Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Orang Kelantan Manusia juga kan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Orang Kelantan Manusia juga kan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Orang Kelantan Manusia juga kan?

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-06 12:14


Assalamualaikum,
Hai kawan-kawan...saya bukannya nak wujud semangat kenegerian ke apa. Just nak tanya pendapat kawan-kawan la.

kenapa ek sekarang ni masih ada lagi orang pertikai orang kelantan.
saya ada la seorang kawan orang kelantan juga la, dia ni couple la dengan orang KL. lama dah mereka couple dah bincang nak kawin pun. Last-last bila perempuan ni cakap kat family dia nak kawin dengan lelaki kelantan ni, terus famili dia reject. Alasan sebab lelaki ni orang Kelantan. Ada lagi orang macam tu sekarang ni kan. saya tumpang sedih juga la. Padahal lelaki tu sekarang memang dok kat KL and kerja pun kat KL.

Apa pendapat kawan-kawan semua. Adil ke begitu. Dah la tu dua-dua rancang nak kawin lari. agak-agak ok ke ek.


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 12:27


tak tau lah nak cakap... sebelum ini masa kat matrik dulu.. orang johor dengan orang kelantan selalu gaduh.. pantang jumpa.. nak selamat kena kuart dengan geng.. tapi saya kawan dengan orang kelantan ok juga.. masing2 kena faham hati dan perasaan masing2 la..
bagi kes kawan awak ini, kalau boleh selidik family masing2 dan cuba bawak bincang.. tak semua orang kelantan tak baik, dan tak semua orang kelantan baik.. macam orang johor, dan orang negeri2 lain2 juga.. tak semua baik, dan tak semua tak baik... sekadar pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 10-02-06 12:30


tak adil, tak patut dan fikiran sempit!
tapi, orang kelantan pun macam tu jugak kan? tak boleh nak accept orang dari negeri lain, biar pun dah berpuluh tahun duduk kat kelantan tapi masih lagi dianggap 'orang luar', betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 12:36


menjadi orang kelantan bukan jadi satu sebab, yang penting hati budi masing2.. takkan lah kalau orang tanya, awak orang mana, dan jawab saya orang kelantan.. semua pakat jauhkan diri pasal orang kelantan tak baik.. Apa hal pun.. bawak bincang.. baik-buruk.. selidik dan fikirkan mana yang terbaik..
[ Telah diedit oleh: and_nod pada 10-02-06 12:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-06 13:04


Entahla pelikkan..
kawan saya pun ada, kasihan dia, memang serius kawan dengan seorang ni tapi bila family perempuan tu tahu kawan saya ni orang kelantan terus kena putus. Mungkin jodoh tak ada dengan ustazah dia tu..Alhamdulillah dia dah jumpa pengganti dan InsyaAllah akan melangsungkan perkahwinan bulan 6 ni. Ingatlah jodoh pertemuan di tangan Tuhan.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 10-02-06 13:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 23:26


betul ke macam tu... tapi Kenapa ramai saja yang berkenan kat saya? :-? :lol:

gurau saja... :-P

saya dapat orang Terengganu, famili dia dapat terima saya dengan baik pun...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 00:45


betul tu perantau..
dulu masa ana merantau ke negeri kelantan,memang orang sana susah nak terima anak menantu selain dari kelantan.tapi kalau nak ikutkan ada baiknya..senang nak balik kampung time raya nanti!
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 11-02-06 08:16


kenapa begitu ek...
kalau makin jauh tahap 'kelainan' antara lelaki dan perempuan tu....makin elokla untuk anak...siapa belajar genetic sure tau pasal hybrid vigour....
ada lagi la pula segelintir orang p-k nak kawinkn sama sekampung or senegeri saja....takkan pasal senang balik kampung or sbb2 yang relatively remeh yang lain tak nak bagi anak sendiri kawin dengan pilihan hati agaknya...iskk...tak faham....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-06 10:10


Assalamualaikum

Kenapa??cuba tanya diri kita first(reflection)/muhasabah sejenak...Kenapa perkara2/isu2 sedemikian timbul?berpunca dr mana(reason)?dan kesan2 yang timbul effect kat siapa?ALLAH SWT mengurniakan anugerah akal fikiran tuk berfikir,bukan tuk kearah perkara2 yang mensia2kan..dan percayalah ilmu cukup penting,jika kita mnguasai ilmu dunia dan akhirat,insyaALLAH mndapat 'kemenangan' dalam hidup..dengan ilmu mnusia dapat mmbezakan antara yang hak dan yang batil..benar dan salah..baik buruk...dan sebaliknya..

regarding to the situation above,dimana pasangan tersebut merancang tuk kahwin lari sebagai jalan penyelesaian...ia bknlah satu keputusan yang bijak dan tepat.boleh dikatakan kedua2nya tidak memikirkan masalah2 yang akan timbul di kemudian hari dimana bukan sahaja melibatkan mereka,bahkan family masing-masing,saudara mara,dan masyarakat dan akan turur menyentuh aspek2 keagamaan,moral,and sosial.act Kenapa family pihak perempuan tidak menerima lelaki kelantan tersebut sebagai bakal menantu mereka??mungkn mereka ada reason2 yang tertentu tuk berbuat demikian...parents mana yang tak nak lihat anak mereka bahagia disamping suami yang soleh,beriman dan bertakwa,berilmu and etc yang dapat membimbing anak mereka didunia dan diakhirat?/konklusinya,cuba cari pendekatan2/jalan2 penyelesaian yang 'lebih munasabah' agar permasalahan ini dapat diselesaikan dengan cari yang terbaik and aman.dalam situasi inilah 'ilmu' amat diperlukan...

kalau kita adalah insan yang bergelar 'mukmin',dan mengaggap semua(islam) adalah saudara sesama islam tak kiralah apa jenis keturunan,negeri,education dan lain2.... insyaALLAH,perkara2 macam itu takkan berlaku...but,depend on the situation...kalau 'bertegang' kerana menegakkan syiar islam,tafadhal..bukankah ALLAH SWT bersama2 orang-orang yang benar?/...

wallahua'lam


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 11-02-06 11:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

Sakri
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22587
Posting: 14
Dari: Paka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 10:44


Jodoh pertemuan Allah s.w.t dah tetapkan. Cuma kita yang merancang tuhan yang menentukan. Tapi kalau sampai nak kahwin lari... ni dah kira cari penyakit dan melanggar adab tatasusila. Kalau dapat kahwin lari hidup pun tak tenteram.Boleh diselesaikan dengan cara elok & budibicara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SakriProfil   Hantar PM kepada Sakri   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-06 10:44


memang tidak dapat disangkal, sehingga kini masih ada antara manusia yang membuat penilaian berdasarkan status kenegerian. berdasarkan situasi di atas, keadaan menjadi lebih parah apabila melibatkan seseorang yang berkemampuan untuk mendirikan masjid mendapat halangan dan tentangan. bukan dari orang lain tetapi dari kalangan ahli keluarga yang terdekat.

bagi ana, masalah ini tidak akan timbul jika masing-masing membuat penilaian berdasarkan syarat-syarat yang tetah digariskan oleh panduan Islam dalam memilih bakal suami/ isteri. iman, taqwa, keindahan akhlak adalah lebih penting kerana pasangan yang akan berkahwin bakal mencipta satu baitul muslim yang semestinya memerlukan keredhaan dan rahmat Allah. pasangan suami siteri yang bakal berkakwin akan mencorakkan rumahtangga dengan nilai-nilai Islam seterusnya melahirkan generasi yang soleh, solehah. jadi perkara yang amat penting adalah dengan meletakkan agama sebagai tempat yang teratas untuk menilai seseorang, bukannya faktor kenegerian yang sememangnya hanya dinilai dengan perasaan emosional, dan dipengaruhi oleh mentaliti kenegerian yang sedia ada.

munkgin family perempuan tu mempunyai alasan yang tersendiri, namun kenalah ada perbincangan antara dua hala, yang mana melibatkan kedua-dua belah pihak. biarlah keputusan yang dibuat dapat memuaskan hati kedua-dua belah pihak. jika perkahwinan perempuan dengan lelaki kelantan tu boleh memudaratkan perempuan dan demi kebaikan untuk diri perempuan itu sendiri, nampaknya family perempuan itu telah bertindak untuk menyelamatkan perempaun itu. tetapi, jika lelaki itu memenuhi ciri-ciri sebagai suami seperti yang telah digariskan oleh Islam dan mampu membimbing dan memberikan kebahagiaan kepada perempuan itu, mengapa perkara baik ini mesti dihalang?

sekarang timbl masalah pasangan ini ingin berkahwin lari. keadaan menjadi lebih kritikal dan jika pasangan ini berkahwin lari, mungkin boleh menimbulkan fitnah dan salah sangka masyarakat terhadap pasangan ni dan keluarga kedua belah pihak.

kesimpulannya, cuba berbincang dengan sitiasi yang baik. berfikirlah secara rasional dan jangan biarkan emosi menguasai akal. istimewanya manusia dikurniakan akal fikiran oleh Allah, untuk digunakan sebaik-baiknya agar dapat memimpin manusia ke jalan kebenaran.
dan biarkan kefahaman terhadap Islam, rujukan kepada Kitabullah dan As-Sunnah menjadi panduan untuk membuat keputusan yang terbaik.

wallahu a'lam.
[ Telah diedit oleh: houri pada 14-07-06 16:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-06 12:12


Kenapa nak pertikaikan orang kelantan????
semunya sama di sisis ALLAH.....
yang membezakan antara manusia ialah iman dan takwa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-06 05:07


ok apa akhwat kelantan comey2 manis2........ :-di ;-) :-) :-o


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us

"The Merciful The Compassionate"
[ Telah diedit oleh: ilhammusafir pada 12-02-06 05:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 07:37


firman Allah swt

"...Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, ...."
(al-hujurat:13)

sabda Nabi saw:
"......pilihlah kerana agamanya..."

fikrah manusia dah makin rosak.... pelik... nilai orang melalui negeri pulak... saya ni orang kelantan... susah ah macam ni... kot2 dapat orang slngor ;) hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 09:30


uish..sampai bukak thread orang kelantan tu...

orang kelantan comey apa..tak ada masalah pun kalau dari kelantan.lagipun di kelantan terdapat orang Islam jugak dan still under malaysia.

mungkin sesetengah orang berasakan cara pertuturan orang kelantan agak kasar agaknya kalau first time dia dengar.dan mungkin juga ada salah faham antara orang lama agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:58


persepsi setiap orang berbeza..
kawan-kawan saya pun ramai tak suka orang klate...
tak tahu la sebab apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 13:02


tapi orang kelate suka orang luar!
erm dunia berbeza laaaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-06 13:08


Member ana pun pernah kena juga macam nii.. Dia suka laa kat seorang gadis yang berasal dr johor tapi menetap kan Ampang. mereka kenal melalui saudara yang mana gadis ini belajar kat kuim.. lepas itu gadis nii pun suka juga kat lelaki kelantan niii, tapi keluaga tak bagi teruskan hbgn dengan lelaki nii Kerana Ore kelate. Namun lelaki dan Gadis ini masih lagi bhbng secara rahsia laaa. Antara sebab keluaga gais nii xbagi kawin dengan ore kelate adalah abang Ipar gadis nii orang kelate, lepas itu tidak mesra dengan mertua... Disini ana Ada persolan Adakah Semua Ore Kelantan macam tu? Jangan kerana seorang habis satu negeri jadi masalah... ANa ore kelate tak setuju dengan cara kluaga gadis ini... Yang ana tahu ore kelate laa yang paling peramah... (Mengapa gadis ini suka pada ore kelate walaupn keluarga tidak setuju)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-06 13:12


saya fikir tak ada masalah dengan ore klate..
depa semua baik2 apa...
tak paham lah fikiran orang lain ini...
kalau ikutkan bahasa kasar..studen saya ok saja..
saya pun nak jatuh bila dengar dia becakap...
lembut sangat..bukan lelaki lembut ek...
heheheh...:)
yang penting soleh dan beriman dan boleh sama-sama menuju ke sorga..
betui dak..??
swear dua minggu...hehehehe...:P :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 13:20


Kelate ini SPESEL...hehe
Kalau kita surf internet... mana-mana forum pom mesti ada thread yang duduk bincang tentang KELATE ini... walaupom ada yang keji dan puji... thread tu mesti tentang kelantan.. negari lain tak ada...setakat ini saya tak jumpa lagi thread yang duduk bincang tentang rakyat negeri lain selaain KELATE... aku bangga aku anak kelate..
hidup kelate :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-06 13:22


ana pun bangga jadi anak kelate:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 14:17


macam tu la manusia di malaysia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

and_nod
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.11.2003
Ahli No: 4885
Posting: 121
Dari: Perhentian, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 14:28


tu sebabnya persepsi orang berbeza.. apa yang saya nampak dan di sokong oleh kawan saya yang orang kelantan juga ialah orang kelantan bila sorang2 boleh masuk dengan geng2 lain, tapi bila dah ada geng kelatan dia mai, geng lain tadi dia boleh lupa.. apa yang saya cakap ini tak refers to semua orang kelantan la.. but sebilangan sahaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For and_nodProfil   Hantar PM kepada and_nod   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 13:07


mana-mana saja ada orang klate....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-06 19:04


apala salahnya jadik orang klate ini..... kita jangan nak tengok negeri saja... tak baik dibezakan macam tu tengokla pada hati bukan dari mana asalnya.... orang kelantan baik apa... saya pun orang klate gok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-06 21:23


Pandangan orang memang berbeza beza
apapun aku bangga jadi anak kelantan....

kat mana pergi pun tak susah nak cari ore kelantan..dulu kat matrik ipoh,kat utm johor ni pun memang ramai budak kelantan..

HIDUP KELATE>>>heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 21:29


pergi ujian ptd tadi....jumpa ore kelate juga....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 22:12


Alhamdulillah, dapek oghe ghumah made in kelate deh... 8-)


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-06 22:38


normally, pergi kat mana-mana pun, Kalau gerai,restoren or kedai makan, mesti dimonopoli oleh orang kelantan...betul tak? (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 15:16


Pada 12-02-06 14:28 , and_nod posting:

!!! QUOTE !!!


... orang kelantan bila sorang2 boleh masuk dengan geng2 lain, tapi bila dah ada geng kelatan dia mai, geng lain tadi dia boleh lupa.. apa yang saya cakap ini tak refers to semua orang kelantan la.. but sebilangan sahaja..


yang ni saya sendiri pernah ada experience .. hand on experience .. dari pengalaman saya sendiri ... tapi tak semua la .. di kalangan orang-2 Kelantan yang mengaji agama, tahfiz .. mereka tak buat perangai begitu ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 15:29


Pada 12-02-06 13:08 , muslim_84 posting:

!!! QUOTE !!!


Antara sebab keluaga gais nii xbagi kawin dengan ore kelate adalah abang Ipar gadis nii orang kelate, lepas itu tidak mesra dengan mertua... Yang ana tahu ore kelate laa yang paling peramah... (Mengapa gadis ini suka pada ore kelate walaupn keluarga tidak setuju)


Merujuk kepada petikan di atas, bagi saya dalam bab jodoh, lebih elok dan lebih berkat ikut cakap ibu bapa ... Kalau mereka tak suka orang Kelantan mungkin ada sebab ... memang bukan semua yang tak elok ... tapi mungkin sekadar berjaga-jaga agar pisang tak berbuah dua kali ... jodoh ni sebenarnya satu pertaruhan jugak ... tempoh pertunangan belum cukup untuk kenal hati budi ... sebab tu lah restu keluarga penting supaya andai terjadi apa-2 yang tak diingini pada masa akan datang, kita takkan disalahkan ibubapa 100% ... lagipun kan ramai lagi manusia kat Bumi Allah ni ... bukan kat Kelantan saja ada lelaki/perempuan ...

Pada 12-02-06 13:08 , muslim_84 posting:

!!! QUOTE !!!


Yang ana tahu ore kelate laa yang paling peramah... (Mengapa gadis ini suka pada ore kelate walaupn keluarga tidak setuju)


Agak-2nya dia peramah sebab nak curi hati perempuan tu agaknya .. :-di ... hehe .. maaf .. gurau saja ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 15:29


betul tu transmissionline...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 17:35


Pada 15-02-06 22:38 , diyan_huwaina posting:

!!! QUOTE !!!

normally, pergi kat mana-mana pun, Kalau gerai,restoren or kedai makan, mesti dimonopoli oleh orang kelantan...betul tak? (",)


sebab masakan orang kelantan best agaknya? hehehe.

p/s: tekan butang lif, naik sendiri :-di


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 16-02-06 18:07


Kenapa ye?ada saja isu pasal kelantan ni nak diungkitkan...
apa beza dengan negeri2 lain? sama jugak....
semuanya manusia... tak ada pun malaikat....
pelik betullah.... pada hakikatnya kita ni dari satu rumpun yang sama... semua dari keturunan Nabi Adam As...
cukup marah kalau ada oarng timbulkan isu kenegerian ni.... berilah ruang orang kelantan bernafas.... Kenapa mesti dicari salah orang2 kelantan?
kalau kita perati molek2 pun, anak2 kelantan yang paling ramai belajar dekat ipta/s... Kenapa? sebab semangat nak belajar tu tinggi dan ada... ni jugak menunjukkan orang2 kelantan memang cerdik dan pandai2 belaka...

dah namanya manusia.... salah orang kecil pun nampak...
tapi, salah sendiri buat2 tak nampak...besar pulak tu...

fikir2kanlah...

wallahu ta'ala 'alam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 18:16


Assalamualaiikum......

:-( jangan la pulau kan kami hanya kerana kami orang-orang kelate.....mungkin kami banyak berbeza dari segi budaya,makanan & percakapan,tapi jangan la buat kami macam bukan negeri dalam Malaysia.....

p/s: KAWE ANOK KELATE.....banggo weeiii...... :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 19:30


saya kurang setuju dengan topik ini, sebab bagi saya ia tidak berlaku atau jarang berlaku...

kat mana-mana negeri pun di Malaysia ni especially di KL, mesti ada orang Kelantan... kalau kat mana-mana IPT pula mesti ramai orang Kelantan... itu membuktikan orang Kelantan boleh survive dan boleh diterima walau di mana pun mereka berada...

buanglah sikap ta`assub dalam diri kita, kalau sesama Melayu pun saling benci-membenci apatah lagi dengan bangsa lain...

ni baru berbeza negeri dan loghat pun dah berpecah-belah, apatah lagi kalau ada dugaan yang lebih besar nanti...

"takkan Melayu hilang di dunia...", orang Kelantan pun orang Melayu juga :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 16-02-06 19:32


"Kenapa perlu di bincangkan topik sebegini..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 20:05


orang kelantan pun orang juga, cuma lain negeri saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:03


Kawe pun ramai saing budak Kelate... ---> Betul ke tak?

Ore Kelate? Ok saja... Molek do'oh...hehe...

Jangan besarkan isu sebegini...

Allahu Ta'ala a'lam...


-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.
[ Telah diedit oleh: SaLaFiaN pada 16-02-06 21:03 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:56


Kenapa orang kelantan perlu disisihkan?semua manusia sama disisi Allah.Hope semua tak membenci orang kelantan

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:20


salam,

pendapat saya, mungkin sebelum ni ada kes yang menyebabkan mereka salah anggap.

kalau ada ruang , jelaskan kat mereka

pasal kawin lari tu, dah minta petunjuk Allah ke? paling penting minta Allah tunjukkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 23:29


Pada 10-02-06 12:14 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,
Hai kawan-kawan...saya bukannya nak wujud semangat kenegerian ke apa. Just nak tanya pendapat kawan-kawan la.

Kenapa ek sekarang ni masih ada lagi orang pertikai orang kelantan.
saya ada la seorang kawan orang kelantan juga la, dia ni couple la dengan orang KL. lama dah mereka couple dah bincang nak kawin pun. Last-last bila perempuan ni cakap kat family dia nak kawin dengan lelaki kelantan ni, terus famili dia reject. Alasan sebab lelaki ni orang Kelantan. Ada lagi orang macam tu sekarang ni kan. saya tumpang sedih juga la. Padahal lelaki tu sekarang memang dok kat KL and kerja pun kat KL.

Apa pendapat kawan-kawan semua. Adil ke begitu. Dah la tu dua-dua rancang nak kawin lari. agak-agak ok ke ek.



Masih ada yang berfikiran jumud...
padahal kita sesama Islam...
couple tu salah dalam Islam...
kawin lari bukan penyelesaian yang terbaik...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 00:33


orang kelantan suka manis, dia takut dapat menantu kena diebtes..potong kaki waaaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 00:34


mungkin juga mak dia dulu pak we pertama dia kena rebut kat mek kelate...sapa tauu

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 04:03


pada pendapat ana...ramai orang kata orang klate ni suka berpuak..
tapi bagi ana la..orang klate ramah..selagi mana orang luar dari kelantan tidak kenal dan tidak bergaul dengan orang kelantan jadi mereka takkan tahu macam mana hati budi orang pantai timur ni...
berbalik pada kes kawan yang mahu lari tu..baik mereka fikir baik2 dan jauh,sebelum buat keputusan melulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 08:17


Orang kelantan bukan manusia...tapi hanya insan dan hamba ALLAH yang special sikit...sebab berada di bawah kepimpinan ulama'....

"dan mintalah pertolongan kepada Allah dengan jalan sabar dan solat".............

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 16:40


entahla....
tapi kasihan kan kalau terjadi begitu?

manusia sama saja....
cuma iman dan taqwa bezanya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 09-04-06 13:40


Pada 10-02-06 12:14 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,
Hai kawan-kawan...saya bukannya nak wujud semangat kenegerian ke apa. Just nak tanya pendapat kawan-kawan la.

Kenapa ek sekarang ni masih ada lagi orang pertikai orang kelantan.
saya ada la seorang kawan orang kelantan juga la, dia ni couple la dengan orang KL. lama dah mereka couple dah bincang nak kawin pun. Last-last bila perempuan ni cakap kat family dia nak kawin dengan lelaki kelantan ni, terus famili dia reject. Alasan sebab lelaki ni orang Kelantan. Ada lagi orang macam tu sekarang ni kan. saya tumpang sedih juga la. Padahal lelaki tu sekarang memang dok kat KL and kerja pun kat KL.

Apa pendapat kawan-kawan semua. Adil ke begitu. Dah la tu dua-dua rancang nak kawin lari. agak-agak ok ke ek.



ni kes terasing rasanya...banyak la kes orang yang kena reject sebab dia bukan kelantan....kawin lari tu tak patut sebab ada risiko....
[ Telah diedit oleh: ladybirdy pada 09-04-06 13:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 14:04


Kenapa dengan orang kelantan.bagi saya orang mana -manapun sama saja.Tak ada bezanya di mata Allah tapi yang bezanya dengan masyarakat kita ini. Bagi saya orang luar pada kelantan pun sama saja kita kan manusia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 15:39


ore kelate memang peramah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-04-06 16:37


assalamualaikum...kalau indra cakap sikit jangan marah tau... indra bukan orang kelantan. indra bukan orang johor. i'm not supporting any side, either kelantanese or johorean. indra sebelum ni tak tau wujud cerita begini. tapi indra nak discuss sikit dengan warga ukhwah tentang perkara ini. ni cerita kat kolej indra di UM. indra kenal kawan dari johor. memang betullah sebahagian orang jonor tak suka dengan orang kelantan. orang johor tu cakap, kelantanese ni kekadang terlalu taksub dengan negeri kelantan. sampaikan mereka boleh ejek orang negeri lain yang bercakap dalam loghat negeri masing-masing (indra pernah kena ejek) pulak tu some of them memang dah letak awal2 dalam minda mereka yang manusia dari negeri lain memang tak sebaik mereka. indra tak side sesiapa. students johor kat sini pun angkuh jugak kekadang tu. indra tau bukan semua kelantanese teruk sebab my sister in law pun kelantanese jugak. kelantanese baik sebenarnya, jangan sebab nila setitik rosak susu sebelanga. mereka tak lokek nak bertegur siapa, tak kedekut nak senyum. bagi indra, kalau nak kenal perangai orang kelantan macam mana, pergi la duduk kelantan sekejap. indra pernah ikut Operasi Khidmat Mayarakat kat Jeli tahun lepas. mereka baaaaiiikkkk sangat. indra suka kat sana. so, don't ever judge a book by it's cover ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 17:31


assalamualaikum wbt...

bukan semua orang kelantan macam tu... kadang-kadang, bila parents buat keputusan, diaorang fikir lain, kita fikir lain... maklumlah, darah muda... macam kawan alin, orang kedah, couple dengan orang kelantan, mula2 mak dia tak setuju sebab kawan lain tu anak bongsu...sayang...tak hendak dok jauh2... bukannya disebabkan semangat kenegerian pun... sekarang ramai orang kelantan kahwin dengan orang negeri lain... cubalah bincang dengan famili, jangan buat keputusan terburu2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:01


Pada 10-02-06 12:14 , rasha_aleeya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,
Hai kawan-kawan...saya bukannya nak wujud semangat kenegerian ke apa. Just nak tanya pendapat kawan-kawan la.

Kenapa ek sekarang ni masih ada lagi orang pertikai orang kelantan.
saya ada la seorang kawan orang kelantan juga la, dia ni couple la dengan orang KL. lama dah mereka couple dah bincang nak kawin pun. Last-last bila perempuan ni cakap kat family dia nak kawin dengan lelaki kelantan ni, terus famili dia reject. Alasan sebab lelaki ni orang Kelantan. Ada lagi orang macam tu sekarang ni kan. saya tumpang sedih juga la. Padahal lelaki tu sekarang memang dok kat KL and kerja pun kat KL.

Apa pendapat kawan-kawan semua. Adil ke begitu. Dah la tu dua-dua rancang nak kawin lari. agak-agak ok ke ek.



mungkin family die ada sejarah hitam dengan orang kelantan...gano?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 09-04-06 20:23


pepandai jea saudara zilzal ini.orang kelantan ini memang assobiyah sikit sesamaiorg tapi peramah jea..tapi bahasa mereka kelakar jea.huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:27


ini pengalaman tau...mu ore kelate jugok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 09-04-06 20:29


apelak..obor2 dok selangor.jangan nak sabotaj2 pula.huhuhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:35


yeke:p back to the topic..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 20:36


hoho...obor2 ore kelate...kantoi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:44


ramai yang konfius dengan status obor2 sebab bendera yang dia guna hampir sama dengan bendera Kelantan :lol:

nak tau macam mana bendera Kelantan, tengok bendera yang saya guna...

p/s: orang Kelantan ok apa :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 20:46


obor2 tu orang kelantan,saja die guna bendere turki..ke die orang turki yang boleh kecek kelate..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 21:38


dah name pun orang jadi manusia lah...waniita2 kelantan kulit dia cantik la..saya tengok mesti terpikat tah kenapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 21:41


uiks...daeng selalu usha orang perempuan???

p/s: jaga pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:14


bukan usha la...tapi dah terpandang.kat mana lagi perlu ku elak pandangan ini.depan wanita belakang wanita,kiri kanan wanita...semua wanita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:15


kat UPM kolej ke 14 dan 12 dipenuhi wanita saja..lelaki dah nak pupus...blok lelaki dah nak habis wanita bolot

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:17


daeng student upm ke??kolej 14??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:20


macam chating pula...ye saya student UPM..e ye...duduk kolej 14

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:21


hum.. manusia semua same saja... yang beza mal dengan takwa saja~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:21


hum.. manusia semua same saja... yang beza amal dengan takwa saja~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:23


Pada 09-04-06 22:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

macam chating pula...ye saya student UPM..e ye...duduk kolej 14


sama lah kita...saya pun kolej 14..

p/s: nak tau tak Kenapa kat kolej 14 ramai perempuan??sebab ada lelaki pun nak jadi perempuan...sibuk saja...


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:26


aikk...saudari jutawan muslimah dengan daeng_jati jangan guna salah tempat.ini bukan sihat room.huhuhu~.
ayYak sesama sendiri pun tak kenal ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:28


*sihat room..

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:29


sorry salah tempat...

p/s: dekat tak semestinya kenal

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:31


ye la obor..ni bukan tempat chatting...

budak k14 rupanya...memang k14 memang penuh dengan wanita.. yang nak jadi wanita pun ada.saya ada ramai kawan yang macam ni...kadang-kadang seronok juga kawan dengan depe ni.lebih memahami...jangan salah anggap k??saya pernah pergi bilik mereka,cantik betul.macam hotel dihiasnyer...memang selesa la..wangi.ada lilin lagi tu..tak macam bilik lelaki lain...tapi yang tak bagusnya mereka ni gedik.tu yang tak best tu.tapi kawan dengan mereka memang best.kadang-kadang lucu...saya pernah makan dengan diaorang kat kafe bersame dengan geng2 mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:33


jangan marah jutaan...kang jadi apa kat sini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:36


hah...awak kawan dengan mereka ke???awak tak terpengaruh ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:46


takkan minyak bercampur dengan air...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:47


wah,,,maksud tersirat..ok, saya paham

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:47


orang minyak takkan bercampur dengan hantu air :lol:

p/s: jangan marah, nanti cepat tua


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:51


sebenarnya memang tak dapat di nafikan mat kelantan memang mengamalkan semangat kenegerian.... masa ana study dulu pun banyak kes pergaduhan melibatkan mat kelate dengan lain2 negeri ( malaysia)... pelik juga Kenapa mat kelate ni suka hidup sama puak dia saja(bukan semua ).... tapi pengalaman manis ana bergaul dengan mat kelate memang banyak.. mereka ni baik budi bahasanya serta bermanis mulut.... pandai ambil hati...tak kedekut terutama sesama mereka


-ana rasa tak rasional menghalang pernikahan atas alasan lelaki tu orang kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-04-06 22:55


Pada 09-04-06 21:41 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

uiks...daeng selalu usha orang perempuan???

p/s: jaga pandangan...




-ada yang jatuh hati hanya dengan melihat posting... :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:56


macam perli saja tasbih ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 22:57


jangan keluar dari topik lagi ye... :-di


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:00


dah-dah jangan ungkit pasal benda lain.bincang pasal orang kelantan K...mereka memang manusia.tapi kuat gaduh pada pandangan saya..jangan marah ye orang kelantan.sebab itu yang saya saksi kan.tapi tak semestinya semuanya buruk.tapi sebab sifat ni rosak susu sebelanga

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:02


orang negeri lain pun gaduh jugak, tapi Kenapa orang kelantan jugak yang kena...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:03


alaa, kalau nak dikatakan bab bergaduh, orang negeri lain pun apa kurangnya, kat Klang pun hampir setiap hari ada gaduh, siap ada sampai bunuh-membunuh lagi...

tak payahlah kita nak cari salah mana-mana pihak, manusia tidak perfect, masing2 ada kelebihan dan kelemahan masing...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-04-06 00:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 09-04-06 23:12


Hidup Pantai Barat :-)
[ Telah diedit oleh: Abu_Ruqayyah pada 09-04-06 23:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 23:45


nak gaduh masuklah silat ke..gaduh puas2 kat gelanggang...hidup pantai barat!hehehe..:)sekali lagi terkeluar tajuk..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 00:09


Aduh malu nya kalau orang luar malaysia tau macam ni...tunjuk hebat tak bertempat...orang mana pun sama...kalau betul nak tunjuk kuat...contohi saidina Umar al-Khattab, dia guna kekuatan, kebengisan, dll ke arah islam...cuba tengok masyarakat kita...ok



Malaysia Boleh...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:24


budu tak best!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 10-04-06 01:25


tak habis lagi pasal budu??obor2 best tak??pernah makan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 01:31


Pada 10-04-06 01:25 , jutawanmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

tak habis lagi pasal budu??obor2 best tak??pernah makan??

budu best apa, cuba dulu baru tau :-di

obor2 pun best juga, semalam baru makan satay jelly fish sambil2 tengok movie, rasa macam kat panggung wayang pula :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 10-04-06 01:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:16


ish2, tak patut...mmm, baik jangan kahwin lari. banyak masalah yang akan datang. mlukakan ht ibu ayah..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:18


Pada 12-02-06 14:28 , and_nod posting:

!!! QUOTE !!!

tu sebabnya persepsi orang berbeza.. apa yang saya nampak dan di sokong oleh kawan saya yang orang kelantan juga ialah orang kelantan bila seorang-seorang boleh masuk dengan geng2 lain, tapi bila dah ada geng kelatan dia mai, geng lain tadi dia boleh lupa.. apa yang saya cakap ini tak refers to semua orang kelantan la.. but sebilangan sahaja..


:-di :lol: :-) biasalah tu..


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:20


apa-apa pun, kita tetapi bersaudara...
orang islam itu bsaudara.. :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:23


Pada 09-04-06 20:46 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

obor2 tu orang kelantan,saja die guna bendere turki..ke die orang turki yang boleh kecek kelate..hehehe


:lol: :lol:


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-06 02:27


Pada 10-04-06 01:24 , obor2 posting:

!!! QUOTE !!!

budu tak best!!!



la...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 08:56


orang kelantan suka tukar kerajaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-04-06 09:17


Pada 10-04-06 08:56 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

orang kelantan suka tukar kerajaan


What do you mean by that statement!


-----------------
Whatever Happen life still go on


Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

nur_islam88
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22181
Posting: 65
Dari: pasir puteh,kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 00:54


assalamualaikum..
memang banyak saya dengar,orang kelantan mesti nak cari jodoh dengan orang kelantan juga...saya selalu dengar macam tu dan orang tanya Kenapa?
saya rasa bukan semua macam tu...negeri lain pun ada juga yang nak cari sama negeri saja...bukan kelantan saja...:)
lagipun,mak saya orang kelantan,tapi abah saya orang perak...so,terbukti bukan semua orang kelantan nak cari jodoh dengan sama negeri saja...saya asal terengganu,nak cari jodoh orang mana ye...????hehe...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islam88Profil   Hantar PM kepada nur_islam88   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 00:56


Pada 17-04-06 00:54 , nur_islam88 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
memang banyak saya dengar,orang kelantan mesti nak cari jodoh dengan orang kelantan juga...saya selalu dengar macam tu dan orang tanya Kenapa?
saya rasa bukan semua macam tu...negeri lain pun ada juga yang nak cari sama negeri saja...bukan kelantan saja...:)
lagipun,mak saya orang kelantan,tapi abah saya orang perak...so,terbukti bukan semua orang kelantan nak cari jodoh dengan sama negeri saja...saya asal terengganu,nak cari jodoh orang mana ye...????hehe...
wassalam


kalau asal tegganu..bakpe location, pasir puteh..konpius weh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Orang Kelantan Manusia juga kan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.209585 saat. Lajunya....