Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 31 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: plez come back to Malaysia!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» plez come back to Malaysia!

Please Mendaftar To Post


Oleh plez come back to Malaysia!

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:09


kepada semua doktor2 yang berkhidmat kat oversea , tolong lah balik malaysia! kritikal sangat ni kekurangan doktor kat malaysia. tak sayang negara sendiri ke? tak kan tak habis2 lagio belajar? :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:17


doktor memang diperlukan kat Malaysia pasal ramai tak nak hidup sihat.

bukan doktor tak sayang negara tapi rakyat tak sayang nyawa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:23


pulak!!!!!
siapa yang nak dapat penyakit, penyakit yang datang sendiri ada juga kan? walaupun dah praktik gaya hidup sihat. macam mana pula jika terjadi accident? sebab itulah we need ramai doktor!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:31


kebanyakan doctor diperlukan sebab penyakit disebabkan hidup manusia. sebab tu lebih banyak hospital dibuka di Malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:34


Siapa yang nak dapat penyakit? Antaranya, orang yang merokok, orang yang kerja buat size badan, saja2 nak diabetis, nak tambah cholestrol dalam badan, nak jantung berhenti bergerak dan so on. hari2 kerja masuk kedai mamak. so salah sapa? salah doktor kurang or salah rakyat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:35


kita ambil jalan tengah ok, dua2 pun salah............. :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:36


semua tu takdir. macam mana pulak kalau seseorang itu kena injured, patah tangan kena hempap pokok ke... sepatut nya kita kena persuade doktor2 yang berkhidmat kat negara orang berbakti kat negara sendiri. lainlah terlalu ramai doktor kat malaysia ni.

[ Telah diedit oleh: zamirsham pada 24-12-05 23:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:42


biasala, kan kerja kat luar negara lagi banyak duit masuk........... :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:46


kes2 kritikal kat Malaysia termasuk diabetis, high BP, hypercholestromia, cancer, dll. kes2 tu yang kurang doktor yang mana kebanyakan kes terjadi disebabkan manusia dan sedikit disebabkan keturunan.

sakit seperti injured, patah tangan dan so on tak perlukan specialist. doktor2 biasa boleh tolong.

apa maksud takdir? biar diri sakit? tu bukan takdir, tu nama cari penyakit
[ Telah diedit oleh: Jackie_uniten7 pada 24-12-05 23:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:46


aik! nak duit ke nak berbakti ni! kalau macam nilah doktor yang belajar tinggi2 kat oversea tu, mereka kena fikir yang duit kerajaan bagi tu datang dari rakyat malaysia.

[ Telah diedit oleh: zamirsham pada 24-12-05 23:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:48


kita dalam usaha baru, nak kurangkan doktor. tambah lebih ramai orang sihat kat Malaysia. tapi tak ramai yang sambut

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:49


Pada 24-12-05 23:46 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

kes2 kritikal kat Malaysia termasuk diabetis, high BP, hypercholestromia, cancer, dll. kes2 tu yang kurang doktor yang mana kebanyakan kes terjadi disebabkan manusia dan sedikit disebabkan keturunan.

sakit seperti injured, patah tangan dan so on tak perlukan specialist. doktor2 biasa boleh tolong.

apa maksud takdir? biar diri sakit? tu bukan takdir, tu nama cari penyakit


kalau dah nak jadi doktor tu kenalah tahu tugas doktor. kalau dah warganegara malaysia tu kenalah sayangkan dan berbakti untuk negara.



Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-12-05 23:51


jadi nak kata negara Malaysia perlukan lebih ramai doktor dari orang sihat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:55


kita tengok senario sekarang...... ramai yang sakit kan.
i agreed jika nak sedarkan orang malaysia supaya jaga kesihatan, itu untuk menyedarkan yang masih sihat. kata orang mencegah lebih baik dari mengubati!. tapi yang dah kena penyakit tu nak buat macam mana... tak kasihan kat mereka ke...
rasional sikit!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:03


kalau tengok senario sekarang, kalau keadaan ni berterusan, sampai bila2 kita takkan cukup doktor. diabetic statistik terbaru menunjukkan kita ada pada tahap kritikal sekarang. peningkatan mendadak dari tahun lepas.

kalau ikutkan tak ramai yang sihat sekarang. even yang tak masuk hospital pun still ada yang tak tahu tahap diri pasal tak sakit lagi. tunggu masa.

apa yang kita perlukan sekarang ialah orang yang dapat membantu. bukan doktor tapi orang dalam fitness line. senaman ubat terbaik. tapi tak ramai yang nak guna ubat ni. semua nak ubat kat hospital. yang dah sakit (belum kritikal) masih ada harapan untuk disembuhkan melalui senaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 00:11


mmmmm.... apa-apa saja la...tak hendak ke doktor2 tu balik malaysia? that is the point.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:15


apa yang kita perlukan adalah trainer. sesiapa berminat jadi trainer can call me.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:15


emm kenapa tiba-tiba timbulkan isu ni?

ada ramai docs yang dah graduate tapi tak balik Malaysia ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:32


erm memang ramai doc yang tak balik kerja kat sini..nak salahkan mereka tak boleh juga pasal gaji berlipat ganda kat sana...lagi pun pngalaman kerja kat sana tu yang buat orang taknak balik...huhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:00


mereka nak balik (one fine day. God knows when). cuma nak cari duit dan pengalaman dulu kat tempat orang.

lagipun saya pasti kebanyakan Malaysian kat sana rindukan tanah air.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:05


sedihnye..doktor2 doktor ni...tak nan berbakti kat bumi sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:32


ok...hambe akan pulang tahun depan sebagai doktor..i/allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:21


apa daaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:49


Assalamualaikum

dua2 pendapat pun betul..
tak salah..
kita salah..mereka pun salah..
saya lebih sokong jika pelajar kita di luar sana balik ke malaysia..
kebelakangan ni, bilangan doktor pakar kat Mlysia kurang memberangsangkan..kat hospital kerajaan atau swasta sendiri seorang doktor mempunyai sekurang-kurangnya 1000 orang pesakit yang perlukan rawatan mereka dan mereka jugak biasanya terpaksa bekerja selama 18 jam sehari. Kekurangan doktor menyebabkan kerajaan terpaksa ambil langkah dengan bawak masuk doktor2dari negara lain.sedangkan hampir setiap tahun kerajaan telah menghantar ramai sekali pelajar perubatan untuk menyambung pengajian di luar negara...hmm..
Pelajar2 perubatan yang dihantar diberi biasiswa pengajian dan elaun setiap bulan for memudahkan mereka belajar tanpa gangguan masalah kewangan dengan syarat, setelah habis pengajian mereka perlu balik semula dan berkhidmat dengan kerajaan selama 5 tahun sebagai bayaran balik pengajian mereka yang ditaja kerajaan.tapi,yang berlaku sekarang???ada segelintir daripada mereka tidak kembali untuk bertugas di dalam negara atas alasan gaji yang diberikan tidak setimpal..mana rasionalnya..
jadi doktor sebab nak duit???
lebih bermakna ke dapat duit banyak daripada berkhidmat untuk masyarakat kita sendiri?
Rambut sama hitam, hati lain-lain.
saya tak mahu menuduh golongan ini tetapi fikir-fikirkanlah, siapakah kita jika tiada yang sudi mahu membiayai pengajian kita di sini?

Allahu'alam..


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 09:13


assalamualaikum.....
buat pengetahuan saudara2 semua, malaysia sebenar dapat mengatasi kekurangan doktor dengan:- menydiakan lebih tempat di IPTA. mengiktiraf university luar negara yang low cost (high quality), bagi biasiswa.
buat pengetahuan saudara saudari semua, di ukraine sahaja kita ada lebih darihampir 2000 pelajar (600 pelajar diluar pengiktirafan kerajaan), romania->50, russia 400 dan banyak lagi negara yang tidak di ketahui statistiknya. bayangkan berapa banyk pelajar yang akan graduate dalam 3-4 tahun akan datang. off course masih tak cukup sebab doctor yang ada sekarang akan cabut ke private sector-lagi lumayan gaji. berbanding dengan public sector yang tak padan kerja dengan gaji. bayang kan doktor2 yang bekerja di private hospital gajinya 2-3 kali lebih tinggi dari public hospital dan beban kerja yang sedikit. pilihan lain2 bagi doctor adalah bekeja diluar negara. buktinya di amerika syarikat gaji doktor adalah first class (setaraf dengan presiden us sendiri) dan insurans yang cukup tinggi. itu belum eu country, canada, monaco ....ha..macam mana? cuba fikir macam mana doctor nak duk kat malaysia. gaji murah tapi living semakin tinggi. bayangkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-05 10:04


ermm. pandai kutuk orang saja... kalau korng semua diberi pluang buat medic kat oversea, yakin ke terus balik mlysia bla dah tmt belajar???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 10:59


tidak dinafikan keadaan bekerja sebagai doktor di malaysia agak kurang memuaskan berbanding dengan negara2 lain.gaji rendah,long working hours dsb.

however saya berpendapat kalau doc yang baru graduate nak stay 1-2 tahun untuk memperoleh pengalaman bekerja tak ada salahnya.contohnya untuk UK.rasanya salah satu tujuan kerajaan hantar students ke sana adalah untuk 'mencuri' ilmu dari UK kerana dalam area2 tertentu mereka lebih maju daripada kita.
        
so kalau dah graduate,maknanya seseorang student tu dah belajar perubatan gaya UK.apa salahnya beri peluang student tu bekerja dan memperoleh pengalaman bekerja pula.mungkin,bila student tu balik Malaysia dia dapat membuat perubahan positif dalam sistem perubatan Malaysia berdasarkan pengalaman dia bekerja dalam sistem yang berlainan.

tapi of course,doc2 mcmni perlu balik ke Malaysia juga sebab kos pembelajaran mereka ditanggung oleh rakyat Malaysia sendiri.sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang bertuah dapat biasiswa kerajaan macam ni,saya sedar banyak yang kerajaan belanjakan.evry month srg student dapat RM2800.kalau dok Malaysia student dapat duit begitu memang kalah orang yang dah kerja.its time to giv back,no matter how much worse the working conditions in malaysia is.

by the way,kalau nak kira gaji kat overseas jangan convert ke ringgit aaa.kalau new doc dapat 1000 pound lebih sebulan mmgla nampak macam banyak (RM7000).tapi tengok juga living cost kat sini bagaimana.rumah dah 200 lebih sebulan.then kalau ada kereta ke family ke,jumlahnya jadi lebih sikit saja daripada Malaysia.tak ada boleh jadi kaya sangat nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-12-05 14:24


rasanya kerajaan sendiripun baru saja 3,4 tahun kebelakangan ini menyedari dan mengambil langkah untuk menyelesaikan masalah kekurangan doktor dalam negara ni,dengan menghantar ramai pelajar-pelajar Malaysia ke luar negara dan mengiktiraf lebih banyak universiti-universiti luar negara untuk course perubatan..

tak lama lagi ramailah tu yang balik...Mereka tak balik lagi sebab tak tamat pengajian lagi~

tak timbul soal pelajar Malaysia tak balik untuk berkhidmat di Malaysia selepas tamat pengajian....sebab segelintir kecil saja yang melakukannya drpada beribu-ribu pelajar yang belajar di oversea tu.

yalah,Kenapa tak wujudkan kolej-kolej universiti perubatan di Malaysia ni sendiri,untuk melahirkan lebih ramai doktor-doktor yang tak akan lari berkhidmat ke luar negara?

kalau kolej universiti(untuk bidang kejuruteraan)boleh wujud sampai,er..berapa ya tak ingat,KUKTEM,KUITTHO,KUSTEM,KUTPM,KUKUM,KUTKM,etc,Kenapa tak wujudkan juga untuk bidang perubatan?

*siapa kata jadi doktor sebab nak duit?
Quote dari abang ;"siapa yang nak jadi kaya-raya jangan jadi doktor.Jadilah businessman,engineer,architect,jadilah benda lain,selain doktorr.".~~jadi doktor tak akan kaya-raya,kecuali buka klinik sendiri,ataupun jadi doktor pakar,atau memang keluarga doktor tu sendiri yang kaya..hehe...biasa2 saja..kerja jadi doktor ni letih tau,tiap-tiap hari brdepan dengan kesedihan,kematian,penyakit,tekanan perasaan sebab working long hours...mana nak luang waktu bersama keluarga lagi...
kalau nak kira pendapatan memang tidak setimpal.Tapi siapa lagi nak diharap membantu merawat orang sakit kalau bukan doktor??
Kalau niat dah baik jangan hiraukan orang nak kata apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 16:02


assalamualaikum...
saya pelajar perubatan luar negara. saya insyaAllah akan terus balik ke malaysia selapas tamat belajar. kalau stay mungkin selama setahun atau 2 untuk pengalaman di mana-mana negara europe. kepada saudara aku_eus85, anda harus ingat pepatah hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri tu memang betul. tak percaya duk lah kat mana-mana negara ( hatta us, perancis , uk sekalipun), malaysia tetap best

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 25-12-05 18:44


Pada 25-12-05 14:24 , sumaiyya_cleo posting:

!!! QUOTE !!!



yalah,Kenapa tak wujudkan kolej-kolej universiti perubatan di Malaysia ni sendiri,untuk melahirkan lebih ramai doktor-doktor yang tak akan lari berkhidmat ke luar negara?

kalau kolej universiti(untuk bidang kejuruteraan)boleh wujud sampai,er..berapa ya tak ingat,KUKTEM,KUITTHO,KUSTEM,KUTPM,KUKUM,KUTKM,etc,Kenapa tak wujudkan juga untuk bidang perubatan?



good point

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 19:01


Pada 24-12-05 23:48 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

kita dalam usaha baru, nak kurangkan doktor. tambah lebih ramai orang sihat kat Malaysia. tapi tak ramai yang sambut

boleh kita kurangkan doktor.....tapi biar semua settle dulu.
sekarang negara perlukan doktor nak atasi masa menunggu yang lama kat hospital.



Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 19:07


Pada 25-12-05 10:04 , aku_eus85 posting:

!!! QUOTE !!!

ermm. pandai kutuk orang saja... kalau korng semua diberi pluang buat medic kat oversea, yakin ke terus balik mlysia bla dah tmt belajar???


yakin balik....malaysia first! kalau nak timba pengalaman pun 1-2 saja. tak kelabu mata dengan duit.



Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 19:28


ana pun sokong pendapat drzul-f.betul....walau macam mana best pun kat negara orang,malaysia tetap pilihan dihati.ana juga salah seorang pelajar perubatan yang dapat tajaan kerajaan iaitu JPA.insyaAllah habis belajar saja ana akan terus balik..

sini ana nak kongsi sikit lah.doktor2 ini bukannya tak nak balik.tapi salah satu faktornye ialah tempoh housemen yang sangat lama (2 tahun) berbanding sebelum ini setahun saja.tempoh ini la yang paling digeruni oleh bakal2 doktor.kalau siapa rajin tengok cerita Scrub boleh tau bagaimana.dalam waktu ini,doktor2 freshie akan diuji fizikal dan mental untuk melihat sama ada mereka ini betul2 ke nak jadi doktor.tapi sebaliknya berlaku di luar negara yang mana doktor2 asing macam malaysian contohnya dberi layanan yang agak baik pada waktu itu.ana tak tahu betul ke tak tapi ini berdasarkan pengalaman orang.mbe sebab itulah mereka prefer kerja kat sana.

student medic luar negara ni juga bukan boleh balik saja-saja saja.mereka ini kena ambil 1 exam untuk diiktiraf sebagai doc Malaysia walaupun kat oversea dah jadi doc.sebab environmet dan desease outside are very different compared to the inside.so,ini mungkin juga satu dilema untuk student2 medic nak balik malaysia.bukan senang pulak itu nak pass.

by the way,ana nak ingatkan jangan suka-suka menuduh kami pelajar tajaan kerajaan tak nak balik ke malaysia selepas tamat belajar.kami semua terikat dengan kontrak selama 10 tahun untuk bekerja dengan kerajaan sejurus selepas tamat belajar.kalau lah kami nak jadi doktor semate2 nak duit,mana mungkin kami apply JPA dan jadi government servant selama 10 tahun.lebih baik kami jadi pelajr persendirian kat mana-mana universiti luar negara yang diiktiraf dan terus kerja kat sana xbalik2.

anyway,ana minta sahabat2 semua mdoakan kami selamat di sini dan selamat pulang ke tanah air yang tercinta.yakin 1 hari nanti kami akan pulang jugak.....wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 00:24


kasihan pula kepada para pelajar perubatan.. dah la susah nak belajar jadi doktor. kerjanya pun susah... gaji sikit. lepas tu masyarakat tak puas hati macam2. ingat senang jadi doktor?! ekeke macam la saya ni belajar medic.

anyway, howling_wolf, dan pelajar2 perubatan yang lain, belajar la rajin2 agar tercapai impian menjadi seorang doktor.

kolej perubatan ada juga satu, KUIM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-12-05 03:06


Pada 26-12-05 00:24 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan pula kepada para pelajar perubatan.. dah la susah nak belajar jadi doktor. kerjanya pun susah... gaji sikit. lepas tu masyarakat tak puas hati macam2. ingat senang jadi doktor?! ekeke macam la saya ni belajar medic.

anyway, howling_wolf, dan pelajar2 perubatan yang lain, belajar la rajin2 agar tercapai impian menjadi seorang doktor.

kolej perubatan ada juga satu, KUIM.



:-P yakah syahidatul?minta maaflah,kurang peka sikit.Tapi satu saja kan?Kalau nak dibandingkan dengan kolej-kolej untuk kursus kejuruteraan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 04:18


kes kekurangan dari di mlysia dah jadi masalah lagi dari duulu...
ok buat pengetahuan koran sekarang kerajaan kita dah buat syarat lebih ketat pada pelajar sponsor dari thn2 dulu...
alhmdulillah saya juga stud med under mara...apa yang saya tau stud oversea lebih ssh dan lebih mencabar kehidupan nya...u know...before kami dapat biasiswa tu...banyak nya la syarat dan helaian kertas untuk kami mesti berkhidmat dengan negara mlysia semula nanti...sunggupun kami dah bergelar doctor perubatan(insyaAllah) di negara tempat stud oversea belajar,,,nanti kat mlysia title untuk dari. belum lagi....kami harus housemennship tak silap 2thn...ditambah pula khidmat pada hospital kerajan.....Kalau saya stud mara maybe 2thn max...tapi kasihan pada kawan-kawan saya yang Jpa dalam 10thn...huh...
tapi yang psti bukan duit yang kita kejar kan..
insyaALLAH pasti all of dah iversea student psti akan back pada mlysia...tak kira la kos apa pun kan...bukan medic saja kan...
yang lain pun banyak bkti nya...ok ]
sampai jumpa....assalamualaikum ukhwah...

"belia benci dadah"

hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 21:47


oho....malang tak berbau. doktor hanya membantu, dengan izin Allah penyakit sembuh. anyway, kita sebagai manusia kenalah merancang, supaya penyakit tak kena kepada kita. tapi kalau nak kena jugak, itu kuasa Allah. dalam" mereka merancang, dan Allah juga merancang. Maka sesungguhnya perancangan Allah yang paling terbaik". sebagai contoh. tak semua pesakit cancer paru2 merokok. 13% adalah passive smoker. ada juga yang disebabkan oleh genetic mutation. and gaya hidup. so, bilangan doctor pesakit perlulah seimbang....tak perlu gaduh2. yang penting, biar doctor buat kerjanya, and kita sebagai orang yang sakit atau yang sihat kenalah ambik langkah prophylactic.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 27-12-05 22:19


sepatutnya doktor2 oversea balik malaysia la, kerajaan bukan suka-suka hantar sesiapa yang dia suka pergi belajar oversea. Berbiliion duit rakyat habis tu. Tujuan kerajaan bukannya nak membantu nasib pelajar2 cemerlang, tetapi tujuan sebenar nak ramaikan doktor di Malaysia dan tingkatkan taraf kesihatan rakyat kebanyakan. apa la sangat nak dibandingkan kesusahan housemenship berbanding dengan berbillion ringgit duit taxpayer yang habis. Janganlah kita mementingkan diri sendiri, kita jadi doktor sebab nak senang hidup atau nak tolong orang lain? betulkan niat tu. Saya pun tajaan Mara jugak buat medicine kat oversea, dan sangat bersyukur dapat biasiswa, Bukan semua orang dapat peluang ini. Jadi apa lagi cara lain untuk kita bersyukur selain berusaha berkhidmat kembali kepada pembayar2 cukai dan rakyat amnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-05 22:53


insyaallah..saya akan balik ke Malaysia dengan secpt mungkin as a dentist....dah tak sabar rasanya..
saya akan berbakti kepada rakyat..sebab saya sayangkan..tanahair...w'pun di bumi orang..tapi Malaysia tetapi the best...I LOVE MALAYSIA.....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 23:39


setuju dengan semua pendapat.
privet buat hazreenrashid....state exam dah lepas ke??
lebat ke snow kat moscow?? poka

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

pharmaton
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2005
Ahli No: 21480
Posting: 118
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 28-12-05 00:56


sesiapa yang mengaji medic kat oversea itu especially yang sponsored students.....memang wajib and patut balik untuk tunaikan and kotakan janji anda semua masa dulu-dulu tandatangan perjanjian dengan pihak penaja...lagipun malaysia memang perlukan doctor sekarang ini.

tapi kan....macam kes 2 graduan medic jepun hari itu...sian mereka....budak scholar JPA....tapi bila balik tak boleh nak kerje sebagai doctor....ada yang satu itu dah 4 tahun balik tapi just kerje sebagai guru tuisyen saja untuk bayar balik duit kepada pihak penaja.

walhal, mereka balik untuk berkhidmat untuk bangsa and negara...tapi kerajaan yang dipimpin oleh bangsa sendiri tak mahu khidmat mereka...dipulaukan pulak freshy2 doctor ini....siannye mereka.

kalau jadi macam ini...baik tak payah balik berkhidmat untuk bangsa and negara...better just stay saja kat jepun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pharmatonProfil   Hantar PM kepada pharmaton   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 01:57


malaysia perlukan doctor yang competent. ingat, tugas doctor ni berdepan dengan situasi yang kadang kala membawa maut jika cuai. so, accuracy sangat dititik beratkan...jadi, kerajaan tak mahu tanggung risiko. kalau kes medical negliance di bawa ke mahkamah, bukan hanya doctor yang cuai tu dibawa kemahkamah, hospital and kerajaan pun diheret sama....anyway, kepada sahabat2 yang ada sign agreement dengan kerajaan anda wajib balik berkhidmat di malaysia. janji wajib ditunaikan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 03:05


i love malaysia than another country...
tapi kan...tapi kan...best juga ye negara orang ni...hihi...hanya joke...peace

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 16:44


Assalamualaikum......
kepada sesiapa yang sokong doktor balik Malaysia.....
BAGUS..........!!!!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 09:50


dalam kes ini kerajaan kena kaji semula dasar pendidikan negara,hospital swasta, skim gaji doktor kerajaan dan khidmat doktor selepas pengajian, dimalaysia banyak sangat hospital swasta , menawarkan gaji yang lumayan kepada doktor kerajaan menyertai mereka, sapa yang kuat iman kalau kerja hospital gaji 3 4 ribu, masuk swasta gaji boleh mencecah 20k ke 100k sebulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 04-01-06 23:53


Pada 29-12-05 09:50 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

dalam kes ini kerajaan kena kaji semula dasar pendidikan negara,hospital swasta, skim gaji doktor kerajaan dan khidmat doktor selepas pengajian, dimalaysia banyak sangat hospital swasta , menawarkan gaji yang lumayan kepada doktor kerajaan menyertai mereka, sapa yang kuat iman kalau kerja hospital gaji 3 4 ribu, masuk swasta gaji boleh mencecah 20k ke 100k sebulan..


uhuh, kes kuat iman ke? Iman may be a part of it, tapi yang lebih penting ialah self integrity. Tidakkah berasa malu kita mendapat biasiswa dari kerajaan tapi digunakan untuk kepentingan diri mengaut harta kekayaan. Kita mengkritik ahli2 politik yang mengaut untung hasil kontrak kerajaan, tapi apakah beza kita dengan mereka kalau lepas graduate, lari ke swasta.

Saya pun banyak cacat cela. Harap pebetul. Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 00:53


sampai 1ook ke?? wa... tergugat iman ni. anyway, kalau dah buat perjanjian dengan kerajaan, sila2 lah berkhidmat dengan kerajaan. jangan kerana duit, habis prinsip yang kita pegang selama ini ( yakin semua doctor nak tolong orang tanpa mengharapkan ganjaran) kita lepaskan...malu kepada diri sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 09:14


:-) :-) datanglah menabur bakti kepada negara tanah tumpah darah sendiri....tak kasihan kah mereka pada rakyat & saudara mereka sendiri yang mana terpaksa diimport doktor2 luar untuk datang merawat mereka ini...... :-(


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 10:19


Kebanyakan doktor yang tak nak balik ni kalau tak silap yang mengaji kat Ireland. barangkali dapat offer lumayan terus tak balik Malaysia.

Jadi saya cadangkan kerajaan Malaysia hentikan penghantaran student ke Ireland. Banyakkan universiti dan kolej perubatan di Malaysia. Atau hantar student perubatan ke negara seperti India dan Indonesia.

Maaf andai tersalah dan berkasar bahasa ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-01-06 18:18


Pada 04-01-06 23:53 , hazreenrashid posting:

!!! QUOTE !!!


uhuh, kes kuat iman ke? Iman may be a part of it, tapi yang lebih penting ialah self integrity. Tidakkah berasa malu kita mendapat biasiswa dari kerajaan tapi digunakan untuk kepentingan diri mengaut harta kekayaan. Kita mengkritik ahli2 politik yang mengaut untung hasil kontrak kerajaan, tapi apakah beza kita dengan mereka kalau lepas graduate, lari ke swasta.

Saya pun banyak cacat cela. Harap pebetul. Wallahualam.


budak medic ireland, UK, aussie, and new zealand kena muhasabah and insaf....

ps: sorry kalau ada yang terasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 03:27


ha...student2 ni sebenarnya bukan berhutang dengan kerajaan, tapi sebenarnya mereka berhutang dengan rakyat malaysia... duit dalam perbendaharaan malaysia adalah sebahagiannya datang dari rakyat. oleh itu sedar2 lah, bahawa adalah tanggungjawab antum semua untuk melunaskan hutang tu. nanti mati kena tanya ha...siapa nak jawab...


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 07-01-06 12:04


Saya tak pasti kat mana tapi saya pernah jumpa kata-kata ni

'Kita selalu kutuk dan hina ahli-ahli politik yang songlap duit kerajaan (baca: duit rakyat) untuk poket sendiri. Projek sana...projek sini. Kronisme la...apala....tapi apa bezanya dengan rakyat Malaysia yang dapat biasiswa dengan duit kerajaan (baca:duit rakyat)tapi ambek keputusan berhijrah dan hidup dalam ubuk emas di negara orang?

Pada saya, memang tak banyak beza pu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148578 saat. Lajunya....