Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 56 minit yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: BUKU dan MAJALAH apa yang antum baca?


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» BUKU dan MAJALAH apa yang antum baca?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh BUKU dan MAJALAH apa yang antum baca?

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 12-03-06 21:48


Mari kita tubuhkan KELAB ULAT BUKU.
Kepada sesiapa yang rasa dirinya ulat buku, bolehlah join kelab ini..

Sedikit persoalan, dah ada ke kelab macam ni...
kalau ada, minta tolong delete topik ni...

Kelab ni ditubuhkan untuk kita berkongsi bahan bacaan yang berfaedah...
Jadi, kepada ahli kelab yang ada info tentang bahan bacaan yang baik, boleh dikongsi bersama di sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 12-03-06 23:49


saya bukanlah seorang yang ulat buku...tapi saya suka membaca...kalau dah boring tu saya baca sajalah apa-apa buku yang ada kat depan mata saya...buku sastera pun boleh...hehe

paling suka baca novel...buku2 ilmu ke apa-apa ke semua lah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-03-06 00:10


Assalamua'laikum

lupa pula nak bagi info buku yang ana baca...
ana sarankan antum belilah majalah i, dalamnya banyak info tentang Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 00:32


ana kadang-kadang saja jadi ulat buku...ana sarankan baca novel2 karya Ramlee Awang Mursyid....memang best...selain tu, Tentang Cinta karya Pahrol Moh Juoi....dan Advencer Si Peniup ini karya Faisal Tehrani...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

nieha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.11.2004
Ahli No: 12531
Posting: 61
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 13-03-06 00:34


suka baca buku motivasi karya dr hm tuah

Bookmark and Share

    


  Member Information For niehaProfil   Hantar PM kepada nieha   Pergi ke nieha's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 01:12


buku2 yang macam 5 in 1...situ ada komik,kartun info, teknologi, artis, islam, dakwah, mknn, dll.....
ok tak....?
hihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:48


suka semua buku..suka dok library..suka browse amazon.com tambah wish list buku2 yang nak dibeli.. boleh consider ulat buku tak? ;p

currently reading lah-Raheequl Makhtum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-03-06 01:53


Nampaknya ada juga ahli ukhwah yang ulat buku ya...

semua ahli dialu-alukan...
teruskan join kami dan sumbanglah bahan bacaan antum untuk kita kongsi bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 09:50


salam...

ulat buku?
ana memang ulat buku....suka sangat membaca...
buat masa ni buku terbaru ana baca novel thriller dr Ramli Awang Murshid yang bertajuk bagaikan puteri...
dan sekarang ni aktif membaca buku pelajaran sebab exam dah nak dekat...heheh...
bacalah buku kerana ia jambatan ilmu......
buku paling utama ialah Kitab Allah Al-Quran...
bacalah dengan nama Tuhan yang menciptakan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 13-03-06 12:19


Pada 13-03-06 09:50 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!


bacalah buku kerana ia jambatan ilmu......
buku paling utama ialah Kitab Allah Al-Quran...
bacalah dengan nama Tuhan yang menciptakan......


sokong2

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-06 12:32


bacela.. mjlh HALUAN.. sesuai sangat untuk remaja.. menginsafkan..berguna..seiring dengan prkmbgn semasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 12:44


kalau buku ana minat buku gerakan freemasonary, buku2 karya Dr Danial Zainal Abidin
kalau majalah Tu sure la majalah i, Libur....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-03-06 01:46


Assalamua'laikum

Bercakap tentang buku, sekarang ni berlangsung pesta buku di PWTC...sama-samalah kita ambil manfaat darinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-06 02:28


'ulat-ulat buku' seperti yang tertera di atas pakai spek tak? hehe gurau saja.. saja meriahkan keadaan. teruskan membaca kerana dengan membaca adalah jambatan ilmu. kitabullah juga jangan dilupa.. wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 19-03-06 02:33


saya pakai contact lense..tapi kalau kat rumah kai spek...:lol:
husna kai spek ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 20-03-06 06:12


Assalamua'laikum

ana juga baca majalah Dewan Agama dan Falsafah...
nak tahu apa yang best, cuba beli dan alami keunikannya...
Ana pernah baca novel liku-liku kehidupan (kalau tak silap ana)
Novel ni berkonsepkan Islam dan pernah mendapat anugerah daripada DBP.
Bahan bacaan lain, akan dimaklumkan kemudian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 00:12


saya sedang membaca buku inggeris tajuknya sold kisah benar....mengenai 2 orang adik beradik warga england dan ayahnya berasal daripada yaman..mereka di jual oleh ayahnya dengan 1500pound..dia ditipu kononnya dibawa ke yaman untuk bercuti tetapi tanpa disedari dia telah dikahwinkan dengan warga yaman..baru baca sampai situ..tak habis lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 08:38


assalamualaikum.tahniah atas cadangan SaHaBaT86....buku yang boleh membentuk jadi mufakkir Islam seperti karangan Sheikh Muhammad al-Ghazali dan Dr Yusuf al-Qordhowi...kupasan tentang masalah dan fenomena zaman abad 21 dengan pelbagai permasalahan ummat....sebenarnya banyak lagi ulama lain...tapi 2 ni penulis yang paling saya concern..buku doraemon pun saya minat baca juga..HARAP MAAF....wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 09:50


Assalammualaikum...

Saya bukanlah ulat buku tapi saya suka membaca. Apa yang ada depan mata tu...pasti kena baca. Setakat ni saya cuma buat koleksi buku HM Tuah, Mingguan Wanita and Majalah RAPI...

Nak minta tolong kawan-kawan semua...kat mana saya boleh cari Buku 'Al-Qur'an Berjalan'? Kalau tak silap karangan Yusof Qardawi yang selalu diwarwarkan oleh ustaz Zahazan (ikim.fm) tu...

Harap-harapnya saya terjumpalah kat Pesta Buku tu nanti...InsyaAllah...

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 11:00


Assalamualaikum...

Wah..sokong2 pasal Kelab Ulat Buku Ukhwah ni. lepas itu boleh cadang kat admin untuk ruangan Jejak Buku..dalam tu sahabat bolehlah beri ulasan ringkas pasal buku-buku yang sudah dibaca..

Saya suka baca novel Prof.Emeritus Shahnon Ahmad. Novelnya dipenuhi unsur-unsur pemikiran Islam yang sangat tinggi. Sampai kadang-kadang sulit untuk difahami. Paling terbaru novel "Lamunan Puitis:Sebuah Trilogi" yang telah memenangi Anugerah Sastera Perdana 2005.Ada tiga novel dalam buku ini. Yang paling best novel ketiga. Kagum betul dengan ceritanya. Beliau boleh menulis tentang riwayat hidup setitis embun yang tidak pernah kita terfikirkannya. Bagaimana embun itu berjuang mencari makna kewujudannya, bagaimana dia tersilap menyertai 'jemaah' hujan yang disangkakan membantu menyuburkan bumi tetapi akhirnya turun sebagai ribut dan menyebabkan banjir. Setitis embun itu yang hidupnya sementara sahaja diwaktu subuh dan hidupnya paling bermakna apabila ia dapat mendarat dihujung rumput dan sinari cahaya matahari lalu memercikkan warna yang sangat indah..Tetapi apabila matahari semakin tinggi, setitis embun itu akan sirna jua Penuh dengan falsafah hidup seorang Muslim. Kalau ingin memahami pemikiran Islam secara 'tidak berat' atau 'tidak formal', baca dan hayatilah novel ini.Harap dapat manfaatnya.

tapi sedihnya...:(, entah ke mana buku tu..ada orang pinjam tak pulang balik, tapi tak ingat siapa. Majalah paling diminati sudah semestinya Majalah I,(minat ruang Pendidikan Rabbani,Prof.Sidek Baba)..

p/s:ulat buku wajib pakai spek la husna..he he

Hidup Kelab Ulat Buku Ukhwah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-03-06 11:00


Assalamua'laikum

ana pun nak cari buku karangan Dr Yusuf al-Qordhowi. Ana sangat berminat dengan semua hasil tulisan beliau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

SaHaBaT86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23321
Posting: 82
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-03-06 11:34


Pada 24-03-06 11:00 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!



Saya suka baca novel Prof.Emeritus Shahnon Ahmad. Novelnya dipenuhi unsur-unsur pemikiran Islam yang sangat tinggi. Sampai kadang-kadang sulit untuk difahami. Paling terbaru novel "Lamunan Puitis:Sebuah Trilogi" yang telah memenangi Anugerah Sastera Perdana 2005.Ada tiga novel dalam buku ini. Yang paling best novel ketiga. Kagum betul dengan ceritanya. Beliau boleh menulis tentang riwayat hidup setitis embun yang tidak pernah kita terfikirkannya. Bagaimana embun itu berjuang mencari makna kewujudannya, bagaimana dia tersilap menyertai 'jemaah' hujan yang disangkakan membantu menyuburkan bumi tetapi akhirnya turun sebagai ribut dan menyebabkan banjir. Setitis embun itu yang hidupnya sementara sahaja diwaktu subuh dan hidupnya paling bermakna apabila ia dapat mendarat dihujung rumput dan sinari cahaya matahari lalu memercikkan warna yang sangat indah..Tetapi apabila matahari semakin tinggi, setitis embun itu akan sirna jua Penuh dengan falsafah hidup seorang Muslim. Kalau ingin memahami pemikiran Islam secara 'tidak berat' atau 'tidak formal', baca dan hayatilah novel ini.Harap dapat manfaatnya.




Bestnya buku ni...InsyaAllah, ana akan cuba cari buku ni...
Syukran buat azemi...


-----------------
Aku Hanyalah Insan Biasa


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaHaBaT86Profil   Hantar PM kepada SaHaBaT86   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-06 11:37


Novel alaf 21 ok juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 13:49


Pada 24-03-06 11:37 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Novel alaf 21 ok juga...


betul 2..sokong 100%

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 24-03-06 14:44


Pada 13-03-06 12:32 , nurkasih87 posting:

!!! QUOTE !!!

bacalah.. majalah HALUAN.. sesuai sangat untuk remaja.. menginsafkan..berguna..seiring dengan perkembangan semasa..


tak pernah dengar pun majalah ini..........majalah ini keluar tiap2 bulan ke?kalau boleh terang sikit pasal buku ini.....saya pun bukan ulat buku sangat..........kalau time tak tau nak buat apa baca jugak buku2 ini..........majalah i........la tahzan....novel2....buku motivasi.....dan yang tak miss tiap2 bulan majalas fokus

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 16:38


:) Saya pun gila baca buku..pertamanya mungkin gila KUMPUL buku dulu..bila ada masa lapang baru baca buku..almaklumlah..meskipun diandaikan sebagai "ulat buku" tapi kesempatan menjadi "ulat" agak terbatas :P

setiap bulan MAJALAH yang tak pernah miss: MAJALAH I, DAF, MILLENIUM MUSLIM-dulu suka pada MASSA-MINDA- Tapi ramai yang tak beli..dan ada tekanan..so..terhapus lah majalah itu..termasuk majalah dulu-dulu..MUSLIMAH..TAMADUN..

Buku..banyak jugak koleksi dr terbitan Darul Numan, Jahabersa, Karangkraf..entah tak tertulis la..yang mana topik bagus..pengisian ok..penulis ok..harga pun ok (bila time ada budget la..) biasanya tak akan berkira-kira sangat..sanggup pokai demi buku..

Novel-semua koleksi RAM(Ramlee Awang Murshid)-kecuali first novelnya..Sedikit koleksi dr Sr.Faisal Tehrani dan Sr.Zaid Akhtar..serta pun.Aisha Sofea(ada yang rekemenkan baca)so..belila sebiji dua..Novel Penulis lain, hampir semua dibaca hasil pinjaman bukan dr koleksi sendiri (tak minatla)

Buku-buku politik-sebab dah saya ambil bidang ni..bila-bila baca,ok la..enjoy jugak..kalau tak baca, bagaimana nak jawab exam..bagaimana nak diskusi dalam kelas..betul tak?

Komik: CONAN agaknya..sebab cute la..siri 1-52 hanya 9 edisi yang saya ketinggalan..memang tak boleh tahan perangai budak-budak..tapi..bagus juga komik ni..kalau tak percaya, cuba la baca :P

pendek kata: SAYA SUKA KUMPUL BUKU DAN BACA BUKU..dan saya tidak berkira jenis buku..penulis buku..harga buku..Janji, saya ada budget untuk itu..saya akan beli dan saya akan baca..dan setiap buku yang saya baca..akan saya tulis bila tamat tarikh baca meskipun ada yang mengambil masa yang lama..hehehe

SELAMAT MEMBACA SEMUA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-03-06 16:41


Assalamualaikum wwt...

InsyaALLAH,sekarang ini ana tengah baca buku
PENGEMBARAAN IBNU BATUTAH 1... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 17:06


sheer abandon.....tapi baru 10 mukasurat dalam masa 4 bulan...2 mukasurat satu bulan,kesimpulannya,memang tak suka baca buku..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

berfikir
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23618
Posting: 18

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 02:38


assalamualaikum.
saya ni tak la serajin yang lain.tapi nak juga join sahabat-sahabat yang ada kat sini.
Boleh tak sahabat yang kat sini bagi tips bagaimana nak jadi rajin macam sahabat-sahabat sekalian.
Ada tak buku yang boleh memberi kita semangat lagi untuk membaca buku yang lain.saya ni jenis yang payah nak konsisten.
kalau ada idea berkongsi la kat sini. minta maaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For berfikirProfil   Hantar PM kepada berfikir   Pergi ke berfikir's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwans
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2005
Ahli No: 14133
Posting: 14
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 11:57


salam...
em,cuba try baca "maza ya'ni intimai' lil islam"
"apa ertinya saya menganut agama ISLAM"
karangan ustaz.fathi yakan...
lagi best!!
-mendalami erti kita sebagai ISLAM!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwansProfil   Hantar PM kepada ikhwans   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 01-04-06 14:15


salam.

kepada muslimah, ana cadangkan dua buah buku yang sangat bagus untuk dibaca.

pertama,
50 wasiat rasulullah s.a.w. untuk wanita
(Majdi As-Sayyid Ibrahim)

kedua,
jangan bersedih, jadilah wanita yang paling bahagia
(Dr 'Aidh bin "Abdullah Al Qarni)


banyak lagi sebenarnya buku buku/ kitab kitab yang bagus untuk bacaan sebagai santapan rohani kita...

waallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_imani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23668
Posting: 70
Dari: AloQ sTaQ

Kedah  


posticon Posting pada: 04-04-06 18:53


satu lagi buku yang saya sedang baca sekarang ini ialah buku kemusykilan remaja..........best buku ni........dalam buku ini ada 300 persoalan yang dijawab oleh ustaz maszlee........sesuai untuk dijadikan pembimbing kepada remaja zaman ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_imaniProfil   Hantar PM kepada cahaya_imani   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 05-04-06 19:38


saya suka majalh anis dan nur...
novel sekali sekala saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 05-04-06 20:43


semua buku saya sapu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 02:31


salamm...
ana bukan ulat buku, ana atikah... hehehe...
dalam banyak-banyak buku, ana suka baca buku sirah... sebagai motivasi diri..

ana pun suka baca yang nur_malam99 baca itu.. cumanya tak habis sampai la ini.. huhuhu...

tuk majalah,setiap bulan ana beli anis dengan i... lepas ni nak cari majalah u pulak...

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:41


baru siang tadi baca buku cinta madinah. bestttt!...
ish2, memang besttlah...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:46


Pada 24-03-06 16:41 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt...

InsyaALLAH,sekarang ini ana tengah baca buku
PENGEMBARAAN IBNU BATUTAH 1... :-)



mmm, besttnyer..
erm, tak mampu nak beli :-(


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-04-06 18:59


Pada 01-04-06 14:15 , nur_malam99 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

kepada muslimah, ana cadangkan dua buah buku yang sangat bagus untuk dibaca.


kedua,
jangan bersedih, jadilah wanita yang paling bahagia
(Dr 'Aidh bin "Abdullah Al Qarni)




alhamdulilah saya dah beli buku ini...
buku ini banyak mngajar saya tuk tak bersedih...
menambah keyakinan dalam diri ini..



-----------------
Jangan cari alasan; carilah penyelesaian


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 20:02


bacalah buku jutawan senyap...memang best..;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 00:41


buku motivasi HM Tuah dan Fadzilah Kamsah best jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 01:44


!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-06 14:15 , nur_malam99 posting:!!! QUOTE !!!
salam.

kepada muslimah, ana cadangkan dua buah buku yang sangat bagus untuk dibaca.


kedua,
jangan bersedih, jadilah wanita yang paling bahagia
(Dr 'Aidh bin "Abdullah Al Qarni)




alhamdulilah saya dah beli buku ini...
buku ini banyak mngajar saya tuk tak bersedih...
menambah keyakinan dalam diri ini..


ana sedang membaca buku ni...memang best... :-) :-)


-----------------
SesaAt MenAriK naFaS....SElanGkaH meNuJu mAuT....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 11-04-06 02:24


-tengah susah hati: Al-Quran

-tuk motivation: LA TAHZAN

-tuk parenting : GUIDELINES FOR RAISING CHILDREN by Abdul Rahman Abdullah(formerly Raymond J. Manderola fr USA)--> bagus buku ini

-tuk masa lapang: buku2 by Sidney Sheldon, MILENIA, majalah i

-tuk lelap mata : academic books
:lol:
[ Telah diedit oleh: anaksolehah07 pada 11-04-06 02:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 11-04-06 06:32


sekadar berkongsi..
After al Quran,

10 Books Every Muslim Should Read

# The Road to Mecca by Muhammad Asad

# Ar-Raheeq Al-Makhtum (The Sealed Nectar): Life Biography of the Noble Prophet by Safi-your-Rahman Al-Mubarakpuri

# Companions of the Prophet 1 & 2 by Abdul Wahid Hamid

# The Purification of the Soul (part of the waterfall series) compiled from the works of Ibn Rajab Al-Hanbali, Ibn al-Qayyim al-Jawziyyah, and Abu Hamid al-Ghazali

# Gender Equity in Islam by Dr Jamal Badawi

# Tafseer Soorah Al-Hujaraat: A Commentary on the 49th Chapter of the Quran by Abu Ameenah Bilal Phillips

# Islamic Awakening Between Rejection and Extremism by Yusuf al-Qardawi

# Return of the Pharaoh by Zainab al-Ghazali

# A Treasury of Ahadith by Dr Mazhar U. Kazi

# The Autobiography of Malcolm tak as told to Alex Haley

source: www.jannah.orang


-----------------
::If you wish to be loved, show more of your faults than your virtues::
[ Telah diedit oleh: spaghetigoreng pada 11-04-06 06:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-06 06:46


Sesiapa peminat linguistik Arab, saya syorkan baca:

1) اللغة العربية معناها ومبناها
al-Lughah al-Arabiyyah ma'naaha wa mabnaaha,
oleh DR. Tamam Hassan.

2) مباديء اللسانيات
Mabaadi' al-Lisaaniyyaat,
oleh DR. Ahmad Muhammad Qaddur.

kedua-dua karya ini sangat menarik untuk dibaca terutama kepada pencinta bahasa Arab, karya ilmu b Arab yang diadaptasikan melalui kajian akademik linguistik moden, hasil gabungan metod kajian barat dan timur tengah.
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 11-04-06 06:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 08:53


Ini yang terakhir saya baca.

http://www.e-komuniti.com/esasterawan/1_karya.asp?uid=69&ID=1177
(Jom! lihat apa kata penulisnya dan beberapa penulis lain terhadap ulasan saya) :) :di

Buku lama, tetapi baru bagi saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 07:13


salam...

Pada 11-04-06 06:46 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Sesiapa peminat linguistik Arab, saya syorkan baca:

1) اللغة العربية معناها ومبناها
al-Lughah al-Arabiyyah ma'naaha wa mabnaaha,
oleh DR. Tamam Hassan.

2) مباديء اللسانيات
Mabaadi' al-Lisaaniyyaat,
oleh DR. Ahmad Muhammad Qaddur.

kedua-dua karya ini sangat menarik untuk dibaca terutama kepada pencinta bahasa Arab, karya ilmu b Arab yang diadaptasikan melalui kajian akademik linguistik moden, hasil gabungan metod kajian barat dan timur tengah.


:-) bagusnya pandai bahasa arab... bahasa syurga..

p/s: the road not taken pun best juga..


wallahu'alam...
salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 09:53


Saya sejak dulu percaya, warga Ukhwah.com adalah warga bijaksana (sebahagian besarnya). Tengok sajalah bahan-bahan bacaan yang dipilih, semuanya ilmiah (ada juga yang membaca buku-buku motivasi mengarut).

Syabas, warga Ukhwah.com yang pandai memilih bahan bacaan.

Jangan sampai tersalah pilih, jangan terpedaya dan jangan tertipu. Saya terlibat dengan dunia penulisan lebih 10 tahun dan InsyaAllah faham benar mana satu "buku angin" dan mana satu "buku ilmiah".

Pandai-pandailah memenuhi otak dengan bahan ilmiah, bukan angin yang merosakkan.

>> Dari buah kenal pokok. Dari buku kenal penulis.
>> Dari bahan bacaan kenallah keperibadian pembaca.


-----------------

[ Telah diedit oleh: Kang pada 12-04-06 09:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 10:39


tak larat nak cerita buku apa yang baca... banyak sangat... cuma duit saja yang kurang.... kalau banyak duit rasanya perlu ada library khas dalam rumah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 11:49


betulah duit saja yang tak cukup nak beli buku, kalau boleh hari-hari nak beli buku macam makan, hari-hari nak tukar selera kan...kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 13:26


siapa nak join saya baca buku EMT+TL?jom ramai-ramai kita peningkan kepala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-04-06 21:03


hmm...macam-macam buku saya suka baca...especially motivation books dan novel...best!!! =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-06 04:40


salam... ana pun ulat buku. klua ada duit mesti nak beli buku. ana semua buku baca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_islam85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24606
Posting: 24
Dari: malaysia

morocco  


posticon Posting pada: 10-06-06 12:22


ermm...ana suka baca semua buku tambahan lagi buku yang ilmiah...banyak ilmu yang diperolehi...:-):-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_islam85Profil   Hantar PM kepada mujahidah_islam85   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 10-06-06 12:26


emm...sama dengan ana jugak..suka baca buku hadist dan tafsir al-quran...untuk pugaran minda dan hati...insyaAllah..kadang-kadang ana suka baca buku komik ujang....hihihiihhii...best apa!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-06 09:06


saya pula suka baca buku2 islamic...dapat tambah banyak ilmu pengetahuan... tapi kadg2 kalau penat sangat, buku pula baca saya...hehe.. :-di kesimpulanya saya dan buku tak dapat dipisahkan..ewah.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 11-06-06 10:47


ana memang suka sangat membaca. apa-apa saja buku ilmiah. tapi setakat ni, ana tak khatam lagi baca buku PENGEMBARAAN IBNU BATTUTAH...bila entah boleh sambung baca sebab buku ni ana pinjam dari macik ana. dan now ana terpaksa pulangkan sebab dia nak buat research guna buku tu...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 11-06-06 10:50


boleh tak sesiapa tolong gitau ana nama buku yang menceritakan tentang khazinatul asrar...apa jenis buku tu eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-06-06 12:27


erm,dragon ball dan johan bola sepak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-06-06 15:40


buku ceritalah... :-di

antaranya..."just friends" - bout can a woman & a man ever be just friends??? :roll: 8-)

"chicken soup" series pun best...good 4 motivation

tak lupa novel2 melayu.."korban kasih" paling best...paling panjang+tebal pula "bukan puteri lindungan bulan"...em... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-06-06 08:55


..ana ni nak kata ulat buku...entahla...tapi ana minat baca buku..beli buku..buat koleksi....kumpul duit..beli...

tak kirala..majalah, novel or apa-apa....

novel 2 @kary islamik...paling ana minat....
cinta madinah..Advencer Si Peniup ini karya Faisal Tehrani....la tahzan..sbuku siri motivasi Dr hm tuah...dr zainal dan banyak lagi....

:):):):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

nurulieman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2004
Ahli No: 10479
Posting: 27
Dari: uitm

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:34


Assalamualaikum...
Ana pun suka sangat membaca...
tak kirala buku, majalah, surat khabar ke
semua ana baca...
Bercita-cita nak ada library sendiri kat rumah ana nanti...
Insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruliemanProfil   Hantar PM kepada nurulieman   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:50


sekarang ni tengah baca buku 1515, Faisal Tehrani....
cerita tentang sejarah melaka-portugis..
baru baca sikit...
masih tak faham lagi jalan ceritanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:53


nasihat saya untuk semua ulat buku dan diri saya sendiri.....pelajari terlebih dahulu kaedah membaca buku dengan betul....

ramai yang membaca buku tapi tak ambil catatan penting.....malas menulis!

jangan berasa rugi membelanjakan wang untuk membeli buku......

,utamakan membaca buku karya ulama2 pakar2 pemimpin2.....yang hebat2......

dan apa yang anda baca tu,kongsikan kepada orang lain.....ok...

cuti 2 bulan,,,saya hanya duduk di rumah..alhamdulillah...cuti memberi peluang untuk saya membaca pelbagai buku......ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 10:58


hm... sekarang ana tengah baca JURNAL HUKUM... nak fahami kes2 mahkamah syariah dan lihat penghakiman yang telah dibuat

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-06-06 16:06


Pada 12-06-06 08:55 , cinta_madinah posting:

!!! QUOTE !!!



novel 2 @kary islamik...paling ana minat....
cinta madinah..
:):):):):)



patutlah name pun "cinta_madinah" :roll: :-di 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-06 16:23


assalamulaikum
saya pun ulat buku ataupun orang yang gila buku,,,,heeee
mak selalu bising sebab terlalu banyak buku sampaikan menyemakkan bilik.hobi baca novel,magazines such as mingguan wanita(tak boleh miss tu),apa sajalah buku yang best dan tak best.selalunya seblm tidur kerna baca buku kalau tak tak boleh tidur.membaca menambah ilmu,meluaskan pandangan.Rasanya hobi membaca banyak manfaat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-06-06 16:29


tumpang tanya...
kalau 'ulat komik' masuk juga ke kategori ni?
heheh...maaf ye..
ana baca banyak baca novel alaf21
tapi tak suka yang jiwang karat
cuma layang yang thriller saja
terutamanya yang ramlee awang murshid tulis

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 06:58


ana pun ulat buku

nak promote buku2 faisal tehrani yang boleh di beli secara online sahaja seperti - tunggu teduh dahulu dan surat perempuan johor

www.ujanailmu.com.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 12:26


buku lima boleh tak....hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 14:09


baca buku bertemu ruas..
heehhehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

ayesha1511
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24823
Posting: 34

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 04:36


paling suka kombat 1511H karya faisal tehrani...
suka sgt2222...
hehe..
tentang jihad islam lawan kafir di zaman akan datang...
da habis baca rasa berkobar2 smgt jihad..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayesha1511Profil   Hantar PM kepada ayesha1511   Quote dan BalasQuote

fi_shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24949
Posting: 163
Dari: Bumi Allah

croatia  


posticon Posting pada: 01-07-06 07:10


Saya yakin lagi percaya warga UKhwah memang rajin membaca tak kira buku apapun..memang layak digelar "ulat buku".. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_shattirProfil   Hantar PM kepada fi_shattir   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 12:55


suka baca novel islamik dan majalah islamik.....sebab ada pengisian di situ.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-07-06 13:05


kalau suka novel cinta pun tak salah kan......sekadar bacaan ringan di masa lapang..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hanasayang
Warga Rasmi
Menyertai: 31.05.2006
Ahli No: 24637
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 09:34


hye...salam..

    saya baca mjalah i dan nur...best..sesuai untuk semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanasayangProfil   Hantar PM kepada hanasayang   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 07-07-06 11:29


ANA MINAT BACA NOVEL YANG JIWANG2 saja......HEHEHE
[ Telah diedit oleh: TZM_Racing pada 07-07-06 11:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 11:37


Buku terbaru ana sedang baca: Tip-tip cemerlang dari Al-Quran oleh Dr Danial Zainal Abidin, terbitan PTS.


-----------------
Hidup biar berjasa...


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

wani86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15815
Posting: 22
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-07-06 16:59


semua harry potter

Bookmark and Share

    


  Member Information For wani86Profil   Hantar PM kepada wani86   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:28


buku adalah sahabat kita yang paling hampir..saya minat baca buku motivasi ditulis oleh Dr. Hm. Tuah,Dr Zainal dan buku pasal kewangan dan ekonomi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:45


salam..
minat baca buku yang islamic dan motivasi..
best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 09:46


salam....
ana ni bukan lah ulat buku,
tapi, kalau boring2...suka baca buku yang berunsur muhasabah diri...
lagi satu....buku2 yang best dibaca... (^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-06 09:47


Pada 07-07-06 11:29 , TZM_Racing posting:

!!! QUOTE !!!

ANA MINAT BACA NOVEL YANG JIWANG2 saja......HEHEHE


bagusnya, boleh menjana ' romantik'..


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

hida_hairin
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26980
Posting: 11
Dari: Kol.UIA Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 10:04


assalammualaikum...

ana suka baca buku motivasi tulisan dr tuah iskandar al haj...semua buku dia ana dah beli dan baca...ana paling suka buku "membina rasa cinta"....dah banyak kali ana baca untuk praktikan dalam diri...buku tu teman waktu ana sunyi....
tiap-tiap minggu ana langgan majalah mingguan wanita...buku ni sangat berfaedah dan berguna untuk diri wanita....macam-macam ada tau...
jom baca sama-sama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hida_hairinProfil   Hantar PM kepada hida_hairin   Quote dan BalasQuote

abid_21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.01.2008
Ahli No: 32472
Posting: 21
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 02:37


salam alayk...wbt,

ana suka baca buku agama...terutama buku hasil karangan Imam al-Ghazali.
yang paling ana suka tajuknya 'Ayyuhal Walad'...best sangat, banyak nasihat-nasihat brguna.

lagi 1 komik detective conan.....takkan trlepas...hehe bagus jalan citernye...mnguji IQ.

salam ukhwah fillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_21Profil   Hantar PM kepada abid_21   Pergi ke abid_21's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-02-08 06:48


alhamdulillah semalam p MPH mencari buku faisal tehrani..BILA TUHAN BERBICARA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 06:51


teman memang minat membaca, tapi buku2 yang banyak gambar macam ensiklopedia dan memacam lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-02-08 06:54


ensiklopedia? prof banyak ensiklopedia ke? ee bestnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 10:03


Salam..selamat berulat buku.hehe..best sebelum tidur baca buku..macam makan KFC.hehe..

Buku terbaru yang saya baca ialah "13 Mei: Sebelum dan Selepas"..Tulisan PM kita yang pertama, YBhg. Allahyarham Tunku Abdul Rahman. Saya habiskan dalam masa 4 malam..alhamdulillah..lepas baca, timbul suatu keinsafan tentang betapa kita perlu menghargani nikmat keamanan yang Allah kurniakan. Apa yang saya dapat simpulkan daripada buku ini ialah, rancangan2 strategik musuh2 negara khususnya fahaman komunis yang terlibat secara aktif dalam peristiwa 13 Mei. Mereka mengambil kesempatan dari peristiwa "Perarakan Mayat" oleh parti gerakan (yang kematian anggota semasa berkempen) untuk meniupkan unsur2 perkauman yang cukup dashyat sehingga tercetuskan peristiwa berdarah ini..Diceritakan juga tentang keharmonian kaum selepas merdeka, betapa rakyat hidup rukun, aman dan damai..namun disebabkan anasir komunis yang masih berleluasa tanpa kawalan yang ketat, mereka mengambil peluang untuk memporak-perandakan masyarakat, dengan harapan dapat menjatuhkan kerajaan Perikatan..banyak lagi coretan menarik TUnku..belilah dikedai buku berhampiran.hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 10:32


Pada 02-02-08 06:54 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

ensiklopedia? prof banyak ensiklopedia ke? ee bestnya


tak ada lah ensiklopedia, teman pinjam kawan-kawan punya saja. kekadang baca kat perpustakaan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 15:39


prof daeng memang suka betul buku2 non-fiction ini... banyak ilmunya... kerana minat menimba ilmu dan membaca... huhu...

saya... erm.. selalu tertarik dengan buku2 berunsur psikologi dan pembinaan diri... tak kisah lah apa... mudah saja duit saya habis kerana beli buku2 begini...

novel? lebih kepada tak berkenan daripada berkenan... :P

kecuali buku fiction seperti Harry Potter.. ia adalah kegemaranku sepanjang zaman.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 18:43


komik gempak... pelukis BEN...
comel2 kartun dia :D :P

p/s: komik buku juga apa? :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 17:29


salam motivasi..hehee..
wah.. dah ada kelab yang suka baca buku...
nak kongsi buku-buku..

suka baca buku motivasi..
dr fadzillah kamsah.
dr fadzli yusof
dr HM tuah
dr DAnial zainal abidin

buka islamik
tn hj hadi awang
dato' harun din
ustz zahazan
etc.. banyak sangat nak list..

majalah.
langgan i
kekadang beli anis..
dulu zaman sekolah beli
siswa.massa.
suka baca di library.. majalah kosmik.masyarakat.libur.
fortune.majalah PC.reader digest...etc..

bila banyak baca banyak ilmu yang kita tahu.
so.. apa lagi.. membaca jambatan ilmu,,
jom rajin-rajin baca buku.. majalah...
baca bahan ILMiah.. bukan picisan
bak kata ustazah hafizah.. majalah buah-buahan..
mangga... tu...huhu..

;-)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 17:56


Assalamualaikum...

kat mana ek nak cari buku bertajuk "Dalang di Palestin.Hamas atau Israel"...Buku ni di tulis oleh Dr. Hafidzi dan diterbitkan oleh Pace JIM Internasional...Buku ni berharga RM 10.00...Saya tahu pasal buku ni dekat radio IKIM...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-08 22:00


saya suka baca buku komik....hehe...boleh katakan hampir semua buku komik saya baca :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-08 08:26


Pada 03-02-08 22:00 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka baca buku komik....hehe...boleh katakan hampir semua buku komik saya baca :-D


qudwah minat semua buku komik ke?hehe..saya minat inspektor conan saja..maklumlah ada cita-cita jadi polis CID tapi tak cukup syarat.hehe..prof.daeng mesti ber rak-rak koleksi dia..boleh buat sewa tak buku tu prof daeng?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 04-02-08 11:07


saya kurang membaca novel melayu,bahan bacaan melayu lebih kepada majalah seperti d.masyarakat,d.kosmik dan d.ekonomi,pengembraan ibn batuttah tu tengah habiskan

novel inggeris pun memilih juga,saya just baca spesies agatha christie,arthur conan doyle,jk rowling,cs lewis (yang pasti cerita magic yang tak ada romance..huhu) dan banyak lagi..

komik,ehehe..penyiasat remaja,det conan,dan det school,naruto,death note..err saya memang kipas-susah-mati anime..

yang pasti bahan bacaan saya berjenis2..sekarang ni kena banyak membaca pasal tech semasa sebab saya dalam bidang research..all in all,i love to read very much..reading is so exciting.. :welcome: sebab saya adalah spesies manusia yang sentiasa ingin tahu dan sangat cemburu kalau ada orang yang lebih tahu dari saya eheheh :-D


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-08 06:31


saya memang suka baca buku... bukan setakat buku2, apa-apa saja yang boleh dibaca saya suka baca... termsuklah signboard... hehehe... gurau saja... jnis2 buku yang selalu saya baca, buku motivasi, agama, komik, novel - ramlee awang murshid, alaf21, buku politik pun saya baca... hoho... sebenarnya saya suka m'baca sebab banyak ilmu yang boleh kita dapat... knowledge is power... right? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

ibtisam89
Warga Rasmi
Menyertai: 05.03.2008
Ahli No: 32814
Posting: 6
Dari: nEgEri di baWaH baYu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 21:09


erm...saya pun nak join...saya suka baca novel untuk menjadikn pemikiran saya ni matang...tapi saya juga suka baca komik untuk mnjadikan diri saya ni budak-budak...sebab tu kawan-kawan saya cakap saya ini tergolong dalam kmpulan pra-matang...entah lah...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam89Profil   Hantar PM kepada ibtisam89   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 23:05


disamping tafsir al quran,memang suka baca buku,pantang ada masa free,mesti buka buku..memang kat rumah ada banyak koleksi buku,kira macam
mini library lahh..tapi paling suka baca buku sirah..asal buku apa pun yang berfaedah dan tak lagho,semua ok..;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 00:23


No satu... mestilah suka baca Al-Quran + Tafsir...
yang lain pulak.. aku suka baca buku Biologi Haiwan,
terutama famili Felidae: Cat..


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» BUKU dan MAJALAH apa yang antum baca?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189062 saat. Lajunya....