Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa kat sini minat seni khat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa kat sini minat seni khat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa kat sini minat seni khat?

Zaira
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18507
Posting: 15
Dari: Puncak Janing,Qedah Aman dah...

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-06 13:44


Assalamualaikum wahai shbtku sekalian....
boleh kita kongsi ada sapa-sapa kat sini minat seni khat...
sebutla sikit khat yang sahabat-sahabat thau...:-di


-----------------
???$$$$$


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZairaProfil   Hantar PM kepada Zaira   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-06 14:07


mmm...ana tak berapa minat cuma ana suka tengok tulisan khat sebab bagi ana tulisan khat ni cantik lebih2 lagi kalau ada ukiran yang tersendiri... masyaAllah cantik sungguh...macam sahabat ana,ada satu sumber yang di percayai mengatakan bahawa dia memang berbakat dalam tulisan khat dan memang cantik...tu pun ana lihat dr jauh saja hasil tulisan tangan dia sungguh bertuah sesiapa yang punya bakat untuk menulis khat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 14:29


suka sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-06 15:00


minat!!! :-di
tapi,tak pandai nak 'menghasilkan' @ 'tulis'.setahu saya,tullab dr sek2 agama biasanya pandai khat.kawan-kawan saya ada bgtahu yang belajar khat ini bukannya mudah spertimana yang kita fikirkan.ianya memerlukan kesabaran,ketekunan dan kesungguhan yang tinggi.yang paling penting,keinginan betul belajar itu lahir dr minat yang mendalam terhadap seni yang indah ini.

insyaALLAH,kalau diberi peluang, ingin belajar. 8-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 16-02-06 15:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 15:17


minat...
dari sekolah dulu...sebab sekolah arab kat johor mesti kena belajar khat..
tapi bila dah masuk U...dah tak ada pelajaran khusus dalam khat...tulis pun macam biasa...rasa macam makin buruk tulisan sebab kena tulis laju2 time lecturer mengajar dalam kelas..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 20:28


pernah dapat no 1 pertandingan kat sek dulu....hehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 20:57


Assalamualaikum...

seni khat merupakan seni kaligrafi islam yang amat unik dan indah bila dilihat oleh setiap insan...

dulu time study kat sek men agama dulu study lah jugak tulisan khat ini siap ada exam lagi..ermm seingat ana time ambik SMRA(sijil men ren agama) dapatlah mumtaz heheheh tak lawa manapun

Kaligrafi ialah seni tulisan indah. Perkataan kaligrafi berasal daripada perkataan Yunani Kalios yang bermaksud indah dan graphia bererti coretan atau tulisan. Kaligrafi atau tulisan yang indah.Indah dalam konteks mempunyai nilai-nialai kehalusan dan kesenian. Kaligrafi yang diiktiraf di mata dunia hanyalah Tulisan Khat dan Tulisan Cina.Namun begitu tulisan khatlah yang lebih tinggi nilai estetika kerana mudah dipelbagaikan bentuknya mengikut kehendak penulis malah tulisannya seolah-olah mempumyai irama.

         Ketinggian nilai tulisan khat ini adalah sejajar dengan imej Islam yang dibawanya. Di samping itu Kemuliaan Al-Quran sewajarnya ditulus dengan tulisan yang indah dan menarik supaya mudah bagi seseorang memperlajari dan menghafalnya.

        Berdasarkan model tulisan Naskh kemudiannya lahir pelbagai model tulisan hingga mencapai ke angka 20 model antaranya Qalam, Jalil, Dibaj, Mudamarat Sijillat Astomar Kabir Thalathin dan Qasas. Walau bagaimanapun kebanyakan model model ini mempunyai banyak persamaan.Oleh itu perkembangan lanjutnya model model huruf yang hampir hampir sama disatukan menjadi 6 model sahaja yang dikenali sebagai Qalam al sittah. Melaui perkembangan enam model ini berjaya menbentuk dua model lagi menjadikan jumlahnya lapan iaitu

KHAT KUFI, KHAT THULUS, KHAT NASKH, KHAT FARISI, KHAT RIQ'AH, KHAT DIWANI, KHAT DIWANI JALI, KHAT RAIHAN

ikhwahegypt

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

Zaira
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18507
Posting: 15
Dari: Puncak Janing,Qedah Aman dah...

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-06 21:54


ALHAMDULILLAH syukron jazilan ibnuriz_faridz sebab dapat berikan banyak info...sbenaqnya ana kat UUM ambik anda-k seni khat slama 4 semester,sem ini jurulatih kami diamanah untuk menghasilkan khat 4*2 kaki yang beharga +-1000 sebagai cenderahati kepada Menteri Penerangan Malaysi sempena hari intergasi anda-k....2la yang dikatakan bertuahnya rg yang memiliki kemahiran seni ni..rezkinya murah.....tapi ana tak sepandai jurulatih ana tulis besa-besa bolehla:-)


-----------------
???$$$$$
[ Telah diedit oleh: Zaira pada 16-02-06 21:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZairaProfil   Hantar PM kepada Zaira   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-06 09:28


Pada 16-02-06 20:57 , ibnuriz_faridz posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

seni khat merupakan seni kaligrafi islam yang amat unik dan indah bila dilihat oleh setiap insan...

dulu time study kat sek men agama dulu study lah jugak tulisan khat ini siap ada exam lagi..ermm seingat ana time ambik SMRA(sijil men ren agama) dapatlah mumtaz heheheh tak lawa manapun

Kaligrafi ialah seni tulisan indah. Perkataan kaligrafi berasal daripada perkataan Yunani Kalios yang bermaksud indah dan graphia bererti coretan atau tulisan. Kaligrafi atau tulisan yang indah.Indah dalam konteks mempunyai nilai-nialai kehalusan dan kesenian. Kaligrafi yang diiktiraf di mata dunia hanyalah Tulisan Khat dan Tulisan Cina.Namun begitu tulisan khatlah yang lebih tinggi nilai estetika kerana mudah dipelbagaikan bentuknya mengikut kehendak penulis malah tulisannya seolah-olah mempumyai irama.

         Ketinggian nilai tulisan khat ini adalah sejajar dengan imej Islam yang dibawanya. Di samping itu Kemuliaan Al-Quran sewajarnya ditulus dengan tulisan yang indah dan menarik supaya mudah bagi seseorang memperlajari dan menghafalnya.

        Berdasarkan model tulisan Naskh kemudiannya lahir pelbagai model tulisan hingga mencapai ke angka 20 model antaranya Qalam, Jalil, Dibaj, Mudamarat Sijillat Astomar Kabir Thalathin dan Qasas. Walau bagaimanapun kebanyakan model model ini mempunyai banyak persamaan.Oleh itu perkembangan lanjutnya model model huruf yang hampir hampir sama disatukan menjadi 6 model sahaja yang dikenali sebagai Qalam al sittah. Melaui perkembangan enam model ini berjaya menbentuk dua model lagi menjadikan jumlahnya lapan iaitu

KHAT KUFI, KHAT THULUS, KHAT NASKH, KHAT FARISI, KHAT RIQ'AH, KHAT DIWANI, KHAT DIWANI JALI, KHAT RAIHAN

ikhwahegypt



syukran ikhwahegypt..
alhamdulillah,baru sekarang saya tahu sejarah dan juga info tentang seni kaligrafi khat secara lebih detail.


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 17-02-06 09:59


tau tulis khat nasakh saja..teringin nak belajar khat2 lain..



;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 10:18


Pada 16-02-06 15:00 , anis_najihah posting:

!!! QUOTE !!!

minat!!! :-di
tapi,tak pandai nak 'menghasilkan' @ 'tulis'.setahu saya,tullab dr sek2 agama biasanya pandai khat.kawan-kawan saya ada bgtahu yang belajar khat ini bukannya mudah spertimana yang kita fikirkan.ianya memerlukan kesabaran,ketekunan dan kesungguhan yang tinggi.yang paling penting,keinginan betul belajar itu lahir dr minat yang mendalam terhadap seni yang indah ini.

insyaALLAH,kalau diberi peluang, ingin belajar. 8-)



baguslah anis_najihah..
saya pun miat jugak dengan khat ni..
dulu smpt belajar..tapi masa form 1 saja..
alhamdulillah..abang saya agak berkobelehan dalam tulisan khat..so dia ajarlah saya..so..blhlah skt2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

huffaz85
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22954
Posting: 13
Dari: Cairo, Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 08:07


aiwah.. ana paling minat seni tulisan khat ini... terutama khat thulus...keidah!! kemahiran menulis sikit-sikit tu ada la, tapi tak la tahap master khattat...

:-) :lol: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For huffaz85Profil   Hantar PM kepada huffaz85   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 10:18


ana pun minat dengan kesenian tulisan khat.
beruntung sesiapa yang dapat menguasainya.
ana ada seorang kawan, boleh dikira mahir dalam bab tulisan khat. menurutnya, mempelajari tulisan khat memerlukan kesabaran, ketekunan dan keazaman yang tinggi sebab bukan senang nak mempelajarinya. al-hamdulillah, kawan ana ni dapat peluang buat backdrop khat dengan kerajaan(salah sebuah negeri kat Malaysia ni).
ana teringin nak mempelajarinya kalau diberi peluang, Insya-Allah.

wallahu 'alam.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

puteri_islamiah04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18815
Posting: 116
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:39


nak tulis khat ini kena ada minat.....
masa tulis khat itu,pergelangan tangan kena lembut tak boleh keras...
cara pegang pen atau pensil khat pun kena betul....kalau tak,tak jadi lah tulisan khat....
ana tak berapa minat...sebab ana memang susah nak pegang pen khat walaupun diajar beribu2 kali.......hehhee......sebabnya ana pegang pen dan cara tulis pun lain dr yang lain.....orang tengok pun hairan bila ana pegang pen macam itu......hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamiah04Profil   Hantar PM kepada puteri_islamiah04   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-02-06 15:09


em..ana minat jugak..sebab koko kat kusza ambk khat..ambik pun sebab nak sama dengan mamber..tapi best lah..boleh kita nilai betapa tingginya dan agongnya keindahan seni khat dalam islam..sekarang ini ana dah belajar sampai khat thuluth..tahun ini habislah belajar..rasa sedihlak..nak tinggal..rasa2nya bila lagi dapat pegang pen khat.. :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

res2
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22994
Posting: 4
Dari: selangor

antiguabarbuda   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 16:13


salamuLLAHi alaikum.....tak dapat di nafikan lagi ana memang berminat dengan seni kaligrafi ISLAM sebab ia mmbwa 1001 keajaiban....unik dan cooLL bila di pandang...
[ Telah diedit oleh: res2 pada 25-02-06 16:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For res2Profil   Hantar PM kepada res2   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-06 16:15


suka dari sekolah rendah lagi .... kat dalam buku teks arab saja ada latihan khat ... ustadz pun ajar masa free .. jenis2 khat dan lain2 .. bila boring2 suka sangat conteng buku dengan meja dengan tulisan khat ...

*kawan2 ana yang lain lebih suka buat graffiti ...


-----------------
"Whenever there is justice, There is a life" ... HUndred Beast Sentai ! Gaoranger !!
[ Telah diedit oleh: yanokage pada 25-02-06 16:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

aura_eliya
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22977
Posting: 13
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 16:59


assalamualaikum semua sahabat, sahabiah..

emm, bila keluar topik pasal khat ni, terus saya tertarik..
sebenarnya, belajar seni tulisan khat ni sungguh seronok, perlukan ketelitian dan kesabaran..

masa kat sekolah menengah dulu, ingat lagi saya, asal ada saja kls khat, ramai jugaklah classmate yang tak suka, tapi tak kurang jugak ramai yang minat.. alasan mereka cuma 1:susah, tak pandai, tak cantik dan macam-macam lagi lah..

tapi bagi saya, sungguh seronok sebab dapat tunjukkan bakat dan kemahiran yang ada pada diri..paling best nya bial masa exam SMRU (sijil menengah rendah ugama), ada lah seorang ustazah terlihat saya punya kertas jawapan khat lah.. siap kata cantik lagi..tapi bagi saya macam biasa saja..setiap orang ada pandangan yang berbeza-beza.. ALHAMDULILLAH paper tu dapat mumtaz..
tapi sedih juga sebab cuma sempat belajar 2 jenis khat sahaja: RAKA'AH dan NASAKH.. lagi sedih sebab bila masuk U, dah tak ada lagi kls yang tawarkan subjek ni..

Memang bila kita tengok orang buat senang saja jadi..tapi bila kita sendiri yang nak buat, ada-ada saja yang tak jadi..memang perlukan ketekunan dan ketelitian lah pendek kata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aura_eliyaProfil   Hantar PM kepada aura_eliya   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 18:40


saya minat.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Nuha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 844
Posting: 43
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 19:32


minat sangat....tapi tak reti nak tulis...ada yang pandai??bolehla tolong ajarkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhaProfil   Hantar PM kepada Nuha   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 25-02-06 19:35


ana minat sangat seni khat ini..paling minat khat diwani..susah khat tu tapi cantik!!!(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 17-04-06 02:51


Mmm, Ustaz ahmad selalu ajar khat kat al Manar, memang best. Kufi, diwani, farisi, riq'ah, nasakh, thuluth. Paling best riq'ah agaknya pasal cincai2 pun boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 02:54


Pada 17-04-06 02:51 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Mmm, Ustaz ahmad selalu ajar khat kat al Manar, memang best. Kufi, diwani, farisi, riq'ah, nasakh, thuluth. Paling best riq'ah agaknya pasal cincai2 pun boleh...

khat farisi paling minat..sebab kat pakistan kena pakai bahasa urdhu..tulisannya macam tulisan parsi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 12:20


Saya amat minat dalam bidang Seni Khat ni, Alhamdulillah sejak sekian lama berkecimpung dalam bidang ni, pelbagai pengalaman, cabaran yang ditimpa...buat masa ni baru dapat menguasai dalam 9 hingga 10 jenis khat...

untuk apa┬▓ info berkaitan seni khat sudi-sudilah melawat blog saya :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 13:06


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38015&forum=77&#f549368

salam.. boleh juga kita kongsi pandangan..pendapat dalam topik di atas..
jom... imarahkan topik... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 18:42


salam... saya suka kufi..ada sesiapa di sini punya info teknik menulis kufi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11531 saat. Lajunya....