Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 40 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kegembiraan pemerintah atas kejayaan formula sains dan matematik dalam bahasa inggeris


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kegembiraan pemerintah atas kejayaan formula sains dan matematik dalam bahasa inggeris

Please Mendaftar To Post


Oleh Kegembiraan pemerintah atas kejayaan formula sains dan matematik dalam bahasa inggeris

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 00:56


Assalamualaikum.

Beberapa minggu selepas konvensi dikeluarkan oleh beberapa badan NGO dan parti politik agar pembelajaran subjek sains dan matematik dalam bahasa inggeris dikaji semula, keputusan PMR bagi tahun 2005 baru-baru ini seolah-olah telah membuktikan bahawa perlaksanaan tersebut telah berjaya sekaligus menangkis telahan bahawa perlaksanaan pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris akan menjejaskan prestasi kedua-dua subjek penting tersebut.

Maka jadilah ianya tajuk utama akhbar-akhbar nasional untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa apa yang kerajaan laksanakan selama ini berjaya. Tidak setakat itu pelbagai kolum dalam akhbar memperkatakan tentang pencapaian yang mereka anggap luar jangkaan ini hinggakan sudah ada cadangan agar pada tahun 2008 dilaksanakan terus soalan peperiksaan dalam bahasa inggeris sepenuhnya.

Jadi tidak hairanlah bagi kita mengapa perlaksanaan tersebut tidak menjejaskan pestasi pelajar kerana bentuk soalan dan jawapannya dibuat dalam pilihan dwi bahasa iaitu soalannya dalam bahasa melayu dan bahasa inggeris dan pelajar boleh membuat pilihan sama ada menjawab dalam bahasa inggeris atau pun melayu. Dan oleh kerana adanya pilihan maka di dapati hanya satu pertiga dari bilangan calon PMR memilih untuk menjawab dalam bahasa inggeris. Menunjukkan bahawa majoriti pelajar lebih selesa menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa pengantar. Tambahan lagi kebanyakan pelajar yang memilih untuk menjawab dalam bahasa inggeris adalah terdiri daripada pelajar-pelajar bukan melayu dan pelajar yang hidup dibandar-bandar besar berbanding majoriti pelajar melayu yang tinggal di desa yang belajar di sekolah yang serba kekurangan.

Jadi ianya kurang tepat untuk menunjukkan bahawa perlaksanaan ini sudah berjaya sedangkan ianya belum dilaksanakan sepenuhnya. Jika ianya dilaksanakan sepenuhnya iaitu seratus peratus soalan dalam bahasa inggeris, saya percaya prestasi pelajar dalam PMR dan peperiksaan yang lain akan merudum. Mengikut apa yang diceritakan sendiri oleh seorang guru yang terlibat dengan perlaksanaan ini, sebenarnya kebanyakan guru tidak mengajar dalam bahasa inggeris seperti yang diarahkan, malahan guru tersebut mengaku bahawa dia sendiri kurang mahir mengajar dalam bahasa inggeris.

Jadi perlaksanaan ini tidak memberi banyak manfaat melainkan berlakunya pembaziran dan kesulitan kerana banyak buku-buku teks dan buku-buku kerja latihan yang perlu ditukar sedangkan perlaksanaannya masih belum sempurna. Jika mahu dikatakan bahawa baiknya perlaksaan ini dalam jangka panjang adalah supaya pelajar dapat membiasakan diri dengan pembalajaran di universiti yang kebanyakan buku rujukannya dalam bahasa inggeris, ianya berbalik semula kepada kelemahan agensi perterjemahan negara yang masih gagal untuk menterjemahkan buku-buku dari pelbagai bidang ilmu ke bahasa melayu. Dan seperti yang selalu saya sebut sebelum ini kalaupun perlaksanaan ini benar-benar berjaya, ianya tetap tidak harus diteruskan kerana ini adalah soal kedaulatan bahasa melayu sebagai bahasa yang diiktiraf sebagai bahasa penyampai pelbagai bidang ilmu sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar


Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:03


bagi saya tak berjaya pun, buat malu tu adala sebab terlalu menyanjung bahasa asing................. :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tumpang_lalu
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21410
Posting: 10

ireland  


posticon Posting pada: 25-12-05 05:28


ramai yang lulus.. maksud lulus ialah student dapat A, B, C atau di.. kalau dapat 8 di pun lulus juga,..
yang ambik PMR bukan budak kat KL saja.. kat Mukah, Sarawak.. Kuala Lipis,..
maksudnya student yang kat pedalaman tak dek asas kuat lagi untuk jawab periksa dalam BI.. kalau setakat dapat di.. student tu pun malu juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpang_laluProfil   Hantar PM kepada tumpang_lalu   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 11:18


benda ni adalah usaha jangka panjang

takkan tup-tup saja nak 100% pelajar guna english untuk jawab.bagi saya 1 apa tiga guna BI adalah petanda yang baik bahawa students boleh menerima english sebagai bahasa sains dan matematik.ini adalah projek yang relatively baru diperkenalkan, jadi nak tengok kesannya mestilah ambil masa

di kalangan guru2 pun surely ambil masa.takkan tiba-tiba saja nak expect cikgu2 semua pandai ajar dalam BI.slow2 aa.nanti dah lama biasa aa tu.

students kat Mukah,Marudi ? mungkin sekarang mereka tak mampu lagi jawab dalam english sepenuhnya.memang expectedla,sebab tu sistem yang ada sekarang sistem dwibahasa.bila dirasakan students secara amnya dah bersedia nak jawab dalam inggeris,tukarla kepada all english.its a gradual process and i cant see why certain people look at it negatively.

apa salahnya pandai sains dan math dalam BI? mentang2 la tak suka kerajaan projek yang positif pun dipandang negatif

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 14:04


lulus sebab gred dia turun macam spm tahun lepas sebenarnya mncatakn penurunan yang sangat-sangat besar jadi menteri tpaksa buat hujag cover sebab nak jaga imej kementerian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 25-12-05 15:36


apa-apa pun yang jadi..naik ke..turun ke..peratus lulus tu..
takkan diubahnya..ke bm balik.
macam mana tah nasib budak2 pedalaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

tumpang_lalu
Warga Rasmi
Menyertai: 24.12.2005
Ahli No: 21410
Posting: 10

ireland  


posticon Posting pada: 25-12-05 21:21


student bukan melayu kemungkinan besar jawab dalam BI.. selagi dwibahasa ada.. majoriti akan jawab dalam BM.. Kenapa tak buat dalam BM saja terus?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpang_laluProfil   Hantar PM kepada tumpang_lalu   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 21:43


Saya rasa elok juga dibuat pengajaran SN/MAT dalam bahasa inggeris ...dengan itu akan dapat meningkatkan penguasaan BI dikalangan rakyat negara ini.BI ni penting dalam dunia tanpa sempadan ini ....dengan penguasaan BI yang lebih baik kita mempunyai banyak perluang dalam kerjaya ........ nak buat bisness di peringkat antarabangsa pun lebih mudah.
Begitu juga halnya dengan B.Arab ...di sekolah2 agama ....subjek agama elok digunakan BA kerana dengan ini boleh menambah penguasaan mereka dalam BA.Kalau ajar dalam BM ....mudah faham ...tapi untuk jangkan panjang ...untuk mendalami lagi agama tentu perlulan kemahiran lebih dalam BA.
Soal kedaulatan BM tu perlu korbankan sikit la ...sebab ada manfaat lain ......tapi BM masih perlu diberi keutamaan dalam pengajaran kebanyakkan subjek dan dalam apa-apa upacara rasmi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 23:14


malaysia hilang identiti

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 02:12


Pada 25-12-05 11:18 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

apa salahnya pandai sains dan math dalam BI? mentang2 la tak suka kerajaan projek yang positif pun dipandang negatif

bukan sebab anti kerajaan, saya pun rakyat Malaysia juga...

tapi, saya ni pun asalnya budak kampung, saya nampak macam mana adik2 saya yang sekolah rendah tu, belajar matematik dalam bahasa inggeris, dia tak faham pun apa yang dia belajar, cuma boleh kenal angka saja...

memang elok membiasakan bahasa inggeris untuk tujuan2 tertentu, tapi jangan sampai hilang jati diri kita sebagai orang Melayu, lebih2 lagi sebagai umat Islam...

kita kena ingat bahawa belajar bahasa Arab itu lebih penting dari belajar bahasa Inggeris, kalau nak cakap pasal hukum, hukumnya dah sampai ke tahap wajib belajar bahasa Arab bagi setiap umat Islam...

kejayaan pelajar tu tak tahu setakat mana lagi, sebab kerajaan dan kementerian boleh turunkan graf mereka untuk meningkatkan pencapaian student dalam exam, lainla kalau diberitahu markah sekian2 baru boleh percaya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 26-12-05 02:25


Pada 26-12-05 02:12 , ibnu_musa

memang elok membiasakan bahasa inggeris untuk tujuan2 tertentu, tapi jangan sampai hilang jati diri kita sebagai orang Melayu, lebih2 lagi sebagai umat Islam...





ermm...kalau belajar base ingeris boleh menghilang kan jati diri sbagai orang melayu ke....pada saya...memang baguslah membiasakn base ingeris ni...supaya kita senang berinterkasi dengan masyarakat yang berbilang bangsa di negara kita...senang juga untuk berdakwah dengan orang yang bukan melayu...sebab mereka tak faham base melayu...
hanya sekadar pendapat dari saya....


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 14:45


tak perlu la saya jawab lagi perkara2 yang berrulang sebab dah banyak forum terdahulu bincang pasal ni. rujuk balik la. cuma saya nak bagitau jika pas cadang matematik dalam bahasa arab dalam sains dan math pun saya akan tentang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-05 00:34


Pada 26-12-05 02:25 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!






ermm...kalau belajar base ingeris boleh menghilang kan jati diri sbagai orang melayu ke....pada saya...memang baguslah membiasakn base ingeris ni...supaya kita senang berinterkasi dengan masyarakat yang berbilang bangsa di negara kita...senang juga untuk berdakwah dengan orang yang bukan melayu...sebab mereka tak faham base melayu...
hanya sekadar pendapat dari saya....




sapa suruh mereka tak faham bahasa melayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 00:35


entahlah, sekarang ni banyak berlaku orang Cina & India yang tak reti cakap bahasa Melayu kat Malaysia ni, sedangkan mereka ni rakyat Malaysia............. :-?

kat tempat kerja saya pun ada orang yang jenis macam ni...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-05 00:45


siapa kata kalau gna bahasa inggeris maka akan hilang jati diri kita??jati diri takkan hilang andai kita sendiri yang exam'hlgknnya..pokok pangkalnye diri sendiri...ini baru dibuat belajar math dan english dalam BI..bagaimana kalau dia suruh belajar semua istilah sains dalam bahasa latin espcly pada sbjk bio??baru semput semua orang..xkisahla bdak pedalaman atau bandar..
saya pun bdak kampong juga..tapi tuk berjaya bukan saja usaha guru saja yang plu ada..pelajar sendiri pun perlu mainkn peranan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-12-05 02:36


...
Erm, dekat sini pun ramai yang 'rojakkan' bahasa Melayu.
Mungkin sebab suda kuasai kedua-dua bahasa.

P/S: Suka tengok bangsa Eropah yang sayangkan bahasa mereka.
Di tempat ana, sangat normal jika anda lihat orang ramai bermain teka silang kata di mana-mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-05 09:05


Pada 27-12-05 00:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

entahlah, sekarang ni banyak berlaku orang Cina & India yang tak reti cakap bahasa Melayu kat Malaysia ni, sedangkan mereka ni rakyat Malaysia............. :-?

kat tempat kerja saya pun ada orang yang jenis macam ni...




kalau macam ni, dah mencabar kedaulatan bahasa melayu. lagi nak buat subject bahasa english. lepas tu semua orang tak tau lagi wujud bahasa melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 10:28


Pada 27-12-05 09:05 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-12-05 00:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

entahlah, sekarang ni banyak berlaku orang Cina & India yang tak reti cakap bahasa Melayu kat Malaysia ni, sedangkan mereka ni rakyat Malaysia............. :-?

kat tempat kerja saya pun ada orang yang jenis macam ni...




kalau macam ni, dah mencabar kedaulatan bahasa melayu. lagi nak buat subject bahasa english. lepas tu semua orang tak tau lagi wujud bahasa melayu


Lama-lama bahasa melayu akan pupus kat Malaysia ni. hahahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-05 11:50


pada ana kelulusan itu boleh dibuat2 kerana mereka yang boleh ubah mana keputusan itu nampak elok dan lulus semua...tak pernah kah terfikir macam tu??

untuk membuktikan kejayaan mereka...kerajaan dapat turunkan gred untuk lulus...boleh saja semuanya kan Malaysia itu boleh..

tapi pada hakikatnya tak ramai yang dapat keputusan terbaik ...

apa-apa pun ana tetap tidk setuju..lebih baik tingkatkan penguasaan terhadap bahasa Inggeris itu sendiri...dari belajar matematik dan sains dalam bahasa inggeris...kerana pemahaman perlu dalam bahasa sendiri...kita fikir dalam bahasa kita...itu yang terbaik...

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 13:50


akan bertambahlah jurang pelajar bandar dan luar bandar..... yang maju semakin maju yang mundur semakin mundur....yang kaya semakin kaya yang miskin semakin miskin.......nak petik buah mangga tapi panjat pokok durian...ni la pasal....lupa pada bahasa ibunda...yang dikejarnya hanyalah kemajuan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 14:26


tengok sendiri negara jepun......
mereka lebih mengagungkan dan memartabatkan bahasa ibunda mereka.....
mengapa negara kita nak gunakan bahasa negara asing???????
tak bolehkah memartabakan bahasa sendiri????
itu lebih membanggakan dari menggunakan bahasa asing.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 14:38


.... dan di Asia Tenggara ini, negara yang paling miskin ialah Filipina di mana hampir semua rakyatnya fasih berbahasa English.

Di katakan Thailand adalah negara paling maju di Asia Tenggara, yet nak cari orang yang boleh bertutur bahasa English macam nak cari jarum di hutan.

Jepun, Korea, German, Perancis, negara-negara Eropah lain tak mengamalkan Bahasa Inggeris... yet sangat2 maju.

Di mana buktinya bahasa Inggeris adalah bahasa kemajuan? Dan bahasa Melayu dalah bahasa kemunduran? Di mana buktinya?

Murid sekolah jadi mangsa "percubaan" dan peluang mencari "publisiti" -- sejak dulu, kini dan selamanya.

PS: Nampak tak penurunan dalam PMR tahun ini? Mangsa pertama percubaan penggunaan Bahasa Inggeris dalam Matematik dan Sains.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 15:56


Betul tu abang kang!, saya beri sokongan padu pada kenyataan ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 28-12-05 00:05


Pada 27-12-05 00:34 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-12-05 02:25 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!






ermm...kalau belajar base ingeris boleh menghilang kan jati diri sbagai orang melayu ke....pada saya...memang baguslah membiasakn base ingeris ni...supaya kita senang berinterkasi dengan masyarakat yang berbilang bangsa di negara kita...senang juga untuk berdakwah dengan orang yang bukan melayu...sebab mereka tak faham base melayu...
hanya sekadar pendapat dari saya....




sapa suruh mereka tak faham bahasa melayu.



kalau kita taknak belajar base mereka...tkkn mereka nak belajar base kita...saya rasa...dalam perkara ni..kita kena bertolak ansur...
sekadar pandangan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 28-12-05 12:38


Pada 27-12-05 14:38 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

.
Di mana buktinya bahasa Inggeris adalah bahasa kemajuan?


hampir semua buku2 rujukan untuk perubatan,kejuruteraan dan sebagainya adalah dalam bahasa inggeris dan ditulis oleh orang inggeris.dan dalam bidang research,kita masih jauh ketinggalan berbanding english speaking countries.cuba bilang berapa banyak nobel prize winner untuk medic,fizik daripada english speaking countries,dan berapa banyak nobel prize winner kita? zero.

sudah tentu negara2 lain pun banyak yang setanding,tapi takkan nak belajar semua bahasa mereka.lagipun kita jauh lebih familiar dengan bahasa inggeris berbanding bahasa2 lain.

ini bukan bukti2 konkrit,tapi mesti ada kalau yang boleh diambil kan?

kalau takat belajar bahasa mereka untuk diadaptasikan demi kemajuan diri sendiri,saya rasa tak banyak salahnya.cuba sudah tentu pelan ini akan mengambil masa,takkan dapat kita lihat tiba2 semua student pandai english dalam masa setahun dua projek ini dilaksanakan.

siapa kata student kampung tak boleh berjaya.saya sendiri dari area kampung hang tuah dan sekarang belajar medic kat UK.mungkin tahap ni tak seberapa mana,tapi bagi saya dah cukup bersyukur.asalkan ada usaha gigih dan dibantu semua pihak,ditambah dengan doa dan tawakal,kita boleh berjaya,insya allah.

p/s thailand paling maju di asia tenggara eh? even lebih daripada singapura?selama ni ingatkan singapura kat asia tenggara dan paling maju....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:07


Saya masih lagi berpendapat ada baiknya subjek mat/sn diajar dalam BI.Penguasaan BI penting bagi pelajar Malaysia.Kita tidak boleh bandingkan kita dengan jepun,jerman dan perancis kerana mereka adalah negara pencipta teknologi ....lagi pun macam jepun mereka dah maju sejak dulu lagi ......dan sekarang mereka dah cukup berdikari.Mereka semua tak bergantung kepada pelaburan asing untuk dapatkan teknologi ...mereka mampu buat sendiri.Tengok saja di jepun berapa sangat syarikat asing dok di negara mereka berlainan dengan kita kat Malaysia ...kita sangat bergantung kepada perlaburan asing untuk dapatkan teknologi&modal.Cuba perhatikan kepada artikel ni:
Malaysia's industrialization process started in the 70's and gathered pace in the 80's and 90's. However, unlike Japan, Korea and Taiwan where local companies were deeply involved in the industrialization programme, Malaysia was dependent mainly on foreign direct investment (FDI).

.....kemajuan syarikat di Malaysia juga ada kaitan dengan penguasaan BI rakyatnya:
As to why Malaysia, a small country with a multiracial and multi religious population of 25m people, has a disproportionate number of world class companies in the Islamic world? The reasons could be:
1. Malaysia had a relatively educated population and the government and the private sector (by establishing twinning programs with Western universities) continued to invest in education. The widespread use of English and its establishment as the main medium of communication in the business world ensured that the population was wired to the world. The presence of a skilled and educated workforce is essential in building world class companies.

.....betul la kita perlu pertahankan jati diri kita .....tapi di sini kita ada sebab untuk buat begitu.Lagi pun hantar pelajar ke luar negara memakan belanja yang cukup besar ....lebih baik tingkatkan penguasaan Bi di negara sendiri.Tapi sebahagian besar subjek perlu diajar dalam BM sebab untuk kekalkan jati diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:18


!!! QUOTE !!!


Di katakan Thailand adalah negara paling maju di Asia Tenggara , yet nak cari orang yang boleh bertutur bahasa English macam nak cari jarum di hutan.


Erm... abang kang mana apat fact ini? Jangan main ikot sedap saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-05 10:38


baguslaa cuba terapkan penggunaan English dari awal...

bukannya ditinggalkan terus Bahasa Ibunda

dua2 kita utamakan

lepas itu kalau boleh terapkan sekali bahasa Arab, bahasa al-Quran

seimbang semua dunia akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 15:25


Kenapa ok mengagungkn bhsa pnjajah sedangkan jepun,china,perancis,jerman dengan korea boleh maju dengan bhasa sendiri bhsa inggeris bukan penentu kemajuan pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 15:33


kita lihat pulak negara yang menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa rasmi, adakah mereka juga pencipta teknologi? adakah mereka ,maju setaraf jepun?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 16:05


Takkan melayu hilang di dunia, tapi kalau matematik dan sains nak ajar dalam bahasa inggeris, bahasa melayu tak hilang ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 19:08


Ana sebenarnya tak setuju ianya dibuat dalam BI...
Bukannya apa ...budak bandar kira oklah...macam mana pula dengan yang di luar bandar... Mereka yang diluar bandar ketinggalan...Bukan sahaja dalam sub ject BI & math//// malah yang lebih membimbangkan ialah dalam BI itu sendiri.... Ini berlaku kerana kurangnya kemudahan di luar bandar... yang paling utama kekurangan guru BI di luar bandar.....

Pernah terjadi kepada ana waktu ting. 5 tiada guru BI kerana guru bertukar sek. So, ana yang tak pernah lulus BI pun study sendiri, Alhamdulillah ana lulus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 02-01-06 21:10


Nak bagi pendapat sikit... untuk mengangkat bahasa ibunda kita perlu belajar bahasa inggeris. bila kita dah berjaya, masa itu la kita martabatkan bahasa ibunda. contohnya, bila jumpa klien kita sengaja cakap bahas melayu w/pun kita reti nak Bi. itu caranya nak martabatkan bahasa ibunda. kalau setakat bertegas nak kekal dalam bahasa ibunda, takkan bawa ke mana.

Jepun memang amat menganggungkan bahasa mereka. itu memang diakui ramai. tapi perlu diingat! sejak dari dulu lagi rakyatnya sentiasa mengalih bahasa buku-buku asing ke dalam bahasa mereka. maka, mereka tak ada masalah untuk belajar. benbanding dengan Malaysia masih amat kekurangan buku yang dialih bahasa ke dalam bahasa melayu...

jadi, kalau kita tetap dengan bahasa melayu macam mana kita nak belajar? kalau ikutkan, saya jeles dengan adik2 yang belajar math dan sains dalam bahasa inggeris. banyak terms2 yang digunakpakai mampu menyenangkan mereka kelak. saya pun bukan berasal dari bandar besar, tapi masih mampu menguasai bi dengan baik..


tepuk dada tanya Iman... apa sebenarnya jalan penyelesaian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-01-06 22:39


saya sebagai murid pioneer menggunakan silibus bi, 1st time belajar math dengan sains dalam bi payah juga tapi lama2 biasa dan sekaligus meningkatkan tahap bi saya. kalau kita nak pasa kerajaan tukar balik kepada bm,ini akan menyulitkan pelajar tingkatan 4 sekarang yang sudah memahami istilah bi dan ini menyukarkan mereka untuk belajar kembali istilah melayu. kita sudah tahu bahawa kerajaan sudah bertekad untuk meneruskannya,jadi apa kata kita ramai2 sokong dan beri cadangan apa yang patut ditambah dan dibaiki demi anak bangsa kita juga. tak guna bazir air liur nak membantah sedangkan dah tahu kerajaan tak akan menarik balik dasar tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:21


memang boleh dilaksanakan...namun kena beri perhatian yang lebih....bukan sahaja budak kampung tak mampu nak ikut study dalam BI...Ana ckpkan ini berdasarkan pengalaman ana mengajar budak sek. ren.swasta di KL ni....budak tahun 4,5,6 tak pandai sangat dalam sains , math & BI.....itu pun hanya beberapa kerat saja yang tahu....

Pada pendapat ana memang boleh dilaksanakan...Namun biarlah semua pihak bersedia....contohnya ibubapa, guru & kerajaan sendiri...Sediakan guru mencukupi & terlatih untuk mengajar subjek tersebut...Apa yang paling ptg ialah asas daripada sek. ren. lagi perlu diberi perhatian...


Belajar sendiri memang boleh...Namun nak kena ada guidance daripada guru juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 19:01


cba jawab soalan kenapa Jepun boleh jadi negara maju dengan gnakn bhasa sendiri dalam masa paling pantas cuma 100 tahun @kurang dr tu?.kenapa mereka boleh kita tak boleh buat?.sdgknkn negara barat yang guna bi kena ambl masa sampai lebih dari 100 tahun nak jadi maju.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-01-06 22:36


saya tak boleh nak komen apa-apa sebab setiap orang ada pendapat tersendiri..bagi saya tak salah kalau kita menguatkuasakan penggunaaan bahasa inggeris....siapa kata kita akan hilang identiti...dengan kebolehan bertutur dalam bahasa inggeris, kita sebenarnya mempunyai peluang yang lebih besar dalam memperkenalkan bahasa dan budaya kita di persada dunia...nenek moyang kita yang belajar di sekolah inggeris masa dulu pun boleh fasih,Kenapa tidak kita yang hidup dalam dunia yang berteknologi tinggi sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-01-06 23:57


!!! QUOTE !!!

dengan kebolehan bertutur dalam bahasa inggeris, kita sebenarnya mempunyai peluang yang lebih besar dalam memperkenalkan bahasa dan budaya kita di persada dunia...
apa yang berlaku adalah sebaliknya, sekarang pun dah cukup jelas, bukan setakat orang bukan Melayu, orang Melayu sendiri pun dah taknak cakap BM di tempat kerja bila dah fasih berbahasa inggeris...

terlalu mengagung2kan bahasa asing, kita di negara sendiri asyik nak cakap bahasa orang, tak malu ke... :-?

p/s: BI dah jadi bahasa pertama kat KL, BM dah yang kedua...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lubna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21861
Posting: 25
Dari: PUTRAJAYA

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 09:20


saya setuju dengan Rashdin.Kenapa kita nak susah2kan diri dengan bahasa asing tu.sebagai orang Melayu sepatutnya kita perlu martabatkan bahasa ibunda kita.Kalau Jepun boleh maju dengan bahasa sendiri Kenapa kita tak boleh.Siapa lagi yang nak mertabatkan BM kalau tak bangsa kita sendiri.Soal penguasaan BI lemah di kalangan kita memang tak dinafikan.tapi bukan dengan cara tu kita nak selesaikan.Dahlah Mate dalam BM pun anak Melayu ada yang ketinggalan ni kan pula dalam BI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubnaProfil   Hantar PM kepada lubna   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 25-01-06 11:42


Bahasa Inggeris penting jugak dan bahasa melayu pun lagi penting...kalau bangsa lain boleh menguasai bahasa melayu Kenapa kita orang melayu tak boleh menguasai bahasa asing....kaum cina boleh bertutur 3 bahasa,mandarin,inggeris...so takkanla kita taknak bersaing...apapun yang paling penting modul yang diperkenalkan mestila sesuai dan efektif kepada pelajar2 kita..... kalau setakat nak sangat semua dalam bahasa inggeris tapi pengisian tak ada pun susah jugak..kasihan dengan nasib pelajar2 yang ketinggalan dalam pelajaran sains & math disebabkan bahasa inggeris...bagi saya, saya setuju cuma modul mesti betul dan bahasa melayu tetap bahasa ibunda kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 09-04-06 13:20


no any language is superior nor inferior to the other...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 09-04-06 13:29


Pada 25-12-05 23:14 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

malaysia hilang identiti


:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 14:00


ianya bukan pemilik nick but just think upon it
(teks ini ditulis semula berdasarkan pengalaman seorang saudara)

Kebelakangan ini kita banyak membaca berita seperti yang tersiar di akhbar mengatakan orang melayu masih mundur dan ketinggalan, itu adalah sama sekali tidak benar. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman dengan saudara saudari sekalian pengalaman saya selama bekerja di bahagian industri. Saya berjaya mendapat kerja di kilang mungkin kerana nasib menyebelahi saya. Majoriti ditempat kerja saya adalah bangsa Cina dan rata -rata daripada mereka tidak fasih berbahasa Inggeris dan memiliki Diploma dari kolej yang tidak diiktiraf oleh JPA. Setelah beberapa tahun saya berada di sini, saya telah dinaikkan pangkat yang mana saya adalah satu-satunya orang melayu yang memegang jawatan tertinggi dalam syarikat saya. Sedangkan ramai lagi melayu lain yang berkebolehan dan berpendidikan tinggi yang layak menjaw at jawatan tinggi dalam syarikat ini.

Saya dikelilingi oleh bangsa cina yang tidak tahu bertutur dalam bahasa Inggeris dan tak ada qualification (not qualified by JPA) tetapi dinaikkan pangkat sehingga menjadi pengurus dan senior engineer. Sedangkan orang melayu yang mempunyai ijazah, boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dengan baik dan mempunyai reputasi kerja yang baik hanya diberi jawatan assistant engineer. Kalau pasal gaji tak payah cakap lah. Graduan lepasan ijazah Melayu diberi gaji RM 1200/- (starting salary ) tetapi graduan ijazah bangsa Cina diberi gaji RM 1800/- .

Bayangkanlah betapa jauhnya berbezaan mereka. Saya pernah didatangi oleh seorang engineer (bangsa cina) dia minta tolong saya memeriksa surat draft untuk membatalkan perkhidmatan insuran bagi credit cardnya. Alangkah terkejutnya saya seorang
engineer menulis " I like to cancer my Insurance ...." Dalam hati saya berkata " Awatlah teruk nya cina bukit ni tulis surat ... dia ni tau ke meaning cancer dengan cancelled tu ... " . Sebenarnya rata- rata orang cina boleh berjaya kerana mereka ni diberi peluang oleh majikan mereka saja. Sekiranya orang melayu diberi peluang sepertimana yang diperolehi oleh mereka tu, we can perform much better than them.
Masalahnya nasib orang melayu tidak terbela disebabkan kuota tidak dibuka untuk bahagian staff dan management. Kerajaan kita hanya meletakkan kuota secara umum disetiap sector swasta 30-40% me stilah melayu. Maka 30-40% itu dimasukkan ke dalam bahagian bawahan seperti operator, drebar dan kerani saja. Sebenarnya orang Melayu merempat di negara sendiri. Orang Melayu dianggap 'second class' oleh orang cina di Malaysia. Perkara diskriminasi di sektor swasta terlalu ketara sekali.

Orang-orang melayu kalau adapun hanya dipergunakan oleh majikan mereka. Contohnya diri saya sendiri saya bekerja di bahagian logistics. Saya berhubung rapat dengan jabatan kerajaan mengenai kemasukan dan penghantaran barang. Saya tak rasapun yang saya dihargai di tempat kerja saya kerana saya tak dapat layanan (treatment) yang sepatutnya berbanding dengan bangsa cina yang sejawatan saya. Dari segi gaji, elaun dan bonus. Saya hanya dipergunakan untuk memudah kan urusan mereka saja. Tetapi saya masih bekerja di sini kerana, sekiranya saya lari ke tempat lain keadaannya juga sama atau mungkin lebih teruk lagi. Di sini sekurang2nya saya diperlukan, kalau saya tidak ada siapa nak membela nasib anak buah saya yang kesemuanya Melayu. Saya pernah ditegur oleh MD saya Kenapa pilih semua staff melayu. Dengan alasan bila perayaan siapa nak standby? Saya rasa sakit hati teramat sangat dengan persoalan tadi secara terang-terangan dan saya tanya dia balik, Kenapa Procument / Purchasing department semua Cina pulak? Macam mana kala u cuti Chinese New Year siapa nak stand by ? Boss saya terus diam dan tak dapat kata apa-apa.
Nampak tak mentaliti mereka? Cukup busuk hati. Dalam hati mereka dah tertanam sikap bencikan melayu dan beranggapan melayu no class. Kalau dikaji mereka tu lagi tak dak class. Kita selalu lihat di luar rumah mereka begitu gah tersergam indah tapi di dalamnya bersepah tak berke mas lansung.

Begitu jugalah diri mereka nampak putih bersih tapi busuk dan tak suci sebabnya tak mandi. Saya sangat berharap agar kita semua dapat lakukan sesuatu untuk membantu nasib graduan melayu yang terpinggir dan juga melayu yang lain agar tidak menjadi kuli batak saja. Anggapan Melayu bodoh dan tak ada class patut dihakis sama sekali. Alasan pengangguran siswazah Melayu yang selalu dikeluarkan oleh pemimpin kita adalah kelemahan berbahasa Inggeris dan kekurangan pengetahuan tentang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Tetapi bagi saya, pemimpin yang berkata begitu adalah pemimpin yang hanya dengar cakap orang dan jarang turun padang. Saya ingin menyatakan pengalaman saya dan rakan-rakan semasa proses pencarian kerja sejurus tamat pengajian didalam dan di luar negara. Saya telah duduk di kalangan bangsa asing sejak berumur 19 tahun. Saya menimba ilmu dengan dikelilingi bangsa lain begitu juga dengan rakan-rakan saya. Jadi bahasa pengantar kami adalah bahasa Inggeris. Jarang saya jumpa pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) terutama sekali yang datang dari bandar-bandar besar lemah berbahasa Inggeris kecuali yang datang dari pedalaman. Kalau nak diikutkan purata pelajar IPT yang betul-betul datang dari pedalaman amat sedikit sekali bilangannya. Di manakah silapnya orang Melayu kita? Hampir setiap hari di dada surat khabar kita dihamburkan dengan kritikan-kritikan yang tidak membina tentang orang Melayu..

Semua yang tak bagus dilemparkan kepada orang Melayu, yang baik-baik kepada bukan Melayu. Bagi saya itu hanyalah alasan pihak tertentu untuk mengaburi mata rakyat.

1) Ketinggalan.

Apa sebenarnya berlaku di Malaysia? Sebenarnya bukan kerana kelemahan bahasa Inggeris ataupun ketinggalan dari segi teknologi, tetapi kita mesti akui bahawa syarikat-syarikat besar di Malaysia kebanyakannya dikuasai oleh kaum bukan Melayu walaupun syarikat itu milik Amerika Syarikat (AS) ataupun Eropah. Mereka telah memegang jawatan penting di syarikat itu dan mempunyai agenda tersendiri.

Mereka menggunakan pelbagai cara supaya orang Melayu dilihat sebagai lemah. Mereka menggunakan alasan bahasa Inggeris sedangkan apabila membuat iklan tercatat di situ Mandarin is an added advantage atau berkemahiran berbahasa Mandarin ataupun Kantonis. Kalau dilihat, syarikat-syarikat tersebut adalah dari AS ataupun Eropah. adakah mereka akan menggunakan bahasa Mandarin untu berkomunikasi? Sudah tentu tidak. Itu hanyalah alasan yang dibuat-buat supaya peluang orang Melayu akan tertutup dengan sendirinya. Kalau tidak percaya, belilah akhbar bahasa Inggeris dan lihat di ruangan jawatan kosong. Untuk pengetahuan pembaca, bukan setakat belajar bersama bangsa asing tetapi saya bekerja pun bersama mereka. Saya adalah satu-satunya pegawai peringkat pertengahan di mana selebihnya adalah bukan Melayu dari peringkat saya sampai ke peringkat atasan. Saya percaya tujuan pengambilan saya adalah untuk mencukupkan syarat supaya apabila ada pegawai-pegawai kerajaan yang hadir, saya ditolak untuk melayan mereka walaupun bidang saya tidak mempunyai kaitan langsung dengan mereka. Saya telah lihat mereka bukanlah seperti yang digembar-gemburkan di dada-dada akhbar malah mereka adalah lebih teruk daripada Melayu bila berbahasa Inggeris.

2) Bercakap

Memang mereka yang tidak tahu berbahasa Inggeris mengatakan mereka sudah cukup bagus tapi bagi saya orang Melayu kita lagi bagus. Mereka hanya berani bercakap walaupun tatabahasanya tunggang terbalik. Di sini saya sertakan beberapa ayat yang selalu digunakan oleh mereka " you calling from where? ", you want to talk to who? " yang mana kadang- kadang menyebabkan saya ketawa besar bila mendengarnya. Inikah kaum yang perlu dicontohi oleh orang kita? Mungkin mereka pandai dalam bidang ekonomi tapi sebenarnya mereka bukanlah pandai sangat. Mereka hanya mempunyai persatuan yang kuat di mana mereka bersatu padu dan sanggup bantu membantu. Antara pengalaman yang saya alami sendiri apabila ingin mengambil staf di bahagian saya yang baru. Pengurusbesar awal-awal memberitahu, jawatan ini adalah untuk bukan Melayu. Mereka sudah pendekkan senarai dan suruh saya menemu duga mereka, yang paling mengejutkan bos saya (yang ketika itu berada di sisi) yang selama ini mengutuk orang Melayu keluar tersipu-sipu dari bilik temu duga kerana malu apabila kaumnya sendiri bercakap bahasa Inggeris tunggang terbalik dan mempunyai ijazah dan diploma yang tidak berkualiti dari IPT swasta.

Pengalaman rakan baik saya semasa ditemu duga oleh sebuah kilang milik pelabur AS yang terkemuka di Malaysia amat menyedihkan. Walaupun fasih berbahasa Inggeris tetapi tidak juga berjaya menambat hati kaum pegawai bukan Melayu. Dia lulus ketiga-tiga peringkat yang diperlukan dan akhir sekali penemu duga tidak mempunyai cara lain selain berterus terang. Rakan saya bagaikan tidak percaya, walaupun berada di negara sendiri tetapi diberi layanan seperti rakyat asing. Akhirnya dia berjaya mendapat jawatan di salah sebuah syarikat kerajaan. Tujuan saya menceritakan semua bukanlah untuk mengutuk pemimpin kita, tetapi janganlah lagi menggunakan alasan yang tiada langsung kebenarannya. Buat analisis di kilang-kilang, Kenapa banyak orang Melayu hanya bekerja sebagai operator Kenapa tidak jawatan yang berpangkat? Di manakah longgokan graduan Melayu? Adakah mereka ini benar-benar tidak berkualiti atau menjadi mangsa keadaan kerana pemimpin yang sengaja menutup sebelah mata?

Nota:

i. Di dalam akhbar menyatakan setatkat hari ini seramai 80,000 graduan menganggur di mana 90% adalah bumiputera. Itu di dalam akhbar, hakikat sebenar mungkin lebih.

ii. Kenapa isu graduan melayu menganggur tak selesai sampai hari ini? Siapa Menteri Sumber Manusia: Fong Chan On. Kenapa ramai anak melayu (baca: kanak2) yang sakit kritikal (e.pergi: sakit jantung berlubang, hati) tak dapat bantuan. Masalah birokrasi, tiada peruntukan. Dalam media massa/elektronik ramai yang mati sebelum dapat rawatan. Orang Melayu tengok sahaja. Lebih2 pun mengalir hati mata. Besok lupa. Siapa Menteri Kesihatan? Dulu Chua Jui Meng, sekarang Soi Lek. Pernah keluar berita anak cina mati tak dapat rawatan?

Fikir2kan lah.

iii. Satu2nya peluang anak melayu adalah dalam pendidikan. Itupun sedang digugat sekarang. Ada kuota untuk mrsm, matrikulasi dan lain2. Kenapa tak minta kuota untuk pusat serenti? Di bidang pekerjaan, jabatan kerajaan kekosongan jawatan hampir tepu, swasta, mimpilah anak melayu nak masuk kecuali milik melayu.

iv. Betulkah pelajar melayu tidak bersungguh2? Mungkin ada tapi bukan majoriti. Ramai yang berminat belajar tapi tiada panduan. Yelah, waktu sekolah menengah, mrsm, matrikulasi ada orang jaga. Masuk U tak ada siapa jaga, bebas, kau-kau aku-aku. Di jabatan kerajaan lebih 80% adalah melayu/beragama Islam. Penglibatan semua pihak, makcik cleaner, pekerja am, pensyarah, para pegawai nc, tnc, universiti amat2 diperlukan. Perlu satu anjakan model untuk mengubah segalanya. Kalau pelajar melayu kurang motivasi, kita beri motivasi, yang susah kita bagi bantuan. Majoriti anak melayu datang dari kampong dan keluarga susah, anak yatim. Tiada siapa yang pandang atau membantu. Dari segi psikologi rasa keseorangan. Akan menjadi seorang 'individualism'.

v. Kenapa nak tolong pelajar melayu/islam. Kenapa nak manjakan mereka? Kenapa nak suap? --- Kenapa perkara yang sama orang cina buat kita tak cakap apa --- memang budaya bangsa cina tolong menolong. Kenapa bila nak tolong bangsa sendiri kita cakap nak manjakan, nak suap. Tolonglah ubah pemikiran begini.

vi. Memang penat dan payah nak tolong anak bangsa sendiri. kadang-kadang menyirap pun ada bila tiada sambutan yang baik. Tapi kita kena banyak bersabar. Benda baik banyak dugaan dan cabaran. Kalau maksiat tu senang sahaja buat sebab syaitan bagi lorong untuk permudahkan kerja. Pelajar melayu akan berubah sedikit demi sedikit sikap mereka bila kita dapat buktikan jika mereka belajar bersungguh2, mereka akan dapat keputusan yang baik. Kira dorongan positif

vii. Orang cina adalah golongan oportunis (berkepentingan). Kalau kita ada kepentingan, mereka akan baik, bodek bagus, muka manis. Cuba kalau kita tak ada kepentingan, pandang pun taknak. Pengalaman seorang pensyarah senior: waktu belajar, student cina (satu kumpulan) ni cukup baik dengan saya. Boleh kata selalu jumpa kat bilik. Tunjuk minat untuk belajar, muka manis tersenyum 24 jam. Tapi bila dah bergraduate, selisih (face to face) kat shopping complex, sikit pun tak pandang. Pelajar melayu walau pun kurang berjaya, bila ada masa mereka datang melawat. Kalau kereta kita rosak tepi jalan anak2 melayu yang 'bodoh
dan malas' inilah yang akan tolong tolak (berdasarkan pengalaman). Anak2 bangsa yang kita pandang rendah inilah saudara seagama kita.

Pelajar2 melayu walaupun kita bagi 'di' atau 'F' sekalipun, bila berselisih insya-Allah takkan kedekut untuk memberi salam dan sedia membantu bila kita memerlukan.


viii.Orang melayu cuma akan sedar/insaf bila:

a.bila datang dari keluarga susah. Mak ayah penoreh getah, nelayan. Kena berusaha bersungguh2 untuk berjaya dalam hidup.

b. bila masuk dunia pekerjaan (baca: swasta). Walaupun kita sama kelayakan dengan mereka (baca: bangsa cina), mimpilah kita akan dapat jawatan atau layanan yang setaraf dengan mereka.

c. bila kena tipu dengan cina, pernah tak kena tipu dengan cina bila beli barang? ya, banyak kali pulak tu. beli rumah pun kena tipu. hari2 keluar berita. Masalah tak selesai2 pun. Siapa menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan? Ong Ka Ting (cina). Siapa
pemaju perumahan? (Ong Ah Tipu - cina juga) Orang melayu memang dilahirkan untuk ditipu agaknya.

di. Bila diri sendiri atau ahli keluarga dianiayai oleh orang cina. Melayu adalah bangsa individualism. Bila tengok orang lain kena
pukul, biaq pergi la. B ukan keluarga aku yang kena. Tapi bila kena kat batang hidung sendiri baru tau nak marah.

ix. Orang MELAYU perlu menjadi BANGSA YANG BERANI. Jangan takut dengan bangsa cina. Mereka berani sebab ramai (samseng).

Cuba kalau seorang-seorang. takkan berani punya. Bangsa yang kurang ajar perlu dilayan dengan kurang ajar juga. Jangan takut. Kalau mereka ada samseng, kita ada askar dan polis. Orang melayu memang senang dipijak, pijak banyak kali pun tak mengapa. Tapi kalau sekali dia bangun, mengamuk semenanjung. (e.pergi: 13 Mei 1969 & Tragedi Kampung Medan).

tak. Ingat tak zaman darurat dulu. Parti Komunis Malaya ditubuhkan untuk apa? Adakah untuk memerdekakan Malaya pada waktu itu? Tidak. Mereka menubuhkan Parti Koumintang untuk menguasai dari Tanah Besar Cina sehingga ke Indonesia. Tapi tak berjaya. Tapi usaha itu masih diteruskan dari sudut politik, ekonomi dan social. "Tanah Rizab Untuk Dipajak, Tanda Melayu Akan Dipijak". Arwah datuk (bekas pegawai tentera) pernah berpesan, kalau Singapura serang Malaysia, cina Malaysia akan membantu cina Singapura. Tak percaya? Kita tunggu...

wallahu'alam

:roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146981 saat. Lajunya....