Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 59 minit yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: > BuDaYa CIPLAK & PeRoSaK LAGU....!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» > BuDaYa CIPLAK & PeRoSaK LAGU....!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh > BuDaYa CIPLAK & PeRoSaK LAGU....!!!

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 20:52


assalam...

benda ni dari dulu nak cakap...tapi tak sempat2 lagi...but now.... ana nak luahkan rasa tak puas hati pada group2 nasyid yang sesenang saja ambil lagu2 lama dulu-dulu tu...

banyak contoh yang dapat dlihat....lagu2 dari group nada murni under syarikat ova production diciplak habis....

dah tu pula lagu2 yang asalnya best didengar jadi berdengung kat telinga diubah rentak....

malaz nak sebut group mana-macam dah tak ada idea pula...!

so...hope mereka ni Kalau nak ciplak pun jangan ubah lirik dan melodi... kekalkan keaslian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 20:54


sorry teremosi sikit...

tapi tu la realiti nya... ana tak kisah Kalau lagu tu syill kekalkan keasliannya...tapi ciplak dan ubah tu yang bengang tu... contoh lagu... banyak...malaz nak sebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-01-06 21:23


emm..??..iye?...yang saya tau,ada tu memang la..tapi yang lagu asalnya best and bila diciplak jadik tak best tak tau la pula yang mana...
salah satu contoh lagunya syemarly?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 22:11


;aa....banyak....cthlagu....isteri solewhah oleh saff-one...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-01-06 23:03


tak adalah merosakkan..yang diubahnya hanyalah melodi,cara penyampaian,kalaupun lirik diubah masih membawa pengajaran,maksud yang baik..apa salahnya..
lagipun rasanya kalau mereka nak nyanyikan balik,mereka dah minta kebenaran kepada pemilik lagu,tak melanggar hak cipta tak ada salahnya..
sekadar mempelbagaikan variety kepada penyampaian lagu-lagu tu,apa salahnya..

tak sedap pada telinga kita,mungkin amat sedap pada telinga orang lain..
apa pun,yang paling penting isi lagu tersebut,nilainilai yang nak disampaikan,liriknya...
cara penyampaian,melodi,iramanya sekadar menarik orang untuk mendengar dan menghayati..

tak usahlah emosional sangat=) banyak lagi masalah lain yang perlu kita emosionalkan..

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 03:45


Assalammualaikum wbt

Erm Kenapa tak syemarly saja yang terbitkan semula lagu supaya keaslian terjaga. Kalau tak suka jangan dengar.. pergi dengar yang original (asli)..

Sokong pendapat sumayya cleo.. Jangan layan sangat irama yang penting lirik lagu itu. Ana rasa terpulanglah kepada artis nak buat macamana pun.. Asalkan matlamat asal nasyid jangan dipesongkan..

Perkara kecil saja syemarly.. Tak perlu gusar sangat. Apa yang baik tentu dibalas baik.. Teknikal saja itu.. Ada lagi lebih penting dari irama.

WAllahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-01-06 09:47


Assalamualaikum..
Ye ke diciplak? Setahu saya, kalau penerbitan kepada umum ni memang tak boleh diciplak begitu sahaja. Kerana setiap karya ada hakcipta terpelihara. Maka, kumpulan yang nak melagukan semula lagu2 lama kena dapatkan permission daripada penerbit asal lagu tersebut. Dalam hal ini, mustahil lagu tu diciplak. Kerana mereka boleh dijatuhkan hukuman atas kesalahan menciplak karya asal...Jika saya tak salah... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 21-01-06 10:25


kalau dah pemilik asal izinkan..

tak salah rasanya...

sakit telinga??saya rasa sedap dengar lagi adala...

sekurang2nya lagu-lagu yang dinyanyikan nada murni yang
xkormesial/xglemer...boleh glemer...tak gituu??

wallahua'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 21-01-06 11:38


lagi satu saya hairan mengapakah kumpulan2 nasyid di malaysia gunakan perkataan arab atau melayu tapi dieja dalam bahasa inggeris seolah-olah ada 2 maksud...contohnya now see heart, inteam, saff one dan mungkin ada lagi beberapa...hentikanlah tabiat ini, sounds downright too tacky...kalau satu takpa lah, ini banyak pulak kumpualn yang tiru...macam bahsa melayu tak sedap saja, kalau tak sedap, guna terus full bahsa arab atau bahsa inggeris...senang cerita, tak rosak mana-mana bahasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-01-06 11:58


mis shazreenrashid, in my personal opinion, tak ada cacatnye kalau kumpulan2 nasyid di malaysia gunakan perkataan arab atau melayu tapi dieja dalam bahasa inggeris seolah-olah ada 2 maksud...tu la yang di namakan double meaning...foreshadowing kalau dalam literature yang saya belajar la.....macam inteam...secara ejaanye, bermaksud "dalam pasukan.....erm groupwork la senang...' but dr segi pronunciation dia, in malay lang, its mean "rapat'...so, tak jauh beza sangat...bagi yang buat gni, bagi saya, depa seorang yang kratif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 21-01-06 12:36


i see where it's going..anyway, i would like to quote "bagi saya, depa seorang yang kratif..".....creativity can undoubtedly justify such manner in which a party takes a step to initiate a trend..but when some other follow leads... this scenario shows how these nasyid groups are in such a predicament of not producing decent masterpieces that they eventually have to resort in creating such a tacky attention-grabbing name, into which some people perceive to be vulgar or tawdry. forgive me now for over exaggerating. And i don't remember, as far as my limited knowledege in literature stretches, how can u do apply such method of foreshadowing using intertwined 2 different words from 2 languages, under circumstance in which neither word of any language is approved by scholars in linguistic studies of one of any of the aforementioned languages. Can anybody explain this, or simply admit that this clearly showcases a vulgar act of capitalism in gaining instant likability for the sake of business.

and off the record, call me mister hazreen rashid.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-06 00:32


;-) ;-) nonsense stuff like this is not supposed to be argued over each other please..
especially by someone of highly educated background like you,mr hazreen..
there's a lot more important matters to be worried than arguing over some nasyid group's name and bla bla,well you know this better aite :-)
when u look at a thing from the negative point of view,then negative it will be...try to think positively,will you?

:-) wallahu'alam..Allah the Almighty knows best..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

wewr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8559
Posting: 34
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 09-11-06 08:36


Salam
Tidak nonsense sebenarnya isu yang mr hazreen cakap tu...
Kalau sebuah dua kumpulan yang buat stail begitu tak mengapa. Ini sudah masuk tahap majoriti kumpulan nasyid di Malaysia menamakan kumpulan mereka seperti itu...yang asalnya kreatif, sudah tak nampak kreatif, sudah nampak berlumba-lumba mengejar nama yang konon-konon kreatif, tapi mengikut popular trend....create itu mencipta. Nama2 pelik pun ada, hatta yang tak ada maksud....Mujur belum ada kumpulan yang namanya bermaksud buruk...

Tentang menyanyikan semula....em, dah tak boleh buat apa...Sebab itu juga dah jadi salah satu trend kumpulan nasyid. Menyanyikan semula memang tidak salah. Sebab semua itu dilakukan dengan pemantauan undang2 dan prosedur dan sebagainya....Tapi bila dah 'banjir', jadi kurang enak pula. :)

No offend payah, tapi itulah realiti industri nasyid kita...
Tambah lagi satu, membikin album kompilasi...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wewrProfil   Hantar PM kepada wewr   Pergi ke wewr's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 10:16


Pada 20-01-06 20:52 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

banyak contoh yang dapat dlihat....lagu2 dari group nada murni under syarikat ova production diciplak habis....

dah tu pula lagu2 yang asalnya best didengar jadi berdengung kat telinga diubah rentak....



satu contoh paling klasik ialah lagu tak seindah sentuhan mata nyanyian the zikr (betul ke tajuk lagu tu?) yang telah diubahsuai arrangementnya dan dinyanyikan semula oleh sebuah kumpulan ... lagu asal yang mampu menaikkan semangat jihad telah ditransformasikan menjadi seumpama lagu kanak-2 tadika ..

:-di .. maaf andai keterlaluan .. gurau-2 saja ..
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 09-11-06 10:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 09-11-06 10:27


jujurnyer..satu grpup nasyid tu memang boleh "merosakkan" lagu asal..kalau mereka nyanyi lagu copyright..memang jadi pelik..walhal lagu baru..yang origin dr mereka nice saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 17:11


bukan lah saya kata perrbuatan semula lagu tu salah....cuma kedengaran janggal sikit dari yang seasalnyer...tak kisah lah Kalau nak beri nafas baru..tapi nyanyi lah leklok sikit..jangan lari ptching dan melodi...tarik sana sini sampai terosak lagu...memang ada yang kata itu seni tapi seninye dah tak harmoni...nampak lebih kepada kemengada-ngadaan...saff-one nampaknye selalu juga nyanyi semula lagu2 lama...saujana pun ada....namun Kalau rabbani raihan dan hijjaz yang nyanyi kurang sikit lah cacatcelanhya..ye lah..org asal yang nyanyi....maaaf andai ada yang konon-konon terasa yang saya blame group pilihan mereka...he..he...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094287 saat. Lajunya....