Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 77
Ahli: 0
Jumlah: 77




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bertunang??perlu bagitahu ke tak??...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bertunang??perlu bagitahu ke tak??...

Please Mendaftar To Post


Oleh bertunang??perlu bagitahu ke tak??...

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-06 05:34


assalamualaikum kepada sahabat2 semua..

kat sini saya nak mntklah pendapat sahabat2 semua...
bagaimana kalau seorang sahabat baik anda sudah melangsungkan pertunangan tapi tidak memberi tahu anda...dan anda mengetahui berita tersebut daripada orang lain....erm betul..syariat pertunangan itu tidak sama sepertimana pengsyariatan perkahwinan...pertunangan tidak menuntut kepada hebahan umum..namun perkahwinan adalah sebaliknya....akan tetapi,dalam kes ini yang menjadi masalahnya ialah seolah-olah kita tidak menjaga hati sahabat yang baik dengan kita...walhal menjaga hubungan silaturrahim itu juga adalah antara syariat Allah juga....kesimpulannya,konflik yang berlaku adalah dalam menjaga syariat tatacara pertunangan dan syariat menjaga hubungan silaturahim.....apakah jalan yang terbaik untuk kita menjaga kemaslahatan bersama....

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 11-01-06 09:27


assalamualaikum..bersangka baiklah dengan sahabat anda, pasti ada sebab yang munusabah dia tidak memberitahunya kepada anta..

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 10:59


depend kepada seseorang tu...kalau member rapat bagilah tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-01-06 12:37


pernah terjadi kat diri saya...kcik ht ka juga dia tak bagi tahu...huhu...xperlah...think positif.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-01-06 12:44


Pada 11-01-06 09:27 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..bersangka baiklah dengan sahabat anda, pasti ada sebab yang munusabah dia tidak memberitahunya kepada anta..

wallahualam


betul kata shinobi ni..saya setuju juga la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:47


mungkin ada sebab tersendiri dia tak bagitahu tu..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:52


Pada 11-01-06 09:27 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..bersangka baiklah dengan sahabat anda, pasti ada sebab yang munusabah dia tidak memberitahunya kepada anta..

wallahualam


setuju2...tak kan la benda begitu pun kita nak terasa dengan sahabat kita...ingatlah, SYAITAN...sentiasa mencari ruang untuk meniupkan api kebencian kita sesama ISLAM...jauhi buruk sangka sesama muslim...hatta kita terseksa sekalipun....semoga beroleh rahmat ALLAH senantiasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 13:01


Ala..perkara kecik macam tu janganlah nak berkira sangat.

Lagi pun, kalau tunang tak perlu heboh² lah.

Kecuali lah kalau perempuan yang hendak dirisik oleh orang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:14


Pada 11-01-06 12:47 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada sebab tersendiri dia tak bagitahu tu..........



em...saya teringat cerpen "seindah mawar berduri" tu...khazinatul asrar pun tak bagitahu sahabat2nye tentang pertunangan dia kan???

:roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:30


ana pun setuju sekiranya pertunangan tidak dihebohkn.. :)


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahadah_muslimah pada 11-01-06 15:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 15:36


Pada 11-01-06 09:27 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..bersangka baiklah dengan sahabat anda, pasti ada sebab yang munusabah dia tidak memberitahunya kepada anta..

ermmm..saya setuje dengan apa yang kawan kita cakapkan...
mungkin ada sesuate yang menyebabkan sahabat kita tidak memberitahu perkara itu kepada kita..


Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-01-06 00:54


terima kasih kepada semua sahabat yang memberi pandangan....

erm semua pendapat tu betul....pertunangan memang tak perlu dihebohkan....cuma yang saya "tekankan" kat sini....bertembungnya 2 hukum yang menuntut kepada jalan penyelesaian yang terbaik....erm saya tidak mahu menafikan tatacara pertunangan itu tapi adakah kita nak menafikan hubungan kita dengan sahabat kita yang lain????

pada kes ni,memang saya tak ambik hati sangat...cuma terkadang kita terlepas pandang benda2 yang 'kecik' cmni....dan benda ni berkait rapat hubungan kita sesama manusia...iaitu 'hablun minannas'....dan muamalat kita sebagai manusia lebih2 lagi kepada sahabat baik.....mudah mudahan segala tindak tanduk kita dapat menjaga kemaslahatan semua.....

wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-01-06 03:00


Assalamualaikum.for me la....kena beritahu la..Kalau tak boleh sangat pun pada rakan2. mana la tau tiba-tiba ada jejakadara lain berminat kat orang kawan kita yang telah bertunang tu. boleh kita beritahu cecepat status kat hamba Allah tu, Kalau dia 'merisik' melalui kita.Kalau kita tak tahu kawan kita dah berpunya.....nanti malula dia,tiba-tiba dia 'menawarkan diri' tetapi ditolak sebab dah bertunang...kan begitu?
[ Telah diedit oleh: kdinx pada 14-01-06 03:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 03:26


bagi tau la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 14-01-06 09:45


tak perlu agaknya... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111942 saat. Lajunya....