Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: macam mana nak tahu lelaki itu sejati @ tak?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» macam mana nak tahu lelaki itu sejati @ tak?

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mana nak tahu lelaki itu sejati @ tak?

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 22:52


ana pernah baca maksud satu hadith tu yang kalau tak salah ana drpd Rasul tercinta, yg menyatakan lelaki sejati ialah lelaki yg menyempurnakan tanggungjawabnya. tapi ana tak berapa ingatlah. kalau sesiapa nak tambah... antum semua dipersilakan.. sesungguhnya Allah lbh. mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 20:18


astaghfirullah... sekali ana tersilaplah. semoga Allah ampunkan dosaku.sebenarnya bukan hadith yang ana baca tapi pesanan para sahabat. daripada saidina Umar al-Khattab katanya: jgn engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada manganiaya sesamanya, itulah lelaki sebenarnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

hanzaalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2003
Ahli No: 2622
Posting: 85
Dari: Darr Al-Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 12:49


Assalamualaikum. Lelaki sejati adalah lelaki yang soleh.

-----------------
" Islam Is The Way Of Life "

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanzaalahProfil   Hantar PM kepada hanzaalah   Pergi ke hanzaalah's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 19:04


assalamualaikum..
ana nak menyelah skit...kalau kita tengok zaman sekarang ni....lelaki masih terumbang ambing dalam mengatur kehidupan mereka...tapi tak semualaa....cuma kalau kita tengok remaja2....mereka macam happy jer...dah laa tak solat tetap gak happy....tu senario kalau kita tengok kat pasaraya2 atau tempat2 hiburan2 laa....ana katan begitu mengikut majoritilaa....

pada pandangan ana ialah lelaki yang sejati ialah lelaki yang mampu memegang tanggungjawabnya dan tahu tanggungjawabnya. tanggungjawab tu bukan setakat dunia saja tapi tanggungjawab akhirat jugak.....so kalau orang2 camni nak masuk meminang...jgnlaa tolak... terima jer....cadangan saja...

terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 09:03


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu topik yang amat penting sekali masa ini kerana kita dapati terlalu ramai 'lelaki lembut' berbanding lelaki sejati. Jadi kaum lelaki hendaklah nasihati golongan mereka yang bersifat begitu sedangkan mereka pada zahirnya adalah lelaki tetapi atas sebab-sebab yang hanya mereka saja tau jiwa mereka lebih ke arah 'kewanitaan'. Hanya golongan lelaki sejati saja yang kenal lelaki lembut kerana kekadang mereka dapat tutup perangai mereka tu dari kaum wanita.

Nasihatilah mereka agar belajar lagi bab agama ini agar mereka tidak tergolong dalam golongan kaum Nabi Luth serta dilaknat oleh Allah SWT. Wal iyya zubillahi minzalik. Katakan kepada mereka usahlah terperangkap dengan jerangkap samar syaitan yang sentiasa mencari ruang untuk membawa seramai manusia ke neraka bersamanya. wal iyya zubillahi minzalik. Astaghfirullahal Azeem.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - bala bencana turun bukan saja ke atas mereka yang berbuat maksiat tetapi orang beriman turut menerima tempiasnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 25-01-07 09:47


bisa menahan kemarahannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 09:51


salam......
muhasabah diri..
syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 09:59


Pada 25-01-07 09:03 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


Alhamdulillah satu topik yang amat penting sekali masa ini kerana kita dapati terlalu ramai 'lelaki lembut' berbanding lelaki sejati. Jadi kaum lelaki hendaklah nasihati golongan mereka yang bersifat begitu sedangkan mereka pada zahirnya adalah lelaki tetapi atas sebab-sebab yang hanya mereka saja tau jiwa mereka lebih ke arah 'kewanitaan'.


Tapi kan ummi, ana pernah tanya pada rakan-rakan sekuliah yang lelaki dulu Kenapa mereka tak suka berkawan dengan lelaki lembut untuk menarik kawan-kawan mereka tu kembali ke pangkal jalan. rakan-rakan sekuliah tu banyaknyer jurusan agama. Jawapan mereka mengejutkan ana ummi. Kata mereka.."ohh..kami tak berani lah. Silap haribulan kami yang terikut mereka..Tak berani lah sebab takut yang lembut tu suka kat kami pulak. Kadang tu nak bermanja2 lah, merajuk lah kalau cakap kasar sikit.." Mereka cakap mereka naik rimas tengok..Jadi macam mana tu Ummi..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 14:15


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

MasyaAllah begitu kisahnya. Kemungkinan ada betul juga apa yang mereka katakan itu memandangkan background agama. Walau apapun mereka wajib nahi mungkar (mencegah kemungkaran) dengan memberitahu kepada pihak yang boleh menasihati mereka itu termasuk memanggil kedua ibu bapa sekiranya kita ikhlas dan juga ingin melihat Daulah Islamiyah tertegak dalam diri kita dulu, kemudian keluarga dan seterusnya masyarakat.

InsyaAllah sekiranya rakan-rakan itu ikhlas tentu sekali mereka tidak biarkan rakan mereka terus menjadi 'lelaki lembut' kerana jelas golongan sebegitu mengundang laknatullah selain bala sepertimana yang diterima oleh kaum Nabi Nuh dan Nabi Luth. Wal iyya zubillahi minzalik.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Syukran jazilan anakanda ulfah widad dan umi harap juga respons dari mereka yang di dalam golongan 'lelaki lembut' untuk berikan sebab Kenapa mereka menjadi begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-01-07 15:55


hmm...laki lembut ni kat tempat saya belajar pun ada...nampak macam mereka sengaja dan suka nak jadi macam 2...pakai beg kalah perempuan.tu pun nasib kat dalam ipt,Kalau kat lua tak tahu bagaimana dressing mereka ni...kawan-kawan yang laki ni cakap mereka ni suka nak manja2 dengan budak-budak laki.pggil abang pula 2..Kalau laki macam ni bagaimana nak di kira laki sejati ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 17:53


lelaki sejati....lelaki yang menghormati ibubapanya....ada agama....
kalau cakap pasal lelaki lembut teringat kat institut yang lama dulu....
ada 2 org pelajar baru masuk merupakan lelaki lembut....memang mengalahkan perempuan....tapi dalam institut tak kalau luar dt institut memang dressing macam perempuan....masuknya dua pelajar ni main bertambah ramai lelaki lembut....terpengaruh...sebelum ni tengok keras tapi tiba-tiba lembut.....kadang-kadang tengok kasihan....semoga mereka diberi hidayah Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 10:50


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons anak-anak. Fenomena lelaki lembut sememangnya satu realiti yang menakutkan terutama bila yang terlibat adalah anak Melayu Islam. Umi rasakan Jabatan Agama Negeri diberi kuasa untuk bertindak ke atas mereka ini memandangkan dalam Al Quran sudah mengatakan bahawa golongan yang menyerupai kaum wanita adalah haram dan mereka juga menghala ke arah menjadi seperti kaum Nabi Nuh as dan Nabi Luth as bakal mengundang bala' dari Allah SWT.

Diharap mereka yang bertanggungjawab menjalankan tugas menyelamatkan orang Islam agar golongan yang mengundang bala ni di'pulihkan' supaya kita semua tidak terkena tempias bala tersebut. Wal iyyazubillahi minzalik.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Umi harapkan pendapat dan jawapan dari kalangan yang bercirikan 'lelaki lembut'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-01-07 12:28


Assalamualaikum...

kita ni dah banyak masalah...

lelaki lembut,lelaki gay,penkid,tomboy...

apa lagi?.....:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 12:34


Lelaki yang penyayang, beriman dan menghormati kita sebagai seorang wanita, seorang isteri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 05:39


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah Jzkk atas respons. Masalah lelaki lembut ni memang masalah. Mereka tidak segan silu lagi menunjukkan diri mereka sebagai lelaki lembut. Itu yang lagi menyedihkan. Sudahlah banyak masalah lain perlu dihadapi dan mereka ni termasuk golongan yang bakal mengundang bala (rujuk Al Quran dan As Sunnah).

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kata pemikir Islam- "Antara sifat munafik itu ialah menganggap nasihat orang sebagai sindiran padanya ..sebab itu tidak diterimanya".

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 07:24


salam...
lelaki lembut?
memang pening juga nak fikir pasal perkara ni.
kadang-kadang kasihan pun ada....marah pun ada.
hhhmmm.....
marilah sama-sama berdoa supaya kita terhindar daripada perkara2 sebegini.
insyaALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-07 08:26


lelaki yang banyak bersabar..

d situ terletak kekutannya..

di situ terletak kesejatiannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111915 saat. Lajunya....