Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa sini tak makan sayur


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa sini tak makan sayur

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa sini tak makan sayur

anak_setia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 90
Posting: 44
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 28-07-03 10:43


Assalamualaikum....ana nak tanya...siapa kat sini tak makan sayur....ana saja jer tanya....sebab ana tak makan sayur...tapi teringin nak makan...

-----------------
I can\'t live without Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anak_setiaProfil   Hantar PM kepada anak_setia   Quote dan BalasQuote

kawan82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 859
Posting: 205
Dari: bumi ALLAH

iraq  


posticon Posting pada: 28-07-03 10:50


kawan pun tak suka sangat makan sayur ni.
Tengok sayur jugak.. Selalunya sayur bayam lah yang menjadi pilihan..

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...
<.::to act cool n to look cool is to be cool::.>

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawan82Profil   Hantar PM kepada kawan82   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 358
Posting: 542
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis  


posticon Posting pada: 28-07-03 10:55


Assalamu'alaikum.
Hehe ada jugak tajuk ni ek...tapi ana pun kurang makan sayur...kurang suka...camana la nak suka makan sayur ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 11:00


saya memilih sketla sayur nih.. kalau yang pahit2 memang tak makan..

saya paling suka sayur pucuk paku.. memang bes.. tapi kat supermarket jarang jual...(jarang ke takde langsung) sayur2 lain yang saya boleh terima.. kobis, kacang buncis, bayam...

kalau tak suka makan sayur kenala amek makanan tambahan..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

putera_ariz
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 921
Posting: 19
Dari: selangor,klang

Selangor  


posticon Posting pada: 28-07-03 11:32


assalammualaikum,
pekaba sahabat tak makan sayur maknenye badan kita kurang serat yg diperlukan....kawan saye ade yg tak makan sayur langsung senag kate fobia..kawan saye tu lemah antibody jadi dia kerap diserang penyakit sebab tak makan sayur, jadi yg tak makan sayur tu makan la sebagai imbangan pemakanan jangan tak makan langsung sayur sedap maaaaaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_arizProfil   Hantar PM kepada putera_ariz   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 11:32


assalamualaikum...

blh ke join ni..ana minat jek makan sayur...bagus uk kesihatan...mmg penting pun..

bl kate ukhtie hanan tu..kl sesape g x makan saur..anda kena la amik supplement...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-07-03 12:18


assalamualaikum

Yg tak makan sayur ni karnivor...hehehe,saya tak makan sayur,but sayur yg terpilih je..cam sawi..tak boleh nak telan...tapi kalau kobis,kangkung ke,salad....fov.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 18:43


x makan sayur?best ape makan sayur nih.....saya, sayur semua telan....x kira la pahit ke manis ker?bukan kah yg pahit itu ubat....so,sape yg tak makan sayur tu makan la skit.....at least ade gak vitamin yg dia dapat....1 kerugian kalau x mkn sayur.....time makan x lengkap rasanya tak ade sayur....
lagi satu kalau nak pilih sayur kat pasar ke supermarket,jgn la pilih sayur yg terlalu segar...contohnya cam sawi:jgn pilih yg segar sgt sampai tak ade lubang2 pun kat sayur tue...mmg bagus la sbb sayur tue segar...xde ulat....tp tahukah sahabat semua kesan mkn sayur yg segar2 nih.....masa taukeh tu taman sayur,dia mungkin letak banyak sgt bhn kimia....letak racun serangga la....konon xnak bagi ulat makan...tp kita yg m,akan nih pun bahaya gak.....sbb kandungan racun tue sedikit sebanyak ade lagi dlm sayur.....

erm,pandai2lah bila memilih dan memakan sayur....

-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

Helwi
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1084
Posting: 5
Dari: Bumi Anbiya\'

syria  


posticon Posting pada: 28-07-03 20:06


Assalamualaikum.

Ana pun tak makan sayur sgt,sikit2 bolehlah.Tapi buah2an sukalah.

Adik ana lglah LANGSUNG tak makan sayur sbb dia pernah t'nampak ulat kat sayur tu,sampai s'krg fobia dia nak makan sayur.Kalau makan nasi goreng kat gerai,mesti dia mintak org tu jgn bubuh sayur!!!

Susah jugak kalau fobia ngan sayur nie yek!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

zieka
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 583
Posting: 66
Dari: MMU

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-07-03 20:40


ish! anak_setia tak suke mkn sayur? rugiiii.... sayur sedap ape! lelagi kalo ulam²an. gipon, elok tau kalo kite suke mkn sayur coz byk vitamin dlm sayur²an ni. so, start la mkn sayur dari skang. ekekekekeke

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-03 20:46


Sebut pasal sayur..memang
ramai tak makan rupanya..
ish ish..makan la sayur..
yang mane pemilih tu..try
yang pahit tu..kot kot..
esok suka ker..manelah tahu..
yang tak pernah try tu..
try try kanlah..insya Allah..
ade khasiat disebaliknya..
sayur ni sedap..try dulu..!!
tak caye ker!!try la..ehhe..
wasalam..

-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 217
Posting: 90
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-03 21:03


ahaks.hehe terkena lak pada batang idung sendiri.hehe.ida nih memang tak minta makan sayur.hanyer sayur nih jerk yg boleh masuk tekak kangkong,pucuk paku.hehe tuh jerk.yg lain tak leh

-----------------
http://www.ukhwah.com/images/motivasi.gif

Bookmark and Share

    


  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

adeq_shiFa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 410
Posting: 315
Dari: BuMi

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 21:30


sama lah tuh..ana tak suke sayur sgt..tp mcm carrot, bayam, tu sumer ana suke lah..hehe.. cerewet jgk kiter ni eh??????

-----------------
« Allah knows what's the best for us » ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq_shiFaProfil   Hantar PM kepada adeq_shiFa   Quote dan BalasQuote

anak_setia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 90
Posting: 44
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 29-07-03 10:52


erm...ade gak yang macam ana tak mkn sayur...tapi ana nie langsung tak mkn....entah la....mulut nie tak leh terima....

-----------------
I can\'t live without Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anak_setiaProfil   Hantar PM kepada anak_setia   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 29-07-03 12:23


terkenang waktu kecik2 dulu. saya memang tak suka sayur. tapi sekarang, yang hijau tu boleh ditelan. paling tak boleh tengok, terung. entah la. kobis, pucuk paku, kailan, salad...sedap sangat...dan sayur faveret saya ialah brokoli. sedap sangat!!! anak_setia boleh cuba makan sayut tu...sedap sampai menjilat jari.. sayur peria takyah cakap a, pahit! serik dah nak cuba...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 30-07-03 05:51


Tak makan sayurr????
Rabbit x makan sayur??? pelik tak??
Mana ader rabbit yang tak makan sayur...
So, rabbit suker sangat makn sayur... xspecially Carrot...

So, saper saper yang tak makn sayur tue..
Cuba lah makan sayur.. sebab ia baik untuk kesihatan...

p/s: makan untuk Cantik dan sihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

lang_biru
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 272
Posting: 213
Dari: utara ke selatan

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-03 07:25


sayur penting coz it can help your body defend itself against the damaging effects of free-radicals.. free radical ni boleh merosakkan sel dlm tubuh kite.. so ambil sayur mcm bayam, sawi, kubis, carrot, terung etc.. tomato also have a great nutrients like vitamins C, E and beta-carotene..

p/s: apabila kita mengetahui nikmat sayur ini penting bagi manusia bersyukurlah kerana Allah menyediakannya sbg rezeki di dunia..

-----------------
Suatu kelainan hanya di www.softHands.com.my ...... anda berani ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lang_biruProfil   Hantar PM kepada lang_biru   Pergi ke lang_biru's Website   Quote dan BalasQuote

ladyberz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1453
Posting: 52
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-07-03 12:26


erk..saya makan sayur...
rugi or saper tak makan sayur..
hilang satu nikmat utk menikmati sayur...
tapi, kalo tak makn, ganti r dgn buah-buahan...
kdg2 pelik jg cmner leh xmakn sayur??
adakah ms kecik2 mmg tak dibiasakan??
geli ker??
kenapa yer???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladyberzProfil   Hantar PM kepada ladyberz   Quote dan BalasQuote

kompang_melayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 502
Posting: 55
Dari: CC Digital

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-08-03 01:35


tak makan sayur????
patutlah kurus kering...tengok popoye tu tegap dan kuat..apa rahsianya? makan sayur banyak-banyak.
Sekadar Selingan. Tiada kaitan dgn yg hidup atau yg mati..

sedap itu hanya beberapa saat di lidah, sedangkan berjam-jam proses dlm badan kita mencari zat dan khasiat bukannya sedap dan lazat



Bookmark and Share

    


  Member Information For kompang_melayuProfil   Hantar PM kepada kompang_melayu   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 08:47


ehe emoh...makan sayur pun tak, cemana nak lawan ngan hamba!! he he ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 09:57


kena makan sayoq ni....
tak kira la sayoq ijau ka..kuning ka...biru ka..,..sayoq ungu ka...sayoq apa pun...
kami suka ulam....sayoq..buat ulam..takkan sawi nak buat ulam kot ?..hhe kangkung bleh buat ulam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 14:37


assalamualaikum wbt....
rugi x makan sayur....tgk cam tapir makan sayur je mane makan daging....singa pun same asyik makan daging je....pernah ke antum sume tgk singa makan ulam2an ngn sayur2an....ajaib namenye...

kite ni yg dah ditakdirkan sbg manusia makanlah ape yg dibolehkan dan diperlukan dalam tubuh kite...jgn melayan sgt anak tekak tu...x baik menzalimi tubuh sebab yg perlukan vitamin dan khasiat dalam sayuran, tubuh kita bukan lidah kita....btul x????

dalam sayuran ade serat yg membantu melawas semasa proses penyahtinjaan....kurang makan sayur bleh mendorong kita dapat buwasir...tapi x makan sayur buah pun dah cukup...limau ngn pisang....

ikotla korang nak makan ape....makan utk hidup!!!!
wallahualam

-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 14:58


betui tu!! tak elok zalimi diri sendiri.. biar hamba yg zalimi tuan hamba punya diri

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

anis_assyifa
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 5
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-03 11:00


Anis tak makan semua sayur...timun pun tak...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_assyifaProfil   Hantar PM kepada anis_assyifa   Pergi ke anis_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 17:51


sememangnya sayur mempunyai banyak vitamin dan juga serat yg penting utk pertumbuhan badan kita..tp ana terus teranglah..ana kurang sikit lah makan sayur ni...selalu kalau makan pun sup sayur campur..tu nak la ana makan...walaupun ana kurang makan sayur tp ana buat back-up..ana banyak makan buah-buahan dan juga minum air jus buah-buahan... apapun menyesal tak sudah sbb tak train diri memakan sayuran sejak kecil...nyesal nye!!!

[ Posting ini telah di edit oleh: luahan_dehearty pada 2003-10-15 17:51 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 14:08


ana suke semua jenis sayur dan ulam.....
tp,ana tak suke buah pisang dan betik.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 14:26


fatimah ni suka makan petai... eee... busuknya...
bila pulok adik dok mkn pisang dgn betik???
hari tu tgk molek ada je mkn...

akak suka semua jenis sayur dan ulam terutamanya bendi, kacang botol dan bayam..
kecuali sayur yg pahit... mmg tak suka...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 14:35


assalamualaikum........

cakap pasal sayur ni..mira bukan dikategori dlm kump.org yg tk makan sayur...mira ni penggemar sayur2an..tak kiralah apa...semuanya mira makan...ni..nak tanya sikit...kenapa ada sahabat kita ni tak makan sayur..boleh pula yer? cubalah makan...sedap tau..awet muda...

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Fatimah_azZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 63
Posting: 87
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 14:36


oo...takper...takper...die kenakan kite ye..
petai byk khasiat aper!
mmg pernah makan pisang ngan betik, tp..dok suke oo....

p/s:selalunya sayur yg pahit tu lebih byk khasiatnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fatimah_azZahraProfil   Hantar PM kepada Fatimah_azZahra   Quote dan BalasQuote

Aisyamin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 194
Posting: 108
Dari: Kota Bharu,Kelantan

pakistan  


posticon Posting pada: 21-10-03 21:09


Nak kata tak suka makan sayur ..tipu la . Sebab bukan semua sayur ana tak suka. Kadang-kadang tu memilih juga la, antara sayur kegemaran ana ialah salad .

Kalau sayur macam terung , sawi , kacang ...ana tak suka...

Tapi sebenarnya semua jenis sayur boleh melicinkan kulit muka ...betul kan ? Haa, kalau yang tak suka makan sayur tu...banyak la masalah.



-----------------
`Syurga itu di bawah tapak kaki ibu`

Bookmark and Share

    


  Member Information For AisyaminProfil   Hantar PM kepada Aisyamin   Pergi ke Aisyamin's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar83
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4516
Posting: 2
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-10-03 12:50


a'kum... macam bestlah topik ni....... rasa nak gelak pulak bila baca....... eem ramai jugak yang tak makan sayur ek! hm saya ni pun tergolong dalam kumpulan orang yang tak makan sayur..... saya akan pilih sayur. sayur fav saya ialah kangkong....... hm saya juga tidak makan bawang.... ayah saya selalu paksa saya makan sayur dan bawang..... katanya ubat...... tapi nak buat macam mana saya tak boleh nak telan..... nanti bila makan ayah akan ambil sayur letak kat dalam pinggan nasi.... ayah suruh makan.......tapi bila ayah tak nampak saya letak sayur kat dalam piring mak....saya suka duduk kat sebelah mak. nanti mak akan tolong saya habiskan.... saya juga rasa terharu sebab nanti bila mak masak sayur atau bubuh bawang mak akan asingkan dulu... kesian mak saya..... satu yang ada sayur dan bawang dan satu lagi takde.... mak kata mak kesian tengok saya pilih-pilih. tulah mak kesayangan saya.... i love you

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar83Profil   Hantar PM kepada nailofar83   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 12:35


tak makan sayur?....memang saya pun langsung tak makan sayur...tak tau la apasal..memang sejak lahir tak makan sayur....fobia tengok sayur ni...macam paet je rasanya...tapi apa² hal pun sekarang ni dalam proses nak cuba makan sayr...untuk kesihatan tubuh badan....mengelak dari penyakit...nak bagus tanam sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

RabiatulAdawiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4764
Posting: 16
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 00:44


Assalammualaikum wbt....

Tak makan sayur????? Hish apa nak jadi ni. Sayur ni banyak khasiatnya. Baik untuk kesihatan. Nanti bila dah berumur kurang la sakit-sakit tu. Lagi pun orang kata, banyak makan sayur ni awet muda. Ye ke??? Hehehe...... sebenarnya ana pun tak makan sayur juga. Tu la perkataan yg selalu ana dengar bila orang tau yg ana nie tak makan sayur. Walaupun tau sayur tu banyak khasiat, tetap juga tak makan. Tak tau la kenapa. Ana nak juga cuba makan sayur nie, tapi macam tak boleh masuk je. Ada sesape yg boleh kasi tip camne nak makan sayur nie. Memang la buka mulut pastu telan. Maksud ana, tip2 yg lebih berkesan untuk membantu org2 yg macam kami ni. Wassalam.

-----------------
Cinta kepada manusia kadangkala membuat kita terluka. TETAPI cinta kepada Allah membuat kita sinar dengan rahmat dan kasih sayangNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RabiatulAdawiyahProfil   Hantar PM kepada RabiatulAdawiyah   Pergi ke RabiatulAdawiyah's Website   Quote dan BalasQuote

huffaz87
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4947
Posting: 2
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-03 00:46


eh bukan ker sayur tu elok untuk badan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For huffaz87Profil   Hantar PM kepada huffaz87   Pergi ke huffaz87's Website   Quote dan BalasQuote

huffaz87
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4947
Posting: 2
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-11-03 00:56


ana setuju ngan pendapat rabiatul adawiah tu....
memang kadang2 tu......bila tengok dari luar
macam takder aper2 keistimewaan ....
tapi bila kita teliti elok2 ia adalah ubat...
sayur juga boleh menjadi racun apabila ia tidak digunakan ngan betul seperti tidak membasuh ker
atau aper lah ......

Bookmark and Share

    


  Member Information For huffaz87Profil   Hantar PM kepada huffaz87   Pergi ke huffaz87's Website   Quote dan BalasQuote

emizz_felicitous
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 4992
Posting: 1
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 08-11-03 00:49


sayurr??!!!!!! ya allah, anta org buleh x makan sayur? masya-Allah, sayur itu sungguh sedap+berkhasiat.. tp utk ana, kangkung goreng masak ala kekampungan jugalah yg menjadi pilihan sampai bile2. hhee. pesanan ana: makanlah sayur utk TUBUH & BADAN YG SIHAT dan KUAT!! insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For emizz_felicitousProfil   Hantar PM kepada emizz_felicitous   Pergi ke emizz_felicitous's Website   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-03 09:48


saya ikut jenis sayurlah
kalau sayur yang fresh tak boleh telan
kalau dah dilayurkan atau ada kuah,boleh pulak


Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 19:02


:-D kadang-kadang makan....kadan2 tak makan....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:07


ANA tak suka SAYUR LGSUNG.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-07 20:14


Pada 24-01-07 20:07 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

ANA tak suka SAYUR LGSUNG.....


cuba lah makan...sedap tau, macam makan coklat..


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:22


sayur?suka sangat makan....:)
tapi kat kolej saya ni saya dah lah tak ada pilihan sangat...menu tiap-tiap hari sama dan layu....kalau kat rumah selalu masak tom yam dan sup sayur....sedap sangat.....rugi kalau sesiapa tak makan.....banyak khasiat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:25


uh tidak.....pahit pula sayur itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:27


Pada 24-01-07 20:25 , adam_muslimin

tak semua sayur tu pahit...
ada yang sedap...sedap sangat...



-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:30


teman ni suka sayo....orang cakap teman ni macam kambing...makan sayo macam tu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:31


peronah sekali tu...masa nak makan ulam kelise...ada ulat...nasib baik tak ditelan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:34


sayur apa itu....tak pernah ana makan sayur sdap.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:34


semalam baru saja buat eksperimen nak mengkaji karakter dan spesies kangkung,bayam dan paku pakis.....sayang betul sayur2 tu habis rosak buat eksperimen....kalau dimasak pun sedap.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 20:39


paling suka sayur buncis...
huhu....

sedapnya....nyum nyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-01-07 20:47


assalamualaikum..

dari kecik dulu saya memang tak suka makan sayur..kalau ada sayur atau bawang dalam masakan mak,berderet saya susun kat pinggan..bila dah besar ni dah mula belajar makan sayur..kalau tak tu mesti ayah kompelin kulit kering..dhla makan buah pun memilih...

pesanan buat sahabat..perbanyakkanlah makan sayur..mula dr sikit lama2 jadi faveret..lagipun sayur dapat memberi banyak khasiat dalam diri kita..lagipun sayur ciptaan ALLAH..tak elok kita persia2kannya..

.............................

CINTA ITU SUATU ANUGERAH, PELIHARALAH IA dengan SEBAIKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

princess_izny88
Warga Rasmi
Menyertai: 01.08.2006
Ahli No: 25547
Posting: 19
Dari: Sg Petani, Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-07 21:25


ana pun tak makan sayur...tak sedap pun...rasa pahit saja...
tak makan sayur pun ana sihat juga...yang penting ambil suppliment macam multivitamin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For princess_izny88Profil   Hantar PM kepada princess_izny88   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-07 21:31


sayur mengandungi banyak vitamin..Kalau tak percaya boleh tanya vitamin_hati...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 21:43


salam...
sayur memang sedap....
rasa2 nya....semua sayur ana akan makan kecuali satu saja....
"terung"...
ana tak berapa suka.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 21:55


semuanya saya makan.. kecuali "petai".. pernah termasuk mulut sekali masa kecil-kecil dulu, tapi berjaya dihalang oleh emak sebelum ditelan.. hehe~ ayah yang suruh makan, tapi mak tak bagi.. tak tau lah Kenapa.. jadi, dah terbiasa tak makan petai..sampai lah sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-07 22:58


tak suka makan ulam :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-01-07 23:26


saya makan sayur sikit saja..ada beberapa jenis saja yang saya suka...tak banyak..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-07 13:34


assalamualaikum..
saya tak boleh terima sayur langsung..tak boleh!!!
tatau lah..
runsing juga..
pernah cuba banyak kali tapi tak berjaya..
kalau telan mesti air mata keluar..
entah lah..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 01:12


wah.. lina... dahsyatnya... LANGSUNG tak boleh ke.... kasihan...

saya, sayur... wajibul ghunnah...

bukan sahaja wajib dalam setiap hidangan.. malah saya sangat suka sayur-sayuran. apatah lagi ulam-ulaman.... makan sayur semata-mata pun tak apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 15:36


Pada 28-06-07 01:12 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

wah.. lina... dahsyatnya... LANGSUNG tak boleh ke.... kasihan...

saya, sayur... wajibul ghunnah...

bukan sahaja wajib dalam setiap hidangan.. malah saya sangat suka sayur-sayuran. apatah lagi ulam-ulaman.... makan sayur semata-mata pun tak apa...


salam'alaik kak syahidatul..
hmm..memang tak boleh..
memang pantang betul dengan sayur ni..
cukup teliti..
kalau makan lam talam main suap2 pun saya akan pesan kat member ada sayur tak..
dia cakap tak ada..
saya cek dulu kat tangan dia tu..
ehehe..teliti tak telitinye saya dengan sayur..
seram....
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 17:19


tengok jenis sayur juga
cara dia sayur tu di masak,
kalau sawi banyak sangat dalam mee..memang saya tak makan sawi tu..
kubis..lagi lah tak makan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-06-07 19:08


siapa yang tak boleh makan sayo tu?

ish, ish... sedap betul sayo tu, sehingge menjilat jari. rugi betul siapa tak makan sayo..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-06-07 00:20


Pada 28-06-07 01:12 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

wah.. lina... dahsyatnya... LANGSUNG tak boleh ke.... kasihan...

saya, sayur... wajibul ghunnah...

bukan sahaja wajib dalam setiap hidangan.. malah saya sangat suka sayur-sayuran. apatah lagi ulam-ulaman.... makan sayur semata-mata pun tak apa...


sayur wajibul ghunnah..rasa pelik makan nasi tanpa sayur..uyumm=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.06.2006
Ahli No: 24950
Posting: 198
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 09:59


Alhamdulillah, saya makan saja sayur-sayuran ini.. hehe.. .. silap masuk topik ke ini?? hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mfirdausProfil   Hantar PM kepada mfirdaus   Pergi ke mfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 29-06-07 10:10


rugi lah kalau tak suka makan sayur... iskkk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 10:15


saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21194
Posting: 42
Dari: a.keroh, melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-06-07 11:48


saya pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah89Profil   Hantar PM kepada muslimah89   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-07 18:15


Assalamualaikum

erkk...ana ni tumpang lalu saja.rugilah tak makan sayur..it's good for our health! sedap lah makan sayur... nyum..nyum..nyum... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156501 saat. Lajunya....