Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: PMI pembunuh gerakan pelajar islam di kampus IPT???


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» PMI pembunuh gerakan pelajar islam di kampus IPT???

Please Mendaftar To Post


Oleh PMI pembunuh gerakan pelajar islam di kampus IPT???

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 10:55


ana nak minta pandangan semua....

betul ke PMI telah melemahkan semangat dan idealis mahasiswa islam dengan tindakan mereka memulau pilihanraya kampus yang lepas serta sikap mereka yang curiga dengan jamaah lain???....

serta menjadi tunggangan PAS???.....(mahasiswa sepatutnya bebas dan tidak memihak. yang benar kita sokong dan yang salah kita tentang. cuma yang benar sekarang ialah PAS, maka kita ramai yang sokong PAS tapi tak semestinya taksub dengan PAS sampai kalau PAS silap kita tetapi sokong,padahal sepatutnya kita menegur kesilapannya)

lebih suka bekerjasama dengan mahasiswa bukan islam daripada mahasiswa islam????......(contoh di USM,PMI sanggup berkompromi dan bekerjasama dengan PBT (cina)tapi tak nak bekerjasama dengan PKPIM dan KARISMA,malah keputusan memulau PR kampus tidak langsung berbincang dengan kepimpinan PKPIM dan KARISMA).....

tidak senang dengan kehadiran jamaah lain dalam kampus seperti PKPIM dan KARISMA sehingga tidak mahu bekerjasama dengan PKPIM dan KARISMA (seperti di sesetengah kampus)????.....

menganggap PMI sahaja yang betul, benar dan di redhai ALLAH manakala jamaah lain seperti PKPIM dan KARISMA tidak???.....
masa ana tahun 1 di IPTA, senior PMI dengan senang menuduh PKPIM adalah jamaah yang sosial dan bebas pergaulan serta cenderung kepada pemerintah manakala KARISMA ialah jamaah yang suka kahwin sejamaah, mengamalkan cinta cara islam (kononnya) dan menjadi kuda tunggangan JIM- JIM didakwa kononya sebagai jamaah yang suka mengganngu jamaah islam lain malah cuba merampas kuasa dalam PAS,ABIM dan keADILan serta memecahbelahkan jamaah islam lain....

mengamalkan budaya YES SIR????.....
mahu ahli PMI ikut sahaja arahan pimpinan tanpa soal walaupun silap dan pimpinan sahaja yang betul dan benar, sesiapa ahli yang berbeza pendapat dengan pimpinan dan lantang bersuara akan ditendang dari PMI dan juga dituduh spy hepp/sb/dll...

mengamalkan double standard dalam ukhwah???.....
ahli2 PMI dipecahkan kepada dua group.. satu ahli kelas pertama yang mendapat pelbagai keistimewaan dan dihargai manakala ahli kelas kedua ialah ahli yang menjadi hamba kepada pimpinan dan ahli kelas pertama.... di kerah buat kerja tapi langsung tidak dihargai malah kalau ada ahlikelas kedua yang ditimpa musibah pihak PMI baut tak tahu saja....
sebab tu ramai ahli PMI kelas kedua meninggalkan PMI. sama ada masuk ke jamaah lain, join aspirasi atau terus menyepi diri daripada berjamaah...

MUSLIMAT diberi kuasa pemutus, muslimin hanya YES LADY???...
muslimat lebih berpengaruh daripada muslimin sampai muslimin PMI boleh ikut keputusan muslimat-tak buat keputusan sendiri semata-mata nak juga hati>....

MINTA PANDANGAN SEMUA.............
SEKADAR BERKONGSI PANDANGAN DEMI KEBAIKAN SEMUA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-06 11:45


salam... maruz, PMI ni apa ye?
persatuan kan? PMI terlibat PR ke?
kalau terlibat PR tu maknanya kita wakili PAS ke?
sejak bila PMI tu kuda tunggangan PAS?
sejak ana masuk PMI, xprnah pun mereka anjur program PAS
kalau PMI adalah PAS,dah lama persatuan tu kena band... siapa kata PAS berada dphak yang benar???
wes. kita ni mahasiswalah... PMI untuk buat gerak kerja Islam dalam kampus, nak ikut sudah, tak nak sudah...
betul ke ada 2grup dalam PMI??? kalau ada, bagi ana mngkin group yang pertama adalah group yang dr awal adalah orang yang betul-betul bagi komitmen pada gerak kerja PMI... group kedua adalah orang baru ditarik dan mula berjinak2... so, yang senio mngnal PMI mstilah tngkatan silibus usrah berlainan dr yang baru masuk... takkan nak sama terus.. step by step lah.. mngkin PMI xmmbezakan mereka, cuma tngkatan pmhmn tu nak dibuat ikut flow... may be group pertama adalah orang yang selalu datang Usrah, yang kedua orang kurang comit... tapi mesti sntiasa ada follow up...

ni siapa pula kita PMI mnggap diri adalah yang terbetul ini!!!
kita kena faham, tngkatan Ilmu seseorang itu berbeza2, kwujudan berbilang jmaah xbley dikatakan salah... ana fikir, apa yang anta kata tu bukan nya kata spkat dr piminan PMI, tapi hnyalah segelintir individu yang tak faham apa itu Islam dan perjuangan...
YES SIR??? betul ke??? xdiberi peluang keutarakan hujah??? atau ada hujah tapi xbrani nak keutarakan??? bagitahu sikit contoh perkara yang ada pnntangn dalam pendapat... please... masalah apa? YES LADY??? mak ooi... baiknya mslimin sana... ni dapat berita dr mana?
bagitahu contoh kputusan yang dbuat oleh mslimat... please.. yang melanggari hukum syarak...

apa-apa pun, dalam kita berpersatuan... pimpinan tak seharusnya rigid, jangan duduk syok seorang nak buat program tu dan program ni... mlihat berjaya sesuatu program, mula psg angn2 nak buat yang lebih-lebih lagi untuk akan datang... ingat, kita bknlah robot... kita adalah mahasiswa yang dibebani AKADEMIK... pimpinan... pekalah pada mantan pimpinan, kalau nak buat sesuatu program, dalam meeting MT, ana syorkan jemputlah mantan yang lps2 sekurang2nya bekas S/U agong untuk jadi pemantau... pimpinan yang baru naik adalah pimpinan yang msih memerlukan follow up dr yang lepas.. jangan kita abaikan pimpinan lepas.. janganlah kita ibaratkan, habis MADU sepah dibuang... mantan pimpinan, sudi2 lah ringnkan tulang tanya masalah... mngkin pimpinan itu xsedar mereka cuba mnyisihkan mantan... semuanya bermula dr KESEDARAN dalam diri... jangan KITA DIANGGAP BODOH SOMBONG!!!

apa-apa pun, maruz... nak timbulkan persoalan, biarlah kita pastikan ianya memang datang dr deklarasi kepimpinan, kalau just cakap2 itu mrupakan ksilapan inividu yang taksub...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 11:51


assalamualaikum saudara maruz,

betul ke sampai macam tu sekali...
masalah macam ni biasanya bincang dalam usrah...
dengan kepimpinan ke...
sebab setiap kampus berbeza situasinya...
mungkin kampus anta lain, jadik berbincangla dengan ahli PMI kampus anta..

soal PR, (jim, abim dan entah apa lagi jemaah kat kampus tu), hepp..., banyak perkara belakang tabir yang kita tak tahu...
tapi kalau cakap PMI tu pas saya tidak setuju sebab PMI adalah pure suara mahasiswa..
contohnya tidak ada sedikitpun peruntukan dr pas dalam pilihan raya...
dan untuk pengetahuan saudara, pihak aspirasi menerima pelbagai jenis support termasuklah dari segi kewangan dalam setiap pilihan raya...
mengapa perkara ni tidak ditimbulkan..???

pasal double standard..erm, kadang-kadang kalau difikirkan memang ada..
tapi itu dalam usrah saja la....
antara orang yang betul-betul commit dengan usrah dan yang satu lagi orang yang tak commit( siap ghuyub lagi tu bila time usrah)...
nampaknya disitu bukan salah sistem, tapi kita....

di kampus kami, kami mengekalkan konsep "arrijalu qowwamu na 'alan-nisa'),
maka tak ada la istilah "yes lady" seperti yang diperkatakan saudara...
namun gerak kerja kami seiring dan disepakati...

itu sahja dr saya, wallahu a'lam..
[ Telah diedit oleh: khairuzzaman pada 15-03-06 20:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-03-06 20:42


No komen..ana dah lama tinggalkan politik kampus..
Zaman ana, PMI adalah suara mahasiswa...


p/s jangan sokong PMI kerana pengikutnya, tapi lihatlah apa yang diperjuangkannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 22:41


jangan kita pandang seseorang kerana fikrahnya....tak sure sangat pasal perkara ini..tapi setakat yang maklum, tak timbul pun masalah antara PMI,PKPIM,IQRA'. sebab wadah yang dibawa semuanya adalah sama...untuk menegakkan Islam yang satu. kalau di kampus saya sendiri semua persatuan islam bergabung dan membentuk sekretariat Islam..kebanyakan persatuan Islam bergerak di dalam kampus dengan stand tertentu....sebagai platform.


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya


Bookmark and Share

    


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-03-06 23:15


kolej ana tak ada PMI
dapat tau what is PMI pun dari kawan U lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 03:24


waalaikumussalam...

assalamualaikum....

mungkin disetiap kampus mempunyai suasana yang berbeza agaknya... tapi bagi analah kalau memang PMI dikampus saudara maruz ada maslaah begitu..Kenapa tak disuarakan dalam usrah atau liqa'??? suarakan lah rasa tidak puas hati anda dan komen anda terhadap jam'iyah saudara..kerana kalau kita cintakan persatuan kita maka kita hendak lihat persatuan kita bersih dari perkara2 yang silap... kemungkinan badan kepimpinan tidak melihat perkara ni..jadi sebagai ahli maka hendaklah kita memberi teguran agar mereka tau apa yang mereka lakukan itu salah.. kalau kita biarkan sahaja dan hentam dari belakang atau kita setakat cerita keburukannya macam mana badan kepimpinan hendak sedar kesilapan mereka...

saudara maruz jangan marah eh...saya sekadar bagi pandangan sahaja...

sebagai orang yang hidup dalma persatuan kita hendaklah pastikan yang kepimpinan kita bersih dan mengikut segala landasan syariat.. kalau silap,kenalah tegur kalau tak ianya takkan berubah.. akhirnya kita juga yang sengsara...

wassalam...

kehidupan berpersatuan ni mengajar kita untuk menjadi pemimpin sama ada untuk diri sendiri,keluarga dan juga masya rakat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

alhidayah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.06.2004
Ahli No: 9628
Posting: 55
Dari: kuktem

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-03-06 09:40


Asslamualaikum..

haa.. nak join jemaah apa-apa pun.. ingat matlamat utama tu apa.. jangan sekadar ikut2an.. nanti akan jadi lagi teruk.. parah.. percayalah kalau xcaye cuba buat.. tahu ilmu dan praktik.. bukan setakat perjuang sebab ikut kawan.. mantapkan jati diri dan telusi peribadi.. kita mahasiswa.. kena intelek dalam k apa-apa bab pun.. hati kena jaga.. xsemesti duduk di kanlangan kita saja.

wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhidayahProfil   Hantar PM kepada alhidayah   Pergi ke alhidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 10:03


Biasela manusia tak ada yang perfect. nak yang betul-betul punya ikutlah nabi dan sahabt

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.0913 saat. Lajunya....