Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Apa la nak hidu gam...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Apa la nak hidu gam...

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa la nak hidu gam...

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 16:01


AssalamualaikumwaahmatulLah...

Ana tertarik dengan suatu fenomena yang rasanya makin marak membakar dan mencabar keupayaan dah'ie illallah mamasa kini. Hidu gam . Tak faham jugak tapi bila dah nampak baru tau. Rupanya dah ramai sangat yang terjerumus.

Ana orang kedah. kat tempat ana pun banyak. Tu kawasan kjampung. MAsa ana praktikal industrial training kat kuantan dulu ada la nampak dari tingkap mamat hidu gam . MAksud ana mamat tu lelaki bukanla mamat penyayi tu.

Entahla ...

Cuba respons sikit. Apa punca. Apa Natijahnya. Apa pulak penyelesaiannya.

SEtahu ana kat ukhwah ni semuanya otak geliga belaka. Allah dah bagi kebijaksanaan kat semua kita. AlhamdulilLah.

Wallahuaklam


-----------------
___=Mendung jangan disangka hujan akan turun=___


Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 17:09


mmmm..... gejala ni dah berlaku lama dah.... masa sekolah2 dulu pun banyak kawan yang hidu gam ni.... kepada adik2 janganlah cuba benda ni..... nasihatkan pada orang lain jugak.... effect kat otak teruk sangat..... mmmmm nauzubillahiminzalik..... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 29-12-05 11:56


ye ke memang dah lama . sebab dah lama dah dan benda alah ni tak dapat diwartakan dalam perundangan sebab melibat pengunaan bahan komersil. Jadi kronik anak2 muda (melayu la.) . DAH tu yang menanggung akibat bukan kita sekarang tapi generasi akan datang. Think something. Not just thinkin' but do somethin'. Me . No , not just me but all of us. Tak cukup dengan menggesa pihak berkuasa semata-mata sebab perkara ini diluar bidang kuasa depa selagi tidak melibat akta dan seksyen perundangan lain. So ni peranan semua ahli masyarakat.

pening...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 13:42


Assalamualaikum...

sedih ya tengok gelagat remaja sekarang ni...semakin berani tapi berani yang tak kena tempat...mudah tunduk pada amarah semata...
tentang kes hidu gam pun, ramai yang mentah2 lagi belasan tahun lagi...kalangan budak2 sekolah rendah pun ada...
hidu gam saja dah boleh buat jadi ketagih...
mereka mungkin tak sedar kesan dalam masa jangka panjang yang mana bahan kimia dalam gam tu boleh merosakkan fungsi otak seperti yang sahabat nyatakan dan menghilangkan kewarasan...
na'uzubillah...
semoga mereka yang terlibat dalam gejala hidu gam ni terbuka hati untuk kesedaran demi masa depan mereka sendiri...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 13:52


semuanye ni haram....... sebab dia memudharatkan diri sendiri.........


(kalau salah tolong betulkan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 14:12


!!! QUOTE !!!

semuanye ni haram....... sebab dia memudharatkan diri sendiri.........


(kalau salah tolong betulkan)


jangan cepat jatuhkan hukum sendiri...
kalau betul haram maknanya kita tak bolehla nak guna gam sebab nanti bau gam tu akan tetap kita hidu...
macam pisau, kalau digunakan untuk membunuh, berdosalah hukumnya kan...tapi kalau digunakan untuk potong sayur untuk memasak sudah tentu boleh...

air daun ketum pun misalnya yang tak kurang heboh masa sekarang, juga digunakan untuk tujuan perubatan tapi ada yang salah gunakan...
dadah pun untuk tujuan perubatan dibolehkan, tapi hakikatnya tetap ada yang menyalahgunakannya...
mungkin maksud anda dari segi perbuatan hidu gam tersebut, bukan alatnya...kalau nak dibandingkan gam dengan rokok, gam tu ada kegunaannya yang tersendiri...
walau memang memudharatkan sekalipun, hukum tak boleh diletakkan atas hal tersebut sewenang2nya...perlu ada penilaian yang adil dari arif bilah tentang situasi sebegini...
tapi kita memang dianjurkan spy tidak menzalimi diri sendiri kan...bekal akal fikiran yang waras dan pertimbangan yang rasional, InsyaAllah terhindar kita dari gejala tidak sihat ini...

salah silap perkataan saya harap dapat betulkan juga...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 29-12-05 14:23


Assalamualaikum wwt...

dah tak ada kerja lah tu...
tu lah akibatnya otak letak kat lutut..
tak mahu fikir apa kesan nya...
mamat2 tu cubalah sedar sikit...
macamana bangsa nak maju?????
:-| :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 04-01-06 16:23


Depa bukan tau apa. Yang depa tau nak sedap. Mula dengan seorang yang tak terjaga lepas itu yang lelain terikut-ikut. Betui tak betui mana budak2 sekolah ni nak tau. Dah depa mengaji sekolah kerajaan yang depa tau pergi sekolah balik sekolah. Ada ka depa tau tuntutan menuntut ilmu. Rasanya tak ramai yang tau. Pendek kata sistem pendidikan la ni yang hebat dikritik tu memang gagal menobatkan keparibadian muslim unggul pada setiap anak melayu. Depa bukan jadi elok . BUkan semua la. Tapi kalau dah kat luaq bandaq tu saya jamin mesti ada yang macam begitu terutamanya sekolah biasa dan kelas belakang-belakang. Sebab kelas-kelas macam begitu jadi supplier kepada kaki2 ponteng dan macam2 gejala lain.

saya ni kira meghapu ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 04-01-06 17:34


hidu GAM rasanya same saja macam hisap rokok = HARAM.

ini just pandangan peribadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

yanokage
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20839
Posting: 275
Dari: SMK (A) Al-Irshad

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-06-06 17:35


bila tengok nampak macam orang bodoh saja ... cait .. tak macho langsung ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanokageProfil   Hantar PM kepada yanokage   Pergi ke yanokage's Website   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 14-06-06 19:12


hidu gam...
kenapa nak rosakkan deria bau...
rosak otak pulak tu....
rosakkan pemikiran pula
tu...

satu pekej la tu...
hidu la benda lain....minyak attar ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113247 saat. Lajunya....