Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bolehkah berpakaian seksi?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bolehkah berpakaian seksi?

Please Mendaftar To Post


Oleh bolehkah berpakaian seksi?

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 08:32


di sini ana ada sikit pertanyaan harap dapat rakan2 di ukhwah dapat memberi pandangan dan penjelasan serba sikit...persoalan ini timbul bila ana di tanya oleh rakan perempuan.

kawan ana tu tanya..boleh atau tidak kalau kita berpakaian seksi seperti memakai seluar pendek dan baju t-shirt tanpa lengan kat rumah bujang (bagi wanita).dalam rumah tu semua muslim.dan dia pakai pun pada waktu malam..(dia jdkan macam pakaian tidur)

harap rakan ukhwah dapat berikan pandangan dan setrusnya dapat la saya panjangkan kepada kawan saya tu..

terima kasih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-06 08:42


Aurat bagi perempuan adalah dari pusat ke bawah sehingga paras lutut, maksudnya lutut itu adalah aurat dan wajib ditutup..memang kebanyakan wanita bujang salah anggap tentang pemakaian dan ramai tidak tahu bahawa seluar pendek hingga menampakkan lutut itu adalah berdosa walaupun sesama muslimat. tentang baju tanpa lengan tak salah..Jika sekadar pekai seluar pendek hanya untuk tidur dan tidak diperlihatkan kepada rakan muslimat lain ia tak menjadi masalah.Bagi kawan-kawan muslimat yang lebih banyak ilmunya, harap dapat menerangkan lagi persoalan ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-06 15:13


saya setuju dengan pandangan Iman_Hayati tu... itu hanya dapat sesama muslimat saja... tapi jika dengan non-muslim tu auratnya sama dengan lelaki muslim....diharap kawan-kawan disini dapat membantu andai saya tersalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 16:13


berdosa menampakkan aurat pada orang yang bukan muhrim..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 16:17


Rasanya Iman_Hayati dah jawab soalan awak dengan jelas.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 16:50


assalamualaikum. menurut apa yang pernah ana pelajari sebelum ini, aurat wanita islam sesama wanita islam dan aurat wanita islam sesama ahli keluarganya yang mahram juga adalah pusat hingga lutut. jadi ini bermakna aurat seorang perempuan itu hanya terbatas di hadapan rakan2 muslimatnya, namun ia juga mesti ditutup di hadapan seluruh ahli keluarganya termasuk kepada ibu, ayah, abang-abang, adik2, kakaknya dan ahli keluraga yang mempunyai hubungan pertalian darah mahupun, atas sebab penyususan sekalipun. itu aurat seorang wanita..dan itu juga merupakan aurat bagi seorang lelaki.

namun apa yang kita lohat dunia sekarang ini, wanita dan lelaki begitu tidak kisah tentang cara pemakaian mereka di rumah. kerana mereka beranggapan tiada aurat jika berhadapan dengan ahli keluarga yang mahram dan dengan rakan2 yang sejantina dan seagama dengannya.

aurat seorang wanita muslim di hadapan lelaki bukan mahramnya adalah seluruh anggotanya kecuali muka dan telapak tangan manakala aurat perempuan muslim terhadap perempuan muslim lain seperti yang ditrgkan di atas. dan aurat bagi seorang lelaki muslim dengan perempuan mahupun lelaki lain termasuk ahli keluarganya tetap sama iaitu dari pusat hingga ke lutut.

jika ada yang ingin membetulkan dan menambah ana alu2kan.segala kekurgn bersandar atas kelemahan diri ana.wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

afzan_1722
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2006
Ahli No: 22294
Posting: 4
Dari: machang-kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 15:39


saya setuju dengan zinnirah_balqis.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afzan_1722Profil   Hantar PM kepada afzan_1722   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 15:46


:-di :-di oo....macam tu,baru ana jelas sikit tg aurat2 ini..... :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-01-06 16:30


Pada 13-01-06 08:42 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

Aurat bagi perempuan adalah dari pusat ke bawah sehingga paras lutut, maksudnya lutut itu adalah aurat dan wajib ditutup..memang kebanyakan wanita bujang salah anggap tentang pemakaian dan ramai tidak tahu bahawa seluar pendek hingga menampakkan lutut itu adalah berdosa walaupun sesama muslimat. tentang baju tanpa lengan tak salah..Jika sekadar pekai seluar pendek hanya untuk tidur dan tidak diperlihatkan kepada rakan muslimat lain ia tak menjadi masalah.Bagi kawan-kawan muslimat yang lebih banyak ilmunya, harap dapat menerangkan lagi persoalan ni.


em...

:roll: :roll: :roll:

"Jika sekadar pekai seluar pendek hanya untuk tidur dan tidak diperlihatkan kepada rakan muslimat lain ia tak menjadi masalah"

a'ah...jangan sampai tunjuk kat orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 16:45


boleh





boleh






boleh blahh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 14:43


hati-hati lah. lagi baik pakai yang panjang sikit...yang melebihi paras lutut.... ermmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-03-06 14:49


lagi satu ana nak ingatkan wanita bertudung... janganlah hanya bertudung tapi tangan nampak...seluar ketat..baju body fit... serupa saja macam yang tak bertudung..ada yang sampai bahagian atas seluar dalam mereka pun terdedah...bagi ana mereka yang macam ni bertudung pun pasal rambut mereka tak cantik...bukan kerana Allah... tu hanya pandangan peribadi ana pada sesetengah wanita yang begitu la...maaf la kalau ana tersilap
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 02-03-06 14:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 02-03-06 18:36


untuk apa kita nak dedahkan sesuatu yang kita tak perlu dedahkan....mana yang perlu ditutup, tutup la....walaupun sesama muslimat, tapi tetap ada batasnya....alasan panas, rimas, sesama kaum, dah terbiasa berpakaian begini....harus diubah la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 18:43


Pada 02-03-06 14:49 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu ana nak ingatkan wanita bertudung... janganlah hanya bertudung tapi tangan nampak...seluar ketat..baju body fit... serupa saja macam yang tak bertudung..ada yang sampai bahagian atas seluar dalam mereka pun terdedah...bagi ana mereka yang macam ni bertudung pun pasal rambut mereka tak cantik...bukan kerana Allah... tu hanya pandangan peribadi ana pada sesetengah wanita yang begitu la...maaf la kalau ana tersilap

bertudung sebab rambut tak cantik? hmm...betul juga tu.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-06 19:21


ana pun bersetuju dengan pendapat iman_hayati itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 07:04


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah umi terjumpa seorang siswi dan bertanya Kenapa tidak mahu pakai pakaian yang agak longgar dan panjang sampai bawah lutut bila berseluar? (siswi ni pakai tudung). Jawapannya nak ringkas. Astaghfirullah. Kefahaman bab pakaian memanglah agak tidak begitu educated rasanya. Namun ibu yang ada disebelah siswi tu (kawan umi) kata beliau selalu ingatkan juga tetapi itulah juga jawapannya. Umi kata kat kawan umi depan siswi tu agar berdoa supaya anaknya dibuka pintu hati untuk faham Islam sepertimana yang dikehendaki oleh Al Quran dan As Sunnah bukannya fahaman sendiri sendiri saja.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - aurat itu maruah kepada wanita Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 08-07-06 12:58


ummi....
fahaman karut ddah masuk dalam kepala dia tu....
dia kata nak ringkas...nanti Allah hisab awak tu ringkas2 saja lah...
senang sikit kerja malaikat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 08-07-06 13:09


Pada 02-03-06 14:49 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu ana nak ingatkan wanita bertudung... janganlah hanya bertudung tapi tangan nampak...seluar ketat..baju body fit... serupa saja macam yang tak bertudung..ada yang sampai bahagian atas seluar dalam mereka pun terdedah...bagi ana mereka yang macam ni bertudung pun pasal rambut mereka tak cantik...bukan kerana Allah... tu hanya pandangan peribadi ana pada sesetengah wanita yang begitu lah...maaf lah kalau ana tersilap


awak tengok ke sluar dalam mereka tu?siapa suruh awak tengok kan...sekarang ni macam-macam boleh buat untuk cantikkn rambut...ada orang tak cantik rambut pun tak pakai pun tudung...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 15:24


nak pakai seksi tak salah, tapi depan suami lah, jangan kat luar...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 18:54


Pada 13-01-06 08:32 , muslimin2303 posting:

!!! QUOTE !!!

di sini ana ada sikit pertanyaan harap dapat rakan-rakan di ukhwah dapat memberi pandangan dan penjelasan serba sikit...persoalan ini timbul bila ana di tanya oleh rakan perempuan.

kawan ana tu tanya..boleh atau tidak kalau kita berpakaian seksi seperti memakai seluar pendek dan baju t-shirt tanpa lengan kat rumah bujang (bagi wanita).dalam rumah tu semua muslim.dan dia pakai pun pada waktu malam..(dia jdkan macam pakaian tidur)

harap rakan ukhwah dapat berikan pandangan dan setrusnya dapat lah saya panjangkan kepada kawan saya tu..

terima kasih....


pakaian yang kita pakai walaupun semasa dalam rumah.. atau sesama muhrim sekalipun sebenarnya dah mencerminkan akhlak kita. tak timbul isu tak mengapa kerana 'perempuan sesama perempuan..' kerana dalam islam sendiri pun dah menekankan sifat haya' (malu dalam diri seorang muslim). dan rasa malu itu perlu dikekalkan walau berada dalam keadaan bersendirian kerana dalam kita bersendirian.. malaikat tak lekang dari sisi kita mencatat amal baik mahupun buruk. dan yang perlu selalu di set dalam minda bahawa Allah sentiasa memerhatikan tindak tanduk dan segala perbuatan kita. termasuk juga dalam adab islam, semasa kita berada dalam tandas dan semasa mandi pun perlu dalam keadaan bersopan dan menutup aurat inikan pula jika duduk bersama-sama dengan orang lain...

berseluar pendek dah jelas membuka aurat. memang hukumnya haram memakai seluar pendek jika berada bersama muhrim. baju tanpa lengan tu pula... lebih elok jika tidak dipakai semasa berada bersama kawan-kawan serumah.. sebab ia tetap juga menunjukkan sifat haya' seorang muslimah itu. seorang muslimah sejati akan sentiasa menjaga perilakunya sama ada dari segi cara berpakaian, tutur kata mahupun perbuatannya...

sekadar pandangan peribadi

wallahua'lam


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 08-07-06 18:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-06 19:50


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sekiranya seorang wanita berpakaian seksi dan di lihat oleh seorang lelaki bukan mahram serta menimbulkan rasa ghairah pada dirinya lalu melakukan maksiat dengan wanita lain yang bukan isterinya maka wanita yang berpakaian seksi menjadi punca turut mendapat saham dosa tersebut.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - “Dan tiap-tiap seorang manusia Kami kalongkan bahagian nasibnya di lehernya dan pada hari kiamat kelak Kami akan keluarkan kepadanya kitab (suratan amalnya) yang akan didapatinya terbuka (untuk di tatapnya).”

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 16:24


Pada 08-07-06 15:24 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

nak pakai seksi tak salah, tapi depan suami lah, jangan kat luar...



saya setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

nadiatul_husna
Warga Rasmi
Menyertai: 07.06.2006
Ahli No: 24732
Posting: 2
Dari: alor star

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-07-06 16:45


boleh...depan suami saja.. :-)


-----------------
"hidup perlu diteruskan walau apa jua yang berlaku"
[ Telah diedit oleh: nadiatul_husna pada 09-07-06 16:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadiatul_husnaProfil   Hantar PM kepada nadiatul_husna   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137993 saat. Lajunya....