Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: masalah ummat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» masalah ummat

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah ummat

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 28-12-05 22:38


ana baru saja tengok 10minit bersama menteri...
sifulan (tan sri) mengatakan menyanyi berduet laki dan perempuan tak salah..kerana dia tengok dimesir pun ada macam tu...tapi salah pun..
cuba tengok sekarang tv 1

beginilah ummat zaman sekarang...walaupun dia pemimpin...
dia ambil i'tiba'( ikutan) orang zaman sekarang sebagai model..
sedangkan skarg ni ialah zaman fasakh & mungkar...
Nabi s.a.w xberi jaminan....pun...

yang sepatutnya kita ikut ialah kehidupan Nabi s.a.w & para sahabat lah.anhum....

Allah s.w.t perintahkan kita supaya jauhi mereka yang ambil syaitan & nafsu sebagai tuhan mereka...
jauhi mereka yang tidak ambil i'tiba' dari rasul

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 23:06


inilah yang berlaku apabila soal agama diambil mudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-05 23:07


owhh yeke..
xtengok TV pulak..

umat akhir zaman..macam2
doala agar kita terlindung

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-12-05 23:49


betul tak....yang selalu buat masalah, durjana, porak perandakan masyarakat sekarang ini tak lain and tak bukan.....PEMIMPIN2 sendiri terutamanya yang sekarang tengah perintah malaysia ini....segala bergelar tan sri, datuk seri, tun lah....diorg2 ini lah yang kebanyakkannya merosakkan Islam di malaysia ini.

mereka jugak memang dah terkenal pengamal rasuah...salahguna kuasa....kronism....tipu and kebas duit rakyat....cakap tak serupa bikin.

cuba tengok....isu pendaki gunung everest yang memeluk Islam....tak ada seorang pun pemimpin dari parti kerajaan yang tampil mengatakan bahawa allahyarham L/kapal Mohammad bin Abdullah adalah saudara mereka....diam saja....tak mahu pulak bersuara buat press conference....

well...biaselah mereka...just jaga periuk nasi mereka saja....mana ada jaga rakyat2 bawah mereka..
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 28-12-05 23:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 00:48


Assalamualaikum...

sedih ya pemimpin2 sekarang...nak kata dangkalnya ilmu yang ada, tapi boleh pulak jadi menteri...sebab utama macam yang sahabat kata, memang sebab ambil mudah la soal agama ni...
seolah-olah hukum hakam pun kena ikut peredaran zaman...hukum kontemporari...islam hadhari...

saya petik kata-kata Prof. Muhammad Said Ramadan al-Buti dari Universiti Dmascus, Syria dalam seminar pengurusan fatwa peringkat asean yang dianjurkan oleh KUIM...hadhari yang terdapat dalam perkataan 'islam hadhari' ialah al-sifah li al-bayan yakni sifat untuk menerangkan islam dengan lebih luas dan bukannya al-sifah li al-taqyid yakni sifat yang mengecilkan peranan islam...

tapi kalau kita renung kembali pelaksaannya dalam negara kita tak menekankan sepenuhnya al-sifah li al-bayan tapi hanya mencedok bahagian2 yang tertentu sahaja...

kita tak mahu pemikiran ummat zaman sekarang disogok dengan peraturan agama yang kontemporari dan fatwa2 yang dikeluarkan untuk kepentingan peribadi...na'uzubillah...
masyarakat islam perlu memahami apa sebenarnya peranan ulama' dan fatwa...

pendek punca kesesatan adalah kurangnya ilmu khususnya ilmu agama dan iman...semoga pemimpin2 yang berfikiran terlalu moden akan terbuka hati mereka untuk memandang hukum hakam dalam islam berdasarkan kitabullah bukan hanya fikrah akal semata...

sekadar pandangan, salah silap dalam perkataan saya harap betulkan...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099946 saat. Lajunya....