Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 101
Ahli: 0
Jumlah: 101
  Yang Masuk Ke Sini
nasrun_qalbi: 19 hari yang lalu
sadiqah: 23 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Teguran untuk ahli forum UKHWAH


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Teguran untuk ahli forum UKHWAH

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Teguran untuk ahli forum UKHWAH

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 01:14


Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum warah matullah

Ana bukanlah insan yang terbaik untuk menegur. Atas dasar mengingatkan dan ingin membetulkan sahabat2 yang ana kasihi fillah. Sudah lama terbuku cuma tak dapat disampaikan. Alhamdulillah, ana membaca satu tulisan dari satu web log yang ana kira sebagai 'apa yang ingin ana sampaikan'. tolong la baca hingga ke akhirnya.

***************************************

Teguran Dari Aku Untuk-DiriMu (18 PL)


Meneliti beberapa weblog kawan-kawan, rakan taulan, sahabat-handai membuatkan ana terkasima, terjanggama, tersangkasuma serta pelbagai lagi rasa tidak seksama di hati dan kurang senang di diri.


"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma 'ruf, mencegah dari yang munkar" (At-Taubah: 71).Permasalahan Bercampur Lelaki Perempuan


Sesungguhnya perintah menundukkan pandangan merupakan satu adab, tuntutan dan perintah sunnah yang diperintah oleh Allah swt dan diajari oleh sunnah baginda salallahualaihiwasalam. Ana merasa pelik bagaimana pemilik-pemilik weblog tertentu boleh memaparkan gambar lelaki dan wanita bergambar di tepi pantai yang indah.....konon melalui satu program, baktisiswa dan pelbagai lagi.


“Janganlah kamu mendekati zina sesungguhnya zina itu satu perbuatan yang sangat keji dan seburuk-buruk jalan (dalam memenuhi fitrah)” (Al-isra : 32).


Sungguh persahabatan lelaki perempuan, memual di friendster, di Sms.ac, YM dan pelbagai lagi medan yang ana tahu dan tidak tetapi sebenarnya ianya meragukan dan dipenuhi syubhat. Tidak bersalah berkenalan, tidak bersalah apa-apa untuk seorang lelaki menjemput seorang muslimah menyertai rangkaian "friendster"nya atau apa....


Namun menjadi kesalahan bagi seorang muslim yang beriman dengan Allah dan rasul serta mengakui menuruti perintah Al-Qur'an dan sunnah untuk memaparkan gambar-gambar wanita dan lelaki sekalipun bertudung tetapi bercampur dalam sebuah gambar dengan tanpa keperluan yang mustahak dan darurat.


“Wahai orang-orang yang beriman janganlah kamu mengharamkan apa yang baik yang dihalalkan oleh Allah kepada kamu dan janganlah kamu melampaui batas sesungguhnya Allah tidak suka kepada golongan yang melampaui batas” (Al-Maidah : 87).


Apakah kepentingan dan manfaat seorang yang beriman kepada Allah swt memaparkan gambar rakan-rakan kenalan wanitanya dalam weblog, friendster dan lain-lain sekiranya dia seorang yang muslim ?


“Dan katakanlah kepada lelaki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluan-nya" (An-Nur: 30).


“Dan katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluan-nya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya” (An-Nur: 31).

Lalu menulis di bawahnya " rehlah ke pantai" atau " kami berposing dengan gembira" apakah ini adab dan teladan sunnah rasulullah salallahualaihiwasalam ?

Sekalipun pada zaman baginda rasulullah tiada kamera digital dan kamera manual tetapi tentu kita tahu bahawa sekiranya wujud kamera pun pada zaman nabi salallahualaihiwasalam para sahabat ra dan rasulullah tidak akan berpossing-possing bercampur lelaki dan perempuan dalam satu gambar !!!


Sedangkan baginda pernah menyebut : “Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, maka apabila dia keluar (dari rumah) , syaitan akan menghiasinya” (Dikeluarkan oleh Al Bazzar dan At Tirmidzi dan dishahihkan oleh Asy Syaikh Al Albani dalam Irwaul Ghalil jilid I).


“ Sesunnguhnya nafsu itu sentiasa mengarah kepada kejahatan…” (Yusof : 53).


Baginda rasul pernah mengatakan : “Sesungguhnya tidaklah datang malu melainkan membawa kebaikan” (hadith sahih riwayat Bukhari no 6117 dan Muslim no 37).


Apakah mungkin sahabat ra akan berpossing bertangkap gambar dengan sahabat wanita ra dengan alasan mereka bergambar kenangan kononnya "ukhwah fillah" di tepi pantai yang indah atau di hutan peranginan kawasan rekreasi ?


“Dan sesungguhnya pada peribadi rasulullah itu sebagai contoh teladan yang terbaik.” (Surah Al-Ahzab : 21).


MasyaAllah..., sekalipun ana ini dianggap kolot tetapi ana merasakan perlulah menegur sahabat-sahabat dan kenalan ana yang terlalu sangat modennya dan bebas pergaulannya.


Kita perlu sedar, perbuatan bersosial lelaki perempuan tanpa batasan sangat ketara bertentangan dengan perintah daripada Al-Qur'an dan sunnah dan hendaklah kita berusaha menjaga diri dari maksiat.


Tidak haram perempuan muslimah memaparkan gambarnya yang menutup aurat dan gambar-gambar bersama kawan-kawan perempuannya sekalipun hukumnya makruh dan dibenci serta boleh jatuh haram apabila mengundang fitnah tetapi apabila dia memaparkan gambar dirinya (wanita) dengan kawan-kawan lelakinya maka ianya sudah jadi salah dan seolah-olah umat Islam ini sama sahaja seperti barat yang biasa bergambar lelaki perempuan kawan kenalan cuma hanya tudung yang membezakan.Hubungan Bebas Lelaki Dan Wanita


Sesungguhnya syariat Islam membataskan perhubungan lelaki dan wanita dalam apa jua keadaan yang tiada keperluan dan hendaklah hubungan itu berlangsung dengan menuruti syariat dan membawa manfaat bukan mudharat.


Terlalu bebas hubungan lelaki perempuan baik dalam ruangan sihat di yahoo mesengger, di dalam mirc dan juga di dalam ruangan-ruangan agama yang merapu dan mengarut.


“ Sesunnguhnya nafsu itu sentiasa mengarah kepada kejahatan…” (Yusof : 53).


Kita lihat dalam group-group dan ruangan agama yang dibangunkan secara portal banyak mengarut sekalipun mengunakan nama-nama agama dan arab tetapi dalamnya lelaki dan perempuan bebeas mengarut dan bermaksiat dan merapu dan berkenalan dan bersosial seolah-olah seperti barat cuma di atas namakan agama.


eida (bukan nama sebenar) : Hai..apa kaba ? cihat tak ? i just visit your blog...nice i like it...ukhwah fillah...bila boleh jumpa
tuan punya blog


( lelaki) : baik....u pulak jaga diri yee...ukhwah Fillah !


Apabila ana membaca tulisan di atas dalam ruangan chitchat di blog-blog dan juga seringkali menemui percakapan bodoh, kosong seperti ini dalam ruangan-ruangan agama maka ana merasa sedih dan terkilan dengan budaya Islam di Malaysia yang sudah mengarut.


Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wassalam bersabda : “Aku melihat ke dalam syurga maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakkan penduduknya adalah wanita” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim dari Ibnu Abbas dan Imran serta selain keduanya).


Dari Imran bin Husain dia berkata, Nabi Shalallahu ‘alaihi wassalam bersabda : “Sesungguhnya penduduk syurga yang paling sedikit adalah wanita.” (hadith riwayat Muslim dan Ahmad).


Imam Qurthubi rahimahullah mengulas hadits di atas dengan pernyataannya : “Penyebab sedikitnya kaum wanita yang masuk syurga adalah hawa nafsu yang mendominasi pada diri mereka, kecondongan mereka kepada kesenangan-kesenangan dunia, dan berpaling dari akhirat kerana kurangnya akal mereka dan mudahnya mereka untuk tertipu dengan kesenangan-kesenangan dunia yang menyebabkan mereka lemah untuk beramal. Kemudian mereka juga sebab yang paling kuat untuk memalingkan kaum lelaki dari akhirat disebabkan adanya hawa nafsu dalam diri mereka, kebanyakan dari mereka memalingkan diri-diri mereka dan selain mereka dari akhirat, cepat tertipu jika diajak kepada penyelewengan terhadap agama dan sulit menerima jika diajak kepada akhirat.” (Jahannam Ahwaluha wa Ahluha halaman 29-30 dan At Tadzkirah halaman 369).


Apalah gunanya ada jemaah-jemaah dan gerakan sofwah Islamiyah sekiranya mereka dengan gerakan-gerakan dan persatuan-persatuan ini lebih merosakan dan mencampurkan anak-anak muda lelaki dan perempuan dengan mengatas namakan agama ??


Muslimat tudung labuh konon menjaga diri tetapi boleh pula bergambar senyum manis dengan rakan-rakan lelaki yang berkopiah merah, putih dan kopiah raihan konon "ukhwah Islamiyah" sedangkan Islam bukanlah demikian dan pemikiran umat Islam Malaysia sudah melampaui batasan.


Segala puji hanyalah bagi Allah swt dan dalam kesakitan dan kesihatan yang merosot dan diri yang lemah ini ana memanjatkan rayuan kepada umat Islam kembalilah kepada sunnah rasulullah salallahualaihiwasalam.


Pesanan buat muslimah, hentikanlah kata-kata mengedik-gedik, terhegeh-hegeh, mengatal tak tentu hala dan jadilah muslimah solehah yang menjaga diri, cakapan dan tulisan serta perangai.


Bagi muslimin, hendaklah menjaga diri dengan iman dan ilmu serta akhlak yang soleh dan mentaati perintah Allah dan rasul-Nya, usahakan menghindari fitnah wanita dan godaan percampuran bebas kerana lelaki yang soleh ialah yang menjaga dirinya dari maksiat kepada Allah swt.


Sabda baginda rasulullah : " Tujuh golongan yang akan dinaungi oleh Allah swt di hari tiada naungan (perlindungan) selain dari perlindungan Allah...pemuda yang hidup dalam ibadah kepada Allah (jauh dari maksiat) ....pemuda yang apabila digoda oleh wanita yang cantik dan berkedudukan untuk melakukan maksiat lalu berkata : Sesungguhnya aku takut kepada Allah..." ( Hadith sahih riwayat Bukhari dan Muslim).


Katakanlah wahai muslimin sejati, salafi dan sunni dan hakiki dan umat Nabi Salallahualaihiwasalam apabila kamu di goda oleh muslimat-muslimat dengan menerima kehadiran mereka tanpa diundang dalam hidup kamu dengan berkata "Sesungguhnya aku takut kepada Allah".


Segala puji hanyalah bagi Allah swt, semoga Allah menerima diri ana di sisinya dan kepadanyalah ana kembali...


Sakit ini satu nikmat
Kerananya kita menyedari akan perihal rahmat
Hikmah yang tersembungi di dalam langit tinggi
Hanya pemilik langit dan bumi yang mengetahui
Kesembuhan itu aku tidak ingini
Keredhaan itulah yang aku dambai


**************

sahabat2...jangan halalkan apa yang allah dah haramkan
walaupun atas dasar UKHWAH
kerana matlamat tak menghalalkan cara
banyak lagi cara yang betul untuk berukhwah
jangan rosakkan nama islam
jangan cemarkan dengan perbuatan yang salah

ana harap baca dengan hati terbuka
dan pihak bertanggungjawab disini boleh selesaikannya
ana menegur seikhlas hati
bukan untuk yang lain selain kasih kepada sahabat2 kerana Allah

wallahu'alam
wassalaam


-----------------
~www.salwasaleh.blogspot.com/www.tazkirahonline.blogspot.com~


Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 01:53


thanks

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 02:42


Assalamualaikum..

syukran atas peringatan dan teguran ini..
moga kita terhindar dari perkara2 yang mendatangkan kemurkaan ALLAH..
AMIN..

:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-06 02:46


AssaLamu'aLaikum .. thank you for your adveced.. kat sini, Wawa nak buat pengakuan yang mungkin akan menyinggung sesetengah pihak, Wawa sebenarnya memang tak nak gambar Wawa disiarkan dalam portal ni tapi... tup...tup.. ada juga terselit. So.. harap2 pihak yang terbabit sudi 'membersihkan' kembali gambar tu. Wawa bergambar hanya untuk suka-suka bukan untuk dipamerkan.. Harap ianya tak menyinggung perasaan sesiapa ok? Sorry to say but i just want to be my self.. Ada baiknya kita minta permission dari tuan punya body sebelum kita nak siarkan gambar dia terlebih dahulu. Kalau Wawa tau gambar tu nak disiarkan, Demi ALLAH Wawa tak nak bergambar.. Hm... WALLAHU A'LAM ... Sorry atas luahan tadi ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 09:25


شكرا Syukran kerana mengingatkan Saya yang lalai... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-02-06 11:12


thanks... :-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya�


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 11:40


Sungguh bagus tulisan dari saudara/saudari miyuki..Terima kasih di atas peringatan anda. Moga kita sentiasa di atas landasan dan laluan yang benar serta diredhai Allah...insyaAllah..Wallahua'lam....

**Moga ada lagi teguran2 sedemikian pada masa akan datang...Itu yang diharapkan...Yang baik berterusan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-06 12:21


terima kasih diatas teguran...

ini adalah untuk peringatan kita semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 12:45


syukran...barakallahufiikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-02-06 12:58


syukran aidan...
satu teguran yang membina..:)
harap dapat ambil manafaat...
ini barulah boleh diumpamakan cermin sesama mu'min...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 16:32


syukran ya akhi....cukup bermanfaat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 18:49


Subhanallah...hati terasa gembira dengan peringatan yang cukup bermanfaat ini...arigato gozaimas...semoga semua muslimin dan muslimat mendapat peringatan yang berguna dan bersama2 bersedia mengubah diri ke arah ISLAM yang sejati dan syumul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 18:52


orang seperti ini yang kita hendaki...dalam bersahabat..tegur menegur mana yang silap.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-06 20:43


boleh tahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-06 20:57


:roll: Syukran...


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

Nurilislami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13939
Posting: 53
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-02-06 22:19


Terima Kasih (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurilislamiProfil   Hantar PM kepada Nurilislami   Quote dan BalasQuote

zulaika_85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19630
Posting: 20
Dari: usm-penang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 22:57


syukran...sama2lah kita muhasabah diri kita semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulaika_85Profil   Hantar PM kepada zulaika_85   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 00:01


terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 03:38


boleh ana kategori tajuk ini sebagai satu ikthilat antara lelaki dan perempaun...Malah islam telah mengariskan batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan untuk menjauhkan fitnah...kekadan perkara macam ini jarang sekali diambil perhatian......

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 04:07


assalamualaikum...

syukran atas teguran tersebut...

semoga kita semua ambil ihtimam dari pesanan dan teguran tersebut...hal yang kecil pun jika tidak di perbaiki akan jadi kecacatan yang besar dikemudian hari..

ALLAHU AKBAR.....

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 05:17


teguran yang cukup bagus...dan sama2lah kita hitung diri kita sebelum kita di hitungkan nanti.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 10:38


syukran........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 12:55


batil....bagaimana bantuan Allah akan sampai....islah takkan terjadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

eela_hidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22721
Posting: 9
Dari: Kelantan

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-06 13:11


syukran...syukran....syukran..
teguran yang amat bermakna....:):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eela_hidayahProfil   Hantar PM kepada eela_hidayah   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-02-06 13:30


terima kasih..............akan ku ingat teguran ini supaya aku tak buat ' kesilapan' yang sudah dianggap biasa di kalangan kita......

terima kasih meyakin kan lagi apa yang saya percaya..............hanya Allah dapat membalasnya..................terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 13:54


bagus laaa....
ada yang mengingatkan kita...
biasalah manusia mudah lalai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 14:26


bagus betul penulisan anti ni.satu peringatan yang berguna buat kita semua.kita mudah terlalai dengan istilah2 islamik sehingga boleh membawa kita terkeluar dari batas2 syariah.SYUKRAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 14:35


thanks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 14:43


Syukran jazilan...(",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

elcoyote
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.11.2005
Ahli No: 20235
Posting: 28
Dari: Perbukitan Ilmu Bangi

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-06 16:05


syukran pula...semoga ada lagi teguran yang memang BERNAS seperti ini...insyaAllah....hanya DIA yang tahu...wallahua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For elcoyoteProfil   Hantar PM kepada elcoyote   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 16:52


:roll: kalau macam tuu..frienster tu tak boleh la hukum nya....

:-di :-di selamat ana xjoin frienstrer...join ukhwah pun dah cukup ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 17:08


syukran jazilan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 18:15


salaam

pembetulan, bukan ana yang tulis. itu dari orang lain namun sama dengan apa yang ingin ana sampaikan

tentang friendster dan sebagainya,ana tak berani nak jatuhkan hukum kepada siapa2

wallahu'alam
wassalaam

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 20:32


Pada 20-02-06 16:52 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: kalau macam tuu..frienster tu tak boleh la hukum nya....

:-di :-di selamat ana xjoin frienstrer...join ukhwah pun dah cukup ;-)pernah join kejap...lepas itu terus boikot sebab ada something yang tak kena.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 21:37


:-) yang baik berterusan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 21:45


syukran kasiran...
teguran yang membina ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 22:49


sentiasalah ingat mengingati sesama kita umat islam..
syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Bukhara
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21291
Posting: 1
Dari: TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-02-06 23:01


AlhamduLiLLAh....
InsyaAllah Islam boleh menjadi sebuah kuasa yang kuat jika ada pandangan seperti ini....kekuatan Islam kerana kebenarannye....sama-sama la kita memikirkan....

WALLAHUALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For BukharaProfil   Hantar PM kepada Bukhara   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 10:34


Tak ramai di kalangan orang-2 Islam kita yang berpandangan seperti ini ... kadang-kadang kecewa pasal ramai di kalangan gadis-gadis bertudung labuh yang dari segi luarannya boleh dikatakan sopan, tapi kurang menjaga hati dan perasaan ... maksudnya sengaja membiarkan hati dan perasaan di sentuh oleh lelaki bukan mahram tanpa berusaha untuk melawan dengan bersungguh-sungguh ... memang banyak kes gadis-2 bertudung labuh cair dengan perilaku, perkataan (sama ada jiwang atau tidak), perhatian (caring) dan perbuatan sang lelaki bukan mahram yang bisa menyentuh hati dan perasaannya ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 00:59


salaam

teguran biasanya akan menyebabkan orang terasa di dalam hatinya. Begitulah yang sepatutnya

ana melihat di sebelah kiri portal ini kerap ada gambar2 yang tak sepatutnya ada. muslimin bercampur dengan muslimat. komen-komen yang diberikan juga tidak wajar.

ana harap dapat diberi perhatian terutamanya admin portal ini. entuma semua mencorak portal ini dengan qudwah tersendiri. jadilah qudwah hasanah...

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 12:54


Ya Allah ampunkan aku atas kelalaianku
betapa tak mampu selama ini aku menjaga maruahku
tak mampu aku menjadi muslimah
tak mampu lagi aku menjadi isteri solehah
tak mampu menjadi ibu mithali
aku tak mampu untuk segalanya
untuk keredhaanMu
tapi sahabatku...
Allah sentiasa memelihara aku
dari cinta manusia
aku sering kalah dalam cinta manusia
Betapa Allah sayang diri ini
aku redha kini
sahabat
doakan aku agar terus dengan hidayah ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 12:56


Pada 22-02-06 10:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Tak ramai di kalangan orang-2 Islam kita yang berpandangan seperti ini ... kadang-kadang kecewa pasal ramai di kalangan gadis-gadis bertudung labuh yang dari segi luarannya boleh dikatakan sopan, tapi kurang menjaga hati dan perasaan ... maksudnya sengaja membiarkan hati dan perasaan di sentuh oleh lelaki bukan mahram tanpa berusaha untuk melawan dengan bersungguh-sungguh ... memang banyak kes gadis-2 bertudung labuh cair dengan perilaku, perkataan (sama ada jiwang atau tidak), perhatian (caring) dan perbuatan sang lelaki bukan mahram yang bisa menyentuh hati dan perasaannya ...


dan apabila bertemu dengan pasangan yang sekufu dgnmu,bersesuaian dgnmu dan cukup syaratmu
maka,segerlah kamu bernikah lillahitaalla
semoga bersih diri dari noa dan dosa insyaallah


-----------------
Ya Allah Cintailah aku
dan himpunkan hatiku bersama hati yang menyintaiMu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 12:58


Pada 22-02-06 10:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Tak ramai di kalangan orang-2 Islam kita yang berpandangan seperti ini ... kadang-kadang kecewa pasal ramai di kalangan gadis-gadis bertudung labuh yang dari segi luarannya boleh dikatakan sopan, tapi kurang menjaga hati dan perasaan ... maksudnya sengaja membiarkan hati dan perasaan di sentuh oleh lelaki bukan mahram tanpa berusaha untuk melawan dengan bersungguh-sungguh ... memang banyak kes gadis-2 bertudung labuh cair dengan perilaku, perkataan (sama ada jiwang atau tidak), perhatian (caring) dan perbuatan sang lelaki bukan mahram yang bisa menyentuh hati dan perasaannya ...


dan apabila bertemu dengan pasangan yang sekufu dgnmu,bersesuaian dgnmu dan cukup syaratmu
maka,segeralah kamu bernikah lillahitaalla
semoga bersih diri dari noda dan dosa insyaallah


-----------------
Ya Allah Cintailah aku
dan himpunkan hatiku bersama hati yang menyintaiMu


Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

nzawaty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22474
Posting: 124
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-06 12:59


sesungguhnya
iman ini lemah
tak pernah mampu menegur insan lain
sdgkan hati membenci

Bookmark and Share

    


  Member Information For nzawatyProfil   Hantar PM kepada nzawaty   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-02-06 13:56


Pada 20-02-06 16:52 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

:roll: kalau macam tuu..frienster tu tak boleh la hukum nya....

:-di :-di selamat ana xjoin frienstrer...join ukhwah pun dah cukup ;-)
Kenapa pula ?????????? :-| :-| :-? :-? :-o


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 24-02-06 15:26


assalamualaikum

ana cadangkan kepada admin untuk Delete semua gambar kat dalam ukhwah.com ni yang ada percampuran lelaki perempuan yang bukan mahram.

setuju?

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:06


testing..testing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:09


hhmmm..pandangan dan teguran yang amat membena dan bernas sekali...saya bersetuju tapi tidak 100%...saya agak baru menyertai ruangan portal ni dan tidak lain tidak bukan tujuan saya adalah untuk mendapatkan maklumat-maklumat serta info terkini mengenai dunia Islam hari ini...tu yang telah menarik minat saya untuk terus 'mengexplore' ruangan portal ni...dan jauh sekali berniat untuk mencari kenalan2 baru yang mungkin mengundang pelbagai risiko dikemudian hari....tapi, apa yang dapat saya perhatikan...portal ni tidak 100% 'bersih' dengan apa yang kita jangkakan...maaf jika coretan saya agak kasar dan mengguris hati mana-mana pihak...tapi kepedasan tu tetap dapat dirasai jika lada yang kita kunyah...tidak mungkin dengan sekadar menggunakan islamic and arabic name, kita dapat menutup kesalahan2 dan kepincangan2 yang kita telah lakukan secara sedar atau tak sedar....sebab setiap perbuatan tu boleh dinilai oleh setiap orang dari sudut yang berbeza.. straight to the point.... elakkan hipokrit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:15


ok..saya tak bersetuju 100% dengan pandangan miyuki ini...ye la...setiap perkara yang dilakukan tu bergantung pada niat masing2...cuma hak kita untuk menegur tu adalah menjadi suatu kewajipan agar yang melakukan kesalahan tidak terus lalai dengan apa yang telah dilakukannya...so, jangan la melontar tuduhan yang melulu sebelum mengenalpasti tindakan seseorang itu betul atau salah seperti apa yang kita andaikan....mungkin conservative mind ni agak penting untuk mengekalkan kualiti yang kita pertahankan lebih2 lagi apa yang telah dilandaskan...tapi..kita bergerak mengikut peredaran masa dan zaman...banyak perkara2 baru yang kita temui dan secara tak langsung mungkin menjadi suatu cabaran pada kita untuk menghadapi sesuatu keadaan itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:15


so, kita kena sesuaikan diri kita dengan keperluan zaman dan ingat jangan sekali2 mengabaikan tuntutan syariah dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Ilahi...banyak perkara yang perlu kita fikirkan dan selesaikan secara bersama...jangan kita fikir mentaliti kita adalah sama dengan orang lain, so...kita boleh putuskan apa sahaja yang kita rasa betul...sedangkan kita mungkin tak tau..suatu hari nanti, mungkin kita akan melakukan perkara yang sama dengan perkara yang pernah kita tegur suatu ketika dulu...malah lebih hebat!! nauzubillah...tapi tu la hakikat..dan saya pernah jumpa orang-orang yang sedemikian rupa...minta maaf ye miyuki...ni pengalaman saya sendiri...thats why...kadang-kadang saya rasa hilang hormat pada orang-orang begini...hanya pandai berhujah, tapi tidak pandai nak mengaplikasikannya....minta maaf sekali lagi......minta ampun andaikata coretan ni amat kasar dan melampau....wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:19


sorry tau semua....tu just my opinion...tapi hak setiap orang untuk mengemukakan pendapat masing2 bergantung pada apa yang dipegang selagi tidak menyalahi hukum syariah...tu prinsip saya....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

miyuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 441
Posting: 249
Dari: Auckland

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 14:33


Salaam

Jzkk kepada ukht atas pandangan tersebut. memang begitu lumrahnya. kerana itu Allah mengingatkan dalam surah as-shaff ayat 2 dan 3:

"Hai orang-orang yang beriman,mengapa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu perbuat? Amat BESAR kebencian disisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tiada kamu kerjakan"

Tugas ana sebagai sahabat telah selesai, terpulang pada yang memiliki pertimbangan untuk memikirkannya.

Ukht, iman itu ada naik dan turunnya. Jangan hingga satu kesilapan golongan yang ukht perkatakan, kita meletakkan beban kesalahan pada bahu mereka. Sedangkan Allah berikan banyak peluang, apatah lagi kita insan kerdil. Andai ada sahabat seperti itu, waktu itulah kita yang menegur. Itulah hakikat insan, saling tegur menegur antara satu sama lain seperti firmannya:

"Oleh sebab itu berikanlah peringatan kerana peringatan itu bermanfaat, orang yang takut (kepada Allah) akan mendapat pelajaran, orang-orang celaka (kafir) akan menjauhinya"

Benar zaman berubah namun ana TEGASkan sohibiah sekalian, syariat yang diturunkan kepada kita tidak berubah. Tetap sama. Andai tiada keperluan dan maslahat untuk perkara seperti itu, mengapa dilakukan atas dasar ukhwah dan jalan Allah?

Ana harapkan teguran dari sohibiah sekalian andai nanti ditakdirkan ana membuat kesalahan kerana manusia memang pelupa. Afwan atas segala yang ana katakan...

Astagfirullahal 'azim
Wallahu'alam

Wassalaam

Bookmark and Share

    


  Member Information For miyukiProfil   Hantar PM kepada miyuki   Pergi ke miyuki's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 02:05


pesanan sedara miyuki mungkin agak keras..tapi ada kebenarannya...cuma ana pun guna friendster untuk mencari kenalan lama...ramai juga ana jumpa..semua amal bergantung pada niat..namun tahniah saudara miyuki atas pandangan..terima kasih atas teguran ikhlas tersebut...Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 02:21


Pada 24-02-06 16:15 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

so, kita kena sesuaikan diri kita dengan keperluan zaman dan ingat jangan sekali2 mengabaikan tuntutan syariah dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Ilahi...banyak perkara yang perlu kita fikirkan dan selesaikan secara bersama...jangan kita fikir mentaliti kita adalah sama dengan orang lain, so...kita boleh putuskan apa sahaja yang kita rasa betul...sedangkan kita mungkin tak tau..suatu hari nanti, mungkin kita akan melakukan perkara yang sama dengan perkara yang pernah kita tegur suatu ketika dulu...malah lebih hebat!! nauzubillah...tapi tu la hakikat..dan saya pernah jumpa orang-orang yang sedemikian rupa...minta maaf ye miyuki...ni pengalaman saya sendiri...thats why...kadang-kadang saya rasa hilang hormat pada orang-orang begini...hanya pandai berhujah, tapi tidak pandai nak mengaplikasikannya....minta maaf sekali lagi......minta ampun andaikata coretan ni amat kasar dan melampau....wallahu a'lam...


agak keras....tapi ada peingatan yang bermanfaat...insya-ALLAH, mudah2an ALLAH bagi kekuatan pada semua hambanya yang mengajak kepada kebaikan untuk mengamal dan istiqamah dengan apa yang diusulkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 03:10


thanks untuk info ni..
sama-sama lah kita bermuhasabah merenung kesalahan kita..
may god bless all of u..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 01-03-06 08:43


Pada 23-02-06 00:59 , miyuki posting:

!!! QUOTE !!!

salaam

teguran biasanya akan menyebabkan orang terasa di dalam hatinya. Begitulah yang sepatutnya

ana melihat di sebelah kiri portal ini kerap ada gambar2 yang tak sepatutnya ada. muslimin bercampur dengan muslimat. komen-komen yang diberikan juga tidak wajar.

ana harap dapat diberi perhatian terutamanya admin portal ini. entuma semua mencorak portal ini dengan qudwah tersendiri. jadilah qudwah hasanah...

wallahu'alam


salam alaik..

erm..baru kesempatan ana membalas..

ana bersetuju juga dengan potensi dan risiko pada gambar di galeri..

so..di sini, ana rasa ada beberapa pihak yang perlu sedar kewajipannya:

1)pemilik gambar..tak perlula nak posting gambar nya..sebab mereka sendiri yang tahu niat mereka nak pamerkan gambar di galeri..untuk dikenali?untuk dipuji?untuk persahabatan? dan sbgnya..

2)admin turut memainkan peranan untuk delete mana yang tidak perlu..tidak wajar..

3)ahli ukhwah sendiri..berposting lah dengan cara elok..jika memberi komen di galeri..di forum..dengan kata-kata yang baik..kecuali di private message..nak tulis jiwa-jiwa ke..itu terpulang...Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 10:04


Berikut adalah contoh komen-2 dalam ruangan galeri gambar dalam portal yang Islamik ini. Bukan niat saya nak jatuhkan air muka sesiapa. Minta maaf kalau ada yang terasa. Cuma sekadar renungan untuk difikirkan. Gambar yang disiarkan adalah gambar sekumpulan 5 anak gadis bertudung labuh dari sebuah kolej ...

"alhamdulillah,sejuk mata memandang"

"alhamdulillah... sopannyer... boleh jadi calon ni.."

"waaa..!! *got excited* boleh ngurat."

"comellnya..anak sapa tu"

"cantik-cantik juga,yang cantik tu tuhan suka.... "

"ehh ***** ***** yang duduk belakang kerusi tu agaknya.. "

"ehh.... lawa sangat niee... anak siapa tu..."

"ooo..ini lah kumpualn nasyid tu ke..apa tu widarni..opzz silap orang rupanya....tapi adalah sikit tu"

"cantiknya...SUbhanAllah.. :) Seindah hiasan adalah wanita solehah... :) "

"ermmm,cantiknya karpet tu....sekali dengan orang-orang diatasnya.... hehehehhe"

"perempuan2 yang solehah, bukan mudah2 nak display kat public..:) "

"comel2 belaka.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 10:06


Saya tak reti nak bagi hujah syara' ... tapi saya merasakan gambar yang terdapat percampuran antara lelaki dan perempuan tu rasanya kurang sesuai untuk portal ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 01-03-06 10:43


Pada 01-03-06 10:04 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Berikut adalah contoh komen-2 dalam ruangan galeri gambar dalam portal yang Islamik ini. Bukan niat saya nak jatuhkan air muka sesiapa. Minta maaf kalau ada yang terasa. Cuma sekadar renungan untuk difikirkan. Gambar yang disiarkan adalah gambar sekumpulan 5 anak gadis bertudung labuh dari sebuah kolej ...

"alhamdulillah,sejuk mata memandang"

"alhamdulillah... sopannyer... boleh jadi calon ni.."

"waaa..!! *got excited* boleh ngurat."

"comellnya..anak sapa tu"

"cantik-cantik juga,yang cantik tu tuhan suka.... "

"ehh ***** ***** yang duduk belakang kerusi tu agaknya.. "

"ehh.... lawa sangat niee... anak siapa tu..."

"ooo..ini lah kumpualn nasyid tu ke..apa tu widarni..opzz silap orang rupanya....tapi adalah sikit tu"

"cantiknya...SUbhanAllah.. :) Seindah hiasan adalah wanita solehah... :) "

"ermmm,cantiknya karpet tu....sekali dengan orang-orang diatasnya.... hehehehhe"

"perempuan2 yang solehah, bukan mudah2 nak display kat public..:) "

"comel2 belaka.."


innalillah wa inna ilaihi roojiun...

admin...buang lah cepat gambar2 tu

perempuan bertudung tapi berposing untuk ditatap lelaki bukan mahram adalah termasuk dalam kategori gedik.. dan lelaki yang pergi kasi komen-komen macam kat atas ni pun lelaki gedik

begini ke peribadi pemuda islam?


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."
[ Telah diedit oleh: shinobi pada 01-03-06 10:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:28


minta ampun dan maaf sekali lagi kepada ahli-ahli portal jika coretan yang telah saya hantar agak keterlaluan...tapi percayalah...tujuan sebenar saya adalah untuk menegakkan kebenaran dan membaiki kepincangan yang kita telah lakukan....semoga kita boleh perbaiki dan perbetulkan secara musyarawarah....itu yang lebih afdal kan? mustahil kutukan dan kritikan yang kita lemparkan mampu mengubah sesuatu keadaan menjadi bertambah baik malah mungkin menjadi lebih parah....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:30


miyuki dan kawan2 semua...

sebenarnya tugas kita belum selesai dan tak kan selesai selagi kita berpijak dibumi yang nyata...lebih2 lagi dalam usaha murni kita untuk mengembalikan kegemilangan Islam yang amat kita sanjungi...pergorbanan amat diperlukan dalam setiap perjuangan...perjuangan pula memerlukan niat yang ikhlas dan suci kerana ALLah agar usaha murni kita tu mencapai matlamat yang kita fokuskan...oleh hal yang demikian, jangan cepat menggelabah jika cadangan dikritik..dibangkang...jadikan ia sebagai suatu semangat untuk terus berjuang....yakinlah dengan usaha murni anda itu, semoga beroleh berkat...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 11:30


hmm...pasal gambar-gambar itu...ana pun bersetuju dengan pendapat transmissionline...kurang bersetuju dengan gambar2 kat sudut galeri tu...tapi tu pendapat ana la..sebab kita tak tahu apa tujuan mereka meletakkan gambar2 mereka disitu...erkk...maksud ana kat sini, bukan semua tak elok...tapi sebahagiannya...tidak sesuai la..malah ada yang langsung tidak sesuai....maaf ku pinta..wallahu a'lamm..

****_________________________________________________****

~~~Semua orang hidup adalah tidur, bila mati baru terjaga...~~~


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 11:35


alhamdulillah, tika kita terlupa dan terleka masih ada yang sudi menegur kita kerana dia sayangkan kita semua, saudara seislamnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:13


Satu lagi tentang gambar dalam galeri .. gambar-2 dalam ni boleh di copy dan disimpan dalam hard disk, diskette, thumbdrive dan sebagainya .. bila dah boleh disimpan, maka boleh juga diedit menggunakan paint, photoshop dan macam-2 lagi software grafik yang ada ... jadi jangan terkejut lah andai mana-2 ahli ukhwah yang ada menghantar gambar tu ternampak mukanya dalam website lain dalam bentuk berbeza (setelah diedit), dijadikan perhiasan wallpaper dan sebagainya .. dan gambar anda juga boleh di print dijadikan poster dan perhiasan dompet mereka yang suka kan anda dalam rahsia !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:19


assalamualaikum wbt...

thanks a lot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 12:22


betul...betul...saya setuju sangat-sangat...kita tak boleh percaya sangat kat sesiapa yang kita kenal..yang kita tak kenal of course la.....lebih2 lagi kat cyber world ini...begitu boleh berlaku...baik beringat sebelum terkena..sediakan payung sebelum hujan...ana bukannya apa...jangan terlalu taksub...terlalu teruja...lebih baik kita berhati2...ni zaman canggih dik oii....kak oiii....biarla orang nak kata ana ni kolot pun....selagi ana mampu berfikir, ana akan lakukan yang terbaik untuk diri ana dan semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:15


ambil ikhtibar atas teguran saudara kita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:16


ada juga orang yang sudi bagi peringatan tapi ana hairan ada jugak yang tak dapat terima nasihat..ish..ish..ish hairan..hairan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:20


siapa tu tasbih?? siapa yang tak boleh terima nasihat tu....penat2 saja orang nak cuba perbetulkan kesalahan masing2...dia action macam tu pula...cuba bagi tahu kat aku siapa orang tu. Aku nak brain wash dia sikit....apa punya orang maa...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 01-03-06 18:44


semangat betul saudari farah kita ni..bakal ustazah ke..atau ahli poltiik..walau siapapun anda kelak..semoga kita tetap kekal sebagai pendae di jalan ALLAH..

hakikatnya bukan mudah kita nak jelaskan di sini..hrpan yang ada..kita berharap sangat semua yang memberi dan menerima pendapat jujur..kepada yang rasa tersalah..bersalah..berbuatlah sesuatu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 18:35


jazakallahumulkhairankathira...
terkesima seketika...
Setiap orang ada kelemahannya sendiri..maafkan ana andai selama ni terlepas cakap atau terlebih manja dalam perbualan online ini...maafkan ana..tak bermaksud nak menggoda atau apa-apa..tapi, ia terjadi spontan..kadang-kadang dapat dikawal tapi, tatkala iman lemah..terikut2 kan kata hati..but, i`m trying to be sebaik2 hambaNYA..

maafkanku...
sesungguhnya solatku, hidupku, dan matiku lillahitaala..
Moga kita dijauhkan dari kemurkaanNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 11:21


terima kasih semua...ana dah terantuk...insyaAllah ana akan perbetulkan mana-mana silap ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 11:21


terima kasih semua...ana dah terantuk...insyaAllah ana akan perbetulkan mana-mana silap ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 11:21


terima kasih semua...ana dah terantuk...insyaAllah ana akan perbetulkan mana-mana silap ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 11:26


terima kasih semua...ana dah terantuk...insyaAllah ana akan perbetulkan mana-mana silap ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 11:27


terima kasih semua...ana dah terantuk...insyaAllah ana akan perbetulkan mana-mana silap ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 12:01


terima kasih miyuki

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 08-03-06 12:03


Dah sedar bagus la

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 08-03-06 12:06


sampai 3 kali ana dah terantuk..apa cerita tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

najwa_lailatul
Warga Rasmi
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23269
Posting: 5
Dari: di mana saja

comoros  


posticon Posting pada: 08-03-06 12:25


hmmm...seronok baca posting kawan2...moga2 ada kesedaran pada diri masing2 untuk menuju ke arah keredhaan Allah...itu destinasi utama kita...insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_lailatulProfil   Hantar PM kepada najwa_lailatul   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 12:26


assalamualaikum..
alhamdulillah..terima kasih kerana teguran tu begitu bermanfaat.. semoga kita semua cepat tersedar dan menjauhi apa yang di murkai Allah S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 12:34


hmm....mana yang baik jadikan teladan, mana yang buruk jadikan sempadan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-06 12:44


sezr guth....danke shoon for das info

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-06 14:42


assalammualaikum...
assalammualaikum

Kita mungkin tak tahu apa tujuan gambar2 tu dikirim, mungkkin sahabat2 di dalam portal ini hanya mahu sahabat2 lain mengenali sahaja dan tak berniat apa-apa.
Apapun teguran yang diberikan itu ambillah sebagai panduan.

Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Agama tidak menyuruh,kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka).

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-06 14:42


assalammualaikum...
assalammualaikum

Kita mungkin tak tahu apa tujuan gambar2 tu dikirim, mungkkin sahabat2 di dalam portal ini hanya mahu sahabat2 lain mengenali sahaja dan tak berniat apa-apa.
Apapun teguran yang diberikan itu ambillah sebagai panduan.

Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Agama tidak menyuruh,kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka).

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 14:47


:-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-03-06 18:44


mana yang terbaik la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 17-03-06 18:57


Sama2lah perbaiki kesilapan diri...
Thanks Miyuki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhdi
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10524
Posting: 4
Dari: Baling

Kedah  


posticon Posting pada: 26-03-06 18:37


syukran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhdiProfil   Hantar PM kepada Zuhdi   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-03-06 18:44


Diharap teguran di atas diterima dengan hati yang terbuka...menjadi tanggungjawab bersama untuk saling ingat mengingati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 08:50


thank....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 23:27


terleka diingatkan kembali...aduhai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 01:21


ana terkasima, terjanggama, tersangkasuma.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 01:26


alhamdulillah.. setiap kali ana hampir2 terjatuh.. ada sahaja sahabat yang cepat-cepat menghulurkan tangan supaya ana tak terus jatuh...

bersyukur dapat kawan yang take care dengan kita... especially kat ukhwah.. dan yang paling best sekali.. kat nilam puri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 01:28


Alhamdulillah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 02:41


ada yang taknak, tapi dipaksa..

entah la.. macam-macam..

orang yang di luar gambar kadang-kadang tidak memahami situasi sebenar mereka yang berada di dalam gambar..

----

berhati-hatilah mengirim gambar ke dunia IT ini, terutamanya kepada muslimat.

baru-baru ni, ana terkejut bila mendapati gambar muslimat portal ukhwah ini ketika dalam satu program, tersiar dalam salah satu majalah keluaran PMRAM. kalau tak silap ana komik edisi Release Tension... kalau tak silap ana lah.. dan ada 2 3 gambar muslimat (yang dihantar oleh individu itu sendiri ke galeri di sini) turut sama tersiar.

mungkin tujuannya hanyalah untuk hiasan komik semata, tapi ana mengenali muslimat2 di situ. ada yang memang tak suka bergambar untuk disiarkan di portal ini, tetapi tersiar juga. nah, sekarang sehingga tercetak gambar beliau dan tersebar langsung di bumi Kinanah.

secara peribadi, ana sungguh kecewa dengan semua pihak.

-----

terima kasih atas peringatan tulus daripada semua.

sesungguhnya, kuasa masing-masing terbatas. tak semua mampu melakukan semua perkara. ana harap, ikhwah dan akhawat semua faham maksud ana. ana tak mampu nak lakukan semua perkara.

admin pun tak terkejar dengan semua perkara di sini kerana terlalu banyak dan terlalu cepat. ada yang terlepas pandang.

maaf andai ada yang terasa, dan maaf andai ada yang kecewa.

waLlahu ta'ala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 05-06-06 06:30


Pada 01-03-06 11:30 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

hmm...pasal gambar-gambar itu...ana pun bersetuju dengan pendapat transmissionline...kurang bersetuju dengan gambar2 kat sudut galeri tu...tapi tu pendapat ana la..sebab kita tak tahu apa tujuan mereka meletakkan gambar2 mereka disitu...erkk...maksud ana kat sini, bukan semua tak elok...tapi sebahagiannya...tidak sesuai la..malah ada yang langsung tidak sesuai....maaf ku pinta..wallahu a'lamm..

****_________________________________________________****

~~~Semua orang hidup adalah tidur, bila mati baru terjaga...~~~setuju 100%..dulu pernah juga letak gambar kat sini tapi entah mana hlgnya...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 07:33


satu teguran yang bagus dan membina kearah kebaikan....InsyaAllah...ana akan ingat dan cuba lakukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 12:21


sekeping gambar mampu memberikan pelbagai terjemahan dan tafsiran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-06 12:37


syukran jaziilan
semoga diri ini mengambilnya sebagai sempadan

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Teguran untuk ahli forum UKHWAH

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
� Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.210139 saat. Lajunya....