Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 28 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: pendapat bila pakai purdah????


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» pendapat bila pakai purdah????

Please Mendaftar To Post


Oleh pendapat bila pakai purdah????

suklia
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14740
Posting: 28
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 20:10


saya nak tanya pendapat semua yang ada dalam ukhwah,apa pendapat semua.sekolah saya dulu pakai purdah,sekarang saya dah pindah sekolah lain .....jadi adakah patut saya terus kekalkan purdah???apa pendapat juga Kalau saya tak pakai purdah???     :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukliaProfil   Hantar PM kepada suklia   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 22:32


secantiknya kekalkanlah... saya sendiri ada menaruh harapan agar satu hari nanti saya akan berpurdah... jeles tau bila tengok orang berpurdah... awak dah ada kelebihan tu, why not teruskan juga... lagipon perkara tu bukannya benda tak elok kan? Kenapa? ujian berat sangat ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 02:07


saya sebenarnya suka kalau nampak perempuan pakai purdah..memang nampak sangat suci, bersopan dan bebas dari fitnah mata. memang kalau boleh saya bercita2 nak cari isteri yang berpurdah. buat saudari..istiqamahlah...semoga mendapat ganjaran yang besar, insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 04:10


pakai ke tak pakai ke semua itu sunat saja..
jadi kalau enti ada sebab tak nak pakai tak apalah..
mana ada sesuatu paksaan dalam urusan agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-06 04:15


berpurdah sebenarnya adalah tuk mengelakkan dr fitnah....
tapi kalau kita dah pakai tu...cubalah kekalkan semoga mendapat ganjaran yang besar disisiNya...

saya juga setuju dengan pendapat akwa...best2,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 04:20


nampaknya Atif_Haziq cukup arif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-06 04:21


alamak..akwa dah mula marah....hehe..jangan marah erk

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 04:27


mana ada marah..
kita kan umat islam perlu berbaik2 sesame kita...
xgitu saudara Atif_Haziq??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-06 04:28


betul tu...cover nampak....hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 04:31


ai,saudara Atif_Haziq nak uji saya ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-06 04:33


uji??tkederla...saja saja,boring sangat...kacau akwa best juga....apa maksud akwa erk??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 08:57


Alhamdulillah...
Allah telah beri ukhti sesuatu kekuatan untuk berpurdah..
bagus..teruskan amalan itu dan istiqomah kann..
buat untuk dapat keredhaan Allah dan yakin dengan janji Allah..


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:05


Pada 10-02-06 04:10 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

pakai ke tak pakai ke semua itu sunat saja..
jadi kalau enti ada sebab tak nak pakai tak apalah..
mana ada sesuatu paksaan dalam urusan agama...


betul ke hukum pakai purdah tu sunat saja? bukan WAJIB? rujukan surah al-ahzab


-----------------
NURSYAHADAH menyinar qalbu,murni seharum namamu
Hadirnya di celahan kekalutan qalbumu itu...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:19


salam...
Kenapa perlu bergantung pada sekolah atau hal2 lain...cuba nilai balik niat asal saudari berpurdah...dan semoga istiqamah dalam berpurdah...

insyaALLAH saya pun ada keinginan untuk berpurdah satu hari nanti..moga ALLAH buka kan peluang..ameen!

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:54


pakai purdah?em,bagus sebenarnya pakai purdah ni..sebabnya seorang wanita itu akan lebih terpelihara dan terjaga dari segi maruah dan dari dipandang lelaki yang bukan mahram..tapi kat negara kita ni bila sebut pakai purdah saja...ada benda lain yang timbul so,tanggungjawab siapa untuk mengembalikan kesucian pemakaian purdah ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 11:58


apapun, ingtlah balik pada nawaitu kita pakai purdah. jangan kerana terpaksa, mengikut suruhan orang. tetapi biarlah kita pakai kerana Allah Taala, ikhlas kerana kita sayangkan aurat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-02-06 11:59


Pakai purdah...hmmmm..
Bagus la ana rasa anta harus teruskan......
Pakai purdah lebih baik dapat pelihara macam macam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 20:33


why not kekalkan...sekolah baru enti ni ada peruntukan larangan berpurdah ka? Kalau macam tu Kenapa minta sekolah kat situ..?

ana harap awek ana pun pakai purdah juga....tapi,nak pakai ni asalnya susah...anti patut pertahankannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 23:02


Assalamu'alaikum. Teruskan hasrat anda untuk berpurdah. Saya tertarik untuk menulis pandangan seorang orientalist yang mengkaji sosio-budaya masyarakat Timur Tengah. Beliau Carleton S. dalam bukunya Caravan: The Story of Middle East mengatakan:

"Salah satu pokok yang menarik adalah penggunaan kerudung dan penutup muka (jilbab, cadar) pada wanita. Di negara-negara Timur Tengah, wanita biasanya mengenakan cadar. Sampai kini, banyak di antaranya masih mengenakannya. Dengan cadar, maka semua wanita sama saja tampaknya. Seorang gadis yang menawan, dengan cadar di wajahnya akan dapat bepergian dengan aman. Ia tidak terlalu menarik perhatian, dan kemudian juga akan terjauh dari gangguan yang akan menyusahkan diri sendiri, suami, dan juga keluarganya. Pengaturan perkahwinan dalam Islam tidak bergantung pada pertemuan lelaki dan wanita di jalanan seperti lazimnya di Barat. Tetapi perkahwinan sangat bergantung kepada perundingan teliti dan cermat antara keluarga. Di balik cadar (purdah), seorang wanita setengah baya dengan pakaian yang kusam tidak harus menangguhkan rencananya untuk berpergian. Dengan cadar, tertutup kesempatan untuk menunjuk-nunjuk atau iri hati. Sehingga cadar (purdah) mempunyai erti untuk meredakan ketegangan sosial, sebagaimana di Timur Tengah. Di daerah tersebut, wanita sering menyembunyikan susuk tubuhnya di dalam busana yang serupa."


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)


[ Telah diedit oleh: SystemOfAdown pada 10-02-06 23:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 23:43


bergantung pada seseorang itu...
kalau nak pakai..pakailah...
ianya adalah sunat sahaja....
pakai purdah sebenarnya nak elakkan fitnah...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-06 16:37


ana ada juga keinginan nak berpurdah cumenye rasanya belum cakap kuat ....sokongan mungkin membantu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-06 17:07


bila kita pakai purdah yang nampak mata saja kan? jadi, kalau mata orang tu cantik , tak mengapa ke dia pakai purdah....?


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 15:41


kekalkanlah jika tiada sekatan dari pihak sekolah baru...

maruah lebih terjaga dan sifat malu juga akan terselah insyaAllah

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 16:03


Pakailah....moga mendapat ketenangan...insyaAllah....:)
Istiqamah pada setiap perbuatan yang baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 16:35


sedari suklia...

so,apa pendirian awak setelah baca pelbagai pendapat dan pandangan dr posting2 diatas..?

masih nak teruskan atau tidak?? kongsila kenyataan awak dengan kami sebab awak la yang bukak topik ni.. bagi respon sikit stelah baca pandangan kami ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-06 16:37


Pada 11-02-06 17:07 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

bila kita pakai purdah yang nampak mata saja kan? jadi, kalau mata orang tu cantik , tak mengapa ke dia pakai purdah....?



assalamualaikum.

asalnya ikut mazhab Syafi'e aurat perempuan semua anggota kecuali muka dah tapak tangan. Ustazah ana kata, kalau wajahnya terlalu cantik dan ditakuti boleh mendatankan fitnah atau mudharat di haruskan memakai purdah. tapi tang mata itu tak taulah pulak....

aperpun bagi yang dah pakai itu kekalkanlah...
Moga Allah kurniakan Rahmat atas usahanya

Yang penting letakkan nawaitu kerana Allah, kalau rasa tak ikhlas baik tak payah


-----------------
"...Allahlah yang sentiasa mencukupkan keperluanku...dan Kepadanya lah aku berlindung.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-06 18:04


salam...
ana lihat best juga tajuk ini...:)
pada pendapat ana, kita bincang dari satu mazhab sahaja...tak perlu kita membuat perbandingan dengan mazhab yang lain. memadai dengan pendapat syafieyah... asal berpurdah ini adalah harus melainkan dalam dua keaadaan yang mewajibkannya :-
1) apabila menghadapi fitnah yang terlalu kuat dek kurniaan Allah pada wajahnya yang terlalu cantik sehingga menjadi bualan lelaki yang halal baginya untuk berkahwin; dan
2) apabila suami menyuruh isterinya berpurdah.

dan berpurdah akan menjadi haram dalam satu keadaan :
1) apabila suami menghalang

dan akan menjadi sunat dan diberi pahala pada pemakainya apabila berniat kerana Allah...

dan akan menjadi makruh apabila memakai dengan mengikut-ikut orang.

wallahu a'alam...

p/s: tegur ana Kalau ada kesilapan pada ayat diatas

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

atokasif
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22579
Posting: 13
Dari: Rembau, NSDK

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-06 18:52


Dah buat baik Kenapa nak berpaling ketempat lain? Ada masalah? Maslah tu ujian ALLAH swt. Minta pentunjuk dari yang maha esa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atokasifProfil   Hantar PM kepada atokasif   Quote dan BalasQuote

Sakri
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22587
Posting: 14
Dari: Paka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 20:34


Suklia kena teruskan & istiqamah tidak kira dimana kita berada dan tidak kira apa-apa keadaan. Hari esok hendaklah lebih baik dari hari ini. Kenapa kita harus berpaling kebelakang. Berpurdah banyak kebaikan dpd keburukan. Semoga Allah memberi ganjaran yang besar kerana tidak semua mampu/ada kekuatan untuk berpurdah. Sudah menjadi kelebihan & tergolong dalam orang istimewa untuk Suklia kerana berpurdah.Sudah tentu ramai orang diluar sana jealous kepada anti.

Secara automatik anti dah dapat elak fitnah mata lelaki & Insya ALLAH dapat elak/selamat dpd jenayah terhadap wanita.Kerana hari ini dah berkurang wanita yang suka berpakaian sopan. Apatah lagi dengan trend & fesyen yang macam2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SakriProfil   Hantar PM kepada Sakri   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 23:05


kekalkan, tapi, nak istiqamah tu yang payah. bak kata kak ismi safiza, niat juga mahu ikhlas, kan ismi kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

putripuisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15926
Posting: 156
Dari: Allah & kepada-Nya jua

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-06 21:48


Assalamualaikum.....

kepada antum yang menyampaikan pendapat antum semua, ana ingain meminta izin untuk meng'copy'kan pendapat antum untuk disebarkan kepada orang di luar sana.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putripuisiProfil   Hantar PM kepada putripuisi   Pergi ke putripuisi's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-02-06 03:16


lebih baik kekalkan..identiti 'sejuk mata memandang'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 15-02-06 05:05


megelakkan diri daripada fitnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 09:46


ana suka sesangat kalau isteri ana nanti pakai purdah...
ermmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

qolyubi_umairah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22611
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 16:57


ana rasa enti kekalkanlah pemakaian purdah tu.kita semua tahu bahawa pemakaian purdah adalah sunnah isteri-isteri rasulullah.jadi sepatutnya kita berebut-rebut untuk mengekalkan sunnah ini.ingatlah sesiapa yang berpurdah ikhlas semata-mata kerana Allah,Allah sendiri akan bertemu dengannya dan Allah akan mengurniakan keserian wajah sebanyak13 darjat,SUBHANALLAH..betapa besarnya ganjaran yang Allah berikan kepada hambanya yang mengikut sunnah..semoga kita tergolong dalam golongan tersebut..amiin.

SALAM UKHWAH FILLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For qolyubi_umairahProfil   Hantar PM kepada qolyubi_umairah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:13


kekalkan pakai purdah...banyak kelebihan..insyaAllah mereka yang pakai purdah dapat ganjaran semasa di pdg msyar kelak.smasa manusia semua berhimpun, masing2 mencari wajah Allah, tetapi bagi yang istiqamah berpurdah, tak perlu mencari2 kerana Allah sendiri yang akan datang pada kita kerana istiqamahnya kita memelihara wajah..memelihara wajah kerana Allah..nur di wajah kita juga akan ditingkatkan berkali2 ganda...seronok dengar anti berpurdah,a'lillah anti dah dapat kekuatan sebegitu.ana belum lagi...insyaAllah, sedang mencari kekuatan diri..teringin pakai purdah, tapi takut tak dapat istiqamah..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-03-06 18:27


buat sesuatu biar kerana Allah...baru kekal abadi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 18:42


pada pendapat ana,
buat ibadah, jangan fikir pada apa orang akan pandang dan kata..
tapi secara ikhlas dan sukarela..insya-Allah...
wallahhu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 11:02


hmm..ana rasa biarla kita ikut cara kita sendiri...tapi niat tu kerana Allah Taala.tak perlu takut dengan kritikan manusia... hmm..ana pun suka tengok orang berpurdah ni..dan teringin sangat tuk memakainya....insya-Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 12:37


dulu ana sekolah al-arqam...memang dikelilingi dengan insan yang memakai purdah,cantik!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-03-06 14:32


pandangan ana...kalau orang dah pakai purdah...dah tak boleh buang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-03-06 16:37


in my opinion...
mereka yang pakai purdah ni
mereka yang kuat dan tabah meaning that bukan senang
nak pakai purdah ni ,they have to face many problem
but bagi mereka yang sabar there are something waiting u
so keep on...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 26-03-06 02:29


JIKALAU MENGIKUT PENDAPAT2 JUMHUR ULAMAK...MUKA DAN TAPAK TANGAN BUKANLAH AURAT..TETAPI SESETENGAH IMAM DAN ADA DIANTARA ASHAB2 SYAFIE YANG MENGATAKAN AURAT WANITA ADALAH AURAT..DALAM MASALAH KHILAFAH INI PILIHLAH MANA SATU...PAKAI BAIK DAN TIDAK PAKAI PUN BAIK.....DR YUSUSF QARDHAWI TELAH MENYATAKAN DALAM BUKU BELIAU YANG SESIAPA YANG MEMAKAI PURDAH JANGANLAH MEMANDANG RENDAH KEPADA YANG TIDAK BERPURDAH DAN YANG TIDAK BERPUDAH TIDAKLAH BOLEH MENGATAKAN YANG BERPURDAH MELAKUKAN BID AH...JADI TERPULANGLAH SAUDARI..INI MASALAH KHILAFIYAH...JIKA rasa PATUT TUTUP,TUTUPLAH DAN JIKA MERASAKAN PERLU BUKAK BUKAKLAH........SEMOGA DIRAHMATI ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 15:06


assalamualaikum..suklia nasib kita sama..

>>pakai purdah atas niat kita.kita ada asbab sendiri..tapi saya sedih sangat..abah saya tentang sekeras2nya saya pakai purdah,sebabnya tak relevan la dengan zmn sekarang..susahlah..malulah..macam-macam la alasnnya..

>>tika tu tuhan sja yang tahu ..pedihnya hati saya,
so saya buat keputusan saya pakai tika keluar sendirian tanpa ditemani dengan parents saya..alhamdulillah ok lah masa tu walaupun terpaksa pakai purdah sorok2..

>>lepas itu bila dah masuk ipta..
diharamkan pakai purdah pulak..sedih sangat tika itu..
sekali lagi dan abah saya tentang sekeras2nya...katanya ikut jemaah mana yang gatal nak pakai purdah..
sedih sangat tika itu dihentam..saya diam saja...hanya air mata yang mampu beri jawapan masakene marah..

>>nak terangkan asbab kenapa kita nak pakai purdah pun tak sempat..asbabnya ?hanya saya dengan Allah saja tahu..memang wajib kena pakai purdah..bukan sebab sangat lawa..tapi adalah..

>>Ada sekali tu..saya menangis kerna rindukan purdah..saya ada tanya ustazah sekolah saya dulu..ustaz cakap pakai purdah ikut keadaan la..Kalau tak kasi nak buat macam mana..nanti kena banyak bersabar la..

>>bila ustazah cakap begitu..saya tak tahu nak cakap apa..yang saya tahu hati saya meronta nak pakai jugak!kawan2..macam mana??sedih sangat..

>>yang peliknya kan..asal saya keluar tak pakai purdah kat ipta(sebab tak dapat nak pakai purdah) mesti saya terserempak dengan muslimat yang berpurdah..tika itu jugak hati saya menangis..

>>pernah sekali saya tak dapat menahan rindu ..saya pakai purdah pergi kuliah..sampai ditengah jalan...kena kejar dengan pak guard..sedih sangat..kena tanggalkan masa tu jugak..tak mahu cerita lagi...tak dapat nak menahan air mata..sedih..Ya Allah :(;(;(

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 16:50


Ya Allah kesiannya...bersabarlah...itulah dugaan namanya...setiap yang baik di abad ini dipandang serong oleh masyarakat.....yang ada sekarang ni hanyalah kemungkaran yang dipandang biasa dan boleh diterima ramai....istiqamahlah adik....moga akan dapat ketenangan dari Allah kekasih kita...insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

NurWahyuni
Warga Rasmi
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 24532
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 15:47


Assalamua'laikum..
daripada yang saya pernah belajar, hukum memakai purdah ni, 2 saja..Harus @ wajib. Ia bukan sunat..Maknanya, harus apabila ingin memakainya tetapi boleh jatuh wajib bilamana keadaan itu menuntut kepada wajibnya berpurdah. contoh: boleh mendatangkan jika seorang itu tak pakai purdah, maka wajib dia memakai purdah. Orang yang pakai purdah ni, lambang ke arah kesempurnaan. tapi tak bermakna yang tak pakai purdah tu tak sempurna..So, kalau dah pakai, moleklah diteruskan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurWahyuniProfil   Hantar PM kepada NurWahyuni   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 24-05-06 20:54


assalamualaikum...ana pernah berniat nak pakai purdah. dah lama ana pendamkan niat ni. masalahnya...masyarakat di tempat ana tu 'pelik' sikit. sedangkan tika ana ke kedai, dengan memakai jubah dan jilbab pun depa boleh pandang pelik...apa kan lagi jika ana berpurdah. dulu umi ana pun pakai purdah...tapi bila berhijrah ke tempat tinggal ana sekarang ni, umi terpaksa buka purdah dan hanya berjilbab saja. fitnah dan kata-kata masyarakat setempat menyebabkan umi terpaksa berbuat demikian...syukurla abah ana membenarkan demi menjaga kemaslahatan kami sekeluarga memandangkan kami merupakan ahli baru dalam masyarakat tersebut. setiap kali cuti penggal...ana akan balik ke tempat tinggal ana dengan family sekarang ni...dan setiap kali ana keluar, setiap kali tu jugakla ada mata yang mengerling semacam. hairan! tapi itulah yang terjadi...yang ber'tutup' ni dipandang pelik...yang ter'buka' tu dah jadi perkara biasa. ana harap...ana dapat tunaikan niat dan impian ana tu satu hari nanti...semoga ALLAH kuatkan hati ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 23:10


dah akhir zaman....amalan agama pun dipandang ringan dan tak ada nialai. Bukan orang awam saja, ahli agama pun yang dah masuk cinta dunia dalam hati pun sama saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 10:03


terpulang pada individu tersebut kalau nak pakai purdah ke tak?purdah tu tak wajib...tapi kalau nak pakai apa slhnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:08


Assalamualaikum..

bagi pendapat ana lakan..kalau perempuan tu lawa sangat,sampaikan laki tengok boleh langgar tiang letrik,wajibla pakai elak fitnah...tapi sekarang jarang jumpa yang pakai dan betul-betul istiqamah..yang bertelanjang ramai...tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:29


setuju sangatla dengan pendapat alkhattab.....:):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:30


erm..buar saudari bintu_ruQaiah
..

itulah dugaan dunia...apapun ana sokong niat mulia anti....

:):):)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 11:38


;-) assalamualaikum....
actually...ana pun pakai niqab. ana lebih suka sebut niqab dr purdah. bagi ana, ana pakai niqab sebab sunat. so, kalau kita buat yang sunat, dapat pahala. maksud ana, ana tidak meletakkan memakai niqab ni sebagai wajib atau harus. kerana tiada nas yang sahih.yang ada, dibahaskan tentang hadis yang menyebut tentang ini.

wait, i will post it soon.

ana dah kaji ia dan memiliki buku mengenainya. mengenai fatwa Yusuf Al-Qardhawi tentang pemakaian niqab di kalangan wanita muslim.

ok. thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-06 11:39


Pada 25-05-06 11:08 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

bagi pendapat ana lakan..kalau perempuan tu lawa sangat,sampaikan laki tengok boleh langgar tiang letrik,wajibla pakai elak fitnah...tapi sekarang jarang jumpa yang pakai dan betul-betul istiqamah..yang bertelanjang ramai...tak begitu?


pernah jadi kat sahabat ana. pada pandangan kami (ana dan sahabat2 lain) sahabat ana ni biasa saja. tapi tak tahulah apa yang kaum adam ni nampak kat dia. kalau pandang...macam nak te'bujal' bijik mata. bukan tu saja...sampai ada yang bercakap sesuatu yang pada pendapat ana...tak wajar dikeluarkan daripada mulut lelaki muslim yang ahli dalam ilmu agama..dia rasa macam nak kawin saja. harap sahabat lain faham apa yang ana cuba sampaikan. last2 sahabat ana tu pun pakai purdah sebab takut semua tu mendatangkan fitnah. lagipun parents dia risau apa-apa jadi kat anak dia...alahai...macam-macam...


-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

lebah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20760
Posting: 64
Dari: Fac Sc, UMKL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-06 12:33


Bagi saya kalau nak pakai pun tak mengapa dan kalau tak nak pakai pun tak mengapa. Kecuali kalau ada orang yang pandang kita tu sampei terus terpaku tak boleh bergerak langsungā€¦meleleh air liur... meleleh air hingus tak renti-rentiā€¦barulah ketika itu, orang tu wajib kena pakai purdah.

manakala perkara yang sunat atau yang harus kita boleh ambil yang mana lebih baik mengikut suasana dan keadaan sekeliling.

Tapi dalam amal ibadat lain pula sebab imam syafie pernah mengatakan bahawa ā€œbarangsiapa yang meringan-ringan yang sunat, tidak mustahil disatu masa nanti mereka akan meringan-ringan yang wajib pula.ā€


-----------------
iCaM SeLaMat
"kalau kita boleh tunaikan apa yang allah mahu, nescaya allah akan tunaikan pula apa yang kita mahu".(H.Riw At-Tabrani)


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebahProfil   Hantar PM kepada lebah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 10:55


Assalamualaikum..

yup,tahap wajib bila ada fitnah pakaila..lepas itu niatkan nak dapat pahala sunat..Insyaallah dapat phale..

p/s Muslimah yang dah pakai teruskan,yang masih dilema dan sering dikaco laki baik pakai!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-06 12:32


em..nampak nya majoriti yang dalam ni smue dah faham knsep nak pakai purdah..
mmang betul,slagi wjah seorang muslimah tu mbawa fitnah,wjib bgnye memakai purdah.kalau tak,dia bdosa,orang yang fitnah tu pun bdosa.
so,nak elok kan kdaan,bpurdah la.tu yang lebih afdhal..

tu yang saya blajo.
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-05-06 13:33


assalamualaikum..

saya ada seorang sahabat baik sekampus yang memaikai niqab ni.... bila tanya apa perasaan dia bila dia pakai niqob. katanya, diarasa selamat, terlindung dan tenang sangat...hajat di hati nak pakai tu ada, namun belum temui kekuatan sebabterlalu banyak mehnah. insyaAllah, kalau suatu hari nanti, Allah bagi kekuatan, saya pakai agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

azzahrawi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 33
Posting: 307
Dari: pulau mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-05-06 13:42


assalamualaikum.. bila saya baca dari posting pertama berkenaan dengan topik ni, baru saya faham masalah yang sebenarnya. sama ada nak diteruskan memakai niqob atau tidak....
situasi sebegini sayapernah melaluinya. sesama saya berada di mekah dulu, saya memang pakai niqob. tapi, bila balik malaysia, saya mampu bertahan selama seminggu sahaja. bagi masalah ukhti kita ni, ukhti lihat la dulu waqie macam mana dan ukur dengan kemampuan dalaman yang ukhti miliki. setelah dibuat timbang tara sebaiknya, barulah ukhti dapat membuat keputusan yang tepat. kalau di sekolah tu tak dak masala
h kalau ukhti terus pakai niqob pun, pakai la. tapi, kalau mendatangkan masalah, terpulang. tapi, kalau dah di luar sekolah ukhti biasanya memakai, jadi, teruskanlah memakai. tiadaa salahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrawiProfil   Hantar PM kepada azzahrawi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152741 saat. Lajunya....