Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: ciri-ciri isteri....yang mana 1 ni??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» ciri-ciri isteri....yang mana 1 ni??

Please Mendaftar To Post


Oleh ciri-ciri isteri....yang mana 1 ni??

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-06 00:33


pilih isteri bukan mudah....
kalau anda diberi 3 pilihan...... :-)

1). Bertudung labuh, kuat beribadat, tapi mulutnya jahat....menyakitkan hati orang

2). Bertudung biasa, akhlaknya baik....homat orang tua, tapi solat selalu tinggal...

3). Tidak bertudung, aklaknya baik, solat 5 waktu tak tggal....hormat orang tua....penyayang


hurm, susahnya nak pilih.....ye la, pilih bakal isteri bukan macam pilih baju. Dahle kos perkahwinan mahal..... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-03-06 00:35


solat istikharah...minta Allah pilih kan...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 05-03-06 00:39


Kenapa YANG NO 2 TU SELALU TINGGALKAN SOLAT... ANA PILIH yang 3 sebab ANA BOLEH DAPAT PAHALA BIMBING ATAU PAKSA DIA PAKAI TUDUNG...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 05-03-06 00:49


asal ada perkataan "paksa" kat situ...gunelah ajak ke...wanita selalunye tak suka di paksa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

nur_namia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21203
Posting: 193
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 00:57


emm bagi saya no3 sepatutnya menjadi pilihan..hati wanita ni sprti kerak nasi..lamer2 lembut..bertudung itu mesti dengan ikhlas hati...
nasiahtinyer..insyaAllah akan ikut..nasihat dengan penuh istiqamah..insyaAllah........hati wanita itu lembut......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_namiaProfil   Hantar PM kepada nur_namia   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 09:23


Pada 05-03-06 00:33 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

1). Bertudung labuh, kuat beribadat, tapi mulutnya jahat....menyakitkan hati orang
bior betul...ada ke orang macam nihh...kes tak mengamalkan apa yang dipelajari lah nihh..sian...nasihat & doakan dia berubah...

--untuk pilihan tu...buat istikharah lah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nursyaqila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13933
Posting: 32
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-06 11:37


kalau su laki saya pilih yang k3..
insya allah berkat kebaikan yang dibuat terbuka nak pakai tudung..
kalau sedap mata memandang tapi sakit di hati buat apa kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursyaqilaProfil   Hantar PM kepada nursyaqila   Quote dan BalasQuote

aisyatul_mardhiyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19398
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 12:19


urm..pelik bin ajaib....cuba kita fikir....
mybe ada orang yang macam no1 tu..tapi,xbyk agaknya,insyaAllah....
yang no2 pula,mungkin ada.....
yang no3 tu ana hairan.....boleh ke kalau seseorang tu solat cukup,akhlak baik,tapi tak pakai tudung?
sdgkn kita tahu,sembahyang tu mencegah dari melakukan kemungkaran....

"inna solata tanha 'anil fahsyaai wal munkar..."

Kalau lah smbyg dia elok,tentu akhlak dia elok...
kalau xpkai tudung tu,pelik saja bunyinye..mesti ada something wrong dengan solat dia..wallahua'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyatul_mardhiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyatul_mardhiyyah   Quote dan BalasQuote

baiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23053
Posting: 42
Dari: BaitulMuslim

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 13:17


tak tahulah nak cakap sebab bukan lelaki. tapi... kalau ana lelaki ana tak pilih mana mana pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baizProfil   Hantar PM kepada baiz   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 14:37


:-) Assalamualaikum....


Pada saya semua diatas boleh dibentuk jika kena dengan caranya...terutama yang nombor satu.....perempuan ni secara fitrahnya memang perlukan bimbingan dan nasihat...buatlah secara berhikmah....insyaALLAH....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 19:15


bagi ana...2 dan 3 boleh di bentuk...tapi yang pertama tu susah sikit...mklumlah lidah ni tak bertulang....

wallahua'lam....

"sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solihah"
[ Telah diedit oleh: ibnuabbas pada 05-03-06 19:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 20:18


assalamualaikum...

bagi saya..pilih ketiga2 nya kemudian kumpulkan dan suruh berbicvang antara satu sama lain...baru semua sempurna insya ALLAH...

hehehhee :))

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 20:22


assalamualaikum...

bagi saya lah kan,kali ni yang real...pilih lah yang pertama kerana dia dah alhamdulillah menutup aurat...lepas itu pasal mulut ni jahat,maklumlah kadang-kadang kala jika kita tiada orang yang tegur maka kita takkan tau apa yang kita buat adalah salah...cuiba tegur dengan cara yang baik dan sebutkan kisah2 isteri2 rasulullah dan kisah2 wanita solehah...insya ALLAH mungkin akan memberi kesan dan kesedaran...yang 2 lagi tu walaupun tak kawin dengan dia kewajipan bagio kita juga untuk perbetulkannya.,...

WANITA ITU DIJADIKAN DARI TULANG RUDUK YANG BENGKOK..KALAU NAK DITEGAKKAN DENGAN PAKSA MAKA DIA AKAN PATAH..KALAU DIBIARKAN IANYA AKAN TETAP BENGKOK....

YANG MANA EK?????

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 20:35


kalau boleh jangan pilih dulu..
ye la...ketiga2 nya boleh dbentuk..
tapi kan lebih baik mereka 2 ditegur dan dnasihati dulu..
kita tak tahu lepas kawin mereka ni sure ke tak berubah..kemungkinan ada yang tak..walaupun kemugkinan ada yang berubah..mana la tau..kot2 hati keras..
kalau mereka ni mudah ditegur dan menerima nasihat..insyaAllah,mereka ni akan jadi isteri yang baik..
tu la my opinion..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 21:22


Kenapa kalau tudung labuh saja dikaitkan dengan yang tak elok?


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 21:28


em...

nak yang bertudung labuh...
akhlaknya baik...
solat 5 waktu tak tinggal...
ada kan???
...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 21:32


.....Tiada siapa yang sempurnakan dalam dunia neh....
kalau dah keadaan macam itu...suamilah yang kena ambil peranan...tiga3 bagus tapi kena nasihat baik-baik...
Yang tuduh labuh..alhamdulilah....dah terlepas tanggungan dosa suami....mulut susah nak kawal kalau dah terbiasa....tapi kalau dah selalu di tegur...baikla...dah pakai tudung labuh sekurang-kurangnya dah ilmu jugak...mungkin tersasul...lepas tu mesti dia menyesal dan minta maaf balik...
Yang kedua itu macam kebanyakan wanita zaman sekarangla.....dah jadi bini selalula ajak solat jemaah...takkan dia nak tolak..kan hormat orang..apatah lagi suami..kan...
Yang ketiga pula...boleh diubah...Insyaalah..bagi ana orang perempuan yang tidak bertudung ni bukan jahat sangat...tak jahat pun...kawan ana ramai freehair..tapi jangan putus asa pujuk diaorag....kalau akhlak betul-betul baik..betul-betul penyayang....takkan dia sanggup tengok suami masuk neraka sebab tanggung dosa dia...tak begitu....
Ana bagi conclusion tak???lagi buat anta keliru kan???hehehe...senang2 buat saja solat istikharah...paling berkesan..tak begitu???tapi ana nak cakap jugak patut pilih yang first itu...gerak naluri ni....hehe..wasalam


-----------------
FIDAK 2015
[ Telah diedit oleh: annissa_zulfa pada 05-03-06 21:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 22:22


cari yang ke empat..
cukup 4 syarat yang diletakkan.
1. ada agamanya
2. baik keturunannya
3. cukup harta akhiratnya
4. cantik akhlaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 22:56


Pada 05-03-06 20:22 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

bagi saya lah kan,kali ni yang real...pilih lah yang pertama kerana dia dah alhamdulillah menutup aurat...lepas itu pasal mulut ni jahat,maklumlah kadang-kadang kala jika kita tiada orang yang tegur maka kita takkan tau apa yang kita buat adalah salah...cuiba tegur dengan cara yang baik dan sebutkan kisah2 isteri2 rasulullah dan kisah2 wanita solehah...insya ALLAH mungkin akan memberi kesan dan kesedaran...yang 2 lagi tu walaupun tak kawin dengan dia kewajipan bagio kita juga untuk perbetulkannya.,...

WANITA ITU DIJADIKAN DARI TULANG RUDUK YANG BENGKOK..KALAU NAK DITEGAKKAN DENGAN PAKSA MAKA DIA AKAN PATAH..KALAU DIBIARKAN IANYA AKAN TETAP BENGKOK....

bagus juga idea nihh...nobody perfect..semuanya kena dididik...& ingat mengingati... ;-)..insyaallah ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 22:59


Pada 05-03-06 21:22 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa kalau tudung labuh saja dikaitkan dengan yang tak elok?


tu yang konpius tu...tak faham aku...;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

silvermaddness
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5314
Posting: 42
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 06-03-06 01:12


erm...macam - macam ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For silvermaddnessProfil   Hantar PM kepada silvermaddness   Pergi ke silvermaddness's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 06-03-06 01:29


hehehe..kes yang pelik2..
moger2 dipertemukan jodoh dengan yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 06-03-06 18:05


sokong ismi_safiza

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 06-03-06 18:07


sokong ismi_safiza

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

aimiz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20051
Posting: 39

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 20:15


bagi muslimin diluar sana...
bagi pendapat ana..antum semua pilihlah yang mana-mana saja..sama ada 1 @2 @3..semuanya sama.ada kekurangan... antum semua lah yang dapat membimbing mereka....
Dan dalam membimbing mereka..pasti antum semua akan menerima banyak dugaan tetapi ingatlah bahawa Allah sentiasa bersama kita...
selamat berjuang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimiz_muslimahProfil   Hantar PM kepada aimiz_muslimah   Quote dan BalasQuote

najeeh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18693
Posting: 46
Dari: Banting,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 14:47


hmm.susah nak cakap..
siapalah kita nak tentukan tahap keimanan seseorang..
setiap orang ada kelebihan dan kekurangan..
sama-sama lah kita membaiki kelemahan diri..
yang penting..berusahalah jadi yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najeehProfil   Hantar PM kepada najeeh   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:13


solat istakharah sudah tentu. memang nabi menganjurkan pilih yang beragama.

tapi ana faham. yang usulkan topik ni bawa senario kalau ada 3 pilihan paling dekat dengan diri seorang lelaki. ana solute dengan yang tak pilih cabaran paling ringan. tapi dalam situasi yang diutarakan... ketiga2 memerlukan bimbingan (untuk memenuhi tuntutan agama si gadis agar menjadi lebih sempurna).DENGAN SYARAT DIA MEMPERTIMBANGKAN KEMAMPUAN DIA NAK MENANGANI ISTERI NANTI.terpulang pada lelaki tu rasa mana yang lebih / mampu ditangani. tapi kalau pilih tu hanya kerana nak senang / ringankan tanggungjawab sebagai suami maka ana tak solute.

umpama amanah seorang guru.. bukanlah dikatakan seorang guru yang baik apabila dia memilih mengajar kelas terpilih (kelas budak pandai) sebab: tak perlu bersusah payah kerana golongan student gifted ni biasanya berusaha belajar sendiri bandingkan dengan pelajar kelas terbelakang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 17:59


Pada 05-03-06 21:22 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa kalau tudung labuh saja dikaitkan dengan yang tak elok?



betul kata kak hannan...yang bertudung labuh selalu jadi mangsa..
Kenapa mesti dituding jari kepada orang lain, tak dinilai kelemahan sendiri...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:42


ada yang macam tu...namun..ana nasihatkan...lihatlah sinar iman pada wajahnya...nur iman tu akan bertaut di hati insyaallah dialah terbaik...Allah bantu kita cari pasangan,sahabat yang bila bertemunya...tenanglah hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 12-03-06 21:49


entah...minta petunjuk Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-06 22:43


huh?
pening juga neih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 17:57


no 3 lebih bagus..
ana boleh didik dia untuk bertudung..
insyaAllah..
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 18:46


buat solat sunat istikharah dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 21-06-06 19:16


em nak cari isteri yang taat pada ibubapa ada tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nazna
Warga Rasmi
Menyertai: 17.06.2006
Ahli No: 24857
Posting: 3
Dari: bumi allah

paraguay  


posticon Posting pada: 21-06-06 23:19


mungkin pandangan dan plihan setiap orang 2 berbeza sebab setiap orang mempunyai citarasa masing-masing, cara yang terbaik adalah solat istikharah dahulu dan banyakkan berdoa bagi memohon kepada yang lebih berkuasa lagi maha mengetahui supaya kita dikurniakan jodoh yang baik di dunia dan akhirat... insyaallah...kita akan dikurniakan teman hidup yang solehah dan beriman serta bertaqwa...Allah itu maha mengetahui dan maha penyayang... wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naznaProfil   Hantar PM kepada nazna   Pergi ke nazna's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 00:01


tanggugjawab suami adalah membimbing isteri...
walaupun seburuk manapun, suami sepatutnya memberi tunjuk ajar pada isteri dan membimbing ke landasan yang betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 00:40


Pada 05-03-06 21:22 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa kalau tudung labuh saja dikaitkan dengan yang tak elok?



ana setuju...Kenapa.....?


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Bi-klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24818
Posting: 156
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 09:48


Bagi saya pilih no 3, sekurg2 nya kita didik dia, manalah tahu Insyaallah di beri hidayah dia pakai tudung kelak...

Satu lagi, tak semua orang yang pakai tudung labuh itu berperangai yang tak elok..jangan bersanggka buruk pada yang bertudung labuh..saya liht kbnyk kita bila ada saja orang pakai tudung labuh terus cop meke ni jahat, jahat sangtkah orang perempuan tudung labuh ni ..tak semua tau...Kalau buat jugak..meke tu belum khatam lagi ajarn agama...dan dapat pun kerana ikut-ikutan...Nauzubillah hi minzalik..jangan marah ha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bi-klateProfil   Hantar PM kepada Bi-klate   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 10:33


kalau ibnutuki pulak pilih yang macammana?
tanya saja.jangan marah tau?
bye.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 11:30


pelik juga kalau jumpa yang bertudung dan akhlak baik tapi tinggal solat...lepas itu ada pula yang xbertudung,akhlak baik dan xtinggal solat...isk...pelik-pelik..
tak payah pilih la...
ramai lagi pom dalam dunia yang boleh dijadikan calon isteri...cari yang pakai tudung,akhlak baik dan xtinggal solat....mesti ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-06-06 12:47


Pada 05-03-06 12:19 , aisyatul_mardhiyyah posting:

!!! QUOTE !!!

urm..pelik bin ajaib....cuba kita fikir....
mybe ada orang yang macam no1 tu..tapi,xbyk agaknya,insyaAllah....
yang no2 pula,mungkin ada.....
yang no3 tu ana hairan.....boleh ke kalau seseorang tu solat cukup,akhlak baik,tapi tak pakai tudung?
sedangkan kita tahu,sembahyang tu mencegah dari melakukan kemungkaran....

"inna solata tanha 'anil fahsyaai wal munkar..."

Kalau lah smbyg dia elok,tentu akhlak dia elok...
kalau xpkai tudung tu,pelik saja bunyinye..mesti ada something wrong dengan solat dia..wallahua'lam.....

ada...kawan serumah saya.....solat tak tinggal...selau puasa sunat....pagi-pagi baca quran...tapi tak pakai tudung dan warna rambut.....kami satu rumah semua hairan dengan dia....kakak-kakak kat rumah saya semua ustazah...tapi tak berani nak tegur dia supaya pakai tudung...


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 04:02


Pada 22-06-06 12:47 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ada...kawan serumah saya.....solat tak tinggal...selau puasa sunat....pagi-pagi baca quran...tapi tak pakai tudung dan warna rambut.....kami satu rumah semua hairan dengan dia....kakak-kakak kat rumah saya semua ustazah...tapi tak berani nak tegur dia supaya pakai tudung...


apa kata suadari saja yang tegur dia suruh pakai tudung. sayang tu pegangan agama dah elok, solat tak tinggal, tapi masih tak pakai tudung.

kembali kepada soalan saudara pemula topik, saya pilih yang ke-4 berdasarkan kehendak saya walaupun tiada dalam senarai pilihan :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 23-06-06 11:31


Hmm.bagi ana,yang no 1 tu..mungkin pakai tudung kerana paksa..ataupun sekadar mengikut sahaja..ada kalangan kawan2 saya yang pakai tudung kerana melihat manisnya bertudung..bukan kerana hikmah di sebaliknya..

yang ke 2 tu..mungkin tak memahami kewajipan solat tu sendiri..ataupun tak pernah dididik oleh ibu bapa..ana pernah didatangi oleh seorang remaja yang solat sekadar patuk ayam..kerana tak tahu apa hikmahnya solat 2..bila ada masa,dfia solat dan kalau sibuk..di tingglkan..selepas ana bagi tazkirah sikit..Alhamdulillah..dia dah sedar..

yang ke3 tu..mungkin faktor family..semua tak bertudung..pkok pangkalnya..kita yang dah tahu..perlu berdakwah kepada yang masih jahil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 23-06-06 12:04


Pada 05-03-06 00:33 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

pilih isteri bukan mudah....
kalau anda diberi 3 pilihan...... :-)

1). Bertudung labuh, kuat beribadat, tapi mulutnya jahat....menyakitkan hati orang

2). Bertudung biasa, akhlaknya baik....homat orang tua, tapi solat selalu tinggal...

3). Tidak bertudung, aklaknya baik, solat 5 waktu tak tggal....hormat orang tua....penyayang


hurm, susahnya nak pilih.....ye la, pilih bakal isteri bukan macam pilih baju. Dahle kos perkahwinan mahal..... :-P


assalamualaikum...
shah pilih yang no 3 tapi dia kena terima syarat dulu...
sebelum kawin kena berubah sedikit demi sedikit dan belajar pakai tudung...
kalau tak nak terima syarat tu shah tinggal saja...
sekarang dah tak boleh main-main cinta lagi...
kalau bab cinta ni...perempuan tak boleh kita percaya sangat tapi tak semua la..
janji bukan main...macam tabur padi untuk bagi ayam makan tapi ak boleh nak percaya langsung...
lelaki pun sama juga....janji bukan main tapi dalam hati...nita jahat kalahkan setan...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-06 12:29


Pada 23-06-06 04:02 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-06-06 12:47 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ada...kawan serumah saya.....solat tak tinggal...selau puasa sunat....pagi-pagi baca quran...tapi tak pakai tudung dan warna rambut.....kami satu rumah semua hairan dengan dia....kakak-kakak kat rumah saya semua ustazah...tapi tak berani nak tegur dia supaya pakai tudung...


apa kata suadari saja yang tegur dia suruh pakai tudung. sayang tu pegangan agama dah elok, solat tak tinggal, tapi masih tak pakai tudung.

kembali kepada soalan saudara pemula topik, saya pilih yang ke-4 berdasarkan kehendak saya walaupun tiada dalam senarai pilihan :-di


saya dah cuba tegur sehingga menjadi konflik kat rumah tu....maklum lah saya orang baru kat rumah tu....
agak-agak apa cara yang sesuai...tak best la kalau dok serumah tapi bermasam muka....


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 12:41


sungguh pelik betul pilihan yang di kasi.

cari lah yang beragama... but kena tau apa definasi beragama itu dulu.

ramai kat sini kata boleh bentuk wanita pakai tudung, tapi hakikatnye sedangkan ayah pun susah nak paksa anak pakai, ni kan suami... kebanyakkan yang saya kenal, bila dah kawin si suami hanya terbisu atau tak mampu nak suruh isteri pakai tudung atau pun kering air liur puas nasihatkan. Takut dipakainyer tudung tu sebab niat suami suruh, bukan kerana Allah. huhu takut lari pula niatnyer...

Bagaimana satu hari dia kata, " Alaa abang ini... Ayang tau la semua itu. Ayang baca al-quran, pergi sekolah agama, yang penting ayang dah jaga solat, akhlak... tudung tu ayang pakai bila dah bersedia lah. abang dah nasihatkan ayang, so dosa ayang yang tanggung..." huhuhu...

orang yang xsolat pun, kita boleh bentuk insyaAllah. yang mulut jaat tu, ermm tak tahu la mulut jaat bagaimana.. mengumpat ke? suka kutuk orang ke?

Kesimpulannyer, carilah yang beragama... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 23:58


:)..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-06 11:28


hurm....
susah kan pilih2 ni.....

pada saya, asalkan kita rasa boleh dibentuk...mungkin boleh diberi peluang....
sebab, tak semestinya orang yang baik akan baik selamanya.....& orang yang jahat tak semestinya jahat selamanya......

nak lagi best, cari yang bukan islam.....
dapata pahala dakwah lagi tau... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 11:31


Pada 27-06-06 11:28 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!



nak lagi best, cari yang bukan islam.....
dapata pahala dakwah lagi tau... ;-)


tapi ada risiko yang besar kan? :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-06-06 14:52


Pada 27-06-06 11:31 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-06-06 11:28 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!



nak lagi best, cari yang bukan islam.....
dapata pahala dakwah lagi tau... ;-)


tapi ada risiko yang besar kan? :-)


SETUJU............. :-)

takut dia masuk islam sebab nak kawin...........susah tu!


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 16:53


pada pendapat ana, buat lah solat istikharah... manusia ni boleh berubah... hanya tuhan saja yang tau apa yang terbaik untuk kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-06 23:10


ada pilihan lain lagi rasanya.. jangan sempitkan pemikiran.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-06 23:12


Pada 23-06-06 12:29 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-06-06 04:02 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-06-06 12:47 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

ada...kawan serumah saya.....solat tak tinggal...selau puasa sunat....pagi-pagi baca quran...tapi tak pakai tudung dan warna rambut.....kami satu rumah semua hairan dengan dia....kakak-kakak kat rumah saya semua ustazah...tapi tak berani nak tegur dia supaya pakai tudung...


apa kata suadari saja yang tegur dia suruh pakai tudung. sayang tu pegangan agama dah elok, solat tak tinggal, tapi masih tak pakai tudung.

kembali kepada soalan saudara pemula topik, saya pilih yang ke-4 berdasarkan kehendak saya walaupun tiada dalam senarai pilihan :-di


saya dah cuba tegur sehingga menjadi konflik kat rumah tu....maklum lah saya orang baru kat rumah tu....
agak-agak apa cara yang sesuai...tak best lah kalau dok serumah tapi bermasam muka....



ada banyak jalan.. guna secara berhikmah
kadang-kadang dia tahu apa yang dia buat cuma belum sampai masa katanya
tapi kita boleh ajar dari satu peringkat ke satu peringkat
yang penting kena usaha


-----------------
BiaR rEbaH jaNgaN berUbaH...
biar Terbuang TeruS berJuaNG
bersama MenggApai cinTA Nya yang terAguNG


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

mmka_islamic
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24990
Posting: 20
Dari: ardhul kinanah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 18:15


assalamualaikum...
erm sekadar pendapat...mohon dtegur andai ada yang tidak kena...erm soal jodoh pertemuan ini semuanya hak Allah Taala...Dialah yang paling layak untuk menentukan baik buruk hidup kita..semuanya ada hikmah yang tersendiri,tak perlu merungut dan menghina sekirannya kita tidak dapat apa yang dihajati selama ini..sama juga dalam mencari calom isteri..sepatutnya kita setiap pasangan perlulah sentiasa mensyukuri dengan apa dikurniakan Allah Taala..dan terima seadanya setiap kelebihan dan kekurangan yang ada pada pasangan kita..suami isteri saling memerlukan..dan setiap kekurangan dapat ditutup seandainya wujud persefahaman dan kasih sayang antara setiap pasangan dalam melayari bahtera rumah tangga..bercakap pasal 3 ciri2 isteri tadi..sebenarnya dapat kita rangkumkan ianya supaya jadi satu ungkapan yang senang kita faham..berpandukan firman Allah Taala.."lelaki baik untuk perempuan baik..perempuan baik untuk lelaki baik"..begitulah sebaliknya..kesimpulannya..kita sebagai hamba perlulah menerima setiap apa yang ditaqdirkan untuk kita..ada hikmahnya..mungkin Allah Taala nak uji sejauh mana ketaqwaan dan keimanan kita pada-Nya dan mungkin juga hrni kita tidak dapat merasai lambat laun kita kan dapat jua merasai kenikmatan dan bangga dikurniakan isteri sedemikan rupa..oleh itu bersyukurlah selalu..


-----------------
"Qasadkan segala amalan kerana Allah Taala insyaAllah setiap apa yang kita hajati akan tercapai bersertakan amalan,usaha,doa,dan bertawakal kepada Allah Taala..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmka_islamicProfil   Hantar PM kepada mmka_islamic   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 21:27


;-) first mesti cari yang beragama dulu.....lepas itu baru tengok ciri2 lain.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174199 saat. Lajunya....