Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 57 minit yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: TANDA-TANDA AWAL KANSER


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» TANDA-TANDA AWAL KANSER

Please Mendaftar To Post


Oleh TANDA-TANDA AWAL KANSER

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 09:00


cancer- adalah penyakit chronic yang di sebabkan oleh abnormality cell. penyebab utama penyakit ini adalah pertumbuhan cell yang tidak berhenti. faktor yang penyebab kanser adalah seperti bahan2 carcinogenic, sinaran radiasi, mutasi gen, dsb. terdapat 2 jenis utama cancer- benign and malignant. benign cell adalh jenis cancer yang tidak merbahaya sepert ketuat dsb, manakala malignant pula adalah jenis yang membawa maut. rawatan kanser- sinaran, electric current, chemotherapy, pembedahan. hanya cancer peringkat 1 & 2 yang diketahui dapat dirawat. cancer peringkat 3 &4 biasanya berakhir dengan kematian..simptom awal cancer.

(1) Kanser pangkal rahim (cervix cancer) - sebarang lelehan atau pendarahan yang luarbiasa, sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.

(2) Kanser payudara (breast cancer) - bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada.

(3) Kanser usus besar (large intestine) - perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.

(4) Kanser paru-paru (lung cancer) - batuk kuat berterusan, batuk berdarah (warna merah garang - scarlet), nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.

(5) Kanser perut (- hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan yang tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.

(6) Kanser limpa - sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

(7) Kanser ovari (ovarial cancer) - haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yang melampau, suara menjadi lebih mendalam.

(8) Kanser otak (brain cancer / tumour)- sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.

(9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

(10) Kanser darah (leukimiea) -letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).

(11) Kanser tekak (laryng)- suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.

10 PENYEBAB UTAMA KANSER
-------------------------------
(1) Makanan (diet)
(2) Tembakau
(3) Alkohol
(4) Radiasi
(5) Sinaran cahaya matahari
(6) Pekerjaan
(7) Pengambilan ubat
(8) Pencemaran air dan udara
(9) Perokok yang tidak aktif (passive smoker)
(10) Keturunan (genetic)

TEH DAN KANSER Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan enzim sistem "detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.

DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA
(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
(2) Hindari makanan ringan yang masam
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil
------------------------------------------------------------------------------
mencegah lebih baik dari merawat!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 18:28


Pada 25-12-05 09:00 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!



DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA
(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
(2) Hindari makanan ringan yang masam
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil
------------------------------------------------------------------------------
mencegah lebih baik dari merawat!!!!!!!!




diet mencegah sikit punya baik. tapi rakyat malaysia ni ada ke yang faham bahasa. antara makanan dipilih makanan segera seperti kfc, mcd dan so on. makanan bergoreng kedai mamak, nasi goreng, mee goreng dan so on. biasanya artikel macam ni dibaca bila dah sakit, baru nak usaha hindari. sebelum sakit takmo ingat. bila sakit komplen bayaran perubatan mahal, komplen doktor tak ada kat Malaysia. bijak sungguh rakyat Malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 25-12-05 21:05


terima kasih atas info yang sangat berguna ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 14:34


diet mencegah sikit punya baik. tapi rakyat malaysia ni ada ke yang faham bahasa. antara makanan dipilih makanan segera seperti kfc, mcd dan so on. makanan bergoreng kedai mamak, nasi goreng, mee goreng dan so on. biasanya artikel macam ni dibaca bila dah sakit, baru nak usaha hindari. sebelum sakit takmo ingat. bila sakit komplen bayaran perubatan mahal, komplen doktor tak ada kat Malaysia. bijak sungguh rakyat Malaysia.
------------------------------------------------------------------------------------------
sendiri mahu ingat....kesihatan anda ditangan anda

“ВАШЕ ЗДАРОВЬЕ В ВАШИХ РУКАХ”

"Sesungguhnya Allah tidak akan merubah sesuatu kaum itu sehingga mereka merubah keadaan diri mereka"

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-12-05 15:53


assalamulaikum.........
kalau ditakdirkan nak kena kanser,jaga makan macam manapun tetap akan kena.cuma berdoa sahajalah senjata yang ampuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 21:36


tawakkaltu 'alallah.....
p/s: ana hantu kopi....tak boleh tinggal kopi

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-12-05 22:03


Pada 27-12-05 21:36 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

tawakkaltu 'alallah.....
p/s: ana hantu kopi....tak boleh tinggal kopi


ish2..jangan jadi hantu...takut!


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 23:20


i mean coffee addict...nak buat study...jaga malam. bukan hantu yang ngacau orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 19:34


syukran info yang menarik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

AsSyahid_Muhammad_Hafidz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22628
Posting: 9
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:55


Setelah mengetahui punca kanser maka bagaimanakah jalan penyelesaiannya?...

Selesaikanlah dengan menenangkan fikiran iautu dengan jalan sabar dan solat. Sesunggahnya kapi mendapati 2 sebab utama punca kanser biarpun para doktor moden tidak menemukannya. iaitu
1) orang yang terlalu banyak memendam perasaan sebab tak redha hukum Allah. sebagai cntoh, orang yang dimadu.
2) faktor genetik

Rawatan kanser melalui herba adalah dengan mengambil Herba Shark Cartiledge @ Mahkota dewa. Tapi rujuklah pada yang arif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsSyahid_Muhammad_HafidzProfil   Hantar PM kepada AsSyahid_Muhammad_Hafidz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095291 saat. Lajunya....