Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: PANAS!NASYID HANYA sebagai PLATFORM POPULAR bukan DAKWAH


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» PANAS!NASYID HANYA sebagai PLATFORM POPULAR bukan DAKWAH

Please Mendaftar To Post


Oleh PANAS!NASYID HANYA sebagai PLATFORM POPULAR bukan DAKWAH

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-06 14:27


assalamualaikum...

Apa pendapat kalian tentang nasyid hanya sebagai platform bagi artis yang sebenarnya jiwanya langsung tidak islamik?

Telah banyak kita tengok artis beralih arah setelah menggunakan platform nasyid...sebagai contoh Yasin...Dulu Brothers...terkenal dengan lagu teman sejati dan berkopiah...tetapi sekarang dah menyimpang jauh...sekarang Brothers pun dah ikut style Yasin, world music lah katakan...

Saya berasa agak sedih dengan perkembangan sebegini...Penasyid mesti menjiwai islam itu sendiri kerana mesej yang dibawanya adalah dakwah...

sekarang artis nasyid pun dah merapu dari segi lagu apatah lagi dari segi pakaian...tak kurang juga akhlak...ada artis nasyid yang merokok dan juga berseluar pendek dan pegang perempuan bukan muhram tapi tak kahwin lagi...

Lagu pun dah masuk instrument yang bertali dan bertiup. Alasan mereka demi kebaikan dan tiada nas sahih yang melarang. Walhal orang alim perlu menjauhi perkara yang samar2...bukan menghampirinya sama sekali....

Kita sebagai peminat nasyid yang sayangkan nasyid itu sendiri kenalah bijak...mereka tidak akan berjaya tanpa kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-06 15:42


eeemmmm....saya pun suka nasyid juga..lagu alternatif rock..alternatif hiphop pun ok juga apa...balada....pop rock...metal...bla...bla...bla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-06 18:45


inilah dunia sekarang..hati manusia mudah berubah kerana hebatnya dunia..
harga barangan domestik,keperluan semakin naik...wang pun jadi yang utama..soal meseg yang hendak disampaikan dah jadi kebelakang.album laris,penuh la poket.. :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 09:26


tak cukup dengan itu, artis nasyid sendiri pun tidak mahu mendengar fatwa ulama'...contoh raihan masih menyertai persembahan sure heboh walhal mufti perak dah bagi fatwa haram...

alasan artis nasyid adalah cuba berdakwah di tengah2 hiburan yang melalaikan...saya tak fikir begitu...mana mungkin dalam hiruk pikuk maksiat mereka terkesan di hati mereka dengan Allahu Allahu di atas pentas...

semuanya kerana fulus fi dunya....wal mampus fil akhirah...

kita peminat nasyid yang buta menilai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 17:25


memang...jadi artis adalah platform untuk kejar glamour...same juga dengan segelintir penasyid ni...slalunya yang baru la...macam......................................................................................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 10:33


fikir-fikirkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 15:02


Waalaikumsalam
Saya rasa bukan semua. Ada segelintir saja. Tapi yang sedih kalau masa mula-mula tu ok, tapi lepas dah jadi popular mula terpesong niat asal untuk berdakwah :-(


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 20:35


tu yang ana cakap...segelintir saja..tak semua...tujuan asal konon nak berdakwah...tapi..........................................nampak lebih nak kejar glamour saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 20:56


nasyid malaysia dah mula jauh menyimpang....kononya kmpulan nasyid muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan......memang banyak kumpulan nasyid....tapi apa nasyid yang mereka cuba bawak....mereka cuma nak show mereka punya fesyen...sekarang ni dah banyak kmpln nasyid muncul dengan pakain tersendiri....kononya nak buat pembaharuan....entah la....dah tebalik agaknya....maybe nak dakwah kena layan sentimental rock macam ramli sarip nyanyi agaknya...macam lagu kau yang maha ESA tu...nak layan lagu jiwa cintan cintun, dengar kmpln nasyid yang baru tumbuh bagai cendawan tu....

[ Telah diedit oleh: pak_ali pada 10-02-06 20:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 10-02-06 21:24


ala nyampahnya....Tu soal hati jangan lah sampai melebih-lebih

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 09:10


Pada 10-02-06 21:24 , qville_islaami posting:

!!! QUOTE !!!

ala nyampahnya....Tu soal hati jangan lah sampai melebih-lebih


;-) apa maksud akh @ ukht??


jujurnya daripada fenomena yang kita lihat sekarang, ana sangat bersetuju dengan pendapat2 sahabat sekalian....bukan nak salah artis nasyid, tetapi bukti menyatakan begitu... :-) seharusnya penasyid2 tetap istiqamah dengan fikrah, biah islamiyah...

:-P sekadar pandangan ana...


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 09:13


haha... qville_islami.. soal hati?????

apabila dah terang perlakuannny tidak lagi dipanggil soal hati..
HUHU :di

i know u..... ***** hashim........... kerabat wali songo... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 10:29


konsert sure heboh semalam ada lagi raihan?apa nak jadi artis nasyid ni...ulama' kata pun dah tak nak dengar...artis nasyid sendiri yang beriya-iya suruh dengar kata ulama' padahal dialah yang tak dengar kata...

masih butakah kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 23:22


ye masih buta, buta hati buta perut apatah lagi buat-buat buta... soal hati Allah saja yang tahu...
Kita memang boleh menilai zahir tapi jangn terus menghukum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 17:28


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 20:14


nilailah dengan hati dan iman.....kita berbaliklah pada "NIAT"..kerana dengan niatlah menzahirkan apa yang dikerjakan...zaman sekarang dakwah tidak terhad pada ceramah2 agama sahaja...tazkirah,usrah dan hiburan nasyid pun sebagai salah satu saluran juga...tapi yang ni selalu kita tertinggal dalam mengejar "dakwah" yang sebanr...iaitu tingkah laku yang baik dan berhikmah..kita ada contoh terbaik dalam berdakwah,iaitu "Rasulullah S.AW"...Ikuti sunnahnya,insya'llah perjalanan dakwah kita tidak trsasar.........;)


:AmAl KeRaNa AlLaH,hIdUp MuLiA,mAtI sYaHiD:
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

fawawzaiya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2819
Posting: 67
Dari: johor ke UM

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-06 22:39


buka fikiran luaskan pemandangan

jangan terkongkong dan berpegang dengan pandangan lama

pembaharuan macam penggunaan instrumen baru, world music, macam2 lagi la.. tak salah selagi tak melampau

kalau nasyid pun kita "bengkeng" apa lagi alternatif yang ada...dalam situasi hari ni tak praktikal kalau bangkang..tapi tak ada alternatif lain nak menggantikan...

siapa kita nak menilai hati orang..malaikat pun tak dapat nilai lagikan kita manusia

nak cari populariti?...jangan sebab segelintir buat hal...yang lain pun dikatakan sama...

rasa topik macam ni dah banyak kali bincang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawawzaiyaProfil   Hantar PM kepada fawawzaiya   Pergi ke fawawzaiya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 22:48


kutuklah lagu2 nasyid banyak2, lepas itu pergi la dengar lagu rock, pop, balada dan seumpamanya...

kutuklah pula artis2 nasyid, lepas tu pergi lah puji artis2 rock, pop, balada... banyak2... puji dan puja siti nurhaliza tu sampai melaung2 macam orang tak betul... saya pernah jumpa golongan yang macam ni :-?

kita tengok yang mana yang lebih diredhai oleh Allah s.w.t....

p/s: tiada manusia yang sempurna, kita telah dikurniakan oleh Allah dengan akal, gunakanlah ia untuk membezakan yang mana elok dan yang mana tak elok...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 22:52


teguran hendaklah secara yang berhikmah, bukan dengan kutuk-mengutuk sesama Islam...

apa-apa pun saya memang tak sokong 100% kumpulan Raihan sertai konsert sureheboh...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zainizam
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22699
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 17:04


salamalaik

hui.....hangat ini.jangan la kita hanya pandai menghukum tanpa mengetahui asal ceritanya.

pasal raihan di sure heboh, terpulang la pada niat mereka.memang nampak tak baik tapi daripada terus ada yang tak baik pada sure heboh tu, ada jugak la baiknya

cuba kita nilai konsert mawi di kelantan tu.tak ada yang salahnya kan?ulama' bagi hukum tu supaya masyarakat sedar yang sure heboh tu rosak sebab campur laki perempuan dan semestinya solat ditinggalkan

pihak penganjur ambil peranan.jangan nak kaut untung saja tanpa fikirkan kerosakan masyarakat.gejala sosial di malaysia ni salah satu sebab adalah dari sure heboh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainizamProfil   Hantar PM kepada zainizam   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 17:35


:-) Assalamualaikum...



     semuanya bergantung pada niat...kamu akan dapat apa yang kamu niatkan...mungkinlah ada sesetengah penasyid yang niat untuk berdakwah sudah terpesong,namun jika dilihat nasyid kebanyakan lagu2nya adalah mengajak kita supaya mengenal ALLAH..Rasul..sahabat2...daripada dok dengar lagu2 yang mengarut...terpekik2 tak tahu senikata lagu..muzik saja yang dengar-lagu rock dan metalla biasanya..baik dengar nasyid kan...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 18:58


assalamualaikum...

tak tau..
semoga niat derg ikhlas kerna Allah semata2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 12:48


yup tu..hanya Allah Yang Maha Mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-03-06 13:21


boleh jadi....boleh jadi tak...

sahabat2 tengoklah sendiri mana penayid yang betul-betul berdakwah dan yang sebaliknya... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-03-06 13:43


Itulah masalah yang melanda..Sepatutnya nasyid lebih mengutamakan lagu2 berkonsep dakwah,memberi semangat dakwah dan semangat kepada para2 daie,tapi yang ada hanya lagu2 biasa yang mensinonimkan dengan irama nasyid kontenporari...Saya agak kecewa dengan penghasilan lagu2 nasyid sejak akhir2 ini yang tidak langsung cuba mendorong saya untuk terus tekun dalam perjuangan agama Allah...kalau adapun hanya satu dua lagu... itupun lagu yang diberi nafas baru...lagu yang lain hanya lagu untuk berhibur berhibur dan berhibur......Bila ditegur tidak dilayan,bila diberi pandangan dipandang sinis...Inilah penyakit yang melanda..mereka mengutamakan pasaran dr roh dakwah itu sendiri,bila ditanya mereka kata mereka ikhlas... Entah apo nak jadi lah....Saya tak tau entah bila saya boleh bertahan meminati nasyid yang semakin kontenporari sekarang ini!!!


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 23-03-06 10:16


saya tak berani nak tuduh dan tak mudah menerima.Ianya bergantung kepada NIAT penasyid itu sendiri.Kalau dia betul-betul ingin berdakwah kepada Allah,Alhamdulillah. Teruskan usaha di bidang anda.Tapi kalau sebaliknya harap anda perbaiki niat anda sebelum naik ke pentas...
Ana ingin berkongsi suatu cerita,cerita benar daripada seorang sahabat yang telah menjemput satu kumpulan nasyid untuk membuat persembahan nasyid di tempatnya(nama kumpulan nasyid itu dirahsiakan).Pihak penganjur telah menyediakan satu banglo khusus untuk kediaman kumpulan tersebut tetapi kumpulan tersebut masih tidak berpuas hati dengan kemudahan yang disediakan.Dari segi pengangkutan pun tidak mahu menaiki kereta murahan...
Amat jauh apa yang ingin dilakukan dengan tujuan asal untuk berdakwah.Rasulullah menyampaikan Islam tidak pernah dihamparkan dengan permaidani merah tetapi diuji dengan titisan darah merah.Marilah kita sama-sama renungi sirah Rasulullah s.a.w.Saya bukan yang sempurna tetapi saya nasihat untuk diri saya juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 00:54


Pada 06-02-06 14:27 , biruenie posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

Apa pendapat kalian tentang nasyid hanya sebagai platform bagi artis yang sebenarnya jiwanya langsung tidak islamik?

Telah banyak kita tengok artis beralih arah setelah menggunakan platform nasyid...sebagai contoh Yasin...Dulu Brothers...terkenal dengan lagu teman sejati dan berkopiah...tetapi sekarang dah menyimpang jauh...sekarang Brothers pun dah ikut style Yasin, world music lah katakan...

Saya berasa agak sedih dengan perkembangan sebegini...Penasyid mesti menjiwai islam itu sendiri kerana mesej yang dibawanya adalah dakwah...

sekarang artis nasyid pun dah merapu dari segi lagu apatah lagi dari segi pakaian...tak kurang juga akhlak...ada artis nasyid yang merokok dan juga berseluar pendek dan pegang perempuan bukan muhram tapi tak kahwin lagi...

Lagu pun dah masuk instrument yang bertali dan bertiup. Alasan mereka demi kebaikan dan tiada nas sahih yang melarang. Walhal orang alim perlu menjauhi perkara yang samar2...bukan menghampirinya sama sekali....

Kita sebagai peminat nasyid yang sayangkan nasyid itu sendiri kenalah bijak...mereka tidak akan berjaya tanpa kita...


alasan mereka hanya satu : bila ada rezeki,jangan lah ditolak.nanti Allah tak beri dah.guna kan dengan sebaiknye.(codomo lion)

bagi ana,nanti dulu.ada bukti ke pasal penasyid hisap rokok suka sama laki ni?Takpelah,ana tak kish.Tapi ana rasa mereka KEBARANGKALIAN nak popular.Kenapa?sebab,mula-mula kita perlu tampak bersih bagi pandangan orang kan.So dia join nasyid.

Tapi saya story sikit pasal Peja ex Mirwana : dia hanya narrator dan petugas di Ntv7 dan rtm pada waktu tertentu.Kalau saya kata dia nak popular,memang tak mungkin.Budak ni tak pernah menonjol.
:-di(mee bola satu!)



-----------------
I'm Pupus Just Now and Now
[ Telah diedit oleh: mieIKIM pada 03-04-06 00:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 01:50


tak boleh jatuhkan hukuman kat orang macam tu saja...kalaupun nasyid ni sebagai platform untuk popular, at least ada nasyid kat negara kita ni...bayangkan tak ada langsung lagu berunsur nasyid,,,semuanya yang rock, heavy metal...dll (tak berapa tau), rasanya tak lama lagi negara kita jadi macam barat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:10


tapi keadaan macamtu memang akan berlaku sok.
mee bola satu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 03-04-06 22:32


huhu..jangan doakan macam tu..
nak mee bola jugak satu...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 22:43


doakan semoga Allah berikan petunjuk kepada mereka, jangan pula doakan mereka terus menyimpang...

lebih baik sokong mereka daripada sokong penyanyi2 yang memang dah jelas sesatnya...

p/s: bersyukurlah sebab kita masih ada nasyid untuk berhibur, nak mee bola satu juga... :-? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 03-04-06 22:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 23:21


Pada 10-02-06 20:35 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tu yang ana cakap...segelintir saja..tak semua...tujuan asal konon nak berdakwah...tapi..........................................nampak lebih nak kejar glamour saja...


dan yang segelintir inilah memberi impak negatif kepada dunia nasyid.
mungkin terbuai dengan populariti, harta dunia, kemasyhuran.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 23:21


hmm...bagi zilzal tak salah selagi tak bercanggah dengan syariat yang telah di syarak kan oleh asy syari' (Allah)...

p/s: to ibn musa: syukran ilak!
[ Telah diedit oleh: zilzal pada 03-04-06 23:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-06 12:03


hmm...macam-macam tentang nasyid sekarang ni....tapi..bagi saya..yang mana baik kita ambil la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 06-04-06 12:10


hum..
tak dinafikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 10:28


hm... kita selalu kata tengok pada niat mereka... bagaimana nak tau? selalunya luaran adalah cerminan kepada dalaman... kita hanya boleh menghukum pada yang zahir dan kerana kita nampak yang zahir kita mengatakan penasyid sedikit sebanyak menyimpang dari tujuan asal.. ungkapan yang selalu keluar dari mulut penasyid ialah " supaya masyarakat dapat menerima mesej dakwah kami". Apa mesej dakwah tersebut? Lebih utama dalam mesej adalah mengingatkan kita yang terlupa... terlupa tujuan asal kita di dunia... terlupa perjuangan para anbiya' dan ulama', terlupa mendengarkan kalimah-kalimah suci...terlupa peranan kita sebagai khalifah untuk mendirikan agama dan mentadbir dunia dengannya...
nampaknya apa yang cuba diingatkan kepada pendengar sedikit lari daripada perkara lebih utama... bahkan kalau adapun tujuannya ke arah itu, liriknya pula yang terlalu berbunga-bunag hingga kita hanya terpesona pada lirik bukan pada isi.. malahan adab semasa menyampaikan mesej juga dapat dilihat kedangkalannya... menjerit-jerit dengan rasa gembira( seperti rentak rap) ketika mengalunkan kata-kata memohon keampunan kepada Allah sedangkan sepatutnya rengan penuh rasa yang mendalam serta rendah diri dan kerdil memohon ampuannNya..
itu sedikit pandangan dari saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

fizazri
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2006
Ahli No: 21849
Posting: 10
Dari: bumi ALLAH

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 12:43


saya memang setuju...sekarang artis nasyid memang dah lari dari landasan yang sebenar..ramai yang memuji-muji manusia...terutamanya memuji perempuan..suara perempuan pun 1 hal.. aurat beb...kenapa still ada yang nak jadi penyanyi walaupun bernasyid if hukum dah haram..haram..mana boleh ubah dik..sedarlah wahai saudara2ku...hukum ALLAH jangan dipermain2kan...insaflah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizazriProfil   Hantar PM kepada fizazri   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 18:59


ana pun menyokong pendapat saudara.... kita sebagai saudara sesama Islam tidak lah patut mengutuk mereka...sebaliknya cuba untuk menegur mereka...selepas tu... kita muhasabah lah diri kita balik yeh... jangan pula disebabkn perkara ini kita menidakkan nasyid sebagai satu platform dakwah...ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129193 saat. Lajunya....