Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 16 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Hukum lelaki dan wanita berhubung secara cyber atau sms


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Hukum lelaki dan wanita berhubung secara cyber atau sms

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Hukum lelaki dan wanita berhubung secara cyber atau sms

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 22:03


Assalamua'laikum..

Nak minta pendapat antum..

Adakah wajar muslimin dan muslimat berhubung melalui sms atau chatting untuk sengaja berbual, walaupun apa yang dibualkan itu tidak berunsur kemaksiatan?
[ Telah diedit oleh: Zuhairi pada 31-01-06 22:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

al-faateh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.11.2005
Ahli No: 20250
Posting: 58
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 22:53


bagi ana, tak salah laki & perempuan sms/chatting walaupun tak brunsurkan kmaksiatan..tapi dengan bsyarat juga..jangan blebih2an, jangan tlalu mbuang masa, just nak bkenalan sahaja, tak lebih dari tu..sebab bila dah mlampaui hadnya, maka syaitan akan mula mainkan peranan..

sebab ana ttarik dengan satu artikel kat ukhwah.com dulu..nak menjadi jodoh yang baik kenalah berusaha..tak boleh kita duduk tperap kat rumah saja, or tak bgaul dengan orang ramai, ttiba saja nak jodoh yang soleh/ solehah.. Dan ada banyak lagi cara sebenarnya, guna orang tengah ke, naqib ke, parents ke, kawan ke....dll...

sekadar pdapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faatehProfil   Hantar PM kepada al-faateh   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 23:45


jazakallah..

bukan apa, ana tanya sebab zaman sekarang ni ana tengok ada yang dari golongan yang berfikrah islamiah pun ada yang biasa-biasa sahaja berhubungan antara lelaki dan wanita.. jadi sahaja saja ana nak cari asbab2nya..

kepada Allah kita persembahkan segala amalan kita.. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-06 23:52


Hmm..ana tertarik juga untuk memberikan pendapat..memang betul kita digalakkan berusaha tapi biarlah betul jalannya..ustaz ana pernah berpesan, jika didalam belajar sekalipun,kita digalakkan meminta tunjuk ajar dari rakan sejenis kita dahulu, dan jika tiada..barulah kita boleh meminta tunjuk ajar daripada sahabat yang berlawanan jenis..apatah lagi dalam perkara-perkara yang tidak penting..

Bergaul dalam kehidupan sehari-hari pun ada batasannya..jika tiada kepentingan..cukuplah sekadar bergaul dengan kaum sejenis..itu lebih mulia..

Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 02:25


salam...
Sekadar pendapat saja...
kalau sms/chatting yang tiada keperluannya, just make it short..tak payah nak meleret-leret sampai buang kredit or duit untuk orang yang tak sesuai untuk kita berkawan..
bukannya apa, kadang-kadang bila dah berbalas [email protected] chattin terlalu lama, takut pula akan timbul perasaan yang tidak sepatutnya.. na'uzubillah...

kalau dah terlebih tu, cepat-cepat la stop, ingatkan diri, ingatkan sahabat kita itu, kot2 mungkin dia tak sedar or tak ada kesedaran tentang hal ini.. sama-sama muhasabah diri balik atas apa yang telah kita lakukan...

syukran la sebab buka topik ni, elok jugak.. boleh bagi ingatan kat diri kita yang selalu leka ni.. terutamanya ana..:(

yang penting, kalau nak sms ke, chatting ke, utamakan la yang lebih aula, (family& sahabat sejantina...)
:-) insya Allah...
wallahu'alam wa nastaghfirullah...
[ Telah diedit oleh: IrSyA_IsYqI pada 01-02-06 02:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 09:35


ana setuju dengan IrSyA_IsYqI tu!
ssh2..hehehheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 10:23


emm...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 11:56


hurm.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 13:04


Pada 01-02-06 02:25 , IrSyA_IsYqI posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
Sekadar pendapat saja...
kalau sms/chatting yang tiada keperluannya, just make it short..tak payah nak meleret-leret sampai buang kredit or duit untuk orang yang tak sesuai untuk kita berkawan..
bukannya apa, kadang-kadang bila dah berbalas [email protected] chattin terlalu lama, takut pula akan timbul perasaan yang tidak sepatutnya.. na'uzubillah...

kalau dah terlebih tu, cepat-cepat la stop, ingatkan diri, ingatkan sahabat kita itu, kot2 mungkin dia tak sedar or tak ada kesedaran tentang hal ini.. sama-sama muhasabah diri balik atas apa yang telah kita lakukan...

syukran la sebab buka topik ni, elok jugak.. boleh bagi ingatan kat diri kita yang selalu leka ni.. terutamanya ana..:(

yang penting, kalau nak sms ke, chatting ke, utamakan la yang lebih aula, (family& sahabat sejantina...)
:-) insya Allah...
wallahu'alam wa nastaghfirullah...


ana setuju dengan pendapat ni..
moga peringatan ni kita jadikan panduan dalam hidup kita..syukran :)


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 14:37


:)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 14:44


Pada 01-02-06 14:37 , al-biruni03 posting:

!!! QUOTE !!!

:)...


tak payah ada handphone..

tak payah ada komputer...

tutup semua cyber cafe...

semua guna talian tetap sahaja.. tak perlu guna maxis.. celcom.. digi.. apa-apa saja la line yang ada..

hahahaha...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 14:45


hukumnya????????

apa hukumnya eekk??

entah.. tak tahu pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-02-06 14:56


emm saya pun nak tau jugak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 17:12


Pada 31-01-06 22:53 , al-faateh posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana, tak salah laki & perempuan sms/chatting walaupun tak brunsurkan kmaksiatan..tapi dengan bsyarat juga..jangan blebih2an, jangan tlalu mbuang masa, just nak bkenalan sahaja, tak lebih dari tu..sebab bila dah mlampaui hadnya, maka syaitan akan mula mainkan peranan..

sebab ana ttarik dengan satu artikel kat ukhwah.com dulu..nak menjadi jodoh yang baik kenalah berusaha..tak boleh kita duduk tperap kat rumah saja, or tak bgaul dengan orang ramai, ttiba saja nak jodoh yang soleh/ solehah.. Dan ada banyak lagi cara sebenarnya, guna orang tengah ke, naqib ke, parents ke, kawan ke....dll...

sekadar pdapat..



saya setuju....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

syeikh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17559
Posting: 115
Dari: terengganu darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 17:19


Assalamualaikum... ana berpendapat, perkara ini haruslah dilihat pada niat. kalau betul niatnya, insya-ALLAH perkara yang menjurus kearah kemaksiatan dapat dihindari...
oleh yang demikian, marilah sama-sama kita betulkan niat kita dalam semua perkara!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 18:07


rasanya tak salah.berkawan dan berkenalan lah ke arah kebaikan..
jangan melampaui batas..dan jauhkan niat tak elok dari awal2 lagi.. :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 20:35


ana tak tahula nak komen bagaimana sebab ana pun selalu juga bersms dengan kawan lelaki...tapi hal2 penting dan yang biasa2 sajalah..tak ada yang over2 sampai nak bermain perasaan..Kalau macam biasa2 ni tak slhla rasanya kan... sebab tak sampai kepada m'ghampiri zina..tak begitu? betullah kan..hehe...dah betullah tu agaknya huhuhu.. berpada-padalah dalam bersms mahupon berchatting... jangan sampai lupa kat TUHAN sudah.. k choww... wassalam ;-) :-) :-P :lol: :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: Kaisi pada 01-02-06 20:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-02-06 21:49


salam alaik...

di sini ana terpanggil untuk menjawab di ruangan ini...

ana ingin bawakan kisah di kuliah ana dimana sewaktu pembentangn tentang 'kajian kes' oleh kumpulan sahabat ana, timbul satu soalan mengenai berhubung dengan muslimin dan muslimat melalui sms atau cyber?

jadi, ustaz ana pun memberikan pendapatnya bhwsanya...TIDAK SALAH dan TIDAK BERDOSA berhubung melalui cyber atau sms...tetapi mestilah mengikut landasan dan syariat yang telah digariskan Islam kepada setiap umatnya....
kaedah cyber atau sms ini lebih afdhal (baik) kerana mengelakkan berlakunya maksiat mata (sekiranya berjumpa-face to face) dan perkara2 lain yang melaghakan...

Mungkin nanti sahabat-sahabat akan mempersoalkan bagaimana pula dengan maksiat hati dan fikiran apabila berhubung melalui cyber atau sms?
Disebabkan itulah perlu diingatkan supaya masing2 beringat dan memelihara ukhwah tersebut agar tidak jauh terpesong/terkandas hanyut dengan perasaan sendiri...

Jika kita lihat zaman sekarang, semua orang sibuk mengejar karier dan tidak mempunyai masa untuk mencari teman hidup..oleh sebab itu, jalan ini adalah terbaik...Ingatlah tidak salah kita berhubung jika kedua-dua pihak tahu akan batas dan hukum syarak yang perlu dipatuhi...

wallahualam...

ana sekadar memberi pendapat...
ialliqa'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-02-06 21:54


Pada pendapat ana..

Selain itu, perlu ditetapkan bhwsanya berhubuvng melalui sms/cyber ini biarlah mengikut keperluan, untuk sesuatu yang penting dan mesej berbentuk peringatan, nasihat, motivasi atau pun berkongsi sesuatu ilmu bagi tujuan ilmu pengetahuan atau meredakan kekusutan mngenai sesuatu hukum/masalah agama..

bagi ana, jika berhubung ke arah kebaikan bersama dan atas dasar kerana Allah dan tahu 'Batas' yang perlu dijaga, maka kaedah sms/cyber ini tidak salah..
Ini kerana ini juga salah satu alternatif lain mengelakkan maksiat dan lagha...

InsyaAllah, Allah akan memelihara hubungan itu dalam jagaan-Nya...

Wallahu'alam...

ilalaiqa'...
Salam Mujahadah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-02-06 21:58


Pada 01-02-06 20:35 , Kaisi posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak tahula nak komen bagaimana sebab ana pun selalu juga bersms dengan kawan lelaki...tapi hal2 penting dan yang biasa2 sajalah..tak ada yang over2 sampai nak bermain perasaan..Kalau macam biasa2 ni tak slhla rasanya kan... sebab tak sampai kepada m'ghampiri zina..tak begitu? betullah kan..hehe...dah betullah tu agaknya huhuhu.. berpada-padalah dalam bersms mahupon berchatting... jangan sampai lupa kat TUHAN sudah.. k choww... wassalam ;-) :-) :-P :lol: :lol: :lol:


ana setuju dengan pendapat Kaisi...

yang penting ingatlah Tuhan melihat setiap pergerakan hamba-hambaNya baik dari segi pergerakan fizikal, mental mahupun hati manusia itu sendiri...Tuhan itu maha Tahu segalanya...

Salam alaik.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 01-02-06 22:12


.......

:-? :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 01-02-06 23:45


Pada 01-02-06 17:19 , syeikh posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... ana berpendapat, perkara ini haruslah dilihat pada niat. kalau betul niatnya, insya-ALLAH perkara yang menjurus kearah kemaksiatan dapat dihindari...
oleh yang demikian, marilah sama-sama kita betulkan niat kita dalam semua perkara!


Ana setuju..memang inilah yang sebaik-baiknya..sebagai ketua kelas, ana menghadapi banyak masalah untuk menyampaikan maklumat kepada pelajar lelaki..jadi sms adalah penyelamat keadaaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-06 10:33


Pada 31-01-06 22:53 , al-faateh posting:

!!! QUOTE !!!

bagi ana, tak salah laki & perempuan sms/chatting walaupun tak brunsurkan kmaksiatan..tapi dengan bsyarat juga..jangan blebih2an, jangan tlalu mbuang masa, just nak bkenalan sahaja, tak lebih dari tu..sebab bila dah mlampaui hadnya, maka syaitan akan mula mainkan peranan..

sebab ana ttarik dengan satu artikel kat ukhwah.com dulu..nak menjadi jodoh yang baik kenalah berusaha..tak boleh kita duduk tperap kat rumah saja, or tak bgaul dengan orang ramai, ttiba saja nak jodoh yang soleh/ solehah.. Dan ada banyak lagi cara sebenarnya, guna orang tengah ke, naqib ke, parents ke, kawan ke....dll...

sekadar pdapat..


saya setuju!!!
:roll: :roll: :roll: 8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-06 10:36


Pada 01-02-06 14:44 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-02-06 14:37 , al-biruni03 posting:

!!! QUOTE !!!

:)...


tak payah ada handphone..

tak payah ada komputer...

tutup semua cyber cafe...

semua guna talian tetap sahaja.. tak perlu guna maxis.. celcom.. digi.. apa-apa saja la line yang ada..

hahahaha...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:



:-P :-o :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-06 10:40


Pada 01-02-06 21:49 , raudhahIzzah posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik...

di sini ana terpanggil untuk menjawab di ruangan ini...

ana ingin bawakan kisah di kuliah ana dimana sewaktu pembentangn tentang 'kajian kes' oleh kumpulan sahabat ana, timbul satu soalan mengenai berhubung dengan muslimin dan muslimat melalui sms atau cyber?

jadi, ustaz ana pun memberikan pendapatnya bhwsanya...TIDAK SALAH dan TIDAK BERDOSA berhubung melalui cyber atau sms...tetapi mestilah mengikut landasan dan syariat yang telah digariskan Islam kepada setiap umatnya....
kaedah cyber atau sms ini lebih afdhal (baik) kerana mengelakkan berlakunya maksiat mata (sekiranya berjumpa-face to face) dan perkara2 lain yang melaghakan...

Mungkin nanti sahabat-sahabat akan mempersoalkan bagaimana pula dengan maksiat hati dan fikiran apabila berhubung melalui cyber atau sms?
Disebabkan itulah perlu diingatkan supaya masing2 beringat dan memelihara ukhwah tersebut agar tidak jauh terpesong/terkandas hanyut dengan perasaan sendiri...

Jika kita lihat zaman sekarang, semua orang sibuk mengejar karier dan tidak mempunyai masa untuk mencari teman hidup..oleh sebab itu, jalan ini adalah terbaik...Ingatlah tidak salah kita berhubung jika kedua-dua pihak tahu akan batas dan hukum syarak yang perlu dipatuhi...

wallahualam...

ana sekadar memberi pendapat...
ialliqa'...



kami 1 class...
:-P :-di 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-06 10:41


Pada 01-02-06 18:07 , ajefikrah posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya tak salah.berkawan dan berkenalan lah ke arah kebaikan..
jangan melampaui batas..dan jauhkan niat tak elok dari awal2 lagi.. :-di :-di :-di



yang penting, jaga batas pergaulan...kan????
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

aifarina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17414
Posting: 30
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 13:21


Pada 01-02-06 21:54 , raudhahIzzah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada pendapat ana..

Selain itu, perlu ditetapkan bhwsanya berhubuvng melalui sms/cyber ini biarlah mengikut keperluan, untuk sesuatu yang penting dan mesej berbentuk peringatan, nasihat, motivasi atau pun berkongsi sesuatu ilmu bagi tujuan ilmu pengetahuan atau meredakan kekusutan mngenai sesuatu hukum/masalah agama..

bagi ana, jika berhubung ke arah kebaikan bersama dan atas dasar kerana Allah dan tahu 'Batas' yang perlu dijaga, maka kaedah sms/cyber ini tidak salah..
Ini kerana ini juga salah satu alternatif lain mengelakkan maksiat dan lagha...

InsyaAllah, Allah akan memelihara hubungan itu dalam jagaan-Nya...

Wallahu'alam...

ilalaiqa'...
Salam Mujahadah... :-)




;-) ;-) :-) :-)


-----------------
"GUNAKAN DUNIA UNTUK MEMPEROLEHI KEBAHAGIAAN DI AKHIRAT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For aifarinaProfil   Hantar PM kepada aifarina   Quote dan BalasQuote

aifarina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17414
Posting: 30
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 13:21


Pada 01-02-06 21:54 , raudhahIzzah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada pendapat ana..

Selain itu, perlu ditetapkan bhwsanya berhubuvng melalui sms/cyber ini biarlah mengikut keperluan, untuk sesuatu yang penting dan mesej berbentuk peringatan, nasihat, motivasi atau pun berkongsi sesuatu ilmu bagi tujuan ilmu pengetahuan atau meredakan kekusutan mngenai sesuatu hukum/masalah agama..

bagi ana, jika berhubung ke arah kebaikan bersama dan atas dasar kerana Allah dan tahu 'Batas' yang perlu dijaga, maka kaedah sms/cyber ini tidak salah..
Ini kerana ini juga salah satu alternatif lain mengelakkan maksiat dan lagha...

InsyaAllah, Allah akan memelihara hubungan itu dalam jagaan-Nya...

Wallahu'alam...

ilalaiqa'...
Salam Mujahadah... :-)



;-) ;-) :-) :-)


-----------------
"GUNAKAN DUNIA UNTUK MEMPEROLEHI KEBAHAGIAAN DI AKHIRAT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For aifarinaProfil   Hantar PM kepada aifarina   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 13:22


yang penting...
jagalah hati, jangan kau kotori,
jagalah hati, lentera hidup ini....
boleh??
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 02-02-06 13:31


assalamualaikum...nak tanya sikit....macam mana kalau kita dah jumpa orang kita dah berkenan..????what the next step???sedangkan kita still study lagi...kalau kita dah jumpa that means tak payah lah cari lagi kan..still kena bergaul dengan perempuan lagi ke kalau dah jumpa pilihan hati....baik pula tuu...tapi diri kita yang tak baik...so!! what should i do....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 13:51


Pada 02-02-06 13:31 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak tanya sikit....macam mana kalau kita dah jumpa orang kita dah berkenan..????what the next step???sedangkan kita still study lagi...kalau kita dah jumpa that means tak payah lah cari lagi kan..still kena bergaul dengan perempuan lagi ke kalau dah jumpa pilihan hati....baik pula tuu...tapi diri kita yang tak baik...so!! what should i do....


pendapat saja....
cop la si nisa yang baik itu, nanti anta terlepas pula.. jumpa mak ayah nya.. then, tunang la...
lepas habis study, nikah...
masa study pun boleh nikah kalau nak...
kawan dengan perempuan lain? it's up to u..
ada kepentingan ke nak kawan dengan nisa' lain?
kalau ada tak mengapa la...
diri kita yang tak baik? remember, nobody's perfect.. try to improve yourself.... sama-sama la baiki segala kelemahan diri...
ana nasihat untuk diri ana sendiri jugak...
ma'annajah....
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-06 15:29


Pada 02-02-06 13:31 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...nak tanya sikit....macam mana kalau kita dah jumpa orang kita dah berkenan..????what the next step???sedangkan kita still study lagi...kalau kita dah jumpa that means tak payah lah cari lagi kan..still kena bergaul dengan perempuan lagi ke kalau dah jumpa pilihan hati....baik pula tuu...tapi diri kita yang tak baik...so!! what should i do....


"tapi diri kita yang tak baik...so!! what should i do..."

em...

:roll: :roll: :roll:

perbaikilah diri kita tu...doa agar semua jadi baik... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 16:15


aik..yang kat belakang macam lari topik sikit..:) ALLAH dah janjikan kepada kita:jika kita baik..akan didatangkan pasangan yang baik..kadang-kadang kita tak perlu mencari..ianya pasti datang sendiri..:)

berbalik pada topik asal, memanglah kalau nak ikut hukum asal hubungan ajnabi dengan ajnabi..TIDAK BOLEH..hatta perempuan sama sekali tidak boleh keluar rumah melainkan menuntut ilmu...dan ke tempat-tempat yang mengelakkan fitnah..tetapi hukum fiqah itu boleh berubah mengikut kesesuaian tempat dan waktu..

Islam itu juga mudah..tetapi kita sama sekali tidak boleh sewenang-wenangnya mempermudahkan agama..tidak perlu timbul terpaksa dalam konteks pergaulan..maksud saya:kadang-kadang kita sengaja cari pasal..terpaksa bertanya ajnabi tentang ilmu..malahan kadang-kadang kita jadikan diskusi ilmu sebagai alasan untuk berhubungan dengan ajnabi..Kenapa ye?interaksi itu mudah diterima agaknya..
itu hanya sebagai contoh yang kerap kali kita jadikan sebagai sandaran..Kenapa kita sihat dengan lelaki?saja-saja..nak tambah kenalan..

maksud saya di sini,bukan untuk menjatuhkan hukum..tetapi untuk kita sama-sama menilai diri sendiri..Kenapa kita berbuat sedemikian..saya tak nafikan saya pernah alaminya tetapi saya sendiri menetapkan polisi dalam berkawan(sesiapa yang tahu dan pernah alami bersama saya..dia faham :) )

semuanya bergantung pada niat dan keperluan..dan jangan sesekali kita gunakan kebebasan sewenang-wenangnya..bukan semua insan di dunia ini baik hati..berwaspada lah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 17:09


saya serahkan kepada rakan2 mempunyai ilmu agama yang mendalam untuk jawap soalan ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 18:26


Assalamua'laikum..

wah tak sangka pula soalan sempoi macam ni berlanjutan sampai page 3.. Hmm.. irsya isyqi ni macam ada pengalaman saja..

Maaf ana pun nak tumpang beri pendapat juga..

Pada perkiraan ana, Islam memang tidak melarang percampuran lelaki dan wanita, asalkan tujuannya haq. Contohnya dalam sirah nabawiyah pun kita dapat lihat bagaimana penglibatan kaum nisa di medan peperangan, sebagai 'nurse' untuk merawat askar yang cedera..

Lihatlah berapa banyak hadith yang diriwayatkan sayyidatina Aisyah kepada sahabat-sahabat yang mahu belajar hadith nabi s.a.w. Ini juga menunjukkan adanya perhubungan antara lelaki dan wanita. Tapi, perlu diingat di sini bahawa isteri nabi s.a.w berhijab semasa menemui para sahabat... (di bawah nanti saya kemukakan sdikit tentang adab bergaul lelaki dan wanita)

Saidina Umar pernah melantik seorang wanita menjadi pengurus pasar. (dirujuk dari fatawa muasirah, Dr. Yusuf Qardhawi)

Dan banyak lagi contoh lain, anda boleh cek sindri, yang tidak menafikan pembabitan wanita dalam urusan dunia, sama ada melibatkan percampuran ataupun tidak.

Kesimpulannya, jika perhubungan atau percampuran lelaki dan wanita itu atas dasar yang haq, iaitu atas keperluan yang penting, maka tidak apa-apa untuk berhubung asalkan adab-adab pergaulan dijaga. Antara adab2 tersebut ialah bertemu hanya kerana ada urusan, memelihara pandangan mata, tidak menggedik2kan diri, menutup aurat dengan sempurna, berkata hanya apa yang perlu, tidak memanja-manja suara, meringkaskan perbualan, serius tapi janganlah pula memasamkan muka(buruk rupanya).. Pendek kata, jadikan pertemuan itu seringkas dan bermanfaat mungkin tanpa membuka jalan langsung kepada wujudnya fitnah dan maksiat..

Jika secara cyber pula, kerana tidak ada face to face, maka yang perlu dijaga sudah tentulah isi perbualannya, dan kalau boleh bersihkan hati kita sebagaimana keadaan hati kita ketika berbual dengan ibu bapa kita. Bagaimanapun, lebih baik untuk kita elakkan chatting dengan pihak yang berlainan jantina tanpa hal yang mustahak. Ini kerana sesi chatting itu hanya akan membuang masa saja selain mampu menambahkan perasaan 'syok' dalam hati masing-masing. Manalah tau kan, tiba-tiba saja nanti "Ulat bulu dah naik daun....."

Akhirul kalam, ingin saya ingatkan diri saya dan anda, cinta sesama manusia itu hanya sementara dan penuh tipu daya. Tapi cinta ALLAH adalah cinta yang unggul dan sejati. Tiada kecintaan yang mampu menandingi cintanya Allah kepada hambanya yang mencintaiNya. Awasilah diri kita daripada menjadikan cinta kepada manusia itu melampaui cintanya kita kepada Allah.. Cintailah Allah dengan sedahsyat mungkin...

Wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: Zuhairi pada 03-02-06 18:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 03-02-06 22:36


Teringat pula satu artikel dalam Majalah i Febuari
'Cinta Ana..Cinta Anti' ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

IrSyA_IsYqI
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 437
Posting: 134
Dari: Batu Pahat & IIUM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 14:32


Pada 03-02-06 18:26 , Zuhairi posting:

!!! QUOTE !!!

Kesimpulannya, jika perhubungan atau percampuran lelaki dan wanita itu atas dasar yang haq, iaitu atas keperluan yang penting, maka tidak apa-apa untuk berhubung asalkan adab-adab pergaulan dijaga. Antara adab2 tersebut ialah bertemu hanya kerana ada urusan, memelihara pandangan mata, tidak menggedik2kan diri, menutup aurat dengan sempurna, berkata hanya apa yang perlu, tidak memanja-manja suara, meringkaskan perbualan, serius tapi janganlah pula memasamkan muka(buruk rupanya).. Pendek kata, jadikan pertemuan itu seringkas dan bermanfaat mungkin tanpa membuka jalan langsung kepada wujudnya fitnah dan maksiat..

Jika secara cyber pula, kerana tidak ada face to face, maka yang perlu dijaga sudah tentulah isi perbualannya, dan kalau boleh bersihkan hati kita sebagaimana keadaan hati kita ketika berbual dengan ibu bapa kita. Bagaimanapun, lebih baik untuk kita elakkan chatting dengan pihak yang berlainan jantina tanpa hal yang mustahak. Ini kerana sesi chatting itu hanya akan membuang masa saja selain mampu menambahkan perasaan 'syok' dalam hati masing-masing. Manalah tau kan, tiba-tiba saja nanti "Ulat bulu dah naik daun....."

Akhirul kalam, ingin saya ingatkan diri saya dan anda, cinta sesama manusia itu hanya sementara dan penuh tipu daya. Tapi cinta ALLAH adalah cinta yang unggul dan sejati. Tiada kecintaan yang mampu menandingi cintanya Allah kepada hambanya yang mencintaiNya. Awasilah diri kita daripada menjadikan cinta kepada manusia itu melampaui cintanya kita kepada Allah.. Cintailah Allah dengan sedahsyat mungkin...

Wallahua'lam..



ok, we have the solution rite now... alhamdulillah...
jagalah pergaulan dengan sebaiknya, according to islamic teachings, ok... insya Allah.. a reminder for myself too.... :-)

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrSyA_IsYqIProfil   Hantar PM kepada IrSyA_IsYqI   Quote dan BalasQuote

hand
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2006
Ahli No: 22098
Posting: 3

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-06 14:34


assalamualaikumm....

wah meriah lah isu ni...
ana nak join sekali lah...

ana rasa tak salah kalau seorang itu nak berkenalan tetapi jangan sampai melalaikan kerana hukum bagi sesuatu yang melalaikan adalah haram di sisi agama islam. allah telah berfirman dalam surah an-nissa yang berbunyi"telah ku jadikan lelaki dan perempuan dari suku kaum yang berbeza-beza supaya kamu berjenal-kenalan," jadi jaganlah kita letakkan satu hukum pada jalan yang mudah kerana islam telah meletakkan garis panduan bagi setap umatnya. Oleh yang demikian, jadikan lah al_quran sebagai panduan setiap perbuatan kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For handProfil   Hantar PM kepada hand   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 16:24


assalamualaikum....ana berpendapat sms/chatting dijadikan alat untuk mencari jodoh bagi sesetengah individu...mula2 tu memang la nak bertukar pendapat tapi,lama-kelamaan bibit keindahan cinta akan timbul...apabila dah timbul, akan timbul kelalaian dalam diri individu tu semua....kena hati2 lah dengan teknologi masa kini.jika ada urusan yang penting boleh sekiranya muslimn dan muslimat gunakan teknologi2 2 semua.kita gunakan manfaat 2 dengan sebaik mungkin...tapi, kena beringat juga...kerana sedikit demi sedikit akan menjerat diri walaupun seseorang itu bergelar ustaz/ustazah....just pendapat daripada ana.harap maaf kalau ada yang tersinggung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

ummu_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14791
Posting: 80

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-06 21:53


bismillah...
assalamualaikum wbt..
meriah topik ni...alhamdulillah masing2 ada pendapat...
tapi, ana pun nak beri pendapat..
nak berhubung muslimin muslimat tanpa sbab ana rasa wajar di elakkan.. sebab bila kita berhubung... membincangkan satu topik ke satu topik... islamic la konon..tapi, tak terfikir ke...
kenapa tak kita bawa bincang dengan sahabat2 kita yang lain.. orang di sekeliling kita... maybe Kalau nak minta pendapai ajnabi..tu.. ana rasa tak perla.. tak salah pun.. tapi sewajarnya ana rasa benda macam sms ni dapat dielakkan rasanya.. kecuali terpaksala..
bukan ana tak berhubung pun dengan muslimin..tapi, ana cukup berhati2..tapi ana tetap manusia biasa juga..terlalai..terleka... cukup menakutkan.. kadang-kadang bawa sampai bergurau.. memang tak nampak depan mata.. tapi sapa tau benda ni..teringat2..sampai melalaikan kita untuk mengingati Allah... sejauh mana kekuatan kita... ana cuma mengingatkan diri ana dan sahabat2 semua...wassalam.. :-)


-----------------
indahnya muslimah ...
seindah budinya..
seindah akhlaknya..
seindah tutur katanya..
insyaAllah..muslimah harapan


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_muslimahProfil   Hantar PM kepada ummu_muslimah   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 00:30


Islamic Kah CInta SebeGini!!
"Cinta Anta dan Anti "

oleh Maszlee Malik


"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara" (Surah al-Hujuraat:ayat 10)

"Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai buat dirinya" (Hadis Riwayat al-Bukhari)


Bagi mereka yang mempelajari kedua-dua ayat dan hadis di atas, apa yang difahami ialah semua mukmin itu bersaudara dan juga ia menerangkan tentang tanggungjawab seorang Muslim kepada saudaranya yang lain. Selain daripada kedua-dua ayat dah hadis di atas, berdozen lagi dalil-dalilyang menunjukkan kewajipan seseorang Muslim mencintai, mengambil berat, membantu, bersikap peduli dan juga mengasihi saudara seagamanya. Perkataan "ukhwah" yang bermakna "persaudaraan" seriang dijadikan tema untuk persaudaraan ikhlas yang bertunjangkan iman dan takwa ini.

Kisah-kisah para sahabat yang berkorban dan berjuang untuk para sahabat masing-masing menjadikan contoh teladan kepada generasi Muslim zaman moden. Inilah yang menjadi pengamalan anak-anak harakah Islamiah dan dakwah semenjak kebangkitan Islam di tahun 70'an lagi.

Kebangkitan Islam yang telah menemukan kemuncaknya di Malaysia telah menyaksikan pesatnya usaha dakwah, kemunculan sekolah-sekolah agama, bank-bank Islam dan pelbagai lagi di atas nama Islam. Tiada siapa yang dapat menafikan, itu semua adalah hasil daya usaha sama ada secara langsung atau tidak langsung, pendukung-pendukung gerakan Islam semenjak tiga dekad yang lalu. Di waktu yang sama, pemikiran barat sekular, liberalisasi dan juga budaya hendonisme pesat menular dan bersaing. Keindahan persaingan kedua-dua arus ini telah melahirkan budaya yang baru di dalam fenomena kebangkitan Islam di Malaysia.

Jika di awal kebangkitan Islam dahulu, dunia hanya dilihat sebagai hitam dan putih. Kehidupan di dalam dunia ini di waktu itu hanya dilihat sama ada berpihak kepada Islam ataupun Jahiliah. Di alaf ini, dunia tidak lagi hitam dan putih dan bukan lagi Jahiliah versus Islam. Penjalinan di antara apa yang ada di dunia dan apa yang ada di dalam nas telah menyaksikan pelbagai kesan. Ada yang positif dan ada yang negatif. Antara yang terkesan dengan fenomena yang baru ini ialah persoalan "ukhwah".
Cinta Remaja Dakwah.

Sebagai seorang pensyarah di IPT yang bergelar ustaz, penulis mempunyai peluang yang menarik untuk bercampur dengan para pelajar yang menempuh zaman muda belia mereka. Pelbagai masalah, isu dan juga pengalaman yang mereka bawa untuk dibincangkan. Antara perkara yang seringdibawa berbincang ialah persoalan cinta. Alaf yang serba unik telah menyaksikan bagaimana para remaja dan belia dakwah tidak dapat lari dari fenomena cinta. Menariknya, cinta yang mereka alami ini telah di"Islamik"kan seperti mana bank-bank, institusi-institusi kewangan lain diislamkan. Maka timbullah istilah "Cinta ukhwah". Ayat-ayat dan hadis-hadis sering dijadikan alat untuk menjustifikasikan apa yang dilakukan.

Menarik lagi gejala ini menular di kalangan mereka yang berkopiah, berserban, bertudung litup, naqib-naqibah usrah dan mereka yang menggunakan ganti nama "ana - anta dan ana - anti".

Sms,Yahoo Messenger, email dan lain-lain kemudahan perhubungan era ICT telah menjadi penghubung utama cinta "anta-anti" ini. Ia lebih selamat, kerana tidak perlu berdating seperti pasangan yang tidak Islamik. Tidak perlu membazir tambang teksi, tambang bas dan juga membazir membeli kertas kajang berbau wangi dan dakwat yang berwarna-warni seperti mana halnya anak-anak muda lain yang jauh dari arus kebangkitan Islam. Bermula dengan kata-kata tazkirah, berakhir dengan ikon senyuman, teddy bear dan kadang-kadang gambar wanita bertudung.

Malah ada yang menjadikan kehadiran di seminar-seminar, kursus-kursus dan juga wacana-wacana ilmiah sebagai peluang untuk berjumpa. Bagi yang aktif berpersatuan pula,mesyuarat-mesyuarat dan aktiviti-aktiviti persatuan sering menjadi medan pelepas rindu. Alahai...kreatif betul anak-anak muda dakwah alaf baru ini.

Fenomena yang berlaku ini dimeriahkan dan dikosmetikkan lagi oleh nasyid-nasyid Melayu yang berpaksikan cinta muda-mudi. Klip-klip video nasyid pun, tajuk-tajuk yang bombastik berbau cinta asmara. Hakikatnya, fenomena cinta "anta-anti" ini semakin ketara dan semakin rancak. Ada yang berakhir dengan perkahwinan, dan ada juga yang kecewa di pertengahan jalan, dan tidak kurang juga yang telah menjerumuskan kedua-dua pasangan ke lembah maksiat. wal'iyadhubillah...

Salah Faham ukhwah fillah
Teringat juga penulis kepada satu fenomena apabila seorang siswi datang mengadu dia diusik oleh Pak Lebai. Bukan sekadar sms, kad ucapan hari lahir, kad hari raya, malah sejambak bunga ros di hari lahir juga telah dikirimkan oleh Pak Lebai tersebut.Tidak tahulah penulis apakah tanggapan masyarakat terhadap fenomena seumpama ini. Yang pasti di setiap kad, sms dan di jambangan bunga tersebut terukir kata-kata "ukhwah fillah kekal abadi..".sekali lagi makna ukhwah disalah gunakan.

Satu kes yang lain pula, seorang siswa meluahkan kekecewaannya apabila dihampakan oleh seorang siswi yang satu "jemaah" dengannya. Beliau tidak sangka setelah berpuluh-puluh minggu mereka bertukar-tukar sms dan tazkirah melalui email, akhirnya siswi tersebut bertunang dengan orang lain yang juga satu "jemaah" dengan mereka.Aduh..lagi hebat daripada filem "Love Story" yang pernah popular di tahun-tahun 70'an dahulu. Yang pasti, sekali lagi tema "ukhwah fillah" menjadi "camouflagde" ke atas perhubungan antara dua jantina yang ada kesedaran Islam ini.
Dalam satu insiden yang lain pula, seorang siswi pernah meminta pendapat penulis. Seorang seniornya yang sedang menuntut di dalam IPT yang sama dengan beliau telah bersungguh-sungguh melamarnya. Walaupun telah ditolak lebih 20 kali, namun si teruna terus melamarnya juga.Sekali lagi slogan "ukhwah fillah" menjadi lapik dan dijadikan bahan ugutan. Jika si siswi tadi menolak lamarannya, maka hatinya akan hancur, dan ia bertentangan denga mafhum hadis tadi. Oleh kerana bersimpati dengan si senior tersebut, si siswi terpaksa menerima lamaran itu. Menarik bukan "trend" percintaan golongan anta-anti ini.

Seorang siswa juga pernah meluahkan kemarahannya ke atas naqib usrahnya di bilik penulis. Mengapa tidak, tatkala di dalam usrah, berkepul-kepul dalil dan fikrah yang dibawanya. Sampaikan ketika pertukaran ke usrah lain, si naqib meminta siswa tadi agar berbai'ah untuk kekal di dalam perjuangan dan tidak menyertai jemaah lain. Sayangnya, di dalam perjalanan balik kampung, siswa tersebut nampak sang naqib berjalan berpegangan tangan dengan naqibah sekelas mereka...ini yang paling menarik.Lebih hebat lagi, kedua-dua mereka lengkap dengan aksesori berkopiah dan bertudung litup. Jika di zaman 70'an dahulu nescaya apa yang dilakukan oleh sang naqib dan naqibah tersebut bakal menerima cop "kafir" dari pendukung gerakan dakwah yang lain.

Di satu sudut yang lain pula, seorang siswa yang sering menceritakan kehebatan "Abuya"nya kepada penulis, juga tidak dapat lari dari fenomena cinta anta-anti ini. Penulis amat kagum dengan siswa yang sering muncul dengan baju Melayu berkancing dan juga songkok berwarna-warninya ini. Matanya yang bercelak sahaja sudah cukup untuk rakan-rakan yang lain hormat kepada beliau. Sayangnya atas takdir Allah, ketika penulis berkunjung untuk menziarahi beliau, penulis ternampak gambar seorang Muslimah menghiasi desktop komputer peribadinya. Ditanyakan sama ada itu adik, kakak ataupun emaknya atau mungkin neneknya, beliau menafikan. Beliau terpaksa mengaku bahawa itu adalah "kawan"nya. Yang hebatnya, tertulis di sebelah keayuan wajah gadis tersebut "ukhwah fillah membawa ke
Jannah".

Persoalannya, adakah fenomena ini sihat? Adakah ia sudah cukup islamik? Atau penulis yang ketinggalan zaman sehingga naif terhadap trend muda mudi masa kini? Ataupun fiqh Islamiyy juga perlu diubahkan untuk disesuaikan dengan perubahan semasa. Di dalam artikel yang terhad ini, penulis tidak berhajat untuk memberikan hukuman mahupun pandangan terhadap fenomena yang menarik ini. Biarlah para pembaca membuat penilaian mereka terhadap "sihat" atau tidak sihatnya budaya ini. Semoaga ada di kalangan pembaca yang akan dapat memberikan pandangan yang rasional serta boleh diwacanakan.


p/s :Fikir-fikirkan sahabat...adakah kita berada dalam situasi sedemikian? Tepuk Dada Muhasabahlah Diri...Ampunan & Redha Allah sentiasa terbuka untuk kita meminta!!


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

bidadariblueberry
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.01.2006
Ahli No: 22075
Posting: 33
Dari: pinggir kuala

croatia  


posticon Posting pada: 07-02-06 01:33


hehe...kelakar jugak kan fenomena cinta anta-anti ni...tapi,kita takut laa jugak...terkena diri sendiri nanti...semoga ALLAH menjauhkan kita dari segala laranganNYA...insyaALLAH 8-)


-----------------
hiasi cake mu dengan blueberry, jangan lupa tambahkan cheese sekali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For bidadariblueberryProfil   Hantar PM kepada bidadariblueberry   Quote dan BalasQuote

Faiz85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3830
Posting: 83
Dari: Simferopol, Ukraine

ussr   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 08:13


kalau sms ni, banyak saja duit habis.. kalau tak ada henfon senang juga, save duit.. kalau awek pula sms, tak balas nanti mrajuk pula.. tu masalah dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faiz85Profil   Hantar PM kepada Faiz85   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 10:50


memang menarik kisah cinta anta-anti ni ye...usah tertipu dengan ungkapan2 islamik.yang penting kita sentiasa berusaha untuk mengelakkan hubungan antara muslimin & muslimat al-ajnabiyyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

intan_farisya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 573
Posting: 26
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 11:36


apapun...kita mesti pandai membatasi segala perbuatan kita dengan adat dan syariat ALLAH..
tepuk dada tanya iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For intan_farisyaProfil   Hantar PM kepada intan_farisya   Pergi ke intan_farisya's Website   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 12:37


Pada 31-01-06 23:52 , husna_nasiha posting:

!!! QUOTE !!!



Bergaul dalam kehidupan sehari-hari pun ada batasannya..jika tiada kepentingan..cukuplah sekadar bergaul dengan kaum sejenis..itu lebih mulia..

Wallahua'lam..


saya setuju dengan pendapat husna_nasiha :-)
[ Telah diedit oleh: maizan pada 07-02-06 12:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 13:08


Assalamualaiikum....

:roll: bagi pendapat ana,mungkin boleh agaknya....lagi pun,dorg bukan berada pada 1 tempat, dan juga tak nampak 1 sama lain..... :-)

8-) dan yang paling pentg,dorg tak bercakap berunsurkan maksiat....mungkin dorg bercakap pasal pelajaran ke,atau benda2 lain yang berfaedah..... :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-02-06 15:07


bagi saya pula, tak salah di mana sms adalah satu perhubungan yang kurang berisiko......dan kena ada tujuan dan sebab!! tetapi kena juga jaga adab2 dan juga penulisan..............jangan lebih2..........sebab meter pahala dan dosa still on walau dalam sms...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 15:19


hanya melalaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 17:13


perkara2 lagha..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 17:51


pandangan ana, semuanya atas niat....dan sentiasalah berada atas lunas2 agama... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-04-06 22:34


budak_melaka,ana suka istilah meter pahala dan dosa tu.macam naik kenderaan la pulak,kena control baik2 meter dia...bagi ana baik tak payah la sebab sesuatu perkara yang kerap dilakukan akan menjadi biasa dan pada satu masa dia akan tak perasan bahawa apa yang dilakukan tu dah melampau....orang lelaki walaupun tak nampak perempuan,tapi otak dia bolah nampak perempuan tau.dengar suara pun dah boleh bawa dosa.sebab tu rasulullah kata wanita ni boleh bawa fitnah...apa pun pandai2 la jaga diri wahai sahabat

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 00:49


Pada 16-04-06 22:34 , zarimi posting:

!!! QUOTE !!!

budak_melaka,ana suka istilah meter pahala dan dosa tu.macam naik kenderaan la pulak,kena control baik2 meter dia...bagi ana baik tak payah la sebab sesuatu perkara yang kerap dilakukan akan menjadi biasa dan pada satu masa dia akan tak perasan bahawa apa yang dilakukan tu dah melampau....orang lelaki walaupun tak nampak perempuan,tapi otak dia bolah nampak perempuan tau.dengar suara pun dah boleh bawa dosa.sebab tu rasulullah kata wanita ni boleh bawa fitnah...apa pun pandai2 la jaga diri wahai sahabat



" FITNAH FITNAH.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-04-06 18:31


ubaidillah, apa yang fitnah tu, cuba terangkan sikit,ana tak faham la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 18:57


FITNAH WANITA lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 19:07


rujuk kepada ustaz2 yang berdekatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 17-04-06 20:15


Tanya la pada yang pakar... Ataupun carik la sendiri, lepas itu kongsi bersama. Ana penat lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-06 20:41


Assalamualaikum....

so..saya nak brtanya di sini...kalau masa bercinta mereka dah pegang tangan..berpelukan...adakah berkat tuk menjadi suami isteri dah tak ada???

mungkin di sini timbulnya...kes bercinta bertahun2 tapi kahwin tak sampai sebulan...sebb dah bosan...betul ke?

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

yongwoon
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24246
Posting: 15
Dari: utm, skudai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 14:00


buatlah sesuatu dengan memandang Islam lebih dahulu. kerana di dunia ini tempat mencari amalan untuk bekalan akhirat. biarlah darah yang mengalir itu penuh dengan zikrullah. takutlah pada neraka allah...

ya allah...

semoga kita semua dijauhkan dari api neraka allah...

salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yongwoonProfil   Hantar PM kepada yongwoon   Pergi ke yongwoon's Website   Quote dan BalasQuote

yongwoon
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24246
Posting: 15
Dari: utm, skudai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 14:02


Pada 17-04-06 20:41 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

so..saya nak brtanya di sini...kalau masa bercinta mereka dah pegang tangan..berpelukan...adakah berkat tuk menjadi suami isteri dah tak ada???

mungkin di sini timbulnya...kes bercinta bertahun2 tapi kahwin tak sampai sebulan...sebb dah bosan...betul ke?

wassalam


sebenarnya semua yang berlaku adalah disebabkan nafsu yang meronta ditambah desakkan syaitan yang membeara...dan akal ditinggalkan ke belakang.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yongwoonProfil   Hantar PM kepada yongwoon   Pergi ke yongwoon's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 19-04-06 15:06


bergantung kepada nawaitu mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 20:37


elakkan...ehmmmm...
mampu ke???
ketuklah pintu hati...apa niat sebenar...???
ana jawab soalan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-06 20:40


sekarang ni pun kita berhubung secara cyber...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 14:44


Pada 19-04-06 20:37 , nurirshad posting:

!!! QUOTE !!!

elakkan...ehmmmm...
mampu ke???
ketuklah pintu hati...apa niat sebenar...???
ana jawab soalan???


Enti jawabla...


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

kukumalu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23948
Posting: 77
Dari: upm

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-04-06 14:51


kalau ikhlas tak mengapa....
tapi kalau ada niat jahat baik tak payah ber kawan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kukumaluProfil   Hantar PM kepada kukumalu   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 16:25


:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 24-04-06 13:35


kita sedang laluinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 14:13


ana berpendapat, perkara ini haruslah dilihat pada niat. kalau betul niatnya, insya-ALLAH perkara yang menjurus kearah kemaksiatan dapat dihindari...
oleh yang demikian, marilah sama-sama kita betulkan niat kita dalam semua perkara!

ana setuju..kalau niat kita baik,apa salahnya kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-04-06 14:20


Pada 09-02-06 17:51 , hurun_ein posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan ana, semuanya atas niat....dan sentiasalah berada atas lunas2 agama... :-P


betul-betul...saya setuju..kalau rasa sesuatu perhubungan tu berisiko ke arah kemaksiatan, cepat2lh "selamatkn" diri dari dosa & kelalaian...

berdasarkn pengalaman saya, hubungan lelaki & perempuan melalui internet ni banyak berbentuk pengetahuan & pembelajaran...motivasi & peringatan..

apa-apa pun.. tepuk dada, tanyalah IMAN...


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 14:44


Dilarang telefon/chatting, sms antara seorang lelaki dan seorang perempuan atas tujuan suka-suka, mengisi masa, tanpa sebab yang bermanfaat. Ini dikiaskan oleh ulama' muta'akhirin sebagai khalwat, tapi dalam bentuk moden. Walaupun tidak bertentang mata dan mendengar suara, perhubungan berdua-duaan tetap ada walaupun secara maya. Kalau berhubung berdua secara chatting/sms kerana tujuan profesional dan urusan keperluan tidak mengapa, itu mesti dilakukan dalam keadaan yang sopan, serius dan beradab. Sebaiknya, jika berhubung, ajaklah orang lain turut serta bagi mengelakkan fitnah. Adapun jika berhubungan secara maya bukan berdua-dua (conference, chat room, forum), jika perbincangannya tentang perkara yang bermanfaat (seperti. ilmu, kerjaya, isu semasa dll.) maka tidak mengapa.

Berikut adalah beberapa fatwa ulama' dalam web islamonline.net tentang isu ini(tapi dalam bahasa inggeris):

------------------------
Question 1:

Respected scholars, As-Salamu `alaykum. Many teens seek out boy/girlfriends online, and have actually dated. Furthermore many Muslims are using online chats to seek friends and chat, but as we all know most men and women are seeking more than just friends. They are possibly looking for a future wife or husband. What is the Islamic stance on that?

Answer: (by Dr. Muzzammil Siddiqi)

Answering the questions you raised, Dr. Muzammil Siddiqi, former President of the Islamic Society of North America, states:

You have raised a number of serious questions. First is the question about the Internet chats between males and females. Second is about seeking a matrimonial partner - husband or wife - in this way and talking to the future spouse.

Internet chat is very similar to writing letters or talking to someone on phone. Actually it is a combination of both. Muslims have to observe the same rules as they observe in writing letters or making telephone calls. Islam does not permit love letters or intimate conversations between males and females who are not married to each other.

In all our correspondence and conversations we must observe haya' or modesty. Boys and girls should not chat with each other just for socialization or passing time. It is haram (unlawful) for a non-mahram Muslim male and female to indulge in long conversations with each other unless it is necessary for education or for business. All conversation must be decent. The Qur'an reminds us again and again that all our words are recorded and we shall be held accountable for our words as well as our deeds on the Day of Judgment. (See Al-Ahzab 33:70; Qaf 50:18)

If one finds an interesting partner through Internet and there is a desire to know more about each other in order to get married, then one should involve one's elders in this matter. Let the elders or some responsible friends do the investigation and negotiation on your behalf. Even when you want to talk to that person, it is good to have an elder present in this chat. In Islam the khalwah (privacy) with the non-mahram female (ajnabiyyah) is forbidden. Khalwah of course occurs when a male and a female are alone in person. But a virtual khalwah can also happen through conversation by phone or Internet. Just as men and women should not be alone with each other, in a similar way they should not be alone to talk to each other on phone or via Internet chat, especially if this conversation is about personal matters.




------------------------------
Question 2:

Dear scholars, As-Salamu `alaykum. I want to know if chatting online is haram (forbidden)? My chats, with the Muslim people only, are clean and there are no bad intention chats. Jazakum Allah khayran.

Answer: (by Sheikh Ahmad Kutty)

Chatting with members of opposite sex, whether they are Muslims or non-Muslims, personally face to face, or on phone or chat lines all fall in the same category. The haram of it is haram, and the halal of it is halal.

Islam does not allow Muslims to be befriending members of opposite sex for the sake of companionship or for casual conversations; it has been forbidden because of its risks; it may entail isolation, lead to unlawful flirting, and engender unlawful thoughts, desires or lusts.

However, occasional, serious, business-like conversations with the members of the opposite sex are considered lawful, just as they are lawful when done face to face so long as one observes the Islamic ethics of interaction.

Islam teaches that as Muslims we must shun not only that which is clearly haram, but also everything that creates agitation or doubt or restlessness in our souls. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Sin is that which causes agitation in your heart or mind; whereas virtue is that which the heart is content and at peace about!” (Reported by Ahmad)


So engaging in unnecessary chatting may lead to unforeseen consequences. It may also engender doubts and suspicions in our minds as well in the minds of others. So we are best advised to shun them altogether in the first place in order to safeguard our religion and honor. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Halal is clear; haram is clear, but there are certain cases which are dubious or doubtful; whoever shuns them safeguards his religion and honor; whoever falls into them risks falling into haram like a shepherd who lets his herd graze around the forbidden territory, for it may thus encroach upon the forbidden territory!” (Reported by Al-Bukhari and Muslim).




Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 20-05-06 14:59


no komen....bagi ana bergantung pada niat masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Ketotoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23510
Posting: 90
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-05-06 17:03


Hukum wanita berhubung secara cyber dan sms sama dengan hukum mereka berhubung secara bersemuka. Harus mereka berhubung selagi tidak mendorong kepada perbuatan yang menjadi fitnah dan maksiat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KetotoiProfil   Hantar PM kepada Ketotoi   Quote dan BalasQuote

hol_mes224
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2006
Ahli No: 24471
Posting: 17
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 00:52


assalamualaikum

bagi aku perkara ini tidak perlu dipanjang-panjangkan, sudah jelas Allah melarang kita walaupun hanya menghampiri zina.

aku suka dengan phrase ini..
Islam teaches that as Muslims we must shun not only that which is clearly haram, but also everything that creates agitation or doubt or restlessness in our souls. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Sin is that which causes agitation in your heart or mind; whereas virtue is that which the heart is content and at peace about!” (Reported by Ahmad)

DAn perlu di ingatkan, matlamat or niat tak menghalalkan cara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hol_mes224Profil   Hantar PM kepada hol_mes224   Pergi ke hol_mes224's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 10:57


ramai mufti kat sini nak kuarkan hukum ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 20:12


tak susah...semua yang kita lakukan...perlu ada batas2nya. tak salah ada handphone, komputer, cyber cafe...itu kan dicipta oleh manusia melalui akal yang dikurniakan Allah. gunakan untuk kebaikan...bersyukur dengan semua yang ada...jangan sampai lupa diri bila dah chat dan sms tu. kan sentiasa mengingati Allah tu perkara yang dituntut. bila dah gian nak sms, chat tu...apa ke bondonye tu...ada ke lagi ingatan pada Allah pada masa tu...

fikir guna akal...nilai berlandaskan iman...wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-05-06 22:18


Pada 16-04-06 22:34 , zarimi posting:

!!! QUOTE !!!

budak_melaka,ana suka istilah meter pahala dan dosa tu.macam naik kenderaan la pulak,kena control baik2 meter dia...bagi ana baik tak payah la sebab sesuatu perkara yang kerap dilakukan akan menjadi biasa dan pada satu masa dia akan tak perasan bahawa apa yang dilakukan tu dah melampau....orang lelaki walaupun tak nampak perempuan,tapi otak dia bolah nampak perempuan tau.dengar suara pun dah boleh bawa dosa.sebab tu rasulullah kata wanita ni boleh bawa fitnah...apa pun pandai2 la jaga diri wahai sahabat



ye, terima kasih........tapi Kalau saya, nak tanya pasal agama.kat kawan saya yang KAUM adam..........saya guna sms.......... iuga satu perhubungan kannn

tapi Kalau perhubungan yang lebih kepada 'perasaan'......seeloknya macam tu, tapi telah saya katakan kita kena jaga.............walau ia hanya hadir melalui tulisan..........ke mata si dia...............

Kalau tak jaga, so tulisan yang berbau 'alam suami isteri' akan diterima oleh si dia.......................


satu lagi, saya katakan ia satu perhubungan yang kurang risiko.............maknanya tetap ada risiko...............tapi Kalau nak selamat, jagalah................

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-05-06 23:36


sepatutnya fatwa dari Portal Islam Online yang dikirimkan oleh saudara Zuhairi sudah menjelaskan persoalan ini, diharap semua boleh terima:


------------------------
Question 1:

Respected scholars, As-Salamu `alaykum. Many teens seek out boy/girlfriends online, and have actually dated. Furthermore many Muslims are using online chats to seek friends and chat, but as we all know most men and women are seeking more than just friends. They are possibly looking for a future wife or husband. What is the Islamic stance on that?

Answer: (by Dr. Muzzammil Siddiqi)

Answering the questions you raised, Dr. Muzammil Siddiqi, former President of the Islamic Society of North America, states:

You have raised a number of serious questions. First is the question about the Internet chats between males and females. Second is about seeking a matrimonial partner - husband or wife - in this way and talking to the future spouse.

Internet chat is very similar to writing letters or talking to someone on phone. Actually it is a combination of both. Muslims have to observe the same rules as they observe in writing letters or making telephone calls. Islam does not permit love letters or intimate conversations between males and females who are not married to each other.

In all our correspondence and conversations we must observe haya' or modesty. Boys and girls should not chat with each other just for socialization or passing time. It is haram (unlawful) for a non-mahram Muslim male and female to indulge in long conversations with each other unless it is necessary for education or for business. All conversation must be decent. The Qur'an reminds us again and again that all our words are recorded and we shall be held accountable for our words as well as our deeds on the Day of Judgment. (See Al-Ahzab 33:70; Qaf 50:1

If one finds an interesting partner through Internet and there is a desire to know more about each other in order to get married, then one should involve one's elders in this matter. Let the elders or some responsible friends do the investigation and negotiation on your behalf. Even when you want to talk to that person, it is good to have an elder present in this chat. In Islam the khalwah (privacy) with the non-mahram female (ajnabiyyah) is forbidden. Khalwah of course occurs when a male and a female are alone in person. But a virtual khalwah can also happen through conversation by phone or Internet. Just as men and women should not be alone with each other, in a similar way they should not be alone to talk to each other on phone or via Internet chat, especially if this conversation is about personal matters.




------------------------------
Question 2:

Dear scholars, As-Salamu `alaykum. I want to know if chatting online is haram (forbidden)? My chats, with the Muslim people only, are clean and there are no bad intention chats. Jazakum Allah khayran.

Answer: (by Sheikh Ahmad Kutty)

Chatting with members of opposite sex, whether they are Muslims or non-Muslims, personally face to face, or on phone or chat lines all fall in the same category. The haram of it is haram, and the halal of it is halal.

Islam does not allow Muslims to be befriending members of opposite sex for the sake of companionship or for casual conversations; it has been forbidden because of its risks; it may entail isolation, lead to unlawful flirting, and engender unlawful thoughts, desires or lusts.

However, occasional, serious, business-like conversations with the members of the opposite sex are considered lawful, just as they are lawful when done face to face so long as one observes the Islamic ethics of interaction.

Islam teaches that as Muslims we must shun not only that which is clearly haram, but also everything that creates agitation or doubt or restlessness in our souls. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Sin is that which causes agitation in your heart or mind; whereas virtue is that which the heart is content and at peace about!” (Reported by Ahmad)


So engaging in unnecessary chatting may lead to unforeseen consequences. It may also engender doubts and suspicions in our minds as well in the minds of others. So we are best advised to shun them altogether in the first place in order to safeguard our religion and honor. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Halal is clear; haram is clear, but there are certain cases which are dubious or doubtful; whoever shuns them safeguards his religion and honor; whoever falls into them risks falling into haram like a shepherd who lets his herd graze around the forbidden territory, for it may thus encroach upon the forbidden territory!” (Reported by Al-Bukhari and Muslim).

!!! QUOTE !!!

Hukum wanita berhubung secara cyber dan sms sama dengan hukum mereka berhubung secara bersemuka. Harus mereka berhubung selagi tidak mendorong kepada perbuatan yang menjadi fitnah dan maksiat.

hukum asal ikhtilat antara lelaki dan perempuan ajnabi adalah dilarang (haram) bukannya harus, ia disepakati oleh para ulama', melainkan jika ada sebab2/alasan yang boleh mengharuskannya...

hubungan dengan lain jantina bukan ajnabi seharusnya dielakkan terlebih dahulu, hanya dilakukan sekiranya ada keperluan sahaja...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 21-05-06 23:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 02:59


assalamualaikum
jawapan ana ayie, tak salah.
ramai yang bertanyakan hal ni..tapi..tengokla pada niat dan keihlasan berkawan. masing-masing pun antara kita tau batas2annya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-06-06 15:12


:-?


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129
[ Telah diedit oleh: fizah_862000 pada 09-06-06 15:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 09-06-06 16:41


NO komen tapi paling tepat apa yang Zulhairi dan Ibnu_Musa postingla agaknya...

Internet chat is very similar to writing letters or talking to someone on phone. Actually it is a combination of both. Muslims have to observe the same rules as they observe in writing letters or making telephone calls. Islam does not permit love letters or intimate conversations between males and females who are not married to each other.

In all our correspondence and conversations we must observe haya' or modesty. Boys and girls should not chat with each other just for socialization or passing time. It is haram (unlawful) for a non-mahram Muslim male and female to indulge in long conversations with each other unless it is necessary for education or for business. All conversation must be decent. The Qur'an reminds us again and again that all our words are recorded and we shall be held accountable for our words as well as our deeds on the Day of Judgment. (See Al-Ahzab 33:70; Qaf 50:1

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-06-06 18:24


Yes its haram to chat with the opposite gender without necessity,And the proof that no one would like anyone to chat to their sisters or daughters including your friend.

Allah says in the quran Say to the believing men that they should lower their gaze and guard their modesty: that will make for greater purity for them: and Allah is well acquainted with all that they do.

So Allah forbade to look at the opposite sex let alone chatting to them,As our religion says anything that leads to haram is haram.


And Allah knows better


Sheikh Shady Suleiman


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-06-06 18:33


THE BEAUTY OF OUR RELIGION THAT Islam CUTS THE CORUPTION FROM ITS ROOTS.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fifi_183
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2006
Ahli No: 24264
Posting: 56
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-06-06 19:11


Pada 31-01-06 22:03 , Zuhairi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamua'laikum..

Nak minta pendapat antum..

Adakah wajar muslimin dan muslimat berhubung melalui sms atau chatting untuk sengaja berbual, walaupun apa yang dibualkan itu tidak berunsur kemaksiatan?


Waalaikumussalam..

Mengikut apa yang saya baca dalam tulisan Yusuf al-Qardawi memang berhubung dengan orang yang berlainan jantina melalui sms atau chat adalah haram..kerana tiada sebab untuk dia berhubung, dan mereka akan mula berkhayal atau berimaginasi tentang orang yang berlainan jantina itu, jadi ini sudah mengundang dosa

Saya setuju dengan apa yang dipostingkan oleh ibnu musa tu,..

Dulu pun saya pernah bersms dengan lelaki tapi sekarang saya dah sedar dan takkan buat lagi...

Kita tidak perlu risau tentang jodoh, kerana Allah akan ketemukan kita dengan jodoh yang sesuai dengan kita, sebab itulah kita kena sentiasa perbaiki diri agar menjadi hamba Nya yang soleh/solehah


:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fifi_183Profil   Hantar PM kepada fifi_183   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-06-06 20:12


Pada 24-05-06 02:59 , yanzu_ummi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
jawapan ana ayie, tak salah.
ramai yang bertanyakan hal ni..tapi..tengokla pada niat dan keihlasan berkawan. masing-masing pun antara kita tau batas2annya..



Waalaikummussalam.
mm, memanglah kita kena tengok pada niat dalam apa-apa perkara pun. tapi, kat sini islam dah menggariskan batas..haram untuk kita chat dengan orang yang blawanan jantina dengan kita. walaupun, niat kita baik. sebab, kita tak akan tahu apa niat orang lain. jadi, sama ada niat baik atau tak, ia tetap haram. islam menggariskannya haram, supaya lebih selamat dan tjamin..
cuba fikir, betul tak? logik kan...

Allah Taala a'lam.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

haanaza
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20702
Posting: 13
Dari: rumah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-06 21:31


assalamualaikum...tiba-tiba ana rasa terpanggil untuk kasi komen sikit...
urm... ana rasa...tak apa kalau kita nak berhubungan dengan lawan jenis asalkan tujuannya hanyelah kerana nak bermuamalah dan apa-apa saja urusan yang kita kena jugak berurusan dengan yang lawan jenis ini...
kalau nak berbincang pasal agame pun... masing-masing mestilah ada mas'ulah nya sendiri kan??

lagila dilarang kalau saja-saja nak berkenalan dan sebagainya...
pernah tak dengar, dari mate jatuh ke hearty, lepas itu balas2 senyum, lepas itu bagi salam, lepas itu nak berdating, lepas itu pegang tangan, lepas itu zina...nauzubillah

ana setuju dengan fifi_183...kita tak perlu risau tentang jodoh...sebab Allah memang dah tentukan jodoh untuk kita (sejak dari kita di lauh mahfuz lagi)...jadi, kita just siapkan diri kita menjadi muslim yang soleh solehah...

                            at-toyyibuna littoyibat~
wallahualam...
[ Telah diedit oleh: haanaza pada 09-06-06 21:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For haanazaProfil   Hantar PM kepada haanaza   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 14:19


assalamualaikum,

izinkan hamba masuk kegelanggan.

maksud firman: JANGAN KAMU HAMPIRI ZINA.

cuba baca banyak kali dan renung betul-betul.

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

mmka_islamic
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24990
Posting: 20
Dari: ardhul kinanah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 15:04


assalamualaikum..
Maafkan ana andai ana ini hati mana pihak..maafkan ana,sekadar renungan bersama..banyak pendapat yang telah dikeluarkan oleh sahabat2 dalam persoalan ini..erm memang benar di sana adanya hukum yang meletakkan batasan pergaulan antara lelaki dan perempuan..ianya wajib diikuti dan dipegang teguh oleh setiap muslimin dan muslimat..dalam qadiah ini banyak kekeliruan dan percanggahan yang boleh timbul apabila nafsu merajai jiwa seseorang anak adam..tidak salah kalau nak menjalinkan sbrgn bentuk perhubungan..
Sahabat2..
Islam sendiri menggalakkan kita supaya kita bertaaruf antara satu sama lain..dalam surah al-hujurat ada menyatakan"setiap mukmin itu adalah bersaudara..maka perbaikilah hubungan sesama kamu"ayat Allah Taala jelas menyatakan bermuamalat sesama kita itu adalah penting dalam konteks kehidupan kita seharian..tetapi di sana dalam menjalinkan sebarang bentuk perhubungan khususnyaa pergaulan lelaki dan perempuan..ana kurang bersetuju seandainya ada pihak yang beranggapan bahawa perhubungan secara tidak mendatangkan sebarang kena jelas bahawa dosa yang kita lakukan kadang-kadang kita lakukan secara terang-terangan ada juga yang kita lakukan secara sembunyi..dosa yang kita lakukan mula2 sikit-sikit..lama kelamaan apabila kita semakin alpa,terlalu seronok akhirnya dosa yang kita buat bertambah..dan akhirnya tewaslah kita dan syaitan dek kerana kita terpedaya dengan hasutan yang mereka lakukan..
Sahabat2..
Perlu diingatkan dalam masa yang sama,islam sendiri tidak menolak dalam kehidupan seharian seorang umat islam..malah islam sendiri menyarankan supaya kita menuntut ilmu..menjadi pakar dalam segenap cabang ilmu..baik ilmu duniawi dan ukhrawi..tetapi islam menggalakkan supaya menggunakan segala yang sedia ada kearah kebaikan..yang boleh mendatangkan faedah kepada diri manusia itu sendiri dan Islam secara amnya..mungkin kita boleh gunakan sebarang bentuk teknologi baik komputer,henset dan sebagainya sebagai salah satu wasilah untuk menyebarkan syiar islam..
Sahabat2..
Niat itu penting dalam apa jua tindakan..kadangkala kita rasa tindakan kita betul..tapi sebenarnya tidak apabila matlamat tidak menghalalkan cara apa lagi yang boleh dibanggakan oleh seorang umat islam..jadi perlulah kita kaji sehabis baik antara baik buruk sesuatu tindakan yang kita lakukan..maafkan ana andai apa yang ana coretkan membuatkan mana-mana pihak terasa,tegurlah secara hikmah,erm kerana islam itu sendiri berdiri diatas kesatuan ummah..firman Allah Taala.."berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah(agama Islam)..dan janganlah kamu berpecah belah"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmka_islamicProfil   Hantar PM kepada mmka_islamic   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-07-06 15:21


bergantung pada niat rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-07-06 15:21


bergantung pada niat rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 15:35


Pada 01-07-06 15:21 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

bergantung pada niat rasanya...

bukan bergantung pada niat, tapi bergantung pada keperluan.

kalau niat baik tapi cara salah tak boleh juga, dan kalau niat baik tapi tanpa keperluan pun tak boleh juga. so kita ambil hukum asal ikhtilat antara lelaki dan perempuan, hukumnya adalah dilarang, "melainkan sekiranya ada keperluan atau hajat yang mengharuskannya", bukannya "melainkan ada niat yang baik".


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-07 09:44


Pada 01-02-06 21:54 , raudhahIzzah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada pendapat ana..

Selain itu, perlu ditetapkan bhwsanya berhubuvng melalui sms/cyber ini biarlah mengikut keperluan, untuk sesuatu yang penting dan mesej berbentuk peringatan, nasihat, motivasi atau pun berkongsi sesuatu ilmu bagi tujuan ilmu pengetahuan atau meredakan kekusutan mngenai sesuatu hukum/masalah agama..

bagi ana, jika berhubung ke arah kebaikan bersama dan atas dasar kerana Allah dan tahu 'Batas' yang perlu dijaga, maka kaedah sms/cyber ini tidak salah..
Ini kerana ini juga salah satu alternatif lain mengelakkan maksiat dan lagha...

InsyaAllah, Allah akan memelihara hubungan itu dalam jagaan-Nya...

Wallahu'alam...


ana setuju...
ilalaiqa'...
Salam Mujahadah... :-)
:-) :-) :-)


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

syuhada_islamic
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20310
Posting: 93
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-07 09:53


Pada 20-04-06 14:51 , kukumalu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikhlas tak mengapa....
tapi kalau ada niat jahat baik tak payah ber kawan......


betul..tapi keikhlasan hanya ALLAH yang layak menilainya....
wallahu a'laam.....


-----------------
cintailah ILAHI...cinta hakiki dan abadi ...ku dambakan redha dan kasih hakiki dr NYA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For syuhada_islamicProfil   Hantar PM kepada syuhada_islamic   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-07 14:58


macam mana pula kalau yang sampai ke lewat2 malam berchating....tak kiralah apa pun yang diperkatakan...ana ingin tahu pendapat antum semua....dah lama juga ana tertanya2 pasal ni..tapi tak tahu pula ada thread topik ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-07 15:09


Pada 06-02-06 21:53 , ummu_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah...
assalamualaikum wbt..
meriah topik ni...alhamdulillah masing-masing ada pendapat...
tapi, ana pun nak beri pendapat..
nak berhubung muslimin muslimat tanpa sbab ana rasa wajar di elakkan.. sebab bila kita berhubung... membincangkan satu topik ke satu topik... islamic lah konon..tapi, tak terfikir ke...
Kenapa tak kita bawa bincang dengan sahabat2 kita yang lain.. orang di sekeliling kita... maybe Kalau nak minta pendapai ajnabi..tu.. ana rasa tak perla.. tak salah pun.. tapi sewajarnya ana rasa benda macam sms ni dapat dielakkan rasanya.. kecuali terpaksala..
bukan ana tak berhubung pun dengan muslimin..tapi, ana cukup berhati-hati..tapi ana tetap manusia biasa juga..terlalai..terleka... cukup menakutkan.. kadang-kadang bawa sampai bergurau.. memang tak nampak depan mata.. tapi sapa tau benda ni..teringat2..sampai melalaikan kita untuk mengingati Allah... sejauh mana kekuatan kita... ana cuma mengingatkan diri ana dan sahabat2 semua...wassalam.. :-)




ana selalu takut terlalai...mohon dijauhkan ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-07 15:20


Pada 24-04-06 13:35 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

kita sedang laluinya...



ini lain wahai saudaraku....di sini kita berjemaah..berdiskusi dan berbincang...ktia malah saling tak kenal mengenali pun....tapi kalau ber sms dan berchating ...itu lain..kita dah tentu sedia maklum dengan siapa kita sedang berkata2...tak begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 21-02-07 15:45


Pada 09-06-06 20:12 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-06 02:59 , yanzu_ummi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
jawapan ana ayie, tak salah.
ramai yang bertanyakan hal ni..tapi..tengokla pada niat dan keihlasan berkawan. masing-masing pun antara kita tau batas2annya..



Waalaikummussalam.
mm, memanglah kita kena tengok pada niat dalam apa-apa perkara pun. tapi, kat sini islam dah menggariskan batas..haram untuk kita chat dengan orang yang blawanan jantina dengan kita. walaupun, niat kita baik. sebab, kita tak akan tahu apa niat orang lain. jadi, sama ada niat baik atau tak, ia tetap haram. islam menggariskannya haram, supaya lebih selamat dan tjamin..
cuba fikir, betul tak? logik kan...

Allah Taala a'lam.



100% agree wif u....islam dah bagi garis panduannya...Kenapa perlu kita cari sumber yang lain?

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 10:48


Pada 21-02-07 15:09 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-06 21:53 , ummu_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah...
assalamualaikum wbt..
meriah topik ni...alhamdulillah masing-masing ada pendapat...
tapi, ana pun nak beri pendapat..
nak berhubung muslimin muslimat tanpa sebab ana rasa wajar di elakkan.. sebab bila kita berhubung... membincangkan satu topik ke satu topik... islamic lah konon..tapi, tak terfikir ke...
Kenapa tak kita bawa bincang dengan sahabat2 kita yang lain.. orang di sekeliling kita... maybe Kalau nak minta pendapai ajnabi..tu.. ana rasa tak perla.. tak salah pun.. tapi sewajarnya ana rasa benda macam sms ni dapat dielakkan rasanya.. kecuali terpaksala..
bukan ana tak berhubung pun dengan muslimin..tapi, ana cukup berhati-hati..tapi ana tetap manusia biasa juga..terlalai..terleka... cukup menakutkan.. kadang-kadang bawa sampai bergurau.. memang tak nampak depan mata.. tapi sapa tau benda ni..teringat2..sampai melalaikan kita untuk mengingati Allah... sejauh mana kekuatan kita... ana cuma mengingatkan diri ana dan sahabat2 semua...wassalam.. :-)




************************************************
ana pun sama..mengingatkan org lain tapi ana pun buat juga.
bila teringat azab ALLAH,sungguh menakutkan..
moga ALLAH menerima taubat kita semua.
suka join dengan muslimat yang betul-betul menjaga batasan pergaulan. :-) :-)
"seperti duduk dengan penjual minyak wangi"
moga ALLAH mengekalkan hubungan ukhwah ana dengan sahabat-sahabat ini.. :-) :-D amin..

******************************

:-D :-) pRouD to bE MukMiNah :-) :-D


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-09-07 17:01


Pada ana..Jangan sms dan chatting sampai mengabaikan tanggungjawab seorang hamba allah udah lah..ini asyik berchatting sampai 5 waktu thah kemana hala..HHHmmmmmmm...

sekadar memberi pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

pu3iiu
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31153
Posting: 14
Dari: Kuantan

Melaka  


posticon Posting pada: 26-09-07 17:50


Pendapat saya seelok2nya kita terimalah fatwa ulama' dalam web islamonline.net tu,,

Memang betul tengok pada niat..
Tapi niat kita ini kadang kala diganggu oleh bisikan nafsu..

kadang-kadang satu2 perkara tu memang terang-terang salah..memang tak patut kita mesej-mesej macam tu..tiba-tiba ada suara cakap..tak mengapa,niat nak kenal..tak salah.. ;-)
[ Telah diedit oleh: pu3iiu pada 26-09-07 17:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3iiuProfil   Hantar PM kepada pu3iiu   Quote dan BalasQuote

LebahPemburu
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2008
Ahli No: 33743
Posting: 7
Dari: Bumi Bertuah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 13:33


Pada 01-07-06 15:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-07-06 15:21 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

bergantung pada niat rasanya...

bukan bergantung pada niat, tapi bergantung pada keperluan.

kalau niat baik tapi cara salah tak boleh juga, dan kalau niat baik tapi tanpa keperluan pun tak boleh juga. so kita ambil hukum asal ikhtilat antara lelaki dan perempuan, hukumnya adalah dilarang, "melainkan sekiranya ada keperluan atau hajat yang mengharuskannya", bukannya "melainkan ada niat yang baik".



Assalamualaikum.... Salam kenal, ana masih baru di sini.

Terima kasih kepada posting ini. ana memang tengah cari isu ini juga. Ana sangat setuju, walaupun niat kita baik, kita tak tahu apa niat orang sebelah sana. Yang penting ada keperluan atau tidak?

Terima kasih, wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LebahPemburuProfil   Hantar PM kepada LebahPemburu   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Hukum lelaki dan wanita berhubung secara cyber atau sms

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.21763 saat. Lajunya....