Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: mana yang lebih utama dulu, kereta, rumah dan kahwin?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» mana yang lebih utama dulu, kereta, rumah dan kahwin?

Please Mendaftar To Post


Oleh mana yang lebih utama dulu, kereta, rumah dan kahwin?

Abdullah83
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20739
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-12-05 12:18


assalamualaikum.....

kepada semua sahabat ukhwah...
saya nak minta pendapat dan pandangan dari sahabat ukhwah sekalian...
diantara kereta, rumah dan kahwin yang mana lebih diutamakn dalam keadaan zaman kita sekarang...
ada yang kata beli kereta dulu...
ada yang kata beli rumah dulu...
dan ada yang kata kahwin dulu...

sekian, wassalama... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abdullah83Profil   Hantar PM kepada Abdullah83   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-05 13:03


badan dulu. next baru fikir pasal duit. 3 benda tu semua kena pakai duit
[ Telah diedit oleh: Jackie_uniten7 pada 26-12-05 13:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 14:27


Assalamualaikum...
kalau saya....
Kalau ada moto.. tak payah beli kereta dulu
lagi senang pakai lrt ke.. kalau ada kemudahan tu
kat kawasan sekitar laa
rasanya baek beli umh dulu
sebab harga umh makin lama makin mngkt
keter pula hrga dia makin lama makin turun
kahwin
kalau dah berkemampuan.. berkahwin laaa
lebih baik stabilkan diri dulu...ok
tu la pendapat saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

elynn
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20894
Posting: 8
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 14:51


assalamualaikum

pilihan saya biarlah ada rumah dulu... tak kira rumah sewa atau rumah sendiri.. bila dah ada rumah bolehlah kahwin.. payah kalau tak ada rumah tapi dah kahwin.. takkan masih nak duduk bergantung dengan ibubapa.. kenderaan tu rasanya kalau belum ada anak2 tak jadi masalah.. tapi bila dah ada anak kenalah ada kenderaan sendiri juga.. bukan apa untuk kemudahan ke mana- mana... rasanya saya tak sampai hati nak seret anak2 naik kenderaan awam yang terpaksa berasak-asak... lebih2 lagi di zaman ini yang susah nak dijumpai warga prihatin yang sudi beri laluan kepada kaum hawa, anak2 kecil & warga tua..

wallahuaklam

Bookmark and Share

    


  Member Information For elynnProfil   Hantar PM kepada elynn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:00


kereta dulu. aset yang paling penting terutama waktu kecemasan. dunia pun dah makin pantas.

rumah nanti2 pun tak mengapa sebab still boleh tinggal dengan parents dan family.

kahwin keutamaannya last sekali sebab kena ada rumah dan kereta dulu. sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:21


bagi saya yang lebih utama mestilah kahwin, sebab kahwin itu adalah sunnah Nabi, sedangkan kereta dan rumah itu bukan di kalangan sunnah pun :-P

cuma yang perlu didahulukan itu Wa'Llahu A`lam, sebab lambat lagi............ :lol:

p/s: tak semestinya dah kaya baru nak kahwin, sebab hidup ini tidak semestinya kaya harta, yang penting kaya budi bahasa


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:27


hm.. takpelah ibnu_musa. nanti dah kahwin cepat2 la cari kereta dan rumah.

:-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:30


nak cari kat mana tu kereta dan rumah, ingat boleh dicari2 lepas itu jumpa ke........ :lol:

saya tak nak cari rumah & kereta, bila dah cukup duit nanti saya beli saja........... :lol:

p/s: jangan marah.......


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-05 00:30


asalamualaikum...
saya pun tak tahu la nak plh mana 1 kalau antr 3 tu...tapi la..bak kata ibu saya..laki takut nak masuk minang kalau perempuan terlampau up dari dia..cnthnye..dah ada krete..rumah..pndek kata everythg is complete la..bagaimana tu ye??betul ke??so..its diffclt 4 me 2 make dah decsn...
boys..any response??

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:53


iye ke dhamiraqistina?
susah lah perempuan nak buat pilihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 01:01


senang2 orang perempuan sedekahkan sajelah kereta dan rumah tu kat orang lelaki, lagi cepat mereka boleh pinang anda......... :lol:

p/s: jangan marah ye......... :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 02:32


chettt

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 27-12-05 05:51


kereta!

theoretically nak kawin lepas belajar.tapi takkanla tup2 lepas belajar terus kawin kan...kenala kerja dulu.theoretically akan minta kerja di melaka.rumah parents kat melaka so theoretically bolehlah dok rumah parents dulu.and theoretically LRT tak ada lagi kat melaka time tu.so nak pergi kerja kenala pakai kereta sendiri.parents ada 2 kereta tapi theoretically dua2 masih belum bersara time tu so theoretically dua2 nak pakai kereta untuk pergi kerja,so xlehla nak pinjam kereta mereka.

kesimpulannya kereta paling penting,mainly untuk pergi kerja dan mungkin,theoretically sebagai simbol kepada bakal mak mentua yang kita dah bersedia untuk mengambil giliran menjaga anak gadis mereka.

tapi selepas kereta,tak dapat nak fikir lagi nak kawin dulu ke nak rumah dulu...dalam hal ni idea ibnu musa boleh dipraktikkan,iaitu cari perempuan yang ada rumah,lepas itu suruh dia bagi rumah tu kat kita.lepas itu kawin aaa!

hmm..best jugak idea ni kan......napela tak pernah terpikir sebelum ni.....hmmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 09:37


suruh bagi rumah? wooo senang saja ekkk. berangan ngkoghang berdua niee.

kena hati-hati lelaki macam ni.... :-P :-P

jangan marah..... (gaya ibnu_musa cakap)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 12:09


Pada 27-12-05 09:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

suruh bagi rumah? wooo senang saja ekkk. berangan ngkoghang berdua niee.

kena hati-hati lelaki macam ni.... :-P :-P

ahaha.... :lol: :lol: jangan marah lo....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nurin_yin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20865
Posting: 14
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 27-12-05 12:21


kawin dulu... baru ada 2 kepala nak mikir lagi 2 benda tu. at the same time jangan perabih duit masa majlis, simpan untuk beli rumah dan kereta. Cane ok tak ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_yinProfil   Hantar PM kepada nurin_yin   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-12-05 12:27


kaalu ana belilah rumah dulu agaknya..nanti senang bila dah berumah tangga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 27-12-05 13:40


Apa-2 kahwin dulu, insyallah dari perkahwinan tu ada rezeki untuk beli rumah, then beli kereta....sebab Allah akan murahkan rezeki orang yang kahwin ni.....kereta tu kemudian pun tak mengapa agaknya, biar bersusah naik moto dulu ke, sama-2 rasai susah senang bersama, baru lah real sebuah perkahwinan tu.....kalau masa dah kahwin kita dah prepare rumah dan kereta, tak pernah rasa susah, then mana tau bila Allah nak uji sikit masa dah kahwin kereta kena tarik ke apa, mesti ada masalh dengan pkahwinan tu, sebab dua-2 tak pernah merasai susah dalam pkahwinan.

Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 13:45


alah.....beli moto honda-cup,kendian nompang rumah mak....lepas itu kawin ala kadar.....save bajet beb......maklumlah...pasni minyak naik

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 14:01


Assalamualaikum...

bagi saya orang lelaki tu kenala ada persiapan awal...contohnya macam ada rumah dengan ada kereta. senang la sikit bila2 apa perkara berlaku. dah tu, si isteri janganlah harapkan sangat pada si suami.then janganlah minta benda2 yang si si suami tak mampu.Ikut kemampuan......sesambil tu Kenalah give dan take....namenyer pun dah dok 'serumah' dan semua 'se...' segala perkara dah jadi tanggungjawab, kena pikul sama-sama.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

Abdullah83
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20739
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-12-05 14:08


terima kasih kepada semua rakan ukhwah yang bagi pendapat masing2... saya menghargai pendapat anda...
bagi saya pula...beli kereta juga. then kawin...dalam masa kawin tulah berbincang dengan isteri untuk membeli rumah...berpakat katakan....kalau beli kereta awal dan selalunya kita buat pinjaman selama 10 tahun...katan umur saya 23 tahun depan dan habis umur saya 33 tahun. dan lepas tu terus beli rumah...tak silap saya kalau buat pinjaman nak beli rumah lebih kurang 20 tahun. jdnya, umur kita masa tu dah 53 atau 54 tahun. belum pencen lagi. tak la menyusahkan anak2 kita nanti.itu pun kalau isteri tak kerja...kalau isteri kerja, berpakatlah untuk beli rumah...dan kalau rezeki lebih sikit, terpulanglah...kita ken buat perancangan dalam sesuatu hal....di samping kita membuat perancangan kenalah berusaha dan berdoalah kepada Allah SWT agar segala usahanya dimakbulkan dan diberkati....
al-maklum saja zaman sekarang ini..kereta dah jadi aset penting la pulak. selain untuk kegunaan kerja, ia juga boleh digunakan pada waktu2 kecemasan...
dan yang penting sekali niat kita. niat kita baik dan murni,bailah jdnya..dan niat tak elok, maka tak eloklah jdnya...betul tak? heheee....
semoga Allah SWT memberkati usaha kita semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abdullah83Profil   Hantar PM kepada Abdullah83   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 14:09


laa..kawin la best.murah rezeki.kongsi rezeki 2 orang tu..
kereta,bergantung kat keutamaan..penting sangat nak guna,beli lah ..rumah,sewa dulu tak apa,duk rumah famili dulu tak apa..
tak pun,Kalau dah beli kereta,beli yang besar.yang boleh muat tv,almari,katil,peti sejuk..ha,kan dah jadi rumah tu..umahku keretaku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 16:52


Assalamu'alaikum w.b.t...
Bagi ana kahwin dulu....apa yang penting sekarang ni kita nak kena ada pekerjaan dulu...beli kereta & rumah boleh dikemudiankan ....Kita kawin dulu....Kerana kahwin memurahkan rezeki nanti.....Apa yang penting kita boleh berdikari dulu iaitu jangan lagi bergantung kepada ibubapa. Contohnya dapat hidup sendiri tanpa bantuan ibubapa. Kemudian kahwin. selepas tu baru kita sama-sama fikir nak beli rumah & kereta. Pada pemerhatian ana, ana baca pendapat antum kebanyakannya masih tak boleh berdikari. Yang mana antumn masih mengharapkan tinggal dengan family & guna kenderaan parents. Alhamdulillah ana dah kerja & stay di rumah sewa. sekarang ana sdg mencari calon isteri. Sebab ana nak kahwin dulu. Apa pun ana dah ada motorsikal sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 17:02


Bagus tu, boleh tumpang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-05 17:07


Pada 27-12-05 13:40 , Nury posting:

!!! QUOTE !!!

Apa-2 kahwin dulu, insyallah dari perkahwinan tu ada rezeki untuk beli rumah, then beli kereta....sebab Allah akan murahkan rezeki orang yang kahwin ni.....kereta tu kemudian pun tak mengapa agaknya, biar bersusah naik moto dulu ke, sama-2 rasai susah senang bersama, baru lah real sebuah perkahwinan tu.....kalau masa dah kahwin kita dah prepare rumah dan kereta, tak pernah rasa susah, then mana tau bila Allah nak uji sikit masa dah kahwin kereta kena tarik ke apa, mesti ada masalh dengan pkahwinan tu, sebab dua-2 tak pernah merasai susah dalam pkahwinan.

Wallahualam.


Ya setuju tu, orang kata bila dah kawin rezeki semakin bertambah..tapi ada juga sesetengah orang lelaki dia kena beli kereta dulu, bukan apa..untuk kemudahan lepas kawin juga.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-12-05 17:11


...
Menurut apa yang anda tahu, apabila cukup syaratnya, kahwinlah.
Untuk beli kereta dan rumah, tidak disebut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

NAJIB_AE-ONE
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20964
Posting: 21
Dari: BUMI ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 17:11


kahwin lagi utama... tapi paling kurang dah ada pekerjaan dulu ok laa... dan family masing2 tak berkira sangat.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAJIB_AE-ONEProfil   Hantar PM kepada NAJIB_AE-ONE   Quote dan BalasQuote

sunlay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21369
Posting: 21
Dari: T P Garang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 17:40


mana-mana pun boleh asal mampu...... buat serentak lagi bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunlayProfil   Hantar PM kepada sunlay   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 20:19


:-) Assalamualaikum.....




    Kahwin dulu agaknya....sebab rumah dengan kereta ada rezeki dan kemampuan bolehla beli...tapi kalau tak kahwin banyak sangat nak kena jaga...just opinion... :-)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-05 21:05


tak tahu la chibi_maruko..tu apa yang ibu saya kata la....kalau nak fikir-fikir kan..ada jugak tulnye....sekarang ni ssh sikit nak cari laki2 yang ok...betul tak...takut jugak kan...payah la kaum kita nak buat pilihan cmni kan...tapi kalau ikutkn degil saya...saya nak fikir tentang kawin ni after 2nd degree nanti..hehehe..tak apa kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-05 21:46


bagi saya pula..rumah sewa dulu..lepas itu kumpul duit buat byr deposit kereta...mesti ada target nak hutang dengan bank berapa tahun...insya allah tengah rancang nak beli....

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 23:01


mungkin rumah dulu agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 00:32


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah semua bergantung kepada kefahaman tentang kehidupan itu sendiri. Sekiranya faham konsep matlamat dekat dan matlamat jauh dalam Islam insyaAllah dapat membuat prioritas menurut kefahaman tersebut.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Jangan anda hiraukan segala sesuatu yang tidak mampu anda selesaikan, sebagai penggantinya, curahkanlah waktu anda untuk berusaha memperbaiki segala sesuatu yang mampu anda perbaiki - dari Aidh bin Abdullah Al Qarni (KSA)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-12-05 00:58


em...saya rasa lah kan...bagi perempuan,kawin dulu lah agaknya cos nanti perempuan akan dinafkahkn oleh suaminya.so tak perlulah risau sangat pasal harta benda ni...

bagi lelaki...rasanya lebih baik cari pendapatan tetap dulu..stabilkn ekonomi then baru lah kawin...

tapi...tu semua pendapat saya saja..kalau silap tegur lah ye???
:roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 13:10


assalamualaikum... :-)
ranking saya:
1.kereta
2.kahwin
3.rumah

:-di :-di :-di

saya kena beli kerete dulu sebab mudah nak pergi kerja...
lepas dah kerja lama dan bersedia nak kahwin..saya akan kahwin..
lepas kahwin dan berkeluarga..baru beli rumah..sesuai tak???


:-di :-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-05 13:48


kereta
rumah
kahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 28-12-05 13:48


kereta
rumah
kahwin

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 15:23


1. IMAN
2. AMAL
3. KHAWIN

ps : khawin last sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-12-05 00:21


personally...naruto-san rasa better kahwin dulu....sebab ia mampu menundukkan nafsu....

kereta and rumah lepas kahwin....sama-sama harungi kesusahan and kegembiraan....sama-sama discuss untuk beli kereta and rumah....baru romantik sebab semua kerje dibuat bersama2...baru ada kenangan manis hidup berumahtangga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 11:10


kucing
kereta
kahwin
rumah kucing
rumah tuan dan puan kucing

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 12:14


bagi ana

kereta..


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

penjejak_iman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6679
Posting: 35
Dari: alam ruh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 12:22


kereta (nak buat pergi minang)
kawin
rumah
van :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For penjejak_imanProfil   Hantar PM kepada penjejak_iman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 00:05


mula2 kena ada kerja tetap dulu....

lepas itu kena ada transport, alaa... motosikal dulu pun tak mengapa, asalkan baru dan selesa....

lepas itu sewa la rumah dulu untuk sementara, ataupun tumpang kat rumah parent...

emm, kalau begitu, antara kereta, rumah dan kahwin, bagi saya kahwin dulu yang penting agaknya...

lepas itu barula fikir nak beli kereta dan rumah tu, kan dah kawin, kalau dua2 pun kerja maka semakin kukuhla kedudukan ekonomi rumah tangga...

antara kereta dan rumah, rasa2nya saya nak rumah dulu, kan dah ada motosikal, cukupla untuk sementara...

kalau tak pun beli rumah dan kereta serentak, macam mana... :-?

p/s: kalau terlalu konfius, buat saja ketiga2nya serentak, baru puas hati........... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-05 01:11


yang penting rumah.....

lepas itu kereta la...

dah lengkap baru la kawin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 10:03


bila akuu tanya kaunslor kat tempat saya kerja soalan ini..dia tanya balik..yang mana dulu nafsu kamu terasa nak sangat-sangat, ambil yang tu dulu la..nafsu ni tada otak dan boleh menghilangkan otak..bila otak dah hilang ..manusia sanggup merompak..merogol membunuh untuk dapatkan benda kecik saja...jadi kalau dah mampu, bagi saja lah apa yang nafsu kamu nak dulu sebagai makanan otak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 22:20


1. Rumah
2. Kereta
3. Kahwin

Tapi yang paling penting dari yang tiga ni..hehehe ilmu rumahtangga...;)

Betul tak sahabat2 sekalian???

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 12:13


kereta,rumah, kahwin
semua pakai duit
kereta dengan rumah boleh buat pinjamn bank
kawin kena sedia cash money
tapi downpayment kereta dengan rumah beribu2 jugak
so kena bijak menguruskn duit untuk ketiga2 keperluan ini
kena solat istiqarah ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 12:16


kita minum duluuuuu!!!!! susu dumex penuh krim!! heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 14:25


kalau saya..di beri pilihan..saya pilih kerjaya dulu...
rumah,kereta, kawin akan menyusul selepas tu...
bina kerjaya dulu..bantu keluarga dan adik2..baru fikir soal diri pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 14:28


1.kalau ana bina tiang dulu (agama, kerja dan duit)
2.pas tu ana buat rumah (isteri solehah, anak dan 3 keperluan utama)

ps : baru hidup sempurna! hahahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 15:00


beli kereta dulu lah... baru kahwin
saya yang tengah study ni pun nak beli kereta...
apalagi orang yang dah berkahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 15:04


beli kereta bukan sunnah
khawin dulu lepas tu bincang dengan isteri
collect duit
kongsi2 dan belilah kereta tu! :-P
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 03-01-06 15:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 03-01-06 15:17


Pada 03-01-06 15:04 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

beli kereta bukan sunnah
khawin dulu lepas tu bincang dengan isteri
collect duit
kongsi2 dan belilah kereta tu! :-P


Daripada Saad bin Waqqas dinyatakan bahawa Rasulullah s.a.w ada bersabda yang bermaksud: Kebahagiaan anak Adam itu ada tiga, manakala kecelakaannya juga ada tiga. Sesetengah daripada kebahagiaan anak Adam itu ialah isteri yang soleh, tempat tinggal yang baik dan kenderaan yang elok. Dan sebahagian kecelakaan manusia itu ialah isteri yang jahat, rumah yang buruk dan kenderaan yang buruk. Hadis riwayat Ahmad.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:20


kalau mengikut apa yang anta tanya....ana rasa....

:-di rumah
:lol: kereta
:-P kawin

ini pendapat ana laaa....saudara/i semua macam mana....?? :roll: /


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 22:42


Pada 03-01-06 15:17 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Daripada Saad bin Waqqas dinyatakan bahawa Rasulullah s.a.w ada bersabda yang bermaksud: Kebahagiaan anak Adam itu ada tiga, manakala kecelakaannya juga ada tiga. Sesetengah daripada kebahagiaan anak Adam itu ialah isteri yang soleh, tempat tinggal yang baik dan kenderaan yang elok. Dan sebahagian kecelakaan manusia itu ialah isteri yang jahat, rumah yang buruk dan kenderaan yang buruk. Hadis riwayat Ahmad.
dalam hadith ni ketiga2 pun disebut, jangan dok highligt satu saja :lol:

tapi kahwin (isteri solehah) didahulukan, Kenapa...? :-? fikir sendiri... cluenya, antara ketiga2 itu yang mana anda paling sayang...

p/s: dalam satu hadith yang lain, ditambah satu lagi menjadi 4 perkara, iaitu jiran yang soleh...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-01-06 00:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 04-01-06 22:57


Pada 04-01-06 22:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-01-06 15:17 , Martyr posting:

!!! QUOTE !!!

Daripada Saad bin Waqqas dinyatakan bahawa Rasulullah s.a.w ada bersabda yang bermaksud: Kebahagiaan anak Adam itu ada tiga, manakala kecelakaannya juga ada tiga. Sesetengah daripada kebahagiaan anak Adam itu ialah isteri yang soleh, tempat tinggal yang baik dan kenderaan yang elok. Dan sebahagian kecelakaan manusia itu ialah isteri yang jahat, rumah yang buruk dan kenderaan yang buruk. Hadis riwayat Ahmad.
dalam hadith ni ketiga2 pun disebut, jangan dok highligt satu saja :lol:

tapi kahwin (isteri solehah) didahulukan, Kenapa...? :-? fikir sendiri... cluenya, antara ketiga2 itu yang mana anda paling sayang...

p/s: dalam satu hadith yang lain, ditambah satu lagi menjadi 4 perkara, iaitu jiran yang soleh...


fahami kehendak kawan kita tu dulu cik abang.... jangan semborono ckap sesedap mulut...


beli kereta bukan sunnah
khawin dulu lepas tu bincang dengan isteri
collect duit
kongsi2 dan belilah kereta tu!



ini kawan kita posting so.. sebab tu di highlightkan kenderaan.. ye.. hati hati bercakap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 23:06


maafla kalau terasa, saya tak bertujuan nak mengata kat siapa2...

tapi saya setuju juga dengan apa yang dikatakan itu, iaitu bahawa kereta itu bukan sunnah, sebab kalau nak dikatakan kenderaan yang elok itu adalah sunnah, tak semestinya kereta sahaja, motosikal pun kenderaan juga... yang penting keselesaan...

hemm, dalam keadaan macam ni terpulanglah kepada individu untuk menilai yang mana perlu dipercepatkan, antara kahwin, kereta dan rumah... tengok situasi masing2...

tapi kalau dah ada calon tu baik dipercepatkan ikatan yang sah terlebih dahulu, takut berlaku benda2 yang tak elok pula nanti...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 05-01-06 07:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 04-01-06 23:32


1-kereta-senang nak commute pergi workplace-potential career buliding tool, also represents quite a firm financial ground. Tells people that you are ready to carry a further challenging responibility.
2-kahwin
3-rumah-boleh sewa dulu, in fact banyak newlyweds yang rent dulu dan then later figure out rumah mana nak beli, I mean how could u possibly buy a house without consent from the one who you are going to spend the rest of your life with.

Heh, anyway this is very theoretical. Real situation might affect some of my very personal theories. Belanja kahwin pun can be quite perceived as a big investment, mahal jugak kan in present days. Jadi tepuk dada tanya selera la. Weight every choice and possibility and probable consequences.

Tidak bermaksud nak critic sesiapa. Very personal opinion as some ppl can get very emotional.

Betulkanlah kalau ada yang salah. Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 23:32


Apa yang paling penting bagi ana nak kena ada kerjaya dulu...
Apabila ada kerjaya maka yang lain2 tu bolehlah disempurnakan...
Buatlah pertimbangan mengikut kemampuan sendiri (beri keutamaan mengikut tuan punya diri) kerana pandangan kita berbeza...
dalam bab agama ini kita nak kena hati2 bila bercakap.
==================================
Tegur menegur adalah amalan mulia

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 04-01-06 23:48


assalamualaikum....
hm..antara 3 tu yang paling diperlukan ialah kereta..
bila dah ada kenderaan senang nak ke office ke,mana-mana la...
tak payah susah2 nak tunggu bas,nak minta ayah anta...
lepas itu kawin...hehe :-di
rumah kemudian..dah kawin baru cari rumah dengan suami..
tak ada rumah sendiri pun tak apa..sewa pun ok...
lepas itu tu baru la discuss nak beli rumah..tunggu cukup duit la kan..
ni cuma pendapat saya la.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 10:57


bagi saya,saya penting kan kereta lah...
sebab kalau kita ada kereta senang sikit nak bergerak..
kawin lambat sikit pun tak apa...
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 06:05


ada duit saya akan kawin dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-06 06:33


akwa nak kahwin..saya mungkin akan beli kereta dulu.tapi kalau dah sampai tahap wajib kahwin, dahulukan la kahwin..demi mengelakkan daripada maksiat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 06:55


betul ke duhai ibn_wanza...entah2 ibu_wanza yang kawin dulu...kuang2

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 06:56


tapi jangan lupela ajak saya bila kawin nanti...
bila dah tunang tu kenela bagitahu ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 23:18


iman dan ilmu


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 11:40


pada pendapat saya,beli kereta dulu,senang nak pergi kerja atau ke mana mana saja,yang kedua beli rumah,kumpul harta sikit sikit,lastly baru fikir bab kawin.. :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 11:43


Pada 22-01-06 11:40 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat saya,beli kereta dulu,senang nak pergi kerja atau ke mana mana saja,yang kedua beli rumah,kumpul harta sikit sikit,lastly baru fikir bab kawin.. :-P



ana rasa umur dah jauh baru dapat semua tu agaknya!
erm benda ni semua bukan sunnah Nabi yang buat dulu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

bainiey
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22979
Posting: 14
Dari: damansara tropicana

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-06 03:03


Pada 27-12-05 01:01 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

senang2 orang perempuan sedekahkan sajelah kereta dan rumah tu kat orang lelaki, lagi cepat mereka boleh pinang anda......... :lol:

p/s: jangan marah ye......... :-P



assalamualaikum..

pada pendapat hamba yang kerdil ini, rasanya patut beli kereta dulu.. sebab senang nak bergerak untuk urusan dunia dan akhirat.
rumah melabur sikit-sikit.

lepas itu insyalllah kawin Kalau dah ada rezeki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bainieyProfil   Hantar PM kepada bainiey   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 06:39


assalamualaikum...

tak ada rumah macam mana nak ada tangga (rumah + tangga)

hehehe :)

jangan marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 06:45


assalamualaikum...

pada pandangan saya lah...kita kena lihat kepada kepreluan semasa kita...kalau rasa dah tahap kena kawin,saya utama kan kawin dulu..tapi bagaimana pun saya kena bekerja dulu kerana nak memberi nafkah kepada orang rumah saya...

kadang-kadang terfikir nak beli kereta dulu juga sebab memang mudah untuk urusan...kemudian nak sediakan rumah dulu untuk permaisuru hati saya...

apa-apa pun kita kenalah bijak merancang apa yang terbaik buat kita dimasa akan datang...kemudian kita serahkan lah kepada ALLAH..

wassalam...

p/s : rancang lah segala apa yang kita hendak lakukan dengan sebaiknya,kerana perbuatan tanpa dirancang kurang sempurna jadinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172714 saat. Lajunya....