Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 16 jam, 24 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: menagapa baru saya tahu ini semua??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» menagapa baru saya tahu ini semua??

Please Mendaftar To Post


Oleh menagapa baru saya tahu ini semua??

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-12-05 09:34


copy & paste from teratak ilmu..

perkataan BYE merupakan jarum sulit orang kristian...di dalam bahasa Arab bermaksud "fi hafzil baba" manakala dalam bahasa Malaysia bermaksud di bawah naungan pope(paderi). jadi foward dan sebarkan kepada semua sahabat-sahabat anda.semoga Allah memberi rahmat kepada kita dan orang lain.wassalam.



Wallahualam...

Sebaik2nya gantikan perkataan BYE tersebut kepada Assalamualaikum...



Kerana sesungguhnya Islam yang diwariskan kepada kita oleh junjungan besar Nabi Muhammad SWT itu sudah lengkap dan sesuai untuk diamalkan



sehingga ke akhir zaman... Cuma kita sahaja yang gemar menuruti budaya barat... (Budaya orang kapir laknat Nauzubillah...)
[ Telah diedit oleh: Ibnu_muaz pada 28-12-05 09:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-05 10:16


syukran..

tapi macam dah ada topic pasal ni sebelum ni :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-12-05 10:19


dah selidik belum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-05 12:03


thank you atas info ini....
semoga kita semua sentiasa diredhaiNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 12:34


kalau bubuy boleh tak? :-di :-di :-di


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 28-12-05 12:39


Pada 28-12-05 10:16 , NuR_HiKMaH posting:

!!! QUOTE !!!

syukran..

tapi macam dah ada topic pasal ni sebelum ni :-)


Walaupun dah keluar topik ini...elok jugak dibangkitkan kembali sebagai peringatan... Untuk diri sendiri, dan juga ahli portal yang baru, lama, dan yang jarang2 posting..... :-P


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 13:04


"macam mana BYE boleh jadi FI HAFZIL BABA (dalam bahasa arab) nak kata ringkasan tak pulak. So boleh terangkan dengan lebih lanjut lagi kaitan diantaranya.Bukankah HAFZIL tu bermaksud sebahagian dan BABA tu apa kata dasarnya?"

maaf jika dinyatakan..penggunaan Bye-BOLEH digunakan..dan sudah menjadi perbincangan sebelum ini dari pihak mereka yang lebih ilmu..

erm..teringat masa belajar pra-sekolah...

good morning-selamat pagi ..good night-selamat malam
good bye-selamat tinggal.. (terfikir..mcmana konteks BYE di sini?tak boleh jugak digunakan ke?)

:) sekadar renungan bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 14:46


bagaimana ye??? nak tau juga ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-05 16:42


um betul..keliru ni.

kalau tata itu memang confirm boleh kan..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 28-12-05 17:16


ni yang pening kapal ni..boleh ke tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 17:38


Emmm tidak menjadi masalah untuk menggunakan perkataan dan istilah seperti itu selagimana ia tidak menunjukkan penghormatan umat islam kepada syiar dan kepercayaan agama selain Islam.... wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:44


Diharapkan ada orang yang lebih arif menghuraikan segala kemusykilan ni...


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 12:32


mmm....
thx for the info....

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 12:33


ini fakta KARUT

Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-05 12:59


perlu ada penjelasan yang lanjut...ana tak tahu pasal ni...
tetapi selalu guna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 15:59


Assalamualaikum..

ana pernah dengar tentang 'bye' ni... perkara ni sebenarnya tidak betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 16:17


kalau kita tak maksudkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 16:22


Pada 28-12-05 17:38 , Qalam_Akhdar posting:

!!! QUOTE !!!

Emmm tidak menjadi masalah untuk menggunakan perkataan dan istilah seperti itu selagimana ia tidak menunjukkan penghormatan umat islam kepada syiar dan kepercayaan agama selain Islam.... wasalam.


...Saya sokong pandangan di atas .....di negara barat ni tak ada pulak yang menunjukkan perkataan tu digunakan untuk penghormatan terhadap syiar agama lain ...ianyanya digunakan sekadar ucapan selamat tinggal.Asalnya goodbye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 17:52


Assalamualaikum

kewajipan kita bila terima @ baca apa-apa yang diforwardkan, semak dulu keshahihan cerita tu sebelum disebarkan. jika terus disebarkan tanpa diteliti kebenarannya, sama ada ia menunjukkan kejahilan atau kegopohan umat Islam yang lekas percaya pada suatu berita, & sifat tidak amanah pada ilmu

seeloknya next time kisah2 seperti ini tak perlulah dilayan. jangan la biarkan diri kita menjadi fitnah kepada Islam & bhn tertawa non-Muslim

wAllahu a'lam :-)

-----------------------------------------------------

Assalamualaikum WBT

Ana tak dapat nak ulas apa-apa isu yang tidak dapat diperjelaskan sumbernya. Sudah banyak kali berlaku, hal-hal seperti ini berakhir dengan imej yang memalukan umat Islam di mata non Muslim. Asalkan ada sahaja isu yang boleh menunjukkan kejahatan non Muslim terhadap umat Islam, kita menerimanya dengan mudah.

Ana masih ingat tentang penyebaran artikel sejarah April Fool tentang bagaimana umat Islam di Andalusia di’perkena’ oleh Kristian dan kejadian itu berlaku pada 1 April. Itulah asal usul April Fool. So barangsiapa yang merayakannya, maka bererti dia meraikan peristiwa umat Islam dibunuh selepas diperbodohkan oleh orang Kristian di Andalusia.

Apabila dianalisa, peristiwa tu tak pernah wujud, berlaku pelbagai penyelewengan sejarah dan kesimpulannya, mengarut. Tapi artikel ni popular di kalangan umat Islam sehingga yang timbul di mata dunia adalah:

“Umat Islam tak peduli sumber cerita, asalkan menguntungkan mereka, pasti laris diterima!”


Sebab itulah ana mengelakkan diri dari komen benda-benda macam ni.

Untuk sama macam Kristian, tak perlu sampai tunggu guna istilah mereka, cukup sekadar tingkah laku kita dalam beragama, sudah menjadikan kita ni banyak persamaan dengan budaya orang kristian dalam agama mereka.

Wallahu A’lam, wassalamualaikum wbt

ABU SAIF (saifulislam yahoogroups)


-----------------

[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 30-12-05 17:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119052 saat. Lajunya....