Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kisah Benar Sahabatku


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kisah Benar Sahabatku

Please Mendaftar To Post


Oleh Kisah Benar Sahabatku

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 16:50


Ana berkawan dengan dia sewaktu sek. men. Boleh dikatakan kita orang memang rapat. Persahabatan kami rapat waktu tingkatan 1-5 sahaja. Namun setelah ana menyambung belajar tingkatan 6 ana tidak lagi begitu rapat. Alhamdulillah ana dapat menyambung pelajaran ke UIAM pada tahun 1999. Namun dia tidak bernasib baik seperti ana. Dia tidak lagi meneruskan pelajaran ke institusi pendidikan tinggi. Dia mengambil keputusan untuk terus bekerja. Memang ana dah lama tidak jumpa dengannya. Pada bulan lepas sahabat ana datang jumpa ana di rumah sewa ana kat KL. Jadi kita orang pun tentang perihal diri masing-masing kerana hampir 7 tahun tidak bersua.

Akhirnya, dia membuat pengakuan yang dia pernah putus cinta. Dia bercinta dengan seorang pelatih nurse dari negeri sembilan. Mereka berkenalan menerusi adik sahabat ana ni. Dari sehari demi sehari mereka semakin rapat. Yang mana kekasihnya datang ke KL semata-mata nak jumpa sahabat ana ni. kekasihnya study nurse kat Kedah. Perempuan tu datang pada hari minggu. Mula2 tu dia datang menumpang rumah perempuan member dia. Oleh kerana kerap datang membernya tak benarkan perempuan tu stay lagi kerana membernya dah kahwin kan. So, sahabat ana ini pun menyewakan hotel untuk si girlfriendnya. Then, berlaku persetubuhan. Yang memalukan dia mengaku tanpa segan silu telah bersetubuh lebih dari 100 kali sejak mereka bercouple. Astafirullah haazim... dalam hati ana menyatakan Kenapa dengan dia ni....tak takut azab pada hari akhirat? pas tu ana ada nasihatkan dia & suruh dia bertaubat. Tapi macam tak endah apa yang ana nasihatkan. then, mereka putus sebab perempuan tu jumpa dengan ex-boyfriendnya balik. Kawan ana ni hampir gila sebab putus hubungan. tak makan nasi 2 minggu....tak tidur 3 hari....pas tu dia kata yang dia berdendam dengan wanita...subhanallah....

Ana tak dapat buat apa-apa melainkan menasihatkannya & berdoa agar dia tak membuat lagi haram tersebut.


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::

[ Telah diedit oleh: Kang pada 30-12-05 17:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:08


nauzubillahiminzalik..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:41


astagfirullahala'zim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 17:53


Ya Allah... astagfirullahala'zim...nasihat dan doakan sajalah agar mereka diberi petunjuk dan hidayah...
takutnyer.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 14:05


:( ... selama hayat masih dikandung badan, ingatlah sahabat tu untuk bertobat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 31-12-05 17:17


astaghfirullahal'azim....nauzubillah...
doalah supaya sahabat tu dapat hidayah dan kembali ke jalan yang diredhai Allah....amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 21:09


naunzubillah..dah jauh dia menyimpang..
saudara mihar123,jangan putus asa..selalulah nasihatkan dia.ana bimbang tindakanya di kemudian hari..
sahabat-sahabat semua,mari lah kita sama-sama doakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 01:09


kasihan dia....pegila nasihat dan doakan untuk dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 08:59


Masya Allah....apa dah jadi ni? Moga2 kawan tu bertemu jalan dalam mengingati Allah. Moga sempatlah hamba Allah ini bertaubat selagi hayat dikandung badan....insyaAllah.....Tapi...laratnya dia sampai 100 kali....:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 12:10


duduk berlainan jantina berdua2an ditempat sunyi adalah salah disisi syarak! ana turut takut dengan peristiwa yang berlaku itu! sungguh menyedihkan...umat akhir zaman katakan! :-o
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 01-01-06 12:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

zulaika_85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19630
Posting: 20
Dari: usm-penang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 12:58


subhanaAllah....ana pun tak tahu nak cakap macam mana.benda2 macam ni dah terlalu banyak berlaku kat negara kita. maybe dunia dah akhir zaman.banyak2kan lah saudara mihar nasihatkan sahabat anta tu ye!semoga dia berubah..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulaika_85Profil   Hantar PM kepada zulaika_85   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 17:06


Insya-Allah ana akan cuba...
Walaupun susah sebab ana tak tinggal sekali dengannya namun ana akan cuba sedaya yang boleh...
Sahabat2 sekalian doakanlah agar dia insaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 23:13


nauzubillahiminzalik..
Moga kita terpelihara dalam IMAN..AMIN..
Berdoalah moga dia tu kembali ke pangkal jalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 02-01-06 01:21


nak tanya,parents and family dia tak tahu ke pasal ni?
saya rasa lebih baik bawa kawan awak jumpa ustaz/kaunselor/therapist...before its too late!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-06 06:14


astaghfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:07


memang satu perbuatan yang terkutuk!!!...tapi Kenapa dia jadi sampai macam tu sekali??kepada mihar123 cubalah berdamping dengan sahabat anta tu.cuba jadi seorang sahabat kepadanya...kerana dia memerlukan seorang sahabat sekarang untuk membantunya kembali ke pangkal jalan..cuba cari apa masalah dia sebenarnya..jangan biarkan dia terus leka dan lupa..semoga anta dapat menolongnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:13


memang satu perbuatan yang terkutuk!!!...tapi Kenapa dia jadi sampai macam tu sekali??kepada mihar123 cubalah berdamping dengan sahabat anta tu.cuba jadi seorang sahabat kepadanya...kerana dia memerlukan seorang sahabat sekarang untuk membantunya kembali ke pangkal jalan..cuba cari apa masalah dia sebenarnya..jangan biarkan dia terus leka dan lupa..semoga anta dapat menolongnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:16


wajib seorang sahabat itu menasihati sahabatnya yang lain, hanya cuba berdakwah sikit!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 11:35


memang satu perbuatan yang terkutuk!Kenapa dia jadi sampai macam tu sekali??kepada mihar123 cuba untuk jadi seorng sahabat kepadanya..sekarang dia memerlukan seorang sahabat untuk membantu dia kembali ke pangkal jalan..cuba cari apa masalah dia sehingga dia jadi macam tu...semoga anta dapat membantu dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-01-06 13:27


astaghfirullahal'azim....
semoga dia mendapat hidayah daripada Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 02-01-06 14:13


Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatatakan wanita Cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 19:12


Insya-Allah ana akan cuba walaupun ana tinggal jauh daripada rumahnya...sama-sama kita doakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-01-06 19:36


Satu cerita benar.
Teringat pada satu laporan polis tentang penyeludupan dadah di negra pengeluar terbesar kanabis,
"Biasanya kadar tangkapan adalah satu perseratus daripada kadar sebenar"
Berapa agaknya yang kita tak tahu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 22:24


kasihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 02-01-06 22:48


sampai 100 kali...hmm kan bagus kalau dia kawin terus...hmm apa-apa pun moga2 mereka bertaubat dan dapat teruskan hidup dengan baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

nashrin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20640
Posting: 16
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 12:03


betul cakap nur tu..somebody has to guide him,bring him out from his neverending misery.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nashrinProfil   Hantar PM kepada nashrin   Quote dan BalasQuote

jendela_hatiku
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15556
Posting: 56
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 14:35


buat mihar123,

Saya rasa masih sempat lagi untuk saudara menasihati sahabat saudara tu...cubalah secara berhikmah...sambil2 tu mohon kepada Allah agar dilembutkan hati dia untuk bertaubat.

Niat saudara untuk menyedarkan dia memang murni...tak ramai sahabat yang sanggup menegur dan membantu memperbaiki sikap sahabat sendiri..

Apapun,saya mendoakan agar sahabat saudara insaf..Allah tu Maha Pengampun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jendela_hatikuProfil   Hantar PM kepada jendela_hatiku   Pergi ke jendela_hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:15


Parents dia tak tahu...sebab parents dia pun tak ambil peduli hal ini...sebab ayahnya dah meninggal....yang ada ayah tiri....dia pernah jumpa tok imam...dia berbahas dengan tok imam pasal jdh...tok imam cakap jdh pertemuan di tangan Tuhan ... tapi dia macam tak boleh terima....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 14:23


kerana cinta manusia sanggup melakukan apa saja...yang haram dihalalkan...keseronokan hanya sementara saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 17:31


Itulah kalau berlandaskan nasfu,,,,,,,,,
apabila berdua-duaan berlakulah perkara haram,,,,,,,,,

=====================================
Hindarilah Kami Dari Melakukan Perkara Keji

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 21:11


auzhubillah.....

sahabat2... berhatilah2 kalian... sesunguhnya beginilah jalan ke neraka... agaknya itulah rahmat Allah ke atas saudara tadi.. kerana jika Allah sayangkan hambanya yag buat maksiat.... maka Dia akan pisahkannya dengan rasa sedap maksiat tersebut...

ketahuilah.. para sahabat nabi merintih sedih dan pilu kiranya tidak diuji dalam sehari... manakan tidaknya... orang yang berkasih tidak menerima sms kekasihnya pasti akan sedih... begitulah kita sekiranya kita kasihkan Allah yang maha esa...

saudara.. temanilah kawan awak saudara tanpa putus asa.. jangan dibiarkan dia leka terhadap amanat dunia... bahkan akhirat jua diakan diseksa... nasihatlah dia walau mulanya dia tidak ingin terima.. insyaAllah berkat ikhlas pertolongan Allah akan kunjung tiba...

kalamilah dia dengan cerita murni.... bukankah tuhan tunaikan hasrat hambanya yang suci.... kiranya dia enggan terima lagi... perbesarkanlah perkara moga kerabatnya juga ketahui... moga2 ianya boleh beri manfaat kepada teman saudara tadi... jangan lupa bawakan ahli agama sekali... kerana merekalah yang punya budi pekerti... tanpa syak mereka juga pewaris nabi...

akhir kata.. semoga usaha diberkati... silap tutur maaf memang dipinta... bimbang salah tidak disedari... wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 02:26


saudara.. temanilah kawan awak saudara tanpa putus asa.. jangan dibiarkan dia leka terhadap amanat dunia... bahkan akhirat jua diakan diseksa... nasihatlah dia walau mulanya dia tidak ingin terima.. insyaAllah berkat ikhlas pertolongan Allah akan kunjung tiba...

kalamilah dia dengan cerita murni.... bukankah tuhan tunaikan hasrat hambanya yang suci.... kiranya dia enggan terima lagi... perbesarkanlah perkara moga kerabatnya juga ketahui... moga2 ianya boleh beri manfaat kepada teman saudara tadi... jangan lupa bawakan ahli agama sekali... kerana merekalah yang punya budi pekerti... tanpa syak mereka juga pewaris nabi...

>>betul kata-kata britaniasky...,kepada saudara mihar..jangan putus asa menasihati sahabat anda tu..saya tahu awak boleh!tunjukanlah dia jalan yang kebenaran...

"Teman yang beriman ibarat mentari yang menyilau,teman yang setia bagai pewangi yang mengharumkan,teman sejati menjadi pendorong impian,teman yang berhati mulia dapat membimbing kita ke jalan allah"

"Tiada gunung tak dapat didaki,tiada hutan tak dapat diterokai,tiada lautan tak dapat direnangi.Jika kita berusaha + berdoa + tawakkal,melangkahlah dengan gagah,mulakan dengan bismillah,hayunkan kakimu dengan zikrullah,yakinkanlah kemenangan pasti dijanjikan Allah"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

sheila_rahman
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21559
Posting: 6
Dari: Petaling Jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-06 07:46


Peringatan juga buat diriku yang selalu leka dengan dunia...

Mudah-mudahan kita akan sentiasa mengingatiNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheila_rahmanProfil   Hantar PM kepada sheila_rahman   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:04


itulah yang ditakuti akan berlaku kepada adik-beradik kita.....
Bimbang kita kepada generasi kita pada hari ini...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 14:29


Pada 30-12-05 16:50 , mihar123 posting:

!!! QUOTE !!!

Ana berkawan dengan dia sewaktu sek. men. Boleh dikatakan kita orang memang rapat. Persahabatan kami rapat waktu tingkatan 1-5 sahaja. Namun setelah ana menyambung belajar tingkatan 6 ana tidak lagi begitu rapat. Alhamdulillah ana dapat menyambung pelajaran ke UIAM pada tahun 1999. Namun dia tidak bernasib baik seperti ana. Dia tidak lagi meneruskan pelajaran ke institusi pendidikan tinggi. Dia mengambil keputusan untuk terus bekerja. Memang ana dah lama tidak jumpa dengannya. Pada bulan lepas sahabat ana datang jumpa ana di rumah sewa ana kat KL. Jadi kita orang pun tentang perihal diri masing-masing kerana hampir 7 tahun tidak bersua.

Akhirnya, dia membuat pengakuan yang dia pernah putus cinta. Dia bercinta dengan seorang pelatih nurse dari negeri sembilan. Mereka berkenalan menerusi adik sahabat ana ni. Dari sehari demi sehari mereka semakin rapat. Yang mana kekasihnya datang ke KL semata-mata nak jumpa sahabat ana ni. kekasihnya study nurse kat Kedah. Perempuan tu datang pada hari minggu. Mula2 tu dia datang menumpang rumah perempuan member dia. Oleh kerana kerap datang membernya tak benarkan perempuan tu stay lagi kerana membernya dah kahwin kan. So, sahabat ana ini pun menyewakan hotel untuk si girlfriendnya. Then, berlaku persetubuhan. Yang memalukan dia mengaku tanpa segan silu telah bersetubuh lebih dari 100 kali sejak mereka bercouple. Astafirullah haazim... dalam hati ana menyatakan Kenapa dengan dia ni....tak takut azab pada hari akhirat? pas tu ana ada nasihatkan dia & suruh dia bertaubat. Tapi macam tak endah apa yang ana nasihatkan. then, mereka putus sebab perempuan tu jumpa dengan ex-boyfriendnya balik. Kawan ana ni hampir gila sebab putus hubungan. tak makan nasi 2 minggu....tak tidur 3 hari....pas tu dia kata yang dia berdendam dengan wanita...subhanallah....

Ana tak dapat buat apa-apa melainkan menasihatkannya & berdoa agar dia tak membuat lagi haram tersebut.



saya minta saudara mihar tolong sahabat anta tu. jangan biarkan dia sorg2. biar dia tak nak terima nasihat anta tapi sebagai sahabat anta kena tolong dia. bantu dia untuk kembali jalan yang benar. jangan sesekali tinggalkan atau abaikan dia. anta jangan putus asa untuk terus dekati dia sampai dia sedar dan bantu dia. bagitahu dia, dia sepatutnya bersyukur kerana dia putus dengan girl tu, kerana ALLAH tak nak dia terus berada dalam kemaksiatan. Subahannallah, anta kena bantu dia jangan tinggalkan dia. terus dekatinya. itulah peranan seorang sahabat :)

wallahualam


-----------------
Sebaik-baik Insan Adalah Insan Yang Memberi Manfaat Pada Orang Lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-06 02:27


kena pandai bagi nasihat kat dia tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 04-02-06 01:48


Kenapa bila orang melakukan maksiat kita suruh dia bertaubat? Rasanya ya Allah aku yang harus bertaubat . Bertaubat dari tidak terus mendiamkan kebenaran untuk disampaikan pada ikhwan tercinta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 04:14


ha...kena la bertaubat sokmo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-06 04:45


ya allah
takutneyr saya..
nak ngis pun ada..

semoga Allah sentiasa melindungi umatNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 04-02-06 11:28


Ya Allah..biar betul....??..ish...minta dijauhkan la dr kiter2 ni....takut juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174955 saat. Lajunya....