Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: .:Isu Pendidikan Seks di sekolah : Setujukah anda?:.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» .:Isu Pendidikan Seks di sekolah : Setujukah anda?:.

Please Mendaftar To Post


Oleh .:Isu Pendidikan Seks di sekolah : Setujukah anda?:.

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 11:16


Assalamualaikum...

Pendidikan sekolah, di bawah kementerian pelajaran dengan kerjasama kementerian wanita akan mengubal satu sistem pendidikan baru yang akan diadakan pada bulan 2...

Kerjasama di antara Dato' Hishamuddin dengan Dato' Shahrizat telah bersetuju untuk membentangkan perkara tersebut ke dalam kabinet...

So, selps ni, adik-adik kita di sekolah rendah akan mendapat pendedahan seks yang baik...

Komen anda????


-----------------
Assalamualaikum... inni zamiilukum al-aan. Arju minkum an taqabbalu 'an ni. Insya Allah, saukhbirukum bikalaami


Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

nuraqmar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17977
Posting: 24
Dari: uia gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 11:28


wa'alaikassalam.memang tak setuju.entah Apa pendidikan ini. buat budak2 sekolah semakin serabut kepala nak belajar.bab2 ilmu agama terutama fardhu ain belum tentu faqih.kan bagus diberi penekanan dalam ilmu agama.insyaallaah,semua akan terpelihara.utamakan perintah Allah & jauhi larangan-Nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraqmarProfil   Hantar PM kepada nuraqmar   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 12:00


betul kata nuraqmar, sepatutnya pendidikan agama harus diberi perhatian dan penekanan yang serius dari pendidikan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 12:17


assalamualaikum....

tak setuju jugak..
Kenapa mesti di tekan beratkan subjek pendidikan seks di sekolah.
sepatutnya di peringkat awal ni lah kanak-kanak harus di beri pendedahan yang lebih baik tentang pendidikan agama.
Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 13:33


em......bagi pendidikan seks pun,kalau agama tak dititikberatkan tak guna juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-01-06 15:46


Pada 06-01-06 13:33 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

em......bagi pendidikan seks pun,kalau agama tak dititikberatkan tak guna juga.


tepat sekali...saya tetap tak setuju dengan cadangan tu...kalau bab2 agama dah BEST...tak perlu lagi pendidikan seks yang terbuka tu lagi... :roll:
[ Telah diedit oleh: hudahasnan pada 06-01-06 15:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:00


ana memang tak setuju adakan subjek tu untuk diajar kepada kanak2 tadika...berikan penekanan kepada subjek agama Islam itu lebih ptg, takutnya kalau tak seimbang dengan subjek pendidikan Islam akan bertambah teruk lagi perkara2 yang tak elok akan berlaku di masa akan datang...nauzubillah jauhkan semua tu.


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 16:05


Rakyat Malaysia tetap juga memilih pemimpin mereka yang karut marut ni juga walaupun dah pelbagai rasuah, penyalahgunaan kuasa dan macam-macam lagi...

Pemimpin BN pulak bukan boleh ditegur, bergegarlah jwtn.

Semakin parah kita ni sebenarnya...tapi kata mereka jangan diperbesarkan perkara-perkara yang kecil...

Pada hal bahana yang nak di bawa bukan main besar

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 17:55


:-) Assalamualaikum....


     Tak setuju....walau apa alasan sekalipun...lebih baik tekankan pada ilmu agama...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 18:49


BUkan apa, mungkin masing-masing nampak apa yang baik, apa yang tak baik....

Tapi, saya pun risau juga...

kalau baca akhbar KOSMO hari ni (Jumaat 6 Jan 2006), seorang guru ditahan kerana mencabul beberapa orang muridnya, sewaktu mengajar teknik pernafasan...

kalau kita nak ambil iktibar daripada peristiwa kat atas, semestinya kita lebih berhati-hati dalam membuat sebarang keputusan...

Kita takut, pepatah HARUAN MAKAN ANAK akan bertukar kepada CIKGU TERKAM MURID... Yelah, bila nafsu dah bergejolak, adik-adik kita yang masih tak faham apa-apa ni......entah lah.... tak berani nak cakap. Takut jadi mangse kepada nafsu buas guru yang mengajar pula/.... NAUZUBILLAH...

Apa-apa pun, kita kenalah berfikir sebelum memberikan sebarang kata putus... Kenal pasti implikasi yang bakal berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 06-01-06 18:55


hmm...pendidikan seks kat sekolah nak buat...baik lah beri penekanan kat didikan agama tu...try buat program pendidikan agama kat seluruh nagara, tengok boleh berjaya tak...ni apa, nak tambah lagi pening kepala budak2 belajar benda-benda tu...kalau pendidikan seks tu ada, tapi agama lintang pukang, apa yang tak elok dalam pendidikan seks tu semua dibuat jugak budak2 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-01-06 20:48


tak setuju !!! tak patut!

ish2...dimana ltknya akal...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 21:05


Cuma, saya terbaca dalam satu ruangan komik dekat akhbar...

Dalam komik tu, si anak kecil mengadu pada ayahnya, Cikgu kat sekolah dia mencarut... hehe.. tergelak kecil saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 22:09


Jika pengajaran diajar sebagai pengetahuan untuk mendedahkan hubungan yang selamat (untuk elak) HIV/AIDS, maka ia tidak perlu dimasukkan dalam kurikulum sekolah rendah atau menengah.

satu hal yang perlu diingat, apabila seseorang (lebih-lebih lagi) remaja, apabila kurang iman lebih berani meneroka perkara baru. Kita bimbang sekiranya mereka lebih diberi pendedahan, pengetahuan itu digunakan sebagai suatu yang lazim bagi mereka (yang menjurus ke arah perkara mungkar).

Kita sepatutnya mengawal perkara-perkara sampingan lain seperti penyebaran bahan-bahan bacaan atau audio visual (VCD) yang semakin berleluasa (terutama yang pornografik).

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 13:47


assalamualaikum..
pada saya...pendidikan seks yang dimaksudkan itu perlu diperjelaskan agar tidak ada salah faham yang timbul..ia perlu diperhalusi sebelum dilaksanakan...kalau benar ia boleh mendatangkan kebaikan...apa salahnya dilaksanakan...tapi..yang penting..perlaksanaannya perlu diiringi dengan penekanan dari segi keagamaan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 08-01-06 14:46


Pada 08-01-06 13:47 , hasmah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
pada saya...pendidikan seks yang dimaksudkan itu perlu diperjelaskan agar tidak ada salah faham yang timbul..ia perlu diperhalusi sebelum dilaksanakan...kalau benar ia boleh mendatangkan kebaikan...apa salahnya dilaksanakan...tapi..yang penting..perlaksanaannya perlu diiringi dengan penekanan dari segi keagamaan....


saya setuju..kerajaan belum keluarkan specific statement mengenai pelaksanaan pendidikan seks ni kita dah tuduh yang bukan2...apa dalil anda kata ia tak bagus?
kalau bagi cadangan yang bernas takpela juga..kalau setakat nak kondem saja tak membantu mana-mana pihak...
pendidikan seks ini diwujudkan bersebab kalau anda semua tak pasti Kenapa jangan terus nak kata ia tak bagus...

sekadar memberi pandangan..minta maaf kalau tersilap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 20:21


Dalam usaha untuk mencari kebaikan dan kekurangan, kita kena terima pandangan daripada segala pihak.. terutamanya, pihak musuh....

kaitan ayat yang saya tulis di atas adalah berkenaan diri saya sendiri... untuk menerima pendapat, kita kenalah terbuka... ada yang kritik, ada yang puji... semua tu amat diperlukan untuk mendapat hasil yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 00:34


tak ~_~

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 01:06


saya tak setuju la. bahaya sikit agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 03:18


Relevankah Pendidikan Seksual di Malaysia?

Perbincangan isu pendidikan seksual pada hari ini semakin hangat
diperbincangkan. Pada umumnya ia merupakan salah satu isu yang
seharusnya diambil berat oleh semua pihak berikutan dari peningkatan
kes-kes salah laku seksual di semua peringkat termasuk golongan
pelajar. Hal ini begitu serius dan amat membimbangkan kita sebagai
rakyat Malaysia yang mengharapkan kententeraman.

Persoalannya sekarang, adakah wajar pendidikan seksual ini dijadikan
salah satu sistem di dalam pendidikan sedangkan terdapat cara atau
kaedah lain yang sebenarnya boleh menghindarkan dan memupuk kesedaran
tentang masalah seksual pada umumnya dan secara keseluruhannya pada
persoalan sosial. Sikap kita kini yang agak kurang menekankan aspek
keagamaan menyebabkan kita tidak memahami serta mendalami bahawa
kepentingan serta kefahaman yang mendalam terhadap agama dapat
menghindarkan segala permasalahan sosial yang ada. Saluran pendidikan
adalah saluran yang begitu efektif sekali jika ianya bermula dari
peringkat bawahan.

Jika kita lihat sistem Pendidikan Seksual ini jika diaplikasikan dan
saya yakin ianya tidak akan menyelesaikan masalah yang wujud jika
aspek-aspek kefahaman tentang keagamaan tidak diterapkan. Pendidikan
Seksual ini sebenarnya sudah lama diamalkan di negara Barat dan
sehingga ke hari ini, sedikitpun tidak mengurang serta menyelesaikan
masalah yang ada. Ini terbukti jelas bahawa Pendidikan Seksual
sebenarnya tidak membawa kepada penyelesaian malah menambahkan lagi
masalah yang ada. Kita tanya pada diri kita; Adakah perlu kita
mengikuti suatu sistem yang tidak berjaya di Barat lalu
mengamalkannya di Malaysia?

Sebagai seorang Islam, yang tinggal di negara yang mengamalkan cara
hidup Islam, seharusnya kita mengambil inisiatif keagamaan itu
sebagai penyelesaian masalah sosial kita kerana agama sebenarnya
mempunyai penawar kepada penyakit sosial kita. Seharusnya kita
menerapkan Pendidikan Hijab di peringkat sekolah lagi. Apa sebenarnya
hijab itu? Sudah tentu jika kita perhatikan kepada maksudnya yang
ringkas adalah batasan. Jika kita dapat menanamkan pendidikan hijab
di dalam pemikiran anak-anak kita, sudah tentu mereka akan memelihara
diri mereka dari masalah sosial yang ada kini. Batasan ini jika
difahami dan dihayati sudah tentu tidak akan ada masalah seksual
rambang, bebas, bohjan dan bohsia dan sebagainya jika mereka faham
dan tahu batasan-batasan yang telah digariskan di dalam agama.

Jika Pendidikan Hijab ini dijadikan salah satu sistem utama di dalam
pembentukan peribadi dan sahsiah masyarakat kita, sudah tentu ianya
akan memberikan kesan yang positif dan Pendidikan Seksual pula
dijadikan sebagai pendidikan tambahan.Bentuk-bentuk program dan
aktiviti yang boleh dilakukan ialah mendedahkan persoalan batasan
halal dan haram, kesan positif dan nagetif dan sebagainya melalui
kelas, perbincangan, ceramah dan sebagainya di peringkat sekolah dan
pada peringkat umum masyarakat khususnya. Ini dapat memberi kesan,
lebih-lebih lagi aspek pendidikan dan pengetahuan.


Mohd Syamil B Mohd Yusuff

>>saya sokong pendapat Mohd Syamil B Mohd Yusuff ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 16:20


Jika dirinci rutin harian kehidupan manusia zaman silam, mereka tidak pernah atau tidak ada pun pendidikan seks yang diadakan secara langsung....

Namun, adakah ini bermakna, mereka tidak mendapat pendedahan yang baik berkenaan seks itu sendiri??? Perlu sangatkah diwujudkan pendidikan Seks di dalam sistem pendidikan negara kita??

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.14252 saat. Lajunya....