Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 24 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: susahnye nak kerja..


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» susahnye nak kerja..

Please Mendaftar To Post


Oleh susahnye nak kerja..

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 05:08


sekarang ni lambakan student dari kos syariah semakin tidak dapat ditampung oleh peluang pekerjaan kat malaysia..ada sesiapa boleh tolong bagi cadangan atau komen tentang apa yang saya perkatan tadi..ada kawan yang baru grad dr jordan bekerja di pam station selama setahun sebelum ditawarkan menjadi guru....susah sangat ke...????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-06 12:02


bukan kos syariah sahaja.. malahan boleh dkatakn hampir semua bidang mempunyai masalah nak dapatkan kerja.. saya juga bakal graduan, insyallah april ini, bimbang dengan masa depan.. pikirkan diri sendiri, mak ayah di kampung, dan adik2 yang memerlukan bantuan kewangan, pikiran jadi sesak dan sebak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 12:07


Assalamualaikum...

hmm..betul tu..
buat kan orang tak nak ambil bidang2 ni..
apa-apa hal..kita kenalah open minded sikit..
redha bil qolil..
rezeki tu ada dimne2..yakinlah dengan Allah..
walaupun,kerja tak semne..tapi ilmu yang kita dapat tu lebih berharga dari segala2 nya..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 13:15


saya utarakan topic ni bukan nak membunuh sesiapa untuk menceburi bidang ini...cuma nak luahkan saja apa yang bermain kat fikira....dats it

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 15:09


saya dulu masa cuti panjang pernah jual ayam proses..banyak juga dapat duitnya..setakat nak lima puluh ke seratus ringgit sehari senang saja..modal pun tak besar..cari pembekal yang sediakan bekalan ayam..seekor ayam paling kurang dapat seringgit..cuma comot la seket..awek tak pandang..pedulikan awek .. yang penting dapat duit halal..

sebenarnya kat malaysia ni banyak kerja boleh buat ..kalau setakat nak duit senang saja..buangkan sifat malu..tak memilih kerja..rajin...jangan fikir sangat title kita tu..ramai billionaire kat dunia ni tak punya apa-apa sijil pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:20


ana setuju dengan samudra... masuk bidang business. insyaAllah. rezeki 9/10 di situ. cuma kena juga belajar selok belok. main terjun saja pun tak elok. bankrup pulak nanti. ilmu yang kita tuntut sekarang jangan dianggap sia2, kita ikhlaskan kerana Allah. maka ada hikmahnya.

ana pun sedang mencari kekuatan menceburi bidang perniagaan. kalau tak sekarang pun insyaAllah suatu hari nanti. kalau still minat dengan cita2 yang kita ceburi dalam IPT sekarang, mungkin dalam sibuk dengan business akan dapat peluang tersebut dengan syarat jangan putus asa mencuba hantar permohonan.
[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 12-03-06 17:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:50


agree dengan opinoin samudra....memang dalam kepale tengah fikir nak terjun dalam dunia perniagaan..cumernyer...kalau kita masuk satu2 bidang tu tanpa ada apa-apa sijil,nanti orang susah nak recognise kita....anyhow,waman jadda wajada waman hasada zaroa'....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-03-06 11:55


sayasetuju dengan pendapat saudara/i semua.. saya memang tak kisah sangat nak ceburi bidang perniagaan.. cuma mak ayah dan sedara mara jadi masalah.. bagi mereka, kat ini belajar sampai ke U, tentu mereka nak tengok kat kerja bersesuaian dengan sijil kat... itulah pandangan orang tua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 19:12


kecek molek dengan parentlah kalau mereka ada pandangan begitu...expalin tentang dunia pekerjaan sekarang..tapi the matyr pernah cakap...mayasia kita yang tercinta ni punyai kadar pengangguran yang paling rendah kat dunia...contohnya dia cakap..kalau dah tade kerja sangat,kilang pun banyak lagi yang kosong...yang buat bangunan tinggi tu semuanya warga asing...sampai dah berjuta rakyat asing kat sini...untuk pengetahuan sahabat,pernah sekali tu waktu maghrib stuck kat klang pasal jem waktu maghrib,bila tgk2 kat luar tu,rasa macam bukan kat klang (bandar di raja selangor)...tapi rasa macam kat jakarta saja...huhu...

p/s: kepada orang klang...jangan marah zilzal...mutaassif katir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091883 saat. Lajunya....