Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 4 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Nikah Gantung


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Nikah Gantung

Please Mendaftar To Post


Oleh Nikah Gantung

albaab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2006
Ahli No: 22362
Posting: 29
Dari: Di mana bumi dipijak

brazil  


posticon Posting pada: 28-02-06 11:58


Aslkm...

ni ana nak tanya ahli ukhwah semua..bagaimanakah nikah gantung ni..apa hukumnya??

harap mta penjelasan semua..

terima kasih.. :-? :-(

[ Telah diedit oleh: Kang pada 28-02-06 13:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For albaabProfil   Hantar PM kepada albaab   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-02-06 12:12


kalau ikut feqah nikah gantung ni telah dipersetujui oleh ulama' syfi'.. ulama' feqh telah berhujah berdasarkan kaedah feqah 'saddul zarae'k' yakni mendahulukan maslahat (menghalalkan hubungan leleki dan perempuan yang bukan muhrim) dari mafsadah atau kefasadatan (zina atau yang selayak dengannya) jadi mengelak dari kefasadan perlu didahului dari berlakunya kemungkaran..

pepatah melayu kita sering dengar orang tua2 cakap 'mencegah lebih baik dari merawati'...

tentang mahar atau mas kawin pula nabi cakap wanita yang paling mulia adalah wanita yang paling murah mas kawin atau maharnya.. so buat kaum hawa jangan la mahal2.... huhuhu

kalau dari aspek nafkah pula.. setengah pendapat mengatakan tak boleh jima' kalau jima' kena bagi nafkah sepenuhnya.. kalau tak juma' tak perlu bayar.. tapi kalau takat pegang2 ok sebab halal cuma tak boleh tuttt saja... (maaf)

kat sini lah kelemahan kawin gantung ni sebab tak dapat merasai kenikmatan berumah tangga.. fahamilah apa itu falsafah perkahwinan ... rasanya semua tahu.. wallahu alam bisassawab.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 28-02-06 12:17


saya cadangkan tak perlu fikir sangat nikah gantung ini...Kalau nak nikah..nikah betul2 mengikut syarak.....yang haram jadi halal..
thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-02-06 12:41


ada lagi ke orang nak nikah gantung???
biasanya untuk apa ek!!!
alang2 nikah tak payah la nak gantung ye tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 28-02-06 12:44


mana ada nikah gantung.. orang kita saja pandai2 letak nama... dah nikah tu nikah sajalah kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-06 15:20


Nikah Gantung means, Nikah Dahulu , Kenduri kemudian.... Kita dahulukan perkara-perkara yang wajib seperti nikah and yang lain-lain..... Tentang hal kenduri-kendara akan di buat kemudian.. Ini bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak di ingini sepanjang pertunangan atau "kawan".... itulah yang saya faham dan difahamkan tentang istilah "NIKAH GANTUNG "

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-02-06 16:53


um.. nkh gntung nh macam nikah dalam keadaan yang trgesa3.. biasanya student2 yang nkh gantung nh.. bagus untuk elakkan pergaulan yang terlalu bebas antara lelaki gan perenpuan nh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

aisyahusna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23069
Posting: 62
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 28-02-06 17:14


Hmm...ana pernah mengenali seorang ustaz yang amalkan nikah gantung ni..dia buat macam tu sebab isterinya masih belajar..baru 16 tahun..tapi ustaz ni tak mahu bertunang sebab pertunangan tu masih boleh putus..lagipun kalau dah nikah senang, boleh bertemu tanpa ada rasa bersalah dan rasa berdosa..lainlah kalau bertunang, masih tak halal lagi kan??


-----------------
Kekayaan pada lapangnya hati..
Rupawan pada indahnya budi..
Bangsawan pada kerendahan diri..
yang sering sujud di telapak Ilahi..


Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahusnaProfil   Hantar PM kepada aisyahusna   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 17:19


betul la macam pendapat akhi_arab tu tapi sekarang dah lama tak dengar nikah gantung ni mungkin tak ada lagi agaknya.. jika keadaan tak mengizinkan elok la nikah gantung dulu mengelakkan yang haram maklum la pengaulan sekarang ni tak pegang tangan macam tak best saja.. elok nikah gantung dari gantung tak bertali pulak nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 26-03-06 13:44


LEBIH SELAMAT NIKAH GANTUNG DARI BERZINA...........

SEKURANG2NYA SEDAP JUGAK DAH BERDATING........

BAWAK HOTEL mana-mana PUN TAK KENA CEKUP..WAKAKAKAKAKA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 03:49


kawin ni xpayah nak gantung lagi dah..
kawin betul-betul saja...barula dapat barokah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 29-03-06 03:56


YELAH..ada juga MASALAH ZAMAN SEKARANG NI.....DARI TUNANG2 BAIK KAHWIN TERUS..SENANG...BIARLAH GANTUNG ATAU TIDAK..KAN KAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 10:52


Pada 28-02-06 15:20 , Akhi_Arab posting:

!!! QUOTE !!!

Nikah Gantung means, Nikah Dahulu , Kenduri kemudian.... Kita dahulukan perkara-perkara yang wajib seperti nikah and yang lain-lain..... Tentang hal kenduri-kendara akan di buat kemudian.. Ini bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak di ingini sepanjang pertunangan atau "kawan".... itulah yang saya faham dan difahamkan tentang istilah "NIKAH GANTUNG "




pahaman saya pun macam itu..

dulu cikgu sekolah ada yang nikah gantung.. after akad nikah,majlis kendurinya berbulan2 selepas tu..
dia buat macam tu sebabnya suami masuk hutan dan tak sempat nak buat kenduri dalam masa terdekat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 09:49


nikah gantung ni memang elok dan tak salah pun di dalam agama kita,,,sebab paksi perkahwinan tu boleh merujuk kepada perlindungan..

tapi sikap mentaliti sesetengah masyarakat dewasa ini...bila nikah gantung,ada saja fitnah yang disebarkan,,ada sangkaan yang bukan2 lah,,itu yang sstgh pasangan elakkan nikah gantung ni,,,MENTALITI yang shot...

tambah lagi,,hal ni ada family yang tak nak 2,3 kali kerja,,nikah dan buat kenduri terus,,macam mana ek nak ubah persepsi masyarakat,,,sebab ada yang lebih mengutamakan adat dr syarak..

so pendekatan yang terbaik,,yang lelaki tak rasa terbeban,,pihak perempuan pula tak rasa dimalukan,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:22


assalammualaikum

masa saya kawin dulu.. kami nikah gantung... sebab kitaorang masih belajo... kebetulan masa itu tengah final exam... kawin masa belajo.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:30


salam..
yang penting nikah saja dulu..
bolehlah elak pergaulan hawa nafsu ye
kan..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109088 saat. Lajunya....