Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 27 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: English... Is it very hard?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» English... Is it very hard?

Please Mendaftar To Post


Oleh English... Is it very hard?

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 10:59


Assalamualaikum everybody...

Just wandering... give your opinion... the subject is English. Is it very hard to learn? Why? Do you love the subject?

Saya hanya nak pandangan... apakah kekangan-kekangan yang dihadapi atau ada tak yang minat dan menguasai bahasa inggeris?

Kita sedia maklum... walaupun kita ambil Sejarah sebagai major dalam univerisiti tapi dari 200 rujukan... Bahasa Melayu hanya 8 atau 10 saja... yang lainnya dalam English... :) Itu menurut Saudara Zainuddin, rakan saya. Silakan... beri pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:03


saya dulu buta english....langsung tak tahu cakap dan baca english..tak fahamlangsung..tulis lagi la... tapi sekarang alhamdulilhah sebab cara pembelajaran english di UiTM agak baik...
sekarang saya boleh membaca dan faham pertuturan dalam english..cuma nak menulisje yang lemah lagi..nakcakap oktapi berterabur grammar, thanks UiTM yang mencelikkan sikit English saya...
nak atasi???
baca akhbar english, cuba berkomunikasi dalam BI dengan teman2 tanpa malu dan tonton tv rancangan english dan cuba fahami percakapannya...lebih elok rancangan keluaran UK....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:06


wlupun apa bahasa sekalipun, tak guna kalau tak ada minat. Minat memainkan peranan dalam membuat sesuatu kerja bersungguh atau tidak! bagi ana, ana kurang minat tapi apa yang kerajaan syorkan adalah betul dengan menguasai BI adalah wajib untuk menyelaraskan bahasa dunia bukan?
Ana rasa ianya wajib diambil kisah oleh semua lapisan masyarakat amnya!
wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:07


Terima kasih atas pandangan saudara :) boleh saudara terangkan apakah cara pembelajaran di uitm yang dapat bantu saudara itu? mana tahu boleh dikongsi oleh rakan-rakan melalui program yang similar dengan uitm? thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:09


terima kasih serambi mekah... :) minat memang memainkan peranan yang penting... barulah apa-apa pekerjaan pun tidak akan ada stress dengan adanya minat... mengapa saudara tidak berminat? boleh saya tahu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:10


Waalaikumussalam..

hmm..its hard to say..i think english is hard,but i dont know what other people think about that, what can i say..sometimes i feel i had been forced to go english class..i dont know,maybe bacause its hard to me..so, like lazy to go class..

but,u know what..english is very important today..like me..in uia, everyhing is in english..so,i have to try my hard..
i know,its very omportant..

however..its depends to ourself...
the right is our's..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:15


thank you najeeh for replying :) forcing people is not good in some cases but sometimes by forcing people they will see what are the reasons to be in class and learn a certain subjects... and by forcing probably will give interest.

yes... in varsities it is VERY important to learn English... to do revision. You can still ask or pay someone to translate... but i think it is better to be proficient in the language...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:19


faham boleh...
tapi bab komunikasi memang lemah..
grammar tahu, tapi masa bercakap...mesti berterabur juga..
agak2 nya..kena dicampak duduk negara eropah/persekitaran di mana semua penduduk/penghuni menggunakan bahasa inggeris baru hebat kut...
insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:22


terima kasih bro... :). mungkin juga ya... apabila kita 'terpaksa' bercakap jadi kita akan jadi pandai...

macam sepupu saya yang merantau sampai ke france... terpaksa lah bercakap french... kalau tidak... macam mana lah dia nak berkomunikasi, bekerja, minta tolong dan sebagainya... English pun sama juga...

jadi, mungkin persekitaran mempengaruhi juga ya... :)

Sorry qayyum... saya panggil awak serambi mekah... tak perasan tadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:24


yes..that's right..
terrror speking ni..

hmm..saya rasa patutlah saya tak pndai english..
sebab tak ikhlas pergi kelas agaknya..
kalau kita lakukan sesuatu tu dengan ikhlas,niat hanya kerana Allah..
Allah pasti akan tolong kita..
dengan syarat kita kena berusaha..
tu lah..susah la nak cakap,kalau benda tu kita tak minat,nak buat tu mesti macam terpaksa..

tapi macam mana pun..
saya sedar..english is very important..
however..dont forget our language..bm..and also arabic..bahasa al-quran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:32


Pada 12-03-06 11:09 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih serambi mekah... :) minat memang memainkan peranan yang penting... barulah apa-apa pekerjaan pun tidak akan ada stress dengan adanya minat... mengapa saudara tidak berminat? boleh saya tahu?


sekarang ana dah minat! dulu la. bukan apa, macam kebanyakan remaja khususnya, mereka sukakan aliran yang mereka gemari saja. sekarang ana berjinak2 dengan international forum untuk memantapkan lagi BI ana. memang ana broken at righting and speaking especially but i will struggle and more struggle to get the tak-cellent BI, isn't it?
hehe semangat ni!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:32


Yes that's true... bab ikhlas lah kita kalah... macam saya juga... terima kasih saudara najeeh :).

tapi kalau tak minat tapi benda tu sangat penting kita mesti paksa diri kita kan? bahasa ibunda memang jangan dilup. kalau dilupa hilanglah bangsa dan identiti...

Bahasa Al-Quran mesti dipelajari... memudahkan kita untuk mengerti maksud ayat-ayat suci Al-Quran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:34


thank you qayyum... :). semangat macam tu yang kita nak...

tak kira susah atau senang... don't be afraid... don't be shy.... just try.... if you need my little forum ni untuk improve your english... well be it... tak kisah... u write in english... i write in english... kita sama-sama dapat benefit kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:36


betul kata haykal77!
ana suka mghafal al-quran tapi sukar untuk mghafal disebabkan ketidak fahaman dalam maksudnya!
ana rasa kena pelajari bahasa al-quran pulak lepas ni!
~insyaallah...~

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:42


Thank you qayyum...
there are various techniques in memorizing Al-Quran... I just know the theory but not practically.... If not.. i will surely memorize at least hanya-Amma.

But i want to share with you...remember the first time Nabi S.A.W. met with Jibril A.S. and Jibril A.S asked our prophet to read.... IQRA'! and Muhammad said, 'I don't know how to read...' Jibril hugged Muhammd and asked Muhammad to read... and that happened many times... until.... finally... Muhammad is reading... by Allah's will....

So qayyum... i think one way is to keep reading over and over again until you can remember... then use is always in your prayers... in your solat 5 waktu.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:45


ha..pandai pun..
ikhlas tu sangat penting...
(pandai cakap orang..dia pun same)..hehe..

apa-apa pun thanks kerana mengingatkan..sebagai manusia kita kena saling ingat mengingati..
janganlah kita lalai..
syaitan sentiasa berusaha menjatuhkan manusia..
mereka tak kan berputus asa selagi manusia tak tergoda..
na'uzubillahi min zalik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:46


That's right najeeh... thank you :). He he he saya pun sama jugak... :) yup mengingatkan saudaranya memang baik... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:50


terima kasih haykal77! i can try and more try...
i also hope it can be happen and remember at my brain...insyaallah...
So now, everyone must be consistent and struggle for learn english also arabic language...hehe
macam mana? it's not easy to get but remember to Allah swt... prayers...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:54


betul tu qayyum..
tak ada benda yang kita tak boleh lakukan..
yang penting usaha dan kesungguhan..ask from Allah..
He always help us..
hendak seribu daya..tak nak seribu dalih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:59


thank you qayuum dan najeeh... :)

congrats qayyum just don't stop trying... Insya Allah you will get it. If you can speak like that that's ok... dikira okay... still can be understood... boleh difahami... teruskan ye...

Betul tu najeeh... satu lagi... janganlah kita pulak jadi 'pembuli'... kutuk-kutuk kawan-kawan kita yang nak maju dan nak improve english... ni satu hal lagi kan? sometimes... masa dulu saya pun pernah terkena macam ni... tapi saya teruskan juga.... saya yang nak maju... saya tak kisah apa pandangan orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:03


hmm..macam tu lah manusia..
tak boleh orang lain nak lebih sikit dari dia..
mula lah nak dengki..
kalau macam tu,sampai bilelah bangsa melayu nak maju..
dengki sesame manusia..
may Allah bless us in whatever we do..
yakin pada diri..
insyaAllah boleh...
(tengah meyakinkan diri ni..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:06


nak buat baik, ada saja halangannye/cabarannya...
tapi nak buat jahat, selindung pulak!
emm...ssh nak tafsir ni?
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:06


yes that is particularly true... ok friends... for the time being... haykal berundur diri dulu... :)

tapi teruskan hantar lah apa-apa pandangan atau cadangan ye... malam ni atau esok haykal akan balas... :)

jaga diri kalian baik2...

Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:10


ok..insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:14


wassalam...
terima kasih u 4 your info...c u later haykall dan najeeh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:18


insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 13-03-06 06:20


saya tak pasti la kalau ada yang tak minat subjek ni. tapi demi menyahut seruan Rasulullah untuk mempelajari bahasa musuh, wajib lah kita belajar benda ni...should think of it on your own. lagipun tak susah rasanya, banyakkan tengok rancangan tv berbahasa english boleh kira salah satu alternatif belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 11:46


betul kata konoha_peace...

banyak cara nak pandai english ni..
salah satunye banyakkan tengok rancangan berbhasa enggeris..
berita ke..dengar lagu pu boleh juak..tapi,tka lagu dia macam mana..lirik dia ok ke tak..
selain tu,selalulah cakap bahasa enggeris..jdkan bahasa harian..
lama-lama biasalah..
saya pernh tolong ajar bahasa melayu kepada seorang anak saudara saya..
dia baru balik Malaysia baru-baru ni..
sejak lahir lagi dia duduk di london..
cuba bayangkan macam mana nak ajar dia bm dengan menggunakan bi..
berpintal jugak lidah saya masa first2 cakap dengan dia..
tapi sekarang dah ok sikit..
bolehlah cakap english sikit-sikit..
yang paling best dia dah pandai cakap melayu..

yang oenting kita usaha nak jadi lebih maju..
Allah pasti akan membantu kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-03-06 15:06


hehehe..english..kat mesir nilah nak merasa dapat b.i mumtaz(cemerlang) ataupun jayyid jiddan(amat baik)..sebab soalannya senang lepas itu ngapal sajalah..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 20:38


thank you konoha... betul juga kata konoha tu... jadi selalulah ada input (reading, watching tv etc) dan output (speaking and writing) insyaAllah usaha akan berjaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 20:40


congratulations lobam... teruskan usaha anda... kalau tiada rakan yang suka berbual dalam berbahasa inggeris, carilah rakan-rakan lain walaupun mereka bukan sebangsa...


thank you najeeh for sharing your experience :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Riz32
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4624
Posting: 25
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-06 22:12


saya rasa nak kuasai english kena cakap dan kalau boleh jadikn perbualan harian...majoriti pelajar kita malu nak cakap sebab kalau cakap nanti bila salah malu kat orang...belajar dari kesalahan...kuncinya di sini jangan malu nak cakap walau pun apa yang kita cakap tu kemungkinan salah...bila kita boleh bertutur dalam english ia akan membantu dalam penulisan esei kita dalam english.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Riz32Profil   Hantar PM kepada Riz32   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:34


Thank you riz for your opinion.

Memang betul tu. Jangan segan atau malu untuk bertutur walaupun kita tahu apa yang dituturkan tu salah. Sebab kunci besarnya ialah kenalah bercakap. Kalau kita tak guna dan tak cakap kita tak tahu di mana kesilapan kita.

Kalau ada orang tegur... jangan malu atau takut dah nak cakap. Teruskan... guna dan baiki kesalahan kita... cakap semula. Kalau salah betulkan lagi.

Kalau kita tak bercakap, tak buat salah, macam mana nak maju?

KEMAJUAN SESUATU BANGSA ATAU NEGARA BERMULA DENGAN TIADA APA. KERANA TIDAK MAJU. MAKA DENGAN SEBAB ITU DI BUAT macam-macam SUPAYA MAJU.

Maka dengan sebab itu... buat lah kesilapan dalam pertuturan baru kita tahu apa yang nak dibetulkan dan gunakan yang telah diperbetulkan untuk bercakap English yang betul... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:44


Kita perlu yakin pada diri bukan pada kata-kata tu! hehe memang ana cakap, kompom slah...but he/she must try, kan? :-di
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 14-03-06 08:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 08:46


Thank you qayuum... semua orang boleh beri pandangan.. semua pendapat betul. Yes semua orang mesti cuba... belum try belum tahu kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

syaiKisas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20659
Posting: 35
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-06 09:50


so,shall we speak in english 4 this site?for me,english is fun although i'm not so good in this language.but,TRY to speak in english is the BEST way to solve this problem.i also in practise to be fluent in this language.practise makes perfect,right?to broshahir,rasanya tak perlu tunggu untuk dicmpak ke ngra eropah,barulah fluent english.simple way,just speaking with your frenz.make your own british country,ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaiKisasProfil   Hantar PM kepada syaiKisas   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 22:55


zilzal lagi suka berkomunikasi dalam bahasa inggeris.....tatau kenapa....tapi bahasa arab memang hari2 kena cakap...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 16-03-06 23:27


Pada 12-03-06 11:19 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

faham boleh...
tapi bab komunikasi memang lemah..
grammar tahu, tapi masa bercakap...mesti berterabur juga..
agak2 nya..kena dicampak duduk negara eropah/persekitaran di mana semua penduduk/penghuni menggunakan bahasa inggeris baru hebat kut...
insyaAllah..



tak payah pergi jejauh...pergi saja spore...semua english...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 23:50


I don't know what to say but as for me, we should have the feeling to LOVE the English first.. If you are force to use English without your own heart to speak, you can't speak and use English properly..

Secondly, you should always read articles, books, newspapers, novel, etc in English.. Try to search the word that you don't understand in Dictionary. The best way to memorize is that you have the problem in some words in English and refer it in your Dictionary and then, phoof, you can memorize it..

Then, try to practice talking or converse English in front of your MIRROR or with your friends.. Don't afraid to do mistake in English although you are not talking in the right English or Broken English.. Built your confident to use English.. Don't bother what others say about your English because they don't know that you are in the middle of learn to speak in English fluently..

Try to write in English and read in English out loud.. Say it clearly.. Relax your mind and never stress when you see the English text.. It is FUN...

Having some fun by saying the word again and again....


And finally, IT WORKS... It is works for ME.. Believe me.. English Made Easy..

If you follow the step, InsyaAllah, you can do it..

~Wallahu a'lam~
Ukhwah Fillah Abadan Abada~

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-06 00:15


alah..sebenarnya walopon berada di negara dimana komunikasinya dalam in english,semua tu tak menjamin anda semua akan berbahasa english dengan jayanya..sebab,ramai saja student melayu mostly kat uk ke new zealand ke yang english nya biasa2 saja..sebenarnya apa yang penting adalah kena mempraktikkan bahasa tu,ada orang yang faham bahasa ni dan mampu menulis dengan baik namun bila disuruh speaking,mula terkontang kanting...dah tak tahu nak cakap apa..so,kalau sesiapa yang berminat nak cakap omputih dengan fasih,praktiklah dari sekarang..practise makes perfect what..ok.. :lol:
[ Telah diedit oleh: wanie85 pada 17-03-06 00:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-06 00:20


dimane ada kemahuan , disitu ada jalan,,its not that hard actually...hhihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

firehand
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22626
Posting: 42

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 12:24


english is very important nowadays..
more or all source (medicine, engineering . etc...) in english..
1 more thing whatever field u are in, u cannot escape from it..
put more efford to it and u can see the improvement later..
i am in process to be fluence in english.. amin...


-----------------
mmwalle reg for free (Celcom diskaun 3.5%, Maxis diskaun 3% & digi 1%) tiada yuran pendaftaran dikenakan
[ Telah diedit oleh: firehand pada 19-03-06 12:25 ]



    


  Member Information For firehandProfil   Hantar PM kepada firehand   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 14:10


my english is not fluent...so, memang tak minat tapi nak kuasai pulak bahasa ni.....pelik

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 07:34


sorilah semua kawan-kawan... it was a holiday for me. so that's why i couldn't reply your messages... but i can see that many had replied so thank you to all.

so,shall we speak in english 4 this site?for me,english is fun although i'm not so good in this language.but,TRY to speak in english is the BEST way to solve this problem.i also in practise to be fluent in this language.practise makes perfect,right?to broshahir,rasanya tak perlu tunggu untuk dicmpak ke ngra eropah,barulah fluent english.simple way,just speaking with your frenz.make your own british country,ok...


yes you shall speak in english.... no problem. yes thank you syaikisas. practise makes perfect... but don't be shy or afraid in trying practise.

zilzal lagi suka berkomunikasi dalam bahasa inggeris.....tatau Kenapa....tapi bahasa arab memang hari2 kena cakap...hehe...

good zilzal if you like to communicate in english... the more you speak whehther it is right or wrong at first, will make you improve the language, just like bahasa arab.

tak payah pergi jejauh...pergi saja spore...semua english...

singapore farishah? yes that is a country which uses english as their first language and look at those singaporean who uses singlish... which is singapore english. even though broken but still they attempt to use the language... kita pun ada jugak... manglish :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 07:36


thank you danial of sharing your views... kawan- kawan boleh praktikkan cara yang disarankan oleh danial dan wani... practice makes perfect... :)

firehand - that is right... i agree...

addey - kerana terpaksa so kena belajar... walau tak minat... biasalah tu. so apa-apa pun good luck... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 07:42


kena belajar juga..pergi mna2 pun mesti di perlukan.....terbelit2 lidah nak megeluarkan....bahasa ini membuatkan sya teringat kat school...dulu...paling banyak kena denda...sposen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 07:59


terpulanglah..kalau rasa ianya susah ia akan menjadi susah..mungkin sebab kita jarang menggunakan bahasa inggeris sebab itu kita rasa susah..
macam saya..dahulu merasakan bahasa arab itu susah sangat..tapi bila berada di sini baru terasa senangnya bahasa arab kerana selalu menggunakannya..tapi tatabahasa masih lemah..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 21-03-06 09:36


its nice to see everyone looked so high-spirited to learn english.i just wanna add that the opportunities to use english lies everywhere and any time during our daily lives.its just a matter of whether we choose to try to take those opportunities to use english or we decided we are too ashamed to do it.remember we got to start somewhere and insya allah things will start to improve and we'll be more and more confident as time goes by.here id love to qoute 'a journey of thousand steps begins with a single step' to illustrate the importance of 'starting it'.

so congrats untuk kawan-kawan yang berani mencuba untuk menguasai english ni dan bagi yang dah mahir bolehla tlg2 betulkan kawan-kawan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 21-03-06 10:44


Pada 21-03-06 09:36 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

its nice to see everyone looked so high-spirited to learn english.i just wanna add that the opportunities to use english lies everywhere and any time during our daily lives.its just a matter of whether we choose to try to take those opportunities to use english or we decided we are too ashamed to do it.remember we got to start somewhere and insya allah things will start to improve and we'll be more and more confident as time goes by.here id love to qoute 'a journey of thousand steps begins with a single step' to illustrate the importance of 'starting it'.

so congrats untuk kawan-kawan yang berani mencuba untuk menguasai english ni dan bagi yang dah mahir bolehla tlg2 betulkan kawan-kawan.



yap true, i'm not the one who really good in english but tried my best to be one sooner or later.........


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 10:48


erm...baru saja terlepas satu job yang baik..sebab tak lancar bercakap english.... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-03-06 13:56


asssalamulaikum
learning in english is not hard but u must confident and trust your self.for me,i love learning english although my grammar is not very good.my lecturer said that how the foreigners in uia can improve their english because they are eager to learn.compared to us,we learning english from primary school untill university but we cannot improved our english.english is not the first langguage in some countries but they are learning english because they want to master it.kalaupun awak pergi kelas untuk belajar tapi awak malu nak cakap ataupun tulis dalam english.tak guna membazir duit saja
bagi saya kat uia ini bagus,lecturer tak kisah kalau english kita tak betul,kat sini banyak presentation dalam bahasa inggeris untuk improve kita punya confident.lagipun kat sini bahasa utama english,nak cakap dengan foreigner dalam bahasa english..kamipun belajar dalam bahasa english.
bagi saya,practice make prefect.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 20:35


muslimah83 - thank you kerana sudi share pengalaman dulu... :)

lobam - thank you for replying... very true kalau rasa ianya susah, akan menjadi susah tapi kalau fikir senang tapi tak buat apa-apa... result masih sama kan? so teruskan usaha anda semua yaa.... :)

asyraf - very true asyraf... now i can see other viewpoints... rupanya menurut asyraf sebenarnya it is about choices... semunya pilihan kita... kalau kita hendak menguasai bahasa inggeris for our benefit.... kita mestilah buat apa sahaja... but if we choose to be shy or ashame... jadi kita takkan dapatlah... choose wisely.. :)


khazinatul - thank you.... you look very high spirited!!! teruskan bakar dan terus membakar dan biarkan ianya marak... go for it!!!

broshahir - oh my goodness... ye ke... takpelah nak buat macam mana... to all friends... ambillah iktibar ke atas apa yang berlaku atas broshahir... but for you bro.. sabar lah cari yang lain

amilyn - confidnt and trust yourself... thank you amilyn... another different view.... sebab tak confident tu lah yang jadi malu dan segan kan? apatah lagi tak percaya kepada kebolehan diri sendiri... yes.... memang mungkin pada hakikat kita tak menguasainya.. tapi belum lagi... cuba dan teus cuba hingga berjaya... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 22:02


english is hard??i thnk its hard because of our perception towards english itself...if you keep thinking english is hard then forever it will be hard for you...take the 'hard' things as a challenge and try your best to overcome it...

how to solve the problem??
first, reset your mind set towards english...
second, never shy to ask when you faces any diificulties.
make dictionary as your friend...if u gound anything or words you dont understand, refer to the dictionary....me myself think englsih as hard initially but later on when i discover the importance of english i try my best to motivate myself to learn the language...
i may not really mastered the language yet but i still learn the language....

never give up to learn not only english but any other knowledge too....


-----------------
when successes turn a person's head, he is actually facing the failure.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 22:19


assalamualaikum...
just wanna to imarah this forum. looking good that everybody is eager to learn, to speak, to master english. all you need is patience, hardworking, and spirit in order to master english....
wise said "rome was not built in a day". never too late to learn. good luck everybody

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 21-03-06 23:54


i'm not a native speaker..so its hard for me to cope well in english..(alasan)----->saja nak menyemak...sebenarnya,dimane ada kemahuan disitu ada jalan. insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 01:20


Pada 21-03-06 23:54 , wanie85 posting:

!!! QUOTE !!!

i'm not a native speaker..so its hard for me to cope well in english..(alasan)----->saja nak menyemak...sebenarnya,dimane ada kemahuan disitu ada jalan. insyaAllah.


sometimes people which are not native speaker, speak english even better than native speaker. they speak english with very good grammar, accent (some even cannot distinguish between foreign english speaker and native speaker) and even can think in english. just got slight difference between american and british english. for example, we malayisan, learn british english. it actually quite complicated than american variant. but british variant is more polite. their accent are more deep and spelling slightly different than american. also got aussie and new zealand variant, and recently, singaporean variant (singaporean variant also same with malaysian english i.e pua chu kang accent)... you're absolutely correct that dimana ada kemahuan disitu ada jalan. fun with english.......


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 01:35


yes...you're right drzul-f. British accent is different and its quite complicated. Frankly speaking, its difficult for me to adapt with their accent, i even can't understand what they're trying say...---->ada kesalahan grammar tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 01:44


its - it's
they're trying say - they are trying to say.

salah secara kebetulan agaknya / typing error.....boleh bagi tahap intermediate ni****

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 01:51


well,thank you for giving me some advise..i am really appreaciate it drzul-f . mm,no,it is not careless mistakes actually,,it is my mistakes..(relevan ak??)...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 01:57


your english quite good. keep up!! ok....i wish you luck. farewell for the mean time. i have to cook for our dinner......see u then.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 02:03


ok...me too..i need to cook for my dinner...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 02:06


ermm.....how can i speak fluently in english in the same time i've no english environment.....huhuhu..it's so hard to me..huhu....kena improve dr segala sudut ini...grammar dah lupo...vocab zero...somebody...help us..(not just me)..hehe..

p/s: wanie85...mana ada kemahuan di situ ada jalan..."susah kalau sorang2..."hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 02:14


Pada 22-03-06 02:06 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

ermm.....how can i speak fluently in english in the same time i've no english environment.....huhuhu..it's so hard to me..huhu....kena improve dr segala sudut ini...grammar dah lupo...vocab zero...somebody...help us..(not just me)..hehe..

p/s: wanie85...mana ada kemahuan di situ ada jalan..."susah kalau sorang2..."hehe....



you're right,help me too..even i speak english everyday,but,but and but again,i can't cope with this language likes my friends do..
yehaa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:14


can i speak rojak..we also can speaking sambil eat rojak..hahahaha..very sedap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:20


can can...why not..ok what,we speak rojak..but konpem,if english teacher read about this,he will laugh,laugh like a cookies monster...well,speaking sambil eat rojak,nice what!janji perut happy...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:22


but this night my perut no happy well..because although i eat bnyak but my perut is senak..what i should do..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:25


if your perut is senak,u should buy eno....it can release your kesenakan...my perut is not happy too,because,i haven't eat yet..only eat dry biskut...(mcam dah keluar tajuk ni)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:26


in egypt mana ada sell eno..if this discussion quit from tajuk..nevermind..just ignore it..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 08:33


no eno in egypt..very2 the pity..u can ask your mom tu buy it for u from malaysia,,i think,at kedai mamak sure have it...very the cheap what...hihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 08:35


it`s ok lah lobam.. nevermind.... maybe this is first step to export eno to egypt and will be the famous entrepreneur with eno.. haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-06 09:17


assalamualaikum wbt...
an attractive topic!! from my appearance i seemed very happy with this..for me english is so fun..dan i enjoyed it..... even i have been studying in islamic dan arabic school(maahad),i cant speak arabic!! sometime,i regret my foolish behaviour!! i love italian does not mean i hate arab maaaa..i love all the languages from whole over the world....for me,if somebody loves to learn more about english,,(grammar,vocabulary),neglecting all the sneer is the best way to be good!! really...you are behaving in a perfectly ordinary way!! well,we have different perception of how english can be used in our life!!


bueno diaz...
dalla mia apparenza ho sembrato molto felice con questo.apa me l'inglese è così divertimento.la dan i lo ha goduto.... . persino sto studiando nello school(maahad) islamico ed arabo,smusso parlo arabo!! un momento,mi rammarico il mio comportamento insensato!! amo l'italiano non significo che odio l'arabo...amo tutte lah lingue dah intero sopra il mondo....apa me,se qualcuno ama imparare pergiù circa l'inglese,(grammatica,vocabolario),trascurare tutto lo sneer è il senso migliore essere buono!! realmente...iete comportandosi in un senso perfettamente ordinario!! bene,abbiamo percezione differente di come l'inglese può essere usato nella nostra vita!!


salam...
pendapat saya..saya suka topik ni..bagi saya english menyeronokkan..saya suka kan nya...walaupon dulu pernah belajar kat sekolah islamik dan arab,saya tak boleh brcakap arab (malang betul)..nyesal pula..saya lebih suka bhasa itali tak bermaksud saya benci arab..semua bahasa dalam dunia saya suka dan cuba nak belajar semua..bagis aya..jika orang tu nak pandai english..jangan fikir pasal orang lain cakap...apa-apa pun pendapat lain2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 09:28


wow...u have learn italian..it's so great!i hope i can learn a lot of language too...all the best!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

hana_88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12020
Posting: 81
Dari: KuKTeM..(UTEC)

Pahang  


posticon Posting pada: 22-03-06 11:58


I LOVE ENGLISH!!!!!!!
actually, during primary school, i'm really bad in english
i only got B for UPSR
when i go to secondary school, i read a lots of english book, i always try to speak in english and now, i can use english properly
but, i don't know what i'm careless about, my MUET result was 4 more marks to get band 5
i'm really frustrated
but it's ok...
i can try again later....
so,the conclusion is,if u want something, try to get it

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_88Profil   Hantar PM kepada hana_88   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-06 12:51


assalamualaikum.....i love english too....
besides, i have to learn german language...
ok just wanna 2 say have a nice day to all ukhwah`s members

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 19:26


hehe...quite funny..when ppl speak rojak english...but it also good for us because we try to speak english....wanie still better then me sebab u are surround by english surrounding..hehe...correct me...pls!somebody..:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 22-03-06 21:46


it also good = its good
we try = we tried
u are surround = u are surrounded
then me = than me :)


im still learning to speak english too...but pls speak good english rather than speak singlish or manglish...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:00


Pada 22-03-06 21:46 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

it also good = its good
we try = we tried
u are surround = u are surrounded
then me = than me :)


im still learning to speak english too...but pls speak good english rather than speak singlish or manglish...hehe



BAIIKKKKKKKK...we should use proper english!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:07


well,I'm not better than u zilzal...my english is not so good..but we can practise together-gether (maap..tak ada dalam kamus)...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 22:20


Pada 22-03-06 21:46 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

it also good = its good
we try = we tried
u are surround = u are surrounded
then me = than me :)


im still learning to speak english too...but pls speak good english rather than speak singlish or manglish...hehe


syukran masih ada yang prihatin....thakns a lot..(ada salah lagi ke kat sini)hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

kasturi_hati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13001
Posting: 31
Dari: Bumi Asing

usa  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:40


learning english is not so hard..i guess.Basically u need to practice..practice makes perfect..and for some reasons, the environment really, really helps. tapi Kalau kat Malaysia tu, baca paper NST OR STAR dah ok agaknya..kalau boleh ada la sth in our daily life yang berkaitan dengan engliah. Or boleh juga sometimes read any islamic books or tafsir in english.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_hatiProfil   Hantar PM kepada kasturi_hati   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 07:34


wah... i am very impressed by you all!!! congratulations friends!!! Tak sangka pulak topic yang saya buka ramai yang reply.. terima kasih banyak-banyak... maaf lah i am a busy man, kerja banyak sangat. sekali-sekala sahaja dapat masuk dan tengok topic saya apa yang jadi... kalau saya ada kesempatan, saya akan jawab dan reply your messages :)))

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 07:44


khairi page 4 - thank you khairi kerana memberi input yang baik... that's the way we should play it... get a dictionary and let it be your friend... now and then and always.... buka buku bahasa inggeris kalau tak faham, tulis dalam buku tulis dan cari maksudnya in english and in BM... and it is about perception... kalau fikir susah akan jadi susah lah segalanya..

drzul page 4 - thank you for "imarahing" this page hahaha. yes i really agree to those terms - patience, hardworking, and spirit, especially the proverb "rome was not built in a day".... boleh digunakan untuk pasukan bahas saya.

wanie84 page 4 - thank you for menyemaking at least bagi jugak input where you said that you are not a native speaker... ada juga pendapat lain kata... english is a second language in malaysia.... :) so that's why ramai yang tak kuasainya... there is no force... kalau ianya macam singapore... 1st language.... kita tengok lah mungkin kita akan fasih english.

drzul page 4 - true.. very true.. kita tak perlu ikut those dialect or accent... just use a simple understandable english... kalau kita cakap american pun kadang-kadang orang pun tak faham... for king and country lah... we use british english... :) tapi kalau kita perhatikan, americans macam pemalas sikit dari segi writing... for example "color" kalau british... "colour" mereka nak cepat saja ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 07:53


zilzal page 5 - ada 2 benda di sini iaitu "acquiring" and "learning". acquire ni maksudnya secara automatik kita dapat menguasai english... tanpa kita sedari. biasanya lidah rasmi kita lah. untuk english di negara yang bercakap english... mereka acquire english... macam kita kat malaysia... kita acquire bahasa melayu. "learning" pula ialah belajar. di mana suasana kita bukan english jadi kita terpakse belajar english tu... macam negara orang putih yang cakap english, mereka terpaksa learn bahasa melayu untuk menguasainya.

lobam page 5 - yes start with rojak first then jadi rojak petis then nanti jadi english petis lah hahaha

amalina page 5 - wah amalina your name is like my sisters' name. and she is also in maahad muhammadi perempuan. but she likes japanese language. like you, you like italian language... where did you learn italian?
go on... :)

hana page 5 - try harder... yes?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 07:04


sasuke-kun - oh you learn german? good... we can learn from you after this

zilzal - rojak or no rojak at least you have the guts to speak it... no guts no glory yaahhh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 07:07


Farishah - well true... but at least we can get their interest first when they think that it is not difficult to learn it... :)

kasturi_hati - learning english is not too hard... true.... to get ourselves disciplined and not afraid is difficult.... itu adalah tembok utama ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 01:09


Learning language link to practice ......as u learn arabic...u need practice..if not u loose many word s from mind ...as well u learn english ... u need practice.Learning almost knowledge also link to practice ...engineeering knowledge,medical knowledge dan so on ...link to practice ...if not u face hardship thing in leanning. Many student went abroad dan learnt there...but they not gain enough knowledge dan skill to built industries in country because of less practice.
If u learn computer on theory...u face hardship..instead u learn little theory plus practice u will get easy...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 14:49


nano - thank you for relpying.... very true... everything will need practice. Practice makes perfect.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

eela_hidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22721
Posting: 9
Dari: Kelantan

malaysia  


posticon Posting pada: 10-04-06 18:13


SYABAS!!!...tajuk yang bagus
may i know....how to build good confident to speak english?
tak ada rasa malu...segan..rendah diri....
anyone can help me?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eela_hidayahProfil   Hantar PM kepada eela_hidayah   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 19:09


tak ada dalam di dunia ini yang mudah...emm english is very imteresting...it is not to hard or difficult to learn....practice make perfect...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-06 21:00


yeah that`s right...practice make perfect...
to be good in english
need more practice, try to speak
dan blabla.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 10-04-06 21:57


Bahasa Jerman lagi susah, walaupun English dan Jerman keduanya sepupu dari salasilah Germanic.
Tatabahasa English tidaklah sebanyak sepupunya.
Seterusnya, bahasa-bahasa Latin (French,Spanish,...), pun boleh tahan.

Erm, Arab lagi susah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 22:01


I wish ukhwah.com spare space for discuss in english ....it's could be help us to build of confidence in english....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 22:02


Wey!!!!! B.Arab tak susah sangat .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-04-06 17:54


Pada 10-04-06 22:02 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Wey!!!!! B.Arab tak susah sangat .....


Menarik.
Mungkin setakat untuk hidup.
Pada ana, bahasa Arab sangat kompleks. Nahu, Saraf, balaghah, dll.
Jika bahasa Arab mudah,Kenapa ramai pelajar yang kantoi di universiti? Yang belajar di Timur Tengah, tapi terpaksa mengulang tahun?
(Maafkan ana, bukan untuk merendahkan pelajar berkaitan, cuma untuk mengatakan subjek ini bukan enteng)

Jika betul bahasa Arab mudah, Kenapa tidak ramai yang boleh membaca (dan memahami) kitab-kitab arab? Juga alQuran?

Ana setuju jika bahasa Arab PMR dan SPM yang diajar di sekolah mudah.
Tidak akan menafikan kalau ada yang menambah sangat atau super mudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 18:13


not so hard....

bahasa melayu dan bahasa arab boleh dikatakan sama dari segi nak sebut dan cara lidah nak bertindak..sebab tu orang melayu dan gugusan melayu lebih baik sebutan arabnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 19:24


Pada 11-04-06 17:54 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-04-06 22:02 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Wey!!!!! B.Arab tak susah sangat .....


Menarik.
Mungkin setakat untuk hidup.
Pada ana, bahasa Arab sangat kompleks. Nahu, Saraf, balaghah, dll.
Jika bahasa Arab mudah,Kenapa ramai pelajar yang kantoi di universiti? Yang belajar di Timur Tengah, tapi terpaksa mengulang tahun?
(Maafkan ana, bukan untuk merendahkan pelajar berkaitan, cuma untuk mengatakan subjek ini bukan enteng)

Jika betul bahasa Arab mudah, Kenapa tidak ramai yang boleh membaca (dan memahami) kitab-kitab arab? Juga alQuran?

Ana setuju jika bahasa Arab PMR dan SPM yang diajar di sekolah mudah.
Tidak akan menafikan kalau ada yang menambah sangat atau super mudah...


Yup .....it is hard to you learning all aspect of Arabic ...english as well ...but it is easy to learn some level of arabic...english as well ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 19:42


Pada 10-04-06 18:13 , eela_hidayah posting:

!!! QUOTE !!!

SYABAS!!!...tajuk yang bagus
may i know....how to build good confident to speak english?
tak ada rasa malu...segan..rendah diri....
anyone can help me?...



I think u will get confidence if you .....speak ....speak .....speak ...and write ...write ...write and read...read...read and hafal banyak vacoublary
Cakap ayat2 pendek ...banyak ulang ...tulih begitu juga ...baca begitu juga ...biar tak banyak tapi perlu berulang2

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-06 21:17


betul la ana ada ambil bahasa german...
tapi tak ada la susah sangat....cuma banyak grammar > daripada english
lagi satu sebutan dalam german mirip sebutn baku indonesia...
so, at least u must try to learn others language....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207708 saat. Lajunya....