Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 jam, 40 minit yang lalu
Daeng_Jati: 7 hari yang lalu
skater: 9 hari yang lalu
HIKAL: 29 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: saya gagal


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» saya gagal

Please Mendaftar To Post


Oleh saya gagal

sayang_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2594
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-03 15:26


assalamualaikum......
saya menghadapi banyak tekanan... semasa belajar... menyebbkan saya menjadi mals belajar... apabila datang peperiksaan... saya kurang dapat menjawab.. dengan baik.... peperiksaan saya pertengahan tahun hari tu tak memuaskan... buat pegetahuan ahli2 semua saya di tingkatan 5 iaitu akan mengambil spm pada hujung tahun ini.... peperisaan dah hampir dekat dan saya still x berubah... macam mana saya nak atasinye.
harap bagi tip2 yang boleh saya ikut.... n berkesan... wassalam


-----------------
tidak dinamakan hidup jika tiada kekusutan... tidak dinamakan kematangan jika tiada kekalutan....
kegagalan,kehancuran,dan kematian adalah putaran hidup manusia, tetapi tetap tak akan mengubah keadaan, biarlah persahabatan kita terus menjalar malau di ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_haniProfil   Hantar PM kepada sayang_hani   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 17:28


asslamualaikum wrt wbt....

kpd sdri hani... saya ni bukan la pakar motivasi mcm dr fadzilah kamsah. i/Allah saya sekadar bg idea setakat yg mampu.

Nak berubah membuang tabiat lama dan berhijrah kpd tabiat baru yg positif bukan bende mudah. Ia perlukan keinginan yg kuat, tekad yg jitu dan istiqamah (consistency). But it is never too late to make a change

pertama saya cdgkan awk kenal pasti apa yg menyebabkan awk rasa tertekan.apakah puncanya. Adakah mmg patut anda berasa tertekan. Adakah wajar atau berbaloi memilih utk tidak blaja semata2 krn tertekan. Fikirkanlah secara rasional.... Jgn korbankan masa depan anda semata2 krn tekanan itu.

Saya pasti and seorg yg kuat, tabah dah gigih. Anda mampu menghadapi semua tekanan tu. Tekanan tu sumer takkan memberi kesan kpd anda dan tak mungkin dpt menghalang anda dr mencapai cita2 anda. Jgn biarkan ia melemahkan smgt anda.

Dan ingat jika org di skelilng membuat anda rasa tertekan... anda masih punya tuhan yg sudi mendgr segala pengaduan kita. Yg sentiasa dekat. [Katakan hai Muhammad sekiranya hamba2ku bertanyakan ttgKu katakan Aku sentiasa dekat. Akan Ku kabulkan permintaan sesiapa saja yg meminta kpdKU. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu dan beriman kpdKu] maksud ayat.

Pohonlah kpdNYA bermunajat minta ketenangan jiwa.

Keduanya anda masih punya shbt2 di ukhwah.com yg sudi membantu anda, yg sentiasa menyokong walau org lain menentang. Yg percaya anda mampu melakukan yg terbaik utk diri anda.

Akhir sekali ingin saya katakan bahawa Islam sendiri memerlukan anda. Islam memerlukan umatnya yg sentiasa melengkapkan dirinya dgn segala kekuatan termasuk kekuatan ilmu. Islam memerlukan anda utk bangkit kembali... fikirkanlah

maaf jika ada tersilap kata...wlsm

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

sayang_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2594
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-03 22:21


terima kasih kerana sudi bagi tip dam menasihati saya. insya allah saya akan turuti apa yang saudara beritahu.... semoga apa yang saudara bagi 2 akan saya jadikan teladan akan berusaha untk menangani perasaan tertekan

last doakan jeyaan saya untk meghadapi spm nanti
wassalam


-----------------
tidak dinamakan hidup jika tiada kekusutan... tidak dinamakan kematangan jika tiada kekalutan....
kegagalan,kehancuran,dan kematian adalah putaran hidup manusia, tetapi tetap tak akan mengubah keadaan, biarlah persahabatan kita terus menjalar malau di ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_haniProfil   Hantar PM kepada sayang_hani   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 23:41


sama2...
sesungguhnya org mukmin lelaki dan wanita peranannya adalah saling bantu-membantu ke arah kebaikan. lgpun kitakan adalh cermin bg saudara kita siapa lg yg akan prihatin kalau bukan sesama shbt.

apapun saya doakan kecemerlangan hani dunia n akhirat.

#berat mata memandang berat lg bahu yg memikul cabaran#

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

sayang_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2594
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-03 15:17


ok....
tapi... saudar... macam mana nak meningkaykan igatan supaya tidak mudah lupa... saya sekarang bile bab2 menhafal formula... memeng tidak dapat dikuasai... saya dah cuba tapi kurang memuaskan.... seperti subjek add math m kimia,...
saya kurang menguasainye.....
wassalam


-----------------
tidak dinamakan hidup jika tiada kekusutan... tidak dinamakan kematangan jika tiada kekalutan....
kegagalan,kehancuran,dan kematian adalah putaran hidup manusia, tetapi tetap tak akan mengubah keadaan, biarlah persahabatan kita terus menjalar malau di ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_haniProfil   Hantar PM kepada sayang_hani   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 28-07-03 18:52


heeee, awak banyak tekanan eh....ikut saya....happy ajer.......jgn fikir banyak2.......
cuba divide time for resting...jgn beri tekanan..
bilang pada diri anda bahawa anda bleh berjaya....kerana takkan selamanya anda akan gagal....percaya pada diri sendiri...cabar diri sendiri...believe that u can do it...just jgn put tekanan to urself.....u feel more stress dan stress adalah penghambat utama dalam menimba ilmu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 30-07-03 23:53


assalamualaikum...

semua org pernah rasa kegagalan...paling sedikit pun sekali seumur hidup itu pun mustahil...

kadang2 kita takkan rasa nikmat kejayaan sebelum kita gagal...takut kegagalan akan membuatkan kita cuba sedaya upaya utk mendapatkan kejayaan..

utk berjaya bukan mudah...kita perlukan pergorbanan,kita kene usaha yg luar biasa...disamping mendekatkan dri kepada allah..

utk kuatkan ingatan..terigat saya pesanan imam waqi' aljarrah pada imam syafie rahnatullahhualaihi..bila mana beliau mengadu pada tuan gurunya itu ttg sukarnya beliau mengingati ilmu...jawab imam waqi'aljarrah..."sesungguhnya ilmu itu adalah cahaya dan cahaya allah takkan diberikan kepada org2 yg melakukan maksiat"

wallahua'lam...jadi nak tetapkan ilmu didada jgn campurkan yg hak dan yg batil..i'allah kita akan berjaya...

insyaallah,



-----------------
"haza fadlhu min rabbina"

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 31-07-03 17:02


failure is the mother of success

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-07-03 23:16


"Success is How High U Bounce When U Reach Bottom" -Gen. George P. Wilson-

"Do not ask what your country can do for U but ask what U can do for your Country" -John F. Kennedy-

-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 11:20


bleh tak kalau ana nak kongsi cara ana
ana ni dulu pemalas gak
tapi bila ana terdengar kata2 cikgu ana
terus ana insaf
cikgu ana pernah berkata
nak berjaya satu je syaratnya
just rajin
kalau rajin semua boleh dapat
kalau benci sangat nak baca sesebuah buku 4 example sejarah
just paksakan diri
walaupun tak masuk satu apa pun
insyaALLAH dengan izin yang esa
boleh la berjaya
ingat
ni hanya pendapat ana
setiap orang ada cara masing2
ada kelebihan masing2
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 05-08-03 11:25


sorii menyampuk sikit..
bagi ana lah kita semua nih sebenarnya tidaklah bodoh..ana pasti hani dalah seorg yang pandai...sebab bagi anan setiapa manusia adalah pandai...yang penting hidup kita hanyalah kerana ALLAH....
yang kedua yakinlah bahawa ALLAH sentiasa menolong hambanya yang kesusahan...yakin kat ALLAH...ALLAH maha esa maha megetahui segala-galanya..
wasaalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 12:03


setuju!
xie xie!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2797
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 10:05


assalamu`alaikum

langit tak selalunya indah, hidup tak selalunya senang..kadang kala, kita di atas dan kadang kala, kita di bawah

buat sayang_hani, tiada cara yang mudah mengejar kejayaan. usaha paling utama, dan tawakal. amalan akak, baca ayat 1000 dinar, 3 kali lepas solat lima waktu, then dulu kat sekolah, tiap-tiap kali lepas Isyak, solat hajat. lepas Asar, baca Yasin / ma'thurat.. Insya allah, bila kita sandarkan harapan pada ilahi, Allah akan tolong kita dan dipermudahkan segala urusan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

syafiq86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2003
Ahli No: 2897
Posting: 240
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-03 22:16


A'kum...
Buat sayang_hani, saya juga merupakan student form 5 dan pernah menghadapi masalah yang sama seperti saudari sejak tahun lalu. Syukur alhamdulillah, saya dapat mengatasinya.
Apa yang saya lakukan adalah membanyakkan berdoa kepada Allah swt. Biasanya sebelum saya belajar, saya akan mengangkat wuduk dan membaca surah An-Nas dan memohon kepada Allah dijauhkan daripada hasutan syaitan. Selain itu saya juga tanamkan di dalam hati bahawa niat saya belajar bukan sekadar untuk berjaya, tetapi juga kerana tuntutan Allah swt. Insya-Allah saudari akan dapat merasai perubahan dalam diri saudari dengan izinNya. Dan yang penting istiqamah dan tawakal serta keikhlasan dalam kita melakukan sesuatu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiq86Profil   Hantar PM kepada syafiq86   Quote dan BalasQuote

PreTTy_HappY
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 800
Posting: 27
Dari: presint 8,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-03 10:22


anggap la tekanan itu sebagai cabaran.cuba la atasinya dengan lebih banyak mengulangkaji dan membuat latihan.tekanan itu menunjukkan yanga sayang_hani masih belum bersedia untuk menghadapi peperiksaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PreTTy_HappYProfil   Hantar PM kepada PreTTy_HappY   Pergi ke PreTTy_HappY's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 10:55


adik...akak nasihatkan,adik banyakkan bergaul dengan kawan2 yg suka study..yg rajin study.Banyakkan berdoa pada Allah...minta pertolongan Allah..
selain tu...banyakkan usaha..usaha+doa+tawakkal=kejayaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

Ahmad25
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 703
Posting: 40
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 17:07


Assalamualaikum,

Janganlah apabila kita gagal kita berputus asa kerana Allah tidak suka kepada orang yang berputus asa. Mungkin anti banyak melihat benda2 yang tak elok kerana ana tahu pada zaman sekarang ini banyak perkara2 yang tidak elok dipaparkan di t.v. Jadi hindarkanlah perkara ini insyaallah boleh berjaya. Cuba kuatkan semangat untuk belajar. Bila kita ada semangat nak belajar, apa yang diajar insyaallah akan terus sampai kedalam hati. Betulkan niat bahawa kita belajar ini ikhlas kerana Allah. Insyaallah ana rasa kita akan mudah untuk berjaya. Apabila kita ada niat barulah kita akan berasa semangat untuk belajar kerana ia merangkumi segala aspek kehidupan.

-Semoga success dalam SPM-

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ahmad25Profil   Hantar PM kepada Ahmad25   Quote dan BalasQuote

nurwardah_atiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.08.2003
Ahli No: 3056
Posting: 45
Dari: Province Wellesley

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 23:54


vs
Kegagalan merupakan titik permulaan sebuah kehidupan..

-----------------
Thing are same..
They come..
and they go..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwardah_atiqahProfil   Hantar PM kepada nurwardah_atiqah   Pergi ke nurwardah_atiqah's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 03-09-03 09:09


Emm nak tolong skit bley..aa jgn le rasa malas..kalau malas tue ambik wuduk dulu..past tue..ingat kpd mak & abah serta keluarga kita yg mengharapkan kejayaan kita nie..so bila time malas je terbayang wajah mak & abah..maybe jd rajin sikit la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

sayang_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2594
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-09-03 23:32


timer kasih kpd semua .... yang sudi bagi nasehat dan motivasi serta cara2 untuk berjaya..... dengan berkat dorongan semua dan family saya.... saya semakin meningkat dalam prestasi saya d sekolah.... insya allah saya akan buat yang terbaik spm nanti dan doakan kejeyaan saya... saya baru sahaja lepas trial... kire pagi tadi last paper...dan saya dapat menjawab dengan baikkkk semoga sume bejaya dlm bidang masing2
last saya doakan semoga anda sekalian setia pada yang satu iatu ALLAH swt........
wasssalm


-----------------
tidak dinamakan hidup jika tiada kekusutan... tidak dinamakan kematangan jika tiada kekalutan....
kegagalan,kehancuran,dan kematian adalah putaran hidup manusia, tetapi tetap tak akan mengubah keadaan, biarlah persahabatan kita terus menjalar malau di ak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_haniProfil   Hantar PM kepada sayang_hani   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 04-09-03 23:52


relex arr member...bykka. solat, doa.and cuba kawal diri......bykkan aktiviti riadahh,sukan,,,,jgn fikirkan sgt masalah,,,cuba gembirakan diri....insyaAllah anda mampu berjaya atasainya.

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 05-09-03 14:55


assalamualaikum wrt wbt...

apa khabar sayang_hani? saya turut tumpang gembira dgn peningkatan prestasi sdri.

kami di sini hanya mencdgkan dan memberi nasihat serta mendoakan dr jauh. tetapi yg merealisasikan kecemerlangan adalah anda sendiri (dgn bantuan dan restu Allah).

I/Allah semoga sdri. terus maju dan mencapai kecemerlangan di hari2 yg mendtg. doa kami semua mengiringi anda dan semua rakan2 di sana.
wslm.


-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

ziera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3307
Posting: 100
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-03 17:07


kalu HANI nak pandai dlm subject addmath kenela rajin buat exercise..lps cikgu habih ajar trs practise..insya-ALLAH boleh ingat ..pastu formula2 kenela ingat kalu tak nanti tak bleh jawab lak..banyakkan usaha jgnn kate kite tak boleh sebab kalu hani ckp lebih 40 kali, org kater ape yg dicakapkan tue dimakbulkan..so kate la sayer boleh..berDOA la banyak2 mintak kat DIA sesungguhnya DIA la TUHAN yg maha ESA lagi maha ADIL...wassalam..GOOD LUCK in ur exam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zieraProfil   Hantar PM kepada ziera   Quote dan BalasQuote

aimanwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 307
Posting: 151
Dari: Mansurah_Mesir

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-09-03 01:44


assalamualaikum...

think positive..
don't think negative..

ingat ALLAH bebanyak
don't give up

kalo orang lain boleh berjaya
apsal kita tak boley laks...

doa senjata utama!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanwanProfil   Hantar PM kepada aimanwan   Pergi ke aimanwan's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 03:21


nak ke tak nak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104384 saat. Lajunya....