tak ada duit nak
sara kehidupan."

Ustaz jawab, "Sekarang ni anda tak cukup makan ke?"

"Tapi ustaz, nanti masa cuti nak balik rumah siapa?"

"anda ni..., ish! Kenapa fikir susah-susah? Buat macam sekarang
la..."

Khitbah cara Arab ini cuma untuk menghalalkan hubungan yang haram.
Tak perlu lagi fikir pasal rumah, kereta, kerja... Tak perlu tokok
dosa lagi dengan 'aktiviti-aktiviti' semasa couple.



Sementara tengah belajar ni. Belajar, yang kebanyakan ibu bapa
jadikan alasan untuk anak-anak mereka tak boleh fikir pasal benda-
benda ni. Sebab fitrah itu tak dapat nak dikekang pada usia 'remaja'
universiti, maka, diam-diamlah mereka buat projek, tak nak ibu bapa
tahu.

Ibu bapa percaya. Anak-anak pula leka. Last-last masing-masing tak
tau mana nak taruk muka.

Saya setuju dengan ustaz. Ibu bapa perlu lebih bersikap terbuka
dalam hal ni. Jangan asyik dok fikir, nanti kalau anak aku ni tiba-
tiba saja nak kawin, tak menyempat-nyempat, apa pula kata orang. Mesti
orang akan kata, tak ada angin, tak bergoyang pokok...

Peduli apa kata orang. Mulut tempayan boleh tutup. Mulut manusia
yang tak boleh.

Asal kita tahu apa yang kita buat tak salah. Cuma untuk harap redha
TUHAN yang jauh lebih baik daripada segala-galanya. Yang penting,
ibu bapa kenalah ambil tahu hal anak-anak remaja mereka dan sokong
fizikal, mental dan material.

Jom buat petition. Minta sokongan orang ramai. Buat adat dan cara
baru, jika adat yang sedia ada menyusahkan.

"Islam itu mudah, adat yang menyusahkan."

Pada 14-03-06 12:21 , aisyahusna posting:

!!! QUOTE !!!

Ana setuju dengan yakonage..KHITBAH ni ibarat nikah gantung..yakni nikah tanpa majlis atas sebab belajar atau belum bersedia bersama..buat wihdatul_asrar..ana ada seorang sahabat yang menghadapi situasi macam anti di mana suaminya mahu melanjutkan pelajaran ke Mesir..untuk mengelakkan sebarang zina hati,dia mengambil keputusan berkahwin(nikah) dengan suaminya.ini lebih afdal.kalau bertunang..ibarat couple juga..yang haram tetap haram..tapi kalau dah bernikah..yang haram jadi halal..
saya agak keliru dengan kenyataan saudara/i ini, apa yang saya tahu konsep KHITBAH itu sendiri adalah PERTUNANGAN dalam versi Melayunya, sebab al-khitbah membawa erti lamaran/pinangan, bukan pernikahan, pernikahahan itu adalah al-nikah

berikut adalah sedikit fakta mengenai nikah gantung yang saya peroleh dari Portal Suara Persatuan Ulama Malaysia:


nikah gantung Tarikh: 1/6/2003

assalamualaikum,
saya ingin bertanya, apakah maksud nikah gantung.
Jika boleh terangkan hukumnya ataupupun hadis yang berkaitan tentang nikah gantung.
Sekian terima kasih



Jawapan:
Pada kebiasaan orang melayu (dulu-dulu) nikah gantung bermaksud sesuatu pernikahan yang dijalankan oleh pasangan pengantin tetapi tidak boleh disentuh (disetubuhi/ tinggal bersama)sehingga kenduri kahwin (walimatul 'urus) di adakan.

Dalam Islam tiada istilah nikah gantung, malah aqad pernikahan itulah titik mula membezakan seseorang berada dalam alam bujang atau berkahwin. sebaik sahaja pernikahan yang sah terjadi semua tanggungjawab dan hak-hak suami isteri terpakai ke atas pasangan yang bernikah. oleh itu nikah gantung bukan berasal dari amalan agama Islam.

sekian.

Oleh: Abu Bakar Daud
Tarikh Dijawab: 1/19/2003 8:02:21 AM

Sumber: Suara Persatuan Ulama Malaysia

WaLlahu Ta`ala A`lam


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-04-06 17:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 20:19


Itu terpulang kepada empunya diri...
Tapi 4 tahun tu kan lama ...
apa-apa pun boleh berlaku...
Kalau 1/2 saya setuju...
Tapi nak kena kenal dulu...
Baru boleh buat keputusan...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 08-04-06 13:28


salam.. kekandang istilah tunang ni pun boleh dislah gunakan... bila kita tangkap mereka couple, alasannye, "kami dah bertunang ". Tak setuju la tunang lama-lama( kalau berada di satu kawasan yang same ) tapi setuju kalau berjauhan sebab dengan bertunang boleh hindar diri kita dari buat benda-benda tak senonoh.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139908 saat. Lajunya....