Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 140
Ahli: 0
Jumlah: 140




  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 13 hari yang lalu
Rashdin: 29 hari yang lalu
khalifah: 35 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: PAKAR dalam bab TIDUR? settle my problem please...


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» PAKAR dalam bab TIDUR? settle my problem please...

Please Mendaftar To Post


Oleh PAKAR dalam bab TIDUR? settle my problem please...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 20:42


assalamualaikum...

lately ni ana ada masalah susah nak tidur...Kalau dah terbaring kat katil...pejam mata setengah jam pun tak boleh lelap lagi..pelik...

memang diakui kekadang tu ada saja benda yang ana nak fikir....bukan bermasalah tapi berfikir is my hobbies...

tapi bila bangun esoknya..punyela susah....tapi tidur tengahari plka...sorong bantal terus lelap...

so...apa penyelesaiannye ye..penyakit apakah ni?

*pakar tidur....please...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 20:43


pening... terasa macam diri ni spesis burung hantu...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 21:18


cubalah.....ambil buku dan baca sambil baring. Mesti mudah lelap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 21:33


saya pun punya masalah yang sama macam syemarly.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-01-06 21:36


samalah kita...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 22:14


Pada 12-01-06 20:42 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

lately ni ana ada masalah susah nak tidur...Kalau dah terbaring kat katil...pejam mata setengah jam pun tak boleh lelap lagi..pelik...

memang diakui kekadang tu ada saja benda yang ana nak fikir....bukan bermasalah tapi berfikir is my hobbies...

tapi bila bangun esoknya..punyela susah....tapi tidur tengahari plka...sorong bantal terus lelap...

so...apa penyelesaiannye ye..penyakit apakah ni?

*pakar tidur....please...


heheh...mudah saja...hobi ana ni tidur, kalau tak ada kerja musti tidur..walaupun baru bangun tidur
*jangan fikir pasal exam masa nak tidur...
*bayangkan yang indah2 (air terjun ke, kebun bunge ke,
disneyland ke,...)
*KALAU PERUT KOSONG, SILA ISI SAMPAI PENUH, THEN BARU tidur.
*mandi sebelum tidur
*fikir kalau anda tak tidur, anda akan sakit tenat ke, koma ke,...
*kalau boleh, tidur dalam suasana yang gelap gelita and aman damai (bebas dr pencemaran bunyi)
*guna bantal dalam kuantiti yang banyak..
*dapatkan tilam yang empuk
*niat tidur kerana Alah swt, baca doa
***tilam dalam aircond beserta selimut yang tebalnye tahap dewa...

hahaha....itlah sedikit tips dr ana yang suka tidur....


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 22:49


berdasarkan pengalaman saya (ceh... huhuhu) elakkan tidur lewat, saya kalau tidur awal cepat saja lena, kalau dah telajak sampai kol 12, 1, 2... memang susah sikit nak tidur...

kita mudah tertidur dalam keadaan penat, so cuba elakkan mandi sebelum tidur, sebab mandi akan segarkan badan, dan badan bila dah segar, akan jadi cergas, otak pun cerdas, so susah sikit nak ngantuk...

kalau baru balik dari mana-mana, dan badan terasa letih, kalau dah tak ada apa-apa cepat2lah masuk tidur, sebab peluang macam tu susah sikit nak dapat, huhuhu...

sekadar pandangan dari saya, kalau tak berkaitan abaikan saja... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-01-06 22:57


:-di :lol: macam-macam...shukran....apa pun saya suka study mlm2 best...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

norlie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17607
Posting: 68
Dari: kota bharu, bandaraya islam

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-01-06 23:03


saya pernah jugak macam tu..
memang kalau tdur after 1 pagi suah nak tidur nanti..
selalunya saya baca buku sebelum tidur..
lagi satu.. jangan penat sangat..
penat sangat pun susah na tidur tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlieProfil   Hantar PM kepada norlie   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 13-01-06 02:50


kalau ssh nak tidur saya slalunye akan tunggu sampai subuh. lpas solat baru tidur. tapi itu tak elokkan. so t/masih lah bagi tips untuk tdr. :-)


-----------------
ingin mencari ramai sahabat
ingin menjadi sahabat
ingin menjadi yang terhebat
[ Telah diedit oleh: la pada 13-01-06 02:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 08:16


bukak buku sekolah... sure ngantuk... :-di :-di

* saya la tu... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 08:19


masa study dl selalu juga susah tidur..selalu jadi macam burung antu..hehehe..tapi dah kerja ni, cepat saja tidur..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-01-06 10:37


pertama mnugkin sebab banyak tidur siang.kalau ana banyak tidur siang gerenti malam mata ini liat sungguh nak tidur sampai berjaga 3-4 pagi,dahlah kelas awal.sebenarnya biological clock kita tak betul sebab itulah susah nak tidur.Mungkin sebelum ni kita tidur awal ,tiba-tiba saja satu hari tu kita tidur lambat,gerenti lepas tu susah nak tidur.Kalau ana,ana baca buku sampai tertidur.....selalunya ana study masa tu,kalau study mesti mengantuk tak tahulah pasal apa.......bacalah magazine ke,minum susu panas dan kurangkan tidur siang.selalin itu bacalah bismillah sehingga tertidur..........
itulah yang ana amalkan selalu................

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 14-01-06 17:50


ermm...sejak kebelakangan ni...saya senang tidur..dulu selalu juga susah tidur...kalau susah nak tidur...penat kan lah badan...atau solat malam ke...lepas itu nanti dah penat senang lah tidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:00


Pada 12-01-06 22:14 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!


*KALAU PERUT KOSONG, SILA ISI SAMPAI PENUH, THEN BARU tidur.


Bahaya tu....nanti kena GERD.

!!! QUOTE !!!


Pernahkah anda mendengar penyakit Ransangan Gastro Esofagus (GERD)? Dalam bahasa Inggeris GERD bermaksud Gastroesophageal Reflux Desease. Penyakit ini seakan-akan serangan jantung, tetapi keradangan berlaku di ulu hati dan sakit dada.

Menurut Ketua Jabatan Gastroenterologi dan Hepatologi, PPUM Prof. Khean Lee Goh, setiap kali kita makan, perut akan menghasilkan asid hidroklorik yang memainkan peranan penting dalam perncernaan makanan dan membunuh bacteria. Asid ini sepatutnya berada di perut sahaja, tetapi jika berlaku aliran songsang iaitu mengalir ke atas dan memasuki esophagus, ulu hati akan berasa pedih. Apabila aliran berlebihan, dada pesakit menjadi panas dan sakit seperti yang dialami pesakit jantung.

Beliau menasihatkan supaya tidak mengamalkan amalan tidur sebaik sahaja selepas makan, sebelum makanan dicerna dengan sempurna.


Zamri Rambli, Sakit dada simpton GERD?, KOSMO! 25 Dis 2005, masa 36-37.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-01-06 18:10


Assalamualaikum..

ana pun seperti sahabat bila atas 12 dah susah nak lelap tapi ana biasa tidur jam 11 lebih. dan sedikit petua untuk mudah tidur mula-mula ambil wuduk dan sebelum baring:
*baca Al-fatihah,
*ayat Kursi sekurang-kurangnya sekali,
*surah 4 Qul,
*zikir yang diamalkan oleh Saidatinah Fatimah iaitu:
1.Subahanallah (33x)
2.Alhamdulillah (33x)
3.Allahuakhbar (34x)
kemudian tiup ke tangan dan sapu keseluruh badan.dan semasa baring baca doa sebelum tidur, jika tak boleh lelap lagi baca basmalah (21x) serta banyakan zikir..
Waallahua'lam...


-----------------
Berjiwa daie, Berfikiran Faqih...


Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 18:39


Pada 14-01-06 17:50 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

ermm...sejak kebelakangan ni...saya senang tidur..dulu selalu juga susah tidur...kalau susah nak tidur...penat kan lah badan...atau solat malam ke...lepas itu nanti dah penat senang lah tidur...
memang sejak kebelakangan ni, cik Farishah kita senang sikit nak tidur, hari2 tidur awal...

sebabnya, dah tak ada "orang" kacau dia malam2... :lol: :lol: :lol:

p/s: gurau saja, jangan marah... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 14-01-06 19:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 19:15


Pada 14-01-06 18:10 , putra_adi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

ana pun seperti sahabat bila atas 12 dah susah nak lelap tapi ana biasa tidur jam 11 lebih. dan sedikit petua untuk mudah tidur mula-mula ambil wuduk dan sebelum baring:
*baca Al-fatihah,
*ayat Kursi sekurang-kurangnya sekali,
*surah 4 Qul,
*zikir yang diamalkan oleh Saidatinah Fatimah iaitu:
1.Subahanallah (33x)
2.Alhamdulillah (33x)
3.Allahuakhbar (34x)
kemudian tiup ke tangan dan sapu keseluruh badan.dan semasa baring baca doa sebelum tidur, jika tak boleh lelap lagi baca basmalah (21x) serta banyakan zikir..
Waallahua'lam...



good info...rasanya petua ni lebih bermanfaat and aula dr ana punya petua...hehehe amalkan petua ni..ana pun akan cuba

p/s:dah tahu, tapi tak amalkan


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 16:17


tahnx putra_adi...tapi idea gila dzrul_f pun ada benarnye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

AsSyahid_MuhdHafidz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22803
Posting: 18
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:05


Mahasuci Allah yang menciptakan malam sebagai selimut...

Kami bahaskan ini sekadar ikhtiar seorang hamba, kaukan pasti dapati bahawa yang menyembuhkan hanyalah Allah!

Masalah tidur adalah berpunca dari sebab2 ini:
1) gangguan Medan Elektro Magnet
- Kebiasaan pesakit termasuk orang yang terlibat dengan persekitaran medan yang tidak stabil. sebagai contoh seorang yang sentiasa menggunakan alat telekomunikasi, komputer, tv, pendawai elektrik & elektronik atau tinggal di kawasan pencawang elektrik, dll.

2) gangguan akibat dari logam berat di otak
- Kebiasaan pesakit termasuk orang yang sentiasa berdepan dengan jenis bahan kimia... contoh. pekerja petrol pump, banyak mengambil makanan ringan, banyak ambil ubatan kimia, bekerja di kilang2 (menghasilkan bateri, racun rumpai, besi dll).
-Terlalu banyak pakai barang kemas bagi wanita turut mengganggu hormon. Jadi pakailah dirumah untuk suami sahaja!!!

Ketidakseimbangan otak dalam menghasilkan hormon melatonin menyebabkan amat sedikit kuantiti hormon tersebut dapat dihasilkan apabila tiba waktu malam.
     *Hormon melatonin dihasilkan oleh otak pada waktu gelap yang akan mengakibatkan seseorang rasa mengantuk; apabila hadir cahaya ia akan berkurangan dengan sendirinya.

Sebenarnya terlalu banyak ilmu tentang tidur yang tak sempat kami sampaikan sekarang, jadi kita teruskan saja kepada jalan penyelesaiannya:-

1) Cari herba halal lagi baik dalam membuang logam berat di otak.

2) Herba yang dapat membantu menghasilkan hormon melatonin adalah Mengkudu atau nama saintifiknya morinda citrifolia. (Ada bahan bernama Morindin yang bertindak menghasilkan hormon tersebut). untuk balancekan asid dan alkali seeloknya di tambah dengan madu. InsyaAllah, sekiranya Dos yang anda ambil mencukupi.. mudah-mudahan anda bertemu dengan kesembuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsSyahid_MuhdHafidzProfil   Hantar PM kepada AsSyahid_MuhdHafidz   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 13:42


:-o oo....macam ini nya penyakit pun ada ee...kasihan,mesti boring gila nak tunggu mata terlelap...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 09:27


senangnya saja nak mengatasi masalah ini.........jawapannya makan ubat tidur.wakakak................kidding........firstly minum susu....sebelom tidur..pasti ngantuk nya....doa la supaya kita ni mengantuk.hehhe.senang kan.........selamat mencuba....tak pun pandang ke atas lama2..then pasti mengantuk.boleh la tidur lepas itu..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 09:36


minum susu sebelum tidur...
saya lupalah macam mana susu ni boleh memyebabkan lebih mudah untuk tidur, rasanya ada kaitan dengan rangsangan saraf jugak...
emmm kepada siapa-siapa yang rajin..carilah pasal info ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 09:44


Assalamualaikum.... Ini merupakan salah satu dari pengalaman lampau saya... Dulu, saya memang sukar sangat nak tidur... Terkadang, saya terasa seperti penyakit dan ingin mengambil pil tidur.. Tapi taku pula kena side effect....
Tapi, itu dulu... Sekarang saya dah dapat atasi masalah ni.. Tak perlu berlapar, berpenat dan sebagainya...
CARANYA :
~ Tutup semua lampu
~ Baring dan pejamkan mata
~ Baca surah Al-Ikhlas dan Ayatul-Kursi ( BACA DALAM HATI HINGGA TERLELAP )
*** Kita akan terlelap tanpa kita sedari...

**** MEMANG KEDENGARAN AGAK BIASA TAPI KALAU TAK PERCAYA, CUBA LAH AMALKAN.... SAYA YAKIN, KEPUTUSANNYA TIDAK SIA-SIA.....
[ Telah diedit oleh: Akhi_Arab pada 01-03-06 09:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 11:03


asysyahid_muhd hafiz....anta ni doktor ka???

iap bagi pelbagai tips lagi untuk atasi maalah....yang ni paal tidur...yang tadi ana tengok enta bagi tips untuk orang kurus..siap promote barang pula...atau enta ni ahli farmasi ka???

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 11:30


assalamualaikum..
ana slu baca ayat kursi sebelum tidur.. lepas tu niat nak tidur.. dalam 5 minit tu sure anda terlelap..
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 14:23


mm,saya pun selalu juga ssh nak tidur..kadang-kadang sampai berjam2..selalunya kl kita tengah fikir kan something,jadi susah nak tidur...so, saya akan istighfar sampai tertidur dan doa banyak-banyak,ambik wuduk dan tenangkan fikiran..lepas itu setkan dalam pemikiran kita nak tidur..nak tidur..nak tidur

Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

AsSyahid_MuhdHafidz
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2006
Ahli No: 22803
Posting: 18
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 10:56


Ilmu untuk di kongsi....
Sementara Nak beli ubat atau tidak itu terpulang kepada anda.
Yang penting belilah barangan muslim yang halal lagi baik.

Cuma yang dapat saya nyatakan perbezaan syarikat HPA Industries sdn.bhd. adalah para pekerjanya disuruh oleh pengarah urusan syarikat untuk membaca al-ma'tsurat & solat dhuha secara berjemaah sebelum memulakan kerja di pagi hari. Kerja2 adunan ubatan oleh pekerja perlalah dalam keadaan berwuduk. Program usrah & kuliah mingguan diwajibkan kepada semua staf.

Diantara Misi kami adalah menjauhkan orang ramai dari mensyirikkan Allah.... termasuk suruhan meninggalkan ilmu 'scan orang' (KAHIN) dan rawatan aura dsbgnya. (Kami sedia berdiskusi bagi mereka yang ragu2 dalam memilih perawatan)

"Dinginkanlah bumi dengan kasih sayang" dan kaukan ketahui betapa "Indahnya kebersamaan" (ucapan P.Urusan)

- Bila hati dah senang barulah mudah tidur. Kurang vitamin c boleh menyebabkan stress dan secara tak langsung mengganggu tidurmu. 2 makhluk yang tak dapat menghasilkan sendiri vit.c oleh tubuh adalah manusia dan monyet, maka dapatkan bekalan vit.c dari sumber buah2an. Buah yang lebih tinggi vit.c dari limau adalah Rosselle.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsSyahid_MuhdHafidzProfil   Hantar PM kepada AsSyahid_MuhdHafidz   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 16:30


ahi syhhid_hfiz...bagus betul syrit tempt ent kerje tu...penuh islmic...hope ianya terkenl dalam masa terdekt...

skarng ni an dah mula mudah len...sing2 bagi pent gila..mlam2 terus tidur bila dah letih sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 08:54


assalamualaikum...

ni cara saya lah ye...

kalau susah nak tidur...saya selalu baca buku2 ilmiah....jangan baca novel atau komi..alamatnya tak lelap2 lah sebab minat baca tu..
tu saja

semoga berjaya...

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-06 13:33


wah...banyak nya petua..
bagus la...ana pun ssh tidur jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 07-03-06 14:46


erm..kalau saya..ambk wuduk isyaAllah dah boleh tidur..cuba la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-03-06 14:55


ok kawan...............pastikan anda dah solat ............ambik wudhuk............dan sentiasa berzikir sehingga terlelap............

paksa diri anda untuk tidur ikut 'time normal', amalkan sehingga 3-4 hari.insyaallah akan jadi amalan.................(Rasullullah pernah bersabda.........sesuatu perbuatan jika dilakukan 3-4 hari akan jadi amalan...............Kalau saya tak silap)

dan paling penting.pastikan siang anda tidak dipendekkan dengan melakukan dosa/maksiat..............Allahua'lam.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 21:03


kadang-kala kawan2 ajak borak tu yang jadi...lagi2 Kalau sesiapa yang tinggal di hostel ikut sistem dorm...satu bilik sampai 20 orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:23


berdasarkan pengalaman ana, kalau tidur siang banyak sangat.memang malam susah nak tidur...so petuanya..kurangkan/jangan tidur waktu siang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:59


Petua yang memang boleh diamalkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 276
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-06 00:31


seblom nak tidur tu lari dalam 100-200m ... sure tidur ... saya buat macam tu la ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 18:40


yanokage...idea tu dapat dari mana??masuk akal ka? dah penat memang boleh tidur tapi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 18:48


bersenam sampai penat, atau buat panas badan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-04-06 16:43


???

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-06 19:32


Ada yang kata,minum susu atau milo panas,amat baik untuk memudahkn proses tidur.Seeloknya jangan makan sejam dua sblom tidur,tapi janganlah berlapar pulak.makan 3-4 jam sblom tidur(untuk pencernaan smpurna).Mandi sblom tidur pun boleh terutama kalau cuaca terlalu panas hingga rasa tak selesa untuk tidur,tapi tak digalakkn mandi mlm sebab tak baik untuk paru2.Mandilah air suam bersama mandian beraroma terapi sprti lavender.

Ada juga yang kata:Bersihkn selalu tempat tidur,tukar selalu cadarnya,gunakn tilam dan bantal yang selesa(tak terlalu keras atau lembut) guna minyak atau lilin aroma terapi,membaca dan merehatkn fikiran dr kerja..dan jangan jadikan tempat tidur sebagai tempat anda mghabiskn kerja dan study..dan kenalah baca doa tidur.lagi satu amalkn tidur pada waktu yang tetap dan berdisplin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 07-04-06 22:24


Baca buku pelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 00:01


fikrkan bahawa anda akan mati...dan pasti mati.
kemudian PAsrah dan redhalah dengan Taqdir Allah..

jangan lupa! DOA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 00:34


suruh saja mama atau papa bacakan buku cerita, tak sempat habis cerita tu mesti dah lena diulik mimpi punya :-di

cubalah try...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-04-06 09:01


ada masalah tidur malam ek??okla tu, siang tidur, malam berjaga, macam kelawar...cuba tukar masa tidur...siang paksa diri jangan tidur, malam tu mesti ngantuk....

selamat mencuba..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-06 21:06


ada orang kata kalau susah nak tidur pada waktu malam
ada satu cara yang paling best...
kita kira nombor sampailah kita terlelap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 08-04-06 21:57


Pada 07-04-06 19:32 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ada yang kata,minum susu atau milo panas,amat baik untuk memudahkn proses tidur.Seeloknya jangan makan sejam dua sblom tidur,tapi janganlah berlapar pulak.makan 3-4 jam sblom tidur(untuk pencernaan smpurna).Mandi sblom tidur pun boleh terutama kalau cuaca terlalu panas hingga rasa tak selesa untuk tidur,tapi tak digalakkn mandi mlm sebab tak baik untuk paru2.Mandilah air suam bersama mandian beraroma terapi sprti lavender.

Ada juga yang kata:Bersihkn selalu tempat tidur,tukar selalu cadarnya,gunakn tilam dan bantal yang selesa(tak terlalu keras atau lembut) guna minyak atau lilin aroma terapi,membaca dan merehatkn fikiran dr kerja..dan jangan jadikan tempat tidur sebagai tempat anda mghabiskn kerja dan study..dan kenalah baca doa tidur.lagi satu amalkn tidur pada waktu yang tetap dan berdisplin.



saya pernah juga buat macam ni...pasang lilin pewangi bila nak tidur...memang affective....especially lavender...ianya memang merangsang cepat tidur...cubalah...selain senang tdor...bilik pun wangi...:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 22:57


sama juga lah.....baca buku yang kurang menarik macam buku pelajaran.....sure terlelap nanti.....pengalaman study beb......hihihii

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 10:19


baca buku banyak tulisan..macam buku sejarah..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 11:03


Pada 01-01-07 10:19 , anakhasanah posting:

!!! QUOTE !!!

baca buku banyak tulisan..macam buku sejarah..insyaAllah

hhmm....betul juga kan.
kalau baca buku yang org tak minat, mesti tidur punyelah..
tapi... kalau yang minat?
macam mana?


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 11:42


Emmm.....macam mana pulak org yang senang nak tidur....atau dalam erti kata yang lain cepat letih....kadang-kadang sampai nak study pun susah......sebab asal pegang buku saja tidur.......

Hehehe....sorry lari tajuk......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-07 11:56


Back to the topic.....

kalau nak mudah tidur saya rasa......

sama macam kebanyakkan antum semua cakap tadi......cuma nak tambah...
maybe baca ayat kursi sampai terlelap.....
makan makanan yang banyak karbohidrat mungkin juga boleh membantu.....
menyibukkan diri melakukan aktiviti yang berfaedah di siang hari supaya boleh berehat pada mlm hari/waktu tidur.........
elakkan berfikir semasa nak tidur.....otak perlu dalam keadaan rehat Kalau nak tidur.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-01-07 12:09


Yang pasti saudara syemarly ini student agaknya..kalau bekerja jangan harap lah..sebab dah kerja kita di ajar untuk rolling life kita dalam keadaan putaran hidup yang sama...kalau tidur lambat alamat esok jangan cerita lah...pergi kerja mesti bermasalah...kalau saudara syemarly suka berfikir pastikan anda berfikir seharian..ELAKKAN tidur DI WAKTU SIANG !!! kecuali anta nak bangun qiyamulail so tidur 15min di waktu tengahari sebelum zohor untuk dapat tenaga nak buat qiyamulail..tapi kalau rasa tak nak buat...jangan tidur di sian kerana bukan senang nak dapat tidur 15min silap boleh lajak...lepas itu malam terpaksa jadi spesis burung hantu...ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 18:25


setuju..jangan amal tidur siang kalau rasa tak jadi qailullah..... setakat kajian ana..kalau baca buku sejarah...majoriti akan tidor sampai boleh mimpi...insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 22:10


ada lah seorang mamat ni...
dia pun tak dapat tidur berapa hari...entah apa yang dipikirnya..
lepas itu sedang dia berjalan-jalan..
dia nampaklah ada satu majlis ilmu..
dia tengok ramai kat situ yang tertunduk kepala mereka..
rupanya ramai yang lentok..
lepas itu dia pun duduk dengar sekali dan terus lentok ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Afina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26223
Posting: 219
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-07 22:16


Pada 02-01-07 22:10 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada lah seorang mamat ni...
dia pun tak dapat tidur berapa hari...entah apa yang dipikirnya..
lepas itu sedang dia berjalan-jalan..
dia nampaklah ada satu majlis ilmu..
dia tengok ramai kat situ yang tertunduk kepala mereka..
rupanya ramai yang lentok..
lepas itu dia pun duduk dengar sekali dan terus lentok ;)




:lol: :lol: :lol: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfinaProfil   Hantar PM kepada Afina   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-01-07 22:21


ubat tidur bagi saya ialah....buku sejarah, buka sastera melayu,
sure tidur lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

anakhasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7077
Posting: 259

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-01-07 00:00


Pada 02-01-07 22:10 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

ada lah seorang mamat ni...
dia pun tak dapat tidur berapa hari...entah apa yang dipikirnya..
lepas itu sedang dia berjalan-jalan..
dia nampaklah ada satu majlis ilmu..
dia tengok ramai kat situ yang tertunduk kepala mereka..
rupanya ramai yang lentok..
lepas itu dia pun duduk dengar sekali dan terus lentok ;)


innalillah.. satu pertolongan yang syaitan bagi pada org yang nak mudah tidur

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakhasanahProfil   Hantar PM kepada anakhasanah   Pergi ke anakhasanah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140273 saat. Lajunya....