Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 28 hari yang lalu
Kang: 46 hari yang lalu
lidah-penghunus: 48 hari yang lalu
muslimin23: 57 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Hakim Kes Mohammad aka Moorthy bakal dipecat??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Hakim Kes Mohammad aka Moorthy bakal dipecat??

Please Mendaftar To Post


Oleh Hakim Kes Mohammad aka Moorthy bakal dipecat??

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-01-06 04:51


TERKINI

Sedang kita bertakbir dan melangkah pergi ke masjid dan surau untuk bersolat Eidul Adha pagi nanti, eloklah kita turut merenung keadaan dan nasib Islam di Tanah Air kita ini.

Sebentar tadi saya difahamkan laman Malaysiakini menyiarkan, satu badan yang dikenali sebagai HINDU RIGHTS ACTION FORCE ataupun BADAN BERTINDAK HAK HINDU yang menghimpunkan 30 NGO termasuklah badan-badan seperti Hindu Seva Sangam, Pergerakan Belia Vivekananda, Majlis Belia India Malaysia dan Yayasan Tamil telah menyerahkan petisyen kepada Yang Di Pertuan Agong agar menggantung dan memecat Hakim Mahkamah Tinggi (rayuan khas) Hakim Md Raus Sharif.

Hakim Md Raus sebelum ini telah mendengar kes permohonan isteri Allahyarham Mohammad a.ok.a Moorthy yang menuntut agar suaminya diisytiharkan sebagai seorang Hindu dan bukan Islam agar mayatnya boleh diperlakukan mengikut adat istiadat Hindu. Hakim Md Raus telah menolak permohonan tersebut atas alasan kehadiran Perkara 121 (1) (A) Perlembagaan Persekutuan yang menghalang mahkamah sivil campurtangan dalam keputusan mahkamah syariah.

Malah Badan Bertindak Hindu ini ditubuhkan semata-mata kerana tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut yang memperakui kuasa mahkamah syariah yang sebelumnya telah pun mengisytiharkan Allahyarham sebagai seorang Muslim sebelum meninggal dunia.

Sebelum ini sekumpulan badan-badan NGO bukan Islam telah menyerahkan memorandum kepada kerajaan agar membatalkan Perkara 121 (1) (A) dan dikembalikan ke peruntukkan asalnya.

Nampak-nampaknya tuntutan dan cabaran pihak bukan Islam ini semakin menjadi-jadi dan kelihatan sudah hampir diluar kawalan. Rasanya tidak pernah berlaku dalam sejarah Malaysia Merdeka, mana-mana pihak atau kumpulan yang tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah sehingga berani menuntut agar hakim yang mendengarnya dipecat!

Dimanakah silap kita?

Sempena merayakan Eidul Adha yang besar maknanya kepada umat Islam ini eloklah kita renung bersama Firman Allah swt dalam surah al Maidah ayat 54 yang bermaksud:

Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari ugamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia, mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikan Nya kepada sesiapa yang dikehendaki Nya, kerana Allah Maha Luas limpah kurnia Nya, lagi Meliputi Pengetahuan Nya.

Saudara-saudara sekalian sedang elok kita merayakan Hari Raya Korban ini jangan sampai maruah dan harga diri agama kita pula yang terkorban!

Roslan SMS
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 10-01-06 09:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 05:09


dahsyat...masyarakat Islam mlaysia perlu berbuat sesuatu nampaknya...puak2 kafir ni nampaknya macam nak isytiharkan perang terhadap kita. sempena dengan hari raya korban ni, marilah kita sama-sama mengislahkan diri kita dan sedia menyambut seruan jihad fi sabilillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 10:06


tak payah bagi peluang..nati naik kepala pula mereka..
tapi bimbang juga..kan pemimpin2 kita mudah beralah..
moga hakim Md Raus dan seluruh umat ISLAM dilindungi..
Selamat hari raya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-01-06 18:49


naruto-san dah mula risau dengan keadaan Islam di malaysia....bermula dengan banyaknya kes2 murtad yang tak pun diambil tindakan oleh pemimpin2 pusat yang beragama Islam di malaysia ini....follows by....tindakan berani orang-orang bukan Islam mengatakan orang Islam dah ramai makan bab* (kes roti gardenier)....bubuh arak dalam kek.....ada yang berani mempersenda hukum hakam Islam (sebabnya pemimpin2 pusat yang kononnya Islam sendiri mempersenda Islam and sunnah Rasulullah SAW).

terkini...menuntut supaya hakim mahkamah dipecat....kelak rasanya maybe mahkamah syariah dibubarkan pulak atas desakan orang BUKAN ISLAM???

naruto-san bersumpah....naruto-san takkan maafkan pemimpin2 ISlam di malaysia ini yang menyebabkan keadaan sekarang ini terjadi...terutamanya bekas PM, PM sekarang ini, si "doktor" mashitah, segala mufti2 yang penakut dengan orang-orang politik dan jugak sesiapa yang memangkah orang-orang politik bangang ini menjadi pemimpin malaysia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 20:47


Assalamualaikum...

> MasyaAllah...harap2 tak jadi macam tu...mmng betul mhkmh sivil tak patut campur tngn dalam urusan mhkhmah syariah...kenapalah nak jadi macam tu...bagaimanalah nasi undang2 islam nanti...
ayuh...bangunlah pejuang2 Islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 21:21


hmm....keadaan yang terjadi sekarang ini menyebabkan orang yang bukan islam berani mencabar agama islam yang dianggap rasmi dalam negara ini.


pemimpin-pemimpin atasan yang membuka ruang menyebabkan orang yang bukan islam dan juga yang mengaku dirinya islam berani mempertikaikan islam itu sendiri.

itulah yang dinamakan demokrasi.
peruntukkan undang-undang adalah di tangan manusia/ummat.

sedangkan undang-undang adalah pada syara` berteraskan Al-Quran dan Sunnah.

Waallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 21:32


bersiap sedia......

asah senjata masing-masing

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 22:25


emmm.....dunia...........dunia.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1921

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 22:30


Pada 10-01-06 21:21 , pengembara707 posting:

!!! QUOTE !!!

hmm....keadaan yang terjadi sekarang ini menyebabkan orang yang bukan islam berani mencabar agama islam yang dianggap rasmi dalam negara ini.


pemimpin-pemimpin atasan yang membuka ruang menyebabkan orang yang bukan islam dan juga yang mengaku dirinya islam berani mempertikaikan islam itu sendiri.

itulah yang dinamakan demokrasi.
peruntukkan undang-undang adalah di tangan manusia/ummat.

sedangkan undang-undang adalah pada syara` berteraskan Al-Quran dan Sunnah.

Waallahualam.


Agree. Orang Islam sendirilah yang menyebabkan agama Islam tidak dihormati. Yahudi dan Nasrani adalah musuh kita yang nyata. Yang tak nyata?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 22:45


yang tak nyata musuh dalam selimut.....

tak pun musuh dalam ketiak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 00:08


Masalah utama sekarang ialah umat Islam kita pun berpecah belah.macammana la orang lain nak respek. Semuanya berpuak-puak. Jika kita semua umat Islam bersatu, bukan takat masalah ini, 1001 macam masalah pun boleh kita selesaikan bersama.


EVER WONDER WHY?
Why a Jew can grow his beard in order to practice his faith
But when Muslim does the same, he is an extremist and terrorist!

Why a nun can be covered from head to toe in order to devote herself to God
But when Muslimah does the same she oppressed

When a western women stays at home to look after her house and kids she is respected because of sacrificing herself and doing good for the household?
But when a Muslim woman does so by her will, they say, "she needs to be liberated"!

Any girl can go to university wearing what she wills and have her rights and freedom?
But when Muslimah wears a Hijab they prevent her from entering her university!

When a child dedicates himself to a subject he has potential.
But when he dedicates himself to Islam he is hopeless!

When a Christian or a Jew kills someone religion is not mentioned, but when Muslim is charged with a crime, it is Islam that goes to trial!

When someone sacrfices himself to keep others alive, he is noble and all respect him.
But when a Palestinian does that to save his son from being killed, his brother's arm being broken, his mother being raped, his home being destroyed, and his mosque being violated -- He gets the title of a terrorist! Why? Because he is a Muslim!

When there is a trouble we accept any solution? If the solution lies in Islam, we refuse to take a look at it.

When someone drives a perfect car in a bad way no one blames the car.
But when any Muslim makes a mistake or treats people in a bad manner - people say "Islam is the reason"!

Without looking to the tradition of Islam, people believe what the newspapers say.
But question what the Quran says!


Tiap persoalan ada jawapannya tapi setiap ketepatan jawapan yang kita bagi bergantung pada diri kita sendiri BUKANNYA orang lain yang menentukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-06 04:37


lama2 orang kafir berani pijak kepala kita....jom parang derang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-06 09:22


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 10:13


Pada 11-01-06 04:37 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!

lama2 orang kafir berani pijak kepala kita....jom parang derang...


Lama2 apanya.... la ni pun dok kena pijak dah!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mariyaa83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.10.2003
Ahli No: 4537
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-01-06 11:54


assalamualaikum,
saya pun ada cerita sikit pasal orang hindu ni...mereka memang melampau sangat.. kat kaw perumahan sepupu saya, (area klang) azan tak dibenarkan lagi dilaungkan.. sebabnya apabila azan dilaungkan tiba2 kuil mereka terbakar (waktu maghrib).. so mereka minta ahli politik area tu melarang laungan azan.. dan sampai sekarang tak ada lagi laungan azan di tempat tersebut...sampai bila mereka ini patut dibiarkan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariyaa83Profil   Hantar PM kepada mariyaa83   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 12-01-06 12:07


Dah terantuk baru terngadah. Muhasabahlah balik. Tempoh 40 tahun yang diambil dalam sebuah kemerdekaan telah berjaya menyebatikan umat melayu dengan kelayuan sehinggakan tada langsung kemeluapan sensitiviti terhadap Islam disuarakan oleh badan melayu. Entahler... Islam dan Hindu bakal menyaksikan suatu titik sejarah pada masa depan. Tak tauler macam mana. Tapi kalau masing2 main peranan dan bertindak. InsyaAllah. Islam pasti menang. Islam pasti diangkat bahkan dinobatkan oleh yang bukan Islam dipersada pentadbiran negara dan antarabangsa.

Salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-01-06 17:24


apelah nasib Islam and penganutnya di malaysia 10 tahun akan datang???

sekarang ini....azan kat setengah tempat dah tak boleh dilaungkan....pekerja2 di sesetengah kilang dah tak boleh pergi solat jumaat.....mufti diugut and dipecat....fatwa kebangsaan and cakap2 ulama' tak dihiraukan penganutnya sendiri (terutamanya pemimpin2 pusat yang KONONNYA ISLAM)....penganut Islam sendiri mencerca and memaki sunnah Rasulullah SAW (especially si bekas PM)....dikatakan dah banyak kali makan daging bab* and minum arak (kes roti gardier and arak dalam kek)....pakai tudung labuh dikatakan pencuri and terrorist....pakai kupiah dikatakan tak bertamadun and ketinggalan zaman....pakai serban dikatakan merosakkan otak sebab tak sampai oxygen (yang cakap macam ini bekas PM yang KONONNYA doktor perubatan).....penganut Islam sendiri dah ramai yang murtad, berzina, minum arak, dedah aurat or whatever they called it kat club2 malam....

bagaimana dengan zaman anak2 and cucu naruto-san nanti??? :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 13-01-06 16:49


MAsih belum terlewat untuk menangis. Yok reramai kita berusaha. Cemana ikut cara masing2. Untuk sedarkan ummah Islam. Bukan ajak buat kacau tapi ajak hayati kembali nilai Islam yang syumul. Ana sendiri pun masih terlalu jahil tetapi sekurang2nya ada inisietif untuk menonjolkan akhlak yang baik.

10 tahun akan datang jika tiada sebarang usaha dilakukan maka tidak akan ada perubahan yang baik dan ana meramalkan secara logiknya masyarakat melayu akan hilang identitinya. Identiti melayu terletak pada Islam. Tidak dikata melayu melainkan pada dia ada Islam. Walaupun sekarang ni dah ramai orang melayu yang dah murtad.

Ayuh martabatkan kembali Islam.

Allah Akbar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

nurfara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7219
Posting: 56
Dari: Kuala Lumpur/Muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 20:33


masyallah sunggu dasyat sekali moga islam terus terbela hendaknya dibumi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfaraProfil   Hantar PM kepada nurfara   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-01-06 20:34


Apa boleh buat?

Bila mahu buat undang-undang Islam untuk semua penduduk Malaysia, mereka kata, "Itu tak boleh. Kami tidak berhak dihukum dengan Syariat Islam."

Bila dipisahkan sedikit aspek tertentu, "Itu pun tak boleh. Kami teraniaya."

Jadi apa yang boleh? Mansuhkan undang-undang Islam terus?

Kami orang Islam ini dinafikan dari dihukum mengikut Syariat tidak teraniaya? Hak kami tidak terusik dan digugat ke? Tak faham ke maksud T.O.L.E.lah.A.dan.S.I?

Jangan bermain api ye. Mati orang Islam mempertahankan Islam balasannya syurga. Seronok kan begitu :) Mainlah api sepuas hati. Bakarlah api sebesarnya. Kami, orang Islam tidak takut.

Kami menyokong sepenuhnya tindakan NGO Melayu-Islam ini.

PAKDI

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120969 saat. Lajunya....